» »

Južna Koreja strožja

Južna Koreja strožja

Slashdot - Južna Koreja se očitno pridružuje državam Franciji, Italiji in Irski, ki so že ali pa še bodo vpeljale strožjo protipiratsko zakonodajo. Prejšnji teden je tako parlament obravnaval osnutek novega zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki vključuje slavno načelo treh opominov (three strikes and you're out!).

Novi člen 133-2 bo pooblaščal korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, da od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnikom, ki prenašajo zaščitene vsebine prek spleta, pošlje opozorila ali pa da jim prekine povezavo. Prav tako bo ministrstvo lahko zahtevalo, da ponudniki interneta uporabnikom, ki so že bili opozorjeni na kršitve, zamrznejo ali ukinejo internetne račune za šest mesecev. Podobna usoda bo doletela tudi oglasne deske (bulletin boards), na katerih se bo znašla nezaželena avtorska lastnina, saj bo ministrstvo lahko zahtevalo njihovo zaprtje. V primeru neposlušnosti pa bodo lahko kar skrbniki telekomunikacijskega in informacijskega omrežja odrezali ISP-je. Glasovanje o zakonu bo potekalo aprila.

13 komentarjev

r0ker ::

kako to deluje v praksi? kje že to uporabljajo?

war-dog ::

v bistvu če je temu tako, lahko vsako drugo stran zaprejo, saj na forumih nihče ne navede vira slik, ki so vstavljene v post.
Tudi blogi... osebne spletne strani... Preveč norijo s temi avtorskimi pravicami.

Samo en izgovor več, za večji nadzor - Big brother is watching you
Object reference not set to an instance of an object.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: war-dog ()

uio ::

Eh en izgovor da jih bodo lažje odklopili "nezaželjene" osebke. Po moje ni glih na pirate namenjen njihov zaknon pač pa porti kakim protestnikom, ki komunicirajo preko interneta.

urban99 ::

V Franciji zadeva že velja... ampak tam štala postaja še večja. V parlament namreč prihaja HADOPI, p***darija na kubik. Močno upam, da bodo goreli avtomobili.

Mavrik ::

Kot sem že nekje omenjal... piratstvo bo odličen izgovor za povečanje nadzora nad internetom. V kolikor jim PirateBaya ne bodo uspeli obtožit in izklopit, bo to nadaljni izgovor za take spremembe zakonodaje. Piratki, hvala vam lepa.
The truth is rarely pure and never simple.

urban99 ::

@Mavrik - se strinjam, samo tvoj zaključek je prav enak tistemu, kar si izpostavil na začetku :)

@Dr_M - grow up...


Dva ST članka na temo francoskega neta - #1, #2. Velika frka bo, če tole pride skozi.

Če koga zanima kaj več (žal vse v francoščini, ampak obstaja Google translate):
- francoski readwriteweb
- http://www.laquadrature.net/fr
- http://www.korben.info/hadopi-ce-qui-se...
- http://hadopi.numerama.com/
- http://eco.rue89.com/
(recimo prevod članka Je déclare que je suis un pirate )

JebatGa ::

Kot sem že nekje omenjal... piratstvo bo odličen izgovor za povečanje nadzora nad internetom. V kolikor jim PirateBaya ne bodo uspeli obtožit in izklopit, bo to nadaljni izgovor za take spremembe zakonodaje. Piratki, hvala vam lepa.

Hahahaha kaj ti resnično misliš, da če ne bi bilo piratstva se kaj takega ne bi zgodilo? Če ne bi bilo piratstva, bi bila pedofilija, če ne bi bilo tega, bi bila razna pornografija, če ne bi bilo tega bi bilo nekaj drugega. Morda bodo v prihodnosti za še večji nadzor nad internetom krivi forumi, kjer se bodo ljudje pogovarjali o raznih stvareh. Morda bo nekje en napisal država je slaba in bodo takoj rekli na forumih se pogovarjajo o tem kako zrušit oblast. In bodo vpeljali še večji nadzor.

poweroff ::

Ja, uprite se, ne?
sudo poweroff

carot ::

Bo treba protestirati in demonstrirati iti na sedez ISPjev, ter predvzeti nadzor nad internetom nazaj, naj bo ljudem vrnjeno tisto, kar je od njih, pa ne pozabimo tudi zavzeti vse tovarne in podjetja, kot je bilo v casu jugoslavije, ko je bilo vse od drzave in ne od pokvarjenih mokopolistov in kapitalistov, ki so naredili to svetovno krizo, zdaj pa hocejo se totalno diktatorsko kontorolo.

Pesimist ::

za nadzor ze zdavnaj imajo izgovor in to ni piratstvo temvec terorizem.

Azrael ::

Podobna usoda bo doletela tudi oglasne deske (bulletin boards), na katerih se bo znašla nezaželena avtorska lastnina, saj bo ministrstvo lahko zahtevalo njihovo zaprtje.


Je tole samo dvoumno zapisano ali pomeni, da sprejemajo zakonodajo, da se zapira strani, ki niso všeč oblasti?
Nekoč je bil Slo-tech.

urban99 ::

Je tole samo dvoumno zapisano ali pomeni, da sprejemajo zakonodajo, da se zapira strani, ki niso všeč oblasti?


Tole niti ni tako dvoumno napisano. Če pogledaš drugi link na ST članek, ki sem ga podal zgoraj, boš videl, da je recimo za javne dostopne točke Christine Albanel, francoska kulturna ministrica, že podala predlog za t.i. 'whitelist' strani, ki so od tam lahko dostopne. To je v bistvu to. In še precej hujše od 'blacklista'.

Obstajajo celo neke špekulacije o tem, da naj bi se proizvajalci mrežne opreme dogovarjali s francoskimi ISPji o možnosti prodaje t.i. "clean modemov" z vgrajenim firewallom. Sicer si ne predstavljam, da bi bil na njih whitelist, blacklist pa najbrž bo. Ampak... to so res špekulacije zaenkrat. (ne me spraševat za linke, hehe)

Ravnokar v francoskem senatu poteka razprava, ki se jo da v živo spremljati preko linkov, ki sem jih podal. Tole je ultimativna frka... Sarko pa je zadevo spravil v hitri postopek, ker mu je jasno, kakšen odziv lahko pričakuje.

..................

In še link o hipokriziji te svojati (med komentarji prejšnje novice je že nekdo opozarjal na to novico): MGMT vs France (bolje rečeno UMP, stranka Albanelove in Sarkoja)

urban99 ::

Big news folks! Hadopi padel v Franciji: Les députés rejettent Hadopi (kilavi angleški prevod)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

študentsko delo in elementi delovnega razmerja

Oddelek: Loža
153661 (3343) Tilen
»

Odziv na zahtevo sprembe Zakona o igrah na srečo ZIS-C

Oddelek: Novice / Zasebnost
1711302 (10469) BlueRunner
»

Južna Koreja strožja

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
134171 (2755) urban99
»

SDS želi spremeniti ministrstva

Oddelek: Problemi človeštva
313058 (2216) Trubadur
»

E-država?

Oddelek: Novice / Zasebnost
92568 (2568) royt

Več podobnih tem