» »

adijopamet

adijopamet

1
2
3

Shegevara ::

Seveda se določa svoje cilje. Ampak ti so drugačni. Verjetno se cilji uspešnega študenta precej razlikujejo od ciljev kakšnega bodočega obrtnika.

In, ja. Cilji se spreminjajo. To ti pravim. Samo zaradi tega, ker si danes želiš ugodno službo, jo čez 3 leta dobiš, še ne pomeni, da ne boš imel še čez 5 let nove in večje cilje.

Ostalo se pa s tabo strinjam. Po moje se strinjava 100%, vsaj jaz se s tabo. Mogoče pa ti nisi razumel kar sem napisal, oz. sem jaz nerazumljivo kaj napisal, kar ne bi bilo prvič.

vir ::

Brane2 lepo si povedal, ampak si na srečo človeštva brcnil v temo. Naprej pa več nisem bral razen neke opice sem zasledil omenjene.
No kar se tiče opic imajo lepše življenje kot pa človek tako da so bolj zadele bistvo življenja ko pa človek. Zgleda da obstaja še ena vrsta inteligence, na kateri je človek defekten..je edino živo bitje ki si greni življenje...vedno bolj.

BigWhale ::

Da se vam sploh ljubi toliko tuhtati o tem? :>

Zivis in vzames kar ti zivljenje ponudi. Ce je to 5000 EUR mesecni prihodek, pa naj bo. Da bi se pa na vse kriplje trudil za tako placo? Eh lepo vas prosim. Za bojsi avto? Avto je orodje, pa vseeno kaksne barve je. Tako kot kladivo. Clovek mora poceti stvari, ki jih rad pocne.

vir ::

itak je nerealno...rekel je da če ti ni ok plača pa si pa drugo najdi... Po njegovo bi lahk vsi meli plačo 2000€ al pa več. V enem mescu bi se sistem zrušil. Sanjač
Itak pa problema dnar ne bo rešil.

TESKAn ::

Brane2 lepo si povedal, ampak si na srečo človeštva brcnil v temo. Naprej pa več nisem bral razen neke opice sem zasledil omenjene.
No kar se tiče opic imajo lepše življenje kot pa človek tako da so bolj zadele bistvo življenja ko pa človek. Zgleda da obstaja še ena vrsta inteligence, na kateri je človek defekten..je edino živo bitje ki si greni življenje...vedno bolj.

Sami pametni, kako se imajo opice fajn. Sami pametni, kako se je imel včasih preprost kmet prav. Sami pametni, kako se je imel jamski človek fajn. Če pa bi te pametnjakoviče dal za en dan v kožo opice, kmeta v srednjem veku, jamskega človeka, bi po enem dnevu ugotovili, da ni fajn, ko ti kot opici šimpanz razbije lobanjo, da te lahko poje. Da ni fajn, ko moraš kot kmet garat CEL dan, da ti lahko potem vse pobere graščak, kar ne on, pa skorumpirana duhovščina. Da ni fajn, ko te kot jamskega človeka zebe, ker še ne znaš zakurit ognja, plamen od zadnje strele je pa že ugasnil. Vsi pametni, kako bi bilo fajn živet kot nekoč, potem pa vzame mobitel v roke in napiše SMS, zatem se pa vrže na kavč, zraven ga greje kamin in na 100" plazmi pogleda najnovejši del battlestar galactice. Če pa kakega takega pozoveš, naj, kot rečejo, naredi, kar pridiga - naj se odreče avtu, mobitelu, televiziji, internetu, računalniku, elektriki, centralni kurjavi in gre živet na eno kmetijo s par njivami in kravo v štali, te bo pa samo čudno gledal. Vsi navdušeni nad življenjem nekdaj, a noben nima ne jajc, ne najmanjšega namena, da bi tako življenje izkusil. Bi raje drugim pridigal, kako je bilo takrat fajn in kako danes ni.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

IceIceBaby ::

Še ena dobra knjiga povezana s to temo, Walden.

http://xroads.virginia.edu/~HYPER/WALDE...

Vajenc ::

Mah, posamezniki so bili srečni pred votlino ali v njej in so še vedno srečni, čeprav "samo" pred plazmo in zraven kamina ali pa razcapani zraven smeti, le da so siti.
Problem je, da nekateri ne znamo ceniti prijetnih trenutkov. Ali pa jih je preveč in jih niti ne zaznamo več.
Tisti, ki uživa v družbi svojega partnerja, ki uživa v vzgoji svojih otrok, ki uživa v samskem stasu in vsem kar ta potegne zraven, ki uživa preostanek dneva po zoprnem šefu, tudi tisti, ki zamenja službo, če ne zna preslišati taistega šefa ... je prijel boga za jajca.
Jaz ga ponavadi držim nekje od gležnja (fetiš;) do kolena, odvisno od dneva.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

MarkookraM ::

Vsem bi dal en zelo preprost nasvet, kateri se večini zdi popolnoma nesmiseln in ga na žalost prepozno spoznajo ali pa nikoli: ne iščite denarja, iščite srečo. Uspeh ni imeti dosti denarja, uspeh je biti srečen, to mora biti vaš cilj. Karkoli že delate, tudi če v Merkatorju samo zlagate škatle na polico, bodite najboljši zlagalec škatel na svetu.

PaX_MaN ::

A je to kakšno svetovno prvenstvo v zlaganju polic kje? Ker če bi zmagal, bi si vsaj lahko lastil na naslov, tako pa izpadeš egoističen tepec.

imallears ::

Itak je vsak na svoji valovni pa sam najbolj ve kaj bi,... razn če ne :D.

Razn če ne ve, al pa ni tolk brihtn, da bi znal poštudirat, pol se pa po drugih zgleduje, pa se gre ker ma dalšga pa ker ma kej, pa ga pol to izpolnjuje, al ga pa tut ne :D.

Al ga pa tut ne, pa sam peha za stvarmi k jih majo drugi, sam je pa prazen v notranjosti.

Maš pa pol tud take k jim ni za nič. Maš pa pol tud take, k jim je za marsikaj, pa je edin kar lohka to, da delajo za 0,5$ na dan pa pol probajo nafojtrat sebe pa po možnosti še koga zravn.

Mejdun, zdej morm pa še jst mal redefinirat kaj pa kako pa kam.

Thomas ::

Bi raje drugim pridigal, kako je bilo takrat fajn in kako danes ni.

Gre za taktiko in strategijo, kako narediti DRUGE malodušne. OP deluje po tem programu. Sicer ni medved, ki lahko precej nekaznovano pobije vse tuje mladiče na katere naleti, pač pa nekaj analognega. Spravi vse v obup. Po možnosti pa zraven še dobro živi, kot kakšen Sartre.

Evoluijsko pridoblen strategija širjenja genov, jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

darkolord ::

A je to kakšno svetovno prvenstvo v zlaganju polic kje?
Lahko ga sam lokalno organiziraš.

Okapi ::

Da ne bi kdo mislil, v ZDA imajo državno prvenstvo v hitrem zlaganju robe v vrečke (za pomočnike v trgovinah - v ZDA ti marsikje kupljeno robo v vrečke zloži uslužebenec, predvsem zato, da stare mame ne delajo vrste pred blagajnami).

In to tekmovanje jemljejo zelo resno - recimo nekako tako, kot ga pri nas v hitrem oranju ali podiranju dreves.

http://www.npr.org/templates/story/stor...

O.

BigWhale ::

True. David Letterman je enkrat imel v gostih mladenica, ki je zmagal na tem tekmovanju. :) Kaj vem katerega leta.

gruntfürmich ::

no, glede 500€ / mesec ne boš lepo živel. vsaj večina ne. ker so fixni stroški enostavno previsoki. da se izredni sploh ne omenjajo.
ne se slepit...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

grunt>

Ja, materialist ne bo lepo živel s 500€, če mu samo denar prinaša srečo.

Veliko ljudi pa zna biti srečnih tudi z kakšnim šibkim alternativam i.e. Meditacija, prijatelji pa to. Njih to več osrečuje.

grunt>

Ja, materialist ne bo lepo živel s 500€, če mu samo denar prinaša srečo.

Veliko ljudi pa zna biti srečnih tudi z kakšnim šibkim alternativam i.e. Meditacija, prijatelji pa to. Njih to več osrečuje.

potem pa mi prosim daj ostalo od plače, tko da boš imel 500 € / mesec. če ne, si j++++ materialist!:O

očitno se tisti ki vam je (verjetno se vam samo zdi) lepo živeti iz dneva v dan, dejansko ne zavedate kaj to pomeni in kakšne skrbi to prinaša.

Ne, napačno si me razumel.

Nisem rekel da denar NE prinaša nesreče, mislil sem to v smislu, da če ti pomanjkanje denarja prinaša nesrečo, še ni nujno, da boš srečen, če ga boš imel dovol.

Ne, napačno si me razumel.

Nisem rekel da denar NE prinaša nesreče, mislil sem to v smislu, da če ti pomanjkanje denarja prinaša nesrečo, še ni nujno, da boš srečen, če ga boš imel dovol.

veliko skrbi ne boš imel, če boš imel dovolj denarja. to je moj point. in na to veliko folka (razvajenega očitno) pozablja!

Gandalfar ::

kot recimo?

kopriwa ::

Skrb kako boš plačal račune, kaj boš dal otrokom za jest, kako mu boš kupil šolske potrebščine, ali si bo družina lahko privoščila dopust (to je že preveč), kaj se zgodi, če kdo izmed staršev izgubi službo (oba pa z plačo 500€ ali manj)...in lahko naštevam cel dan. Najbolš je pa to probat na svoji koži, takrat se šele zaveš kakšen velik problem je to lahko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kopriwa ()

seveda je to problem. Nihče ni rekel da to ni problem, če imaš premalo denarja. RES NEVEM zakaj se vsi tako naslanjate na to.

kopriwa ::

Če sem prav razumel, je Gandalfar-ja zanimalo katere skrbi so mu prizanešene, če imaš veliko pod palcem. Lista skrbi je zelo dolga...

Gandalfar ::

Se opravicujem, narobe sem prebral. Je zgledalo kot, da imas dosti skrbi, ce imas denar.

SmeskoSnezak ::

Potem pa še maš več skrbi. Kam ga vložiti? Kje ti bo več dobička prnesel? Kaj si boš privoščo? Boš si kakšno stvar zamenjal v bajti? Al boš raje kar dolgo časa šparal, pa potem novo bajto kupo. Kam bi šel na morje? Itd... :P
@ Pusti soncu v srce... @

cyber_killer ::

S 5000€ in 5let dela na polno si si ubistvu priskrbel vse kar potrebujes za nadaljnjih 30 let zivljenja.

seveda je to problem. Nihče ni rekel da to ni problem, če imaš premalo denarja. RES NEVEM zakaj se vsi tako naslanjate na to.

ful preveč ne-jev ti trosiš po postih. in veliko preveč negacij/negiranj vidim. si prepričan da sploh veš kaj bi rad povedal??? ker jih tudi napačno pišeš...

Noben ni izjavil tisto, kar si ti negiral.

Jaz ko sem ti rekel, da nekaterim denar ni največja sreča v življenju, nisem ciljal na širšo revnejšo publiko in tudi tvoje žaljenje ne prispeva v konstruktivno debato.

Nekaterim pač največje veselje v življenju daje kaj drugega kot denar. Samo to.

root987 ::

S 5000€ in 5let dela na polno si si ubistvu priskrbel vse kar potrebujes za nadaljnjih 30 let zivljenja.

Ja, pa v procesu se boš zjebu približno tko kot bi sicer se v ene 100 letih običajnega dela. Aja, pa kaj boš delu preostalih 30 let? Cel dan sedel pod palmo? It can get boring after a year or two...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

1024 ::

There is always another palm tree to sit under.
Fish knows everything.

Skrb kako boš plačal račune, kaj boš dal otrokom za jest, kako mu boš kupil šolske potrebščine, ali si bo družina lahko privoščila dopust (to je že preveč), kaj se zgodi, če kdo izmed staršev izgubi službo (oba pa z plačo 500€ ali manj)...in lahko naštevam cel dan. Najbolš je pa to probat na svoji koži, takrat se šele zaveš kakšen velik problem je to lahko.
Da si planiraš družino ob 500€ "visoki" plači je milo rečeno napačna kalkulacija. Nerodno je le, če padeš na 500€, ko že imaš družino.
Drugače pa je kot že rečeno lahko tudi klošar srečen, če je le sit. Večina nas ima normalne (prilagojene), materialistične cilje kot so PC, laptop, poln hladilnik ... in vsi ostali računi, ki jih ti potegnejo s sabo. Ampak nismo mi vsi.

Torej klošar, ki sedaj to bere ne more biti srečen. Previsoko cilja ;)
Woody Allen

Meni denar definitivno ne pomeni vsega. Se mi pa zdi nesmisleno lagat samemu sebi, da denar ni pomemben. Če imaš dovolj denarja naenkrat odpade ogromno skrbi in lahko se posvetiš bolj pomembnim stvarem.

Brez skrbi greš na dopust, če te boli zob greš lahko v zasebno ambulanto in si na vrsti takoj, lahko si privoščiš kakšen hobi...

Da te denar naredi nesrečnega je pa največja bedarija. Če si bogat in nesrečen boš kot revež ravno tako nesrečen. Če si zadovoljen z malim pa denar lahko samo stopnjuje tvojo srečo in kakovost življenja.

Noben ni rekel, da je denar nepomemben. Je zelo pomemben, ampak zelo pomembne so še mnoge druge reči. Finta je v tem, da ljudje mislijo, da denar avtomatsko pomeni srečo in iščejo samo denar (ki ga večina nebo našla!!) in pozabijo na družino, prijatelje, zdravje... in na koncu ostanejo brez vsega in so celo življenje depresivni kljub temu, da imajo okoli sebe dosti stvari in oseb, ki bi jih lahko osrečevale. Oziroma bolje rečeno, se sploh ne zavedajo kako srečni so lahko.

Delajte to kar vas osrečuje, kar vam daje notranje zadovoljstvo, kar vas gradi in izboljšuje, denar bo takrat sam prišel. Če pa nebo pa imate še vedno zgoraj naštete stvari.

Karaya 52 ::

Denar je že fajn, ni pa stvari večje od moči.

Denar je že fajn, ni pa stvari večje od moči.

To je pa najmanjši problem. Sklece greš delat. Pa laufat na Šmarno goro. Še članarine za fitnes ne rabiš plačevat. :P

T0RN4D0 ::

Strenght and power, not quite the same thing :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Noben ni izjavil tisto, kar si ti negiral.

Jaz ko sem ti rekel, da nekaterim denar ni največja sreča v življenju, nisem ciljal na širšo revnejšo publiko in tudi tvoje žaljenje ne prispeva v konstruktivno debato.

Nekaterim pač največje veselje v življenju daje kaj drugega kot denar. Samo to.

koga pa sem žalil? hotel sem biti samo konstruktiven in te usmeriti k jasnim mislim v debati. nič drugega. če pa ne preneseš da te kdo na kaj opomni pa je to kr velik in predvsem tvoj problem.

--->Nekaterim pač največje veselje v življenju daje kaj drugega kot denar. Samo to.
ne me narobe razumet; se strinjam, ampak ne strinjam pa se, da bi to idealiziranje preglasilo dejansko materialno stisko nekaterih ljudi. samo to.

No če zares ne veš, potem se ti jaz oproščam. Vsekakor se je meni tvoj stavek zdel žaljiv.
veliko skrbi ne boš imel, če boš imel dovolj denarja. to je moj point. in na to veliko folka (razvajenega očitno) pozablja!

Strinjam se, da je lahko, da boš imel manj problemov glede socialnega, zdravstvenega stanja, če boš bogat, ni pa nujno, da si srečen.

cyber_killer ::

Ja, pa v procesu se boš zjebu približno tko kot bi sicer se v ene 100 letih običajnega dela. Aja, pa kaj boš delu preostalih 30 let? Cel dan sedel pod palmo? It can get boring after a year or two...

Ce imas denar potem ni nikoli dolgcas.

... če boš bogat, ni pa nujno, da si srečen...

to pa usekakor.
nisem nikoli trdil nasprotno; da če si bogat si že srečen. če ste me tako razumeli, ste me narobe in se oproščam za nejasnosti.

root987 ::

You wish.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Razen, če si totalno brez bomišljije :)

Ko se ženeš za denarjem ti ne more biti nikoli dolgčas. Ko pa ga enkrat imaš preveč si lahko iz samega dolgčasa kupuješ fuzbal klube, pa najdaljše jadrnice, pa gradiš vrtne lunaparke ...
Woody Allen

Vbistvu ima Vajenc kar prav. Pomoje ima revež z 500€ plače kar malo pomanjkanje dolgega časa ko se iz meseca v mesec bori za preživetje v materialističnem svetu.

whatever ::

Je pa še vedno bolje biti v Sloveniji revež s 500 euri plače, kot biti revež v kakšni banana republiki. Jaz sem celo raje revež v Sloveniji s 500 euri plače, kot podpovprečnež v USA - tam te dosti bolj jebejo tudi za male pare.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

opeter ::

Je pa še vedno bolje biti v Sloveniji revež s 500 euri plače, kot biti revež v kakšni banana republiki. Jaz sem celo raje revež v Sloveniji s 500 euri plače, kot podpovprečnež v USA - tam te dosti bolj jebejo tudi za male pare.

Se popolnoma strinjam.

Slovenci radi pozabljamo, da imamo kar soliden pokojninsko-zavarovalni sistem. Dobro, problemi so, tudi v zdravstvu, vendar pa vseeno menim, da je v naši državici karseda dobro poskrbljeno, kar se neke minimalne socialne varnosti tiče.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

"Minimalne" je tukaj ključna beseda ja.

tsh2 ::

vse se je začelo s kmetovanjem okoli leta 10.000 b.c. takrat je človek začel postajati suženj dela, in takrat so se začele pojavljati socialne razlike, da nekateri garajo in trpijo celo življenje, drugi pa lenarijo in uživajo in živijo od njihovega dela. prej, ko je bil človek lovec-nabiralec, je delal manj. ljudje so bili razdeljeni v majhne skupine (družine), in vsak v skupini je bil avtomatično preskrbljen. res pa je, da je bila lakota takrat bolj pogosta, ker si niso mogli narediti zaloge hrane, ampak so živeli bolj iz dneva v dan. ko je bila kriza je bila oreng kriza in najbrž so šibke ljudi (starce..) v skupini pustili umreti, ali pa je umrla cela skupina. ampak vseeno sem prepričan, da je človek živel večino časa bolj srečno, ko je bil lovec-nabiralec, kot pozneje, ko je bil kmet in je moral garati cele dneve. kmetovanje pa se je pojavilo, ker zemlja ni mogla več vzdrževati naraščajočega števila ljudi, in je bilo treba zemljo bolj intenzivno izkoristiti.

Pa saj obstaja še kakšen kotiček v amazonski džungli ali na Papui Novi Gvineji, kjer ni civilizacije, pa lahko tam tudi ti živiš kamenodobno življenje, samo pazi, da te kakšna strupena kača ne piči, ko boš nabiral hrano po drungli...:D

1. saj mogoče bi kdo šel, ampak ne sam ampak z neko večjo skupino. človek je bil narejen, da pripada neki večji skupini, kateri totalno zaupa. že to ga dela srečnega. zdaj je pa bolj vsak sam zase in ima polno tujcev okoli, za kar človek ni bil ravno narejen.
2. zdaj smo ljudje postali na nek način zasvojeni s tem stilom življenja. če živiš od rojstva na nek način se ne da kar naenkrat spremeniti.
3. zdaj se vseeno da živeti bolj udobno, kar pa ni isto kot srečno. zdaj veliko stvari otopi čustva (gledanje tvja, sedenje pred računalnikom, že samo pomanjkanje telovadbe in debelost, nezdrava hranam, ni stika z naravo...). ljudje sploh ne vedo, zakaj živijo, bolj vegetirajo. pravim, da so bila čustva ljudi takrat bolj intenzivna in je bila tudi sreča bolj inzenzivna. ko pa je bila kriza je pa relativno hitro minilo, ne pa tako kot zdaj, ko naprimer trpiš za boleznijo leta in leta in se stalno bojiš, kaj bo. takrat si enostavno umrl ko si bil bolan in se ni vleklo in je bilo tudi boljše tako, ker je bilo manj trpljenja.

Strenght and power, not quite the same thing :D

Seveda. Ker prva ne obstaja sploh.

tsh2>

Večinoma se strinjam s tabo, samo nekaj opomb bi dal.

Lovski način življenja in kmetovanje najbolje uspevata, če živita v sožitju. (Da dajo lovci eno kilo mesa za kilo pšenice recimo.)
Sigurno je bilo kmetovanje veliko v prednosti pred preživljanjem z lovom. Drugače ne bi nastajali, ampak se je kmetovanje za takratne razmere hitro razširilo še posebej v krajih, kjer je bilo kmetovanje izredno primerno.

Kamenodobni lovec je bil skoraj vedno nomad. Ni kar tako, da greš do sosednje jase in zagledaš eno ovco. Lov je trajal lahko tudi po več dni. Stradanje je bila nekakšna navada pri teh ljudeh.

Potem je pa prišla ta mini revolucija, ko se je vedno več ljudi stalno naseljevalo in vedno je bilo manj ljudi, ki bi jim trgovali svoje ulove v divjini. Govorim seveda o udomačevanju živali. Pomanjkanje naturalne menjave seveda ni bil glavni vzrok za udomačevanje. Saj upam da veste kaj so pravi razlogi, menda ja to veste.

No seveda ne pozabimo tudi minusov takega dramatičnega načina življenja.

Stalna naselitev počasi postaja breme za okoliško naravo seveda. Sedaj, če je to pleme kakih 100 ljudi, to še gre, ampak za obdobje bronaste dobe so značilna v določenih primerih tudi naselja z več 1000 prebivalcev!!
No to morda ni problem, če bi naselje ležalo v Sloveniji. Bolj je problematična so subtropska, savanska in polpuščavska območja. Ljudje se tam naselijo, ogromno jih je. Potrebujejo les za stanovanja. Potrebujejo pašnike za udomačene živali. In čez par desetletji se začne kazati izčrpanost okolja. Ker ni dreves in trave v zavetrje prsti, jo veter spiha sem pa tja, vodni viri so včasih problem in tako postane narava povsem neprimerna za tako število ljudi.

In to se je dogajalo že v tistih časih.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazonu roboti skrčili stroške za 20 odstotkov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Rezultati
22559928 (54052) zmaugy
»

Foxconn se želi do leta 2018 70-odstotno robotizirati (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
33065418 (58256) TESKAn
»

Mletje piščancev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1079032 (6640) SomethingEls

Vzdržnost pred poroko? (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

79129322 (20433) WarpedGone
»

Delamo stvari, ki nas ne veselijo in kupujemo stvari, ki nas ne osrečujejo?? (strani: 1 2 3 )

1106382 (5324) Daedalus

Več podobnih tem