» »

Linux vs. Windows; v prihodnosti...

Linux vs. Windows; v prihodnosti...

1 2
3
»

Rumko ::

to bos mogu pa ksnga psihologa vprasat, jst sm povedu kar se mi je zdel ocitno :P

moj_nick ::

To bodo morali vneti zagovorniki m$ja povedat. Jaz sem v Winsih tweakal, zdaj v Linuxu pa še bolj in še z večjim veseljem :)
110111001001010001010000

ahac ::

Zadnjič smo se nekje na ircu menil glede tega kako bi opensource naredil bolj popularen. Gor bi dal zaščitno proti kopiranju. Čez par dni bi bla stvar scrackana in na sharereactorju. Pa vsi bi inštaliral in bi se sami sebi zdel neki hudi frajerji.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Rumko ::

ahac: LOL ... no to je bolj groteskno ... je smesno ampak tud zalostno :D

iration ::

> no to je bolj groteskno ... je smesno ampak tud zalostno

Pa še resnično :D
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

BigWhale ::

Dejmo konstruktivno tole... Oz.. ce ze to ne, pa naj vsaj vsak kaj pametnega pove... ;)

Clovek bi si moral postaviti sledeca vprasanja in odgovarjati z drzi, ne drzi...

Ali bom pretezno preigraval igre?
Ali mi je vseeno koliko stane programska oprema?
Ali mi je vseeno kaksna je moja programska oprema?
Ali si bom programsko opremo poiskal na P2P omrezjih?
Ne zanima me kaj se dogaja z mojim racunalnikom, vazno da kolikor toliko dela.

Ce na eno odgovori z drzi, potem naj se ogne Linuxu... Bo se najbolje zanj... ;)

Microsoft ::

Jst sm mnenja, da če zravn Windowsa ni naloženo še 1001 program (razne šminkarije in podobno sranje), pol stvar dela vredu.
Meni popolnoma zadošča OS, office (skoraj samo za potrebe branje datotek) in pa internet. Nekaj malega mp3jev, pa kaka igra (obvezno).

Je pa res, da so zahtevnosti glede tega, zelo različne. Sam bi uvrstil v skupino manj zahtevnih uporabnikov (glede ostale programsek opreme), tako da mi nek tak enosaven sistem zadošča.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

Jimi: a nimas ti nekega visjega cilja postati l33t computer user?

pivmik ::

V Linuxih moraš "hekat" v vsakem primeru.
LP, Gregor GRE^

Microsoft ::

Gandalfar, čeprav ne razumem, kaj pomeni l33t, bom nekako poskušal odgovoriti.

Za mojo osebno rabo jaz ne rabi neke haj-end mašine in tudi programov ne.

Je pa res, da bi rad znal predvsem nastavljati, vzdrževati, reševati probleme,... za Windows OSje. Trenutno se učim iz knjige Windows 2000 Profesional za 70-210. Stvar se mi zdi zanimiva, in upam, da bom osvojil čim več znanja (s to knjigo in še nadaljnimi). S tem znanjem pa bi rad postal neke vrste Win. OS administrator. Itak brez prakse ne gre, samo nekje je treba začeti.:\

Povedati pa sem hotel, da bi se jaz rad naučil predvsem za to, da bi potem drugim lahko nastavljal ta OS po njihovih še tako tečnih zahtevah (poklicno kot administrator). Sam pa ne bom in tudi ne kompliciram z detaljnimi nastavitvami. Konec koncev, tudi doma nimam 100PCjev v mreži...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

>Povedati pa sem hotel, da bi se jaz rad naučil predvsem za to, da bi potem drugim lahko nastavljal ta OS po njihovih še tako tečnih zahtevah (poklicno kot administrator). Sam pa ne bom in tudi ne kompliciram z detaljnimi nastavitvami. Konec koncev, tudi doma nimam 100PCjev v mreži...

Ok, offtopic, samo vseeno - raje si najdi eno službo kot client admin (za začetek), se boš v krajšem času precej več naučil, kot pa z branjem knjig. Sej veš, v praksi morš včasih reševati težave, ki jih v bukvah ni... Čeprav je tudi knjiga dobr začetek. Za kaj več (administracija serverjev, ipd.) ti pa kaki tečaji ne uidejo...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jst ::

Samo moja osebna odločitev: Od sedaj naprej bom uporabljal MS produkte in programerska orodja za WinApi32 in .net izključno za služenje kruha. Doma me čaka (upam da čimmanj) mučna inštalacija suse.

Izkušnja z Red Hat linux izpred petih let: Inštalacija mi je vzela cel dal, s tem, da mi je njihov inštaler povozil vse particije in podatki so šli po zlu. Znajdem se v bashu, kjer mi ni bilo jasno NIČ. StartX in 2 dni mučenja in sem bil na internetu, kjer mi polovico strani ni prikazalo pravilno. Na eni strani sem našel howto-je. Malo sem se igral z "pesonalizacijo" nakar se mi linux več ni hotel zbuditi. Sem obupal. (čeprav nisem pričakoval nič drugega...)

Danes so pa pričakovanja velika
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

moj_nick ::

Upam, da ti bo sedaj končno uspelo (beri: težko bi dvomil, da ti ne bi) - za specifična vprašanja o Linuxu si vabljen v oddelek operacijski sistemi ;)
110111001001010001010000

MasterMind ::

Zdej bom pa še jaz malo povedal kaj sem doživljal, ko sem sračeval Linux.
Nekega dne je moj brat prišel z Linuxom (Red Hat). Jst sm se spraševal le kaj je to (Bil sem v 6 razredu (mislim da)). Potem smo se lotili nameščanja. Seveda takrat Red Hat ni bil tak kot danes in sem ga zelo hitro zasovražil..
Potem spet mine nekaj časa... Poskusimo šenkrat! Tokrat je bil Red Hat malo novejši. Z winex-om smo posneli Wolfenštajna (return to the castle wolfenstein) in je delal hitreje kakor v winsih! (to je bilo kar vidno! pri resoluciji 1024*768 je v winsih štekal, kar v Linuxu ni nitit enkrat!). Seveda ni dosegel norm, ki jih je postavil starejši brat, ki je biu zaprisežen uporabnik wincrapov. In smo ga mogli zbrisati. Takrat se mi je zazdelo, da se bo iz teh OS-jev nekaj izcimilo! Potem pa mine nekaj časa in sem med testnimi serviranji IRC strežnika (men se zdi, d se še spomnete ;)) sem pa srečal prijatelja, ki se je spoznal na Linux. Takrat je še uporabljal Debiana. Povedal je za Gandalfarovo dokumentacijo. Z njegovo dokumentacijo mi nebi ratal usposobiti sistema (vse pohvale Gandalfar!)! In apt-get ukaz je biu tisti, ki me je pahnil v Linux svet! In spet mine nekaj let... Nakar se s prijateljem zmenimo (to je bilo med septembrom leta 2003), da pride na naš dom in usposobi Linux (Gentoo) na strežniku (do takrat smo uporabljali winXP in w2k3). Prišlo je do nekaj težav, seveda ni blo nbene hujše težave. In sedaj je minilo približno 7 mesecov od začetne inštalacije Gentooja na strežnik. Dela vse tako kakor more. (bolje kakor v winkrapih). Jaz se pa borim za dualboot na mojem računalniku. Oba brata imata že Gentoo Linux (no enmu bratu, ki je bil zaprisežen uporabnik wincrapov, morm še uštimat :D). Seveda bo moj brat meu dualboot zarad Photoshopa (je advanced user v Photoshopu in samo čaka na podobn program kakor je Photoshop, ki bo deloval v Linuxu). Jaz morm bit pa v Dualbootu zarad mlajše sestrce (in zarad mene, ki vseeno rad kdaj užgem kak Zero Hour (igra je kupljena!)). Upam, da mi bo uspelo spraviti dualboot na moj komp... In seveda sem zato si posnel OpenOffice na svoj komp, da se naučim vsaj poročila pisat :). In ugotovil sem, da se lažje naredi poročilo v OpenOfficu kakor v Wordu. (za poročilo moram narediti robove, na spodnjem delu lista pa more biti tabela, kamor se vpiše šolsko leto in vse kar paše notr ;)).

Aha pa še nekaj bi prašal... Ker jaz hodim na elektrotehnični program (elektrotehnik računalništva) in morm v poročila narisat tudi shemo. Seveda se mi to ne da risat. In vas bi vprašal, če obstaja program, ki je enak (ali vsaj podoben) Multisimu (aka EWB (Eletronic WorkBench) Hvala za vsak vaš odgovor (lahk mi pošlete prek ZS-ja)).

In še nekaj "on" topic:
Glede tega, da bo Linux izgnal Wincrap iz tržišča, pravim tole: Ni vprašanje če, je vprašanje kdaj! ("It's not a question of if. It's question of when!"). Ugibanje kdaj bo je pa čisto brez veze. In če se bo M$ še najprej tako obnašal, bo win totalno izpadel!

LP,
MasterMind

moj_nick ::

Heh... podobno sem jaz začel

Tut v enem šestem (verjetneje petem) razredu sem slišal za Linux pa kako je nek učitelj na naši šoli inštaliral to (živo se spomnem, ko je rekel, da je komaj šumnike urihtu :D). Potem mi je nekdo zapekel RedHat Linux 7.1 (ahm, saj veste, kdo ;)). Lepo inšaliram, pridem v bash in sem mislil, da sem kaj naredil narobe, ker nisem videl GUI-ja. Nekje sem našel en mail na lugosu (za ST pa za mailing liste sploh nisem vedel) in sem nekomu osebno pisal, kaj bi bilo narobe. Rekel mi je, naj napišem startx. Vpišem startx, vrže znani "no screens found" error. Odpišem nazaj, on mi ni odgovoril in Linux je šel v smeti.

Potem sem enkrat prišel na ST in začnem prebirat o Linuxu. Ker še vedno nisem imel hitre povezave, sem se odločil, da kupim SuSE 7.3. Kupim, inštaliram in navdušeno uporabljam. Zaradi pomanjkanja interneta (winmodem) sem še vedno ostal na winsih. Potem sem končno dobil ADSL. Takrat je že izšel SuSE 8.1, zato sem si ga priskrbel. Ko sem hotel inšalirat xmule, se spomnim, da sem bil totalno jezen, ker je bilo en kup dependencyjev, na cdjih so bili stari, novih pa mi ni uspelo inštalirati. Linux sem spet postavil na stranski tir.

Ob srfanju po ST-ju sem tudi jaz opazil Gandalfarjevo temo o Debianu. Začnem prebirat in ugotovim, kako lahko je inštalirat nove programe in začnem "verovat" v apt-get. Kmalu sem ugotovil, da imam stable in neznosno stare programe. Sledim navodilom za prehod na unstable, vendar ne dela. Iščem malo po netu za bug reporte, vendar nič pametnega. Edina stvar, ki mi pa je uspela, je xmule, ki sem ga dobil od drugega sourca.

Tako sem skoraj zadovoljen uporabljal Debian, dokler nisem slišal za Gentoo na xmule forumu. Pravili so, da je podoben Debianu, vendar je hitrejši in podpira novejše programe. Hm, ravno prav zame.

V tem trenutku imam že več kot pol leta single-boot v Gentoo Linux. 8-)
110111001001010001010000

MasterMind ::

No, pozabil sem oment, da je biu tam umez RH in Debianom še Mandrake (men se zdi tm okol ena osmka) pa Pingo Linux 1.2 :D. (oboje je šlo bol tko in tko...) :D. Na žalost nisem nikoli ponovil uspeha, kakor sem ga pri RTCW. :(. (ga bom pa zdaj! :D)

Citiram JimiBtn:
"Je pa res, da bi rad znal predvsem nastavljati, vzdrževati, reševati probleme,... za Windows OSje. Trenutno se učim iz knjige Windows 2000 Profesional za 70-210. Stvar se mi zdi zanimiva, in upam, da bom osvojil čim več znanja (s to knjigo in še nadaljnimi). S tem znanjem pa bi rad postal neke vrste Win. OS administrator. Itak brez prakse ne gre, samo nekje je treba začeti."

To ti jst že zdej znam! Res, d kakšnega strežnika nebi mogu narest, ampak osnovno mrežo preko switcha bi ti pa v parih minutah naredu! In za to nism porabu niti minute branja dokumentacij! (mi doma smo taki, da najprej probamo pol pa sprašujemo za pomoč :D)

Zgodovina sprememb…

Microsoft ::

MasterMind, in jst sm zdele prikloplen na net preko Switcha.:D Pa tisto, kar sem nastel, ni vse.:P

(mi doma smo taki, da najprej probamo pol pa sprašujemo za pomoč :D)
Dvomim, da lahka prideš v neko firmo, se ponudiš kot administrator in jim to rečeš, kar si rekel.:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

MasterMind ::

Tisto je pa druga zgodba... Jaz znam tisto, kar moram znat doma. In če bi recimo moj oče imel v lasti kakšno podjetje, bi pa mogoče znal še kaj več :). Glede tistga kar sem reku, je samo za domačo rabo :). Če bi delal v podjetju, bi moral imeti določeno vrsto izobrazbe... (mimogrede... hodim na program računalniškega tehnika ;), tko d se bomo tudi učili kako povezavati večja omrežja...(ki ne gredo na en switch :)))

Zgodovina sprememb…

andrej ::

poweroff ::

Čeprav iz mojih novic izgleda, kot da pristransko zagovarjam Linux, to ni čisto res. Uporabljam oba OS-a. Tako doma, kot v sluzbi. Doma ju uporabljam zato, ker imam winmodem in nekako še nisem našel časa, da bi modem zamenjal... poleg tega bi za Linux rabil hitro povezavo. ADSLja pa še ni mogoče dobiti. V službi je druga pesem, vendar imam nek software, ki teče samo pod Winsi. Večinoma tako laufam Windowse, je pa res, da bo po mojem mnenju v prihodnosti nujno poznati tudi Linux.

Moje spoznavanje OSa sega v čase DOSa. Potem so prišli Win 3.1, pa Win 95, enkrat vmes sem imel celo OS/2, ki se mi je zdel zelo perspektiven, vendar je zadeva na žalost propadla, enkrat pa sem si naložil celo BeOS. Seveda je po neka urah letel dol, ker nisem znal narediti čisto nič, niti nisem imel dokumentacije. Potem sem nekaj časa uporabljal Win98. V primerjavi z DOSom je bil to povsem spodoben sistem. Pač, GUI, multitasking, internet je delal brez "Trumpeta",... je pa res, da sem imel kar nekaj problemov z malo bolj eksotičnimi kosi strojne opreme - mrežno kartico in TV tunerjem. No, kakšnih hudih igric nisem igral nikoli. Wolfenstein 3D je bila zadnja, ki sem jo igral... aja, pa se UnrealTournament DEMO verzijo sem imel nekaj časa naloženo.

In potem sem nekega dne stikal po knjigarni in mi je pod roke prišla knjiga SUSE linux 8.0 s CDji... Zadevo sem kupil in se spravil knjigo brat. Potem sem se spravil Suseta namestiti. Uspelo mi je narediti dual boot in vse je lepo delalo, vendar pa sem imel Winmodem in seveda nisem mogel uporabljati interneta. Malce sem se igral z njim, vendar ga nisem kaj dosti uporabljal.

Med tem sem imel v službi NT 4.0. Potem sem doma kupil nov računalnik in z njim Win2k, enako nadgradnjo pa sem naredil v službi. In lepega dne sem si rekel, da je Linux definitivno nekaj, kar bom v prihodnosti moral poznati. Poznavanje Linuxa bo moja kunkurenčna prednost. Zato je najbolje, da se ga čimprej naučim.

Malce sem spraševal naokrog, in kolega (Skrat) mi je svetoval Debiana. Opozoril me je, da je Debian bolj špartanski od RedHata, ki sem ga imel najprej v mislih, vendar se jaz ponavadi odločam za težje stvari. In sem dal gor Debiana. Ker sem imel neko težavo z mrežno kartico, mije pomoč kolega prišla prav. Ko pa smo usposobili mrežno kartico in internet, so zadeve stekle kar same od sebe. Bi rad imel Mozillo? Ni problema - apt-get install mozilla. Kaj ap OpenOffice? Spet ni problema. Thunderbird, Gimp,...? Preprosto.

Seveda sem pričakoval težave in seveda sem jih imel. Prvi mail sem pošiljal skoraj pol ure. Pač, je bilo treba nastaviti par malenkosti (account, SMTP,...). Ampak po tednu dni uproabe sem že vsaj približno zaštekal logiko sistema. Najbolj me je skrbelo glede varnosti, ker sistema nisem poznal. Potem mi je Primoz pokazal kako se postavi firewall, kako nastavis encrypted disk, itd. Gandalfar mi je pomagal pri nastavitvi zvoka in printerja. Kmalu sem natisnil svoj prvi dokument. Potem sem zagnal IRC, surfanje po internetu mi ni delalo več težav, enako pošiljanje pošte. In tako sem se počasi seznanjal s sistemom in če se sedaj vsedem za Linux sem že sposoben narediti kaj pametnega.

Potem smo v službi začeli govoriti o tem, da bi imeli lasten spletni strežnik. Predlagal sem, da gremo na Linux. Sodelavec je bil rahlo skeptičen in je rekel, da ne bi rad, da se predolgo časa zafrkavamo z nečem, česar ne poznamo. Čeprav je res, da tudi IISja ni nikoli nihče inštaliral. Pa sem rekel, dajte mi nekaj dni časa. Če mi uspe postaviti strežnik pod Linuxom, bomo imeli Linux, če ne pa pač ne. Tokrat sem se sam lotil namestitve in mi je celo uspela. Spet sem imel nekaj težav z eno mrežno kartico in spet mi je Škrat pomagal, vendar sem tokrat že več vedel in bi znal postopek tudi sam ponoviti. Ko je bil sistem postavljen in firewall vključen, sem rekel apt-get install apache... in cez nekaj minut je spletni streznik ze delal! Potem sva s Skratom namestila se PHP in MySQL.. treba se je bilo sprehoditi cez konfiguracijske datoteke in stvar deluje kot urca! Mimogrede sem pod Linuxom naredil še NAT in v internet priključil 32 računalnikov. Cena: 0 SIT in 2 delovna dneva. Je pa res, da sem se z Linuxom pred tem kar nekaj časa igral.

Če torej zaključim... poznavanje Linuxa bo po mojem mnenju v prihodnosti pomenilo konkurenčno prednost, zato se mi zdi smisleno spoznati ga. Spoznavanje naj bo postopno, treba si je vzeti čas. Nekako računam, da bom čez 2 leti že čisto spodoben Linux uporabnik. Nekateri pa bodo takrat z Linuxom šele začeli. In če bom iskal novo službo..;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vedno debelejši in neokretnejši linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
21911358 (11358) CCfly
»

Razmišljanje: zakaj Linux ne uspe na namiznih računalnikih?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
302768 (2768) Mr.B
»

Sovražim Linux, prosim prepričajte me da ga imam rad! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
16710210 (7301) SOLMILE
»

L I N U X

Oddelek: Operacijski sistemi
181630 (1313) nsignific
»

Linux kot igričarski sistem?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
252753 (2753) CaqKa

Več podobnih tem