» »

Previsoko nakazilo ŠS - vračilo nujno???

Previsoko nakazilo ŠS - vračilo nujno???

«
1
2 3
...
5

Scarface ::

Sicer se to ni zgodilo meni ampak me vseeno zanima.
Študentka, ki jo poznam je dobila nakazano namesto 500€ enostavno 2x po 500€, ki jih je študentski servis založil.
Situacijo je izkoristila in poplačala vse račune in najemnino za stanovanje ter tako zapravila večji del. Seveda so jo kmalu kontaktirali s ŠS in rekli, da bodo poslali virant preko katerega bo višek denarja vrnila.
Zanima me ali ona MORA vrniti ta denar? Saj ni ona kriva, da so ji preveč nakazali....
Razumem, da si ta denar ni prislužila itd. Z moralnega aspekta bi bilo fer da vrne. Mene bolj zanima s pravnega stališča......
Been there, done that....

imagodei ::

A se norca delata oba?

Pomotoma so ji nakazali denar, ki ni njen. Kaj misliš? Moralno, pravno, naravno?

Kaj pa, če ti pri plačilu položnice preko neta napišeš eno nulo preveč in namesto 30 EUR za mobilni telefon plačaš 300 EUR? Kaj meniš, so pri operaterju pravno upravičeni do tega zneska? Al misliš, da bi morda morali vrniti (ali pa ti vsaj upoštevati kot dobropis)?
- Hoc est qui sumus -

mtosev ::

rabi vrnit.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Scarface ::

Fak a se ti norca delaš. Sej točno to sprašujem. A če se js zmotim pri plačevanju položnice in nakažem na napačen račun lahko upam, da bom še kdaj videl ta denar???
Ali pa če se pri znesku zmotim? Čeprov tukaj še obstaja nekaj možnosti....
Been there, done that....

bluefish ::

Naj kar vrne.

PacificBlue ::

Seveda, ni druge.

Tudi recimo banka se včasih zmoti in ti na bakomatu prikaže večje stanje kot je v resnici. Če dvigneš vse, te bodo pri naslednjem nakazilu na tvoj račun obrali natanko do centa, ki si ga dvignil preveč..pač fajn je bit fer, kaj češ.

imagodei ::

Ne, ti se delaš norca, dete...

Če se zmotiš pri plačevanju položnice in nakažeš na napačen račun, je jasno, da lahko prideš do denarja. Postopek morda ni trivialen, ampak če med tabo in (napačnim) prejemnikom denarja ni nobenega upniško-dolžniškega razmerja (pravniki, se opravičujem za nerodno izrazoslovje) in če to uspeš dokazat, je menda jasno, da boš denar dobil vrnjen.

Konec koncev ga ne puščaš nekje za smetnjakom, da bi ga na "tajno" pobral tvoj sodelavec, pa ga pred tem po nesreči odkrije klošar.

Skratka, denar dobiš nazaj. Nihče ti ne more vzeti denarja, ki si ga pomotoma nakazal na napačen račun ali v napačnem znesku. Seveda je pa pri tem pomembno tudi, da urgiraš takoj, ko svojo napako uvidiš. Hudo težko boš reklamacijo transkacije (npr. da plačaš 300 EUR namesto 30 za GSM) uveljavljal čez tri leta. Če pa to ugotoviš npr. v enem tednu, pa ni krize.
- Hoc est qui sumus -

Scarface ::

No to je že malo lepša razlaga :)
Ni se mi še zgodilo, da bi se zmotil niti obratno, da bi preveč dobil in zato sem tudi odprl to temo, ker me enostavno zanima kako in kaj v taki situaciji....
Been there, done that....

svenica ::

Brihtna punca, nimaš kaj.
Čudi me, da je prilezla do faksa.

imagodei ::

Lepa razlaga, grda razlaga...

Po tleh me je vrglo tvoje razmišljanje, da si nekdo zaradi napake lahko prisvoji nekaj, kar ni njegovo. Žal moram reči, da tvoje razmišljanje ni osamljeno.

Pomeni, da se tudi za sekundo ne poglobiš v situacijo in ne razmisliš. Samo fino se ti zdi, kako krasno na izi je prišla tvoja frendica do denarčka. Če bi namreč pomislil, bi hitro ugotovil, da to ne more držat vode. Privzema namreč, da se pri finančnih transakcijah nihče ne sme nikoli zmotiti. Če ti prodajalec v trgovini pozabi zaračunat 1 artikel, nato pa priteče za tabo do parkirplaca in te terja za 10 EUR, ker je spregledal svojo napako - a si mu ta denar dolžan, ali ne?
- Hoc est qui sumus -

Scarface ::

Neka prodajalka je zadnjič rekla, da v primeru, če si stranka obleče katerikoli kos oblačila in odstrani etiketo in sama prodajalka le tega ne opazi, se stranka lahko brez problema sprehodi iz trgovine in ji prodajalka nič ne more....
Ampak pustimo to... ni pomembno...

Še vedno pa nekako dvomim, da bi jaz osebno še kdaj videl €, ki bi jih nakazal na napačen račun...nekak smatram, da je to moja napaka in sem s tem pač nekomu (bognedaj) šenkal denar :D
Been there, done that....

PaX_MaN ::

Em, na napakah se učimo?

Scarface ::

unready don't be smartass. Drugač dela magisterij. Se pravi, da je že pre-lezla faks....
Been there, done that....

PaX_MaN ::

Ja, magisterij je pa res dober pokazatelj ... česarkoli.

Volta ::

Saj če je porabla dnar, še ne pomeni da je butasta ali da nekdo reče kako je lahko prilezla do faksa. Nekateri ljudje pač gledajo na stvari kratkoročno, kot npr. ta punca.

Še vedno pa nekako dvomim, da bi jaz osebno še kdaj videl €, ki bi jih nakazal na napačen račun...nekak smatram, da je to moja napaka in sem s tem pač nekomu (bognedaj) šenkal denar

Tudi jaz dvomim, da bi jih videl. To bi bila pač moja napaka, saj preden kaj nakažeš pa ja dobro pogledaš koliko in kam nakažeš, saj pa denar ne raste na drevesih. Če so oni nakazali 2x 500eur namesto 500eur jim pomoje tega s pravnega stališča nisi dolžen vrnit, druga je seveda zgodba z moralnega stališča.

Person ::

Heh, me so pred leti na banki nakazali cifro z dvema nulama preveč :)
Pač položil sem tam enih 200€ par par centov, pa je očitno , zamenjal s . ter tako nakazal 20000€ :)
(pač to je bilo takrat k so na NLB začeli, da si lahko na isti računm nakazal različen denar v različnih valutah, pa je ptoem tudi valuto obdržal)
Seveda so potem takoj popravili, ko so napako ugotovili ... (pač ko sem ga potem povprašal za skupno stanje ... sicer verjetno oni ne bi ne oni in ne jaz neki časa ugotovili napako)

aja, pa tudi meni so že preveč nakazali, ker so pač po pomoti mi pisali ure od sodelavca ... potem so pač naslednjič lepo popravli.

Je QL imeti čiste račune, če se fajn razumeš :)

LP
Let's make something useful!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Person ()

gzibret ::

Denar mora vrniti. Če bo zavlačevala, lahko ŠS zaračuna tudi zamudne obresti. Če bo še kar zavlačevala, ji grozi tožba, ki jo bo izgubila in plačala poleg 500e + obresti zraven še sodne stroške.
Vse je za neki dobr!

Scarface ::

No sej vračilo kot samo sploh ni problem.
Vprašanje je bilo postavljeno informativno.. da se razumemo....
Been there, done that....

mtosev ::

mami je krka/lek/novartis nakazal prevec $$ pa so poslali poloznico in je biloo reseno.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Volta ::

Če bo še kar zavlačevala, ji grozi tožba, ki jo bo izgubila

Ne, če bo najela katerega iz Boston legal :) Malo heca. Ja, tudi jaz bi denar seveda vrnil, že zaradi tega, da imam mirno vest. Ampak povej mi gzibret, na kak način bodo oni dobili tožbo? Naredili so napako, kot npr. lahko jaz pustim denarnico v parku, pa mi nekdo pobere denar ven. Na kak način, četudi vem, kdo mi je vzel denar, bi po pravnem postopku dobil denar nazaj?

mtosev ::

Naredili so napako, kot npr. lahko jaz pustim denarnico v parku, pa mi nekdo pobere denar ven. Na kak način, četudi vem, kdo mi je vzel denar, bi po pravnem postopku dobil denar nazaj?


ce mas serisko bankovca bi lahko verjetno dokazal.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

krneki0001 ::

Če ti nekdo nakaže preveč denarja, te lahko samo prosi da mu to vrneš. Tožiti te zato ne more, niti če bi dobil naslednji denar (kot v tem primeru, ko ta punca dela preko ŠS), ne sme odvzeti le tega (pa čeprav ti je prejšnjič pomotoma preveč nakazal).

Seveda, pa je tukaj še moralno vprašanje tega, da se je nekdo zmotil in nekdo bo moral to plačat. Ponavadi tistemu od plače trgajo, ki se je zmotil. Tako da se mi zdi moralno da bi vrnila denar.

Volta ::

@Nebivedu
Potrdil si mi, kar sem si mislil. Seveda je moralno pravično, da punca ta denar vrne, ampak hotel sem vedeti za ziher, da ti tega denarja ne morjo izterjat. Upam, da je to res kar si napisal. Bomo videli odzive.

;-) ::

Zato kr si pišeš vse serijske bankovcev ja =)

Invictus ::

Kar se tiče nakazil, naslednje:

- če vi nekomu nakažete preveč denarja, ali nakažete na napačen račlun, je to povsem vaša krivda.
- banka je tukaj samo posrednik, ne igra pa nadzornika. Ga niti ne more vedeti, ker nima osnove za preverbo.
- prejemnikova dobra volja je, da vam vrne preveč nakazani denar. Pravno mu ne morete nič, saj ste mu to prostovoljno nakazali. Grožnje z odvetniki so navaden blef, ker niste storili ničesar protizakonitega. V bistvu ste samo zapravili denar na vašem transakcijskem računu, ki je pa vaš takoj ko se znajde gor.
- neka moralna obveza je, ampak če bi meni kdo pol milijona nakazal, me čez dva dni ne bi bilo več nikjer ... :)
- seveda je povsem drugo, če oni uspejo dokazati, da vam je nakazal denar nekdo, s katerim ste se to dogovorili. V tem primeru gre za krajo in temu primerno sledijo tudi sankcije.
- banka nikoli ne prikazuje na bankomatu večje vrednosti. Samo prejšnja transakcija se še ni obdelala. Pač ne dela vse "real-time". Zato imate včasih večje stanje na kartici, kot pa je v resnici. Predvsem so problem plačila preko kartic, ker nakatere firme to obdelujejo v paketih.

LP I.

P.S. Konstruktivne kritike prosim ....

imagodei ::

Scarface> "Še vedno pa nekako dvomim, da bi jaz osebno še kdaj videl €, ki bi jih nakazal na napačen račun...nekak smatram, da je to moja napaka in sem s tem pač nekomu (bognedaj) šenkal denar :D"

Well, not...

Iz več razlogov. Kot prvo, gre za elektronsko transakcijo. To ni tako, kot bi šenkal denar klošarju na klopici, čez pol ure bi pa prišel nazaj in od njega zahteval svojih 5 EUR. Elektronska transakcija je zabeležena. Drugič, gre za transakcijo na podlagi nekega opravljenega dela ali storitve. Za to delo/storitev mora obstajati neka dokumentacija, dobavnica, izdana faktura, nalog za plačilo. Podjetje ne more kar tako, rodi stvori nekje najti nekega denarja, če zanj ni izdalo računa. Kapiraš? Ne more podjetje prejeti 300 EUR, če pa je bil izdan račun za 30 EUR. Kaki spretni goljufi bi morda uspeli to nekako zakriti, če ti ne bi v doglednem času zagnal vika in krika, načeloma pa to ne gre.

Tretjič, če govoriva konkretno o položnici, je na le-tej zabeležen znesek, prejemnik ter namen plačila. Če torej ti nakažeš denar na napačen račun, imaš v rokah trdne argumente, zakaj je prišlo do pomote. Recimo, da se pri plačevanju položnice zmotiš in nakažeš 30 EUR za plačilo GSM računa, podjetju Elektro. Najmanj, kar bo pri elektronski transakciji narobe zabeleženo, bo to, da pod rubriko NAMEN piše: "Plačilo GSM avg08".

Če gledava tvoj primer: Tvoja kolegica je delala pri podjetju, ki ji je postavilo neko tarifo. Podjetje je po opravljenem delu plačalo 500 EUR (+ stroške zavarovanja in posredovanja) študentskemu servisu. Ta pa je tvoji kolegici izplačal 1000 EUR. Veriga je znana, napaka dokazljiva. Ne more tvoja kolegica dobiti 500 EUR denarja praktično podarjenega s strani ŠS. Transakcije so zabeležene tako na strani podjetja (je nakazalo 500 EUR), tako na strani SŠ (so prejeli 500 EUR, nato pa dvakrat nakazali 500 EUR za isto delo), tako na strani banke. Če bi ŠS tvoji kolegici nakazal 500 EUR kot "Plačilo za delo", dodatnih 500 EUR pa kot "Nagrado ŠS za izvrstno opravljeno delo", bi bila situacija precej drugačna, kot pa če na dveh nakazilih piše "Plačilo za delo marec 2008".

Napake so možne, tako s strani fizičnih, kot s strani pravnih oseb. Ker so takšne napake izsledljive (v nasprotju s primerom, ko ti pomotoma pokloniš 100 EUR klošarju, čez eno uro pa od njega zahtevaš nazaj 90 EUR), se takšno prisvajanje denarja, ki ti ne pripada, lahko imenuje kvečjemu kraja.

Je zdaj kaj bolj jasno?
- Hoc est qui sumus -

;-) ::

Če mi nekdo nakaže nek denar to pomeni da mi ga je dal. Če se delam norega da nevem kdo in zakaj sem denar dobil ga zapravim itd...nevem kako mi ga lahko izterjajo nazaj?

To je isto kot da ti eden v denarnico položi 500€ (sicer neveš zakaj) pa jih imaš not v SVOJI! denarnici pa jih nesmeš uporabit?
buče

mtosev ::

Če mi nekdo nakaže nek denar to pomeni da mi ga je dal. Če se delam norega da nevem kdo in zakaj sem denar dobil ga zapravim itd...nevem kako mi ga lahko izterjajo nazaj?

To je isto kot da ti eden v denarnico položi 500€ (sicer neveš zakaj) pa jih imaš not v SVOJI! denarnici pa jih nesmeš uporabit?
buče


kako se eni motijo>:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

urban99 ::

Ah, tole me je spomnilo na pomoto (saj ne vem, a bi dal narekovaje al ne) s 625.000 € - te stvari se dogajajo menda... :)))

imagodei ::

@nebivedu:

Buče.

@Invictus:
Nakazovanja denarja seveda ne gre ravnati preveč zlahka. Seveda je banka zgolj posrednik in zato te ona ne bo kreditirala, ko boš ti pomotoma nakazal 30.000 EUR za račun za telefon, namesto 30 EUR. Preden nakažeš denar, je potrebno 2x prečekirat, da sta znesek ter transakcijski račun prava.

Če kljub temu pride do napake, se največkrat da ugotoviti, da gre za napako. Smiselno pri tem je, da prejemnik denarja vrne znesek, ki mu ne pripada oz. omogoči nekakšen dobropis (če gre za mesečno odplačevanje položnic), saj v nasprotnem primeru oškodovanec lahko pravico išče na sodišču. Ker govorimo o elektronskih transakcijah, je skoraj 100% verjetnost, da bo neupravičeni prejemnik denarja na koncu izgubil, poleg konkretnega zneska pa bo moral plačati še sodne stroške in morda tudi zamudne obresti.

Da ne govorimo o tem, da je vsaka fizična ter pravna oseba dolžna voditi lastno evidenco in je odgovorna za stanje financ na svojem računu. Tukaj gre tudi za vprašanje pranja denarja. Kaj pa, če ti Princ iz centralne Afrike, ki ga je oblast vrgla iz položaja, poskuša nakazat 1 milijon dolarjev? Ali pa, če bi ŠS želel malo "skriti" svoje finance, za kake pol leta?
- Hoc est qui sumus -

mtosev ::

v bankomatu je is tiste reze za $ viselo X.000Sit pa sem sel mimo:)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

krneki0001 ::

@Nebivedu
Potrdil si mi, kar sem si mislil. Seveda je moralno pravično, da punca ta denar vrne, ampak hotel sem vedeti za ziher, da ti tega denarja ne morjo izterjat. Upam, da je to res kar si napisal. Bomo videli odzive.


Nekako smo vsi ljudje in vsi delamo napake, nekateri večje, drugi manjše. In ta napaka (2x nakazilo), bo nekoga stala kr nekaj.

Zamisli si da delaš za 400 evrov ali manj na mesec za računalnikom v študentskem servisu, kjer cele dneve pritiskaš številke in pri nakazilu 500 evrov se zmotiš in 2x potrdiš plačilo. Ker si naredil tako napako, te bo to drago stalo, če tega denarja ne dobiš nazaj. Seveda pokličeš tistega pri komer si se zmotil in prosiš za vračilo denarja. Ker pa ta človek nima nekih moralnih nagnjenj, pa ti reče kratkomalo "jebi se!". Torej boš delal vsaj en mesec in še malo zastonj, potem te bodo pa najbrž vrgli iz službe, ker si naredil eno napako. Lahko pa probaš malo zagrozit in začneš s kako grožnjo po odvetniku ali tožbi. Seveda je vse brezpredmetno, ker nekateri ne padejo na limance in ...

No, nekako tako je recimo tvoja kolegica dobila denar, nekdo pa bo zaradi tega zelo nastradal. Po mojem bi bilo lepo, če bi denar vrnila.

mojsterleo ::

to se je tudi meni zgodilo nekaj podobnega. par mesecev nazaj se je na mojem racunu znaslo 750 EUR pod rubriko "transakcija". v bistvu nisem imel pojma za kaj se gre, dolker mi niso en mesec pa pol (!) kasneje iz njihove odvetniske druzbe poslal zahtevo, da moram takoj vrnit denar (ker da je to treba po obligacijskem zakoniku bla bla). seveda jaz nisem bedak, da jim bom kar na roke vracal denar, ker se gre tudi za vprasanja dohodnine.

od mercatorja sem zahteval dokazilo, da je bil denar od nekoga drugega res pomotoma poslan na moj racun. tega dokumenta mi nocejo poslati, jaz pa jim tudi nisem vrnil denarja. od tega pa je minilo ze skoraj pol leta.

krneki0001 ::


@Invictus:
Nakazovanja denarja seveda ne gre ravnati preveč zlahka. Seveda je banka zgolj posrednik in zato te ona ne bo kreditirala, ko boš ti pomotoma nakazal 30.000 EUR za račun za telefon, namesto 30 EUR. Preden nakažeš denar, je potrebno 2x prečekirat, da sta znesek ter transakcijski račun prava.

Se strinjam


Če kljub temu pride do napake, se največkrat da ugotoviti, da gre za napako. Smiselno pri tem je, da prejemnik denarja vrne znesek, ki mu ne pripada oz. omogoči nekakšen dobropis (če gre za mesečno odplačevanje položnic), saj v nasprotnem primeru oškodovanec lahko pravico išče na sodišču. Ker govorimo o elektronskih transakcijah, je skoraj 100% verjetnost, da bo neupravičeni prejemnik denarja na koncu izgubil, poleg konkretnega zneska pa bo moral plačati še sodne stroške in morda tudi zamudne obresti.

ugotovi se hitro, da gre za napako, vendar za vračilo denarja, če zmotno nakažeš fizični osebi na račun, lahko le prosiš, drugih vzvodov nimaš. Nekdo je sicer dobil denar, vendar ga izterjat ne moreš, če on tega ne želi.
Smo tudi tukaj imeli take primere, pa se je ponavadi vrnilo, par primerkov pa je vedelo, da tega ni treba in so imeli tisti, ki so naredili napako kr probleme, ker so jim trgal od plače.


Da ne govorimo o tem, da je vsaka fizična ter pravna oseba dolžna voditi lastno evidenco in je odgovorna za stanje financ na svojem računu. Tukaj gre tudi za vprašanje pranja denarja. Kaj pa, če ti Princ iz centralne Afrike, ki ga je oblast vrgla iz položaja, poskuša nakazat 1 milijon dolarjev? Ali pa, če bi ŠS želel malo "skriti" svoje finance, za kake pol leta?


Nekateri plačujemo banko, da nam vodi evidenco in jo dobiš vsak mesec po pošti.
Pod preverbo pranja denarja, pa itak mora vsaka transakcija nad 12.000 evrov.

imagodei ::

;-) >"Če mi nekdo nakaže nek denar to pomeni da mi ga je dal. Če se delam norega da nevem kdo in zakaj sem denar dobil ga zapravim itd...nevem kako mi ga lahko izterjajo nazaj?"

Če se boš delal norega, te lahko, namesto v zapor, pošljejo v psihiatrično bolnišnico. Denar, če imaš kakršno koli obliko lastnine ali osebnega dohodka, se pa da izterjati. Brez skrbi.

;-) >"To je isto kot da ti eden v denarnico položi 500€ (sicer neveš zakaj) pa jih imaš not v SVOJI! denarnici pa jih nesmeš uporabit?"

Daleč od tega, da bi bilo to kakorkoli podobno. Elektronske transakcije so (naj bi bile) precej varne in težko ponaredljive. Računovodstvo vsakega podjetja mora nekajkrat mesečno poročati DURS-u in sorodnim ustanovam. Poleg tega do pomot sme prihajati. Noben sodnik ni tako zagaman, da bi razmišljal kot vi, trop bedačkov.

Če Microsoft zaposli računovodja, ki ima hudobne namene in nakaže meni 50 mio USD in jih jaz zapravim...?! Dajte malo glavo uporabljat!

Če se tebi zdi enako, če položiš svojemu prijatelju v njegovi hiši v denarnico, ki leži na njegovi mizi 500 EUR, ali pa če se pri tipkanju zmotiš in v transakcijskem računu napišeš 6 namesto 5 ali pa pri znesku pomotoma namesto 30 pritisneš poleg ničle še devetko (309), si pač trapast do amena.
- Hoc est qui sumus -

mtosev ::

to se je tudi meni zgodilo nekaj podobnega. par mesecev nazaj se je na mojem racunu znaslo 750 EUR pod rubriko "transakcija". v bistvu nisem imel pojma za kaj se gre, dolker mi niso en mesec pa pol (!) kasneje iz njihove odvetniske druzbe poslal zahtevo, da moram takoj vrnit denar (ker da je to treba po obligacijskem zakoniku bla bla). seveda jaz nisem bedak, da jim bom kar na roke vracal denar, ker se gre tudi za vprasanja dohodnine.

od mercatorja sem zahteval dokazilo, da je bil denar od nekoga drugega res pomotoma poslan na moj racun. tega dokumenta mi nocejo poslati, jaz pa jim tudi nisem vrnil denarja. od tega pa je minilo ze skoraj pol leta.


kaj mislis da si dobil "darilo"?

zelo "moralno" obnasanje.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

imagodei ::

nebivedu> "ugotovi se hitro, da gre za napako, vendar za vračilo denarja, če zmotno nakažeš fizični osebi na račun, lahko le prosiš, drugih vzvodov nimaš. Nekdo je sicer dobil denar, vendar ga izterjat ne moreš, če on tega ne želi.
Smo tudi tukaj imeli take primere, pa se je ponavadi vrnilo, par primerkov pa je vedelo, da tega ni treba in so imeli tisti, ki so naredili napako kr probleme, ker so jim trgal od plače."

Kako, da nimaš drugih vzvodov? Pa kaj živimo v bananarepubliki?

Nebivedu> "Nekateri plačujemo banko, da nam vodi evidenco in jo dobiš vsak mesec po pošti."

Kljub temu si sam dolžan voditi lastno evidenco. Če se na tvojem računu neupravičeno znajde 5.000 EUR, je najmanj, kar moraš storiti, obvestiti banko oz. tistega, ki ti je ta denar nakazal. Takšne transakcije so sicer IMO lahko tudi povod za to, da ti DURS izstavi kakšno kazen zaradi utaje davkov.
- Hoc est qui sumus -

PaX_MaN ::

A zahteva po takojšnji vrnitvi denarja, citiranje zakonika => da si TI ne-vem-koji-kakvi kriminalec kriv, da so zayebali v SVOJEM! računovodstvu, je pa "moralno obnašanje"? Ne me smejat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Bramac ^^ ::

to se je tudi meni zgodilo nekaj podobnega. par mesecev nazaj se je na mojem racunu znaslo 750 EUR pod rubriko "transakcija". v bistvu nisem imel pojma za kaj se gre, dolker mi niso en mesec pa pol (!) kasneje iz njihove odvetniske druzbe poslal zahtevo, da moram takoj vrnit denar (ker da je to treba po obligacijskem zakoniku bla bla). seveda jaz nisem bedak, da jim bom kar na roke vracal denar, ker se gre tudi za vprasanja dohodnine.

od mercatorja sem zahteval dokazilo, da je bil denar od nekoga drugega res pomotoma poslan na moj racun. tega dokumenta mi nocejo poslati, jaz pa jim tudi nisem vrnil denarja. od tega pa je minilo ze skoraj pol leta.


kaj mislis da si dobil "darilo"?

zelo "moralno" obnasanje.


Moralno obnašanje? In zarad tega bo on mogoče presegel limit za dohodnino, ter bo naslednje leto moral plačati kar veliko denarja. Zaradi njihove napake! Tebi se to zdi normalno? On je čisto pravilno odreagiral, brez potrdila naj ne vrne denar pa pika.

Zgodovina sprememb…

mojsterleo ::

takele napake niso hec. predstavljajte si, da ta denar pomotoma nakazejo nekomu, ki dobiva socialno pomoc ali pa nadomestek place. ta bi sele fejst najebal, ko bi mu vse pomoci takoj ukinili, in bi se moral zagovarjat, od kje je dobil ta denar, ali pa bi ga celo prijavili policiji za delo na crno.

mtosev ::

to se je tudi meni zgodilo nekaj podobnega. par mesecev nazaj se je na mojem racunu znaslo 750 EUR pod rubriko "transakcija". v bistvu nisem imel pojma za kaj se gre, dolker mi niso en mesec pa pol (!) kasneje iz njihove odvetniske druzbe poslal zahtevo, da moram takoj vrnit denar (ker da je to treba po obligacijskem zakoniku bla bla). seveda jaz nisem bedak, da jim bom kar na roke vracal denar, ker se gre tudi za vprasanja dohodnine.

od mercatorja sem zahteval dokazilo, da je bil denar od nekoga drugega res pomotoma poslan na moj racun. tega dokumenta mi nocejo poslati, jaz pa jim tudi nisem vrnil denarja. od tega pa je minilo ze skoraj pol leta.


kaj mislis da si dobil "darilo"?

zelo "moralno" obnasanje.


Moralno obnašanje? In zarad tega bo on mogoče presegel limit za dohodnino, ter bo naslednje leto moral plačati kar veliko denarja. Zaradi njihove napake! Tebi se to zdi normalno? On je čisto pravilno odreagiral, brez potrdila naj ne vrne denar pa pika.


napisal je da ga je odvetnik kontaktital. a to ni dovol?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Bramac ^^ ::

In ti bi jim na njegovem mestu vrnil denar, drugo leto bi pa dobil pismo od davkarije da moraš vrnit recimo 1.3k€. Se pravi bi zaradi njihove napake moral plačati toliko denarja. Fajn ane?

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Zanimivo, da ima tolikokrat osmehovani mtosev tokrat precej bolj prav kot večina sodelujočih.

Praviloma morajo imeti vsa pravna dejanja (oz. posli) neko podlago, kavzo (podlago, pravni temelj), torej "razlog oz. namen podlaga, zaradi katerega se nekaj izpolni". Kavza tega, da nekdo opravi delo preko ŠS, je "dogovor študenta in delodajalca"; kavza plačila kupnine je sklenjena prodajna pogodba. Če kavza ne obstaja oz. je pomanjkljiva, je pomanjkljiv tudi posel, ki se je na tej podlagi izvršil. Praviloma to pomeni, da je posel ničen - v primeru ničnosti pa obstaja splošna obveznost vračanja (neupravičeno) prejetih izpolnitev.

V tem primeru se mi zdi, da gre za navadno "neupravičeno obogatitev": torej, nekdo [študentka] je "neupravičeno" (zaradi napake referenta) pridobila neko premoženjsko korist, na račun plačnika (študentskega servisa?). Glede na to, da je študentka v slabi veri (torej VE, da je to prejela neupravičeno), bo morala vrniti. Njena obveznost pa ni zgolj moralna, ampak tudi pravna.

Obligacijski zakonik tako v poglavju o "pravilih vračanja" v sklopu kondikcij določa splošno pravilo:

Splošno pravilo

190. člen

(1) Kdor je bil brez pravnega temelja obogaten na škodo drugega,
je prejeto dolžan vrniti, če je to mogoče, sicer pa nadomestiti
vrednost dosežene koristi.

(2) Z obogatitvijo je mišljena tudi pridobitev koristi s
storitvijo.

(3) Obveznost vrnitve oziroma nadomestitve vrednosti nastane
tudi, če kdo nekaj prejme glede na podlago, ki se ni uresničila
ali je pozneje odpadla.


V primeru prvega odstavka gre za t.i. "condictio indebiti" - torej zahtevanje vračila tistega, kar je bilo izplačano, čeprav je bilo nedolgovano. V tretjem odstavku gre za primer, ko bi podlaga v času plačila sicer obstajala, a naknadno odpadla (npr. pogodba bi bila spoznana za nično) - "condictio causa finita"

Seveda bi bil primer drugačen, če bi ŠS recimo "vedel, da ni nič dolžan", pa bi vseeno plačal - v takšnem primeru študentka ne bi morala vrniti prejetega.

***

Vprašanje, ali je smela ona prejeti znesek "porabiti", je neodvisno od njene obveznosti iz neupravičene obogatitve.

Res je, da če ne bo želela prostovoljno vrniti, bo moral plačnik tožiti. A če se bo (neuspešno) upirala, znajo stroški, ki jih bo plačala (svojim in nasprotnim) odvetnikom, kaj kmalu preseči nekajkratnik 500 EUR.
https://dolhar.si/

mtosev ::

In ti bi jim na njegovem mestu vrnil denar, drugo leto bi pa dobil pismo od davkarije da moraš vrnit recimo 1.3€. Se pravi bi zaradi njihove napake moral plačati toliko denarja. Fajn ane?

saj bi dobil izpisek na banki da si nakazal nazaj.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

imagodei ::

@nebivedu,

Po prispevku Žige Dolharja, še vedno trdiš, da nimaš drugih vzvodov?
- Hoc est qui sumus -

Invictus ::

Ko ti nekdo denar zmotno nakaže na transkacijski račun, to ne gre v dohodnino, ker to ni bil dohodek, poleg tega pa DURS ne monitorira računov.

Zdaj pa vi meni povejgte, zakaj bi bil kazensko odgovoren za nakazilo denarja na moj račun, če pa en bebec ne zna napisati prave številke računa. Tukaj je predvsem njegova krivda, smatra se pa da je pošiljatelj pri zdravi pameti vedel kaj počne. Banka nima vzvoda, ki bi denar terjala nazaj, ker to ni njen problem.

Druga stvar so nakazila pravnih oseb. Ampak je vseeno dobra volja druge pravne osebe, da denar vrne.

Če pa kot fizična oseba nakažeš denar drugi fizični osebi, ga pravno ne moreš zahtevati nazaj. Saj si potrdil nakazilo denarja in ni šlo mimo tebe. Za bedake, površneže in ostale idiote banka preprosto ne odgovarja.

Če se v nekem računovodstvu nekdo zmoti pri nakazilu, potem ni prejemnik kriminalec. Problemi so potem interni vpodjetju, stvar prejemnika pa je ali denar vrne.

Če mislite da bi dobili tako nakazan denar nazaj, vsi ki to verjamete, meni nakažite največji znesek, ki ga lahko, pa bomo videli kdo ima prav ... :))
Po potrebi dam svojo številko transakcijskega računa ;((.

LP I.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Ziga Dolhar ::

Invictus,

1. Glede "vračanja" ne gre za kazenskopravno vprašanje, torej ti ne boš "kaznovan", pač pa zgolj "vrnil" premoženjsko korist, ki ti ne gre. "Kriminalcev" tu ni.

2. Stranka v sporu ni "banka" - glede banke je popolnoma nesporno, da je izvršila naročilo svojega nalogodajalca, in to točno tako, kot je bilo naročeno (oz. dvakrat "kliknjeno"). Sporno razmerje je med ŠS in študentko.

3. Kot že zgoraj omenjeno - povračilo se lahko zahteva nazaj le, če gre res za "napako".
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Nekateri ste pa res kot otroci tu. Naj kar zapravi še tisto kar je ostalo, naj ne posluša nikogar in naj čaka, da jo tozijo. To bo biznis.
Takih primerov je vsak dan ogromno, in čisto vsak dobi svoje nazaj. Slej ko prej. Samo da pri bedakih še odvetniki nekaj zasluzijo.

Vikking ::

Kar se mene tiče gre za dve stvari.

Pri plačevanju računov, prejemanju plačil za izstavljene fakture, ali smo dobili preveč ali premalo... kakorkoli poslujemo z pravno osebo, se stori natanko tako, kot je že opisal gizbert. Denar se vrne, če se ne, se lahko zaključi vse skupaj z sodno izterjavo.


Kadar pa govorimo recimo o prenakazovanju denarja med dvema fizičnima osebama, je pa druga zgodba. Če npr. jaz kolegu nakažem na TRR nek znesek, vendar je ta denar dobil nekdo drug (ker je bila moja krivda, napačno vpisan TRR, potem je verjetno samo dobra volja posameznika da mi vrne denar.
Vendar vse skupaj tudi nekje meja. Ne moreš dobivat enormnih zneskov, ne da bi davčni organ zanimalo kako si "zaslužil" ta denar.

Tako da če se nekdo zmoti in vam nakaže polmiljona evrov, če jih ne boš uporavičil boš lahko šel še v zapor.

imagodei ::

Invictus> "Če mislite da bi dobili tako nakazan denar nazaj, vsi ki to verjamete, meni nakažite največji znesek, ki ga lahko, pa bomo videli kdo ima prav ... :))
Po potrebi dam svojo številko transakcijskega računa ;((."

Ne bereš, kaj ti piše pravnik. Preberi še enkrat, počasi.

In ja, če ti bomo nakazali denar za test, bomo očitno vsi izviseli, ker ne gre za napako, ane? In ja, če bi ti slučajno res želel tole testirat in če bi mi res želeli s tabo vred to testirat, bi seveda rabili št. tvojega transakcijskega računa. Nič po potrebi, ampak kar zares.

Ni to peskovnik, fercryingoutloud...
- Hoc est qui sumus -
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prejem napačno obračunane plače (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
505816 (3613) solatko
»

Vračilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5010518 (8544) moonpowd
»

Banka trdi da je bilo plačilo izvedeno z nezakonitimi sredstvi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9319798 (15124) mat xxl
»

kako "reversat" bančno nakazilo ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11017693 (10330) lexios
»

Študentski servis prevelik znesek !

Oddelek: Loža
398551 (4242) tx-z

Več podobnih tem