» »

Vista ali Linux?

Vista ali Linux?

1 2
3
4 5

BigWhale ::

G-man in BigWhale, meni je čisto vseeno kaj pa kdo je kriv, pravim samo, da se en povprečen uporabnik ne bo ukvarjal z linuxovimi skriptami in gonilniki.


Aha, lej, ti k se na stvari spoznas pravis, da se navaden Joe ne bo ukvarjal s skriptami. Seveda se ne bo. Hkrati pljuvas po Linuxu, kako je zanic, ker nic ne dela, potem pa pravis, da te tako ali tako ne briga zakaj ne dela. Torej, ce bi se v resnici spoznal na stvari, bi rekel, "Linux je odlicen, samo proizvajalci hardware-a so taki trotli, da ne delajo gonilnikov za Linux. Ali pa so se vecji trotli in tud ne pustijo, da bi kdo drug naredil gonilnike."

In če mu kaj ne bo delalo na windowsih, bo imel vsaj komu težit, kupil je OS, kupil je hardware, nekdo bo poskrbel, da bo oboje skupaj delalo, še posebej ker ponavadi na hardwaru piše med minimalnimi zahtevami tudi windows (98,2000,karkoli), kar pomeni, da je nekdo tisto vsaj enkrat sprobal.


Povej komu naj tezim ker moj Webcam ne dela? Komu? Proizvajalca Webcama ze davno ni vec, Vista ga pa ne podpira. Driverje imam pa za Windows 98. Prosim, ce mi poves komu naj tezim?

Pravim tudi, da tist, ki pravi, da na linuxu ni pa nobenih problemov, pač laže, pretirava, ali pa ni bil na njih več kot 5 minut.


Torej sem jaz laznivec? Ker trdim, da nimam nobenih problemov z Linuxom? Oziroma, da ga nisem nucal vec kot pet minut? Ampak res nimam nobenih problemov, vse stvari mi enostavno delajo. Nadgradnjo na Ubuntu 8.04 sem naredil medtem, ko sem visel na ircu in prebiral slo-tech. VSE mi dela. Pa sem zamenjal prevajalnik, standardno knjiznico, okenski upravljalec, jedro sistema. Lazem se?

Na linuxu ne dela prav niti ATI-jeva grafična, pa imamo praktično samo 2 firme, ki delajo te stvari. In ja, obstjajo ATI-jevi gonilniki, ki so pa spet zanič (da ne bo kdo rekel, da je vsega linux kriv), ampak to mene ne zanima, stvar ne dela.


Meni je Atijeva kartica delala povsem normalno.

BTW, malo prej sm zagnal svoj ubuntu na prenosniku priklopljenem na zunanji CRT monitor. Ne bom niti razlagal kakšna razlika je v tem med XP-ji in ubuntu. Moral bi resetirat računalnik, in potem bi BAJE delalo normalno. Hvala lepa.


Tako, kot v Windows. Ce ti kaj ne deluje imas tudi ti komu za tezit. Proizvajalcu strojne opreme. Zakaj hudica je povsem ok, ce tezis nekomu, ker ti ne dela nek kos hardware-a v Windows? Totalno nesprejemljivo pa je, ce nek kos hardwera ne dela v Linuxu? Takrat pa kar naenkrat nimas nikomur za tezit? Ja kako, da ne? Kaj pa proizvajalec? V Windows primeru je ok, ce tezis, v Linux pa ne? Al si hotel povedat, da v Windows primeru lahko tezis Microsoftu?

Heh, si kdaj prebral EULA licenco? In kako opozorilno okno, ko kaj ne dela? Tam vedno pise "Please consult your hardware vendor/manufacturer."

aiko ::

Vidim, da je bila tema odprta samo z enim namenom. Da se splet pljuva navzkriž.
Naslov bi bilo treba spremeniti v Vista vs. Linux?

BigWhale: Ti si spraševal kaj in zakaj namestiti. Torej, če že itak bo nameščen linux (glede na to, da ga toliko zagovarjaš), ne rabiš sploh spraševati tega.
In še ko ti nekdo pove "zakaj" (pa čeprav so to vse osebna mnenja, katera bi lahko tudi tako vzel), takoj napadeš nazaj.
In ne, ne delajo vsem vse stvari v linuxu. Meni se ubuntu niti naložiti ni hotel. Pa zelo me moti to, da nimajo vse aplikacije istega izgleda (teme), bodisi na splošno ali v nastavitvah.

Ne rečem, da so linuxi slabi. Pravim le to, da je Microsoft (pa naj bo to XP ali Vista), pravi mojster v tem, da OS in vse dodatke lično zapakira skupaj in zato delujejo kot celota in se tako tudi obnaša (in zato tudi toliko več ali manj zadovoljnih uporabnikov).

p.s.: ravno včeraj sem poizkusil Mandrivo spring. Prvo kar se mi je sesulo, je ktaskbar (kicker). Sej zadevo rešiš z ukazom "dcop kicker...", samo to ni to. Ta bug se vleče že par let, pa še ni porihtan in kot zgleda tudi ne bo, kot še marsikateri. Na winsih bi bilo to že porihtano.

p.s.1: pa ne rabiš me napast, itak me ne briga.

jype ::

aiko> p.s.1: pa ne rabiš me napast, itak me ne briga.

Chaaaaarge!

aiko> Pravim le to, da je Microsoft (pa naj bo to XP ali Vista), pravi mojster v tem, da OS in vse dodatke lično zapakira skupaj in zato delujejo kot celota in se tako tudi obnaša (in zato tudi toliko več ali manj zadovoljnih uporabnikov).

Potem boš pa zlahka odgovoril na BigWhaleovo vprašanje o webcamu.

BigWhale ::

Na moj notesnik tudi Vista ni hotela. Nek tronote, kake tri leta star. Sem bil zmenjen, da napisem primerjalni clanek Viste in takratne Mandrive ali Fedore, nevem vec. Pa ni bilo nic od tega. Preden se je namestitev resnicno zacela je rekla Vista: Insert Drivers CD. Pa ni rekla, ne za katero stvar ne cemu, nic. Kaj naj zdaj? Komu naj jokam?

BigWhale ::

Aja, pa meni se kicker se nikoli ni sesul. Sploh nisem vedel, da ga potem moras pognati z dcop kicker. Vem pa, da moras prtisnt CTRL-ALT-DEL in new task in napisat not Explorer.Exe, ce se ti taskbar v Windows zrusi. ;>

blackbfm ::

Na moj notesnik tudi Vista ni hotela.


Please consult your hardware vendor/manufacturer. :)

Boomer1911 ::

LoL3D
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

Jst ::

>Vem pa, da moras prtisnt CTRL-ALT-DEL in new task in napisat not Explorer.Exe, ce se ti taskbar v Windows zrusi. ;>

Pa med tem pozabi nekaj tray ikonc, ki so prej bivale v tray baru.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Boomer1911 ::

saj običajno se to avtomatsko, razen če imaš zalegan win, potlej je pa treba res tole ročno...
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

CaqKa ::

>>> >Vem pa, da moras prtisnt CTRL-ALT-DEL in new task in napisat not Explorer.Exe, ce se ti taskbar v Windows zrusi. ;>

>>> Pa med tem pozabi nekaj tray ikonc, ki so prej bivale v tray baru.

tray ikonce se nič več ne pozabljajo. je bilo z nevem katerim updatom porihtano...

Utk ::

BigWhale, če praviš, da ti je na linuxu zmeraj vse delalo, programsko in strojno, lažeš. Pika. Sploh, ker vem da zagovarjaš linux že najmanj 5 let. Tega jaz ne bi trdil, če ne bi ti reku, da sem kje napisal, da je linux zanič. Tudi to lažeš. Nisem. Samo pravim, da stvari ne delajo, zakaj ne, nikogar ne briga. Tebe tudi ne briga dost, zakaj se ni dala Vista inštalirat, in ali je kriv Microsoft ali tisti, ki ti je sestavil računalnik, pač ne dela, Vista je zanič, gremo na naslednji OS. Ker sam računalnik očitno dela, z linuxom, XP-ji, z nečim verjetno že.
Webcam si kupil pri nekomu, ki ti je dal garancijo in neko servisno dobo. Zmeni se znjim. Jaz sem pri ATI-ju dobil driverje, ki pa ne rešijo stvari s 3d pospeševanjem, še ostale poslabšajo, kaj naj še naredim? Če so dali ven driverje za linux kernel ta in ta, so jih verjetno sprobali, ampak očitno ne na moji distribuciji.
Še eno stvar sem imel pri Fedori in čisto standardno mrežno kartico, ki baje tako odlično delajo na raznih linuxih. Tudi meni jo je prepoznalo brez problema, vse super, samo nikogar se ni dalo znjo nikamur povezat. In kakšna je bla rešitev? V neki skripti na koncu diska, je bla ena vrstica odveč, sem zbrisal in je delalo. 7 sekund časa, da to narediš, in 2 ure časa, da najdeš rešitev za to na internetu. Čemu je to podobno? Si že doživel kaj takega na windowsih? Raje potegnem driverja z neta, jih inštaliram, in naj dela, če ne dela, nesem nazaj. Je dosti manj truda. -EDIT: pa ne da sem kdaj to že moral naredit.
In ne pozabit na tržne deleže windowsev in raznih linuxov. Za vsakih 0.0002% ne bo niti veliki ATI delal driverjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

jype ::

CrniE> Jaz sem pri ATI-ju dobil driverje, ki pa ne rešijo stvari s 3d pospeševanjem, še ostale poslabšajo, kaj naj še naredim?

Če kar tebe citiram:

CrniE> Zmeni se znjim.

G-man ::

Raje potegnem driverja z neta, jih inštaliram, in naj dela, če ne dela, nesem nazaj. Je dosti manj truda. -EDIT: pa ne da sem kdaj to že moral naredit.


:D:D:D Eureka, Einstein! Ali kupiš avto po trenutnem navdihu ali se prej pozanimaš kolk spije, ali ima ABS, itd? In zakaj že obstaja Live CD?

Boomer1911 ::

sam res... le zakaj tega še windsi nimajo??? pa mac tudi?
le zakaj neki....
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

BigWhale ::

BigWhale, če praviš, da ti je na linuxu zmeraj vse delalo, programsko in strojno, lažeš. Pika.


Zmeraj? Zmeraj ne. Tega nisem nikoli rekel. Zdaj. Zdaj mi vse dela. Ce se ti zdi, da lazem, si tepec.

Sploh, ker vem da zagovarjaš linux že najmanj 5 let. Tega jaz ne bi trdil, če ne bi ti reku, da sem kje napisal, da je linux zanič. Tudi to lažeš. Nisem. Samo pravim, da stvari ne delajo, zakaj ne, nikogar ne briga.


Tistih pet pomnozi z dva in dodaj se kako malenkost zraven, da prides do prave stevilke. Ves ta cas, pa hkrati delam z vsemi moznimi verzijami Windows. Prakticno istocasno. Tako privat, kot poslovno. In ja, se enkrat. Meni vse dela!


V neki skripti na koncu diska, je bla ena vrstica odveč, sem zbrisal in je delalo. 7 sekund časa, da to narediš, in 2 ure časa, da najdeš rešitev za to na internetu. Čemu je to podobno? Si že doživel kaj takega na windowsih?


Oh, many, many, many times! :) Najvecji hec pa je, da si ti lahko tisto skripto popravil in je stvar delala. Na Windows bi ti pa rekl: Consult your hardware manufactuter. In potem bi lahko po nosu vrtal... (kar sicer ne bi pomagalo...)

Raje potegnem driverja z neta, jih inštaliram, in naj dela, če ne dela, nesem nazaj.


In kaj ti preprecuje, da tega ne storis na Linuxu? A ce pa kupis hardware in ti v linuxu ne dela, ga pa ne mores odnesti nazaj v stacuno?

Boomer1911 ::

zdej pa mogoče rahlo offtopic pa na windows 7 & vaša mnenja?
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

zee ::

Ko bo Windows 7 izsel, bomo imeli mnenje, prej pa ne.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Boomer1911 ::

pravično =)
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

krneki0001 ::

linux vs windows - Od vseh samo slišiš windows je skropucalo, linux je skropucalo, windows šteka, linux šteka , windows nima poštimanih driverjev, linux nima poštimanih driverjev. Pa dejte enkrat odrast. Oboje je za en velik K. Oboje šteka, oboje nima driverjev in oboje je skropucalo. Ampak na tem delamo, ker se na butične in drage izdelke nočemo navadit(ki pa tudi niso nič boljši ne od kateregakoli linuxa li windowsov).

Ne vem zakaj meni vista, server 2008 in ubuntu (zadnja dva delata v VM) čist normalno delajo in brez problemov.
Ali ne znate poštimat, pa so vedno drugi kribvi in se pritožujete kok je sistem zanič, al pa imate zanič hardware. Ampak jaz bi rekel, da je krivda v vas samih.

jype ::

nebivedu> Ne vem zakaj meni vista, server 2008 in ubuntu (zadnja dva delata v VM) čist normalno delajo in brez problemov.

Če bi js mel bulbar iz debelostenskih fi 60 cevi bi tut men vse normalno delal.

krneki0001 ::

Da ne boš preveč pameten s temi bullbari - evo ti slikco mojga avta, pa se ga izogibaj na cestah.
 Feroza

Feroza

jype ::

Zakaj bi se ga moral izogibat? A nisi rekel, da ti tudi voziš po predpisih?

Sicer pa - za katero od palm za avtomobilom na fotografiji je privezan volk?

PrimozR ::

Kle ni bullbarov. Sam bullplate.

G-man ::

linux vs windows - Od vseh samo slišiš windows je skropucalo, linux je skropucalo, windows šteka, linux šteka , windows nima poštimanih driverjev, linux nima poštimanih driverjev. Pa dejte enkrat odrast. Oboje je za en velik K. Oboje šteka, oboje nima driverjev in oboje je skropucalo. Ampak na tem delamo, ker se na butične in drage izdelke nočemo navadit(ki pa tudi niso nič boljši ne od kateregakoli linuxa li windowsov).

Ne vem zakaj meni vista, server 2008 in ubuntu (zadnja dva delata v VM) čist normalno delajo in brez problemov.
Ali ne znate poštimat, pa so vedno drugi kribvi in se pritožujete kok je sistem zanič, al pa imate zanič hardware. Ampak jaz bi rekel, da je krivda v vas samih.


Meni se ne gre toliko, kolk so zadeve podprte, meni se gre za princip uporabnosti. In za moje pojme je Ubuntu več kot očitno superioren.

Danes sem imel bližje srečanje z Visto :) Cimri od moje punce je štekal nov računalnik, ki je čisto soliden Acerjev prenosnik. A smo odkrili, da ima en kup programov za katere sploh ne ve, kako jih je dobila in jih niti ne uporablja (Acer-ware, smiley-ware, spyware, Norton-ware[ima NOD], MS Works, itd...). Verjamem, da obstaja en argument za to, da lahko odstranjuješ samo en program naenkrat (za razliko od WinXP) ampak vso za navlako, ki bi jo lahko odstranil v 10 min, sem porabil več kot pol ure. Če mi kdo prijazno pove kako nastavit simultano odstranjevanje več programov, bom zelo hvaležen (ker pač to verjetno ne bo edino srečanje z Visto).

V Ubuntuju bi samo šel v Synaptic, odkljukal programe, ki jih ne maram in čau. In nobeden mi ne bo nakladal, da to ni bolj eleganten način.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

blackbfm ::

No na linuxu pa porabiš 30 minut da inštaliraš driverje ki potem sploh ne delajo (za razliko 10 min na win ki so skoraj foolprof in stvar večinoma dela) :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

jype ::

root@inna:~# time apt-get -y install nvidia-glx-envy > /dev/null 2>&1
real 0m38.786s
user 0m1.468s
sys 0m1.148s

38 sekund je manj kot desetino časa, ki si ga porabil ti. To je pa tko, če se človek še lovi, ker ne zna.

Mavrik ::

V to je všteti ves čas, ko ga porabiš za iskanje napake, ko se ti več X server ponovno ne pobere? ;)
The truth is rarely pure and never simple.

PaX_MaN ::

Install != debug

jype ::

Kakšen debug?

depmod -a
rmmod nvidia
modprobe nvidia

Alt-F7, Ctrl-Alt-Backspace in... tadaa.

PaX_MaN ::

"iskanje napake, ko se ti več X server ponovno ne pobere? ;) "
Ta debug.

Boomer1911 ::

kot sem nekje zasledil...
No software is prfect
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

techfreak :) ::

Uporabljam tako Linux kot Windows.

Sem pa zdajle na en malo bolj star računalnik hotel dati Ubuntu 7.10 in že 10 minut izpisuje same napake. (Se še ni x server zagnal) :D

Boomer1911 ::

dejte no... jst mam win 1.01 pa je zakon 8-)
drugače pa imam čisto vse verzije windows od prve pa do zadnje uradne.

drugače pa vseeno
No software is prfect!!
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

Boomer1911 ::

par spodbudnih slik >:D

Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

Utk ::

V bistvu nisem nic odlocen, samo rad bi slisal konkretne argumente. Jaz z linuxom se nikoli nisem imel problemov.


Zdaj pa, BigWhale, ki tako rad citiraš, lepo prosim, citiraj kje sem napisal, da je linux zanič. Jaz sem tebe našel, da si napisal, da z linuxom nisi imel ŠE NIKOLI NOBENIH PROBLEMOV (čeprav si potem rekel, da ti včasih pa le ni kaj delalo => nekaj od tega ne more bit res, torej je laž), in še jype ti je pritrdil. In od tu naprej sem se začel oglašat. Vem, da niti en niti drugi OS ni popolen, ampak da mi nekdo pravi, da s programom (ki je celo OS), ki ga menda uporablja 12 let (5*2 pa še nekaj zraven) ni imel nikdar nobenih problemov, je najmanj svetovni fenomen, če ne vesoljni. Jaz sem tu protestiral, protestiram še zdaj, in tu se je vse začelo. Dobro, lahko rečeš, imel sem probleme, ampak "zdaj" mi vse dela. Sori, če si porabil za nekaj 3 ure, da si rešil stvar, to zame JE problem. Tudi če imaš preveč časa, in to zate ni problem.
Temu se reče linux fanboy, trpi na linuxu, tudi če ni osnove za to. Jaz sem tu vsaj malo (dosti bolj od tebe) objektiven. Nič nimam proti open-sourcu, če se le da, uporabljam zastonj variante, ampak slabosti in prednosti enih in drugih pa še kako dobro poznam. Tudi sam sem izbral za server linux, na začetku malo več komplikacij, ampak ko dela, dela. Da bi nekomu za domačo in vsakdanjo uporabo na računalnik nalagal linux, mi pa še na pamet ne pride. Razen če tist človek ne bi res nikdar sam nalagal dodatnih programov in hardwara. Še zase se ga raje ognem.
In ja, v windowsu bi mi napisalo, contact hardware vendor, kaj pa drugega, kaj mi pa napiše v linuxu? Uuups, sorry, can't connect. Zame je to približno isto sranje. Sej mi ni linux sam napisal, kaj moram popravit, da bo delalo.
Kar se tiče ATI-ja in "zmeni se znjim", ja, jaz sem se zmenil, ampak ne dela, ker ne pričakujem od neke firme, da bo podpirala čisto vsako distribucijo linuxa, ki se je nekdo spomne ven dat. Kot sem napisal v zadnjem stavku prej, treba je malo gledat kolk procentov ljudi kaj uporablja. Če bi na vsak način hotel linux, in bi kupil tudi tak hardware, magari za par sto evrov več, kaj sem pa potem profitiral? Raje dam te evre za neke windowse in sem lahko siguren, da bo delalo tako kot treba (lahko se prej prepričam da bo). Z linuxom pa ne veš dokler ne probaš. Po možnosti na treh različnih distribucijah.
No, recimo, z ATI-jem v Ubuntu. Lepo sem izbral iz seznama original driverje od ATI-ja za točno mojo verzijo Radeona, kliknil "test" in kaj se je zgodilo? Črn ekran. Dobro, počakam 30 sekund, sej bo preklopilo nazaj na stare driverje. Aja, to ni windows, to je linux. Ampak linux tudi preklopi nazaj na stare nastavitve. Ja, naj bi. Pa očitno zmeraj ne, ampak ti to možnost ponudi samo takrat ko itak dela tako kot treba, tako da ostane samo še resetiranje. Kdo je za to kriv? ATI?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Utk ::

Raje potegnem driverja z neta, jih inštaliram, in naj dela, če ne dela, nesem nazaj. Je dosti manj truda. -EDIT: pa ne da sem kdaj to že moral naredit.


:D:D:D Eureka, Einstein! Ali kupiš avto po trenutnem navdihu ali se prej pozanimaš kolk spije, ali ima ABS, itd? In zakaj že obstaja Live CD?


Kaj mi live cd pomaga? Ena stvar ne bo delala na fedori, ena ne na ubuntu, in ko se bom odločil za eno varianto, bom našel še nekaj, kar ne dela na nobeni od teh.

BigWhale ::

Mogoce se ti zdi, da se lazem ampak jaz nikoli nisem imel nekih resnih problemov z Linuxom. Res. Nikoli. Vedno mi je vse delalo. Morda sem kdaj za kako stvar res porabil kaj casa, da sem jo zrihtal. Ampak VEDNO se je vse dalo urediti. V Windows mi to nikoli ni uspelo, da bi mi vedno vse delalo tako kot treba. Ce kaj ni delal je bilo treba cakati na proizvajalca ali pa Microsoft, da se je eden blagovoljil popraviti problem.

In posledicno to pomeni, da mi je v Linuxu vedno vse delalo.

Povsem konkreten problem je podpora vecim monitorjem in odstranitev Maximize knofa v toolbarih aplikacij. Oboje se baje da tudi v Windows ampak dovolj dobre podpore vecim monitorjem in navideznim namizjem v Windows enostavno ni. Ultramon se nekaj trudi, pa mu ne ratuje, pa se naknadno ga moras instalirat in te potem Windows pridejo 230EUR namesto 200EUR al kolk ze. Drazje v glavnem. Plus tega, fvwm in olvm sta imela navidezne desktope kdaj? Leta 1992. Maximize knofa pa ne mores odstranit iz vseh programov. (Mogoce lahko, Darko pravi, da lahko en .dll file pohekas, pa pol dela! Out of the box prakticno).

> Nič nimam proti open-sourcu, če se le da, uporabljam zastonj variante

Ampak se vidi, da ne ves, da stvar open-sourca ni v tem, da je zastonj.

Fanboy? Seveda, saj bom navijal za tisto stvar, ki je superiorna. Windows uporabljam od takrat, ko so nastali in Linux uporabljam prakticno od takrat, ko je nastal. Za oboje sem (in se vedno) razvijam software. Bom pa ja vedel kaj je bolj uporabno... :)

In, ne, na Linuxu ne trpim. Na Linuxu uzivam, ker lahko odstranim Maximize knof, ker lahko normalno uporabljam, virtualna namizja in ker lahko upgrade major verzije naredim medtem, ko browsam, delam tisto kar sem delal prej. Kaj si pa ti delal med nadgradnjo iz Windows XP na Visto? Aja. Pred tem si delal backup podatkov in formatiral disk... Medtedm si pa verjetno vrtal po nosu in bral kako ti Vista poveca productivity. A ne? ;>

Jaz sem tudi med instalacijo Kubuntuja from scratch brskal po internetu in visel na IRCu. Hecn, da potem lahko reces, da je nek OS inferioren, ce pa konkurenca tega ne zmore.

G-man ::

No na linuxu pa porabiš 30 minut da inštaliraš driverje ki potem sploh ne delajo (za razliko 10 min na win ki so skoraj foolprof in stvar večinoma dela) :)

Naj se še enkrat izjasim za funkcionalno nepismene. Linux bo lahko eventuelno imel ravno tako dobre gonilnike kot Windows, Windows pa bo na tej poti kot je sedaj z Visto ostal PITA - ne zaradi gonilnikov ampak zaradi uporabnosti (preberi še enkrat mojo prejšnjo dogodivščino v Visto, če ne zastopiš, kaj sem hotel povedat).

Kaj mi live cd pomaga? Ena stvar ne bo delala na fedori, ena ne na ubuntu, in ko se bom odločil za eno varianto, bom našel še nekaj, kar ne dela na nobeni od teh.

Live CD pomaga, če lotiš problema z manj cinizma ;)

blackbfm ::

Mogoce se ti zdi, da se lazem ampak jaz nikoli nisem imel nekih resnih problemov z Linuxom. Res. Nikoli. Vedno mi je vse delalo. Morda sem kdaj za kako stvar res porabil kaj casa, da sem jo zrihtal. Ampak VEDNO se je vse dalo urediti. V Windows mi to nikoli ni uspelo, da bi mi vedno vse delalo tako kot treba.


BigWhale ti ga pa pokaš na polno. Na linuxu ti je vse delalo out of the box na windows pa ne in si obupal preden si našel rešitev. Pa najhujši problem na win je to da se ne da kar tako odstrant maximize knofa. Pa to da si lahko na ircu med instalacijo je tut najbol pomembna stvar. Sej nevem če te loh še kdo resno jemle ob takih izjavah :D

Saj ne rečem, linux je za svojo ceno (zastonj varjante) več kot odličen in ponuja res veliko. Samo še vedno premalo za malo bolj resne uporabnike. To je dejstvo.

kriko1 ::

Katere resne uporabnike? In kaj je točno to kar linux ne ponuja za to skupino ljudi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

PaX_MaN ::

Pa to da si lahko na ircu med instalacijo je tut najbol pomembna stvar. Sej nevem če te loh še kdo resno jemle ob takih izjavah :D
...
Samo še vedno premalo za malo bolj resne uporabnike. To je dejstvo.


Pojdi se v glavo brcat medtem ko ležiš z glavo na robniku pločnika, namesto da kvasiš take bedarije.

jype ::

Največji uporabnik osebnih računalnikov na svetu na vseh svojih nekaj nad 400.000 PCjev uporablja Linux.

Zakaj?

Ker je Windows drag in neuporaben.

G-man ::


Saj ne rečem, linux je za svojo ceno (zastonj varjante) več kot odličen in ponuja res veliko. Samo še vedno premalo za malo bolj resne uporabnike. To je dejstvo.


Uporabnike česa? Operacijskega sistema, progamov, podatkov? Naj te citiram:

Sej nevem če te loh še kdo resno jemle ob takih izjavah :D

jype ::

G-man> Je še kdo naveličan Linux vs. Windows flamewarov?

Nikakor ne!

blackbfm ::

@kriko1 recimo podpore. Razni pro programi ki delujejo samo na win (ter mogoče na mac). Pa ne mi z nekimi zastonjskimi alternativami ker nimajo niti pol toliko funkcij kot komercialni programi. Sej za osnove so ok, samo to je pa tudi vse.

@PaX_MaN ustreli se :)

@jype ta uporabnik naj se gre raje zdravit

@G-man programov seveda. Na linuxu se večino časa ukvarjaš s samim OS ker nič ne dela :)

c0ck4m0u53 ::

Sam uporabljam oba operacijska sistema (trenutno 90% časa linux 10% windows), ob povedanem bi opozoril na dejstvo, da sicer govorimo o operacijskih sistemih, ki sta si v mnogih aspektih sorodna, spet v drugih zelo različna.
Težava se pojavi, ko se najpogosteje windows uporabnik sreča z linux distribucijo (obratnih primerov je bistveno manjše število) in potem se začne ponovno navajanje na operacijski sistem od začetka, to pa je za nekatere kot kaže prevelik zalogaj, šok ter stresor, ker ali oseba ne pokaže interesa, da bi se stvari ponovno naučila in potem pride do frustracij in negodovanja kako operacijski sistem "sux oh in sploh". Druga težava pa je, da ta uporabnik potem vse primerja s podobnimi opravili, ki jih je prej opravljal po točno določenem postopku že vrsto let brez vidnih težav v windows/ linux okolju.
Povedano pripelje do zaključka, da linux ni windows velja pa seveda tudi obratno, čeprav je vredno opozoriti na dejstvo, da je uporabnikov, ki so začeli s svojim spoznavanjem računalnika in njegove uporabe v linux okolju zelo malo število (velja vsaj za naše kulturno okolje).
Uporabnik linux/ windows OS je torej prepričan, da je tisti postopek, ki ga uporablja že vrsto let in mu omogoča, da bo lahko sploh opravil želeno nalogo, edini pravilen torej vse deluje po načelu; It is my/ windows/ linux way or the high way...(kar sledi je, da uporabnik počisti windows/ linux in začne se rant na forumu) in tako že vnaprej zavrača morda povsem legitimno pogosto tudi bolj smotrno in učinkovito rešitev do zadanega problema.
Nemalokrat je tako potrebno pogledati širše iz tega priljubljenega okolja in sprejeti tudi druga načela in stališča zlasti to velja, če se lotimo opravil v drugem operacijskem sistemu. Za povprečnega uprabnika pa je to še dokaj težko opravilo, ker je že od malega navajen, da je seznanjen samo z windows okoljem (omejeno na SLO ozemlje) in se ni pripravljen odreči že vtisnjenim spoznavnim procesom.
Da navežem na povedano zgoraj, če bi očeta postavil pred računalnik bi bilo verjetno povsem vseeno ali bi uporabljal windows ali linux, ker ni še nikoli v življenju "resno uporabljal računalnik". Verjamem, da bi se popolnoma brez težav znašel v okolju, ker ni obremenjen s tem, da preferira en sistem in drugega apriorij zavrača.
Že res, da smo ljudje hedonistična bitja in tako stremimo k ugodju, vendar pa nikjer ni piše, da se ne smemo naučiti uporabljati novih stvari in trmasto vztrajanje pri svojem stališču ter trmoglavljenje ne pripelje nikamor in deluje kontraproduktivno, hkrati pa je znano dejstvo, da navade zelo težko spreminjamo kljub temu, da morda obstaja boljša rešitev za problem, nove izdelke ocenjujemo na podlagi preteklih izkušenj s podobnimi, sorodnimi izdelki (ker linux ni windows/ obratno), kar pa zmanjšuje pravo vrednost in onemogoča objektivno oceno in močno zmanjšuje pozitivno uporabnikovo izkušnjo na drugi strani pa povečuje frustracije.
Zakaj je temu tako, zato ker imata sistema morda soroden vendar še vendno dovolj različen sistem delovanja, ter tako novemu uprabniku, ki trmasto brezvoljno vztraja pri svojem znanem linux/ windows pogledu na delovanje sistema onemogoča videti celotno sliko, ki jo sistema ponujata.
Zato uporabljajte tisto kar Vam ustreza in deluje, če pa se boste podali na pot migracije med sistemoma pa bodite pripravljeni na kako oviro, ki pa jo boste z malo dobre volje brez težav premagali, predvsem pa ne bit tako zaplankani in glejte s srcem.

G-man ::

Se podpišem pod post, a problem te percepcije je prav v tem, da je 90% uporabnikov še vedno na Windows. Res je, da Linux ni Windows ampak tudi Windows ni the-only-OS; kako pol dopovedat, da zna bit Linux čist kompetenten OS? Želel bi si, da bi to razumeli tisti, ki tako hitro površno odrinejo Linux kot inferioren OS (zadnji tak primerek je blacklw).

Če lahko dodam, jaz sem očeta postavil pred Ubuntu in se čist v redu znajde za tiste par stvari, ki jih rabi. V bistvu je dal tečaj za računalniško opismenjevanje za podjetnike na Windows platformi, a pozabil in pustil vnemar. Tako da bi lahko rekel, da je eden redkih takih primerkov, ki nimajo izkušenj z Windows. Plačuje račune preko Abanke, v naslednjem mesecu pa mu bova zrihtala še računovodstvo prek GNU Cash. Za malega podjetnika, kot je moj oče zadeva povsem zadošča. Pa še Tux Guitar ima za se učit tablature za svoj banjo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

blackbfm ::

Res je, da Linux ni Windows ampak tudi Windows ni the-only-OS; kako pol dopovedat, da zna bit Linux čist kompetenten OS? Želel bi si, da bi to razumeli tisti, ki tako hitro površno odrinejo Linux kot inferioren OS (zadnji tak primerek je blacklw).


Če je večina stvari narejena za Windows potem si lahko z Linuxom lahko bolj malo pomagam ne? Kako bo potem Linux kompetenten? Za moje potrebe (to kar delam na kompu) je Linux res inferioren. Pač tako je.

Sicer sem imel pred časom mislim da fedoro ene 2 leti na serverju (ne nek resen server, bolj odpadna roba hehe) in se je stvar super obnesla. Je bil pa potem problem ker sem hotel server uporabit še za kaj drucga (multimedija in podobno), kar pa nekako ni šlo skupaj z Linuxom.

Boomer1911 ::

jaz lahko rečem le to... vsak ima svoj okus za ta in ta OS, za to in to distribucijo/verzijo.
jaz osebno sem najraje na visti, ker mi ponuje vse kar potrebujem za šolo, ker že toliko znam na tem sistemu.
imam pa tudi spoštovanje do linuxa, saj je soliden ker je neke vrste "state of free art".
čeprav sem sprobal samo Ubuntu (in vsa okolja) ter openSUSE 10.3, sem dobil veličasten vtis na linux.
čeprav sem osebno bolj za te vizualne efekte in izgled, in dosti manj za samo ukvarjanje s drugimi stvarmi (like a n00b, i know)
mislim pa da smo pozabili na še enega udeleženca... Solaris produkt Sun Microsystems-a
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

G-man ::

Če je večina stvari narejena za Windows potem si lahko z Linuxom lahko bolj malo pomagam ne? Kako bo potem Linux kompetenten? Za moje potrebe (to kar delam na kompu) je Linux res inferioren. Pač tako je.

Sicer sem imel pred časom mislim da fedoro ene 2 leti na serverju (ne nek resen server, bolj odpadna roba hehe) in se je stvar super obnesla. Je bil pa potem problem ker sem hotel server uporabit še za kaj drucga (multimedija in podobno), kar pa nekako ni šlo skupaj z Linuxom.


Spomnim se, ko sem po približno pol leta (leto in pol nazaj) rabe Linux ob nekem problemu celo pomislil, kako bi bilo fajn imet Windows a sem kljub temu vedel, da ne bom šel nazaj. Sedaj pa niti ne razmišljam več o tem, toliko stvari se je spremenilo, da sploh ne pomislim na re-migracijo.

Pomanjkljivost, ki jo ti navajaš ni krivda Linuxa (oz. njegovih razvijalcev) ampak posledica hegemonije Microsofta. Razlika med tabo in mano je v tem, da jaz najdem voljo za premagovanje te ovire in njenih posledic. In to je verjetno poglavitna razlika med tistimi, ki zagovarjamo Linux in odprto kodo, ter tistimi, ki zagovarjate Windows in rešitve, ki tečejo na tej platformi. Jaz verjamem v FLOSS, ti(vi) pa ne, oz. te ne briga, sam da dela. Zame tudi dela, ampak na drugačen, širši način (čeprav si tudi mi prizadevamo za to, da dela iz prve).

GNU/Linux vs. Windows ni le en OS proti drugemu, je ena filozofija proti drugi in po mojem se tega še premalo zavedamo, ko ju primerjamo.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu še ne prinaša dobička (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19614473 (10633) Daedalus
»

Reševanje vojaka Viste (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
49323561 (13164) poweroff
»

Fedora in Red Hat strežniki kompromitirani! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
768814 (6357) MrStein

Ubuntu sux (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
21513078 (8079) OmegaBlue
»

Prihaja Ubuntu 8.04 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
15713562 (9287) zee

Več podobnih tem