» »

Vista ali Linux?

Vista ali Linux?

«
1
2 3
...
5

BigWhale ::

Hm, precejkrat smo ze ugotavljali, kaj in za koga. Dajte napisat, kaj bi bilo za enega uporabnika, ki se na racunalnike sicer spozna, kot uporabnik, da se mu uciti novih zadev ampak ne prevec. Hkrati s sistemom, bi clovek kupil tudi nov prenosnik. Srednji, visoki rang.

Kaj mu naloziti? Visto ali Linux? Cim bolj argumentirano, zakaj in kako. Uporabljal bo predvsem office, internet in verjetno se kako stvar za sproti. Ne vem pa kar se iger tice...

Jaz, se ve, da navijam za Linux. Kubuntu 7.10. Pokrije office, internet in se marsikaj.

Zakaj ja, zakaj ne? Argumenti!

dragana ::

Če bi kupoval zase bi se odločil za Linux, ker je "cenejši" in nudi dovolj. Ker pa je govora o nekom drugem, ki načeloma kupuje prenosnik višjega ranga (iz tega sklepam, da denar najbrž ni tako velika ovira), bi bilo najbolj modro povprašati bodočega lastnika. Ker ti najbrž zaupa in računa nate, ko bo šlo kaj narobe, boš itak v vsakem primeru moral nuditi pomoč neglede na kateri operacijski sistem bo prešel..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dragana ()

krneki0001 ::

BW, zakaj pa ne kar oboje?

Če se na računalnike ne spozna, ga seznaniš z linuxom, mu malo bolj podrobno pokažeš stvari in ga pustiš da malo dela s tem. Potem pa mu pokažeš še visto in ga pustiš, da dela še z njo in naj se sam odloči, kaj bo uporabljal.

Razloži mu potem še razliko v ceni in podpori (če mu boš ti delal vse zadeve, kadar se mu bo zalomilo, pač podporo spusti) in naj bo potem njegova odločitev kaj in kako.

IceIceBaby ::

Vista, ker:
- Ni težav z driverji. Ubuntu testiram že od 6.x in vedno sem imel kakšne probleme z driverji. Večino stvari se sicer da uredit, ampak vseeno ni prijetno, če hočeš računalnik samo uporabljat pa ti takšne bedarije tratijo čas.

- Kompatibilnost. Vseeno je več softwera za winse kot za linux. Že pri kakšnem Accessu se lahko zatakne pa open office včasih kakšen dokument čudno pokaže.

Glede na to, da Vista dela dobro ne vidim razloga za Linux. Verjetno je OS tudi vključen v ceno računalnika, tako da extra stroškov ni.

Mavrik ::

Hrrm... okej, mo sklepal naslednje: glede na stanje na trgu in dejstvo, da gre za high-end laptop, je zelo velika možnost, da bo laptop ne glede na odločitev prišel z Visto. Torej je cena tu nepomemben faktor.

V vsem drugem, pa je odgovor verjetno glih tisto, kar nočeš slišati: bolj ali manj vseeno je.

Driverji: Vista bo prišla že preinštalirana z vsemi driverji, torej s tem najverjetneje ne bo problemov. Pri Ubuntuju bo izbira malo težja, saj se bo treba prepričati, da bo vse delalo... tu so ponavadi problemi s kakimi Fn tipkami, sam se temu da izogniti s pametno izbiro prenosnika. Edini problem tule bi znale biti ločene grafične kartice. Recimo pri ATijevih moraš ročno porihtati skripte, da se ti grafična preklopi v low-voltage način, drugače žere nemarno veliko toka.

Office: Tu je spet precej odvisno od tega, kaj točno bi naj "office" uporaba bila. Če se veliko prenašajo zapleteni dokumenti (enačbe, grafi, makri) do MS Offica, je Windows v tem primeru skoraj gotovo velika izbira, saj po mojih izkušnjah ima OOo še vedno probleme z dekodiranjem bolj zapletenih Office dokumentov... prav tako pa ma včasih MS Office probleme z odpiranjem takih dokumentov zapisanih v OpenOffice. V kolikor gre samo za neko osnovno uporabo je potem samo razlika v ceni... OOo je navsezadnje le zastonj. Teče pa tudi v Windowsih.

Surfanje ipd: Obstajajo programi za Linux in za Windows, ki vsi delajo dobro. Ni neke razlike.

Tak da pod črto, neke velike razlike na koncu ne bo. Za taka opravila se operacijski sistemi nekako ne razlikujejo, le Vista bo mogla še laufati kak Avast da bo ščitil pred naključnim klikanjem. V kolikor se gre za igre, seveda verjetno ni dileme, saj maš sam izkušnje s tem, kako češko je uposabljanje večine iger pod Linuxom.

Torej če obstaja možnost, da bo uporabnik rabil kak software, ki pod Linuxom ne obstaja ali pa ni zadovoljiv, potem nima smisla nameščati Linuxa. Fanboyizem je kul če gre za tebe, druge ljudi pa je brezveze posiljevati s stvarmi, ki niso za njih. Če pa si prepričan, da takega softwara ne bo, potem pa pač namesti tisto, za kar si pripravljen sprejemati klice za pomoč ;)
The truth is rarely pure and never simple.

blackbfm ::

da se mu uciti novih zadev ampak ne prevec


Če je tako potem Linux nima smisla. Linux je narejen za ljudi, ki se raje ukvarjajo s samim sistemom kot z uporabniškimi programi.

BigWhale ::

Nekdo, ki je do sedaj delal v Windows 2000/XP se bo ucil Viste tako kot se bo ucil Ubuntuja/Kubuntuja. To po mojem sploh ni issue, ker je brez veze. V Visti se Control Panel ne zgleda vec tako kot je v XPjih, kaj sele v Windows 2000.

IceIceBaby ::

Sploh ni velike razlike. Lahko pa klikneš "classic view" pa CP izgleda skoraj identično. Edino ikone so malo drugačne.

BigWhale ::

In napisi pod ikonami so drugi... V bistvu je vse drugac... ;)

IceIceBaby ::

Ne vem, mogoče pri nekaterih ikonah res. Ampak meni se vseeno zdi prehod na Visto manj "boleč" kot na ubuntu.

Tudi, če so napisi pod ikonami malo drugačni v glavnem še vseeno najdeš nastavitve na pribljižno istem mestu. Poleg tega je delo v sistemu praktično enako kot pri XPjih in 2000. Za inštalacijo programa klikneš setup.exe in to je to. Pri Ubuntuju se moraš navadit na drugačen način inštalacije.

Tudi ostale operacije so bolj ali manj enake. Opravilna vrstica, start gumb, desni klik, kopiranje...

Meni se sicer Ubunutu zdi precej privlačen. Imam inštaliran 8.04 na laptopu poleg Viste. Ampak za mene recimo ni uporaben za resno delo. Nimam volje iskati pravilnih nastavitev in hackat tako, da mi na HP prenosniku precej stvari ne dela. Ena bedna stvar je recimo sleep mode. Prvič gre normalno v sleep, naslednjič pa crkne in moram rebootat. Sigurno se da to nekako uredit, ampak, če ti šarjenje po sistemu ni v veselje ne vidim razloga zakaj bi se sploh trudil.

bluefish ::

Ker bo Vista verjetno že prednaložena, potem lahko naložiš oba sistema in se ob redni uporabi odločiš, katerega bi obdržal.
(K)Ubuntu sicer ni problematičen za učenje, saj ima kar nekaj bonbončkov, ki olajšajo delo z njim. Morda zna biti boleča začetna konfiguracija, če OS slučajno ne bo direktno podpiral kakšnega kosa strojne opreme.
Glede na to, da je namen uporabe pisarna, internet,... potem je praktično vseeno, za kateri sistem se odločiš. Seveda pa se lahko zatakne v primeru igranja iger. Sicer v tem primeru še vedno lahko namestiš Visto na en minimalen del diska (+ morebiten prostor za igre) in jo zaženeš le, ko ti zapaše igranje.

kriko1 ::

Jaz bi povprečnemu uporabniku namestil Visto.
- se mi ne da dajat zastonj podpore ljudem ki te kličejo za vsako malenkost.
- za visto ne prevzemam nobene nadaljne podpore, ker je praktično ne uporabljam.

Uporabniku ki pa pokaže nekaj samoiniciative pa dualboot (v primeru da ni še nikoli delal v linux). Verjetno kak Ubuntu (7.04) / Kubuntu / PClinuxOS. Mogoče opensuse 11.0 bo tudi med temi (10.3 je še vedno preveč hardcore v določenih stvareh).

Zase bi si jasno namestil linux s KDE (3.5.x) okoljem.

BigWhale ::

Ker bo Vista verjetno že prednaložena, potem lahko naložiš oba sistema in se ob redni uporabi odločiš, katerega bi obdržal.
(K)Ubuntu sicer ni problematičen za učenje, saj ima kar nekaj bonbončkov, ki olajšajo delo z njim. Morda zna biti boleča začetna konfiguracija, če OS slučajno ne bo direktno podpiral kakšnega kosa strojne opreme.


Hm, pa saj vse dela pot K/Ubuntujem. Zakaj bi blo problemi z rekonfiguracijo?

blackbfm ::

Dualboot je bv. Recimo men se že tko ne da resetirat kompa, ne pa da bi potem še v drug sistem hodu pa neki na novo odpiru. Nekaterim je res preveč dolgčas. Če se že potrebuje 2 sistema potem se uporabi virtual box oz. vmware.

Poldi112 ::

Odvisno od situacije. Ravno zdaj sem delal en grafični projekt s cca 300mb datoteko in se je kar poznalo da sem v vmware. Če bi jih imel še par bi si kar novo instaliral xp-je.

Drugače kar se mene tiče:

Linux + :
-svoboda izbire
-svoboda kode
-odsotnost registry-ja in večje možnosti diagnosticiranja napake
-community support
-sam sistem posodabljanja, kjer na enem mestu poskrbiš za vse (oz. to naredi avtomatika)
ni siten
-licenca

Vista +:
-lep logo
-support, kadar deluje (nazadnje ko tudi repair ni delal smo skupaj zaključili, da bo treba reinstall)
-mogoče kakšen feature, nisem dovolj uporabljal da bi jo podrobno spoznal
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mavrik ::

Čestitam za dajanje nasvetov o stvari, katere niti uporabljal nisi (A ti resno misliš da se bo kerikoli normalni uporabnik sekiral za "svobodo kode"?).
The truth is rarely pure and never simple.

aiko ::

Po novem v službi imam visto, sicer oskubljeno z vLite-om, a vseeno,
mnenje tudi nekaj velja...

Vista:
+ dela bp
+ podprt ves hardware (no skoraj)- Realtek zvočna;avdio le na spdif ali klasični, nikakor oboje skupaj kot pri xp in linux
+ par funkcij, ki so zelo dobrodošle
+ izredno lep pregledovalnik/organizator slik
+ Mapa Contacts
+ Nič več 100-kratnega brisanja map My..., ker jih ni
+ Večino stvari se pravilno presortira v prednastavljene mape, ki jih poljubno move-aš kamorkoli-če se zatakne pa pač uporabiš "Unlocker"
+ Zazna mi VSE mrežne naprave in delajo bp

- na splošno bi lahko bila hitrejša
- Cena
- Občasna počasnost brez nekega razloga
- resource hungry (predvsem ram)

Linux

+ cena
+ dela večina hardware-a
+ svobodna izbira distribucije in/ali izgleda
+ sistem posodabljanja (čeprav včasih je bolje ne posodobit)
+ ni potreben reboot za vsak k...
+ ogromno možnosti prilagoditve os-a uporabniku
+ community support

- community support (v stilu:"tepec, kaj tega ne veš...)
- Ko kaj ne dela izgubiš vse lase
- mreža (preveč zajeb...ije z sharanjem, dostopi, pravicami)
- včasih update naredi več škode kot koristi
- omejena izbira programov
- ram hungry
- določene Office-ove datoteke odpre totalno napačno (in obratno)

no to je to.
Če pa bi rad probal kako bolj bloatware-free, poglej zasebna.

lp

trnvpeti ::

minus pri ram hungry pri linuxu, neumnost

steev ::

minus pri ram hungry pri linuxu, neumnost

Točno tako. To mi je prvo padlo v uč. In še tale 'tepec, kaj tega ne veš...'; tega je imho več pri winsih kot pri linuxu.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

Poldi112 ::

>Čestitam za dajanje nasvetov o stvari, katere niti uporabljal nisi (A ti resno misliš da se bo kerikoli normalni uporabnik sekiral za "svobodo kode"?).

Čestitam za neumesen komentar. Nauči se brati. Za tisto kar sem napisal sem povsem dovolj uporabljal.

>A ti resno misliš da se bo kerikoli normalni uporabnik sekiral za "svobodo kode"?

Poznam vsaj enega, ki tako kot jaz verjame da odprta koda močno zmanjša možnost backoor-a in ne zaupa "alternativi".
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

aiko ::

Oprosti, toda nekateri linux "maherji" so totalno preveč zagledani vase in zato tudi zelo nesramni do uporabnikov, ki ne posvečajo vsega svojega prostega časa za ukvarjanje s sistemom.
Sam sem naletel že na več takih primerov.
In to je tudi delno razlog, da jih malo uporabljam. Ker mi ne dela vse.
Ko pa prosim za kako banalno pomoč, dobim skoraj tak odgovor. Šele kak xx-ti pove kaj in kako.

Ja, če imaš kde in delaš z par aplikacijami naenkrat, ter tvoj pc ima le 512 ali 1gb rame, nastane hitro problem.

kriko1 ::

Ja, če imaš kde in delaš z par aplikacijami naenkrat, ter tvoj pc ima le 512 ali 1gb rame, nastane hitro problem.

Ne seri, doma imam računalnik z 512MB rama in je aktivna poraba okoli 256MB pri uporabi kopete, amarok, ktorrent in še kaj bi se našlo.

ki ne posvečajo vsega svojega prostega časa za ukvarjanje s sistemom.

Takim ki bi vse radi na pladnju zastonj (in potem vse vržejo še stran) se mi res ne da posvečat časa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

blackbfm ::

No ja sam ga mal pokate s tem Linuxom. Najbolj neumno je to da potem izpade kot da na Linuxu odpadejo vsi problemi (v primerjavi z Win).

Realnost:
- če gre kaj narobe porabiš 10x več časa da odkriješ ter odpraviš napako (izjema so geeki ko drugega razen linux ne poznajo, da ne bo pomote hehe)

- posodabljanje je kokr kje odvisno od distribucije, sam iz mojih izkušenj je boljše kar cel sistem na novo naložit ko pride novejša verzija (recimo vsake 3 mesce) ker drugače se zna vse neki zjebat da nič ne dela

- stabilnost pri navadnih distribucijah (ne server) je ista ali slabša kot na Win..se pravi ravno tako zašteka

- prav tako moraš skoraj za vsak k. resetirat sistem

- prav tako obstajajo virusi za linux, da o rootkitih raje ne govorim

Rekel pa bom da je za svojo CENO kar spodoben os napram windows ;)

opeter ::

ki ne posvečajo vsega svojega prostega časa za ukvarjanje s sistemom.

Takim ki bi vse radi na pladnju zastonj (in potem vse vržejo še stran) se mi res ne da posvečat časa.


Hmmm, za take je najboljši Applov sistem. Tam se res ne rabiš zaj*bavat.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Poldi112 ::

> posodabljanje je kokr kje odvisno od distribucije, sam iz mojih izkušenj je boljše kar cel sistem na novo naložit ko pride novejša verzija (recimo vsake 3 mesce) ker drugače se zna vse neki zjebat da nič ne dela

Kaj pa če bi najprej probal update, in šele nato če se ti dejansko kaj sesuje reinstall? In btw, katera distribucija izhaja na 3 mesece?

> stabilnost pri navadnih distribucijah (ne server) je ista ali slabša kot na Win..se pravi ravno tako zašteka
Meni ne.

> prav tako moraš skoraj za vsak k. resetirat sistem
Prav tako? Pri obeh je reset redko potreben. S tem da je linux tu rahlo v prednosti. Saj ne govorimo o win95

> prav tako obstajajo virusi za linux, da o rootkitih raje ne govorim
Kar povej, ker me zanima kako lahko primerjaš rootkit in linux viruse z win virusi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

balocom ::

U/Kubuntu
Zakaj?
Cena (Za XP-je bi še dal do 50,70€, za Visto pa nikoli)
Strojne zahteve, tudi z fake Aero efekti (Če odštejmo efekte, so XP-ji spet primerljivi)
Čist osebno: Vista mi sploh ni logiš, nekašen odpor mam do nje (spet so Xp-ji primerljivi)
Podpora tle nič ne šteje, ker je pri obeh solidna (Ubuntu forums recimo, pa tut tle ti lahko ogromno folka pomaga)
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

BigWhale ::

Hmmm, za take je najboljši Applov sistem. Tam se res ne rabiš zaj*bavat.


To je po mojem se najslabsa izbira... ;>

opeter ::

Hmmm, za take je najboljši Applov sistem. Tam se res ne rabiš zaj*bavat.


To je po mojem se najslabsa izbira... ;>


Če samo pomisliš na uporabne in tudi komercialne programe, potem niti ne. Najslabši je vsekakor Linux.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

opeter> Najslabši je vsekakor Linux.

Ker Linux "nima uporabnih programov"?

Kar se mene tiče na Windows ni uporabnega programja, še vedno čakam, da mi kdo ponudi spodoben odjemalec za IMAP na Windowsih.

IceIceBaby ::

Thunderbird?

jype ::

Thunderbird je izjemno težko krmiliti s tipkovnico in ga tudi na Linuxu ne uporabljam.

Sicer je pa tudi Windows precej nerodno krmiliti s tipkovnico, tako da vsaj za prenosnike ni preveč primeren sistem.

IceIceBaby ::

Se pač navadiš krmiliti z miško/trackpadom :)

No resno. Če imaš pač specifične potrebe si običajno že najdeš pravo opremo. V tem primeru gre pa za enega povprečnega uporabnika, ki verjetno računalnik krmili z miško in, če sem prav razumel, noče zgubljat časa s sistemom. Vista je za takšnega človeka sigurno bolj primerna kot linux ali mac.

BigWhale ::

Zakaj hudica bi pa izgubljal cas s sistemom? Ce bos uporabljal mail, pa internet. Pa saj niso vsi ljudje napol idioti, da ne bi znali najt gumba Send Mail.

Problem Windowsov je ravno to, da avtomatsko privzame, da so vsi uporabniki idioti. Oz ne windows kot sistema ampak Windows fanboyev...

"Na linuxu noben nic ne zna! Se bo mogou vse naucit!"

To ponavadi rece ravno tisti, ki je probal linux in je ugotovil, da je prebutast zanj...

Dear lord..

IceIceBaby ::

BigWhale, zakaj potem sprašuješ za nasvet, če si že odločen :)

Jaz sem ti lepo napisal zakaj ne linux. Vedno, ko ga inštaliram je nekaj narobe.

Vista je veliko bolj dodelan OS in za omenjene potrebe se mi zdi boljša. Ima svoje slabe strani, ampak se mi zdijo manjše zlo kot problemi z linuxom. Pa daleč od tega da bi bil windows fanboy ali, da bi imel kar koli proti linuxu.

BigWhale ::

V bistvu nisem nic odlocen, samo rad bi slisal konkretne argumente. Jaz z linuxom se nikoli nisem imel problemov.

Utk ::

Potem si edini. Lahko bi rekli tudi, da nisi potem niti nikdar videl linux, ampak to vemo da si :)

Jst ::

In kaj so ti strašni linux problemi?

Mogoče kakšen driver, ki zajebava? To je strašen problem???


Jaz na prenosniku laufam linux in mi nudi 15-25min večjo avtonomijo baterije napram xp sp2. Tudi Fn tipke mi delajo out-of-the-box. Za install opensuse 10.2 sem konzolo moral uporabiti samo enkrat: ndiswrapper za wifi. Koliko časa pa se porabi za inštaliranje vseh mogočih driverjev za xpje in visto?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Mavrik ::

Če uporabiš priloženi DVD oz. recovery particijo: 0 (z besedo: nič) časa. Za to so tiste stvari tam, veš?
The truth is rarely pure and never simple.

jype ::

Ni nič edini.

Ravnokar sem dobil vaiota TZ20, namestil kubuntu (obkljukal tudi "šifriraj disk"), ker je reč močna (core 2 duo in dobro podprt gma950 grafični nabor) obkljukal tudi "desktop effects"...

In reč zdaj deluje brezhibno, kot je tudi zdaj bivši vaio TX3. Ko poklopim zaslon zaspi, ko ga dvignem se zbudi, ugašam ga praktično nič, ker v spanju ne kuri omembe vredne količine štroma, ves vgrajen hardver (no, webcama še nisem preizkusil, ker ga ne potrebujem) deluje normalno, vključno z wirelessom, bluetoothom, vgrajenim HSDPA modemom, merilnikom pospeška, vsemi funkcijskimi tipkami in ostalo šaro, kolikor se je v kilo in četrt pač da zbasat. Battery life je okoli 8 ur ker moj način uporabe ne potrebuje pretirane procesorske moči (delo na oddaljenih računalnikih prek SSH, imap mail client, surfanje).

Seveda razumem, da kdo ima težave, ker ni vajen dela z Linuxom in potem na napačnih koncih išče rešitve, ko naleti na težave - ampak jaz nisem in mi zato sploh ni bilo treba iskat nobenih rešitev.

Mavrik> Če uporabiš priloženi DVD oz. recovery particijo: 0 (z besedo: nič) časa. Za to so tiste stvari tam, veš?

Potem pač porabiš kak teden, da se znebiš "Symantec Norton Internet Security free trial" in podobne svinjarije, ki se je ne da ne-inštalirat, če namestiš "factory defaults".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Utk ::

To o linuxu povej komu, ki nima ATI-jeve grafične, meni ni treba. Ročno popravljanje skript, da gre v low-voltage? ATI-jevi driverji ne potegnejo, tisti, ki so zraven ne pospešujejo v 3D...ah škoda časa.
Sem že dosti linuxov sprobal, sej nekatere stvari delajo res super takoj, vse pa res ne.

jype ::

Na trgu so tudi prenosniki, kjer so resne težave z Windows, pa nikomur na pamet ne pade da bi rekel, da so problem Windows, ampak vsi krivijo "zanič laptop".

Hja, če ni podprto v Linuxu, potem je tudi laptop zanič (in moj to ni).

Utk ::

ja tipičen odgovor linux-ša. Pač maš zanič računalnik.

Mavrik ::

Na trgu so tudi prenosniki, kjer so resne težave z Windows, pa nikomur na pamet ne pade da bi rekel, da so problem Windows, ampak vsi krivijo "zanič laptop".


Gotovo boš nam lahko tukaj brez težav polinkal par takih modelov, ki ne delujejo dobro s priloženo kopijo Windowsov.
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

ja tipičen odgovor linux-ša. Pač maš zanič računalnik.


Takisto bi mi rekel tipicen windows uporabnik. Ne dela ti kartica? Zanic kartica!

Windows so zanic, ker ne mores odstranit Maximize knofa v oknih.

BigWhale ::

Pravkar je se je zabliskalo, udarila je strela, zarnice pa so utripnile. Zaprlo se mi je: trije lokalni terminali, pet remote terminalov, KDevelop, QtDesigner, tri firefox okna, thunderbird, kopete instant messenger in se kaka malenkost.

Po prikazanem login oknu sem se logiral in vse stvari so se mi prav lepo odprle nazaj. Se remote konzole so se same prijavile na remote sisteme!

V XPjih sem se lahko samo zjokal in sel odpirat vse na novo. Kaj pa v Visti?

Mavrik ::

Ti prenosnik dalje dela na bateriji?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

jype ::

Nima prenosnika.

CrniE> ja tipičen odgovor linux-ša. Pač maš zanič računalnik.

Kakšen je pa odgovor Windowsaša, ko ne dela emu10k?

"Kupi novo zvočno kartico."

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

trnvpeti ::

kot je rekel nekdo
v tvojem primeru, ko se odlocas med visto in linux
se odlocis za Mac-a

Veteran007 ::

Pri Ubuntu imaš možnost Live CD, da lahko sprobaš sistem iz diska brez nalaganja na trdi disk.Deluje sicer malo bolj počasi, a si lahko s prijateljem pogledata malo funkcije in programe in se odločita.Sam imam Ubuntu 8.04 in sem zelo zadovoljen.

Utk ::

jype, meni je zelo žal za tvoje travme z windowsi, ampak ne vem kdo je tu rekel, da v windowsu vse dela brez problemov. Samo sem reku, da linux čisto brez problemov ni. Če imaš čisto prave gonilnike, jih odpakiraš, inštaliraš pa ne delajo, je to pač problem, čisto enak če se to zgodi na windowsu ali linuxu. Samo da na linuxu se to dogaja malo večkrat. Na windowsu se mi tudi še ni zgodilo, da bi hotel inštalirat ali updejtat nek program pa bi se pol še pol ure matral z raznimi knjižnicami, ki jih ta program rabi. Prej ko dodaš tudi, da ne samo da imam zanič računalnik, ampak da sem tudi neumen, te lahko potolažim, da tako neumen, da bi se v prostem času vsak teden 3 ure ukvarjal samo s OS-em spet nisem. Verjamem, da če imaš zmeraj kolk tolk nov OS, da dosti problemov odpade, ampak to ni rešitev. Na svojem računalniku imam XP-je že več kot 3 leta in razen Service packov nism dodajal nič. V nekaterih primerih je pa linux res zakon, v primerih ko imaš na računalniku strežnik, daš gor linux, 2 dni nastavljaš, potem se ga ne pa dotikaš nekaj let. Za tako doma pa hvala lepa, raje ne.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu še ne prinaša dobička (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
19614473 (10633) Daedalus
»

Reševanje vojaka Viste (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
49323561 (13164) poweroff
»

Fedora in Red Hat strežniki kompromitirani! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
768814 (6357) MrStein

Ubuntu sux (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
21513078 (8079) OmegaBlue
»

Prihaja Ubuntu 8.04 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
15713562 (9287) zee

Več podobnih tem