» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
71 / 87
»»

guest #44 ::

Follow the arguments. Kako bi torej vi razložili, da se dnevno spreminjamo ampak še vedno mislimo, da smo "mi"?

Thomas ::

Ti samo povej, kakšen identifikacijski sistem imaš. Ki vodi računa o tem, da "si enkraten in neponovljiv". Da ko si se rodil na Zemlji nekje med Hladno vojno, se je poupdatalo po celem Vesolju, da odslej naprej se ne moreš nikoli in nikjer več.

Se pravi, dokler imaš na kontu "already_born" = false, se lahko rodiš kjerkoli. Ko pa se enkrat rodiš, nekje, se ta flag postavi na 1 in je tako za večno.

Tvoja (in splošna) modrost nekaj takega predpostavlja.

Ateisti dvajsetega stoletja so bili zelo "pametni". Teistom pred njimi je ta konto vodil Bog in ni bilo težav. Ateisti so pa podcenili dramatično težavnost vprašanja, oziroma se ga še zavedali niso.

Če tvoja esenca ni magična, imaš nujen sklep o možni reinkarnaciji, tudi o istočasni. Različne serijske številke in unikatnosti, moraš šele dokazati. Vendar jih ni videti nikjer, žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

@jverne

Ne boš nič opravil s starimi kozli, ki jim je nekaj olesenelo. Tole kar tumbam jest tlele, zastopite v glavnem (lahko) samo relativni mladinci. Meni je stvar jasna od 1982, ko sem bil še sam mladinec.

Če pa si preživel pol stoletja pod paradigmo "enkratnosti in neponovljivosti in psevdoznanstvenostjo reinkarnacije" - maš pa tkole. Gostilno.

20 do 30 ljudi je tole reč skapiralo, by follow the argument. Največ ene 6 se jih vseeno ne strinja.

donfilipo ::

Ne gre tako. Ni already borne = false, ali true, pri ljubem jezusu (ker zanj ni nikakršnega potrdila) ampak kopiranje na zemlji zaenkrat ni brez napak. Kljub določenim tendencam in načrtom, enostavno ne gre.

Pa še nekaj je, če vzamemo, da je kopiranje ali reload mogoč, nič ne zagotavlja, da se dogaja, lahko je evolucija oziroma kopiranje s popravki zakon.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Nič te ne razumem don, kaj govoriš.

Probej dati odgovor na tole:

Kako bi torej vi razložili, da se dnevno spreminjamo ampak še vedno mislimo, da smo "mi"?

Potem bom mogoče kej zastopil.

Zato ker tudi robot, ki mu zamenjaš baterije, ga dete pobarva in mu prišraufa ali odšraufa kak del, zlahka in edino smiselno programiramo tako, da bo imel jaz, ki se bo orientiral, na njegove sestavine. Prostorsko in smiselno.

Pomeni jaz je software, ki sproti ugotavlja, s čim razpolaga. Potem pa posega tudi nazaj in naprej. Spominja in predvideva.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

Da te ne bi zadel mrtvoud. Niti začasen. Ker potem ne boš več mogel upravljati z istim kot prej, in boš terminated.

Da te ne zadane mrtvoud!

Jaz je narejen, da ugotavlja spremembe in jih smiselno poveže z razpoložljivim.

In tisto o letu 1982 in starih kozlih je pa tudi bull. 1977 sem se s problemom na takem nivoju, jaza, kvečjemu resno z eksperimentiranjem z drogami, ubdal jaz in ne ti.

In ja, z drogami dosežeš neko kozmično povezavo. Stanje, kjer misliš, da si ena in ista kozmična instanca, Leta 1977.
Potem pa velja razmisliti.

Da te ne zadane mrtvoud!

Prevedi, ker te lahko povozi tramvaj:))

LSD in to prava doza, povzroči, da človek poleg povsem zmedenega jaza (pojavijo se tudi halucinacije), doživi tudi pravo vizijo kozmičnega ponavljanja ene in iste instance. In to doživiš tako močno, da se ne da opisati. Nad realnostjo. Kot božjo razsvetlitev.

Ampak ko potem zadeve malo preučiš, pa vidiš, da z x substancami zavest in seveda tudi jaz, lahko zmedeš, zmedejo na maljon načinov. Nekateri so dovoljeni, drugi pa ne.

Zgodovina sprememb…

Thomas je izjavil:

Da te ne bi zadel mrtvoud. Niti začasen. Ker potem ne boš več mogel upravljati z istim kot prej, in boš terminated.

Da te ne zadane mrtvoud!

Mrtvoud je kap?

To me pa tako ali tako bo. In je tudi že stara diagnoza. Ravno zato mrzlično iščem na čase po forumih kontruktivno debato, namesto, da bi počel kaj bolj vitalnega. Žicaš pri šlogarjih, ali kaj?

Ali je mrtvoud kaj drugega.

Okapi ::

Možganska kap, hromost.

O.

Manu ::

guest #44 je izjavil:

Follow the arguments. Kako bi torej vi razložili, da se dnevno spreminjamo ampak še vedno mislimo, da smo "mi"?

Obstaja ena univerzalna zavest, ki se izraža, kot bi bil "mnogi". To je pravzaprav staroindijska filozofija. Zato pravijo, da je individualni jaz iluzija (oni uporabljajo izraz "maja", kar pomeni "tisto, kar ni") in da smo vsi med sabo povezani.

Sprememba individualnega jaza pa je (poenostavljeno povedano) le sprememba iz individualne zavesti k univerzalni zavesti.

Zakaj se je univerzalna zavest multiplicirala pa Indijci odgovarjajo z besedama: "Maha lila", kar bi se prevedlo "velika igra življenja". Univerzalna zavest "se preigrava sama s sabo". Se diferenciira in potem spet združuje. Tako, kot "veliki pok", ki se širi in potem (moje prepričanje) čez čas združi nazaj v eno samo točko.

Z individualno zavestjo je težko razumet univerzalno zavest. Zato nesporazumi in konflikti. Pravzaprav če dobro opazujemo vidimo, da se dogaja "globalizacija", vse se združuje in to se dogaja počasi in nič tega procesa ne more ustaviti.

Tako imamo indijskega misleca Patandžalija in njegovo delo "Veda o jogi" v kateri postavi temelje meditaciji, ki jo opisuje kot orodje kako z lastno voljo (pozornostjo) stopiti iz individualne v univerzalno zavest (nirvana, samadhi oz. samjama).

Na ta način je tudi Buda dosegel univerzalno zavest (razsvetljenje) in v vseh bitjih vidi "boga" (posledica je sočutje in posledica sočutja je altruizem). Bog je samo izraz za univerzalno zavest, ki je kot arhetip vtisnjen v individualni zavesti.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Manu ()

Tako kot sem jaz pokazal z robotki:) Enostavno ampak brez mistike.

Povsem se da zamisliti. In tudi razložiti.

Težko pa efektivno rečemo, da je ta zavest RES ena in ista, ki se preigrava. Ker to bi lahko rekel samo bog, s svojega stališča, oziroma program, ki vse robotke nadzira. Posamezna instanca, pa je le svojevrsten unikat, ki za ta univerzalni jaz nabira izkušnje, videnja in še kaj. S stališča boga, pa so vse te instance približno enake. Kot windowsi na x računalnikih. So, pa niso enaki.

Ampak to je zaenkrat kar lepo vera, lahko špekulacija, ali pa, če ni ne eno ne drugo, enostavno bull.

Glede na to, da vem kaj je Thomas menil o jogi, Budi itd, še do nedavnega in da je vedel kako prefinjeno se to seli, tudi med sodobne SF trende, me čudi tak entuziazem.

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

Možganska kap, hromost.

O.

Malce star izraz:))

Ampak kaj čemo.

Ne razumem pa pointa. Izgleda, da dejansko misli, da verjamem v nesmrtnost, ali kaj?

@ manu

Ali obstaja kak ateistu prijazen spletni vir (brez preveč mistificiranja), kjer bi se človek lahko malce poigral s temi tisočletja starimi nauki?

Saladin ::

Kako bi torej vi razložili, da se dnevno spreminjamo ampak še vedno mislimo, da smo "mi"?

"Jaz" sem skupek mojega individualnega prostor/čas kontinuoma z mojimi individualnimi spomini, mojimi individualnimi preferencami in strahovi, mojimi individualnimi sposobnostnimi in pomanjkljivostmi in mojo indiviodualno biologijo.

Dokler obstaja kakršnakoli nijansa razlik, je to individualen "jaz".

Ostaja dvoje večjih vprašanj:
- Ali v primeru resnično perfektne kopije jaz ostanem jaz? Da - tako kot je prikazano an risanki. Takrat se moj jaz duplicira in sem sam na dveh mestih hkrati. Ampak to velja zgolj za trenutek dupliciranja, kajti vse dlje ko hkrati koegzistirajo tako kopija kot original, se njihov razvoj oz. prostor/čas kontinuum vse bolj razvejujeta in se kopija vse bolj razlikuje od originala (in vice versa). Potem ne bi mogel govoriti o dveh povsem enakovrednih jazih, ampak o jazih iz različnih kontinuomov. Takšno dejanje je izjemno vprašljivo, saj ne vemo, v kakem odnosi si bosta dva taka kontinuuma med sabo, tako kot okolje naspram njim. Recimo - kako bi neka klasična družina sprejela spoznanje, da sedaj obstajata dva očeta ali mamice hkrati. Recimo kako bi žena reagiurala na to da eno noč spi z originalom, druga dan pa nedeve s kopijo. In kako bi potem original reagital na to, itd...
IMO ne gre tu zgolj za društvene strahove - ampak v eno global mentalni prepreki sprejetja večih jazov kot ekvivalentne in prosto zamenljive entitete. Ljudje bodo vedno hoteli vedeti točno z katerim individuumom komunicirajo in kooperirajo - tudi če navidez ni razlik med njimi. In originali/kopije bodo vedno hotele imeti privilegiran položaj "enega in edinega pravega".

- Drugo vprašanje pa se bolj navezuje na Thomasovo tezo: Če skopiraš zgolj eno predlogo homo sapiensa in mu daš individualne prostor/čas kontinuume (različna življenja v različnih okoljih) - ali to pomeni da bodo vsi ti ljudje imeli enako zavest ali jo delili med sabo? Seveda ne.
Edino kar bi jim bilo skupno je basic programming delovanja možganov vrste homo sapiens - vse ostalo pa bi temeljilo na genetiki, okolju in morda nekaj randoma (tudi če delamo biološke kopije velja isto, le v manjši meri). Zgolj da si ljudje delimo en basic programing delovanja zavesti ne pomeni, da imamo vsi ljudje isto zavest /razen v izjemno splošnem, simboličnem pomenu. Zavest in jaz ni en sam programing - ampak je skupek doživetij in evolucije tako na biološkem kot socialnem nivoju.
To velja že za splošno zavest - kaj šele za specifičen, individualen "jaz".

Koinarnacija (razen instantne perfektne kopije v nekem trenutku ali fizikalnerga multiversa) potrebuje veliko boljši dokaz od ene enake kolektivne zavesti. It needs extraordinary proof.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Tako povedano malce drugače, da bi poenostavil z robotki (ker domnevam, da je populacija le bolj računalniška), sem povedal tudi sam.

Ampak, ostane pa možnost softare-a, ki za njih neopazno, sprejema signale in jih dojema kot nekakšna superzavest. Kot obstaja bojni program za nadzor 5 dronov, ki imajo osnovne samoohranitvene funkcije, na drugi strani pa ne vedo, da jih vodi tudi nadzavest-program. Primerjava je zaradi enostavnosti sofwera, malce slaba, ampak vse kar si je treba predstavljati, je napredek softwera. Bliskovit.

No to reč, si pa katerikoli od jazov na zemlji efektivno ne zna zamisliti. Samo afirmativno.
Efektivno pomeni, da bi znal vsaj približno parkrat tako pravilno ukrepati kot ta software. Da pa potrdi njegovo možnost, pa ni tak kunšt:)

Zgodovina sprememb…

Seveda se predpostavlja, da nikakor tega boga niti moremo videti, niti ne vemo, kako dejansko tipa ali vidi.

Zato je to samo špekulacija, vera, ali pa komercialni bull, vkolikor se na njem nadgradi preveč špekulacij naprej.

@Saladin

Za praktične pomene mogoče nisi res "ti"...ker pač vsak neenaki dražljaj bo spremenil tvoj potek, ne vidiš pa bistva. Tista "kopija" je kopija ene prejšnje kopije ta pa kopija še ene prejšnje. Če nadaljujemo tako pač končamo na tisti eni DNK, ki je uspela in sutvarila nas. Če še nafaljujejmo, končamo pri big bangu...torej nastanku vesolja, ki je omogočila da bodo samoreplicirne molekule, ki se bodo kasneje zavedale, nastale. Skratka vse vodi nazaj v neko točko singularnosti.

Zanimiva mi je recimo tiso kar je reku Manu...zavest se deli in pol spet zleplja skupaj. V kolikor bi bilo to res, je še vedno ena in ista osnovna zavest, ki se pač razporedi na tak način, da preživi. Ampak takrat ko se razdeli, ne nastane nek unikat, temveč le nosilec delčka osnovnega programa. Tisti nosilček ne bo deloval popolnoma neodvisno od osnovne celote.

Ne vidim, kje ti vidiš zavest v juhi delcev, v pradelcu, pred big bangom, ali kakorkoli že rečemo. Softweare, kot je zavest, zahteva določen kolikor toliko primeren medij. zavest celo na goli DNK ne teče. Kot za flash player, ni dovolj commodore 64.

Skratka kvalitete se porodijo in evoluirajo. Morda tudi degradirajo (nedvomno) ampak načeloma pa nikjer ne piše, da mora zavest obstajati, da se lahko sploh pojavi. Podobno dokazovanje kot za boga. Isti šmorn.

Zgodovina sprememb…

@Donfilipo
Religija je čutiti, znanost je misliti. Vrži ven misliti in imaš verske fanatike. Vrži ven čutiti in dobiš ven inteligentne zombije. Oboje: čutiti in misliti je del življenja.

Če imaš izkušnjo univerzalne zavesti (staroindijski misleci trdijo, da je to mogoče doseči ter, da so jo dosegli in so pustili tudi orodje kako jo doseči in jo poimenovali "joga") potem lahko govoriš iz njene perspektive.

Ravno zato imamo tudi vse te filozofije vzhoda, ker temelji na lastnih izkušnjah (po njihovih besedah).

Omenjeni Buda je izkusil univerzalno zavest (to je sam rekel), zato je o njej tudi učil. Nekdo, ki pa te izkušnje nima mu ne preostane drugega, kot da verjame.

P.S. Obstaja. Samo je vprašanje, če boš razumel, ker so besedila zgoščena. Abstraktna. Uporabljajo sanskrtske izraze in dvomim, da znaš ta jezik brati in govoriti. Obstajajo prevodi, ampak prevodi so odvisni od intelekta prevajalca. Če prevajalec ni intelektualno na zelo visoki ravni bo te spise razumel kot mistiko ali nesmisel. Ampak to je njegov problem, ne problem indijskih spisov. Lahko začneš s Patandžalijevimi sutrami o jogi. V slovenščini je prevedena v knjigo Veda o jogi. Notri so sutre s komentarji enega indijskega kemika I. K. Taimni.
Dhammapada (besede večne modrosti) so sicer bolj za širšo množico (torej poenostavljena), ampak kot pravi mislec boš sposoben iz njih izluščiti bistvo Budovega učenja. Njegov namen je bil pokazati ljudem, kako s postopnimi koraki priti do univerzalne zavesti, kot je tudi sam do nje prišel (tako trdi).
Ena podobna je Tao Te Ching. Govori o univerzalni zavesti.
Obstaja še veliko spisov, ampak dvomim, da bi bila večini ljudi razumljiva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Manu ()

Omenjeni Buda je izkusil univerzalno zavest (to je sam rekel), zato je o njej tudi učil.

Jaz tudi. Ne lažem. Sicer pod LSD, pa vseeno. Me je držalo, kak mesec pošteno. In milo kako leto. Toliko LSD ne deluje. Še zdaleč ne. In rečem ti pošteno. Vendar je naš svet strukturiran tako in celo znanci in prijatelji zabiti tako, da ne doumejo. In potem moraš skenslati zadevo, ker tudi o budizmu nisem vedel praktično nič, prijatelji pa so, ko sem jim zadeve razlagal, začeli gledati, češ, da se mi je zmešalo! Res. To je to.

Hvala za linke.

Ampak še vedno je to le religija in v okviru tega lahko zadevo spraviš v funkcijo, V okviru znanosti pa zaenkrat dvomim. Bom pa zdaj pogledal od kod je možno, glede na to, da budizma takrat nisem poznal nič, da je do tega prišlo. Pa da vidimo.

donfilipo je izjavil:

Ne vidim, kje ti vidiš zavest v juhi delcev, v pradelcu, pred big bangom, ali kakorkoli že rečemo. Softweare, kot je zavest, zahteva določen kolikor toliko primeren medij. zavest celo na goli DNK ne teče. Kot za flash player, ni dovolj commodore 64.

Skratka kvalitete se porodijo in evoluirajo. Morda tudi degradirajo (nedvomno) ampak načeloma pa nikjer ne piše, da mora zavest obstajati, da se lahko sploh pojavi. Podobno dokazovanje kot za boga. Isti šmorn.

Vem, bolj k osnovi kot greš manj je vse jasno. Ampak molekula DNK ima v osnovi zapisan potencialni program za nastanek zavesti. To pa ji je omogočilo tako vesolje v kateri je nastala. Torej zavest v klasičnem načinu je seveda tista zavest, ki jo pripisujemo ljudjem in nekaj živalim. V osnovi pa je vsako živo bitje majhen nosilec te skupne zavesti. Skratka zavest je navidezno diskretna, v resnici pa je zvezna od bodisi big banga, past-infinity, ali what have you.

Aha teološko.

Možno, nikakor pa ne nujno.

Lahko je vse grand design stvaritelja, mi pa vidimo samo nekaj zakonitosti, lahko pa je tudi da ni stvaritelja, ampak samo zakoni fizike, ki jih še vseh ne poznamo. Oba stališča imata lahko celo stičišče, vendar je to zadnje, do novih znanstvenih spoznanj, nekako bolj pozemsko in trezno, bi rekel.

Če bom pa izbiral religijo, sem jo pa že izbral. Jezus8-)

P.S. Na nek način, ti jo najbolj spretno ponudi, kar okolje. Ampak to ni preveč dober znak. Dokler je skepsa, cinizem in znanstvena radovednost, je to znak relativnega zadovoljstva v naši civilizaciji.

Zgodovina sprememb…

Saj to je to.
Govor o globalni zavesti na takšnem nivoju kar kliče po nekem dizajneru, ki lahko vse ta zavesti nekako skompajla v eno celoto.

Possible (in v primeru dizajnera celo probable)- ampak na nivoju ljudi povsem nerealistično.

In ne samo, bi rekli far out:)

Ima tudi lahko posledice pri tolmačbah vsega.
Dizajner lahko resda samo opazuje skozi naša čutila in misli.

To bi pomenilo, nekakšno degradacijo pomena jaza. Razen če se seveda v zmoti ne poinačiš potem, kar z velikim dezijnerjevim softwerom, katerega samo eno tipalo si. Tisto, pa je potem že grandioznost.

Če pa vzamemo še, da nas dizajner tudi vodi, potem pa vse kar poznamo, nekako izgubi ves smisel. Zavest, svoboda, odločitev, greh, izbira, itd. Ampak dobro, tudi s tem se ubada teologija, kjer je bistveno predvsem zaupanje v dizajnerja in spoštovanje recimo biblije:)

Zgodovina sprememb…

Hipoteza o dizajnarju ni potrebna. Tista o labeli pa tudi ne.

Če se milo izrazimo.

Kako pa potem razložiš enotno zavest v x instancah?

donfilipo je izjavil:

Omenjeni Buda je izkusil univerzalno zavest (to je sam rekel), zato je o njej tudi učil.

Jaz tudi. Ne lažem. Sicer pod LSD, pa vseeno. Me je držalo, kak mesec pošteno. In milo kako leto. Toliko LSD ne deluje. Še zdaleč ne. In rečem ti pošteno. Vendar je naš svet strukturiran tako in celo znanci in prijatelji zabiti tako, da ne doumejo. In potem moraš skenslati zadevo, ker tudi o budizmu nisem vedel praktično nič, prijatelji pa so, ko sem jim zadeve razlagal, začeli gledati, češ, da se mi je zmešalo! Res. To je to.

Hvala za linke.

Ampak še vedno je to le religija in v okviru tega lahko zadevo spraviš v funkcijo, V okviru znanosti pa zaenkrat dvomim. Bom pa zdaj pogledal od kod je možno, glede na to, da budizma takrat nisem poznal nič, da je do tega prišlo. Pa da vidimo.

Ti verjamem. Ker droge (odvisno katera droga) omogočajo, da se možgani "odprejo" drugim stanjem zavesti. Možgani so samo orodje za izražanje zavesti. Ko izražaš en del univerzalne zavesti nastane individualna zavest (razloženo bolj preprosto). Problem pri drogah pa je ta, da postaneš odvisen od njih in jih je za stik z drugimi deli univerzalne zavesti potrebno vedno znova jemati. Meditacija pa je način, kako spodbudiš možgane, da same ustvarjajo psihotropne snovi. Mislim, da je bila opravljena ena raziskava, kjer so ugotovili, da ljudje ki meditirajo imajo več hormona serotonina (hormon sreče).

Zagovarjam hipotezo, da so možgani ločeni od zavesti. Imam drugačen pogled na temo zavesti.

Linke, ki sem ti jih dal niso religija, so filozofija. Neuki ljudje jo spremenijo v religijo. Znanost pa še ni tam, kjer bi lahko bila. Končno: o možganih in zavesti vemo še vedno zelo malo. Ampak počasi se daleč pride.

LSD-ja se ne navadiš. Je pa sranje drugače. Ampak pustimo to. Opozoril bi iskreno, je smrtno nevarno. Pravi trip. Spopade te, da bi hodil po vodi!!!! Pa si zamislite, kaj bi se zgodilo, če me ne bi držali nazaj in preusmerili v druge neumnosti.

Thomas pa naj pojasni, kaj je tole:
'human beings are all individual instances of the exact same mind. You're really the same person as any random other one, and vice versa.'

Isti sofware? Ki teče na različnih mašinah? Podobnih pa vendar različnih?

S tem ni namreč povedano nič posebej pametnega in tudi nič novega, Jaz je en tak software, za katerega osebno menim, da ni čisto identičen, ampak zelo podoben na vseh primernih wetware-ih. Nekje teče slabše, reducirano, drugje bolje, je soodvisen od drugih sofware-ov v glavi ni pa exact same mind. Samo isti princip.

Zgodovina sprememb…

Saladin je izjavil:

Saj to je to.
Govor o globalni zavesti na takšnem nivoju kar kliče po nekem dizajneru, ki lahko vse ta zavesti nekako skompajla v eno celoto.

Possible (in v primeru dizajnera celo probable)- ampak na nivoju ljudi povsem nerealistično.

No, je vsekakor lahko en od argumentov, da je ta obstoj ustvarjen...ni nujno da je to Bog. Tudi če je, je z vsakim korakom manj relevanten. Limitiramo proti bogu. Torej cilj je jaz=bog. Lahko pa jaz=infinity, lahko pa jaz=...

Ali kličeš zadevo bog ali strong AI singularity ni efektivno prave razlike. Oboje je lahko good beyond imagination. Ampak nihče ne zagotavlja, da bo do singularity res prišlo, nihče pa tudi ne, da že nismo v njej. Ne tako dobri kot bi si želeli, pa vendar.

Thomasov argument enostavno ni dovolj prepričljiv in kar kliče po taki (meta)fizični razlagi.

Saj ne rečem da ni možno - lahko podam tudi cel argument na temo Primus Movensa/Postinteligentnega Boga v tej smeri - ampak to tukaj ni potrebno niti zaželjeno.

Zgolj splošno unificiran opis zavesti ni noben dokaz za "isto" zavest. In naravno spreminjanje zavesti (in odsotnost med spanjem) ni noben dokaz za njeno "interchangeabillity" med posamezniki (sploh pa ločenih prostor/čas kontinuomih).

Saj namen je dober - pač poenostaviti zavest do minimuma. Ampak v tem primeru ne deluje tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

nevone ::

Zakaj imate take težave in odpor do tega, da je zavest ena sama?

Software za printer tudi lahko printa same različne inpute po istem algoritmu. Ni mu treba vedeti kakšne slike ali teksti bodo še nastali, sprintal jih bo ne glede na vse. In tudi si mu ni treba zapomniti nobene slike, da bi lahko printal v prihodnje.

Zavesti tudi ni treba poznati nič date, enostavno se data preko zavesti sprocesira tako, da se jo zavemo. To je vse kar dela zavest.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Ja ampak ker opažamo razlike v brzini in načinih delovanja, je brez veze govoriti, da je to ena in ista.

Kot bi v tvoji primeri rekel, da vsi cannon bubble jet modeli delujejo identično. Podobno res, presenetljivo podoobno celo, niso pa isti.

nevone je izjavil:

Dokler govorimo o splošnem procesu delovanja možganov pri homo sapiensih, lahko tej rečemo ena skupna človeška zavest.

Ampak to splošno delovanje zavesti je le del tistega, kar tvori individualen "jaz". Saj nas vse ljudi združuje tudi specifičen niz DNK in podobnega - pa ne rečemo sedaj, da imamo vsi ljudje isto isto biologijo (razen v splošnem pomenu).

In kaj vaju navaja, da pri vsakem človeku je zavest unikatna?

Če ne pri vsakem, kako pogosto se to ponavlja?

Pri vsakem, vsakega navaja da je unikatna, pa če bi bil isti sofware! Ampak preko tega z razumom lahko greš. So neke mere. So pa slučaji ko seveda tudi ne. Ne boš se zanašal na miljon kopij, miljarde identičnih kopij, če si v škripcih.

Ker pa ni isti wetware in čisto isti software, je pa samo rezlutat, da se zavedaš, če seveda deluje, enak.

Pa seveda še to ne v vseh primerih. Včasih stotinka odloča!

Zgodovina sprememb…

Jaz tudi sprašujem isto...kje so vaši konsistentni dokazi, da je zavest unikatna? Zdi se mi, da mečete neke arbitrarne meje, kje se ena zavest začne in kje konča.

Če bi bila enaka, bi v enakih eksperimentih ob x ponavljanjih ne bilo razlik. Ogromnih! Celo pri enojajčnih dvojčkih opaznih!

Preberi in doumi, kako smo poenostavljeno zavest definirali. Software, ki tebe in okolico pravilno locira in oceni možne akcije. Nazaj, sedaj, predvsem pa tudi naprej.

Se pravi, donfilipo, ne bo reinkarnacije, niti če bo kdaj 1000 milijard ljudi?

Je pa reinkarnacija od zvečer ko zaspiš ko zaklan, do zjutraj? Magari te vmes popadla (alkoholna ali kaka druga) amnezija?

To trdiš?

Zvečer ko zaspiš gre zavest v remont. Isto če te nekdo s kladivom na pravo mesto. Ali če se preveč napiješ. PA še x načinov:)

Če odklopu in ponovnem priklopu zavesti, rečeš reinkarnacija, pa ok. S tem da reinkarnacija, kot pojem, čara z mrtvim!(telesno mrtvim!) medijem zavesti, tu pa v 'nezavesti' medij, to je možgani, lepo servisirajo, kar je potrebno.

Število samo pa najprej ne igra vloge. Pomemben je know-how kopiranja na drug medij. Potem pride prosta entalpija in število.

Zgodovina sprememb…

Zavest ni cel človek ali celotni njegovi možgani, ampak tisti proces, ki povzroči zavedanje. Zakaj bi moral biti pri različnih ljudeh različen, da bi mu lahko rekli zavest, res ne vem.

Včasih imam občutek, da se vi sebe še nikoli niste zavedli kot goli jaz, ampak vedno z nekimi spremljajočimi spomini. No to sveda ni nujno, sebe se lahko zaveš, ne da bi se identificiral s kopico spominov.

o+ nevone

So tudi testi, ki bolj ali manj posredno merijo zavedanje ozoroma, ta del softwera. Lahko bi jih pa specializirali in čisto natanko pokazali, razlike med identinimi dvojčki, kaj šele med vsemi.

Nastane problem, ker ne vemo točno meje zavesti. Ne vemo točno kam spada somnibulizem, hipnoza, sanjarjenje itd. Skratka stanja malo, ali bistveno zmanjšane zavesti.

Ampak da ne bo pomote. Govoril sem o razlikah pri zdravih budnih osebah.

Zgodovina sprememb…

Ker je trditev preprosto bedasta. Prav enako bi lahko rekli tudi, da je življenje eno samo. In kaj bi s tem povedali? Natanko 0.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

donfilipo je izjavil:

So tudi testi, ki bolj ali manj posredno merijo zavedanje ozoroma, ta del softwera. Lahko bi jih pa specializirali in čisto natanko pokazali, razlike med identinimi dvojčki, kaj šele med vsemi.

Nastane problem, ker ne vemo točno meje zavesti. Ne vemo točno kam spada somnibulizem, hipnoza, sanjarjenje itd. Skratka stanja malo, ali bistveno zmanjšane zavesti.

Ampak da ne bo pomote. Govoril sem o razlikah pri zdravih budnih osebah.

Vse te "stanja zavesti", ki si jih omenil so pač nekompletni del tiste osnovne celote. Packet data z manj bajti.

Ne bi rekel da je tako enostavno, ker ne vem. Nihče danes še ne ve, ali pa skrivajo. Ampak za naš nivo, tako nekako. Zakaj manj date in kakšni so rezultati, je pa precej megleno , zaenkrat.

Primer hipnoza:

sugestija, ki se je ne zavemo, pa jo izpolnimo. Recimo.
Kateri del celotnega softwera tu operira in kateri ne, je popolna skrivnost, zaenkrat.

Zgodovina sprememb…

Ker je trditev preprosto bedasta. Prav enako bi lahko rekli tudi, da je življenje eno samo. In kaj bi s tem povedali. Natanko 0.

Če ti ne veš, kaj je s tem povedanega, če ne pomeni, da ni povedanega nič. Ogromno je povedanega.

Povedano je to, da zavest po vsej verjetnosti algoritemsko lahko ločiš od ostalih procesov in od date v možganih. Da je to nek proces, ki povzroča zavedanje česarkoli in ni vezan na dato, tako kot printer ali monitor nista vezana na to, kaj se jima servira, ampak tisto preprosto prikažeta, izrišeta.

Verjamem pa, da ti tega ne znaš ovrednotit.

o+ nevone

dzinks63 ::

So že bili primeri, ko so posamezniki popolno izgubili spomin. Seveda se se zavedali, da so ujeti v nekem telesu kot živo zavedajoče se bitje, toda le to in nič več. Bili so na nivoju novorojenčka in so se morali naučiti vsega na novo od govorjenja naprej. Če so jim hoteli obnoviti njihovo pravo papirno identiteto, so jim morali podati na takšen ali drugačen način njihovo kompletno zgodovino spominov dotedanjega življenja. Bo pa enkrat postalo zanimivo, ko se bo UI zavedla samega sebe in mi ne bomo pri tem nič namerno sodelovali, da bi se to zgodilo, le zgodilo se bo. In potem ne bomo več po tem edinstveni, sicer pa tudi že sedaj nismo, nekatere živali so to stopnjo že dosegle.

Nevone, in zakaj potem ne greš še korak naprej in ne rečeš, da je življenje eno samo?

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()
««
71 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631571 (28184) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030556 (27826) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252595 (2052) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18713954 (11326) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677939 (6606) Thomas

Več podobnih tem