» »

Kiberpipa vabi

Kiberpipa vabi

vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - V torek bo Andrej Mertelj predaval o programskih patentih, kaj so, od kod prihajajo in zakaj jih nočemo. V sredo bo Marko Mrdjenovič pokazal izdelovanje mashup friendly spletnih mest, oziroma kako kot spletni razvijalec svojo spletno stran iz kopice podatkov spremenite v aktivno orodje za sestavljanje podatkov. V četrtek pa ste vabljeni na ogled filma A Boy and his Dog. Seveda pa nas lahko vsak dan obiščete med 10. in 22. uro in se poigrate z računalniki v muzejski zbirki ali si privoščite prost dostop do interneta.
Torek, 24.2.2009 ob 19.00 Pipini Odprti Termini: Ponovno bomo odprli problematiko programskih patentov, ki smo jo načeli že pred leti tudi v Bruseljskem parlamentu. V predavanju bomo poiskali odgovore na vprašanja, kot so: Kaj so programski patenti? Zakaj patentna zaščita in ali se programe in algoritme sploh da patentirati in kje? Imeli boste pa tudi možnost zvedeti kaj so pomanjkljivosti patentne zaščite programov in algoritmov in kaj je problematika patentne zaščite IP-ja za mala podjetja. Predvsem bomo pa pregledali kakšna so zadnja dogajanja in odprta vprašanja programskih patentov.
Predava Andrej Mertelj, predsednik Združenja slovenskih proizvajalcev programske opreme KODA.SI.

Sreda 25.2.2009 ob 19.00 Spletne Urice: Dejstvo, da imamo na spletu vedno več dostopnih virov, odpira nove možnosti sodelovanja, tako imenovane mashupe, ki pravzaprav niso nič novega. Novo je to, da danes besede sploh ne uporabljamo več, saj so vse nove spletne storitve mashup. Vendar pa dostop do podatkov ni edini način "sodelovanja" s spletnimi mesti - zelo enostavno je izdelati aplikacijo, ki živi v drugih aplikacijah - brez njihovega "dovoljenja" preko brskalniških dodatkov ali bookmarkletov. Na predavanju bo Marko Mrdjnovič z Zemante predstavil, kaj storiti, da bo vaše spletno mesto mash-up friendly, in zakaj je to pomembno, hkrati pa se postavil na stran mash-up razvijalca in pokazal nekatere možnosti razvoja mash-upov. Predavanje bo predvidoma potekalo v angleščini.

Četrtek 26.2.2009 ob 19.00 Filmšteka: A Boy and his Dog sodi med filme, kakršnih skoraj ne snemajo več, saj so si takšno seksualno kontroverznost lahko nazadnje privoščili v 70ih. Vic in Blood sta daleč od tipičnih junaških protagonistov, a predvsem Bloodovi sarkastični komentarji na Vica (ko prispeta v puščavski kino, kjer vrtijo pornografske filme, mu zabije: ''I hope the next time you play with yourself you go blind!'') je glavnina tega zabavnega post apokaliptičnega cirkusa.

Če se predavanj ne boste mogli udeležiti, ker so na sporedu ob neprimerni uri, ali pa vam je pot v center Ljubljane odveč, jih lahko spremljate v živo preko spleta ali pa čez kakšen teden v našem video arhivu. Film pa je prešel v javno domeno, zaradi česar ga lahko legalno snamete s spleta in si ga ogledate v samoti lastnega doma.

Lep pozdrav iz Kiberpipe!

6 komentarjev

1024 ::

A Boy and his Dog (L. Q. Jones)


Kje naj snamem to?
Fish knows everything.

bf4ed ::

A_Boy_and_His_Dog.avi

DivX 735MB download

Film je pod Creative Commons license: Public Domain

naisnouk ::

A Boy and his Dog (L. Q. Jones)


Kje naj snamem to?


Zakaj pa se raje ne pridružiš v četrtek pri ogledu :) Namen filmšteke je ravno ta, da ne sedimo vsi doma pred svojimi ekrani :) Pa še lepo dvorano imamo ;)

techfreak :) ::

A niste včasih spletnih uric prenašali v živo?

Tear_DR0P ::

DejanL15 - tudi danes jih.smo pa na začetku imeli manjšo tehnično težavo, zaradi česar ni bilo tona.
vsem ki zaradi tega niste mogli videti začetka predavanja, se opravičujemo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

techfreak :) ::

Ste spremenili naslov spletne strani?

Včasih vem, da sem lahko brez težav gledal na http://video.kiberpipa.org/live.html ... danes pa mi v statusni vrstici napiše "Loading Java Applet Failed..." v Firefoxu, v Safariju mi pa napiše "Applet [ime appleta] notinited".

Prej mi pa preko VLC/QuickTime sploh ni delovalo (error 404) ... zdaj mi pa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Zanimiva predavanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
89104618 (454) BigBangStar
»

Kiberpipa vabi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
63223 (2710) techfreak :)
»

Okrogla miza o programskih patentih (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26723181 (19957) Daedalus
»

Intelektualna lastnina in copyleft (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
26714423 (14423) Exilian

Več podobnih tem