» »

študentsko delo in elementi delovnega razmerja

študentsko delo in elementi delovnega razmerja

jrtjtejtt ::

Mi lahko kdo pokaže, kje je to določeno, ker ne najdem:

"Druga pomembna določba Zakona o delovnih razmerjih je, da se sme prek študentskega servisa opravljati delo, čeprav so podani VSI elementi delovnega razmerja in da ni treba skleniti pogodbe o zaposlitvi -> gre torej za izjemo. Če pa ne bi šlo za delo prek študentskega servisa, ampak za navadno delo prek podjemne pogodbe, pa bi bilo potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi."

Pa mogoče še komentar na tole:

http://www.delo.si/zgodbe/ozadja/kako-s...

In pa seveda še mogoče kako razmišljanje na tožbo proti delodajalcu zaradi večletnega rednega dela prek študenta - 8 ur vsak dan, opravljanje istega dela kot zaposleni, itd...torej vsi elementi delovnega razmerja...

Ted ::

Dvomim da je tako enostavno "iztožiti" delovno mesto kljub večletnemu delu preko študenta. Če bi bilo imamo v roku pol leta 20k novih delovnih mest :).
Mah...

jukoz ::

Ja, v bistu je. Spomnite se kaj se je spomladi dogajalo (oz se še dogaja) na Adriji, kjer so stevardese in stevardi po 10 let delali na napotnice.

Pa zadeva tudi ne traja tako dolgo, ker gre preko delovnega in socialnega sodišča. Sej, načeloma se gre za to da te zaposlijo. Če je delodajalec siten in pametuje ti pa mora plačati prispevke še za nazaj.

Ted ::

In kje piše, da te delodajalec mora zaposliti v primeru večletnega dela preko napotnice? Kvečjemu dobi kakšno kazen, še vedno ga pride krepko ceneje kot da te zaposli. Žal je tako, da trenutna zakonodaja delodajalcem dovoljuje izkoriščanje študentskega dela. Zakon o malem delu bi to odpravil če bi obveljal. Študentsko delo je pa itak legalna kraja.
Mah...

Tarzan ::

Smo bili proti malemu delu, pa imejmo to, kar smo izbrali.

hendriks ::

Ovce so bile proti, mi ne.

jrtjtejtt ::

prosim ne zdej tu se besedat o ovcah, kozah in drugih domačih živalih...

kako resno mnenje, še posebej koga, ki se spozna na delovno zakonodajo pa mogoče tudi pozna kak sodni primer...pa kako stvari tečejo, če se tožiš po delovnih sodiščih

Tilen ::

Tvoje študentsko delovno mesto lahko ob začetku sodbe preneha obstajati. Kaj pa potem? Nekateri ljudje imajo težave pri večkratnem podaljšanju dela za določen čas na različnih delovnih položajih in ne morejo "prisiliti" delodajalca v razmerje za nedoločen čas, tukaj bi pa nekateri tožili, ker morajo 8 ur na dan delati preko študenta. A te kdo sili, Roky oz. v čem je težava? Dobiš plačane potne stroške ter malico preko napotnice ali kako si ti razlagaš študentsko delo z vsemi elementi delovnega razmerja?

Roky, si napovedal kak sestanek z nadrejenim in mu povedal, da si pripravljen se redno zaposliti in kakšne so realne možnosti ter kdaj bi se lahko zaposlil? Če omenjaš takšne stvari samo ob pivu in podobnih priložnostih te nihče ne bo jemal resno.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

jrtjtejtt ::

mene ne zanima kaj nekateri lahko in ne morejo...zanima me pravna situacija...predvsem ker je ponekod napisano, da študentsko delo lahko dejansko je enakovredno delu za nedoločen čas v vseh pogledih, razen ko je treba to plačat.

ne vem kaj bi mene kdo silil...kaj hočeš s tem povedat???

pod elemente delovnega razmerja se razume to kar je opredeljeno v zakonu.

Tilen ::

Sprašujem, če si prisiljen v delo 8 ur na dan, 5 dni v tednu? To je možnost katero ti izkoriščaš, ni pa to obveza. Jutri lahko ostaneš doma in ne odgovarjaš za nič.

Pa dajmo predpostavit, da vložiš tožbo in jo dobiš. Delodajalec ti da pogodbo za določen čas (minimalna plača), sodelavci kateri opravljajo isto delo pa imajo plačo recimo 1500 BTO. Poleg tega ti delodajalec naloži še najslabša dela ter najtežja dela in te prvič, ko boš zamudil 1 minuto iz malice ali v službo pravnomočno pisno obvesti o "Nevestnem delu" in drugič ob enaki/podobni zadevi ostaneš brez zaposlitve.

Delodajalec ima to pravico in če boš izsiljeval na način, kot ga opisuješ v prvem postu, si boš naredil samo škodo. Predlagam konstruktiven napovedan pogovor/sestanek glede aktualne problematike in določitev zahtev ter časovnih rokov.

p.s. Lahko pa seveda iz študentskega dela sam plačuješ prispevke in se ti študentsko delo šteje v delovno dobo!
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

jrtjtejtt ::

model...a sm kje napisal,da hočem koga tožit???

mene zanima kako je pravno to urejeno...ker očitno ni vse tako črnobelo in enostavno

zato prosim ne več komentarjev, ki nimajo nobene veze z vprašanjem, ki sem ga postavil na začetku

Tilen ::

jrtjtejtt je izjavil:

model...a sm kje napisal,da hočem koga tožit???


Da.

jrtjtejtt je izjavil:



In pa seveda še mogoče kako razmišljanje na tožbo proti delodajalcu ...



"Druga pomembna določba Zakona o delovnih razmerjih je, da se sme prek študentskega servisa opravljati delo, čeprav so podani VSI elementi delovnega razmerja in da ni treba skleniti pogodbe o zaposlitvi -> gre torej za izjemo. Če pa ne bi šlo za delo prek študentskega servisa, ampak za navadno delo prek podjemne pogodbe, pa bi bilo potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi."


To pomeni samo to, da lahko ti preko študenta delaš enako delo preko napotnice, kot ga nekdo opravlja pogodbeno.

Iz linka katerega si podal ti bom izpostavil recimo eno neugodnost, katera se ti lahko pripeti :

Tožbo so namreč že vložili študenti iz generacije 2007, zaradi česar so vodilni zahtevali njihovo razdolžitev, kar pomeni, da do nadaljnjega svojega dela ne morejo opravljati. Po naših informacijah imajo po novem študenti, ki so prej delali neprestano, enomesečno prekinitev


Kako dolgo pa delaš preko napotnic, če ni skrivnost?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

BlueRunner ::

Mi lahko kdo pokaže, kje je to določeno, ker ne najdem

Uf, to je pa kombinacija več stvari, kar si pa citiral na je napisano od zadaj naprej. Bom poskusil...

Študentsko delo je urejeno v posebnem zakonu Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Vse, kar se tiče te oblike dela, je definirano tam.

Sedaj pa k vprašanju, kako sploh nekdo pride do pogodbe za nedoločen čas, če pri njegovem delu obstajajo elementi delovnega razmerja. 2. odst. 11. čl. ZDR pravi: "Če obstajajo elementi delovnega razmerja v skladu s 4., v povezavi z 20. oziroma 52. členom tega zakona, se delo ne sme opravljati na podlagi pogodb civilnega prava, razen v primerih, ki jih določa zakon."

To pomeni, da je po zakonu prepovedano opravljati delo na način, da "obstajajo elementi delovnega razmerja" na podlagi pogodbe civilnega prava, kot je npr. podjemna, avtorska ali kaj tretjega. Razen, če zakon to dovoljuje/predpisuje.

Aha... če ima nekdo podjemno pogodbo, vendar pa opravlja čisto običajno delo (obstajajo elementi ...), se zgodi sledeče:

1) ZDR takšno pogodbo prepoveduje, torej je nična. Preprosto, kot da je ni in nobena stran ne more uveljavljati njenih določil.
2) 4. odst. 15. čl. ZDR določa: "Če stranki nista sklenili pogodbe o zaposlitvi v pisni obliki ali če niso v pisni obliki izražene vse sestavine pogodbe o zaposlitvi iz prvega odstavka 29. člena tega zakona, to ne vpliva na obstoj in veljavnost pogodbe o zaposlitvi."
3) 16. čl. ZDR določa: "V primeru spora o obstoju delovnega razmerja med delavcem in delodajalcem se domneva, da delovno razmerje obstaja, če obstajajo elementi delovnega razmerja."
4) 2. odst. 10. čl. ZDR določa: "Če s pogodbo o zaposlitvi čas trajanja ni pisno določen oziroma če pogodba o zaposlitvi za določen čas ni sklenjena v pisni obliki ob nastopu dela, se domneva, da je pogodba o zaposlitvi sklenjena za nedoločen čas."

Prevedeno v slovenščino: ker je podjemna (avtorska, ...) pogodba za delo, kjer obstajajo elementi delovnega razmerja po tem zakonu nična, se šteje, da je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, čeprav ne v pisni obliki.

Kaj pa s študenti. Mnja. Njihovo delo preko napotnic ureja zakon, torej tista okrepljena izjema "razen v primerih, ki jih določa zakon" za njih velja. To pomeni, da je njihova pogodba (napotnica) po tem zakonu veljavna in se lahko na njeni podlagi opravlja delo. S tem koraki 2-4 odpadejo, saj je takšna pogodba veljavna in ne more biti nična.

Kot pa že imam navado, pa seveda moram dodati še to, da je predlog ZMD delo študentov urejal na način, da se bi takšna izkoriščanja praktično onemogočila. Delodajalci se tako več ne bi mogli zanašati na male delavce (kot nadskupino študentskih delavcev) in bi bili prisiljeni odpreti kakšno novo delovno mesto. Velika verjetnost pa je, da bi takšno delovno mesto najlažje nekdo, ki je za konkretno delo pri konkretnem delodajalcu že usposobljen.

No, na referendumu je bil ZMD "plebiscitarno" zavrnjen in je stanje ostalo takšno, kot je.

In pa seveda še mogoče kako razmišljanje na tožbo proti delodajalcu zaradi večletnega rednega dela prek študenta - 8 ur vsak dan, opravljanje istega dela kot zaposleni, itd...torej vsi elementi delovnega razmerja...

Zaradi tega, kar sem zgoraj popisal, je IMHO možnost uspeha enaka 0. Ne "minimalna", ampak 0. Nada. Lahko pa poskusiš najti kakšnega odvetnika, ki te bo pripravljen zastopati v tej pravdi. Če ga najdeš, potem se jaz v svoji oceni situacije dokazano motim, ti pa imaš v pravdi celo šanse, da uspeš.

Zgodovina sprememb…

jrtjtejtt ::

nisem napisal da hočem jaz koga tožit...tisto se nanaša na članek v linku...in na zgoraj napisano da študent pač nima za burek.

in spet potem kup BV komentarjev kaj se lahko zgodi...blah blah...sem rekel da ne tega pisat, ker me ne zanima...a se lahko kdo drži teme??? je to tako težko

in seveda vem kaj odstavek pomeni...zanima me samo kje je to napisano...to ni copy paste ZDR, ipd namreč

edit: končno pameten komentar runnerja

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jrtjtejtt ()

jrtjtejtt ::

Če dijak ali študent preseže posebno osebno olajšavo za rezidenta, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta, in je določena v Zakonu o dohodnini, se prekine obračun koncesijske dajatve na podlagi napotnice, delodajalec pa je dolžan dijaka ali študenta pokojninsko in invalidsko zavarovati po določbah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Kaj pa zgornji odstavek pomeni? 6.b člen ZZZPB

Tilen ::

Zakon o zaposlovanju in Pokojninski zakon nista usklajena, zato postopka zavarovanja študentov v praksi nikakor ni mogoče izpeljati. Za to je ministrstvo pred časom izdalo posebno obvestilo:


Ker besedilo člena 6.b ni usklajeno z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in ker ga ni mogoče izvajati, bo ministrstvo pri naslednjem spreminjanju ZZZPB odpravilo to določbo. Delodajalca torej ta določba trenutno ne zavezuje.


Bom še navedel vir, da ne bova samo lepila delov kateri so nama ljubši.

Kdaj je potrebno študente pokojninsko zavarovati
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delodajalec je me ogoljufal (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13519421 (14421) bambam20
»

Avtorska pogodba, vprašanja

Oddelek: Loža
4110075 (8707) LeQuack
»

odpoved

Oddelek: Loža
369533 (6670) bozicek
»

Pravna pomoč - neplačano delo

Oddelek: Loža
294454 (3365) solatko
»

Prosim za nasvet: sporazumna odpoved

Oddelek: Loža
2810780 (10180) MadMicka

Več podobnih tem