»

Raziskava kaže neučinkovitost režima "three-strikes"

Slo-Tech - Vpliva spletnega piratstva na prodajo avtorskih del ni mogoče enostavno izmeriti, prav tako pa ni mogoče enoznačno kvantificirati učinkov različnih način za boj proti piratstvu. Pisali smo že, da je DRM dosega prav nasproten učinek, saj povečuje piratstvo glasbe, to pa se v bistvu sploh ne zajeda v prodajo. BSA seveda domnevno škodo vrednoti domišljijsko, čeprav Hollywood priznava, da tako hudo vendarle ni. Hočete znanstvene raziskave? Te so celo pokazale, da pirati kupujejo več od nepiratov. Sila zamotano torej.

Potem pa je tu še zloglasni sistem treh prekrškov (three-strikes), ki so ga uvedle že številne države, med njimi Francija, Irska, Tajvan, Velika Britanija in Južna Koreja. Na Irskem mu ne kaže prav dobro, na Novi Zelandiji so učinki prava...

21 komentarjev

Španija sprejela protipiratski zakon Sinde

Letaki proti zakonu: "SeriesYonkis (priljubljena stran za prenos televizijskih serij, op. p.) je za učenje angleščine storila več kakor 20 let zakonov o izobraževanju."

vir: BBC
BBC - V Španiji so sprejeli kontroverzni zakon o ekonomski vzdržnosti (Ley de Economía Sostenible), ki ga je poizkušala sprejeti že prejšnja vlada in se po tedanji ministrici za kulturo in veliki zagovornici novega zakona Angeles Gonzalez-Sinde imenuje kar zakon Sinde. Glavna sprememba, ki jo zakon uvaja in nas na tem mestu zanima, je hitri postopek za odklop in ukinitev spletnih strani, ki kršijo avtorsko pravo.

Imetniki avtorskih pravic bodo imeli možnost, da posebni...

75 komentarjev

Irci vpeljujejo three-strikes sistem

TorrentFreak - Medtem ko organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic inovirajo s predlogom o mesečnem nadomestilu za spletno piratstvo, imetniki taistih pravic trdno stojijo za starimi idejami. Velike štiri založbe (Sony BMG, EMI, Universal in Warner) so preko svoje irske izpostave IRMA uspele zlobirati spremembo zakona o avtorski pravici, ki bi jim omogočil izvajanje izklopov interneta zoper redne p2p pirate.

Zagonetke so se že od samega početka lotili nekoliko drugače. Namesto zapletenega "francoskega" postopka s predlogom novega zakona, javno razpravo, polomom v spodnjem domu parlamenta in potem ekspresno potrditvijo zakona mesec dni kasneje so se...

8 komentarjev

Novozelandski parlament tik pred sprejemom three-strikes zakonodaje

Izraz 'three stikes' prihaja iz baseballa, ta šport pa ni pretirano priljubljen v Evropi in Novi Zelandiji. Več kot jasno je, da so pri sprejetju tovrstne zakonodaje glavno vlogo imela gospodarska interesna združenja velikih ameriških založnikov. Vir: duhaime.com

TorrentFreak -

Po Južni Koreji, Franciji in Veliki Britaniji bo zdaj še Nova Zelandija dobila svoj three strikes zakon za začasni izklop interneta domnevnim kršiteljem avtorskih pravic. Danes zjutraj po lokalnem času je vlada v parlament nenapovedano vložila predlog Zakona o prenovi avtorskega prava v drugo branje. Poslanci nekaterih strank so že izrazili presenečenje nad odločitvijo, saj je bilo prvo branje lani aprila, drugo pa še dan prej sploh ni bilo napovedano. Po načrtih vlade naj bi bil zakon sprejet po hitrem postopku, v dnevu ali dveh.

Zakon predvideva zdaj že standardni postopek pošiljanja opozoril internetnim naročnikom. Nosilci avtorskih pravic se vključijo v p2p...

79 komentarjev

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

TechEye - Višje sodišče v Dublinu je včeraj razsodilo, da ponudniku dostopa do interneta (ISP) UPC Ireland ni treba identificirati in odklopiti uporabnikov interneta, ki so obtoženi širjenja in prenašanja nelegalnih datotek, ker v irski zakonodaji ni ustreznih precedensov (Irska uporablja anglosaški pravni sistem, kjer imajo precedensi oziroma sodniške odločitve bistveno večji pomen kot v kontinentalnem pravu). To pomeni, da irski ISP-ji ne bodo sodelovali v programu treh udarcev (three strikes), ki ga v Evropi promovira zlasti Francija.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG in EMI Records so zahtevali vpeljavo sistema treh udarcev iz treh točk: neformalnega opozorila, strogega pisnega opomina in izključitve za nekaj dni, v primeru nadaljevanja kršitve pa celoletni suspenz. Največji irski ISP Eircom je ta sistem uvedel v začetku tega leta, medtem ko je UPC trdil, da ni zakonske podlage za vpeljavo tako strogega režima, zaradi česar se je znašel na sodišču proti četverici velikih založb.

...

12 komentarjev

Predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja"

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18h uri bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Aškerčeva 2, soba 430 (4. nadstropje) potekalo predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja".

Irska organizacija za avtorske pravice v glasbi (The Irish Music Rights Organisation) je bila v preteklosti na irskem ena najbolj osovraženih institucij. Vendar pa se je v začetku 21. stoletja prelevila v organizacijo, ki uživa tako vladno kot nevladno podporo. Prof. dr. Anthony McCann iz Univerze v Ulsterju (Severna Irska) bo predstavil družbene, kulturne in politične razloge za ta "čudežni" preobrat, spregovoril pa bo tudi o upravičevanju nadzora nad avtorskimi in izvajalskimi pravicami.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Dodatne informacije so na voljo tudi v članku Irish Traditional Music and the Copyright Debate.

Se tak čudežni preobrat lahko zgodi tudi z našimi domačimi kolektivnimi organizacijami?

3 komentarji

Južna Koreja prepovedala strani o samomorih

smh.com.au - Zadnji modni hit v Južni Koreji so samomori, za katere nesrečneži mnogokrat najdejo metode, navdih in vzpodbudo kar na spletnih straneh. V zadnjem mesecu naj bi si namreč življenje vzelo 20 ljudi, mnogokrat skupinsko prav z navodili s spleta. Da bi tovrstna dejanja preprečili, so Korejci predstavili paket ukrepov. Ministrstvo za zdravje bo od spletnih portalov zahtevalo odstranitev spletnih strani, ki promovirajo samomor, ter boljše sledenje po spletu, tako da bodo sproti brisali vse prispevke, ki nagovarjajo k temu dejanju. Policija bo razširila ekipo za nadzor na spletu, ki bo lovila skrbnike spletnih strani in blogov, ki se bavijo s to tematiko. Poleg represivnih ukrepov bodo delovali tudi preventivno, saj nameravajo organizirati vrsto seminarjev, predavanj in javnih kampanj z namenom izobraziti in pomagati ljudem.

Policija je v zadnjem času aretirala tudi tri skrbnike spletnih strani, kjer so se ljudje pripravljali na samomore. Vzdrževanje takšnih strani spada po tamkajšnjem...

48 komentarjev

Južna Koreja strožja

Slashdot - Južna Koreja se očitno pridružuje državam Franciji, Italiji in Irski, ki so že ali pa še bodo vpeljale strožjo protipiratsko zakonodajo. Prejšnji teden je tako parlament obravnaval osnutek novega zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki vključuje slavno načelo treh opominov (three strikes and you're out!).

Novi člen 133-2 bo pooblaščal korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, da od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnikom, ki prenašajo zaščitene vsebine prek spleta, pošlje opozorila ali pa da jim prekine povezavo. Prav tako bo ministrstvo lahko zahtevalo, da ponudniki interneta uporabnikom, ki so že bili opozorjeni na kršitve, zamrznejo ali ukinejo internetne račune za šest mesecev. Podobna usoda bo doletela tudi oglasne deske (bulletin boards), na katerih se bo znašla nezaželena avtorska lastnina, saj bo ministrstvo lahko zahtevalo njihovo zaprtje. V primeru neposlušnosti pa bodo lahko kar skrbniki telekomunikacijskega in informacijskega omrežja...

13 komentarjev

Francija strogo proti piratom

Heise - Francoska kulturna ministrica Christine Albanel se je v boju proti kršenju avtorskih pravic na spletu lotila tudi prostih točk za brezžični dostop do spleta oz. tako imenovanih vročih točk (hotspot). Ministrica želi vzpostavitev belega seznama, na katerem bi bilo nekaj tisoč strani, ki so nujne za ekonomsko, kulturno in socialno življenje države, nato pa bi omejila internetni dostop prek vročih točk na samo te strani. Tako recimo sredi Pariza prek brezplačnega WLAN-a ne bi mogli brskati po Slo-Techu, če ga Francozi ne bi uvrstili med dovoljene strani. Od lastnikov zasebnih WLAN-omrežij pa bodo poskusili izsiliti zaščito omrežij s šifriranjem, saj jim po osnutku novega zakona o kršitvah avtorskih pravic v primeru kršenja grozi izklop interneta.

Organizacije za zaščito pravic državljanov so že zagnale vik in krik. Jérémie Zimmermann, soustanovitelj La Quadrature du Net, pravi, da je vrnitev k centraliziranem in nadzorovanem dostopu do interenta strah navdihujoča in predvsem...

114 komentarjev

Tri napake in letiš

The Register - Francoski senat je z veliko večino 297 glasov proti 15 potrdil kontroverzni zakon o odklapljanju internetnih piratov, ki uzakonja iz ameriških filmov poznan sistem treh napak (three strikes), ki nadgrajuje že predlagani telekomunikacijski paket. Po prvi kršitvi bodo uporabniki, obtoženi nelegalnega razpečevanja avtorsko zaščitenega materiala, prejeli opozorilno elektronsko pošto, v drugo jih bodo opozorili z navadno pošto, v tretje pa jih bo ponudnik interneta odklopil. Francoski ponudniki interneta nad odločitvijo niso najbolj navdušeni, saj odgovornost za nadzorovanje in kaznovanje uporabnikov nalaga njim in jim s tem povzroča dodatno delo. Preden bo zakon stopil v veljavo, ga mora potrditi še spodnji dom, poroča The Register.

Mimogrede omenimo, da je danes začel veljati novi Kazenski zakonik Republike Slovenije, ki bo strožje sankcioniral tovrsto početje tudi pri nas. Debata o tem na formu že teče.

76 komentarjev

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev

V Britaniji se pripravlja akcija opozarjanja P2P piratov pred izključitvijo

Independent - Eden največjih britanskih ponudnikov dostopa do interneta za domače uporabnike, Virgin Media, bo prihodnji teden pričel svojim uporabnikom, ki uporabljajo P2P omrežja pošiljati opozorila, naj takoj prenehajo s svojim nezakonitim početjem.

Virgin Media pri tem sodeluje z združenjem britanskih glasbenih založnikov British Phonographic Industry, ki od podjetij zahteva uveljavitev načela "three strikes and out" po katerem naj bi uporabnike, ki kršijo avtorsko pravno zakonodajo trikrat opozorili, nato pa bi jih izključili iz interneta.

Virgin Media naj bi tako uporabnikom v okviru "izobraževalne kampanje" najprej deset tednov le pošiljala opozorila, v katerih pa bo združenje britanskih glasbenih založnikov uporabnike jasno opozorilo, da bo v primeru nadaljevanja kršitev sledil izklop in postopek na sodišču.

Po nekaterih ocenah je namreč v Veliki Britaniji kar 6,5 milijonov uporabnikov interneta, ki svoj internetni priključek vsakodnevno uporabljajo v "kriminalne namene".

Resne...

85 komentarjev