» »

čemu hitrejši HDD (SSD) ob velikih količinah poceni RAMa

čemu hitrejši HDD (SSD) ob velikih količinah poceni RAMa

rnrv ::

najprej slika za vzpodbudo za branje:


Ob pregledovanju vedno hitrejših SSD ''storage'' za morebiten nakup sem se začel spraševati v čem je smisel hitrejših hranilnih enot za povprečnega CAD/CAM uporabnika ali grafičnega oblikovalca, 3D ''oblikovalca'' ali morda VIDEO ''obdelovalca'' ob vse cenejšem RAMu. Ob tem se mi je postavilo tudi vprašanje v čem je smisel Windows desktopa, paging datoteke

Razmišljal pa sem nekako takole: Recimo, da uporabljamo Visto x64 (boljša manipulacija z sistemskim pomnilnikom) na sistemu z 8GB RAMa (ali več) in 24'' LCDjem. Računalnik, ki je delovna postaja uporabljamo za CAD aplikacije, grafično oblikovanje in morda še obdelavo ter ''predelavo'' fotografij. Uporabljamo torej programe, kot so: AutoCAD 2009, Google SketchUp, SAP2000 V12, CorelDRAW X4, Photoshop CS4 (z Bridge-m), ACDSee, MS Office 2007 (Word, PowerPoint, Excel), morda tudi 3DS MAX in ostale prepotrebne programe za varnost sistema, chat, brskanje po netu, gledanje filmov ter poslušanje glasbe.

Ugasnemo page file, v registru pod windows STARTUP dodamo vse programe, ki sem jih naštel +.
S tem povzročimo, da se ob zagonu OS zaženejo vsi programi in napolnijo TASKBAR ter delno 8GB+ RAMa. Vem, da večino moti, da imate odprtih več programov na enkrat, ampak vseeno...

Kar naenkrat se postavi vprašanje obstoja namizja (razen seveda zaradi prelepe fotografije plaže nekje na Bahamih)ter morda tudi obstoja System tray-a. V Win 7 naj bi na desktop dodali kramo, iz Vistinega Sidebar-a. Ampak čemu?

Ko imamo vse programe odprte, se v vlogo zaganjalca programov postavi TASKBAR (nanj pa lahko dodamo še vse bližnjice do ostalih programčkov, map,... našel bi se tudi prostor za Gadget). Seveda moramo taskbar imeti postavljeno vertikalno (na zaslonu dobimo še nekaj tako potrebne višine) in ne horizontalno!

Kar z vsem tem povzročimo je, da se sistem postavlja 10 minut namesto 1 (ni za tiste, ki radi resetirate). Ko pa je enkrat vse naloženo v RAMu do programov dostopamo v trenutku in skoraj brez delovanja diska. Seveda potem z njega odpirate datoteke ampak to je navedenem primeru zelo hitro saj gre za datoteke od 1MB-50MB (no v CorelDRAWu hitro nastanejo boleče velike datoteke 300MB+). Nekaterim naprednim uporabnikom pride zelo prav, da imajo odprto veliko količino programov in v njih datotek in bi s takim sistemom do vsega dostopali nemudoma

Res pa je, da Vista z svojim uporabniškim vmesnikom ni prilagojena za take podvige. Problem nastane npr. pri preklapljanju programov z Alt-Tab. Pa tudi, ko je odprtih več oken istega programa (čeprav jih taskbar zna tudi grupirati). Zaradi omejene širine vertikalnega taskbara, ko izbiramo, tudi ne moremo vedeti za katero odprto datoteko gre v določenem oknu. Vprašljiva je tudi pozicija odprtega programa na taskbaru. Ta bi se verjetno spreminjala z vsakim novim zagonom OS,...

Vem tudi, da ni za igračarje, ki bi vam vsi odprti programi delali hude preglavice. Za občasne igračarje ali pa tiste, ki občasno zaženete kak program (npr. 3DS MAX), ki rad porabi neomejeno količino RAMa ter CPUja, pa še vedno obstaja opcija, da vse programe preprosto ugasnete (morda se najde tudi kak programček z kill-all ukazom ali pa obratno).

?????ČEMU TOREJ HITREJŠI ''HRANILNIKI'', DESKTOP, PAGEFILE IN MORDA ŠE KAJ, ZA KAR SPLOH NE VEM, ČE BI BILA MOŽNA ŠE NAPREDNEJŠA IZRABA RAM-A, KOT JO POZNAMO V VISTI?????

ZELO BI ME ZANIMAL VAŠ (morda bolj strokoven) POGLED NA TAK NAČIN UPORABE OPERACIJSKEGA SISTEMA (ne se omejiti samo na Visto). ZANIMA ME KAKO BI SE TO OBNESLO PRI NPR. PROGRAMERJIH IN OSTALIH NAPREDNEJŠIH UPORABNIKIH PC-JEV ALI KATERIH DRUGIH SISTEMOV!

Icematxyz ::

Določeni Linux OS so sposobni delovati brez trdega diska in popolnoma v ramu. Ob pogoju, da ga je na voljo dovolj.

Lahko si snameš kakšno distribucijo narediš live-cd in preizkusiš to tudi v praksi. Pa boš s prve roke izvedel kako je to kaj sprašuješ.

Prvi problem pa drugače predstavlja dejstvo, da ko se računalnik ugasne, se vsebina rama "isprazni". Zato je potreben klasičen trdi disk, ki shrani podatke tudi v stanju ko je naprava izključena. Da so na voljo znova in znova.

In tudi če praviš, da je kapaciteta rama tako narasla in cena tako padla, da bi to zadoščalo za množično uporabo pomisli še enkrat. Kdo še ima dan danes v računalniku 8 GB trdi disk? In a so na policah v trgovinah sploh še računalniki z kapacitetami trdih diskov nižjih od cca. 100 GB?

Potreba po prostoru danes tako naraste pri marsikomu že proti TB in te količine pomnilnika, ki so na voljo so bistveno premajhne za resno in predvsem množično uporabo za namene "ram diska".

Zgodovina sprememb…

Utk ::

rnrv, v bistvu imaš prav. Samo da jaz ne bi na začetku vsakič odpiral vseh programov (morda bi rad kdaj na hitro začel, in ne rabiš vsega takoj), ampak bi enkrat ko bi nekaj odprl, tisto pospravil v taskbar, da bi tam čakalo. SSD-ji bojo premagali klasične diske, ko jih bojo prehiteli po kapaciteti, ne po hitrosti. Ker trdi diski niso bli nikdar hitri, so bli pa zmeraj veliki in poceni. Tudi če imaš 100 giga SSD, še zmeraj bo prav prišel 1TG trdi disk. Pa potem 10TG...dokler ne bojo SSD-ji večji od HDD, ne samo hitrejši.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

rnrv ::

HDD in SSD bi lahko bila samo, kot hranilnika podatkov in ne tako, kot danes, ko sta tudi kot nekakšen delovni ''pomnilnik''. Morda bi se na ta HDD vedno v ozadju samo zapisoval nekakšen backup RAMa (ampak verjetno je to zdaj že to kar imamo).

Drugače pa testiram, kar sem napisal. Testiram na 4GB RAMa in zaenkrat deluje brez problema (razen pri renderiranju, če ne omejim uporabe RAMa). Mi bo prav prišlo v biroju.

8-)

Edin problem imam z nerazvitostjo in neprilagosljivostjo uporabniškega okolja Viste.

batina ::

bolj bi blo smiselno RAMov se znebit, in tudi mislim da se jih bomo v prihodnosti.
Ko bojo diski dost hitri, boš mel en sam disk, pomožnosti še clo tko, da se bo dal brat in pisat naenkrat na večih mestih hkrati, se pravi, če maš 10 programov ki rabjo disk, bojo vsi naenkrat bral in pisal, seveda vsak na svojem koncu.

In potem bo imel vsako jedro procesorja svoj neodvisen dostop do diska in tako bo lahko vsako jedro dostopalo do diska ločeno od ostalih jeder. To bo prava večnitna obdelava podatkov.

komaj čakam ta dan

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: batina ()

Pyr0Beast ::

Marsikatera Linux distribucija zna delovati popolnoma v ramu.


Sicer pa, tako ali drugace se bo neka aplikacija nalozila v ram, ko jo bos zagnal. Ali zato cakas 10 minut ob zagonu ali pa 20s, je velika razlika. Poleg tega, kar rabis in, ce ne ugasas ali zapiras programov je vedno (aktivno) shranjeno v ramu, namesto, da se nalozi v prefetch ob zagonu, kar mogoce sploh ne rabis.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

bluefish ::

tudi sam ne vidim pointa v tem, da bi se ob zagonu istema naložili vi programi hkrati, in to vsak dan.

zee ::

No, ce se to naredi ob zagonu, nato pa sistem samo posiljas v stand-by/hibernate. IMHO bi zadeva morala spilat.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

bluefish ::

seveda pa v tem, primeru potrebuješ disk, ki shrani vse informacije.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SSD vs HDD (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
24650092 (46973) MrStein
»

Kateri windows naložiti na netbook? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5611356 (10313) toblak
»

Milijarda manj prihodkov za Intel zaradi nedobavljivosti diskov, povpraševanje po SSD (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
14227311 (21983) Pyr0Beast
»

Intel X25-X (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
14211195 (8462) lopov
»

Hitachijev novi favorit

Oddelek: Novice / Diski
344445 (3248) Brane2

Več podobnih tem