»

Firefox dobiva privzeto vključen "DNS over HTTPS"

Slo-Tech - Mozilla v Firefoxu sicer že dlje časa podpira šifrirane poizvedbe na domenskih strežnikih (DNS over HTTPS oziroma DoH), a je bilo treba to funkcijo ročno vključiti. Odslej bo to privzeta nastavitev, a za začetek le za uporabnike v Severni Ameriki. DoH je pomemben gradnik internetne infrastrukture, ki podpira anonimnost in varnost. Medtem ko je dandanes komunikacija s spletnimi stranmi večidel šifrirana (HTTPS), so poizvedbe pri domenskih strežnikih nevarovane. HoT odpravlja to vrzel.

Firefox bo prvi večji brskalnik, ki bo novi standard podpiral privzeto. Za uporabo bomo morali izbrati ponudnika storitev domenskega strežnika, ki sta v Firefoxu trenutno Cloudflare in NextDNS, lahko pa vnesemo tudi svojega, če ga imamo. Kot pojasnjujejo v Mozilli, so jih k uvedbi te storitve prednostno v Ameriki vzpodbudile prakse tamkajšnjih ponudnikov interneta, ki nadzorujejo spletni promet uporabnikov, kar izkoriščajo pri prodaji oglasov. DoH seveda tega ne bo v celoti odpravil, bo pa znatno...

69 komentarjev

Hekerji so se izdajali za mlada dekleta in napadli telefone izraelskih vojakov

Slo-Tech - Več izraelskih vojakov je na svoje pametne telefone nevede spustilo zlonamerno programsko opremo (malware), ko so nasedli palestinskim hekerjem iz organizacije Hamas. Ti so se na internetu izdajali kot privlačna mlada dekleta, so sporočili iz izraelskih oboroženih sil (Israeli Defence Force). Hamasovi hekerji so ustvarili profile na Facebooku, Instagramu in Telegramu ter nato začeli komunicirati z izraelskimi vojaki. Predstavljali so se kot mlada dekleta, ki so se šele nedavno priselila v Izrael, zato še ne obvladajo jezika. Poimenovali so se Sarah Orlova, Maria Jacobova, Eden Ben Ezra, Noa Danon, Yael Azoulay in Rebecca Aboxis. Vojake so nagovorili v namestitev aplikacij za pomenkovanje Catch & See, Grixy in Zatu, kjer naj bi dobili še več fotografij.

Aplikacije pa niso bile namenjene pogovarjanju, temveč vdoru. Ob zagonu so izpisale napako, kakor da se ne morejo zagnati, in nato odstranile svojo okno. V resnici pa so ostale na telefonu in spremljale fotografije, sporočila,...

15 komentarjev

Prodanih prek milijon kopij (tudi slovenske) igre Mordhau

vir: HOP.si
HOP.si - Mordhau, igra pri kateri imamo svoje prste zraven tudi Slovenci, je postala pravi prodajni hit. Praktično takoj po aprilskem izidu je zavzela sam vrh Steamove lestvice najbolj prodajanih iger in se tam obdržala kar nekaj časa. Kaj to pomeni, so nedavno obelodanili kar pri Triternionu sami, namreč, da so kupcem odposlali že milijonti izvod igre. Za naslov, ki ni pisan na kožo množicam in čigar splovitev je pospremila le omejena marketinška kampanja, je to zares lep uspeh. Po besedah ustvarjalcev gre za pomembno potrditev, da so s svojim delom na pravi poti.

Zvesti igričarski bazi so zato v zahvalo podarili povsem novo mapo, kar pomeni, da jih je skupaj na voljo že osem. Novo bojišče se imenuje Crossroads in je precej ogromno, zato je tematsko nekoliko bolj...

32 komentarjev

Izraelci z bombami nad informacijski napad

vir: Flickr (slika je arhivska)

Slo-Tech - Izraelske obrambne sile so se pohvalile, da so uspešno preprečile Hamasov poskus kibernetskega napada na neimenovano izraelsko omrežje. To so izpeljale tako, da so po zaustavitvi napada iz zraka z droni napadli stavbo v Gazi, v kateri naj bi bil sedež Hamasove vojaške obveščevalne službe. Od tam naj bi bil napad namreč sprožen. "HamasCyberHQ.exe je bil odstranjen," so se nato pohvalili na Twitterju.

Izraelska vojska ni želel povedati kaj več podrobnosti o tem, kam je bil informacijski napad uperjen, saj bi to po njihovih besedah lahko razkrilo informacijske zmožnosti njihove države. Se je pa poveljnik informacijske divizije pohvalil, da so ves čas za korak pred Palestinci in da je bilo tokrat prvič, da so informacijski napad odbili s pomočjo resničnega vojskovanja.

Kljub drugačnemu...

54 komentarjev

Warner Music se vrača na YouTube

The Register - Po devetmesečnem postu se vsebine, za katere licence drži Warner Musi, spet smejo vrniti na YouTube. Konec lanskega leta sta namreč podjetji prenehali sodelovati, saj nista mogli najti skupnega jezika - Warner naj bi zahteval prevelike tantieme. Kaj je to pot drugače?

Bojda bo imel Warner večji nadzor in večji delež pri dohodkih iz oglaševanja. Nov dogovor daje Warnerju pravico, da na posebnih kanalih, namenjenih njihovim avtorjem, predvaja svoje reklame, in da ostreje nastopi proti uporabnikom, katerih izdelkih vsebujejo Warnerjevo glasbo. Prav tako bodo YouTube izpulili večino prihodkov od svojih izdelkov. Vsebine naj bi se vrnile na YouTube že do konca leta.

5 komentarjev

YouTube tiša glasbo in prihaja na konzole

Slashdot - Poročali smo že, da je YouTube prekinil pogodbo z založbo Warner Music, ki jim je dovoljevala predvajanje in objavljanje pesmi in video posnetkov avtorjev, ki jih trži omenjena založba. Sprva so sporne posnetke brisali, a so sedaj ubrali še zanimivejšo taktiko. Video posnetke, ki vsebujejo sporno glasbo, so utišali. Uporabniki tako lahko gledajo, vendar ničesar ne slišijo, saj je YouTube odstranil zvok. Ars Technica med drugim dodaja, da uporabnikom sedaj po treh opozorilih o kršitvi DMCA izbrišejo uporabniški račun, četudi naj bi šlo za dovoljeno rabo.

Druga novica iz sveta YouTube je nekoliko bolj vesela. Odslej bo namreč prek strani www.youtube.com/tv mogoč dostop do vsebin tudi s konzol Wii ali PlayStation 3. Projekt, ki je trenutno v stadiju beta, ponuja poenostavljen vmesnik, prilagojen za gledanje na televiziji.

20 komentarjev

Izraelsko-arabska vojna se bije tudi na medmrežju

Ars Technica - Novi časi in nove tehnologije prinašajo tudi nove možnosti vojskovanja na novih bojiščih, tako da pravzaprav ni presenetljivo, da se trenutni konflikt med Izraelom in Palestinci bije tudi na spletu. Tuji mediji tako poročajo, da so hekerji izraelske vojske večkrat vdrli v TV-postajo Al-Aqsa, ki jo vodi Hamas, in širili proizraelsko propagando. Napadi so se vrstili prejšnji teden in cel vikend, ko so vdor izkoristili za predvajanje kratkih filmčkov, kjer npr. Hamasove voditelje postrelijo in javnost opomnijo, da se čas izteka. Na nekem drugem posnetku se pojavi zvoneči telefon, na katerega se nihče ne javi, z besedilom: Hamasovi voditelji so se skrili in vas pustili na bojni črti.

Poleg teh paravojaških taktik so se lotili tudi nekaj uradnejših, med drugim so odprli kanal na YouTube, kjer prikazujejo posnetke akcij in druge materiale, ki - po njihovih besedah - pričajo o humanosti akcije in vojaških uspehih izraelske vojne.

Hamas jim seveda ni ostal dolžan. Na propagandni program...

116 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev

Kiberkriminalne organizacije se razvijajo

Slashdot - Podjetje Finjan je pred kratkim izdalo zanimivo poročilo o aktivnosti in strukturi kiberkriminalnih organizacij (Q2 2008 Web Security Trends Report). V okviru priprave tega poročila so se tudi pogovarjali z nekaterimi kiberkriminalci (deli pogovorov so objavljeni v poročilu) ter analizirali nekatere podatke iz primerov prijavljenih hekerskih vdorov.

Glede na poročilo se "romantični" časi kiberkriminala nepreklicno končujejo. Namesto ohlapno povezanih individualnih hekerjev so se v zadnjem času pričele pojavljati hierarhično organizirane kriminalne združbe z jasnimi linijami "poveljevanja" in delitvijo nalog.

Kriminalne organizacije se poleg vodstvenega dela, ki skrbi za "poslovne usmeritve" in management posameznih "projektov" delijo na tim. hekerski del, kjer skupine hekerjev skrbijo za pridobivanje podatkov ter prodajni del, kjer "prodajalci" skrbijo za trženje izdelkov in storitev ter stike s kupci.

Namen takih združb seveda ni raziskovanje iz radovednosti ali boj za svobodo,...

0 komentarjev

Kiberkriminal je postal dober posel

Dark Reading - Kot poročajo na Dark Reading, so raziskovalci uspeli ugotoviti kaj je primarni namen prikritega omrežja Storm.

Prikrito omrežje Storm se je pojavilo leta 2007. Gre za prikrito omrežje (botnet) nove generacije (predstavnika te generacije prikritih omrežij sta še npr. Gozi in Nugache), ki za komunikacijo ne uporabljajo klasičnega nadzornega centra, pač pa za komuniciranje uporabljajo P2P princip, torej komunicirajo razpršeno preko različnih, spreminjajočih se "lokalnih" centrov.

Posamezne tega točke v omrežju med seboj komunicirajo po šifriranih kanalih, programska koda pa uporablja različne načine prikrivanja (tim. mutatorje programske kode, pa tudi programe za stiskanje in šifriranje kode), kar pomeni, da se trojanski konj na okuženem računalniku konstantno spreminja in s tem bistveno otežuje zaznavo protivirusnemu programju. Trojanski konj Storm se tako samodejno spreminja na vsakih 30 minut, z čimer izredno oteži protivirusno zaznavo, uporablja pa tudi nekatere tehnike s...

14 komentarjev

All our pr0n is belong to you

News.com.au - Danes se mi kar odvrača pisati novice, saj ne vem, če me folk še vedno nateguje ali ne. No, glede te novice presodite sami. Vojna med Izraelom in Palestino se je razširila že do te meje, da pride manipulacija medijev zelo prav - na tak ali pa drugačen način. Zgodilo se je namreč tole: Izraelske sile so v mestu Ramallah zasedle tri palestinske televizijske postaje ter začele na vseh treh prenašati nepretrgano izraelsko pornografsko vsebino. Četrti program v mestu Ramallah še ni bil prevzet, zato na edinem še "čistem" programu stalno vrtijo napis, da so za to podlo dejanje krive izraelske sile. Zanimiva je bila pa izjava neke babice: "Še dobro, da polovica Ramallaha nima elektrike..."

7 komentarjev

Cyber-war

The Register - Na žalost so se sovražnosti na srednjem vzhodu spet razplamtele in Izraleci ter Palestinci so že nekaj tednov v vojni. Ampak, tokrat ne gre samo za konvencionalno vojno, temveč tudi vojno v cyber svetu, kjer so se spopadli hackerji obeh držav z raznimi DoS napadi, hackanjem in podobnimi zadevami. Zelo odmeven je bil vstop enega izmed najbolj znanih hackerjev na svetu, Ehuda Tenebauma ( The Analyzer... znan po največjem napadu na Pentagon do sedaj ), v vojno, seveda na izraelski strani. Svoje podjetje 2XS, ki se ukvarja z web zaščito ( kako ironično ) je povezal z izraelsko hackersko skupino IIU ( Israeli Internet Underground... ustanovil jo je sam leta 1996 ), skupaj pa so ponudili zastonj zaščito vsem izraelskim podjetjem, ki so se čutila ogrožena. Tudi v cyber svetu imajo torej Izraelci znatno prednost, toda na srečo so cyber zadeve precej bolj negotove. Če vas zanima več, si preberite to novico na The Registerju....

1 komentar