» »

Izziv - zavest - družba

Izziv - zavest - družba

Maria ::

Nadaljujem nedeljsko dilemo, vendar na drugih tleh (s tem ne mislim na tematsko skupino). Zato tudi nova tema.

Vsi veste, da trenutno poteka poskus v Angliji, kjer prvič (tako pravijo) poteka preverjanje učinkovitosti funkcioniranja hibrida med človekom in strojem. Neki angleški profesor si je vgradil interaktiven čip preko katerega lahko sprejema(jo) in oddaja(jo) signale - živčne impulze in tako vodijo gibanje roke.

Moja dilema:

Ker je s tem korakom danes v prihodnosti odprta možnost novih vrst bitij (nam enakopravnih ali uspešnejših), vprašujem: kako bi organizirali družbo, če bi imeli več različni stopenj teh hibridov (npr. 20 % stroja in 80 % človeškega materiala, 75 % strojnih elementov in 25 % človeškega materiala) pa recimo zraven še možnost klonskih bitij.
Primer iz človeške zgodovine: v pradavnini so moški žensko z macolo po glavi in hop v jamo, malo kasneje je že lahko sama kaj rekla, danes v kar nekaj državah lahko voli, kar pa ne morejo ljudje do 18 let. Živali nimajo kaj veliko pravic odločati o družbenih zadevah, računalniki pa tudi (še) ne.

Kako bi torej podelili pravice v takšni družbi? Ali glede na to kdo je močnejši (moram opozoriti, da bomo mogoče v bližnji prihodnosti ugotovili, da so vojne dejansko neumna stvar), ali glede na to kdo ima zavest in kdo ne, ali glede na to, kdo hitreje procesira...? Ali pa bi se pustili presenetiti času in ne naredili nič?
Kakšno vlogo bi tu imeli računalniki in kakšno Zemlja, če bi ugotovili, da dejansko imajo zavest v obliki, ki si jo priznavamo sebi?

Mogoče je tema nepotrebna ali nesmislena (zaradi odgovora kar bo, pač bo), je pa realna in imenitna možnost za vizionarje.

Maria ::

Kaj res nihče ne misli biti poslanec čez 40 let?

Pametno8-)

Maria

pecorin ::

torej vprasanje kaksne pravice bodo imeli pol ljudje pol roboti.
v zacetku bodo to ljudje z elektronskimi vsadki, torej bodo imeli enake pravice kot vsi ostali ljudje. mislim da niti ni vazno koliko % bodo imeli cloveskega in koliko umetnega. vprasanje je ali bodo imeli cloveske mozgane ali pa umetne. ker tisti ki bodo imeli cloveske mozgane bodo zahtevali enake pravice kot vsi drugi ljudje. tezje pa bo najbrz slo robotom z umetnimi mozgani, ker jim clovek ne bo zaupal in jim bo zato dal pravic. vecji problem pa bo ko bomo uspeli cloveske mozgane prekopirati v racunalnik. takrat se bo robot imel za cloveka in bo zahteval enake pravice, ljudje pa mu jih ne bodo hoteli dati...

mislim pa da bi tudi zivali morale imeti dolocene pravice ki jih imajo ljudje. na primer pravico da jih ne ubijejo(to bi bilo bolj tezko ker se mi z njimi prehranjujemo, pa tudi nekatere zivali jedo druge zivali...). lazje bi bilo urediti pravico zivalim da niso v ujetnistvu(spet tezko za tiste zivali ki jih jemo...za zivalske vrtove pa bi ze slo). pa se kaj bi se naslo...

se mi pa tudi zdijo zelo malo verjetne stvari ki jih kazejo v nekaterih filmih kot je na primer planet opic. da bi zivali hotele vladati ljudem(in vsem drugim bitjem). to je bolj slab primer ker so opice zelo podobne ljudem vendar je to pac primer.. po mojem bi zivalska vrsta(ne clovek) ce bi imela premoc nad vsemi drugimi pac zivela zase, mogoce bi tudi imele hierarhicni sistem ampak mislim da ne bi hotele vladati nad drugimi zivalmi. tak je samo clovek...ali pa se motim? komentarji dobrodosli..

Brane2 ::


mislim pa da bi tudi zivali morale imeti dolocene pravice ki jih imajo ljudje. na primer pravico da jih ne ubijejo(to bi bilo bolj tezko ker se mi z njimi prehranjujemo, pa tudi nekatere zivali jedo druge zivali...).


Že vidim strica, ki bo najdebelejšemu prascu dal ime lokalnega veljaka, nato pa mu bo na dan kolin, tik preden se bo z nožem odpravil v svinjak-odvzel imuniteto >:D .


Kar se dualizma človek-stroj tiče IMHO tu ne bo potrebna regulacija. Naravno ravnovesje se bo itak samo vzpostavilo. Če bodo stroji boljši, nas bodo nasledili in mi bomo izumrli.

Ne nujno v Terminator stilu, lahko se bo to zgodilo na povsem miren način.
Danes stroji prevzemajo vse več človeških opravil in s tem izrivajo ljudi, ki se v glavnem ne uspevajo temu prilagajati. Ko/če jih bodo sesuli tudi v intelektualnih disciplinah, bo človek postal nepotreben.

Ni nujno, da nas bodo stroji pobili a zagotovo bomo "padli iz fokusa". Vse manj pomembnih stvari se bo dogajalo okrog nas in osiveli bomo kot kaki upokojenci, ki so jih vsi zapustili.
Saj sorodniki jih mogoče imajo radi, a nimajo časa zanje.
Mogoče bodo tudi stroji povrnili svoj dolg in poskrbeli za nas, nato pa se lotili njim bolj zanimivih stvari...

Postavlja se vprašanje, zakaj bi se stroji gnali za čemerkoli, denimo za znanjem.

Mam občutek, da se bo pokazalo, da radovednost ni samo človeku dana lastnost ampak je zaradi naravnih zakonov nujna lastnost intelekta na tem nivoju. Razvoj in napredek pa naj bi se pokazali kot edini psevdostabilni stanji, ki ju v kakršnemkoli daljšem obdobju narekujejo zakoni entropije....

DoloresJane ::

"Živali nimajo kaj veliko pravic odločati o družbenih zadevah, računalniki pa tudi (še) ne."

Živali v svoji "družbi" (torej v okviru svojega rodu oz. npr. rodovne skupnosti, kjer so posamezniki sorodstveno povezani) urejajo, kar se tiče njihove družbe. Očitek, da se ljudje vmešavamo v "družbo" živali po mojem mnenju ni na mestu, ker še nisem zasledila primera, kjer bi se ljudje vmešavali v živalske družbe z namenom, da bi lahko nanje vplivali. (Menim, da dokler nisi član neke družbe, nanjo ne moreš vplivati.) Gre za kontinuirano širitev človeškega bivalnega prostora, za kar je potrebnih precej surovin in s tem sledi uničevanje ekosistemov, ki premorejo te surovine. Gre za prevlado močnejše vrste v nekem ekosistemu. Ker smo ljudje kozmopoliti, je ta prevlada še toliko bolj očitna. Evolucija...nič drugega. :D

Kar se pa tiče originalne teme moram reči, da se v tako debato an bi spuščala, ker nimam pametnih argumentov ne za eno ne drugo stran. In ne, političarka ne bom. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj je nenaravno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9014118 (12259) tt2advanced
»

Umor stroja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22211303 (8136) Thomas
»

Domače branje: "Orwell, George. 1945. Živalska farma."

Oddelek: Novice / Domače branje
3312757 (11326) A. Smith
»

Česa računalnik ne bo nikoli mogel, kar človek pa lahko? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
24816604 (12866) gzibret
»

Upravičenost grdega ravnanja z živalmi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1759563 (7644) Trololololo1

Več podobnih tem