» »

Nov način boja proti piratstvu?

1 2 3
4
»

Brane2 ::

Torej si za legalizacijo ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Daedalus ::

Če ti 90% prebivalstva dela sr*nje, težko kaj narediš, če sploh. Vsaj na kratki rok.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Legalizacija je nemogoča. To ni stvar samo ene države, pač pa mednarodnih pogodb. Avtorsko pravo je globoko integrirano v našo družbo in ga ne moremo kar izkoreniniti.

Edina varianta je po mojem, da država spodbuja odprte licence - kar je financirano z državnim denarjem naj bo CC/GPL-ed!
sudo poweroff

MrStein ::

Brane2:

1500 byteov, kot veš da jih laho spraviš v en frame vsakega linka.

Ne, ne moreš. Recio niti v tisiti link ne, katerega najbrž v tem trenutku uporabljaš.

Toliko o robustnosti tvoje "super nove metode za prenos podatkov preko UDP".
In to je glih finta. TCP je preizkušen maksimalno.

Glede blokade s strani ISP. Še vedno nisi rekel, kak bo tvoja ""super nova metoda za prenos podatkov preko UDP" prišla okoli te blokade, ki jo bom citiral:
the ISP has to do is put in a set of short lived (10 minute) router ACLs which block all pairs that cross its network, killing all traffic for that torrent on the ISP's network.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

zee ::

"Edina varianta je po mojem, da država spodbuja odprte licence - kar je financirano z državnim denarjem naj bo CC/GPL-ed!"

Se povsem strinjam. A ni v ZDA ze urejeno na podoben nacin?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Brane2 ::

Brane2: 1500 byteov, kot veš da jih laho spraviš v en frame vsakega linka. Ne, ne moreš. Recio niti v tisiti link ne, katerega najbrž v tem trenutku uporabljaš. Toliko o robustnosti tvoje "super nove metode za prenos podatkov preko UDP". In to je glih finta. TCP je preizkušen maksimalno.


Daj ne bluzi. TCP uporablja za odkrivanje MTUja trase isti mehanizem, kot je dostopen tebi na UDP ali pravzaprav čemurkoli drugemu na IP.

In rad bi videl tisti link, ki ima težave z osnovnim MTUjem Etherneta. In razlago zakaj bi se zanj sekiral.

Pa tudi ĆE bi ga našel in ČE bi imel tehten razlog, da bi to omejitev upošteval za dano aplikacijo, še vedno bi spravil čez njega vsaj sektor ( minimalna zahteva je IIRC nekaj čez 700 byteov) in to je zadosti.


Glede blokade s strani ISP. Še vedno nisi rekel, kak bo tvoja ""super nova metoda za prenos podatkov preko UDP" prišla okoli te blokade, ki jo bom citiral: the ISP has to do is put in a set of short lived (10 minute) router ACLs which block all pairs that cross its network, killing all traffic for that torrent on the ISP's network.



Če ti killajo ves promet, potem mimo tega ne moreš. Če ga blokirajo na 10 minut ali nek kratek čas, potem je zgodba drugačna. TCP link ni ravno poceni, UDP ali celo IP paket je pa praktično zastonj. TCP link ne more čakati 10 minut, da blokada popusti- oziroma vsaj ne v teh intenzivnih P2P pogojih, ko bi moral pač med čakanjem odpirati nove linke, da ne bi izgubljal čas s čakanjem.

Pri ODP pa linka ni. Ti pošlješ paket. Če je prišel skozi, je, drugače pač ni. Če imaš 100 MB file in ga deliš na 1024bytne chunke, ki si jih s peeri izmenjuješ, imaš v vsakem trenutku lahko recimo 10.000 zahtev in 10.000 paketkov, ki od tebe letijo peerom. Paketi, ki pridejo skozi, pač pridejo. Tisti, ki izginejo, se zahtevajo enkrat pozneje ( random) od po randomizirani funkciji od nekoga iz seznama imetnikov tega paketa. Tako druga zahteva istega paketa na ISPjevem routerju ne bo videti isto.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Država nima kej financirat! Ker socializma nočemo.

Razvijalci softwarea pa naj naredijo vsakemu kupcu svoj paket, ki na net oddaja signal, da kaj počne. Kdor ga bo dal naprej, se bo vedelo da je dal naprej. Pa se bo za njegovo kodo zbrisal allowance.

Softwareaši nej kr sami poskrbijo za svoje produkte.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Ne, ne moreš. Recio niti v tisiti link ne, katerega najbrž v tem trenutku uporabljaš. Toliko o robustnosti tvoje "super nove metode za prenos podatkov preko UDP". In to je glih finta. TCP je preizkušen maksimalno.


Sem za štos zakurblal Wiresharka in si ogledal, kaj se dogaja na linku "ki ga najbrž ta trenutek uprabljam". S Slo-techom in recimo dnevnikom.si se na portu 80 in TCP protokolu obmetavam v chunkih, dolgih DO VKLJUČNO 1514 byteov. Odštej TCP/IP overhead, pa smo blizu 1500.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Manu ::

Moje mnenje je, da rešitev ponuja etika.

Samo razvita etičnost na obeh starneh lahko doseže ravnovesje interesov.

Na strani kupcev spoštovanje avtorstva, na strani korporacij razumno denarno nadomestilo.

Sam sem mnenja, da je do piratstva pripomoglo v največji meri visoka cena multimedijskih vsebin in programske opreme - to pomeni neprilagajanje kupcem in pohlep korporacij po še večjem zaslužku.

Ljudje so se navadili piratiziranja, tako da jih bo težko odvaditi. Ampak pripravljenost korporacij na prilagajanje trgu predvsem z razumno ceno bi se dalo to zelo lepo rešiti. Moralni pregon piratov se že dolgo časa odvija (tako naj tudi ostane) v nasprotju s prilagajanjem kupcem (z razumno ceno), ki pa na žalost ostaja taka kot je.

MrStein ::

Brane, 75% folka je na PPPoE. To je manj kot 1500 byteov. (kolk je točno prepuščam kot vajo za bralca ;) )

Aha, torej bi preveril ? Najprej si napisal, da bi uporabil točno 1500, ki "preverjeno dela". ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Brane2 ::

Sem vedu, da se boš zahaklal za byte gor ali dol, ki v bistvu ne pomeni nič.

Nekaj pomenijo le okrogle cifre, ki jih lahko spraviš v 4096-bytni page, recimo n x 256 ali n x 512 byteov, še posebej ko gre za kak "lep" n (= 2^x), torej 256,512, 1024 byteov uporabnega placa. Tudi 2048, 4096 ali 8192 če si na segmentu, ki omogoča jumbo frameje do te velikosti - resda redkost ampak v kakem solidno poseljenm naselju z mnogo lokalnimi uporabniki zakaj ne...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Po netu 1500 definitzivno ne gre, razen če fragmentiraš pakete, ampak to itak ni 1500, tako da ? zelo teško spraviš kaj takega čez, razen če si Siol AK telekom, pa si porte na centrali nastavljal...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Pri 1514-bytnem paketu mi 14 byteocv požre Ethernet header in ostane jih 1500.

Nalsednjih ene 18 byteov požre IP header, ostalo požre TCP, za TCP payload jih ostane 1448.

Več ko dost za 1024 byteov payloada in kako doddatno informacio zraven ( recimo 16 bytni hash, pa kak plac za dodatne requeste in acknowledge itd.)

In seveda, če ne bbi uprabljal TCP bi na račun preprostejšega headerja znal dobiti še tu pa tam kak byte, a to je najbrž zanemarljivo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

MrStein ::

Saj je zanimivo in kul, ampak :
- ponovno izumljaš kolo (TCP)
- itak ne bo rešilo problema blokade na ISP
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Brane2 ::

1. V bistvu ne "izumljam" TCP, prej nekaj med UDP in IP - če rečeš temu izumljanje.

2. V tem sploh nisem sam. Poglej v tanov Linux kernel, pa boš našel DCCP ( RFC 4340 ) in SCTP ( RFC 2960 ).

Recimo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

V bistvu mislim, da bi bilo pametno reimplementirat nekaj takega, kot je BT, vendar s trackerless možnostjo in nasploh posodobljen na osnovi simpl IP like protokola.

Če bi bil protokol tako lepo ločen, bi tudi ISPjem dali možnost fitrirati lažje ta promet in nekako siliti P2P uprabnike v legalno uporabo protokola v smislu koristnega orodja, ki bi lahko naredilo veliko koristi.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Da se ločiti, samo škatle bi bile zelo poceni:D not. poleg tega bi bil prepustnost druga težava...
Dejansko lahko zelo dobro ugotoviš kje in kakšen promet se gre, samo definirati ali je to legalni ali nelegalni P2P je problem. Tega pa ne moreš samo tako da pogledaš kam gre paket, ter tako dropati. Tudi razne blokade portov, ip-jev itd ne pomaga...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

V bistvu res.

No, kljub temu sem precej trdno prepričan,d a je IP/UDP like varianta za P2P totalno nepederska zadeva.
On the journey of life, I chose the psycho path.

SasoS ::

jup...mimogrede, noben ni omenil IPTV ki laufa preko UDP (tudi 30Mbit če je treba...). Edina razlika da tam če ne pride paket vidiš kockice, BT pa bi ga lahko zahteval od drugje...

Drugače pa se meni zdi v daljni prihodnosti za avtorske vsebine najboljša rešitev ta, da so te dostopne "public domain"

Tale stavek mi je padel v oči...zakaj? Zato ker se dandanes pozablja, da so bile avtorske pravice izumljene prav zaradi tega. Copyright ni neka osnovna pravica, pač pa zahvala avtorju za izdano delo - družba podari avtorju časovno omejen monopol nad svojim delom kot vzpodbudo za nadaljnje ustvarjanje. In tu bi rekel, da je pohlep založb še največji...nekateri bi copyright povečali kar v neskončnost, to da je pol Disneyvih risank neoriginalnih so pa že vsi pozabili. Če bi tisti, ki so lastniki pravic (ne to niso avtorji) delovali na trgu pošteno (kar velja v obe smeri, po eni strani nategujejo avtorje in jim podarijo pa centov na prodano delo, potrošnikom pa zaračunajo celo bogastvo), potem bi se tudi piratstvo zmanjšalo.

gruntfürmich ::

dajmo še malo o tej temi:
Kako izmenjava glasbe preko interneta koristi ali škoduje glasbeni industriji kaže poiskus, ki ga je opravila skupina Radiohead. Ta je novi album Rainbows ponudila na svoji spletni strani brez vnaprejšnjega plačila. Natančneje, poslušalci naj bi po svoji presoji plačali, kolikor mislijo, da je album vreden. 62% prenašalcev ni plačalo ničesar, toda 38% je takih, ki so v povprečju plačali 6 $. Če pri tem upoštevamo, da je do začetka novembra album preneslo k sebi 1,2 miljona ljudi, izkupiček sploh ni slab. Najbolj zanimivo pa je, da je to prihodek brez stroškov založbe. Kdo naj se torej zamisli?

tole je pisalo v decemberski številki revije monitor. res zanimivo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Manu ::

Jaz bi še dodal to, da če se piratstvo ne bi razpaslo v tej meri kot je zdaj, predvidevam, da bi več ljudi kot tistih 38% plačalo.

Miselnost ljudi je zaradi današnjega stanja neobremenjena z avtorskimi pravicami oz. avtorske pravice se ne spoštuje kot se pričakuje.

Razlog je seveda v neprilagodljivosti založb in njihovem pohlepu v smislu "avtorju malo, sebi največ". Če torej založbe ne spoštujejo avtorske pravice (glede na to, da dajejo avtorjem drobiž) zakaj bi potem še ljudje spoštovali založbe?

Riba smrdi pri glavi.

dj cotto ::

@Manu

Zakaj je kdo plačal in kdo ne, iz statistike ne moreš kar sklepati. Mogoče so si sneli muziko le zato, ker je zastonj (oz. plačilo po želji). plačali pa niso, ker se jim ni zdela kvalitetna in so jo mogoče celo takoj izbrisali. Lahko, da nobeden od teh 1,2 milijona ljudi ni pirat.

... če se piratstvo ne bi razpaslo v tej meri kot je zdaj, predvidevam, da bi več ljudi kot tistih 38% plačalo.


Ali pa ne. Lahko, da bi si potem snela muziko bolj kritična publika, ki ne plača vsak "crap" in bi bil procent manjši (ali pa večji, če bi bilo med njimi pač veliko takih).

Statistika je k....! >:D

gruntfürmich ::

manu ni dal povdarka statistiki, coto, in zakaj se potem ti obregaš ob njo?
glavni problem je v založbah, kot vidiš.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po nizozemski blokadi Pirate Baya promet prek torrentov celo narasel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5824831 (20685) cegu
»

Nov način boja proti piratstvu? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
17216831 (11036) gruntfürmich
»

MPAA na pohodu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
1119411 (9220) cooolah
»

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8811843 (11843) GBX

Več podobnih tem