» »

Izraelsko-arabska vojna se bije tudi na medmrežju

Izraelsko-arabska vojna se bije tudi na medmrežju

Ars Technica - Novi časi in nove tehnologije prinašajo tudi nove možnosti vojskovanja na novih bojiščih, tako da pravzaprav ni presenetljivo, da se trenutni konflikt med Izraelom in Palestinci bije tudi na spletu. Tuji mediji tako poročajo, da so hekerji izraelske vojske večkrat vdrli v TV-postajo Al-Aqsa, ki jo vodi Hamas, in širili proizraelsko propagando. Napadi so se vrstili prejšnji teden in cel vikend, ko so vdor izkoristili za predvajanje kratkih filmčkov, kjer npr. Hamasove voditelje postrelijo in javnost opomnijo, da se čas izteka. Na nekem drugem posnetku se pojavi zvoneči telefon, na katerega se nihče ne javi, z besedilom: Hamasovi voditelji so se skrili in vas pustili na bojni črti.

Poleg teh paravojaških taktik so se lotili tudi nekaj uradnejših, med drugim so odprli kanal na YouTube, kjer prikazujejo posnetke akcij in druge materiale, ki - po njihovih besedah - pričajo o humanosti akcije in vojaških uspehih izraelske vojne.

Hamas jim seveda ni ostal dolžan. Na propagandni program so se odzvali z lastno spletno stranjo, kjer poskušajo predstaviti svoje poglede in stališča. Poskusili so tudi s svojo verzijo YouTuba, ki se je imenovala AqsaTube, a so jo skrbniki s francoskih strežnikov hitro umaknili. Od ne tako legalnih taktik pa omenimo napad izraelskega domenskega strežnika, tako da je ta uporabnike, ki so želeli obiskati informacijski portal ynetnews.com in izraelsko banko, preusmeril na strani s sovražnimi protiizraelskimi sporočili. Poleg tega poteka še cel kup manjših hekerskih napadov z obeh strani.

116 komentarjev

«
1
2 3

CaqKa ::

kiber vojna?

aja.. prav nič nebi imel proti če bi beseda Hamas bila linkana na kako wikipedio ali pa kaj podobnega :)

poweroff ::

To pa ne. Če bi kliknil bi šel takoj v zapor. Saj veš, teroristi... :D
sudo poweroff

CaqKa ::

ja finta je ravno da nevem. po vseh novicah te jebejo z nekimi izrazi za nevem koga vse zdaj pa ugotovim, da je tale hamas še celo neka stranka. pa kaj je ozadje da se sploh fajtajo tudi ne zveš v nobenih novicah.

nekikr ::

To te nima kaj zanimat. Vse kar moraš vedeti je, da je Izrael good, Palestina oz. Hamas pa bad. To vem zagotovo, ker tako pravijo američani, evropejci, skratka vsi zahodnjaki, ki so Palestino razdelili na pol, in umetno ustvarili Izrael (ter ga podprli z orožjem in gledali stran, ko si je prilastil več ozemlja, kot mu ga je bilo dodeljenega). Skratka, Izrael je zakon. Zdaj pa glej naprej novice in ne sprašuj bedarij.

:)

poweroff ::

Ja, Hamas je nekakšna oborožena organizacija Palestincev. Na Zahodu jih sicer označujemo kot teroristično organizacijo - dejansko je njihova vojaška taktika teroristična - vendar pa gre za zelo razvejano organizacijo, ki skrbi tudi za zdravstvo, šole, socialno pomoč Palestincem, itd. Po ustanovitvi kvazipalestinske države so se registrirali tudi kot stranka in na prvih demokratičnih volitvah v Palestini tudi zmagali, kar pa Bushu in nekaterim zahodnim voditeljem ni bilo všeč. Pač demokracija ja, ampak le dokler zmagajo "naši". :D

No, Hamas se bori za "osvoboditev" izpod Izraela in je problematičen predvsem zato, ker za boj uporablja tudi (ne pa samo) terorizem - samomorilske napade, izstreljevanje raket na civilne dele Izraela, itd., ter ker ne priznava obstoja Izraela (najraje bi ga izbrisali iz obličja zemlje).

Spot poteka sicer že 40+ let, od ustanovitve Izraela, ki je pač zasedel Palestino in izvedel tudi manjši masaker tam živečega palestinskega prebivalstva. Begunci so se nato utaborili na nekem območju in čakali, da se razmere umirijo. Žal so arabske države v okolici Izraela namesto, da bi te begunce sprejeli in integrirali, to "kampiranje" spodbujali, češ, enkrat bo že Palestinska država.

Seveda država ne pada sama iz zraka in so te države Palestince spodbujale, naj si državo izborijo. Pojavila se je teroristična organizacija PLO, ki je delala "štalo" po Izraelu, sosednje arabske države, ki formalno seveda niso bile v vojni z Izraelom, pa so PLO veselo podpirale in se privoščljivo hahljale Izraelu. Najbolj so seveda naj** palestinski civilisti.

No, pred nekaj leti je potem prišlo do ustanovitve kvazipalestinske države, ki pa ni popolnoma suverena, pač pa jo kontrolira Izrael. Konkretno to pomeni,d a je Izrael Palestino ogradil z visokim betonskim zidom, popolnoma nadzoruje vse mejne prehode (če jim je zapasalo, so zaprli meje in ljudje iz Palestine niso mogli na delo v Izrael), nadzoruje dobavo elektrike, vode in ostalega. Kolega je bil lani tam dol in je rekel, da je to velikansko koncentracijsko taborišče. Stalno imajo redukcije vode, elektrike, nimajo zdravil, ljudje so brez služb, hrane,... skratka kriza.

Poleg tega je Izrael občasno vpadal v Palestino s svojo vojsko in iskal domnevne teroriste. Takrat je morala biti Palestinska policija zaprta v svojih kasarnah (tolk o suverenosti). S tem,d a je Izraelska vojska precej samovoljna, nekaznovano lahko preiskujejo stanovanja, včasih tudi koga po pomoti ubijejo - ja, tudi recimo 8-letnega dečka, kar je bil pred leti povod za novo vstajo, itd.

Normalno je, da je folk zaradi tega znorel in postal bolj dovzeten za razne teroristične ideje. Hamas je zato začel malo izzivati, malo pa iz obupa z raketami obstreljevati Izrael.

No, treba je še povedati, da so primarni cilj obstreljevanja predvsem judovska naselja na nekem spornem območju, ki naj bi pripadlo ali Palestini ali Izraelu. Izrael seveda tam gradi naselbine, to pa zato, da bi to območje po xx letih pogajanj pripadlo njim. BTW, kolega je tudi povedal kako izgledajo ta pogajanja med izraelsko in palestinsko organizacijo. Izraelci na pogajanjih rečejo dobesedno tole: "to zemljo je nam poklonil bog, zato vam je ne moremo prepustiti". Potem na drugi strani vstane podoben norec in reče "ne, Bog je to zemljo prepustil nam". In so pogajanja zaključena do naslednjega kroga. Tolk o "razsvetljeni" "evropski" državi Izraelu... o Palestincih pa itak poznamo vse stereotipe.

To naselbinami je seveda nezakonito in precej nesramno, ampak Izrael ima pač močnejšo vojsko. Hamas pa se proti temu bori s terorizmom in tudi pobija nedolžne civiliste v Izraelu.

No, tretja stran smo pa mi, ki se nam gladko jebe za trpljenje, ki sploh ne vemo kaj se tam dogaja, pa kljub temu brezpogojno podpiramo Izrael, ki poleg pravih teroristov serijsko pobija tudi civiliste, predvsem pa folku onemogoča normalno življenje z zapiranjem vode, elektrike in fizičnimi blokadami mej.

Samo ko je pred leti kakšen palestinski terorist ugrabil kakšno zahodno letalo se je folk spraševal od kje neki ti teroristi in kaj hudiča sploh hočejo.

No, smo pa mogoče mi zaradi izkušnje vojn na Balkanu malo bolj sposobni razumeti, da situacija nikjer ni črno-bela in da ni samo Izrael velika žrtev (in to bo 100x močnejši vojski, ki je blazno dobro opremljena in ima celo jedrsko orožje), da je skrajno čudno, če Izrael v kratkem času pobije nekaj sto (počasi se bo že štelo v tisočih) domnevnih teroristov, od katerega jih je pa kljub vsemu precejšen del otrok (morda imajo pa teroristične gene, ali kaj), sam pa ima le nekaj žrtev med vojaki pa še to zgolj zaradi "prijateljskega ognja".

Ampak jebiga, teroristi so pri Hamasu, izzival je Hamas, kaj se je pa prej dogajalo je pa povsem neodvisno in ločeno od sedanje situacije.

Samo to je čudno kaj neki se folk kar naenkrat spet gre. Mislim - odkod le Hamsovi napadi, a ne bi radi normalno živeli???
sudo poweroff

poweroff ::

Tole si preberite: http://dnevnik.si/debate/kolumne/104223...

Precej realističen opis početja Izraela in vloge Hamasa.

Na drugi strani Palestinci plačujejo, ker so na demokratičnih volitvah izvolili napačno vlado. Zadnje volitve so bile napovedane za poletje 2005. ZDA, EU in Izrael so naredili vse, da bi zagotovili zmago kolaboracionističnemu Abasu in njegovemu Fatahu. Tako imenovana mednarodna skupnost je podkupovala volilce, izraelska vojska je rutinsko napadala in zapirala pripadnike Hamasa in druge opozicijske politike ter večkrat zaplenila in uničevala njihovo volilno gradivo. ZDA in EU so nakazovale denar Fatahu in ameriški kongresniki so razglašali, da se Hamas ne bi smel udeležiti volitev. Volitve so celo prestavili za pol leta, da bi Abasu dali čas za razdeljevanje ugodnosti in nagrad ter mu tako zagotovili zmago.


Ne me j***, a to so svobodne in demokratične volitve po zahodnih standardih???

Volilci pa so imeli dovolj Fatahove korupcije, grabežljivosti, bogatenja, nastopaštva, izsiljevanja, nekompetentnosti in servilnosti, ki Palestincem ni prinesla ničesar, in so podelili prepričljivo zmago Hamasu.

Folk je pač videl kdo baše denar v lastne žepe in se uprl korupciji. Rezultat - jok zahodnih politikov glede "vzpona fundamentalizma"

Da je imel Hamas podporo prebivalstva, ker je odpiral šole, ambulante, bolnišnice, skrbel za poklicno usposabljanje, vodil socialne programe za revne in se odzival na potrebe prebivalstva (ne pa zaradi citiranja koranskih verzov), zunaj Gaze ni štelo nič. Prav tako ni štelo veliko, da je več kot enkrat razglasil ali pristal na premirje in dosegel, da so se ga njegovi pripadniki držali. (Zadnje premirje je prelomil Izrael.) Kar šteje, so teroristična dejanja. Ta sicer niso Hamasova posebnost. Problem za mednarodno skupnost je, da se Hamas ni odpovedal boju proti okupaciji in da v skrajno neenakem in asimetričnem boju z Izraelom uporablja vsa sredstva, ki jih ima na voljo.

To je kar dober opis Hamasa. Ampak ker uporabljajo VSA sredstva (v asimetričnem boju!) so pač teroristi.
sudo poweroff

BlueRunner ::

Mnja... Hamas je bil izvoljen tudi zato, ker so palestinci v "mirovnem procesu", ki ga je vzdrževal Fatah, izgubili skoraj vso zemljo in Jeruzalem ter bili etnično očiščeni iz praktično vseh področij, kjer se je ustanovila samo ena židovska naselbina. Hkrati pa je Izrael pomagal tudi z bombnimi napada na "nekompatibilne" palestinske politike in s kolektivnim kaznovanjem. Če je iz ene hiše prišel en napadalec na Izrael, so porušili celo hišo. Ali pa blok. Če pa ni šlo drugače, pa tudi ulico.

V takšnem "mirovnem procesu" pa so se palestinci na demokratičnih volitvah seveda odločili za stranko, ki je obljubljala boj proti Izraelu in krivicam, ki jih ta povzroča.

Še en dokaz, da nasilje vzpodbuja nasilje. Prelomen trenutek, ko bi bilo možno skleniti premirje med Izraelom in Palestino je bil zamujen in nič ne kaže, da bo naslednji kmalu prišel. Razglašanje Hamasa, ki je edini potencialen sogovornik, za teroristično orgranizacijo, je kratkovidno, kakor so tudi kratkovidne izjave v zahodnih državah, ki Hamas "obsojajo", Izrael pa "pozivajo k vzdržnosti". Obsoditi bi morali oboje, Izrael pa še celo bolj močno, ker bi lahko veliko več storil za trajen mir na tem območju.

Za vse skupaj pa so itak krivi britanci, ki so isto zemljo obljubljali obojim: arabcem in židom. Sicer pa kamor koli je kdaj stopila britanska noga, so po odhodu pustili za seboj državljanske, nacionalne in verske vojne (ZDA, Indija, Pakistan, Bangladeš, Afganistan, Irak, Sudan, Ciper, Oman in seveda tudi Palestina).

DeletedUser ::

dronyx ::

Izraelu gre Hamas pošteno na živce in potrebovali so samo povod, to pa je bilo nekaj raket na Izrael, da so spet udarili z vso silo. Takšna akcija ima po moje namen streti moč Hamasa v Gazi, ki je z 1.5 milijona ljudi velik bazen volilcev. Namreč ljudje se bodo začeli spraševati, ali je nekaj izstrelkov Hamasa res vredno takšnega razdejanja. Isto so se začeli spraševati po 2. Intifadi na Zahodnem bregu, ko jih je Izrael povsem izoliral in zgradil nov "berlinski" zid (tam mislim da je bilo aktivno oboroženo gibanje Brigade mučenikov la aksa), ali so bili samomorilski napadi na Jeruzalem res vredni tega, da sedaj živijo v še večji bedi (daljše pa na blogu).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

jlpktnst ::

Saj če tako gledaš so bili tudi naši dedi "teroristi", samo so imeli srečo, da nas niso velesile scela razkosale. Smo izgubili sicer en del teritorija, samo nič drastičnega, celo pridobili smo mesta za katera je bilo 100% da jih ne bomo. Torej sreča, pamet? Karkoli že, če bi se ljudstvo zavedalo kaj se dogaja bi bilo malo drugače, tako pa so veliki že dodobra naštudirali propagando.

Problem je pa, da izrael je velesila. Po znanju, visoka tehnologija na več računalniških področjih prihaja od tam, recimo vodeni izstrelki in pentium-m. ZDA bodo podpirale Izrael do konca, vprašanje je kaj lahko naredimo mi za to, da se neha pobijat nedolžne? Na žalost ne preveč. Mogoče jih lahko sprejmemo kot begunce brez predsodkov.

edit: Onyx - mislim da gre to tako kot pri nas, ko so prav podpihovali Okupatorja, da so se znašali nad civilnim prebivalstvom. Samo vprašanje je kaj bo ko ljudstvu dokončno prekipi, se pa ti Palestinci kar lepo obnašajo glede na odnos Izraela ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

poweroff ::

onyx: treba je vedeti da ljudje podpirajo Hamas zato, ker jim gradi šole, bolnišnice in omogoča normalno življenje, hkrati pa ni skorumpiran tako kot Abas.

Po moje bodo ljudje še bolj podpirali Hamas. Žal.

Pa še to - v Izraelu bodo volitve. In seveda se morajo nekateri politiki izkazati pred domačo javnostjo.
sudo poweroff

jlpktnst ::

Dobra je, da lahko gredo kar tako in postrelijo malo ljudi, OZN pa 0.

Pa ne rečem da so samomorilski napadi nedolžni in pravilni, ne. Obe strani izkoriščata skrajna sredstva. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo eskaliralo in bo nekdo uporabil jedersko orožje. Ker eskaliralo verjetno bo če je situacija res tako nevzdržna.

Sem pa gledal zanimiv film na to temo, mislim da je bil naslov Božje posredovanje (bohve kako v angleški -> http://www.zvpl.com/film/novice/bozje-p..., se pa tudi lepo vidijo te kontrolne točke in podobno.

dronyx ::

onyx: treba je vedeti da ljudje podpirajo Hamas zato, ker jim gradi šole, bolnišnice in omogoča normalno življenje, hkrati pa ni skorumpiran tako kot Abas. Po moje bodo ljudje še bolj podpirali Hamas. Žal.

Kot sem pisal na blogu, sem bil decembra 2003 na Zahodnem bregu in se pogovarjal z domačini. Njim je tam jasno, da s samomorilskimi napadi niso dosegli nič drugega, kot popolno izolacijo s strani Izraela. Pred tem so mnogi hodili na delo v Izrael in tako vsaj nekaj zaslužili, ker v Palestini ni nobenih podjetji ali resne ekonomije (časi, ko so še dobro živeli od turizma so pa že davno mimo). In takrat sem dobil občutek, da povprečni Palestinec ne zagovarja takšne oblike upora, od katere nimajo nič drugega, kot da živijo čedalje slabše, je pa res, da se bojijo teh militantnih skupin, ki povsem obvladujejo "družbeno življenje" in imajo tudi oblast, če ne direktno pa posredno.

Je pa vsaj meni zanimivo, kako okoliške "prijateljske" arabske države Palestince sicer moralno podpirajo v njihovem boju proti Izraelu, da bi pa kdo tam karkoli investiral, odprl kakšno podjetje ali kaj podobnega, jim pa še na misel ne pride. Le zakaj? Pričakovati od sovražnika Izraela, da bo za Palestince odpiral delovna mesta (kakšen milijon za začetek), bi bilo pa le malo preveč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Vajenc ::

Kdo sploh še rabi OZN?!?! ZDA na Srbijo (ZDA kamorkoli, če pogledamo malo širše), Gruzija na Osetijo, Rusija na Gruzijo ... Najvažnejše je, da za ovalnimi, mahagonij mizami pomembneži zehajo in glasujejo kako naprej, reveži pa pozabljajo, da niso kredibilni niti za nazaj. Še dobr, da obstaja internet, kjer si lahko vsak povprečnež ogleda vse vidike za nazaj in za naprej. Beda ... grem raje WoW igrat.

poweroff ::

Ja, sosednje Arabske države igrajo skrajno umazano igro. O tem ni dvoma.
sudo poweroff

JohanP ::

Ja, Hamas je nekakšna oborožena organizacija Palestincev. Na Zahodu jih sicer označujemo kot teroristično organizacijo - dejansko je njihova vojaška taktika teroristična - vendar pa gre za zelo razvejano organizacijo, ki skrbi tudi za zdravstvo, šole, socialno pomoč Palestincem, itd. Po ustanovitvi kvazipalestinske države so se registrirali tudi kot stranka in na prvih demokratičnih volitvah v Palestini tudi zmagali, kar pa Bushu in nekaterim zahodnim voditeljem ni bilo všeč. Pač demokracija ja, ampak le dokler zmagajo "naši". :D


Ne vem če prav gledaš na zadevo glede demokracije in zmage "naših".
Podobna situacija je bila mnogo let nazaj v Alžiriji. Osamosvojitev od Francije -> Demokracija -> Volitve -> Zmaga ekstremistične islamistične stranke, ki je sekularnost pahnila nazaj v država in vera sta eno. Demokracija je nekje vmes (bolj na začetku) šla po gobe. Tunizija je šla po podobni poti, ampak z vgrajeno varovalko, ekstremistične (nedemokratične) stranke so prepovedane.
Neglede na vso dobroto, ki jo Hamas izkazuje do palestincev so še vedno ekstremisti. Ne rečem, da izraelci izkazujejo neko hudo konformnost, ma hamas ne izkazuje ničesar drugega kot "kill the infidels"

dronyx ::

Glede na to, da naj bi Hamas gradil vrtce iz šole, naj mi nekdo razloži, s kakšnim oziroma čigavim denarjem? Tam namreč gospodarstva praktično ni.

RejZoR ::

Men je vse to z vero itaq ena taka bedarija. Tam se neki med sabo drezajo in drkajo zarad neke brezvezne vere. Izrael je kar se tiče razvoja in blagostanja ena najbolj razvitih držav tamdolaj, pri ostalih pa bolj kot ne živijo v bedi. A ne bi bilo bolje, da namesto v kalašnike in rakete vložili v infrastrukturo, firme, začnejo gradit državo, ne da so v letu 2009 še vedno z jebenimi kamelami in makadam cestami skozi večja mesta. Po drugi strani pa mi se morale druge države nehat vtikat v njih zarad glupe nafte in ostalih dobrin iz tistih koncev.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Double_J ::

onyx: treba je vedeti da ljudje podpirajo Hamas zato, ker jim gradi šole, bolnišnice in omogoča normalno življenje, hkrati pa ni skorumpiran tako kot Abas.


Hamas gradi šole in bolnišnice, da lahko strejla iz njih in potem reče, da so bili ubiti otroci.
Dve šivanki...

PacificBlue ::

Kdo sploh še rabi OZN?!?!


Prav nihce, to fašisticno organizacijo bi bilo treba cimprej ukinit. Verjetno mi ni potrebno nastevati, kjer bi lahko posredovali pa niso oz nocejo.

tiborrr ::

Men je vse to z vero itaq ena taka bedarija. Tam se neki med sabo drezajo in drkajo zarad neke brezvezne vere. Izrael je kar se tiče razvoja in blagostanja ena najbolj razvitih držav tamdolaj, pri ostalih pa bolj kot ne živijo v bedi. A ne bi bilo bolje, da namesto v kalašnike in rakete vložili v infrastrukturo, firme, začnejo gradit državo, ne da so v letu 2009 še vedno z jebenimi kamelami in makadam cestami skozi večja mesta. Po drugi strani pa mi se morale druge države nehat vtikat v njih zarad glupe nafte in ostalih dobrin iz tistih koncev.

Če misliš, da se drkajo zaradi vere, si pa res naiven. Zahodu tako ali tako ne dišijo zedinjeni Muslimani (Šiiti in Suniti) in njihov monopol nad naftnimi zalogami, zato že pol stoletja hujskajo druge proti drugim, za vsak primer pa so jim podtaknili tja še Žide, ki so jih pred tem preventivno opremili z najboljšo orožarno, kar so jo premogle ZDA.

Glupe nafte, hehe. Pa živi brez nje, njenih derivatov in izdelkov...
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

XsenO ::

Glavni problem je pravica veta. Toda odstrani to in se bodo po vsej verjetnosti vse velesile pobrale.
1 + 1 = 1

morbo ::

Hamas deluje tudi na sociali in religiji, ampak je predvsem teroristična organizacija in mnenja da je tistih par Izraelcev, ki jih ubijejo njihovi izstrelki vredno razdejanja ki ga povzroči Izrael ko jim prekipi. Ne pozabit da Hamas obstreljuje Izrael ves čas od kar se je ta umaknil iz Gaze v 2005. Čemu, ve samo Alah in Hamasovi voditelji skriti pod zemljo.

Če jih IDF stre bo s tem samo naredil dolgoročno uslugo Palestincem v Gazi.

morbo ::

Glede na to, da naj bi Hamas gradil vrtce iz šole, naj mi nekdo razloži, s kakšnim oziroma čigavim denarjem? Tam namreč gospodarstva praktično ni.


Z evropskim. Ampak vrtci in šole so se v zadnjih letih morali umakniti ostalim prioritetnim nakupom kot so rakete in municija.

smash ::

morbo: čemu hamas obstreljuje izrael? morda zaradi spodnje slike...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Macketina ::

Ne pozabite na kruto ekonomsko racunico Izraela pri tem napadu.

Odlicen clanek je bil v (zdi se mi zadnji) Sobotni prilogi, gledano malo sirse.

Gregor P ::

... no saj so tudi arabske države naokoli mislile, da bodo Izrael uspešno izbrisale iz sveta, če se že gremo zgodovino ... in kot vemo so se močno uštele:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

morbo ::

morbo: čemu hamas obstreljuje izrael? morda zaradi spodnje slike...

Arabci so v vseh teh letih poizkusili na silo preprečiti nastanek in obstoj Izraela. Rezultat? Zgornja slika.

Izrael se je umaknil iz Gaze. Hamas je po zmagi na volitvah imel lepo priložnost da se posveti blagostanju Palestincev ampak je raje izbral raketiranje (+ vojaški puč). Palestincem manjka pragmatičnosti in dolgoročnih ciljev. Dokler bo glavni cilj ubiti čimveč Judov za vsako ceno, bo tako kot je bilo zadnjih 60 let. Le izgubljali bodo. Izrael in sile na njegovi strani so močnejše od Palestincev, ostali Arabci pa se kratkomalo požvižgajo na njih in so jim le ventil za sproščanje jeze.

In tole kar se dogaja te dni, bo prineslo dolgoročne posledice za vse Palestince. Hamasu je uspelo dokazat, da tudi če se Izrael umakne iz zasedenih ozemelj, ni Palestincem mogoče zaupat samostojnega življenja, ker so nagnjeni k samomorilnosti in 'Jihadu za vsako ceno'. Torej Palestinska država je preložena za nedoločen čas.

Kako s konstantnim drezanjem 100x močnejšega nasprotnika izboljšaš svoj položaj, vedo le vele-umi pri Hamasu.

wechta ::

poweroff ::

Pozabljaš kako je nastal Izrael. In na masaker civilistov ob začetni vojni.
sudo poweroff

poweroff ::

Kako s konstantnim drezanjem 100x močnejšega nasprotnika izboljšaš svoj položaj, vedo le vele-umi pri Hamasu.


To je reakcija na to, da si stisnjen v kot. Čutiš, da nimaš kaj izgubiti, preostane ti le še morebitno zadoščenje ob maščevanju.
sudo poweroff

morbo ::

Kako s konstantnim drezanjem 100x močnejšega nasprotnika izboljšaš svoj položaj, vedo le vele-umi pri Hamasu.


To je reakcija na to, da si stisnjen v kot. Čutiš, da nimaš kaj izgubiti, preostane ti le še morebitno zadoščenje ob maščevanju.

Stisnjen v kot? Izrael se je umaknil iz Gaze. Malo (če upoštevam Zahodni breg), ampak prva stopinja.

Nimaš kaj izgubiti? Kaj pa nedolžne žrtve in ponovna izguba Gaze?

Tole kratkoročno 'zadoščenje ob maščevanju' je tisto kar vodi ekstremiste. Njih ne briga če bodo sedaj Izraelci porušili pol Gaze in jim infrastrukturo vrnili v srednji vek, glavno da so v vseh teh mesecih raketiranja izraelskih civilistov uspeli ubiti par ljudi. Hamas je imel sklenjeno premirje, po katerega koncu so zopet začeli (v bistvu niso nikoli končali) z raketiranjem in Palestincem prislužili trenutno ofenzivo, ter vse mrtve kot rezultat.

Hamas je tvorba, ki ne obstaja brez konflikta, zato ne morejo drugače kot da z njihovim Jihadom peljejo sebe in palestince v še večji propad. Ker če bi jim bilo do miru in sožitja, bi opustili vojaški del in se posvetili politiki. Palestinci lahko dobijo svojo državo in pravico le s (premeteno) politiko, z (nadaljnjim) nasiljem bodo le izgubili še tisto kar imajo. Hamasove prazne glave pač ne sprevidijo da so njihove akcije potisnile palestinsko stvar za par deset let nazaj... Glavno da imajo njihovo zadoščenje in da talajo bombone po ulicah, takrat ko jim rata ubiti kakega Juda...

Gaza je dokaz da Plaestinci ne morejo upravljati s suvereno državo - tole bo komentar tistih, ki take države nočejo, za nadaljnja desetletja.

morbo ::

Pozabljaš kako je nastal Izrael. In na masaker civilistov ob začetni vojni.

Na neki točki je potrebno potegnit črto in začeti na novo, ker če se ta konflikt misli reševati z maščevanjem maščevanj, potem ga bo konec le takrat ko bo ena stran uničena. In to bo zelo verjetno palestinska.

poweroff ::

Aha, ampak zakaj potegnit črto tako, da se "pozabi" na Izraelske zločine? Zakaj ne bi raje pozabili na zločine PLO in Hamasa?

Sicer pa - infrastrukture v Gazi ni. Elektrike je samo pol dneva, vodo zapirajo, itd. Ja, čisto jasno mi je, da se morda res počutijo kot da nimajo kaj izgubiti.

Me pa situacija spominja na srbsko obstreljevanje Sarajeva. Bosanci so imeli ogromno žrtev, umaknit se niso imeli kam, Srbi pa le nekaj pa lep obroč so stisnili okrog mesta in kontrolirali preskrbo.

Ampak Srbi so celemu svetu razlagali, da so oni žrtve...
sudo poweroff

morbo ::

Aha, ampak zakaj potegnit črto tako, da se "pozabi" na Izraelske zločine? Zakaj ne bi raje pozabili na zločine PLO in Hamasa?

Oboji imajo krvave roke. In zločinov je bilo toliko da si vseh niti ne zapovnijo. Potrebno je doseči nek realen komporomis - 'Izrelce potunkat v morje' oz. 'arabce izgnat iz palestine', to pač nista.

Hamas nima kaj izgubiti, ker je njihova največje perspektiva umreti kot 'šahid'. Medtem ko imajo ostali normalni ljudje, predvsem tisti na ZB veliko za izgubiti s takimi potezami kot je to vzdrževanje konstantnega konflikta.

BlueRunner ::

Normalni ljudje nimajo ničesar več za izgubiti. Izgubili so zemljo, izgubili so domove, izgubili so sorodnike, izgubili so prijatelje, izgubili so delo, izgubili so otroke, izgubili so svobodo, izgubili so dostojanstvo in vsakodnevno izgubljajo življenja. Če jim na tem svetu ni več nič ostalo, potem je tudi odhod na drugega toliko lažji.

Izrael je tem palestincem zadnjih 50 let poklanjal samo smrt in ponižanje. Hamas jim je postavljal šole in bolnice, ki jih Izrael sedaj ruši.

Ali bo še več nasilja prekinilo začaran krog nasilja na tem ozemlju?

Včasih je bil PLO, potem so bile brigade mučenikov Al Aksa, danes je Hamas, jutri bo pa nekdo drug. Izrael lahko uničuje in ubija po mili volji, vendar pa se mora odločiti: ali bo izvedel svojo lastno dokončno rešitev in izvedel genocid do konca, ali pa bo pristal na to, da ima poleg njih še nekdo drug pravico živeti na tem ozemlju.

Kajti dokler ne bodo palestinci imeli nečesa, kar je vredno varovati, bodo tudi žrtvovali svoja lastna življenja za to, da bodo morda vsaj njihovi otroci nekega dne znova živeli v svojih domovih. To pa bodo verjetno počeli do zadnjega zatiranega prebivalca.

jozek ::

Zakaj me že Hamas sominja na Komunizem? Še marsikaj razen načina opravičevanja delovanja in vzpostavitve/vzdrževanja oblasti ...
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

dronyx ::

morbo: čemu hamas obstreljuje izrael? morda zaradi spodnje slike...


Nočem izpasti kot odvetnik Izraela, ampak take slike so pa lahko zavajajoče. Poleg te slike moraš še dodati drugo sliko (layer v photoshop jeziku), ki prikazuje naseljenost te "palestine".

Palestine's population in the early 19th century was 350,000, and in 1914 Palestine had a population of 657,000 Muslim Arabs, 81,000 Christian Arabs, and 59,000 Jews (including many European Jews from the first and second Aliyah).

To področje je večinoma puščava, ali vsaj nerodovitna zemlja, tako da so tod živela včasih samo razna nomadska plemena (vsaj kakor je meni znano). Nekje sem prebral, da so evropski židje imeli tole filozofijo, ko so poseljevali to področje:

"A land with no people is for a people with no land".

Gospodarski razvoj Izraela je tudi za Palestince pomenil službe in pomemben podatek bi bil, kako se je število Palestincev na tem področju povečevalo po ustanovitvi države Izrael. Se upam staviti, da leta 1945 ni tu nikdar živelo 4 milijone palestincev. Jaz sicer nikomur ne odrekam pravice do razmnoževanja, samo tudi v naši okolici, na tleh bivše Juge, smo lahko videli, kako kaj hitro, v samo nekaj desetletjih, postaneš zanemarljiva manjšina, če se drugi narod eksplozivno razmnoži.

In naj mi nekdo razloži, kako se lahko populacija poveča v 40 letih za 400% v državi, kjer jih zatirajo ali celo nad njimi izvajajo genocid?

Kar se tiče zemljevidov, ki delijo to področje tako ali drugače, je pomemben tudi zemljevid UN iz leta 1947, o delitvi palestine (vir wiki):

vir: Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

jype ::

onyx> Glede na to, da naj bi Hamas gradil vrtce iz šole, naj mi nekdo razloži, s kakšnim oziroma čigavim denarjem? Tam namreč gospodarstva praktično ni.

Iran in Sirija sta najbolj obilna sponzorja Hamasa, ne pa tudi edina.

Hamas potrebuje veliko denarja, da ohranja razmerje moči v Gazi - na zahodnem bregu mu je pa že ušlo.

dronyx ::

onyx> Glede na to, da naj bi Hamas gradil vrtce iz šole, naj mi nekdo razloži, s kakšnim oziroma čigavim denarjem? Tam namreč gospodarstva praktično ni.

Iran in Sirija sta najbolj obilna sponzorja Hamasa, ne pa tudi edina.

Hamas potrebuje veliko denarja, da ohranja razmerje moči v Gazi - na zahodnem bregu mu je pa že ušlo.


In zakaj financirajo Hamas? Morda zato, ker se zavzema za uničenje židovske države na tem prostoru? Koliko je pa to resna in perspektivna politična možnost, ki jo ima smisel podpreti, je pa drugo vprašanje.

jype ::

onyx> Morda zato, ker se zavzema za uničenje židovske države na tem prostoru?

Zagotovo. Pa zato ker so protagonisti bodoče islamske države Palestine.

onyx> Koliko je pa to resna in perspektivna politična možnost, ki jo ima smisel podpreti, je pa drugo vprašanje.

Za iransko islamistično oblast je to edina možnost. Naša naloga je zmetati med Palestince več denarja kot oni, da bodo prozahodna gibanja lahko prevladala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

poweroff ::

Bom podvojil post iz druge teme. Toliko, da boste razumeli v čem je problem Gaze in naselij na Zahodnem bregu.

Po vojni leta 1948 med Izraelom in arabskimi državami je v vzhodni del Jeruzalema in celotni zahodni del Jordanije, kjer živi večina Palestincev ostal pod nadzorom jordanskih sil. Egiptovska vojska je po arabsko-izraelski vojni 1948/49 zasedla območje ob reki Gazi.

Oktobra 1956 je Izrael izvedel zračni napad na egiptovski polotok Sinaj, kopenska vojska je osvojila območje Gaze in velik del Sinaja. Spomladi 1957 so se po težkih pogajanjih izraelske sile umaknile iz zasedenih ozemelj, nadzor nad mejo med Izraelom in Egiptom in območjem Gaze so prevzele varnostne sile OZN.

Petega junija 1967 je Izrael ponovno napadel in v 180 minutah uničil skoraj vsa egiptovska in sirska letala. Izraelski vojaki so vkorakali na v Zahodni del Jordanije oziroma zahodni breg reke Jordan in v vzhodni Jeruzalem. Izrael je takrat zasedel tuja ozemlja: območje ob reki Gazi, zahodni breg reke Jordan, vzhodni Jeruzalem, Golansko planoto in polotok Sinaj.

Organizacija OZN je nato kot posrednica zahtevala prekinitev ognja, umik vojske iz zasedenih ozemelj in priznanje suverenosti držav na območjih, ki jim pripadajo. Kljub temu je izraelska oblast vztrajala na zasedenih ozemljih, arabske države pa niso hotele priznati Izraela kot državo.

6. oktobra 1973 je egiptovska vojska na polotoku Sinaj napadla izraelsko vojsko. Sirska vojska je vkorakala na Golansko planoto. Do prekinitve ognja s Sirijo 22. oktobra in Egiptom 24. oktobra 1973 je umrlo 2700 Izraelcev in 20 tisoč Sircev in Egipčanov. Varnostni svet OZN je 22. oktobra 1973 zahteval umik Izraela z zasedenih ozemelj, od arabskih držav pa priznanje Izraela.

Konec 70. let prejšnjega stoletja so se judovske družine začele seliti na Zahodni breg reke Jordan in na območje reke Gaze, Palestinci pa so to seveda razumeli kot provokacijo.


Seveda se ne sme pozabiti na skrajno umazano igro arabskih držav, ki so Palestince veselo izkoriščali, zanje pa storili bore malo ali nič. Ampak dejstvo je, da se je Izrael iz zasedenih ozemelj po pogajanjih umaknil, nato pa jih je znova zasedel.

Republika srbska?
sudo poweroff

dronyx ::

onyx> Morda zato, ker se zavzema za uničenje židovske države na tem prostoru?

Zagotovo. Pa zato ker so protagonisti bodoče islamske države Palestine.


Z zagovarjanjem filozofije o uničenju Izraela nimajo nobene možnosti in dolgoročno se bo pokazalo, da je to za palestince samo slabo. Brez sožitja z Izraelci nobena samostojna palestinska država nima nobenih možnosti za kakršenkoli razvoj, država, ki pa je odvisna samo od humanitarne pomoči, pa zame ni država. Dejstvo je, da je zmaga Hamasa Palestince samo oddaljila od rešitve problema, zdi pa se mi, da je ta zmaga zelo ohladila tudi EU.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

BlueRunner ::

To področje je večinoma puščava, ali vsaj nerodovitna zemlja, tako da so tod živela včasih samo razna nomadska plemena (vsaj kakor je meni znano). Nekje sem prebral, da so evropski židje imeli tole filozofijo, ko so poseljevali to področje:

"A land with no people is for a people with no land".


Kar ne ustreza ravno resnici. To ozemlje je bilo poseljeno še v bibličnih časih, tukaj pa so se nahajala tudi velika mesta. Ta pa ne bi mogla obstajati brez poljedelskega zaledja.

Tudi na tej strani boš našel nekaj podatkov o poljedelstvu, ki so ga arabci do konca britanskega mandata čisto lepo izvajali. Čeprav je stran pro-palestinska, pa se na njej nahajajo tudi izvlečki verodostojnih virov in ti o poljedelstvu so "ta pravi".

Tragično je tudi to, da so palestinci in židi v bistvu iz iste etnične skupine (oboji so semiti, tako kot smo mi slovani), samo eni so prevzeli islam kot vero. Sedaj se pa ravno zaradi te vere med seboj koljejo, pa če to še nevem kako zanikajo.

BlueRunner ::

Dejstvo je, da je zmaga Hamasa Palestince samo oddaljila od rešitve problema, zdi pa se mi, da je ta zmaga zelo ohladila tudi EU.

Dejstvo je tudi to, da so se zahodne demokracije obrnile stran, ko so na demokratičnih volitvah, ki so jih same zahtevale, zmagali "napačni". Namesto, da bi poskusile Hamas v njegovih radikalnih mnenjih omehčati, so podprle stranko, ki je volitve izgubila.

Hamas je potem postal še bolj radikalen, ker so njegovo legalno in legitimno oblast poskusili zrušiti s totalno ekonomsko blokado (ki je pred ofenzivo trajala že več kot eno leto).

Ali je to podpiranje demokracije, če ignoriramo rezultat demokratičnih volitev, nato pa s svojo podporo nasprotni strani povzročimo skoraj državljansko vojno med palestinci? Za namenček pa potem zamižimo na obe očesi, ko Izrael uvede blokado, katere edini cilj je od populacije izsiliti, da bo spravila Hamas iz oblasti. Ni delalo v Iranu, ni delalo v Iraku, ni delalo v Afganistanu, ni delalo v Libiji, ni delalo v Venezueli, ni delalo nikjer do sedaj... Zakaj bi to potem delovalo tukaj?

dronyx ::

@BlueRunner, po tvoje, bi morala recimo EU še vedno nakazovati milijone € pomoči, ki bi končali v zasebnih žepih ali pa za nakupe orožja na črnem trgu? Saj mislim, da obstajajo resne študije o tem, kam je izginjal ta denar. Jaz menim, da je normalno, da tisti, ki daje pomoč, postavlja zahteve in da pomoč ne sme biti brezpogojna. Če zahteve niso izpolnjene, pomoč ustaviš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

poweroff ::

Meni je zanimivo, ko mi je sodelavec pravil, da ko je bil v Gazi, je tam ena francozinja vprašala Izraelce zakaj hudiča ne poskusijo drugače - če so dosedanji represivni načini neuspešni.

Zakaj ne dajo ljudem vode, elektrike, zgradijo ceste in jim dajo službe, pa bodo potem morda nehali s terorizmom?

Dobila je odgovor, da to ni mogoče, da ljudje tam dol ne razmišljajo tako.

Po moje so Palestinci sedaj tako "v kur*u", da bi bili pripravljeni radikalno popustiti, če jim nekdo ponudi možnosti (in jim da tudi odgovornost), da zaživijo dostojno življenje.

Problem je, da Izrael ni dovolj "v ku*cu", da bi bil pripravljen na ta korak.
sudo poweroff

poweroff ::

@BlueRunner, po tvoje, bi morala recimo EU še vedno nakazovati milijone € pomoči, ki bi končali v zasebnih žepih ali pa za nakupe orožja na črnem trgu? Saj mislim, da obstajajo resne študije o tem, kam je izginjal ta denar. Jaz menim, da je normalno, da tisti, ki daje pomoč, postavlja zahteve in da pomoč ne sme biti brezpogojna. Če zahteve niso izpolnjene, pomoč ustaviš.


Ja, ampak korupcijo se je šel Abas.

Ko pa je izgubil volitve, so začeli licemerni Evropejci jokati. Namesto, da bi ga že sami sunili v rit prej!
sudo poweroff

dronyx ::

Meni je zanimivo, ko mi je sodelavec pravil, da ko je bil v Gazi, je tam ena francozinja vprašala Izraelce zakaj hudiča ne poskusijo drugače - če so dosedanji represivni načini neuspešni.

Zakaj ne dajo ljudem vode, elektrike, zgradijo ceste in jim dajo službe, pa bodo potem morda nehali s terorizmom?

Dobila je odgovor, da to ni mogoče, da ljudje tam dol ne razmišljajo tako.

Tudi če jim bi dali službe, kar je seveda iluzorno, saj jih ni dovolj niti za Izraelce, se to ne bi obneslo, ker bi se hitro našel nek hamas, ki bi razlagal, da jih neverniki samo izkoriščajo in bogatijo na njihov račun. Najprej so jim vzeli zemljo, sedaj jih pa še izkoriščajo. In včasih so Palestinci delali v Izraelu ter mnogi imeli tam edini vir dohodka za preživetje svojih družin.

Mislim da je tudi EU spoznala, da tam doli ni kaj dosti za iskati, poleg tega pa bi bilo čudno, če bi EU podpirala nek nov satelit Irana in še eno militantno arabsko državo, ki prinese v enačbo samo še dodatne probleme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hekerji so se izdajali za mlada dekleta in napadli telefone izraelskih vojakov

Oddelek: Novice / Varnost
155507 (3733) Markoff
»

Izrael uspešno ubranil svoj narod pred terorističnim konvojem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23346165 (41248) Gregor P
»

Izrael mora uničiti Islam, drugače bo Islam uničil Izrael (strani: 1 2 3 426 27 28 29 )

Oddelek: Problemi človeštva
140462560 (37388) poweroff
»

Izraelsko-arabska vojna se bije tudi na medmrežju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11613566 (10085) Pšenični

Več podobnih tem