» »

Irci vpeljujejo three-strikes sistem

Irci vpeljujejo three-strikes sistem

TorrentFreak - Medtem ko organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic inovirajo s predlogom o mesečnem nadomestilu za spletno piratstvo, imetniki taistih pravic trdno stojijo za starimi idejami. Velike štiri založbe (Sony BMG, EMI, Universal in Warner) so preko svoje irske izpostave IRMA uspele zlobirati spremembo zakona o avtorski pravici, ki bi jim omogočil izvajanje izklopov interneta zoper redne p2p pirate.

Zagonetke so se že od samega početka lotili nekoliko drugače. Namesto zapletenega "francoskega" postopka s predlogom novega zakona, javno razpravo, polomom v spodnjem domu parlamenta in potem ekspresno potrditvijo zakona mesec dni kasneje so se raje usedli za mizo z največjim ISP-jem v državi, bivšim državnim monopolistom Eircom, in dosegli dogovor o izklopih s spremembo splošnih pogojev operaterja. Eircom je svojo novo obveznost sicer izvedel tako, da je vsaj 300 nedolžnim naročnikom po pomoti poslal prvo opozorilo ("strike one"), kar zdaj preiskuje urad informacijskega pooblaščenca. Isti ISP že skoraj dve leti onemogoča dostop do torrent iskalnika ThePirateBay.com za vse svoje naročnike.

Konkurenčni ponudnik UPC Irska (ki je svojčas imelo istega lastnika kot naš Telemach) ni hotel skleniti dogovora z IRMO, zato so bili založniki primorani ubrati drugačno taktiko. Ministra za gospodarstvo, zaposlovanje in razvoj so uspeli prepričati, da z uredbo enostransko spremeni avtorskopravno zakonodajo tako, da bodo lahko preko sodišča zahtevali ukrepe od ISP-ja, ki bo kot ponudnik omrežja svojim naročnikom omogočal kršitve avtorskih pravic. Po irski zakonodaji lahko minister določene spremembe zakona izvede brez soglasja irskega parlamenta. Šlo naj bi za tehnikalijo, saj je bila vlada mnenja, da zakon iz leta 2000 že ureja vse potrebno, potem pa je irsko vrhovno sodišče zavrnilo tožbo IRME, s katero so hoteli UPC Irske prisiliti v uvedbo iste three strikes sheme, ki jo je že (slabo) izvajal Eircom. Po besedah sodnike zakon pač ni navajal pravne podlage za odklop naročnikov.

Da bo bera popolna, je mislil minister svojo uredbo uveljaviti tako rekoč takoj. Zaradi pritiska javnosti je zdaj vse skupaj odložil do konca naslednjega mesca, zainteresirano javnost pa pozval k dajanju komentarjev.

8 komentarjev

Spura ::

Ja organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic so pac zainteresirane za cimbolj lahkotno pobiranje kesa. Boli jih kurac... folk na SAZASU in podobnih orgih bi najraje to vidl: ISPji jim posiljajo vsak mesec pavsal na narocnika in oni nek procent dajo naprej lastnikom pravic z ostankom si izplacujejo visoke place in se cel mesec praskajo po jajcih. Vsekakor bolje kot da se moras aktivno borit proti krsitvam in se ukvarjat s tozbami. Blazna inovacija.... kvecjemu manifestacija lenobe teh parazitov.

SkipEU ::

@Spura:
se strinjam. Medtem ko se v ZDA morajo sami boriti proti domnevnim kršitvam s svojim denarjem, bo očitno za kaj takega v Evropi skrbela kar država z denarjem vseh.

Migelo ::

Money makes the world go round.

Z denarjem lahko v "demokraciji" izgleda tudi spreminjaš zakone.

Spura ::

Interesi teh organizacij niso enaki interesom firm katere zastopajo. To je isto kot interesi studentske organizacije (kasirat od studentskega dela) niso enaki interesom studentov (dostudirati in dobiti redno sluzbo). In so isti problemi.

dzinks63 ::

Lobiranje je tako zelo uglajena poštena krasna beseda, za njo pa se skriva vse drugo in se sploh ni za čuditi, zakaj je vsemu tako, kot je.

LedStorm+++ ::

Imaš dve polarnosti, hehe + in - sobivata, ampak skupaj pa ne. Offline mode...
Pingvin :-)

filip007 ::

ISP bodo izgubili tako veliko uporabnikov, izklop pomeni tudi prenehanje plačevanje linije, blacklistanje uporabnika, zamenjava ponudnika in kam to pelje v začaran krog. Na mesto, da uvajajo xxx domene naj raje blacklistajo torrent strani, če že dovolijo registracijo takih ponudnikov strani, to je pač edina možnost.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

hokuto ::

SkipEU je izjavil:

Medtem ko se v ZDA morajo sami boriti proti domnevnim kršitvam s svojim denarjem, bo očitno za kaj takega v Evropi skrbela kar država z denarjem vseh.

a z "boriti proti krsitvam s svojim denarjem" ciljas na zlobirat in podmazat izvrsilno ter zakonodajno oblast, da jim servirata zakone in njih izvrsevanje po narocilu? ker evropa namrec zaostaja za zda kar se tice udinjanja raznoraznim korporacijam.
doke!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Three-strikes protipiratski sistem na Irskem poražen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12230222 (26074) poweroff
»

Še en three strikes zakon je na poti, tokrat po avstralsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5415993 (14225) dux
»

Britanci zaključujejo razpravo o svojem three-strikes režimu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
117687 (6914) PaX_MaN
»

Irski sodnik tarča groženj posredi odločitve o blokadi thepiratebay.com (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
10832257 (29710) poweroff
»

UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

Oddelek: Novice / Zasebnost
123687 (3070) AtaStrumf

Več podobnih tem