» »

Hitachijev novi favorit

Hitachijev novi favorit

X-Bit Labs - V četrtek je izdelovalec diskov Hitachi predstavil doslej navečji disk v najelitnejšem razredu, ki se vrti s 15.000 obrati na minuto. Ultrastar 15K450 sprejme 450 GB podatkov na štirih magnetnih ploščah, do katerih lahko spričo velike kotne hitrosti dostopamo povprečno v 3,6 ms v povezavi s 16 MB predpomnilnika. Priklop na osnovno ploščo je urejen preko 3 Gb SAS (Serial Attached SCSI) ali FC (Fibre Channel) vmesnika. Za tišje delovanje so poskrbeli s tekočinskimi ležaji (FDB), za varnost podatkov pa s tehnologijo RVS (Rotational Vibration Safeguard), ki predvideva in blaži motnje, ki se pojavljajo v sistemih z več diski. Masovno prodajo načrtuje Hitachi še za to četrtletje, o ceni pa še ni podatkov. Klik!

34 komentarjev

desperados ::

Me prav zanima koliko osnovnih plošč podpira ta dva vmesnika.

PrimozR ::

Desktop nobena. Serverskih nekaj že. Če pa ne pa lepo kupiš SAS kontroler, ki itak v primerjavi s celim sistemom ne bo stal prav veliko. Pri povprečnem desktop sistemu pa bi cena le-tega predstavljala tja do 50% (povprečen gaming sistem vs. kontroler).

desperados ::

He he torej vsi moji računalniki : sas kontroler = 1:1 :D
Si mi pa zdi zadeva silno uporabna za delo z grafiko in zvokom, dostopni časi nižji, hitrost prenosa . . .
Saj čez kaka 3-4 leta se bo mogoče tudi to pojavilo na računalnikih za navadne smrtnike. Po drugi strani pa niti do 10000 obratov nismo prišli, saj smo še vsi na 7200, ali še huje na prenosnikih 5400:(

arjan_t ::

ćez 3-4 leta boš uporabljal SSD ne pa vrtečih se diskov ...

PrimozR ::

SAS kontroler je nekje 500 € bi rekel (16 portni PCIe x8 Areca SATA kontroler je 400-500 €, dober SAS mora biti tam nekje torej). Na desktopu imamo Raptorje na 10k, laptopi pa so vedno bolj na 7200. Povsod je problem gretje, v laptopih pa še poraba in plac. Poleg tega pa še precej tudi glasnost raptorjev. 10k in 15k diski so noro glasni.

RejZoR ::

Logična bi bila kombinacija 2 tehnologij oz če mene vprašate ene same. RAM+HDD oz samo RAM. Podobno kot že zdej ponuja Gigabyte z iRAM. Ultra hitrosti in nizke latence RAM-a, edino kar mu moraš dovajat je tok ob izklopu da se obdržijo podatki. Tud če bi notr dal ogromno količino najbolj gnilega SDR RAMa (ki ga btw noben več ne uporablja) bi bil še vedno 10x hitrejši od kateregakoli diska to date. Kaj zaboga je tak problem nafukat na ohišje za vsaj 80GB takih čipov, ki so praktično zastonj? Če mene vprašate je situacija ista kot pri nafti. Dokler bojo lahko cuzal denar iz nje ne bomo videl nobenega alternativnega motorja na kaj drugega.
Tle pa je isto. Dokler bojo lahko prodajal gnile vrteče diske jih bojo. Ko to ne bo šlo več bojo prodajal drage in spet zanič SSD diske pri katerih je fajn omejeno število read/write ciklov, zlata jama za ponovno kupovanje. Ampak še vedno se ne bomo znebil jebenga bottlenecka katerega bi se znebil samo z RAM diski.
Rešitev okoli backup napajanja bi pa že izpopolnili, dost lažje kot pa proizvajat noro drage NAND čipe z višjimi hitrostmi.
Predstavljajte si disk s hitrostjo kot smo jo do zdej videval samo pri RAMu. Tle govorimo o fakin gigabajtih na sekundo, ne o posranih 100MB/s (mega gor al pa dol, makes no difference). Seveda bi za začetek vsaj izkoristili teoretično hitrost SATA porta, za kej več bi tak al tak rabil novo, bolj neposredno vodilo...
Očitno so boot load časi 5 sekund (od post-a do namizja da ne bo pomote) in zagon špilov ter programov v sekundi ali dveh samo mokre sanje...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PrimozR ::

80 GB RAMa recimo je ogromno čipov. S tem pa tudi ogromna poraba. No, ta niti ni tak problem, bolj je problem pregrevanje, če zadevo nabašeš skupaj. Sam bi dal na en PCB ali dva za ene 25-30 GB RAM čipov in zraven 2,5 5400 rpm disk. Ob zagonu bi se podatki prekopirali v RAM; ob izklopu pa bi driver poslal sporočilo, naj se podatki skopirajo nazaj na disk. Računalnik bi se ugašal in prižigal dlje kot zdaj (ali pa če vzporedno bereš z diska ob zagonu, hitrosti bi bile podobne današnjim), programi in podobno pa bi leteli. Itak menim, da ima večina STjarjev komp prižgan cel dan. Jest zjutrej vstanem, prižgem komp, grem pod tuš, pofruštkam in grem v šolo. Drugače je le ob vikendih oz. med počitnicami, takrat grem pa tut al pod tuš al pa pofruštkat pa je. Zvečer dam shutdown in grem spat. Minutka ali dve več pa je.

element ::

Rejzor, to kar pišeš so bučke. Starih ramov ne dobiš v kapaciteti v kateri bi lahko iz njih tvoril en spodoben ram disk sploh pa taki uporabi tudi ni namenjen. Najbrž ga v domačih računalnikih ne bomo vidl... SSD-ji so prihodnost, omejeno število writov ni ob normalni uporabi in anti-wear algoritmih noben problem več, samo kapacitete se morajo še dvignit in cene past. Najbrž bomo v bližnji prihodnosti res vidl hibridne rešitve, naprimer ranga 100GB+ SSD za sistem, 1TB+ pa za špajzo. Konec koncev bojo za arhiv leechanih filmov tud magnetni diski še precej časa dobro služl temu namenu.

15.000rpm diska pa si ne želim met v računalniku, ki ni od mene oddaljen vsaj 10 metrov, za dvema stenama.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: element ()

PrimozR ::

Kolk so pa kaj glasni in vroči 2,5 10krpm SAS diski? (Seagate jih dela v velikosti 146 GB)

desperados ::

Pa saj se da dobiti tiste ram diske, ampak baje da zadeva ni skoraj nič hitrejša od 7200 diskov, kakih 20% maximalno, strašno drago je, in vedno je zraven nevarnost da zgubiš podatke. Mislim da je prihodnost v kakih hibridnih izvedbah ram+ssd. Ampak to v kratkem še ne bo upravičilo cene, da kapacitet niti ne omenjamo. Vsaka tehnologija ima svoje prednosti in slabosti, pri klasičnih diskih je iskanje, prebiranje,... ozko grlo. SSD število zapisov, ram izguba podatkov...
Jaz še nekaj let ne bom menjal tehnologije, to je previrjeno in vem da dela, namreč v zadnjih letih se mi je pokvarilo več usb klučkov kot pa klasičnih diskov.

MrStein ::

RejZoR, malo poglej cene RAM-a in flasha.
Flash je vsaj 4 krat cenejši.

Ampak če cena ni pomembna, je seveda opcija RAM SSD. V bistvu jih delajo že desetletja. Za stranke, ki jim cena ni pomembna. Ali jih ne moti izguba podatkov ob ukinitvi napajanja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

RejZoR ::

Pa ne moreš primerjat RAM-a in flasha. Ko govorimo o performansu je ohranjanje podatkov najmanjši problem. Kolk štorma pa misliš da porabi RAM ko mu moaš samo držat tok da se ne zbrišejo podatki?
To ni isto kot RAM ob ful loadu, ko se brišejo in zapisujejo podatki v gigabajtih na sekundo.
Če pogledaš zmogljivost SSD diskov, že res da nudijo nizke dostopne čase in solidne prenose podatkov, ampak razen manjka vrtljivih plat in nižjih dostopnih časov so praktično isti drek kot trenutni diski. Eno navadno počasno sranje.
RAM, grafe in procesor zmorejo neverjetne prenose podatkov med sabo, disk pa je vedno en polž, ki vse to drži nazaj s svojo blesavo počasnostjo. SSD je v mojih očeh še vedno laptop only zadeva kjer se bo konkretno prijela in bila dejansko uporabna. Na desktopih pa ne...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gruntfürmich ::

se kdo spomni napovedi splavitve nekega prenosnika brez mehanskih delov, torej namesto diska bi naj bil 2T bajt rama al nekak tak. ve kdo kaj o tem? to sem bral že leto nazaj...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dexterboy ::

he he he 8-)
Ja, kot je nekdo že omenil; stari rami (SDR, DDR) so bili izdelani v premajhnih kapacitetah, da bi zadostovali današnjim potrebam. Ne spomnim se (izdelovali so jih, to je res), da bi že kdaj na lastne oči videl ploščico 512 MB SDrama in 1 GB DDrama. Če pomislim, da mi danes ustvarja toploto 4 giga rama, bi potreboval... koliko že modulov SDRam? Plus elektrika - vsi prejšnji rami so delovali na višjih voltažah in kurili več štroma za isto kapaciteto in posledično gretje... jok brate, odpade.
Potlej imamo na voljo fiksne - ploščice čokolade (SSD...) diske. So hitri, slabost so majhna kapaciteta in omejeni beri - piši cikel. Pa tudi nekaj tehle 'gorenjk' bi potreboval za doseganje zmerne kapacitete.
Mislim, da bo disk še nekaj časa 'tata in mata' podatkovnih polj v naših mlinčkih. Ker, če si priznamo, bi vsakdo od nas za isti denar imel raje 1 tera diskovja kot 64 giga hitrosti. Tristo kosmatih, ja kje bi pa samo MP3-je jemal, da bi jih na uh dajal? :D
Najverjetneje prihodnost pripada kakšni holografski tehnologiji...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

PrimozR ::

512 SDR in giga DDR seveda obstajajo, giga DDRi so bili precej popularni še na AMD65 sistemih, imaš tudi take, ki gredo na 250 MHz. Takrat se ej ravno začel prehod z gigabajta na dva. DDR2 pa je otvoril prehod na 4.

MrStein ::

Ideja uporabit stare RAM-e za SSD, je bedasta, no. Kje pa boš kupil zadostne količine čipov ?
Že en sam 256 MB PC133 modul je težko najt. Če najdeš, pa je cena zasoljena.

Enako, kot če bi hotel narediti RAID iz 5,25 flopijev. Pozabi.

Za hitrost, kjer izguba podatkov ni pomembna, pa že imaš čist navaden RAM. Pa še prenosa podatkov laufa na maximumu (nekaj giga na sekundo). Pa dela v tem trenutku. Na vsakem PC.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

arjan_t ::

saj LCD-ji so bili na začetku tudi zanič pa so dozoreli ...
Dvomom da bo drugače z SSD-jem, razen če kaj boljšega vmes izumijo . Sploh pa 100MB/s read in 80MB/s write, kar dosegajo boljši SSD-ji, sploh ni slabo

PrimozR ::

So pa najboljši diski še vedno hitrejši - Samsungovi F1 ter prihajajoči WDji s 320 GB platko (320 in 640 modela).

RejZoR ::

Matr ste mutavi. Reku sem da bi bil performanse 100x višji od kateregakoli diska danes tud če bi dal not najbolj usran RAM (kar SDR vsekakor je za današnje razmere). Predstavljajte si disk z DDR3 ramom pri 1,6GHz. O takem throuputu na nosilcu podatkov lahko samo sanjamo. SSD gor al pa dol, takih prenosov z NAND moduli ne bomo videl. Oz vsaj še ene 10 let ne...

@MrStein
"Za hitrost, kjer izguba podatkov ni pomembna, pa že imaš čist navaden RAM. Pa še prenosa podatkov laufa na maximumu (nekaj giga na sekundo). Pa dela v tem trenutku. Na vsakem PC."

Kaj mi pomaga 32GB RAMa če mi mora v ozadju še vedno tečt butast vrteč se disk!?

In primerjava z floppy raidom je res čist mimo. Prvič ker je še vedno vrtljiva zadeva in drugič še vedno ima prenose slabše od česarkoli. Noben RAM ne pade v to kategorijo pa če je SDR, DDR al pa DDR dvojka/trojka.
Folk rad daje nesmiselne primerjave i guess...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

arjan_t ::

ja bi mel DDR3 disk in bi ga nesel na servis pa bi vmes baterija crknila in bi bil od vse podatke, zelo praktična rešitev ...

MrStein ::

PIP:
So pa najboljši diski še vedno hitrejši - Samsungovi F1 ter prihajajoči WDji s 320 GB platko (320 in 640 modela).

Ja, če je edino kar delaš s PC-jem poganjanje HDTach, potem so hitrejši od SSD. ;)

RejZoR:
Predstavljajte si disk z DDR3 ramom pri 1,6GHz.

Ti pa si predstavljaj njegovo ceno. Oziroma ne, kar preberi:
- 400 GB disk : 67-101 €
- 400 GB disk, hitrejši (15.000 RPM) : 614 €
- 200 x 2GB DDR3-1600 : 27.200 €

Ej, saj sem ti rekel, da teorija štima in da se to dejansko proizvaja. Le ena malenkost je. Prej omenjena. Cena. (in trajno hranjenje podatkov)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

arjan_t: rešitev je znana že 50 let. Imenuje se "bekap" ;-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

freserovski ::

Poglejte še to malo iz uporabniškega stališča...Računalniki se niso razširili zato, ker z njimi znajo upravljat samo kao mojstri, ki ste tukaj, ampak zato, da se vklopi in deluje čimbolj preprosto navzven. In ni za pričakovat od uporabnikov, da bodo delali backupe, ker že zdaj to počne malokdo.
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

PrimozR ::

Sej nardiš avtomatsko, kot sem rekel. 20 giga RAMa in zraven 20 giga 5400 disk za backup, iz katerega bi se podatki skopirali v RAM ob zagonu in ob izklopu nazaj.

EDIT:oz. bi se kr skos lepo kopiral, magari v idel in podobno ker bi v zgornjem primeru ob BSODju izgubil vse. Oz. ne ob BSODju, ob izgubi štroma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

MrStein ::

To tudi že obstaja. Battery backup up orenk RAID kontroler.

Kartica, kjer je gor RAM (sicer ne vem, če gredo do 20 giga, ampak ob današnjih cenah...) in disk.
Podatki gredo v RAM, od tam pa počasi na disk.
Ko sfali elektrike, baterija drži vsebino RAM-a (sicer pol najboljše spet elektriko priklopit,da se skopira na disk, ker baterija ne drži večno).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Dr_M ::

Ah, vec kot je navlake v racunalniku, vec moznosti je, da se bo neki zjebal.
Tele teorije z ramom mi niti mal niso usec. Se vedno je boljse flash pomnilnik, pa ceprov je precej pocasnejsi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PaX_MaN ::

15GB +- 5GB hitrega rama za sistem in "prefetchanje" podatkov, ki potrebujejo hitrost (multimedija, HD, palamudenje z videom in grafiko, igre), ter trda in zanesljiva shramba (RAID, bluray), je za hobi uporabnika IMO čisto dovolj.

Ch4N93 ::

@Rejzor:
Ko govorimo o performansu je ohranjanje podatkov najmanjši problem. Kolk štorma pa misliš da porabi RAM ko mu moaš samo držat tok da se ne zbrišejo podatki?
To ni isto kot RAM ob ful loadu, ko se brišejo in zapisujejo podatki v gigabajtih na sekundo.

Pozabljaš na konstanten refresh podatkov pri dinamičnem RAM-u. Torej konstanten read/write cikel, pa četudi je mašina z RAM diskom ugasnjena.
Ni nam lahko...

Quikee ::

Po moje je bolj zanimivo kot RAM diski združit SSD-je v RAID0. klik

tigrr ::

Bože mili, kolk se lahko nekateri razgrejeo ob ugibanju kaj bo prinesla prihodnost diskov..

IMHO je prihodnost (čez kake dve leti) nekej ala 200Giga SSD s par giga RAM keša za pohitritev dostopa in anti-wear krmilnikom, ki bo omogočil tiste tri leta življenjske dobe ob povprečni uporabi.
Pa za piko na i števec obrabe, ki bo ob koncu življenjske dobe izvrgu reklamno šifro za 30% popust pri nakupu novega diska iste firme :)

arjan_t ::

povprečna uporaba da 100.000x prepišeš 200GB v treh letih?

Dr_M ::

Pri sistemskem disku prides lahko zelo blizu ja.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MrStein ::

Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Brane2 ::

IMHO se SD ne bo bistveno prijel, ker bo folk dojel, da pri Flashu diskovne enote ne rabiš.

Če že imaš pomnilniške čipe, zakaj hudiča bi iz njih naredil disk namesto, da bi jih obesil direkt na CPU, ki bi lahko ozvajal programe direkt iz njih ?

Hitrosti prenosa bi skočile v nebo, nalaganja programov pa med normalnim delom ne bi bilo več, ker bi bili programi že naloženi-inštalirani v Flash.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najzanesljivejša Hitachi in Western Digital, Segate 3 TB prava katastrofa

Oddelek: Novice / Diski
2735823 (4884) m47hingi
»

Vaše računalniške komponente skozi zgodovino? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
737960 (4762) floyd1
»

Western Digital kupuje Hitachi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5214605 (12942) driver_x
»

FileServer za backupe (Little falls 2?, ketere diske ...) (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
704787 (3566) steev
»

Težave s trdimi diski

Oddelek: Pomoč in nasveti
51546 (1346) croco

Več podobnih tem