»

Kiberpipina ponudba

IBM 3390

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in spet vas vabimo v svoje prostore. Od danes dalje je na ogled Zgodovina trdih diskov v režiji Kiberpipinega računalniškega muzeja, v torek bo Urban Škudink na POT predstavil testiranje Django spletnih aplikacij, na SU pa bo Željko Filipin predstavil Watir, Ruby orodje za testiranje spletnih aplikacij. Še vedno velja, da lahko zamujena predavanja pogledate, ko jih objavimo v našem video arhivu, če pa v času predavanja samo nimate časa priti...

0 komentarjev

Kiberpipa vabi

vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - V torek bo Andrej Mertelj predaval o programskih patentih, kaj so, od kod prihajajo in zakaj jih nočemo. V sredo bo Marko Mrdjenovič pokazal izdelovanje mashup friendly spletnih mest, oziroma kako kot spletni razvijalec svojo spletno stran iz kopice podatkov spremenite v aktivno orodje za sestavljanje podatkov. V četrtek pa ste vabljeni na ogled filma A Boy and his Dog. Seveda pa...

6 komentarjev

Kiberpipa vabi

Utrinek z enega izmed VIP večerov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je naokrog in spet vas čakajo nove vsebine v Kiberpipi. V torek vam bo Domen Grabec predstavil kako s pomočjo spletne kamere, nekaj odprte kode, poznavanja DirectX knjižnice in znanja programiranja doživite izboljšano izkušnjo virtualnih 3D svetov. V sredo vas vabimo na spletni seminar podjetja Adaptivepath, kjer boste v 16 korakih izvedeli kako postati uporabniku bolj prijazna organizacija, v četrtek pa bo Janez Škrabec predstavil svoje poglede na podjetniške poti in inovativnost. Poleg tega se lahko vsak dan oglasite v Kiberpipi in se poigrate z računalniki iz Kiberpipinega računalniškega muzeja, na brezplačno brskanje po spletu ali kar tako na klepet.

Na Pipinem odprtem terminu...

5 komentarjev

Berlinski filharmoniki gredo na splet

The New York Times - Berlinski filharmonični orkester je naznanil, da bodo zakorakali v digitalne vode. Tako bodo odslej vsem nesrečnikom, ki se njihovih nastopov ne bodo mogli udeležiti, pa bi se jih bili radi, omogočili visokoločljivostni (high-definition) video in avdio prenos koncertov na svoji spletni strani. Prvi tovrsten bo na sporedu 6. januarja, ko bodo pod taktirko sira Simona Rattla igrali dela Dvořáka in Brahmsa. Poleg tega bodo na splet naložili nekatere druge že odigrane koncerte (tri so že), ki jih bo prav tako mogoče plačati in si jih ogledati iz naslonjača. Cena za ogled enega bo znašala 9,90 evra, na voljo pa bodo tudi kuponi za neomejen dostop.

2 komentarja

Pipin odprti termin: Zakaj Python?

Slo-Tech - V torek, 25. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo imel Sebastjan Trepča predavanje z naslovom Zakaj Python?

Python je s svojo edinstveno sintakso in praktičnostjo nekaj posebnega med programskimi jeziki. Deluje na skoraj vseh platformah ter ima ogromno standardno knjižnico. Na predavanju bomo skušal prikazati njegove posebnosti ter zakaj je tako všečen in osupljiv.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

15 komentarjev

Pipin odprti termin: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem?

Slo-Tech - Na pipinem odprtem terminu v torek 24. 1. ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem? Predava dr. Matej Kovačič.

Na predavanju bo prikazan konkreten primer izvedbe prestrezanja elektronske pošte, nato pa bomo spregovorili o zgodovini in osnovah kriptografije. V nadaljevanju bo predstavljena zaščita elektronske pošte s programoma PGP in GPG (tako za okolje Windows, kot za okolje Linux) ter namestitev šifrirnega vmesnika Enigmail za odprtokodni odjemalec Thunderbird.

47 komentarjev

Okrogla miza o programskih patentih

Slo-Tech - V sredo, 25. maja ob 15.00 bo na Hevreki potekala mednarodna okrogla miza o programskih patentih v EU. Okroglo mizo bo vodil Brane Šalamon.

Vabljeni ste v družbo:
- g. Stefan Pfab, Evropski patentni urad
- g. Rudi Bric, Združenje za infromatiko in telekomunikacije/GZS
- g. Janez Kuec-Mezek, Urad za intelektualno lastnino
- g. Samo Zorc
- g. Andrej Plahutnik, Urad za varstvo konkurence
- g. Thomas Warwaris, Foundation for free information infrastructure
- g. Andrej Mertelj, Sekcija KODA.SI
- g. Andraž Tori, Kiberpipa
- g. Jure Koren, Društvo LUGOS


Še vedno pa se išče slovensko programsko podjetje, ki bi direktivo na okrogli mizi zagovarjalo. Več informacij lahko dobite na www.patenti.si.

267 komentarjev

Grožnje zaradi nasprotovanja direktivi o programskih patentih?

Slo-Tech - Po poročanju nosoftwarepatents.com je poljski časopis Gazeta Wyborcza objavil članek v katerem pravi, da naj bi poljske podružnice podjetij Siemens, Nokia, Philips, Ericsson in Alcatel poljskemu ministerskemu predsedniku Mareku Belki napisale pismo glede programskih patentov.

Točna vsebina pisma ni bila razkrita, časopis pa poroča, da pismo nakazuje na premislek podjetij o investiranju v Poljsko, če se bo vlada upirala legalizaciji programskih patentov v EU.

So vlade zavezane volilcem ali korporacijam?

70 komentarjev

POT: Kožuharjenje

Kiberpipa - V torek, 25. januarja ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na POT: Kožuharjenje. Predava Matija Šuklje.

"Kožuharjenje" bo predavanje o tem, kako se da Linux okrasiti in prilagoditi posameznemu uporabniku. Vključevalo bo osnovno prilagajanje Bash, spreminjanje videza in občutka KDE ter Fluxbox in nekaterih drugih programov. V predavanje bo vključeno precej primerov in povezav do raznih strani s temami.

"Disklejmer": POT = Pipin Odprti Termin, Pipa = Kiberpipa = klet Kersnikove 6, Ljubljana.

7 komentarjev

Programski patenti

Slo-Tech - Je že kdo slišal pravljico o demokratični Evropi? Kaj pa pravljico o transparentnem delovanju slovenskih političnih predstavnikov? Tudi ne? Hmmm, kaj pa o moči lobijev in kapitala? No, tule je ena.
Direktiva o programsko izvedenih izumih bo kljub opoziciji s strani evropskih malih in srednjih podjetij (tudi slovenskih - glej nekaj novic nazaj) kljub opoziciji prostokodnih razvijalcev, kljub peticiji na kateri je zbrano čez 300.000 podpisov proti direktivi v tej obliki, med njimi tudi nekaj tisoč akademikov in direktorjev podjetij, sprejeta jutri. In kot da je demokratični proces v evropi farsa, jo bo sprejemal svet kmetijskih ministrov. Brez razprave, se ve.

Slovensko Ministrstvo za gospodarstvo si ob protestu proizvajalcev programske opreme ni kupilo še nekaj časa, kar bi storilo tako, da bi na predzasedanju glasovalo za nadaljne usklajevanje in ne za brezdebatno sprejetje na zasedanju kmetijskih ministrov.
Nekdo si očitno zares želi, da gre direktiva čimprej v veljavo.

...

45 komentarjev

POT: Varna IP-omrežja

Kiberpipa - V torek 7. decembra, ob 19.00 vas vabimo na Pipin odprti termin (saj veste kam): Varna IP omrežja, predava Andraž Sraka:

Na predavanju bo predstavljen protokol ipsec, kot varen način komunikacije med posameznimi sistemi in tudi posameznimi omrežji v internetu. Pregledali bomo osnovna odprtokodna orodja (predvsem pod Linuxom), ki omogočajo implementacijo ipsec. Bolj kot praktični prikaz bo predavanje namenjeno osveščanju uporabnikov, kako si zagotoviti čim večjo stopnjo varnosti in zasebnosti pri komunikaciji in uporabi interneta.

11 komentarjev

Intelektualna lastnina in copyleft

Kiberpipa - V sredo, 24. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo, kjer bo imel Andraž Tori predavanje z naslovom Intelektualna lastnina in copyleft v informacijski družbi.

Si je intelektualno lastnino resnično lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Ali pa je vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Obstaja gibanje, ki vložke svojega ustvarjalnega dela ne pretvarja v denarno valuto, temveč v kolektivno plemenitenje intelektualne 'lastnine'. Najučinkovitejše udejanjenje ideje copylefta je prosto programje. Koncept odprtosti in skupnosti postavljen po robu zaprtosti in...

267 komentarjev