» »

SDS želi spremeniti ministrstva

SDS želi spremeniti ministrstva

Tear_DR0P ::

Danes zjutraj sem na Radiu Fantasy slišal da želijo v SDS spremeniti število ministrstev. Želijo razdeliti ministrstvo za šolstvo in šport v ministrstvi za višje in nižje šolstvo, najbolj je pa nenavadna novica da želijo ukiniti MID (ministrstvo za informacijsko družbo).
Sej ne da je MID bogve kaj naredu na področju širjenja in spodbujanja uporabe informacijskih tehnologij samo je pa vsaj migal.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ferplay ::

SDS pač očitno želi da postanejo državljani republike Slovenije neinforimerane in neizobražene ovčke. Ljudje ki spremljajo samo poročila in berejo časopise ker drugih virov informacije ne bodo poznali pa bodo zelo lahko vodljive ovčice.

Še malo se manjka pa bomo domači uporabniki interneta "outsiderji" in nevarni za državo. Tako je to.

Saj so ljudje volili za spremembe. Očitno je da se že kažejo (na žalost ne v pozitivni luči)

Lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

Thomas ::

Jebo MID!

Ziga Dolhar ::

MIDa, kakršnega smo poznali ... pa res ne potrebujemo.
https://dolhar.si/

Thomas ::

V državah, kjer niso nikoli imeli MIDa so čist na tleh. Kjer Gantar ni nikoli bluzil kot minister za informacijsko družbo, interneta sploh ne poznajo. To ga mamo itak samo v Sloveniji.

Dejte se zresnt, no.

Ziga Dolhar ::

Enivej -- imho bi lahko "MID" kamot spravl pod okrilje znanosti, izjemoma šolstva.
https://dolhar.si/

BaRtMaN ::

Po mojih informacijah gredo telekomunikacije - glavni resor MIDa nazaj pod ministrstvo za promet in zveze.

MŠZŠ nima pri telekomunikacijah kej praskat, lahko bi pa začeli uvajat spoznavanje alternativnih programskih paketov. ne pa samo Microsoft software na kubik.

perci ::

Jao, MID pa kaj še - dejmo met še mMnistrstvo za internet, pa Ministrstvo za razvijanje računalniške moči, pa mogoče še Ministrstvo za wireless LAN - tko bi pol ratali izobražene in informirane ovčke - ane Ferplay :\.

Problemov se ne rešuje tko, da se za vsakega ustanovi ministrstvo. Še malo manjka, pa bomo ustanovili Ministrstvo za obnovo posočja, pa Ministrstvo za nakup policijskih čolnov in vladnih letal. Geez.

Ziga Dolhar ::

Ah, vidim, da zna moja izjava o MIDu pri MŠZŠ izpasti malo čudno :-).

S tem sem predvsem mislil na "raziskovalno" in predstavitveno dejavnost, torej "internet", rač. opismenjevanje ipd... Sem pa pri tem pozabil na "telekomunikacije" v obliki Telekoma :-).
https://dolhar.si/

T(he) Boss ::

Ministre brez listnice pa blazno rabimo ? :\

Marjan ::

Ste opazili kako je MID povečal število njihovih novic, odkar se ve, da se bojo moral ukint? :P

Za faktor 3 so povečali število novic na obdobje... hehe

Logika je preprosta: če od ministrstva konkretno nič ni (ali je od njega manj kot je bilo vloženega denarja vanj), potem se ga zapre.

username ::

Jao, MID pa kaj še - dejmo met še mMnistrstvo za internet, pa Ministrstvo za razvijanje računalniške moči, pa mogoče še Ministrstvo za wireless LAN
pozabil si na MOC - Ministrstvo za overclocking..:D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Tear_DR0P ::

Ministre brez listnice pa blazno rabimo ?

Bi reku da je bla tale izjava zelo na mestu. MID tudi če je malo koristen, je bolj od ministrov brez listnice. In niformacijske zadeve so ogromna reč, tko da si morda celo zaslužijo svoje ministrstvo, za razliko od znanosti in visokega šolstva!
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

Kar se open sourca tice je MID naredil precej. Je to narobe? Dvomim. Koristno? Kakor za koga, med drugim imamo tudi zaradi njih (ne samo zaradi njih) slovensko razlicico mozille, open offica, hm, slo-tech linux, pingo linux, ...

Pa se kaj bi se naslo...

kopernik ::

Tukaj se strinjam z večino, da je bilo Ministrstvo za Informacijsko Družbo vsaj nekoristno, če ne škodljivo. Edini večji zastavljeni projekt, ki so ga uspeli realizirati z veliko zamudo je bil eDohodnina. Nič več se ne sliši o tako opevani eUpravi (ki jo je gospod Gantar ob nastopu svoje službe napovedoval v dveh do treh letih). eUprava naj bi omogočala "poslovanje" z upravnimi enotami preko interneta. Sam sicer nikoli nisem verjel, da bo Gantarju kaj takega uspelo, vsaj ne v tako kratkem času. Upal sem pa, da bodo končno že odpravili z vezanostjo na stalno bivališče. Neskončno me moti to, da moram za vsak najmanjši opravek iti v kraj svojega stalnega bivališča. Torej lahko sklepam, da jim niti uprave same ni uspelo informatizirati, kaj šele, da bi odpravili vrste pred okenci.

Za sprejem zakona o digitalnem podpisu (ki tudi uradno izenačuje digitalni podpis z navadnim) so potrebovali 2 leti.

Torej, k vragu s takim ministrstvom. Potrebno bo najti neko drugo rešitev za opravljanje nalog, ki naj bi jih opravljal MID.

kopernik ::


Kar se open sourca tice je MID naredil precej. Je to narobe? Dvomim. Koristno? Kakor za koga, med drugim imamo tudi zaradi njih (ne samo zaradi njih) slovensko razlicico mozille, open offica, hm, slo-tech linux, pingo linux, ...


Res je, da so na svoj način prispevali pri teh projektih. Vendar bi (vsaj jaz osebno) raje videl, da bi poskušali tudi z uvajanjem rezultatov teh projektov v resničnem življenju. Ne pa da se še naprej podpisuje več milijonske pogodbe za licence za programje, ki bi lahko bilo zamenjano z zastonj alternativami. S tem ne mislim, da bi se kar počez zamenjalo ves software, vendar pa bi lahko na tistih delovnih mestih, kjer se uporablja samo email, browser in word, precej prišparali.

bradek ::

Jaz pa nisem zadovoljen z ministrstvom za solstvo, gremo ga ukinit! Pa za notranje zadeve tudi!

Tkoaltko so se neki ljudje (baje) zamenjali, bomo videli kdo bo kje in kaj bo pocel. Potem pa tepst ce ne bodo dobri.
Ukinit MID? Zakaj? A nista informatika in telekomunikacije pomembni?

lp
MM

kopernik ::

bradek, mid je bil pred kratkim ustanovljen. Dejmo ustanoviti še nekaj ministrstev, za vsako področje tehnologije enega. Saj v bistvu zaradi mene lahko ostane, samo naj bo bolj učinkovito.

STASI ::

Mi rabmo Ministrstvo za domovinsko varnost!8-)

Dvomim da bi izid pinga la pa slo-tech linuxa preprečilo če ministrstav ne bi bilo. ko k je Kopernik reku bolj učinkovito naj bo, ne pa lufta sma mešat, zato ga pa verjetno ukinjajo.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

bradek ::

Se strinjam.

pitbul ::

MID - a v taki obliki in s tako aktivnostjo kot jo je opravljal doslej res ne rabimo. Saj še svojih oraganizacij kot je npr. CVI ni znakl u red spravit.

MIlm: Deset let razvoja na E-upravi pa trenutno lahko preko tega zaprosiš za izpis iz rojstne knjige in oddaš davčno napoved. V desetih letih niso bli sposobni enega spodobnega portala z vsaj spodobnim naborom storitev narest.

In ne govort o opismenjevanju ljudi z internetom. Za splošno opismenjevanje in in podajanja znanj pa so zadolženi Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za znanost in tehnologijo. Prvi ki bi se moral vsaj nekoliko opismenit o informacijski tehnologiji pa je g. Gantar, ki mu manjkajo nekateri osnovni pojmi o IT tehnologiji.

Ziga Dolhar ::

Sem pa takoj za to, da se ustanovi "Urad" za ID. MID je precej mlado ministrstvo in morda ravno zaradi tega iz njihovega dela ne uspem izluščit neke "politike", kakršne so jasno razvidne pri ostalih ministrstvih (npr. zdravstvo); ampak če neke "politike" ni, potem take ustanove nikakor ne moremo imenovat ministrstvo. Razni natečaji (open source) so pohvalni, ampak zgolj per se in brez jasno razvidenega in udejanjenega cilja, ki ne uspe preseči meja samopropagande (samozadostnosti) ministrstva in NI jasno predstavljen javnosti -- to ni delo za politiko.

Oblikovanje strokovnega "Urada" ("sekretariata") po vzoru notranjih služb po tehnokratskem načelu -- to bi pa prav prišlo.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

> Ne pa da se še naprej podpisuje več milijonske
> pogodbe za licence za programje, ki bi lahko bilo
> zamenjano z zastonj alternativami. S tem ne mislim,
> da bi se kar počez zamenjalo ves software, vendar pa
> bi lahko na tistih delovnih mestih, kjer se uporablja
> samo email, browser in word, precej prišparali.

MID se precej trudi in potiska stvari v to smer. Se strinjam, precej bi lahko prisparali. Ampak tukaj je CVI, katerega stalisce je bilo do sedaj precej PRO microsoftovsko.

Poleg tega je problem tudi v tem, da je vsako ministrstvo za sebe ena avtonomna celota. Sami imajo svoje informatike in svoje ljudi, ki se odlocajo kaj in kako bodo to uporabljali.

Zako ::

sem z Fakultete za upravo in vam lahko povem, da je MID premajhno ministrstvo, ki je naracionalno (ima samo 50 zaposlenih); pravtako so velika ministrstva tud neracioanlna in nepregledna, saj jih te težko kontrolirat (čez 1000 zaposlenih) in tako se bo MŠZŠ razdelilo na dva dela.

sam pa menim, da je res MID bil neučikovit pri svojemdelu. Poglejte mal naokoli, a imamo kaj od njega - nic; samo pomagajo telekomu in siolu povečevat tržni delež in niso noč naredili zoper ISDN-a; katerega tako nepotrebujemo.

Sedanja vlada bo pa itaq uvedla veloki novitet, kakor se za vsako spodobi. In tudi volilci tako pričakujemo.

LP
Zako je zakon!!!

kyusss ::

Ce ministrstvo ne da rezultatov je potrebno zamenjat ministra ne pa ukinit ministrstva. To podrocje je (skoraj) edino, ki lahko spravi Slovenijo ob bok razvitejsim drzavam EU (primer Finske). Tako da si IMHO to podrocje zasluzi svoje ministrstvo - seveda z vizijo, kaj je potrebno narediti in s sposobnim ministrom na celu.
Jansa bo pa ukinil MID in uvedel ministrstvo za notranjo upravo (ne vem tocnega naziva). WTF?! Birokrati bodo dobil svoje ministrstvo, da bodo (pod krinko racionalizacije drzavne uprave) skrbel za svoje riti, informacijsko tehnologijo pa bo vtaknil nekam med promet in zveze in gospodarsko ministrstvo, kjer gre ves denar za avtoceste in resevanje propadlih podjetji a la Mura...

Moj Predlog: ukinitev kmetijskega ministrststva in odprtje ministrstva za varstvo narave. Pol kmetijskega min. gre pod gospodarstvo (ind. pridelava hrane - farme), druga polovica pa pod novo ministrstvo za varstvo narave (druzinske, gorske kmetije, ohranjanje kulturne krajine, ...).

just my two cents

Marjan ::

Odziv MIDa: link

Najbolj me zbode debela laž, ki jo vseskozi ponavljajo: "...skupine najrazvitejših informacijskih družb v EU..."
Sej vem, da se da interpretirati tko, da to ni laž... v najblažji obliki je vsaj zavajanje!

Probleme se rešuje tako, da se začne pri izhodiščni napaki - neizpeljana privatizacija. Ne pa postavljanje ministrstva, ki ne prizna izhodiščne napake.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

Thomas ::

> Probleme se rešuje tako, da se začne pri izhodiščni napaki - neizpeljana privatizacija.

Jest sicer ne plujem zelo po LDSu. Ampak to je pa točno napaka Golobiča, Gantarja in drugih iz LDS, ki so hoteli ohraniti državni Telekom. Da ga bodo prodali v nekih boljših časih. Boljši časi bodo, toda ne za Telekom. Telekom je danes to, kar so bile železarne par desetletij nazaj. Zrela in že rahlo gnijoča industrija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

pitbul ::

>>Ce ministrstvo ne da rezultatov je potrebno zamenjat ministra ne pa ukinit ministrstva.
Res je da se bo ministratvo ukinilo, vendar se bodo vse aktivnosti prenesle na Ministrstvo za šolstvo in špor ter zanost in tehnologijo pod čigar okriljem bodo od sedaj naprej pod enakimi orgaizacijskimi shemami delovali centri in agnecije, npr. CVI.

Predlagatelji novel obeh zakonov, kot kaže, ne razumejo ali pa so to pripravljeni spregledati na račun ozkih strankarsko-kadrovskih interesov, da sta razvoj elektronskih komunikacij in storitev informacijske družbe neločljivo povezana, kar potrjujejo regulatorni trendi in praksa EU, zlasti Evropske komisije, in posledično vseh držav članic EU.

Sta povezana kadar gre za brezkompromisno širjenje sredstev državne blagajne neozirajoč se na potrošnika in zagotavljanje konurence, ber: Telekom-Siol.

Ko pa gre za razvoj pa je ministrstvo totalno pogorelo. Sem že prej opozoril na E-upravo, za katero je bilo rečeno da bo končana do leta 2004 (Predolilne obljube LDS - a pre volitvami 2000). Ne rečem da bi morala bit res končana, vsekakor pa vsaj nekolikokrat bolj razvita kot je.

Tear_DR0P ::

Dejstvo je da je vlada RS in vsa ministrstva neki najbolj bednga. Pa sej ne da je kje drugje bolš, sam zakaj pa pr nas ne more bit. Na ministrstvih delajo pravniki al pa še kdo drug, ki nimajo pojma o delu ki ga počnejo.
Odkar je bil Mramor na čelu državne ekonomije, se sicer ni nč kej vidno drastično spremenil. Sam sm mnenja da je na področju ki ga ne vidimo ogromn naredu. Na ostalih stolčkih pa sedijo nestrokovnjaki, ki uresničijo to da ima eno ministrstvo preko 1000 zaposlenih in samo cuzajo denar, namesto da bi se kaj resnega spravl delat. Ministrstvo za šolstvo je ogromno, skrbijo za to da so slovenski šolarji dodobra naphani z ogromno količino podatkov, istočasno pa je v SLO manj kot 40% funkcionalna pismenost.
Kar se mene tiče bi ministrstva lahko ostala, samo funkcionalnost naj se spremeni. Na podobn način smo v SLO zgubl dost industrije. Glave so letele delavcem, podjetja so se reformirala, direktorji pa so ostal.
Še en primer delovanja ministrstev, ki me jezi. Poglejte italijansko policijo. Kakšne znake avtomobile uporablja? FIAT, francoska ima francoske znamke, nemška nemške. Sej ne da mamo mi svojo znamko, sam Revoz dela avte in te avte bi moral naše zdravstvo in policija in gasilci uporabljat.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kopernik ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

BigWhale ::

Nekaj precej hecnih stvari je povedal mozakar...

Najbolj hecno je bilo to, ko je rekel, da ne ve kaj se bo zgodilo z Arnesom in od kje se bo financiral... :)

Eno ministrstvo zaprejo, hkrati pa ustanovijo Ministrstvo za Javno Upravo... To se slisi nekako tako, uradniki za uradnike... ;>

Trubadur ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
1279189 (9189) kopernik
»

Slovensko stališče do programskih patentov: aktivno državljanstvo je učinkovito

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
163428 (3428) BigWhale
»

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5210294 (10294) krho
»

MID vabi na e-klepet: Internet – iluzija varnosti in zasebnosti?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
112644 (2644) Thomas
»

Ministrstvo za info. druzbo

Oddelek: Loža
262242 (1992) Pepo

Več podobnih tem