» »

Terorizem izraelske vojske

Terorizem izraelske vojske

«
1
2

poweroff ::

Izraelska vojska sicer redno pobija in šikanira palestinske civiliste (oni jim rečejo teroristi), žal pa mediji poročajo le ob kakšnem večjem ekscesu.

Takim zadevam smo - ko jih je počela jugovojska in srbske paravojaške enote - v Bosni in na Hrvaškem rekli vojni zločin, tukaj je pa pač napaka. Jebiga, kajne?

Imam občutek, da si Izraelci privoščijo kar precej kršitev mednarodnega, vojnega in humanitarnega prava, hkrati pa vestno poudarjajo, da so oni zgodovinske žrtve Holokavsta, kot da bi bilo to opravičilo za vse početje.

Sodelavec je bil pred kratkim v Ramali in je rekel, da zadevo lahko opiše edino kot koncentracijsko taborišče. Z zidom obdano civilno prebivalstvo, ki jim izraelska vojska poljubno izklaplja elektriko in vodo ter onemogoča vnos hrane in zdravil.

V takih razmerah ni čudno, da folk vidi edino uteho v terorizmu, saj nima ne perspektive, ne možnosti za normalno življenje. Da bi kdo tem ljudem ponudil infrastrukturo in službe je pa itak znanstvena fantastika. Izraelci raje poudarjajo, kako je njim Bog podaril tisto zemljo (na druugi strani pa seveda podobne bedarije trosi Hamas), skorumpirane Arabske države se med seboj borijo za prevlado, nastrada pa civilno prebivalstvo.

Ameriških in evropskih desničarjev pa trpljenje civilnega prebivalstva ne zanima kaj dosti...
sudo poweroff

poweroff ::

P. S. Seveda ni treba poudarjat, da se bodo v to temo sedaj zgrnili dežurni desničarji in pričeli govoriti o teroristih, itd.

Res je, vsak terorizem je treba obsoditi, vendar v tej temi govorimo o državnem terorizmu, ki potem dostikrat generira tudi klasični terorizem.

In za božjo voljo, nehajte biti dvolični. Če je treba pozapret vse teroriste, pozaprimo tudi državne teroriste.
sudo poweroff

urban99 ::

em, če se ne motim Delo ni povzelo celotnega poročila. Se mi zdi, da je bilo v igri tudi neko dokaj neobičajno strelivo (sicer konvencionalno), česar pa izraelska vojska ni želela komentirat. Zadevo prebral v NYT ali Times online, če bom mel čas, bom probal zvohat.

djordjevic ::

Ah, saj bo hitro tudi v to temo zataval kak fundi, ki bo zapisal: Doh, v kali zatret to fundamentalistično islamistično teroristično bando, ane. Da ne pridejo naše Evrope uničiti, ane. Če je treba, začnimo pri otrocih, ane.

Se opravičujem za skrajni cinizem, ampak takšno je dejansko stanje in kar je še huje, razmišljanje velike večine svetovnih sil, ki imajo moč vsesplošno klanje civilistov na Bližnjem vzhodu prekiniti. Ampak ne, glavno, da lovimo Osamo.

urban99 ::

aha, našel... "controversial" :)

After medical examinations of Shana's body, Reuters said that Israel had used a controversial type of tank shell which scatters metal darts, or flechettes, around the surrounding area after exploding, risking civilian casualties. Israel refused to comment on the report, but stated that the weapons were not illegal.

vir: timesonline

Vanich ::

Flechett municija je pizdarija že v osebnem orožju, po en komad, kaj šele v kalibru 105-120mm, kjer jih stlačiš not, heh, 5000 komadov...

Recently the Israeli (source: Jane's) used tank flechette rounds against crowds (the ammunition used in this case was a modified version of the M494 105mm APERS-T round: it releases about 5000 flechettes in a cone-shaped pattern 300m long and about 94m wide).

djordjevic ::

Nič čudnega, če upoštevaš, da je Nato po takratni ZRJ tud metal z vsemi konvencijami prepovedane kasetne bombe. Who cares, torej. Ne?

Azrael ::

Hmm, šrotarca malo večjega kalibra.

Zakaj so ga pihnili, hja ni 2x za reci, da z daljave hitro zamenjaš kamero in bazuko.

Da oznaka Press in podobnoe v tistem koncu ne štejeno nič, so zakuhali palestinski bedaki sami, ko so jih izkoriščali za napade. Nagagajo pa drugi, kot vedno pri takih "borcih za svobodo" aka kriminalcih najslabše sorte.

V izoguib takim dogodkom upam, da bodo postala robotska orožja, ki jih Izrael lepo razvija, čimprej operativna (sem v komentarjih na linkano novico zapisal zakaj).

Dokler jih še ni, je tak colateral damage žal neizbežen.
Nekoč je bil Slo-tech.

Balandeque ::

Podpišem Azraela.

Matthai, če se ne motim je tvoja podmena, da imajo izraelci kako korist od tega početja; da to počno nalašč? Po mojem ne. Pač trigger happy posran vojakec, ki je dejansko kamero zamenjal za armbrust.

Žal mi je za take žrtve, ampak zgodijo se tudi ob policijskih akcijah pri nas.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

djordjevic ::

Fak, šele zdaj sem pogledal posnetek. Speechless.

Balandeque ::

Še tole bi dodal: Zanimivo bi bilo izvedeti, kje se je zadeva zgodila. Če je snemalec stal na kraju odkoder letijo v zrak kassami potem je točno vedel v kaj se spušča.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

SavoKovac ::

Palestinsko prebivalstvo trpi zato, ker zaradi subjektivnih razlogov objektivne narave neodgovorno opozarja na neprostovoljno nacionalno "razlastitev", ki se je zgodila dva naraščaja nazaj.

Poglavitna težava njihovega neenakopravnega boja je, da niso dovolj izurjeni v samoobvladovanju, obvaladovanju jeze. Prevladujoči osebni cilji v konfliktih udeleženih posameznikov so izživljanje maščevalnih čustev, zato podpirajo tiste lokalne vodje (ki jih je več, so ponosni, ne-diplomatski, karizmatični), ki jim pritrjujejo in pomagajo pri njihovih naporih.

Največja in najglobja želja vseh palestincev je vojaški, demografski in geografski poraz države Izrael.

Ne bi se spuščal v špekulacije, kaj za palestinskega borca oziroma naklonjenega novinarja Reutersa pomeni smrt, povzročena s strani dobro merjene granate. Morda pomeni razlog za veselje tistih, ki jih ta tragedija osebno ni prizadela in so zmožni ostati ravnodušni do prizadetih svojcev, ter se veselijo njihove zaslužene nagrade v onstranstvu.

Luka Percic ::

Kaj je tragikomično?
Da Matthai govori o dvoličnosti, sam pa pozabi omenit dnevne prelete raket nad civilno prebivalstvo v Izraelu, ter samomorilske napade (hvala bogu so jih Izraelci skoraj zaustavili- zid ter nadzorne točke delajo svoje).

Težko je zagovarjat izrael, ker tudi dela pizdarije, vendar je meni predvsem jasno tole;

Izrael je že večkrat popolnoma prenehal z ognjem (vsaj enkrat so prvi prenehali, ter potem še niso odgovorili na prvi "incident". Pa je prišel naslednji- in stvar spet ni imela smisla). Palestinci tega niso storili nikoli.
Torej Izraelska oblast sedaj ima monopol nad uporabo sile, palestinska nima.
Kaj sledi? Jah nekdo jih mora "okupirat"(zagotovit da palestinci prenehajo napadat Izrael). Ali so to mednarodne sile, ali pač Izrael.
A ve kdo za mednarodne sile ki bi si to upale storit?

Ne?
Ne jokat potem. Pač nič boljše rešitve nažalost.

poweroff ::

Luka Veliki, tukaj ne govorimo o palestinskem terorizmu (ki ga sicer tudi obsojam, samo ti tega pač nočeš videti), pač pa o državnem terorizmu Izraela. Zato si off topic. (BTW: v temi o Hilary in Obami je USS NIemitz omenjal Obamine laži, jaz pa sem nazaj omenil laži Georgea WMD Busha - in dobil odgovor, da je tema o Obami in ne o Bushu. Torej - dajmo se držat teme tudi tukaj!).


Jaz sicer razumem, da se zgodijo takele napake. Samo v ZDA ali pa pri nas zaradi take napake nekdo odgovarja. V Izraelu pa... se morda kdo spomni kaj je bil povod za začetek druge intifade?

Jup, dragi moji, povod je bil uboj 12-letnega dečka s strani Izraelske vojske.

No, ko ti tako ubijejo sina, je seveda precej razumljiva reakcija matere: "My son didn't die in vain. This was his sacrifice for our homeland, for Palestine.". In morda ni nič čudnega, če se je šel potem kdo od njegovih sorodnikov razstrelit med nedolžno civilno prebivalstvo.

Če k temu prištejemo še, da je izraelska vojska najprej rekla,d a je morda ona odgovorna za smrt, nato pa je "preiskava"* pokazala, da so ga ubili Palestinci, je jeza še toliko večja.

* V "preiskavi" seveda niso opravili avtopsije, niti niso upoštevali celega kupa drugih dejstev. Ne preseneča tudi kasnejše zanikanje dogodka ter celo obtožbe, da je bilo vse skupaj zrežirano.

Če kdo ne razume teh reakcij, naj pogleda v domačo sceno. Zaradi povojnih pobojev pred 60 leti je še celo danes med Slovenci veliko sovraštva. In to sovraštvo ni usmerjeno le proti neposrednim storilcem, pač pa tudi proti njihovim "političnim dedičem". Po drugi strani pa del slovenskega levičarstva opravičuje in zmanjšuje pomen povojnih pobojev namesto, da bi priznal krivdo ter s tem še generira take reakcije.
sudo poweroff

Luka Percic ::

Luka Veliki, tukaj ne govorimo o palestinskem terorizmu (ki ga sicer tudi obsojam, samo ti tega pač nočeš videti), pač pa o državnem terorizmu Izraela.

Tam je šlo za Hilary vs Obama, tukaj gre za Izrael vs Palestina.
Če bi pa rad razpravljal o nogometni tekmi pa nočeš slišat za nasprotno moštvo, si smešen- po tamalem.

se morda kdo spomni kaj je bil povod za začetek druge intifade?

Nepomembno. Da se bomo vlekli ter pobivali na desetletja stare viže, je nedopustno.

In morda ni nič čudnega, če se je šel potem kdo od njegovih sorodnikov razstrelit med nedolžno civilno prebivalstvo.

Mogoče ni čudno, kar pa ne pomeni da ni treba tega zatret(tudi krvavo če negre drugače)

V "preiskavi" seveda niso opravili avtopsije, niti niso upoštevali celega kupa drugih dejstev. Ne preseneča tudi kasnejše zanikanje dogodka ter celo obtožbe, da je bilo vse skupaj zrežirano.


Pallywood deluje z veliko vnemo. Zakaj je šlo v konkretnem primeru pa niti ni toliko pomembno. Umira čisto preveč ljudi da bi se šli prepisovanja krivde na en primer.
Povod mogoče, izvor nikakor.

Če kdo ne razume teh reakcij, naj pogleda v domačo sceno.

Osebno nevidim da bi raztreljevali ter iztreljevali rakete v Italijo.
Gre za zelo podoben primer; mednarodna skupnost se odloči da kos ozemlja pripada nekomu.

Sovražtvo zaradi izgubljenega Trsta v mnogih glavah ostaja, ampak pobijamo se pa ne.
Seveda, sej nismo barbari.

USS Liberty ::

Palestinci bi svojo državo že zdavnaj imeli tudi de iure, če bi bili le malo bolj pametni in bi se namesto politike 72 devic v raju, posluževali diplomacije in tudi kakšnega kompromisa...

Sicer pa, a si predstavljate, da se zgodi čudež, da se BV kriza res čudežno reši z nekim kompromisom, kako bi potem bilo dolgcajt raznim Matthajem po celem svetu, ko ne bi bilo več ''ubogih'' palestincev, ampak samo še palestinci..

.

poweroff ::

se morda kdo spomni kaj je bil povod za začetek druge intifade?

Nepomembno. Da se bomo vlekli ter pobivali na desetletja stare viže, je nedopustno.

Res je - me pa čudi zakaj se pa v Sloveniji lahko vlečejo desetletja stare viže o partizanih in domobrancih...?

Pallywood deluje z veliko vnemo. Zakaj je šlo v konkretnem primeru pa niti ni toliko pomembno. Umira čisto preveč ljudi da bi se šli prepisovanja krivde na en primer.

Aha, se pravi je tudi povsem nepomembno ali so se komunajzarji med 2WW šli revolucijo ali ne in ali so res pobili nedolžne domobrance ali samo tiste, ki so bili zločinci?

Zanimivo razmišljanje.

Osebno nevidim da bi raztreljevali ter iztreljevali rakete v Italijo.
Gre za zelo podoben primer; mednarodna skupnost se odloči da kos ozemlja pripada nekomu.

Sovražtvo zaradi izgubljenega Trsta v mnogih glavah ostaja, ampak pobijamo se pa ne.
Seveda, sej nismo barbari.


Razlika je na žalost zgolj ta, da živimo v državi, kjer pobijanje ni sprejemljivo in ki pobijanja ne dopušča. Se pa odnos lepo vidi v forumih in javni debati. Pa vsake toliko časa se komu strga, pa gre požgat Romsko naselje.

Tako da si ne delat utvar, v kakšni lepi družbi da živiš - če pokrova ne odnese iz lonca to še ne pomeni, da v loncu ni pritiska.
sudo poweroff

poweroff ::

Niemitz - samo eno vprašanje - kako bi označil nekoga, ki v izraelsko-palestinskem sporu na pogajanjih reče, da se mora drugi izseliti, ker mu je tisto zemljo dal Bog?

In ne, ne govorimo o tem ali so palestinci pametni ali neumni, pač pa o tem, ali neka vojska sme pobijati nedolžne civiliste.
sudo poweroff

USS Liberty ::

Niemitz - samo eno vprašanje - kako bi označil nekoga, ki v izraelsko-palestinskem sporu na pogajanjih reče, da se mora drugi izseliti, ker mu je tisto zemljo dal Bog?

Takšna ekstremna stališča, kot jih ti navajaš, imata obe strani v tem konfliktu, Palestincem pa poleg vsega, še tisti zmešanec iz Teherana suflira, kako bo Izrael izbrisal iz zemlje...

WarpedGone ::

>> Res je - me pa čudi zakaj se pa v Sloveniji lahko vlečejo desetletja stare viže o partizanih in domobrancih...?

Kolk mrtvih mamo zadnja leta iz tega naslova? Naravna smrt zaradi starosti ne šteje. :|
Nekaj so ideološka nasprotja, nekaj pa razstreljevanje na avtobusih in tržnicah.
Preveč zate?
Zbogom in hvala za vse ribe

Luka Percic ::

Vojska mora zaščiti svoje prebivalstvo. Če se sovražnik skriva med civilisti, bodo pač tudi tej fasali.

Majo pa palestinci šanso da te teroriste prej polovijo. In še Izrael bi jim pri tem izdatno pomagal!(Finančno, pa tudi logistično)

To da hamas ter podobni gredo izstreljevat rakete na strehe obljudenih stolpnic, pa je znano. Nalašč. Tako imajo večji medijski (posledično več finančne pomoči, večje stiskanje Izraela) uspeh, če žrtvujejo svoje sodržavljane.
Izrael pač čisti izstrelišča raket.
Če pri tem ubije civiliste ga ne preveč skrbi, saj drugače tiste rakete pobijajo njihove civiliste.

Tako pač je, na odprtem nebodo raket spuščali.

Matthai; pri tebi pa spet vidimo zgražanje nad stanjem- a hkrati ne ponudiš nobene rešitve.
Brezveze da pišeš praktično.

Sej Izrael se zaveda da tako nemore it naprej- je že državni vrh napovedal razvijanje bolj usmerjenega orožja od raket; robotske pobijalce. Do takrat so pač rakete edino primerna zadeva. Ter rušenje logistike teroristom.

drejc ::

Ja normalno če tretirajo islamisti ženske kot pse, tako je collateral damage ki ga izraelci izvajajo nad rocket site-i vedno prepolovljen za njih. Tudi kolegi ki živijo pri nas in so muslimani jih imajo za manjvredne, ko jih enkrat oženijo. Potem so pa zgražanja ko umre nekaj žensk in otrok na BV kot collateral damage, jasno če jih pa uporabljajo kot human shield in iza njih streljajo in raketirajo.

Dočim v Tel Avivu židinje so povsem druga pesem, ne samo da hodijo s puškami po mestu, celo moški ob njih izpadejo kot mali cucki.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

urban99 ::

poznavalci (med)kulturnih moško-ženskih odnosov, ki ne posplošujejo preveč, so fajn :)

poweroff ::

USS Niemitz - evo, pa se strinjava. Oboji v tem konfliktu uporabljajo "bog nam je naklonil to deželo" agrument.

Rešitev?

Napotitev mirovnih sil v Palestino. Če pa Izrael ne dovoli pa mednarodna osamitev Izraela po vzoru Irana izpred desetletij. Bojo že razmislili.
sudo poweroff

edge540 ::

>>Napotitev mirovnih sil v Palestino. Če pa Izrael ne dovoli pa mednarodna osamitev Izraela po vzoru Irana izpred desetletij. Bojo že razmislili.

Pozabljaš da ni govora o neki hribovski državi ampak o državi, ki ima po predvidevanjih okoli 200 jedrskih konic + interkontinentalne rakete. Z njimi je treba v rokavicah. Če osamimo Izrael in se kakšen Iran & Co odločijo da bodo malo po njih udarili, bodo Izraelci hitro odgovorili z upepelitvijo Teherana ali čim podobnim. Potem pa bo res sranje.

Luka Percic ::

Izrael bo dovolil. Mogoče bo kaj komliciral, ampak nič hudega.
UN nebo dovolil.

poweroff ::

Sicer situacije v Izraelu ne poznam toliko dobro, da bi vedel kako močni so izraelski fundiji. Vendar pa se mi zdi, da je tako v Izraelu, kot v Palestini dovolj pametnih ljudi, ki bi bili po vseh poskusih nasilnega reševanja problemov morda sedaj voljni poskusiti nekaj drugega.

Dati tistim ljudem infrastrukturo (elektriko, vodo, ceste) in službe ter predvsem možnosti in odgovornost, da storijo nekaj sami zase.

Pa seveda izobraževanje z namenom sekularizacije. To slednje bi sicer prav prišlo tudi v Izraelu.
sudo poweroff

Luka Percic ::

To slednje bi sicer prav prišlo tudi v Izraelu.

Matthai se norca dela. Kot vedno.

poweroff ::

Luka Veliki - hočeš reči da v Izraelu ni verskih fanatikov?
sudo poweroff

Luka Percic ::

Seveda jih je. Celo precej veliko.
Vendar jih že njihova policija polovi.
Ko bodo to sposobne "palestinske oblasti", bo nasilnega konflikta hitro konec.
Zato ni nobene potrebe po zunanji intervenciji v njihovih logih.

Zakaj Izrael najbrž vseeno noče mednarodne udeležbe tam? Ker ve kako UN heci delujejo. Enote se bodo postavile na sredino, njihova naloga bo pa edino preprečit vdor izraelske vojske. Rakete palestincev bodo lahko mirno letele čez, kajti "mednarodne enote nimajo mandata za posredovanje".
Če bodo pa tja poslali enote ki bodo izvajale racije (nekakšna policija- torej "okupacija"), zapirale nevarna območja- jih bo Izrael z veseljem sprejel.
Ampak sej vemo-Palestinci nebi česa takega nikoli dopustili.

poweroff ::

Luka Veliki - problem je, ker je nekaj teh fundijev v Izraelu tudi na oblasti.

Mednarodne enote pa morajo seveda imeti polna pooblastila za posredovanje.

Problem je, da mednarodne enote oziroma rešitev problema ni v interesu ne Izraelu, ne njegovim arabskim sosedom. Predvsem slednjim ne!
sudo poweroff

Luka Percic ::

problem je, ker je nekaj teh fundijev v Izraelu tudi na oblasti.


To je problem, če še vedno prihaja do prehudih incidentov. Ampaki imo ne.
Vsaj iz izraelske strani ne.

Dranon ::


Problem je, da mednarodne enote oziroma rešitev problema ni v interesu ne Izraelu, ne njegovim arabskim sosedom. Predvsem slednjim ne!


Zadel si v samo bistvo problema.
Oz. kot bi rekel Broj Jedan iz Alana Forda (ali je bil to morda General War?): Dobrovoljni davaoci tudje krvi!

poweroff ::

Ja, vendar če hoče biti Izrael demokratična in pravna država naj spoštuje pravo in naj ne pobija civilistov. Če pa se napake dogajajo naj jih preišče in preganja.

Ne glede na to kaj počnejo arabske sosede.
sudo poweroff

Luka Percic ::

Ja, vendar če hoče biti Izrael demokratična in pravna država naj spoštuje pravo in naj ne pobija civilistov.


Sej ne pobija civilistov nalašč.
Razsuva pa izstrelišča raket, ter teroriste. Ker se pa le tej skrivajo vmes civilistov, ga nasrkajo tudi slednji.

Zanimivo je da zahtevaš da Izrael žrtvuje svoje vojake za varnost palestincev, katerih precej hoče izbris Izraela.
Nebo šlo in nesme jit.

Pa tudi sam veš da nebi bilo učinkovito. Se je že v vojni z hezbolah-om pokazalo da takoj ko so se šli kopenske "natančne" operacije, so imeli nahitro dosti izgub. Pač nemoreš vdirat v hiše brez da bi prvi fasal rafal. Zato izraelci hiše podirajo.
Sej niso neumni.

Hkrati pa razvijajo bolj natančne tehnologije, ki jim bodo omogočale pobijanje teroristov brez(z minimalno) civilnih žrtev.
Sej palestinci se lahko teh teroristov znebijo, namesto da jih skrivajo- bo hitro zelo malo civilnih žrtev.

jype ::

Luka Veliki> Sej palestinci se lahko teh teroristov znebijo, namesto da jih skrivajo- bo hitro zelo malo civilnih žrtev.

To je zelo težko. Hamas (in Hezbolah) sta kot en karitas, poleg tega da sta kot Talibani. Ljudska podpora tem organizacijam ni naključna, denar pa seveda prihaja od držav, ki so se zaradi iraškega konflikta močno okrepile.

Luka Percic ::

Denar prihaja predvsem iz zahodnih držav(eu).
Sej vem da se palestinci nebojo znebili svoje sodrge. Sej zato tudi ni realno pričakovat da bodo izraelci se šli policaje po palestinskem ozemlju. Nebodo preživeli, saj domačini ščitijo teroriste na vsakem koraku (ali so celo v večini kar sami teroristi).

Zato pričakovat od Izraela da nebo rušil civilnih objektov ki se uporabljajo za iztrelišča- ni realna.

jype ::

Luka Veliki> Denar prihaja predvsem iz zahodnih držav(eu).

Pa ne za Hamas. Kar se tiče obveščevalcev je baje 80% denarja in orožja, ki doseže Hamas, iz Sirije in Irana. To tudi ni čudno, saj sta obe državi izraelska sovražnika na več nivojih.

Luka Veliki> Zato pričakovat od Izraela da nebo rušil civilnih objektov ki se uporabljajo za iztrelišča- ni realna.

Seveda je - takoj ko se Hamas odreče svoji tragični "nikoli ne bomo priznali pravice do obstoja Izraela" drži, kar se ima zgoditi kmalu.

Luka Percic ::

Če se odreče samo na simbolični ravni..
Ni ta hec dosti vreden. Dokler letijo rakete čez, ter se teroristi ki jih palestinske oblasti ne poskušajo odkrit (ali celo pomagajo, kot dosedaj), nima konca temu konfliktu.

Jaz se predvsem bojim da se bo Hamas temu terminu odrekel samo zato, da bi dobil denar. Potem pa vsaj z isto vnemo nadaljeval boj naprej.

Besede pa Izralce na srečo bolj malo zanimajo. Rakete jih. Besede zanimajo zgolj zahodne vrle levičarje, ki bodo potem ko Izrael nebo več imel dobrega "obrambnega stavka"(hočejo nas izbrisati! So isti kot Hitler!), še z večjim veseljem blokirali/"opozarjali" Izrael v raznih mednarodnih telesih.

jype ::

Luka Veliki> Jaz se predvsem bojim da se bo Hamas temu terminu odrekel samo zato, da bi dobil denar. Potem pa vsaj z isto vnemo nadaljeval boj naprej.

Ampak potem to ni več Hamas - tako kot s Sadrom v Iraku je treba s Hamasom skleniti premirje. Edina druga možnost je pač nadaljevanje spopada, ki iz civilistov dela teroriste.

Luka Veliki> Besede pa Izralce na srečo bolj malo zanimajo. Rakete jih.

Večino Izraelcev zanima mir. Ni naključje, da so po 50 letih spopadov na volitvah prenehali v tolikšni meri podpirati skrajneže.

poweroff ::

Sodelavec, ki je bil v Ramali (in Izraelu) je razlagal kako Izrael išče "teroriste".

Izraelska vojska uleti na domnevno suvereno palestinsko državo z namenom iskanja "teroristov". In ko se to zgodi mora palestinska policija ostati v kasarnah.

Izraelci lahko počnejo kar hočejo, palestinska policija pa mora to mirno gledati. To v ljudeh vzbuja revolt, še posebej, ker "teroristov" praviloma nikoli ne najdejo (zelo redko jih najdejo).

Potem je tukaj še dejstvo, da izraelska vojska kontrolira dobavo elektrike in vode v Ramalo - in seveda prihaja do rednih redukcij.

Kontrolirajo tudi mejo - če želijo notri ne spustijo hrane in zdravil, ven pa ne palestinskih delavcev.

In ko jih spustijo, jih na kontrolnih točkah maltretirajo in zajebavajo.

To seveda generira odpor.

Je pa zanimivo, da je ena ženska iz skupine, ki je šla na tisti obisk Izraelce vprašala zakaj hudiča tistim ljudem v Ramali ne dajo vode, elektrike in služb - pa bi se morda zadeve normalizirale?

Odgovor je bil, da v Izraelu nihče ne razmišlja tako.
sudo poweroff

poweroff ::

V napadu Izraelcev ubiti štirje otroci.

 Štirje teroristi?

Štirje teroristi?



Izraelska vojska pač reče, da gre za "območje, odkoder izstreljujejo rakete". In stvar je zaključena.

Državnim teroristom pač verjamemo na besedo.
sudo poweroff

Keyser Soze ::

Ma ok, pač štiri MAJHNE kolateralne žrtve. Jebi ga. Štirje manj za naslednjič. Ene par jih moru umret za našo svobodo. =D

//sarcasm off
OM, F, G!

poweroff ::

No, jaz nisem antisemit, sem pa antifašist in antinacist, pa tudi antifundamentalist.

In če imamo fundije v islamu, v Izraelu ali pri nas - je to zame isto.
sudo poweroff

edge540 ::

Dejstvo je da Izraelci tja nebi streljali, če nebi na njih padale rakete. Rakete padajo po njih in treba je udariti nazaj (ali bi vi samo gledali proti nebu in upali da naslednja raketa ne pade na vas?). Dvomim da nalašč ciljajo civiliste, verjetno pa jih boli k***c če jih ene par pospravijo.

Bolj sporno se mi je zdelo, ko so v Libanonu zbombardirali vso infrastrukturo.

jype ::

Raptor001> verjetno pa jih boli k***c če jih ene par pospravijo.

Therein lies the problem, and, incidentally, the solution.

edge540 ::

>>Therein lies the problem, and, incidentally, the solution.

Res je. Ampak kaj naj Izrael naredi? Samo dve opciji sta.

1: Nič.
2: Neha napade.

Obe sta slabi. Pri prvi se ne bo nič spremenilo, pri drugi pa bodo uporniki dobili sporočilo, da zmagujejo. Kar je v bistu še slabše od prve variante.

Edina možnost se mi zdi če bi obe strani ob posredovanju tretje strani ustavili ogenj, potem pa bi gradili tu dalje. Gre skoz v teoriji, v praksi pa še ni bilo kaj dosti iz tega.

Azrael ::

Mislim, da tretje strani, ki bi bila kaj vredna in istočasno sprejemljiva za obe strani enostavno ni.

Zakaj?

UN enote so na območjih, kjer se streljajo, povsem neučinkovite, vedno so v takih razmerah s svojo neučinkovito "nevtralnostjo" situacijo zašuštale do konca. OK, razen proizvodnje mirovnih sporazumov, teh je bilo vedno več, samo nič od njih.

Odpadejo ko knof pri gatah.

Če pridejo enote pod poveljstvom ZDA, so za palestinske hujskače takoj zavezniki države Izrael in posledično sovražniki, ki jih je treba zradirčkat.

Tako tudi ti ne pridejo v poštev.

Druge vojske na tem svetu štejejo malo ali nič. Za parade in špilanje nekih tabornikov so še kar nekam, za kaj resnega pa ne.

Kdo še ostane? Marsovci?
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

>>Therein lies the problem, and, incidentally, the solution.

Res je. Ampak kaj naj Izrael naredi? Samo dve opciji sta.

1: Nič.
2: Neha napade.

Obe sta slabi. Pri prvi se ne bo nič spremenilo, pri drugi pa bodo uporniki dobili sporočilo, da zmagujejo. Kar je v bistu še slabše od prve variante.


Ko v Sloveniji ali pa na Hrvaškem kakšen patološki morilec začne morilski pohod, ne priletijo specialci in pobijejo pol vasi zgolj zato, da bodo sneli "cilj". Policija - pa tudi vojska kadar nastopa na "civilnih" območjih, je usposobljena za izvajanje ciljanih napadov. S kar najmanj "kolateralne" škode. To velja za civilizirane države.

Seveda je najbolj enostavo zadevo rešiti iz višine iz zadosti velikimi bombami. Tveganje je najmanjše, če se ti j** za civiliste pa sploh ni problema.

To, da sta samo dve možnosti ni res. Možnosti je cela paleta.

Zadevo je potrebno rešiti tako, da se Palestincem da možnosti, da sami odločajo o svoji usodi (službe,...). Napade na teroriste pa je treba izpeljati strokovno in čim bolj ciljano.

Predvsem pa je treba nehati verjeti temu, kar rečejo državni organi zgolj zato, ker so državni organi.

Kaj pa če je zaradi nesposobnosti v vojski prišlo do napake? Kaj pa če je nekdo od poveljnikov ponorel in vzel stvari v svoje roke? Pri nas policaj, ki nekoga ubije za to odgovarja. Gre v suspenz in an sodišče - in nazaj ga sprejmejo šele, ko je dokazano, da je nedolžen (npr. silobran).


Moti me, da ni niti enega dokaza, da so napadi od tam res prihajali in da so bili na tistem območju res teroristi. Vojska pač reče, da so bili teroristi in to je to. Zafrknili so se edino v toliko, da so tile štirje otroci. Če bi bili odrasli ne bi bilo nobenega dokaza, da morda res niso teroristi.

Za razliko od nekih nepreverjenih izjav države pa imamo tukaj konkretna štiri trupla nepolnoletnih otrok. Eto, to me moti.
sudo poweroff

edge540 ::

>>Kaj pa če je zaradi nesposobnosti v vojski prišlo do napake?

Se zgodi, vsi ljudje delajo napake. Tudi američani so že mnogokrat streljali po svojih, ali pa celo napalm metali po njih. Vojna pač.
Ampak moreš razumet da vlada doli na pol vojno stanje in se zaradi tega niti ne sekirajo preveč, imajo dosti drugega dela.

Jih čisto razumem Izraelce, da nočejo tvegati življen svojih specialcev, da bi pospravili par upornikov, ki jih bodo kmalu nadomestili drugi.
Če sesuješ tovarno raket, si nekaj naredil. Če jih slučajno izdelujejo v kleti kakšnega stanovanjskega bloka... dobiš rezultate kakršen je ta. Jih res lahko obsojaš? Nebi raje obsojal upornikov, da ne izdelujejo raket raje nekje na samem?

Nič ni črno-belo.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izrael uspešno ubranil svoj narod pred terorističnim konvojem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23346295 (41378) Gregor P
»

Izraelsko-arabska vojna se bije tudi na medmrežju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11613616 (10135) Pšenični

Izrael vs. Palestina (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
85244602 (28171) Stepni Volk

Več podobnih tem