» »

Moj najbolj eksotičen kos hardwarea je...

Moj najbolj eksotičen kos hardwarea je...

kuglvinkl ::

zagotovo matematični koprocesor za Motorolin 68020. Takrat (od oka kakšnih 10 let nazaj) sem se navduševal nad softwareom za grafiko na Amigi 1200 (4000 je bila daleč predaleč za moj mulovski žep, na PCjaše smo pa tako in tako gledali z največjim prezirom). Programi so že takrat omogočali npr. morfing (remeber T2?), Vista Pro je bila hit. Vse to je pa občutno teklo hitreje (jah menda), ako je CPUju pomagal še FPU. Kakorkoli, zadeva me je takrat koštala okrog 400 DEM.

Kaj pa vi? Si kdo lasti specifičen disk za VAX :) ?

Your focus determines your reallity

miha ::

Vax?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: miha ()

||_^_|| ::

moj najbolj exotičen kos hardwarea je podloga za miško, uporabljana še v času winsev 3.1:) heh, ne res, najbol exotičen kos je turbo modul za Commodore 64:)

gorjanc ::

SE strinjam s z ||_^_|| najbolj ekotični kos hardwera ki ga posedujem je comodore 64,

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gorjanc ()

Brane2 ::

Moram še premislit za dokončni odgovor.

Tkole od oka je nekaj kandidatov:

1. ZX Spectrum. Kupljen na bolšjaku in zrihtan.

2. Toroidni trafo 800 W. Čakam na še enga, da si bom končno lahko naredu pošten usmernik >:D

3. Atari ST MEGA 4 v kompletu z miško, tipkovnico in monitorjem. Oskubljen čaka na predelavo in razširitev. Tekmujem z NASO, da končam še preden spravjo človeka na mars :D

4. Baktericidna UV neonka. Bom naredu osvetljevalko za fotopostopek za izdelavo tiskanih vezij. Stvar suva !

5. SInclair QL. 100x predelan in z žago za kovino prežagan Mobo na pol, vendar delujoč. Ročno narejena iz z bazilijonom žic narejena razširitev ( 2 Mb DRAM, flopi vmesnik, IDE vmesnik, vmesnik za miško itd)

6. QL nova verzija, še nedokončana. Zalotani čipi na kup testnih tiskanin, ki sestavljajo ploho, večjo od A4. Samo čipi, brez povezav. Stvar čaka na bazilijon žic, programiranje vseh relevantnih čipov in vdelavo v AT pixno od PCja...

7. Prvi VGA monitorji, ki jih je naredila Iskra Delta za svoje Triglave. Toshibina elektronika, slovenski design ohišja, posebna plastika. Za svoje čase vratolomno nora zadeva, še danes zgleda cool... Stvar je stara 15 let a zgleda kot nova...

To je tko za prvo rundo....

Kar se čipov tiče:

MC68000 8 MHz v DIP 64
Isto to - 10 MHz verzija. Ta se je fino navila na 16 MHz in čez v Atarijih
MC 5102 ColdFire (32-bitni oskubljen naslednik 68000)
Kup cache RAMov iz Motherboardov (sem si zlotu 1 MB tahitrega RAMa za QL-a)
Flopi Disk Controller chipi od Western Digitala 2793 in 2797 ter 1772.

Kar neki sistemskih čipov od Atarija ST, QL-a, Spectruma, pa mogoče še kaj od Amige...









Balandeque ::

Ha. Iz svojih kratkohlačnih rečunalniških let imam doma ZX-spectrum, c-64 in atari 1040 STF. Rariteta pa je zagotovo Apple IIc, prvo čudo z vgrajenim 5,25 disketarjem, povsem delujoč, s space invaderji kot edinim delujočim špilom. Če kdo ustanavlja muzej, lepo prosim, kar k meni....
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

tec ::

prastari alpha server in ZX Spectrum

Brane2 ::

Aja, še eno stvar sem najdu.

BTW: Pitanjce- ker je najbolj overklokabilen ne-8 biten procesor ?

Celeron ? Ma kakvi.

MC68EC000-FU20

To je 68000ka na 20 MHz, ki sem jo svojčas navil na 68 MHz , kar torej znese na 340% in še nisem prišel do meje, ki jo zmore CPU, ko je ostalemu čiperaju na plati zmanjkalo sape !

Svojčas sem imel še eno stvar, ki bi danes zagotovo zmagala na "the weirdest thing" competition.

Enkrat sem hotu zvedet u milipromil, kako 68000ka deluje. MIslim, točno kako se ukazi izvajajo in ne samo koliko trajajo. Zato sem vzel enga prastarega Atari STja, odlotal večino čipov dol (razen CPU, dveh EPROMov in še nekaj malenkosti) in nalotal gor nekaj svoje elektronike in milijon 7 segmentnih LED displejev (a'la tisti svetleči, ki jih imate na ohišju mašine in ki kažejo hitrost) Displeji so kazali stanje na databusu, na adresnem vodilu in nasploh vse signale procesorja in imel sem tipko, s katero sem lahko izvajal vsak ukaz takt-za-taktom in opazoval, kaj se med izvajanjem dogaja.

Stvar je zgledala noro. Med delom je migetala kot kakšen računalnik na elektronke >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Tr0n ::

Moj prvi racunalnik - Schneider Euro PC

What the f*ck? :)

Baja ::

Mislim, da pri meni zmagajo RAM-i. Imam 4Mb rama na ISA vodilo. Kartica pa je polne dolžine.

Ja, pa pri stricu sem našel en kup nekih starih diskov, velikih za 10 današnjih, neke kartice z prastarih IBM mašin, za katere niti ne vem kaj so. Bom probal enkrat poslikati pa objavim.

goba ::

Tole je moj naj exponat:

In 1926 the German manufacturer Loewe built the multiple tubes with 2 or 3 tube-systems and resistors and capacitors in one glass bulb. These were the first real "integrated circuits". The 3 NF had 3 triodes, 4 resistors and 2 capacitors . A complete receiver (only the resonance circuit was external) could so be realized. These tubes are very rare today.

Binji ::

stikalo za sireno iz nekdanjega avta milice. Ne sprasevat od kje sm ga dobu:D Sedaj sluzi kot kontroler za vente.
Potem je so tukaj se razsiritvene kartice za XTja (zasedejo celo dolzino ohisja)
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Binji ()

barbarpapa1 ::

Zdravo druščina....

Pri meni ni tako pestro.... Spectrum je v nevem katerih rokah že, v omari pa imam Sinclair QL z ustreznim Philips monitorjem pa kup programov na microdrive kasetkah. Je pa QL-u je membrana od tipkovnice crknila :(

Brane2, ali imaš kakšno membrano viška, včasih bi se šel "še pomnite tovariši" s QL-om, pa bi ga rad usposobil....


Ja, pa še en Pentium I z 128MB RAM je v popolnoma delujočem stanju (Samo da je namesto pentija noter bil vstavljen Cyrix P200+)...

LP

Jože

Brane2 ::

Še imam stike s QL community in mislim, da Tony Firchmann še prodaja membrane za QLa (taboljše, ki jih je delal Samsung), sam mislim, da se to ne splača (par € za membrano + poštnina...) lahko pa vprašaš.


Zelo verjetno pa je počila tik pred vstopom v tiskanino in jo lahko malce postrižeš.

Če hočeš, lahko jaz vržem uč. BTW ti lahko vdelam tud Minerva ROM namesto originalnega.

Minervo je napisal en nor anglež in je full boljša od originala.

Je debagirana, precej hitrejša, pa kar nekaj dodatkov ima. V istem EPROMu mam tud toolkit, ki je drugače ekstra...


Aja, mam tud softver za second procesor za QL-a, sam zanj rabiš prazen Intelov 8789 mikrokontrolerček, ki je precej redek te dni.

Najdet ga je včasih v starih PCjevih tipkovnicah, najdu sem ga v nekaj Appleih (mislim, da prvotni Mac-i), mogoče v kakem prastarem hard disku ali čem podobnem.

To ti je keramični čip, ki je videt kot EPROM (torej, ima okenček), le da je precej daljši- ima 40 nogic...



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

tha_man ::

Jaz pa hardware sproti prodajam, tako da nimam doma več nič takega... no, edino sampler za Amigo. Kupi kdo? :D

Brane2 ::


Aja, mam tud softver za second procesor za QL-a, sam zanj rabiš prazen Intelov 8789 mikrokontrolerček, ki je precej redek te dni.


Ups, zajeb. Oznaka čipa je 8749 in ne 8789...

barbarpapa1 ::

Brane2, hvala za odgovor.


Dostikrat sem v življenju "baksuz", tako je tudi v primeru QL-ove mebrane. meni je počila pri izhodu iz ohišja tipkovnice...

Najprej sem poskusil zadevo rešiti z žičkami (poskusil sem lotati, kar seveda ni šlo, nato sem sploščene zalotane konce vtikal med plasti folije: seveda neuspešno....). Bilo je prav "zanimivo", ko sem pilil 1,6mm pertinaks, da sem ga dovolj stanjšal, da sem ga lahko vtaknil v konektor tipkovnice.....

Nato sem se odločil za radikalnejši poseg, naredil sem dvostransko tiskanino, na mestih tipk naredil preboje in nalotal gor kup porezanih kontaktov iz telefonskih "relejev" (oz kotaktorjev, ki so v mehanizmih na vrtenje...). Problem je pa bil v tem, da sem kontakte moral skrajšati (nikakor ni možno uporabiti polne dolžine kontaktov). Seveda so lepo elastični kontakti postali zelo togi (pretogi, da bi jih pritsk gumijaste membrane aktiviral...) in stvar ni funkcionirala:(

Nato sem se odločil za skrajno zadevo. Dobil sem si Cherry tipke, na katere so pokrovčki tipk "skoraj" pasali a zadeve potem nisem izpeljal...Pa mislim, da jo sedaj bom (Upam, da pred prihodom NASE na mars:D )...

Tisti ROM pa zveni zelo zanimivo...Ali lahko pveš kaj več o tem? Ali SuperBasic compiler deluje z njim?...

Lp

Jože

Brane2 ::

Ko je Sinclair ( po lastni neumnosti) škripnu, je folk ostal s QLom, ki je imel zelo bagovit ROM.
Saj stvar je doživela nekaj verzij kode v ROMih a tud zadnje so bile beda.

Zato sta se dva tipa lotila projekta: disasemblirala sta cel ROM, dojela kako stvari delujejo in napisala svojo verzijo vsega. Tipa sta heroja tudi zato, ker sta to naredila na takratnem hardveru in ker je bil Sinclair pizda in ni dokumentiral nekaterih stvari.

Tipa sta opravila to , kar bi moru Sinclair že zdavnaj. Zdebagirala sta vse živo, pospešila floro in favno, dodala maso svojih genijalnih prebliskov in nastala je Minerva.
Dodatki in spremembe niso toliko vidni navzven, ker se nista orientirala na dodajanje mase novih ukazov ampak utrjevanju in izboljšanju temeljev.
Minerva je narejena tako, da je čimbolj kompatibilna z originalnim ROMom, se pa nekateri (redki) programi userjejo, ko vidijo Minervo, ker so trapasto pisani.
(direktni skoki v ROM in ne preko vektorja, zanašanje na nek absolutni položaj tam nekega zaporedja ukazov v ROMu in podobni idiotizmi)

Mislim, da mam nekje knjigco z opisom dodatkov in rešitev v Minervi.
Poleg ostalega se stvar dobro razume z upgradeanim IPC čipom (keyboard controller v QLu), ki prinaša par novih trikov in odpravlja maso bugov.

Da se pa dobit tud posebna ploščica, ki se zapika v mašino kot IPC replacement, ki ima vmesnik za PC keyboard in še par drugih stvari...


Sam imam shemo za flopi vmesnik za QL, pa mogoče bi kje najdu tud shemo za IDE HDD vmesnik, pa mislim, da imam sheme še za nekaj svojih pogruntacij, imam pa tudi shemo QL-a samega.


Kar se keyboarda tiče, jaz sem predelal profi keyboard od nekega terminala in ga piču na QL-a.
Zanjga se dobi par turbo kartic, dobi se QL z 68040-ko v obliki motherboarda za AT pixno (folk laufa tudi Linux na njem !). Kolega je naredu svojčas strupeno grafično kartico zanj, zdaj pa že nekaj časa govori o novi itd.

mam tudi seznam rutin v romu, s klicnimi parametri itd sam nažalost je vse na papirju v obliki spetih fotokopij.

Kar se folije tiče, je najbolj izgledna varianta bolšjak v nedeljo (zdaj je na placu avtosejma-Cesta dveh cesarjev/ ni več na rudniku ), popravilo stare (prevodne paste itd), drugače pa se da pač uničit kako staro profi tipkovnico (sam raje ne od PCja, te so šit).

Idealen monitor za QL je CGA ali še raje EGA. QL ima poleg TV tudi digitalen izhod ( 1 bit po barvi vsega skupaj 8 barv:D )
Z EGA monitorjem bo dal zelo lepo in sotro sliko. Tudi tovrsten šit je najlažje dosegljiv na bolšjaku.
Če rabiš kak softver, povej, disket imam na kupe...








Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Nato sem se odločil za radikalnejši poseg, naredil sem dvostransko tiskanino, na mestih tipk naredil preboje in nalotal gor kup porezanih kontaktov iz telefonskih "relejev" (oz kotaktorjev, ki so v mehanizmih na vrtenje...). Problem je pa bil v tem, da sem kontakte moral skrajšati (nikakor ni možno uporabiti polne dolžine kontaktov). Seveda so lepo elastični kontakti postali zelo togi (pretogi, da bi jih pritsk gumijaste membrane aktiviral...) in stvar ni funkcionirala


Določen folk me ma za norca a kot vidim so na svetu tud kakovostnejši modeli. :D

Ne se matrat s finomehaniko, na bo ti uspelo.

Raje dobi kje staro tipkovnico in po svoje poveži tipke. S pomočjo sheme in knjigce QL internals (ki ti jo posodim na fotokopiranje) lahko vidiš, kako so tipke povezane v mrežo in tako povežeš tudi svojo tipkovnico.

Zgornjo stran originalne tipkovnice pa lahko daš na stran, če boš kdaj našel folijo, da lahko stvari povrneš v originalno stanje....

Če rabiš kako shemo za kako extra razširitev ali te zanima kaj posebej zanj, povej in ti narišem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kuglvinkl ::

Brane2: navito 68000 si imel na Atariju? Se je kaj poznalo? 340%..., to je potencial!!

Kar se tiče celotnih kišt: že res, da so bil Spectrumi vsepovsod prisotni, ampak pobeci, doma imam ORIC NOVA 64. Brez glupih radirk z ukazi gor (če sem pošten, se tudi tega navadiš), BASIC na ravni Mavrice (o bog, koliko časa že nisem slišal te besede v ITju), ki je bil v primerjavi z BASICom od C64 daleč spredaj. Tudi ukazi so bili podobni, namreč, doma sem "skodiral" kakšno sliko in jo z minimalnimi spremembami prenesel na Sinclaira v OŠ.

Nikakor pa ga nisem moral spraviti skupaj s kastetarjem, verjetno je bil signal preveč moten (glave preveč spacane), novi hi-fi pa seve ni imel pravega izhoda. Tako, da sem bil prikrajšan za Calc, ...

BTW: veste, da je Radio Študent, kar po svojih frekvencah predvajal igre (enostavno so dali kaseto v svoj player in predvajali), folk si je pa to množično snemal? Uf bemti, prvi široko dostopni download.

Tudi sam sem imel eprom za C64, ki pa je bil roko na srce, naj bolj uporaben za hipni load Turbo Loaderja (hej, daje me nostalgija...). Vendar sem ga prodal skupaj z C64 za okrog 600 DEM. Hrani pa frend zame eno c64, nažalost dvojko.

Drugače si pa še vedno lastim A500 (z dodanim .5 MB RAMa, kar je takrat koštalo okrog 100 DEM, ampak se je res splačalo) in pa A1200 z že omenjenim koprocesorjem.

Plus še par 386 in 486, P1...

Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

rkovac ::

Koliko hočeš za Applea?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaš prvi mlinček (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
867654 (4672) opeter
»

ZX Spectrum

Oddelek: Pomoč in nasveti
412714 (2115) KoMar-
»

Sinclair ZX Spectrum (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
1107674 (6166) bosto
»

Stari časi

Oddelek: Loža
422741 (1978) Brane2
»

vaše prvo računalo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1138534 (7072) flipflop

Več podobnih tem