Forum » Znanost in tehnologija » Bela, zelena in modra soba
Bela, zelena in modra soba
donfilipo ::
No mali popravek. Moderna 'nevroscience' je zadeve obdelala in obdeluje. Rezultati so pa seveda zaenkrat za laike in celo strokovnjake nečitljivi. Ampak čez 20 let bodo iz tega naredili tudi gimnazijski učbenik, ki bo skušal zazbiti mistifikacijo. Do prve ure verouka, ko se pojavi stvor v črnem in reče, ja to že, samo kdo pa poskrbi, da je vse tako lepo sinhrono organizirano?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: donfilipo ()
innerspace ::
Thomas, izjava, da si misli, je zelo na mestu. A kot izjava ni nic novega.
Buda je to ucil davno nazaj, pravzaprav ves budisticni 'nauk' bazira na tem zavedanju.
Ne morem se ne strinjat.
Donfilipo> Ampak čez 20 let bodo iz tega naredili tudi gimnazijski učbenik, ki bo skušal zazbiti mistifikavijo.
I surely hope so.
Buda je to ucil davno nazaj, pravzaprav ves budisticni 'nauk' bazira na tem zavedanju.
Ne morem se ne strinjat.
Donfilipo> Ampak čez 20 let bodo iz tega naredili tudi gimnazijski učbenik, ki bo skušal zazbiti mistifikavijo.
I surely hope so.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4
Thomas ::
Salut za Buddo. Brez vsake ironije.
Sej vem, da je to že najmanj od Budde, vendar se ni prijelo. Vsaj ne pri nas.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Okapi ::
Dobil si nujno potrebne centre,Natančno vemo, kje je center za govor. Ampak ali na to kaj pomaga pri razumevanju govora? Niti najmanj. Chomsky in kompanija se še vedno kregajo, ali imamo prirojeno slovnico in podobne reči.
O.
vendar se ni prijelo
Ja, tudi tam, kjer naj bi se prijelo, so se oblikovali mnogi nesmiselni rituali, ki z zavedanjem nimajo nic skupnega. Bistvo pa je zavest, obredi so v najboljsem primeru pomagalo, v najslabsem pa fashion.
Vecinoma gre za fashion in podzavestno drzanje zapovedi.
Ja, tudi tam, kjer naj bi se prijelo, so se oblikovali mnogi nesmiselni rituali, ki z zavedanjem nimajo nic skupnega. Bistvo pa je zavest, obredi so v najboljsem primeru pomagalo, v najslabsem pa fashion.
Vecinoma gre za fashion in podzavestno drzanje zapovedi.
Manu ::
Your error is in assuming that you have thoughts when in reality you are thoughts.
- John K Clark
Misli in prepričanja se spreminjajo, čustva se spreminjajo, telo se spreminja. Kako je potem možna fiksna identifikacija jaza?
Navkljub vsem spremembam ohraniš identifikacijo "jaz". To pa zato, ker je "jaz" fiksen in se ne spreminja. Zato lahko zaznava spremembe. Če "jaz" ne bi bil fiksen ampak spremenljiv, potem ne bi mogel zaznati sprememb, ker bi se tudi sam spreminjal.
Zato "jaz" ni misli, ne čustva in ne telo. Vse slednje se spreminja, ampak "jaz" je fiksen.
@innerspace
Buda ni rekel, da smo misli. Rekel je: "We are what we think. All that we are arises with our thoughts. With our thoughts we make the world."
Kot vidiš razlikuje med "jaz" in "mišljenjem". Jaz ustvarja svet z mišljenjem - po Budi...
@Manu.. Tako je, a ni point v natancno izrazeni besedni zvezi, ta je v bistvu 'tehnikalija'. Pri vsem se gre za zavest, zato sem malenkost posplosil, tudi ker ni tema o budizmu. Pa ceprav nekako je:)
nevone ::
Zato "jaz" ni misli, ne čustva in ne telo. Vse slednje se spreminja, ampak "jaz" je fiksen.
Občutek jaza je precej fiksen, ja. Ampak tudi občutek jaza se prevede v misel. Tako da "jaz" JE misel.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Manu ::
Občutek jaza je precej fiksen, ja. Ampak tudi občutek jaza se prevede v misel. Tako da "jaz" JE misel.
o+ nevone
Če smo natančni, potem rečemo, da se "jaz" izraža skozi misel oz skozi razum. Razum (oz. misel) je orodje, ki ga jaz uporablja za izražanje.
Ravno tako, kot ne moreš reči, da si ti računalnik. Računalnik deluje, kot bi bil živ in inteligenten, a je le orodje skozi katerega se človek izraža.
Ali pa: človek ni lik, ki ga igra v računalniški igri, čeprav lik izraža voljo človeka kaj naj naredi, kam naj gre itd...
BigWhale ::
Pogovor s pet letnico vceraj v avtu:
Ema: "Ati, ves kolk bi blo fajn, ce bi blo vec Em. Bi bla lahko ena pr babici, ena doma, ena v vrtcu, ena bi sla v trgovino s tabo..."
BigW: "Ja, sam kako bi pa vedla, katera je pol taprava Ema?"
Ema: "Vse bi ble taprave, ati. Saj bi ble vse Eme!"
Nekak v tem stilu. Fajn je blo. :)
Ema: "Ati, ves kolk bi blo fajn, ce bi blo vec Em. Bi bla lahko ena pr babici, ena doma, ena v vrtcu, ena bi sla v trgovino s tabo..."
BigW: "Ja, sam kako bi pa vedla, katera je pol taprava Ema?"
Ema: "Vse bi ble taprave, ati. Saj bi ble vse Eme!"
Nekak v tem stilu. Fajn je blo. :)
whatever ::
Ja, če petletnica kapira, potem imajo gotovo prav.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Ne bi blo prvič, da petletnica kapira, 30 ali 50 ali 70 let star foter pa ne kapira.
So bli uni stari fotri, ki se jih spomnim še iz otroštva:
"Ne Rus, pa ne Amerikanc, na Luno ne bosta pršla, ker Boh jo je že dost deleč preč postavu!".
Ugotavljam, da današnji stari fotri niso kej dost boljš od svojih starih fotrov. Pa sploh še niso stari fotri, eni še fotri ne, pa so vseen lih tolk silly.
Kaj čmo.
So bli uni stari fotri, ki se jih spomnim še iz otroštva:
"Ne Rus, pa ne Amerikanc, na Luno ne bosta pršla, ker Boh jo je že dost deleč preč postavu!".
Ugotavljam, da današnji stari fotri niso kej dost boljš od svojih starih fotrov. Pa sploh še niso stari fotri, eni še fotri ne, pa so vseen lih tolk silly.
Kaj čmo.
Caution at 5:00. We don't know anything about 90% of the universe. Are you sure YOU are right about everything?
Lahko si prepričan, da se vsaj nekje motiš. Malo je verjetno, da bi kdorkoli imel glede vsega prav.
Vendar za vsako izjavo posebej, za katero stojiš, ne moreš drugače, kot da si vanjo prepričan. Sicer bi jo kot racionalni mislec, že zamenjal.
Velja za vse, seveda tudi zame.
In zate.
Zato nimava druge izbire, kot da se meniva okoli izjave Q, ko jo jaz zagovarjam in ji ti nasprotuješ. Ali obratno seveda. Hoditi daleč okrog, nima veliko smisla.
Zato ti povej, kje se petletnica moti. Jaz bom potem spregledal, ali pa bom tebi povedal, zakaj se ti motiš in ne ona.
Vendar si začel z izletom ven, jaz sem nadaljeval, a zunaj argumentacije ni rešitve. Samo the topic je on topic, ostalo ni. Tudi Asimov pravzaprav ne.
Vendar za vsako izjavo posebej, za katero stojiš, ne moreš drugače, kot da si vanjo prepričan. Sicer bi jo kot racionalni mislec, že zamenjal.
Velja za vse, seveda tudi zame.
In zate.
Zato nimava druge izbire, kot da se meniva okoli izjave Q, ko jo jaz zagovarjam in ji ti nasprotuješ. Ali obratno seveda. Hoditi daleč okrog, nima veliko smisla.
Zato ti povej, kje se petletnica moti. Jaz bom potem spregledal, ali pa bom tebi povedal, zakaj se ti motiš in ne ona.
Vendar si začel z izletom ven, jaz sem nadaljeval, a zunaj argumentacije ni rešitve. Samo the topic je on topic, ostalo ni. Tudi Asimov pravzaprav ne.
nevone ::
We don't know anything about 90% of the universe. Are you sure YOU are right about everything?
Kako pa ve da 90%, a to ve kaj še ne vemo al kako?
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Dark matter je zaradi mene lahko tudi "pool of knowledge/emotions/experiences". Ali pa kaj drugega.
Predvsem trdim to, da je zavest NOTRANJI opazovalec.
Z imagodeiiem sva, kolikor ga razumem, zagovarjala popolnoma isto stališče. "Naš" point je že stokrat predebatiran. Mogoče mu lahko rečeš "klasični vidik", ampak to je to kar do sedaj vemo. Ni rečeno, da nimate prav. AMPAK, prav boste imeli, če boste, šele takrat, ko bo ta poskus tudi možno izvesti. Od hipoteze do dokaza je dolga pot.
Predvsem trdim to, da je zavest NOTRANJI opazovalec.
Z imagodeiiem sva, kolikor ga razumem, zagovarjala popolnoma isto stališče. "Naš" point je že stokrat predebatiran. Mogoče mu lahko rečeš "klasični vidik", ampak to je to kar do sedaj vemo. Ni rečeno, da nimate prav. AMPAK, prav boste imeli, če boste, šele takrat, ko bo ta poskus tudi možno izvesti. Od hipoteze do dokaza je dolga pot.
Oba, tako moj klasicistični, kot vaš futuristični vidik pa temeljita na ateizmu. Pravzaprav klasicistični vidik še bolj, ker v vašem pogledu so temelji Taoizma, tako da gre pravzaprav za predklasicistično stvar, starejšo od samega klasicizma, samo po drugi poti ste prišli do nje.
Sredi vesolja, človekova volja. Jaz stojim edinole za izjavama, da
1. jaz imagodei in še kdo smo zagovarjali klasičen mainstream vidik in pokazali, kje vidimo potencialne ovire vaše hipoteze
2. vašo hipotezo boste morali dokazat, na način, da se tovrsten eksperiment tudi uspešno izvede.
V zgornji izjavi sem prepričan in za njimi "stojim". Kar se tiče pa reinkarnacije, bi jo z izvedbo takega eksperimenta tudi dokazali. Dotlej je tale miselni eksperiment samo indic možnosti obstoja posmrtnega življenja v obliki reinkarnacije. Kar se tiče pa boga, je dark matter in dejstvo, da so religije prisotne od samega začetka človeštva, sta zgolj dva indica, ekvivalentna vašemu indicu o reinkarnaciji.
Lahko pa maš seveda tudi don't know/unsure sekcijo v možganih. Pri meni je ta don't know sekcija kar zajetna. Dobro, da imam IQ zgolj 136, če bi imel večjega, si niti predstavljati ne morem, kolikšna bi bila šele takrat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: whatever ()
http://www.newscientist.com/blogs/cultu...
"For instance, he argues that at the root of the mind is each individual cell's "desire" to maintain its ideal living conditions, or homeostasis. Homeostasis, he argues, is the most valuable thing a biological organism can possess. Therefore evolution will surely select for anything that best maintains it - even full-blown human consciousness."
Vsa zavest bazira na gradnikih, za bio organizme, celicah.
Tukaj nic novega ali pretresljivo presenetljivega.
Ali obstaja kaka primerjalna raziskava na temo celicnih in druzbenih(+neuro) funkcij? Bi bila sploh kakorkoli smiselna?
"For instance, he argues that at the root of the mind is each individual cell's "desire" to maintain its ideal living conditions, or homeostasis. Homeostasis, he argues, is the most valuable thing a biological organism can possess. Therefore evolution will surely select for anything that best maintains it - even full-blown human consciousness."
Vsa zavest bazira na gradnikih, za bio organizme, celicah.
Tukaj nic novega ali pretresljivo presenetljivega.
Ali obstaja kaka primerjalna raziskava na temo celicnih in druzbenih(+neuro) funkcij? Bi bila sploh kakorkoli smiselna?
guest #44 ::
Wow, šele zdaj sem se seznanil s tem problemom. Zlo intriguing.
hmm. Zavest je le ena, le da laufa na drugem hardwerju. "Mi" vsak dan zamenjamo n število kožnih celic, pa še vedno smatramo, da smo "mi", zakaj bi bila razlika, če bi jutri zjutraj zbudil kot Juli Cezar....še vedno bi mislu, da sem to "jaz" le drugače bi zgledal. Cezar v "meni" pa bi se spraševal kam je zginla kočija v kateri je potoval.
A to mogoče pomeni, da princip nedoločljivosti pravzaprav ni tako nedoločljiv kot pravijo propagandni letaki?
hmm. Zavest je le ena, le da laufa na drugem hardwerju. "Mi" vsak dan zamenjamo n število kožnih celic, pa še vedno smatramo, da smo "mi", zakaj bi bila razlika, če bi jutri zjutraj zbudil kot Juli Cezar....še vedno bi mislu, da sem to "jaz" le drugače bi zgledal. Cezar v "meni" pa bi se spraševal kam je zginla kočija v kateri je potoval.
A to mogoče pomeni, da princip nedoločljivosti pravzaprav ni tako nedoločljiv kot pravijo propagandni letaki?
dzinks63 ::
Zavest je le ena, le da laufa na drugem hardwerju.
Naj ti resetirajo vse spomine v možganih, boš še vedno mislil da si to ti? Nič ti ne bo jasno. Vse kar si, so tvoji spomini, zavest kot taka, je le plod višje razvitih živali in tudi nas, katera se razvije sama od sebe, ko dosežeš dovolj inteligence.
Ja. Še vedno bom mislil, da sem to jaz, le da ne bom vedel, kdo sem. Saj večino časa se ne ukvarjam s svojim imenom in priimkom. Samo živim in se zavedam.
WarpedGone ::
Naj ti resetirajo vse spomine v možganih, boš še vedno mislil da si to ti?
Da.
zavest kot taka, je le plod višje razvitih živali in tudi nas, katera se razvije sama od sebe, ko dosežeš dovolj inteligence.
Si na zelo spolzkem terenu brez opore.
Samozavedanje in inteligenčna moč sta dve različni stvari.
Samozavedanje == doživljam svoje doživljanje.
Zbogom in hvala za vse ribe
Če imaš prazno glavo brez vsakega spomina in le samo zavest, ne boš nič vedel da si to res ti, nič ti ne bo jasno, gledal boš čukasto, da bolj nebi mogel, lahko bi bil kdor koli.
Zavest in zavedanje se pri človeku zlahka ugasne. Pa živiš naprej.
Poznamo tudi primere, ko so pacienti bili diagnosticirani kot nezavedni in nezavestni, pa so jih obudili z drogo L-dopa in so povedali, da so se zavedali, le manifestirati tega niso mogli. Se sliši kar grozno. No ko so se navadili na L-dopa in nobena doza ni več pomagala, pa so padli nazaj v popolno omrtvičenost.
Danes bi se v bistvu že moralo vedeti kateri centri možgan ne delujejo, ko govorimo o nezavedanju in nezavesti.
Poznamo tudi primere, ko so pacienti bili diagnosticirani kot nezavedni in nezavestni, pa so jih obudili z drogo L-dopa in so povedali, da so se zavedali, le manifestirati tega niso mogli. Se sliši kar grozno. No ko so se navadili na L-dopa in nobena doza ni več pomagala, pa so padli nazaj v popolno omrtvičenost.
Danes bi se v bistvu že moralo vedeti kateri centri možgan ne delujejo, ko govorimo o nezavedanju in nezavesti.
Zgodovina sprememb…
Če imaš prazno glavo brez vsakega spomina in le samo zavest, ne boš nič vedel da si to res ti, nič ti ne bo jasno, gledal boš čukasto, da bolj nebi mogel, lahko bi bil kdor koli.
Nimaš razžiščen pojem "ti" oz. "jaz".
Da malo poenostavim. Sta dva popolnoma fižično enaka enojajčna dvojčka. Obema resetiraš in jima zamenjaš spomin drug z drugim, kaj misliš, da bi se zgodilo? Oba bi trdila, da sta to kar imata v svojem spominu. Sploh nebi vedela za zamenjavo. Zavest jima nebi prav nič povedala, da sta sedaj v drugem telesu.
Seveda jima zavest ne bi nič povedala, ker ni specifična.
Pojem jaz se kaj hitro postavi. Ni to nek bavbav. Lahko se pa tudi zafilozofira in relativizira.
Jaz je skupek vedenja, (od čutil-info), ki mora določene akcije in informacije postaviti lokacijsko in seveda časovno v pravi okvir in preračunati reakcije. Bolje rečeno jih dokončno oceniti. Reakcija je namreč izračunana prej, kot jo dokončno oceni zavest.
Če bi nekoga stalno hranili s podatki iz druge kamere, z druge lokacije in inputi od drugod, pa bi se, trdim, tudi jaz funkcionalno ne oblikoval pravilno. Morda celo vid in sluh ne. Težko trdim. Če je enkrat oblikovan, pa se ga skvari samo na silo. Poškodbe, tumorji in težke kemijske degradacije.
Sofware, ki je že kar star, pa vedno skuša na vse kriplje potrditi, kje je ta jaz in kaj naj počne. Če mu vcepiš drugo ime in spomine nič zato. Bo pač menil da ima drugo ime in spomine. Še vedno bo pa preračunaval kaj naj jaz dela. Oziroma natančneje bil o tem tudi obveščen.
So pa seveda tudi drobcene razlike, ki so nastale pri oblikovanju tega softwera in je vprašanje, če bi to čisto brez napak delalo na drugem wetware-u. Ampak bi se pa popravilo, po moje kar hitro.
Jaz je skupek vedenja, (od čutil-info), ki mora določene akcije in informacije postaviti lokacijsko in seveda časovno v pravi okvir in preračunati reakcije. Bolje rečeno jih dokončno oceniti. Reakcija je namreč izračunana prej, kot jo dokončno oceni zavest.
Če bi nekoga stalno hranili s podatki iz druge kamere, z druge lokacije in inputi od drugod, pa bi se, trdim, tudi jaz funkcionalno ne oblikoval pravilno. Morda celo vid in sluh ne. Težko trdim. Če je enkrat oblikovan, pa se ga skvari samo na silo. Poškodbe, tumorji in težke kemijske degradacije.
Sofware, ki je že kar star, pa vedno skuša na vse kriplje potrditi, kje je ta jaz in kaj naj počne. Če mu vcepiš drugo ime in spomine nič zato. Bo pač menil da ima drugo ime in spomine. Še vedno bo pa preračunaval kaj naj jaz dela. Oziroma natančneje bil o tem tudi obveščen.
So pa seveda tudi drobcene razlike, ki so nastale pri oblikovanju tega softwera in je vprašanje, če bi to čisto brez napak delalo na drugem wetware-u. Ampak bi se pa popravilo, po moje kar hitro.
Zgodovina sprememb…
Okapi ::
Še vedno bom mislil, da sem to jaz, le da ne bom vedel, kdo sem.Ti besedo "jaz" uporabljaš precej drugače kot večina.
O.
Tu zadaj se skriva point, po katerem bi iz primera treh sob videl vse tri barve naenkrat. Nekako:)
Če imaš tri identične robote, ki so sposobni izjaviti, in to pravilno: soba je. x barve (izmerijo valovno dolžino odoboja svetlobe od stene), jih postaviš v tri sobe, bodo vedno pravilno ocenili barvo sobe, dokler se ne pokvarijo. Kar denimo ni verjetno.
Torej ugasneš zamešaš prižgeš in vedno vsak pove: jaz robot 1 (ali 2 ali 3) vidim sobo zeleno, rdečo in modro.
Noben nima nobenega povoda, da bi rekel, jaz vidim sobo v vseh treh barvah!
Če imaš tri identične robote, ki so sposobni izjaviti, in to pravilno: soba je. x barve (izmerijo valovno dolžino odoboja svetlobe od stene), jih postaviš v tri sobe, bodo vedno pravilno ocenili barvo sobe, dokler se ne pokvarijo. Kar denimo ni verjetno.
Torej ugasneš zamešaš prižgeš in vedno vsak pove: jaz robot 1 (ali 2 ali 3) vidim sobo zeleno, rdečo in modro.
Noben nima nobenega povoda, da bi rekel, jaz vidim sobo v vseh treh barvah!
Zgodovina sprememb…
Možno pa jih je seveda tudi programirati, da delujejo povsem narobe. Ampak bi jih lastniki, verjetno kaj kmalu zavrgli, reklamirali. Skratka ne bi preživeli.
Če seveda vzamemo, tak robot, mora oceniti ne samo barvo sobe, pač pa še maljon drugih reči pravilno.
In da se celo daltonisti v normalnem življenju prilagodijo, v tem ekperimentu bi pa nastal problem, glede na stopnjo daltonizma.
Če seveda vzamemo, tak robot, mora oceniti ne samo barvo sobe, pač pa še maljon drugih reči pravilno.
In da se celo daltonisti v normalnem življenju prilagodijo, v tem ekperimentu bi pa nastal problem, glede na stopnjo daltonizma.
In na koncu. Je pa seveda res, da ima lahko upravitelj vseh treh robotov, lahko vpogled v vedenje in jaz vseh treh. Vkolikor ima sofware sposoben handlanja tega.
Pomeni bog bi bil seveda hkrati tudi vsi mi, če že hočemo zafilozofirati. In ne samo sedaj, ampak v vseh časih. Določeni delčki bi mu ob določenem času dajali delne informacije. Celota bi bila pa precej nedoumljiva, za naše trenutno dojemanje.
Ampak to ni več SF. Vojna z 100 (ali več) droni, ki se vedejo smiselno in koordinirano, se danes zagotovo že finišira.
Pomeni bog bi bil seveda hkrati tudi vsi mi, če že hočemo zafilozofirati. In ne samo sedaj, ampak v vseh časih. Določeni delčki bi mu ob določenem času dajali delne informacije. Celota bi bila pa precej nedoumljiva, za naše trenutno dojemanje.
Ampak to ni več SF. Vojna z 100 (ali več) droni, ki se vedejo smiselno in koordinirano, se danes zagotovo že finišira.
Zgodovina sprememb…
Ampak če kdo misli, da je to recimo na smrt obsojenemu kaka tolažba, pa povem TAKOLE. Trdo in dokončno.
Veliko boljša je devica Marija in šest roženvencev
Je pa morda super varka za ostale.
Veliko boljša je devica Marija in šest roženvencev
Je pa morda super varka za ostale.
O tem sem se zadnjič kregal z kolegom. On pač pravi, da enkrat ko te kopirajo nisi več "ti"... češ, enako ni isto. IMO precej brezpredmetno ločevanje. Kot kaže boš vedno le "ti".
Glede zavesti...razmišljal, da se mogoče skriva nekje v DNK, delno že...sam glede na to, da bi lahko tuk kak nezemljan z popolnoma različnim samoreplicirnim zapisom še vedno se počutil kot "jaz" oz "jaz kot on".
Torej, kaj...se zavest skriva v kakih nadrejenih fizikalnih zakonih???
Če bi bilo to res, so implikacije precej velike. Med drugim bi lahko to pomenilo, da je naše vesolje mogoče celo umetno ustvarjeno. Ali pa, da živimo v vesolju kjer je zavest mogoča,...
Nevem no, precej prepričljiva zadeva, sam potegne za sabo kar težke ideje.
Glede zavesti...razmišljal, da se mogoče skriva nekje v DNK, delno že...sam glede na to, da bi lahko tuk kak nezemljan z popolnoma različnim samoreplicirnim zapisom še vedno se počutil kot "jaz" oz "jaz kot on".
Torej, kaj...se zavest skriva v kakih nadrejenih fizikalnih zakonih???
Če bi bilo to res, so implikacije precej velike. Med drugim bi lahko to pomenilo, da je naše vesolje mogoče celo umetno ustvarjeno. Ali pa, da živimo v vesolju kjer je zavest mogoča,...
Nevem no, precej prepričljiva zadeva, sam potegne za sabo kar težke ideje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: guest #44 ()
Problem je kopirati. Zaenkrat.
In je res da enako, ne bo tako v neskončnost. Jaz se neprestano gradi online s preverjanjem, kje si, kaj delaš, kaj naj bi delal.
DNK je seveda tudi sestava za konfiguracijo wetware-a. Možgani so zelo odvisni od kemije in žlez.
Ostalo je pa povsem nepotrebno kompliciranje. Želja po unikatu in nenadomestljivosti in na drugi strani megalomanska božja tolažba. Če si del boga, posameznik, ki se stegne, ni noben problem, skrbeti moraš predvsem zase in kmalu se pokaže tudi, da tudi nekomu kreniti te po glavi, da preživi, če že ni služb, ni nič drugega kot preživetje Dokler potem seveda jakobova lojtra iz domišljije alfa samcev, vseeno ne začne vlečt običajenih pravil:)
Jasno da živimo v vesolju, kjer je zavest mogoča. Živimo tudi v vesolju, kjer je mogoče misliti. In to, da se sprašujemo, ali obstaja bog, ali če hočeš neka nadzavest, kombinacija vseh zavesti, je najstarejša prevara na svetu, poleg jakobove lojtre. Maybe yes, maybe not. Lahko je tudi v vsaki galaksiji povprečno ena civilizacija, ki oddaja aktivno signale 100-150 let, potem se pa samouniči, ali pogrezne v molk singularnosti. Nobene verjetnosti zaznati in preveriti. In od vseh nastalih civilizacij, je recimo samo 1 od 1000 dovolj modra, za prehod na delujočo singularnost, ostale pa ne. Ostali poizkusi se končajo z blue screenom:) Čista špekulacija.
Načeloma, pa ni neumno sklepati, da če AI, kmalu tudi AI+ in potem AI++, in če je mogoče pentagonu narediti 5 bojnih dronov, ki imajo koordinativen software, za maksimalno koordinirano delovanje, je to možno tudi načeloma za AI++, ki ima par miljard zavesti za opazovanje različnih poti in celo stališč. Dronom se še sanja ne, da so samo del softwera, oziroma zgolj medlo:), nekako tako pa tudi nam, lahko. Ni pa nujno.
In je res da enako, ne bo tako v neskončnost. Jaz se neprestano gradi online s preverjanjem, kje si, kaj delaš, kaj naj bi delal.
DNK je seveda tudi sestava za konfiguracijo wetware-a. Možgani so zelo odvisni od kemije in žlez.
Ostalo je pa povsem nepotrebno kompliciranje. Želja po unikatu in nenadomestljivosti in na drugi strani megalomanska božja tolažba. Če si del boga, posameznik, ki se stegne, ni noben problem, skrbeti moraš predvsem zase in kmalu se pokaže tudi, da tudi nekomu kreniti te po glavi, da preživi, če že ni služb, ni nič drugega kot preživetje Dokler potem seveda jakobova lojtra iz domišljije alfa samcev, vseeno ne začne vlečt običajenih pravil:)
Jasno da živimo v vesolju, kjer je zavest mogoča. Živimo tudi v vesolju, kjer je mogoče misliti. In to, da se sprašujemo, ali obstaja bog, ali če hočeš neka nadzavest, kombinacija vseh zavesti, je najstarejša prevara na svetu, poleg jakobove lojtre. Maybe yes, maybe not. Lahko je tudi v vsaki galaksiji povprečno ena civilizacija, ki oddaja aktivno signale 100-150 let, potem se pa samouniči, ali pogrezne v molk singularnosti. Nobene verjetnosti zaznati in preveriti. In od vseh nastalih civilizacij, je recimo samo 1 od 1000 dovolj modra, za prehod na delujočo singularnost, ostale pa ne. Ostali poizkusi se končajo z blue screenom:) Čista špekulacija.
Načeloma, pa ni neumno sklepati, da če AI, kmalu tudi AI+ in potem AI++, in če je mogoče pentagonu narediti 5 bojnih dronov, ki imajo koordinativen software, za maksimalno koordinirano delovanje, je to možno tudi načeloma za AI++, ki ima par miljard zavesti za opazovanje različnih poti in celo stališč. Dronom se še sanja ne, da so samo del softwera, oziroma zgolj medlo:), nekako tako pa tudi nam, lahko. Ni pa nujno.
Zelo na kratko še enkrat:
Tisti ki bo naredil prvi korak, skopiral možgane skupaj z zavestjo vred v neko softwersko emulacijo, bo naredil največji, res pomemben korak. Pika. In kot kaže to ne bo eden, ampak team.
Tisti ki bo naredil prvi korak, skopiral možgane skupaj z zavestjo vred v neko softwersko emulacijo, bo naredil največji, res pomemben korak. Pika. In kot kaže to ne bo eden, ampak team.
Vedno so (razen budistov, hinduistov in podobnih) mislili, da je reload nekaj sila težavnega, če ne nemogočega. Kvečjemu Gospod te lahko reloada v Nebesih ali Peklu, odvisno pač od tega, kakšno nadaljno usodo si si priživel na Zemlji.
Za moj okus se ga (reload) zdi še prelako doseči. Ne vem, katera najbolj enostavna Turingova mašina me reproducira, da iz nje gledam okoliško dato, kako plovem ali navigiram skoznjo. Se mi pa zdi, da ni prekomplicirana.
I wonder ...
Za moj okus se ga (reload) zdi še prelako doseči. Ne vem, katera najbolj enostavna Turingova mašina me reproducira, da iz nje gledam okoliško dato, kako plovem ali navigiram skoznjo. Se mi pa zdi, da ni prekomplicirana.
I wonder ...
Reload je en tak velik cmok, ki pa se ga še nekako da dol pogoltnit. S parimi čustvenimi zadržki, a gre.
Orenk cmok je dejstvo, da sem jaz v tem momentu reloadan hkrati vsaj ene 8-miljardokrat, raje pa še ene-parkrat tolikokrat.
Orenk cmok je dejstvo, da sem jaz v tem momentu reloadan hkrati vsaj ene 8-miljardokrat, raje pa še ene-parkrat tolikokrat.
Ja. Vse benefite iz tega, več kot zasenčijo malusi. Quite horrible, it is quite horrible.
Saladin ::
Kaj ga Occam nič ne tepe z vsemi tolikšnimi koinkarnacijami?
Izjema je ena sama zavest za vse ljudi, kar pa zahteva extraordinary proof, ki ga ne vidim.
Izjema je ena sama zavest za vse ljudi, kar pa zahteva extraordinary proof, ki ga ne vidim.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Occam te pretepa v tadrugem primeru. Ko hočeš lepiti unikatne labele po instancah zavesti.
Predpostavka o unikatnosti vsake, ni potrebna.
Sicer pa ... tale risanka pove dovolj.
Naj bi, vsaj. O njej sem v gostilni takole debatiral:
Jaz - Si si ogledal risanko, ki sem ti jo poslal.
On - Sem.
Jaz - In? Kaj porečeš?
On - Ni dopustno ubiti človeka v nobenem primeru, še najmanj za namene transporta.
Jaz - Ni to point.
Tadrug - Razen tega, taka tehnologija ni možna.
Jaz - Nič je ne prepoveduje.
Tadrug - Živo je "irreducible complex" in ne moreš fotokopirat niti žive celice, kaj šele človeka.
On - Vse kar je destrukcija, ni odprto za invencijo.
Jaz, natakarju - A lahko ciankalij v moj merlot, s'il vous plait?
Sicer pa ... tale risanka pove dovolj.
Naj bi, vsaj. O njej sem v gostilni takole debatiral:
Jaz - Si si ogledal risanko, ki sem ti jo poslal.
On - Sem.
Jaz - In? Kaj porečeš?
On - Ni dopustno ubiti človeka v nobenem primeru, še najmanj za namene transporta.
Jaz - Ni to point.
Tadrug - Razen tega, taka tehnologija ni možna.
Jaz - Nič je ne prepoveduje.
Tadrug - Živo je "irreducible complex" in ne moreš fotokopirat niti žive celice, kaj šele človeka.
On - Vse kar je destrukcija, ni odprto za invencijo.
Jaz, natakarju - A lahko ciankalij v moj merlot, s'il vous plait?
Oh ke legendarna risanka! Sej bi jo pokazal kolegu, ampak bo spet se zapiču v idejo, da originala kao ni več in da pač to ni več on. Pač originalu pripisuje neko kvazi religijsko vrednost...unikata.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: guest #44 ()
Occam te pretepa v tadrugem primeru. Ko hočeš lepiti unikatne labele po instancah zavesti.
Nujno potrebna in vedno uporabljana.
Če bi domnevali, da poteka enaka identična instanca zavesti na več wetware-ih, bi najprej ali trdili, da sta si dva wetware-a identična, ali pa da zavest ni odvisna v ničemer, od wetware-a in inputov.
In seveda, da so ob enakih inputih, v določenih primerih enako odzove. Kar pa seveda ni res.
human beings are all individual instances of the exact same mind. You're really the same person as any random other one, and vice versa.
Strange enough, isn't it?
Bull.
Solipsizem.
Solipsizem.
Zgodovina sprememb…
Ne obstaja niti dvoje enakih možgan, niti dvoje enakih softwerov v možganih. Enaki so le zakoni in pravila, po katerih wetware in software kombinacija deluje.
Če obstaja nekaj kar bi rekli bog ali nadzavest, je pa hudičevo obsežnejše in boljše od individualne instance.
Če obstaja nekaj kar bi rekli bog ali nadzavest, je pa hudičevo obsežnejše in boljše od individualne instance.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 31571 (28184) | energetik |
» | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 30556 (27826) | guest #44 |
» | subjektivna izkusnja in umetna inteligencaOddelek: Znanost in tehnologija | 2595 (2052) | OwcA |
» | Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 13954 (11326) | BBB |
» | Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7939 (6606) | Thomas |