» »

Izšel je Ubuntu 8.04

1 2
3
»

kriko1 ::

Jaz sem imel tudi težave z nameščanjem restricted gonilnikov (nvidia), pri meni je bilo tako da so bili kao že "nameščeni", čeprav v resnici niso bili (neta med namestitvijo ni bilo, ker sem v stud. domovih in rabiš tisti sw za se povezat - tako da jih ni moralo kar samo dol pobrat), in mi ni dovolilo odstrani kljukice ker so bili kao zahtevani (pisalo je da naprava brez njih ne more sploh delovati).
Stvar se je potem kar sama popravila po rebootu, takrat sem jih lahko normalno izbral in so se namestili, zaznalo je celo pravo resolucijo in nastavilo efekte (7600GT).

Nisem ga pa testiral dlje časa da bi lahko opazil tudi druge probleme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

PARTyZAN ::

Jaz pa z namestitvijo nisem imel nobenih problemov. Vse dela.

Edino eno zvocno sem ven vrgel, ker je kriz nastaviti, da vse aplikacije uporabljajo primarno. Ta problem se pojavlja tudi pri drugih distribucijah :P.

Tisti nov vmesnik, ki naj bi nastavil vec monitorjev ne dela z mojim TV-outom. Nikoli se mi ni dalo ubadati z rocnim nastavljanjem vecih zaslonov v Xorg, ampak ocitno zaenkrat se ne bo slo tako lahko :).

OmegaBlue ::

Hm, pri meni je šlo brez vsakega problema. Ati x1600 - brez problema vklopil driverje, wifi deluje tako kot zmeraj, Compiz-Fusion je delal takoj. Čisto brez težav je zadeva gor zlezla tako da se kar malo čudim kako vam ne dela.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

kriko1 ::

Stvar je odvisna od konfiguracije do konfiguracije - če imaš nvidio stvar dosti potem zavisi od njihovih zaprtih gonilnikov.
A so že sploh podprli xrandr 1.2?

Looney ::

Jaz imam pa težave s hkratnim predvajanjem zvoka. Flash in ostale stvari se ne marajo recimo. Če eno dela, drugo ne. Kakšna ideja?
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

kriko1 ::

Verjetno je problem v pulseaudio -> išči v tej smeri.

MrStein ::

PARTyZAN:
"nobenih problemov. Vse dela."
"Ta problem se pojavlja tudi pri drugih distribucijah"
"nov vmesnik, ... ne dela ..."

Kaj zdaj ? Vse dela ali ne ?
So problemi ali niso ?
Odloči se.

Moj helikopter ful dobro leti, samo s tal se ne dvigne ... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Quikee ::

Jaz mam Nvidia 7800 GT in nimam nobenih problemov z driver-ji (namestil sem ročno iz repozitorija "nvidia-glx-new" - mimo hardware drivers manager-ja), sem pa na Hardy-ju že od začetka razvoja. Na prenosniku, ki ima Nvidia 7300 pa sem nadgradil v času Hardy RC, prav tako brez problema in mimo hardware drivers manager-ja.

Več priključenih monitor-jev ne zazna v gnome-display-properties oz. "Screen Resolutions" (Nvidia bog ve kak podpira xrandr 1.2, saj niti prave osveževale frekvence ne zna sporočat), deluje pa z nvidia-settings brez, da je treba restartad X.org (testirano z prenosnikom in LCD-jem preko VGA outputa).

Škoda, da imate ostali takšne probleme.

Volk| ::

Glede na to da nisem mogel sprobat nove verzije...me zanima kako ste zadovljni?!
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

zee ::

trenutno poganjam Ubuntu 8.04 na masini iz podpisa in vse dela ko sus, brez nobenega nastavljanja. vse leti :D

znotraj tega Ubuntuja, pa si varim svojo privatno verzijo ene druge distribucije.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

MrStein ::

Quikee:
Škoda, da imate ostali takšne probleme.

Drugi niso zraven že od začetka razvoja in tako ne vedo, da je hardware drivers manager broken, in je treba driverje instalirat ročno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PARTyZAN ::

MrStein: Tist vmesnik je nova stvar v tej distribuciji. Nic jim ne zamerim, da ne dela iz prve tako kot bi mogla na vseh setupih. Tisto z zvocnimi karticami je vec ali manj problem pri vseh distribucijah.

Nobena od zgornjih stvari me ne omejuje pri delu. Driverji za nvidio so se namestili, zvok imam, internet dela.

MrStein ::

Samo sem te opozoril, da si v enem stavku trdil, da vse dela, v naslednjem pa začel naštevati stvari, ki ne delajo. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

norc ::

Sam trenutno poganjam 8.04 na IBM r60, zunanji disk, kjer dela kot mora.
Seveda mi ni jasno zakaj že med namestitvijo ne moreš nastaviti GRUB-a, zaradi katerega sem potem porabil še nekaj srfanja da sem ga vzpostavil.
Tole je moja prva distribucija linuxa, in me je prepričala. FF3 se neha sesuvati takoj ko izklupite plugine(vsaj pri meni) ostalo pa dela lepo, le da bi pričakoval že kako stvar več naloženo ob inštalaciji. Problemov z gonilniki ni, celo Intlevo grafično je zaznalo, brez potrebe po dodatnih driverjih.

Zanima me le če se da dual monitor nastaviti še kako drugače kakor le clone, saj mi gledanje iste slike na dveh monitorjih ne pomaga....

Pod črto sem zzadovoljen, vedel sem da bom kot novopečeni uporabnik imel probleme, ampak je stvar postala že skoraj preprosta :D

LP

poweroff ::

Jaz sem Ubuntu na enem laptopu dowgradal (OK, ker downgrade uradno ni možen sem na koncu sem toliko časa čaral, da sem usul kišto in naredil fresh install 7.10), ostale dve kištice bosta pa počakali nekaj časa. Vsaj da prileti prvi resnejši val popravkov.

Po moje je problem, ker so šli na rahlo nedodelan software. FF 3 Beta (!), tudi z Gnome 2.22 z GVFS še ni čisto izpiljen do konca.

Problem je tudi z grafičnimi driverji, ki se ravnokar odpirajo, niso pa še odprti do konca (recimo ATIjeve specifikacije še niso do konca implementirane).

Po drugi strani pa je notri še "stari" Network Manager - novi je odpravil kup napak in je precej boljši, vendar je še preveč nestabilen za produkcijo.

Skratka, tale 8.04 je bolj na ravni nekega Beta 3 softwera, ne pa čisto izpiljenega izdelka. Problem je pa, da je to LTS verzija - me jezi, da so šli izdat tak izdelek pod LTS!

Po moje bi bilo dovolj, če bi izdali enako verzijo kot 7.10 z vsemi popravki in novejšimi verzijami programov (recimo OOo 2.4), ob releasu FF 3 pa bi tega pushnili preko popravkov. Z GVFS in čaranjem z grafiko bi pa jaz še malo počakal...
sudo poweroff

Mavrik ::

Nekako podobne izkušnje kot Matthai: sicer spremembe zgledajo na papirju lepo, samo v praksi je veliko stvari še preveč hroščatih. Začuda se mi je celo ATi driver pravilno namesto, a vseeno so se mi Xi pri gledanju filmov včasih sesuvali. Enako se mi občasno prekine wireless povezava. Da ne govorim o kar precejšnjem času zagona.

Očitno postaja izdaja beta izdelkov v zadnjem času tradicija v opensource svetu. Po tistem fiasku s KDE4, so še Ubuntujevci zajebali. Za nek LTS release se to nekak ne spodobi.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Daedalus ::

Ja, za LTS bi nekak pričakoval, da bo deloval bolj stabilno od vmesnih releasov...IMO bo Ubuntovce začel grdo tepst (kolko jih še ne) njihov pristop k razvoju. Nekak ni smiselno vsakega pol leta razsut vse, kar si do takrat naredil, spet moje mnenje, seveda. Glede na zapisano, bom pa še malo počakal z upgrejdom na 8.04, ker se mi res ne da flikat že delujočih stvari.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Točno to. Razumem agresiven razvoj na začetku, ampak če želiš rast tržnega deleža je treba doseči neko stabilnost. In razsuvanje konceptov ter sestavljanje na novo nekako ne pripomore k stabilnosti.
sudo poweroff

MrStein ::

Se strinjam, ampak ni po drugi strani "če hočeš stabilnost, imaš Debian" ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daedalus ::

Maš Debian ja, sam tisto morš sam sestavit v desktop sistem. Kar je pri Ubuntu že narejeno in s tem ne zgubljaš časa s samim nalaganjem in konfiguracijo OS-a. Na serverjih pa itak uporabljam Debiana, ker se mi Ubuntu ne zdi lih dovolj konzervativen:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

dragana ::

Meni deluje vse OK, vendar ne z novim jedrom. Ubuntu 8.04 sem namestil kot alfo in seveda pridno posodabljal sistem. Tudi meni je po eni posodobitvi (ker se je posodobilo tudi jedro) ene 14 dni nazaj pričela delati probleme resolucija. K sreči nisem izbrisal starega jedra, s katerim sistem deluje vredu. Če zaženem sistem na novem jedru, pa ne deluje. Izgleda, kot, da niso krivi nvidijini driverji ampak jedro. Aja še ime delujočega jedra je 2.6.24-15, 2.6.24.16 pa ne deluje pravilno.

G-man ::

Hm upam, da bo večina teh neumnosti okrog beta FF3 in drugih pomanjkljivosti popravljenih do 8.04.1. Kdaj že pride ven?

Quikee ::

Predvidoma v začeteku julija.

Roadkill ::

Lahko ennapiše probleme, ki jih ima z FF3Beta5?

... ko že ravno vsi jamrate.

Ali je to le splošni odpor do uporabe beta softwara...?
Ü

Mavrik ::

Sesuvanje. Še posebej če je kak Flash ali kakšen malo bolj javascriptish page, mi zadeva občasno zmrzuje (pač okno se posivi in moram počakati da pride k sebi) ali pa se preprosto sesuje in moram ponovno pognat.
The truth is rarely pure and never simple.

PARTyZAN ::

Z FF3 nisem imel se nobenih problemov.

Mi gre pa na zivce, da v download dialogu ni vec "Clean up" gumba.

hamax ::

desn klik in mas clean ;)

PARTyZAN ::

Vem, samo to je dodatno delo. Nepotrebno delo za funkcijo, ki jo vsaj jaz uporabljam pogosto.

Roadkill ::

Z FF3 nisem imel se nobenih problemov.

Mi gre pa na zivce, da v download dialogu ni vec "Clean up" gumba.


Upam, da poznaš "Download Statusbar" plugin.
Od kar ga uporabljam nimam več nobene potrebe, da bi sloh odpiral "Downloads"..

Obstaja pa tudi plugin "Download options", ki ti doda nekaj dodatnih funkcij v "Downloads" okno, samo ne vem, če je že prilagojen za FF3..
Ü

mihec87 ::

Hm meni pa pri posodobitvi z dvd-ja ne dela miška tako da se sploh ne morm logirat notri, komu kaj jasno?

G-man ::

Lahko ennapiše probleme, ki jih ima z FF3Beta5?

... ko že ravno vsi jamrate.

Ali je to le splošni odpor do uporabe beta softwara...?


Za zdaj še brez posebnosti, se mi zdi precej stabilno. Sicer pa če pogledamo Gmail in druge Google aplikacije so cel čas v beta fazi.

hamax ::

Meni stalno zamrzuje tako po par sec.
FF posivi in je neodziven. Po nekaj sekundah se povrne v delujoce stanje. Precej zoprna zadeva.

R33D3M33R ::

Flash ne zmržuje le v Firefoxu. Tudi v Operi in Konquerorju zadeva posivi. Pomaga le reload.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

zee ::

vnedar je prej težava v samem Flashu kot v internetnem brskalniku.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

frudi ::

Meni zmrzujeta tako Opera kot Firefox. Po mojih izkušnjah nima veze s Flashem/Javo, ker se to dogaja tudi na straneh brez obojega.
Tudi na splošno nisem ravno navdušen... Sem sicer linux n00b - pred tem sem nekaj časa uporabljal 7.04 (znotraj VMWare in na eni sekundarni mašini, ki pa je nisem imel dolgo), 8.04 pa sem se odločil inštalirati na prenosnik za redno uporabo. Ampak to enostavno ni to - poleg zmrzovanja Opere/Firefoxa je tudi celoten sistem slabo odziven med vsakim malo zahtevnejšim opravilom (de/arhiviranje datotek, kopiranje med particijami/USB diski, predvajanje HD videa...) - občasno kar vse razen miške zašteka, za par sekund ali pa tudi trajno in pomaga le reset; pa nimam ravno švohotnega prenosnika - T7700, 4GB rama in 7200rpm disk.
Verjetno povezano s tem je tudi to, da vsake toliko kak proces (xorg, evolution server, opera...) prične kuriti nenormalno količino CPUja - kar ima poleg slabše odzivnosti sistema za posledico tudi pogostejše vklapljanje ventilatorja in nepotrebno trošenje baterije. Na splošno se ventilator vklaplja bistveno pogosteje, kot pod XP-ji (ali Visto) in baterija se sprazni kakšne pol ure hitreje.

Na začetku sem imel tudi probleme z gonilniki za nvidia grafično (kar je že marsikdo tudi tukaj poročal - gonilniki inštalirani, vendar ne v uporabi), ki pa sem jih enostavno rešil z namestitviji nvidia-glx-new. Po tem je grafika delovala normalno, čeprav monitorja še vedno ne zazna pravilno (piše, da podpira 50Hz, namesto 60; na srečo vsaj z resolucijo ni problemov) - raje ne razmišljam, koliko bom še preklel v službi, ko priklopim še eksterni monitor.

Skratka - mene zadeva ni prepričala. Glede na slabo delovanje mi deluje kot na silo izdana beta verzija, ne pa kot LTS release. Znalci bodo bolje od mene vedeli povedati, ali so prejšnje izdaje bile kvalitetnejše in stabilnejše; upam, da ja in da si s temle kiksom ne naredijo preveč škode.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

zee ::

Na racunaniku iz podpisa, ki je star dober teden, je Ubuntu delal ko raketa. Opazil nisem nobenega zatikanja ali cesa podobnega v Firefoxu.

Da baterija zdrzi v Linuxu manj kot v M$ okoljih je "normalno" oz. pricakovano, saj gonilniki za Linux niso optimizirani, kar, kot omenjeno, vodi v krajsi zivljenjsko dobo baterije.

Med prejsnjo (7.10) in tole verzijo (8.04) nisem opazil pretirane razlike v stabilnosti...ce bo potreba, si bom sistem "zlozil" sam, vendar se mi to upira, ker traja in traja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

hamax ::

Meni pod ubuntom baterija zdrzi dlje kot pod visto. Tudi brez aerota.
In zanimivo. Ubuntu veliko bolje izracuna cas delovanja baterije kot
program od toshibe.

zee ::

kateri prenosnik pa imas? procesor, chipset?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Opkow ::

Prej sem imel Ubuntu 7.10, ki je delal par mesecev brez problema.
Ker mi firbec ni dal miru, sem presel na 8.04. Ki je pa na zalost velik korak nazaj, kar se tice odzivnosti sistema. Po dolocenem casu, mi zacne Xorg kurit povprecno 50-60 %, nato pa se po daljsi 'intezivni' rabi povzpne na 100 %. Masino uporabljam zgolj za brskanje po netu, gledanje filmov, IP-TV-ja in obcasnega spilanja CS-a.
Ce zadevo ne bodo porihtali v kratkem, bom presel nazaj na 7.10. :\
Sem pa zasledil, da ima dosti folka probleme s pozresnostjo Xorg. Zaenkrat ni se nic oprijemljivega. In ima zadeva se nedolocen status na Ubuntu tehnicnih straneh.

hamax ::

@zee Klik

zee ::

poznam ta model. eden boljsih od Toshibe.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

hamax ::

Skoda edin za grafo. Lahko bi bla malenkost boljsa ampak ok.
Je pa super, ker v ubuntu dela vse out of the box. Celo multimedijske tipke.

G-man ::

Mogoče je to zmrzovanje posledica Xorg in kakšnih neodprtih draverjev. Jaz imam Intelovo grafično kartico.

Matevžk ::

Jaz sem tudi na Intelovi grafiki to doživel, res pa izredno redko, mislim da dvakrat bolj pri začetku uporabe, potem pa nikoli več. Najbrž to težavo sproži kakšen specifičen usecase, ampak takrat nisem imel časa raziskovati, ker je bil že reinstall sistema dovolj velik zalogaj (tega sem se pa lotil zaradi enkripcije vseh particij, da zdaj bolj mirno spim ... tudi če je prenosnik vreden več tisoč evrov (moj ni) -- ni največ vreden prenosnik, vredno je tisto kar je gor).
lp, Matevžk

G-man ::

Hm, danes mi je začel prenosnik svirat nek po svoje. Občasna zmrzovanja in še kaj podobnega. Mogoče je kaj na tem, da sem nadgradil disk z večjo kapaciteto in hitrostjo (4200->5400 RPM) ampak danes se mu je najprej nekaj kolcalo (izgledalo da je Xorg), potem je zaslon šel spat ko sem pognal video in nazadnje mi je zmrznil brez vprašat, Caps in Scroll lock pa sta začela utripat. Najneprijetnejša izkušnja z Ubuntujem do sedaj.

Jst ::

>Da baterija zdrzi v Linuxu manj kot v M$ okoljih je "normalno" oz.
>pricakovano, saj gonilniki za Linux niso optimizirani, kar, kot omenjeno,
>vodi v krajsi zivljenjsko dobo baterije.

Na mojem Dell prenosniku pa baterija zdrži dlje, za kakšnih 25min, kot v XPjih. Vista pa kuri baterijo še bolj kot XPji. Mnogo bolj!

OS: Opensuse 10.2. je za mojega Della oz. njegovo baterijo mnogo bolj prijazen od MSjeve platforme. XPji 1h50min MAX, OpenSuse več kot 2h in 10min.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google ukinja podporo za Internet Explorer 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7424428 (21566) Icematxyz
»

Mageia Linux 1.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13227863 (25046) MrStein
»

Fedora 15 ali Ubuntu 11.04

Oddelek: Pomoč in nasveti
172036 (1762) xandros
»

Ubunto vs. windows 7 64bit (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15632032 (28521) poweroff
»

Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
30721608 (16256) CaqKa

Več podobnih tem