» »

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

1
2
»

para! ::

Ne vem, če so že zaprli koga, ampak pri tem kar hočejo uvest pri nas, ne vidim glavnega problema v tem, da nas bodo lovili na P2P omrežjih. To, da iščejo tiste, ki si delijo avtorsko zaščiten material je čist logično, ker je stvar pač nezakonita.

Ja, ja, se strinjam, igre so predrage, muzka tud, ampak marsikaj je predrago, posledično pač ne kupiš (niti ne ukradeš) in pač nimaš. Sej ni tok težko bit brez minimalno treh top-selling iger na mesec. IMHO.

Tuki se gre za poseg v zasebnost. Kar jaz delam na netu, pa če skrivam al pa ne, je samo moja stvar, nima kdo šarit po mojih emailih, vsaj dokler nisem osumljen kaznivega dejanja, pri katerem sem si pomagal z internetom.

Men se zdi malo bolj pomembno to, da bodo s tem lahko nadzorovali tvoje maile, web activity,... ne pa, da bom moral pazit, ko vlečem mp3.
Death before dishonor!

Primoz78 ::

Jap saj to tudi mene moti...pa se kako bo z e-bancnistvom in temi zadevami, me prav zanima ce bodo tudi to nadzorovali...ceprav je vse kriptirano :\.

Lp Primoz

Earnhardt ::

Kot sm ze prej napisal ... strinjam se, da je zadeva ilegalna in zato kazensko pregonljiva. Hotu sm sam pointat out, da ce bi bile npr cene iger vsaj tako nizke, kot v USA (ali pa bi se cene oblikovale glede na BDP), bi bilo BISTVENO manj piraterije. V smislu: V tem trenutku mi niti na kraj pameti ne pride, da bi dal 100.000 sit za MS Office. Ce bi pa bil 10k, bi ga pa z veseljem kupil in ga uporabljal vec kot 4 leta. Tako pa v tem trenutku rula OpenOffice.org.

In pa. Kot sm tudi ze prej omenil, je zame najbolj sporno to, da bodo nadzorovali promet in delo posameznikov, ki tudi niso nic krivi. Posegali bodo v zasebnost in to ni pravilno. Take stvari bi bilo potrebno zatret ze v kali.

Nekdo prej je napisal, da bodo ponudniki interneta izgubili uporabnike: a res tako mislis? Po mojem pa temu ne bo tako. Edino omrezje posameznega operatorja se bo bistveno bolj sprostilo, kar bo prihranilo veliko stroskov operatorjem.

Nekdo prej je tudi zapisal (verjetno bsa.si prekopirano lajnanje), da je piraterija naredila ne vem koliko skode racunalniski industriji. Jaz osebno piraterije nikoli nisem podpiral (no, mogoce pred 1.1.1995, ko v Sloveniji nismo še imeli zakona, ki bi urejal to). Kar hocem pa omenit pa je, da nihce ne pogleda koliko koristi je piraterija naredila racunalniski industriji. Ali res mislite, da bi bilo racunalnistvo, internet, osvescenost itd ... na danasnji ravni, ce piraterija ne bi obstajala? Mislite, da bi se prodalo ravno toliko racunalnikov, graficnih kartic, surround sistemov, SBjev, ...? Kaj pa operacijskih sistemov? Po eni strani je mogoce sklepati, da bi se prodalo vec OSov. Ampak vprasanje je tudi, kolika bi bila osvescenost uporabnikov, se pravi ... koliko potencialnih kupcev bi bilo.
Zanimiva tema za razmislek

Earnhardt ::

je kriptirano, kje pa pise, da se tega ne da razvozlat?

Kdo bo odgovoren, ce bo z bancnega racuna odtekla dolocena vsota? Ce bodo zadevo postavili in ce se mi bo kaj podobnega pripetilo, bo organ, ki to upravlja prvi, ki bi ga tozil

||_^_|| ::

predvidevam da bo to pomenilo drasticen upad prometa pri siolu in spet bojo zazivel pirati kot nekoc. Se se spomnite? jurja za winse?

ThinMan ::

Se popolnoma strinjam. Piratenje je veliko veliko pripomoglo, da so sedanje razmere taksne kot so. V razmislek: Ali bi si kupili OS ali program, za katerega bi teoreticno vedeli kaj dela, prakticno pa ne ?

In pa vsem ki mislijo da je ok ce prestrezajo nas promet oziroma vsem ki mislijo da ne bo prislo do zlorab ali nelegalnega vpogleda v podatke (tudi brez sodnega naloga), sam sem bil prica policijskemu prisluskovanju na mobilnem omrezju, tako da ne govorit o nekem nadzorovanem prestrezanju podatkov. Ce bi Policija delala svoje delo in pa predvsem politiki, bi bilo manj korupcije in podobnega.

Politicno pogledam naprej za 5 let. Na zasedanju drzavnega zbora se bodo poslanci med seboj kregali kdo je komu bral posto oziroma kdo si dopisuje z ljubico in podobno.

Kdo bo pa njih nadzoroval (mislim te kontrolorje prometa ?). Lahko bodo delali kar bjo hotel. (neke vrste nedotakljivi)

Mogoce se pa motim.


Pa lep dan,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Primoz78 ::

A mislis, da je za branje novic surfanje ter ircanje potreben ADSL?...mislim, da se vedno posega po hitrih povezavah folk v veliki vecini zaradi P2P...

Lp Primoz

AngelOfDeath ::

Osebno se strinjam nadzorom vendar nadzorom POLITIKOV ministrov itd. Oni bi morali bit pot budnim nadzorom. Ker oni so najbolj odgovorni za vse kar se dogaja v državi torej bi se morali oni najbolj nadzorovati.

Lep Pozdrav

AceD ::

Thorn78: Če si dosti na netu je ADSL hitro cenejši kot pa dial-up. Pa obstajajo tudi nepiratizirane stvari, ki zavzamejo veliko megabajtov (patchi, demoti, flash filmčki,...) in jih po dial-up lih ne bi šel downloadat.

Primoz78 ::

Saj to je vse skupi politicna zadeva...a naj se sami sebe nadzirajo pol :\

Lp Primoz

CCfly ::

...mislim, da se vedno posega po hitrih povezavah folk v veliki vecini zaradi P2P...

Če bi bil sedaj resen, bi vedel, da nabavljamo ADSL zaradi Slo-Techa.

Primoz78 ::

Verjamem! :D

Lp Primoz

Earnhardt ::

Nekateri ja, nekateri ne. Leta 2000 sem se odlocil za prestop na kabelski internet zato, da bi se astronomski telefonski racuni zmanjsali. In so se res. Iz 18.000+ SIT na dosti manj, jaz in sestra pa sva neovirano ircala (takrat sem še preživljal zelo veliko časa na ircu in je bil predvsem to razlog ... porabe sem takrat imel ... ne vem ... okrog 400 MB mesečno? :) :) )

S pohodom P2P so se pravi pirati res skoraj iztrebili. Prav zanima me, kaksen bo potek dogodkov sedaj ....

Zanima me tudi, kako bodo to prisluskovanje upravicili, saj obstaja zakon o pravicah, ki jih uživa vsak državljan republike Slovenije.

Sporna zadeva skratka.

Jux ::

kako lahko kot posamezniki preprečimi ta zakon oz. vplivamo nanj tako da se bo zadeva realizirala v manjšem obsegu?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Reycis ::

Thorn pravi:
A mislis, da je za branje novic surfanje ter ircanje potreben ADSL?...mislim, da se vedno posega po hitrih povezavah folk v veliki vecini zaradi P2P...

Jaz ko sem na dial-upu surfal in IRCal sem naklofal po 20-30 jurjev telefona.

keber ::

Pa jest ne vem, kaj tlele eni bunite pa jokate na veliko. Sej ne bodo sedaj vsakmu gledal v mailbox, kako si dopisuje s punco, kaj bosta skuhala za večerjo. Kaj mislite, da bo tam potem zaposlenih 100.000 ljudi, da bodo bral maile drugih.

Najbrž niste prebrali članka:
>> s pomočjo filtrov pa potem izloči tiste, za katere je bil izdan sodni nalog.

Ostali bodo šli dalje. Kje je tu problem? A v tem, da bodo ti filtri (pazi, filtri, ne ljudje iz sosednje ulice) prebrali, kaj si pisal ljubici? Bah, če se pa zaradi tega sekirate, odklopte internet pa se preselte v džunglo, edino tam boste varni. Tisti, ki bodo gledal filtrirano pošto, bodo gledal verjetno pošto potencialnih pedofilov, kriminalcev, teroristov ipd. Ne pa običnega folka. Se vidi, da je tu preveč otrok, ki se takoj ustrašjo, da bi jim gledal, kaj prek linije, ki jo plačujejo tastari, dol dajejo. Se boste že navadli. V marsikateri službi "nemaš prava do glasanja", če ti najdejo, da namesto da bi delal, dol filme pa musko vlečeš.

Internet je kot cesta. Sprva je bila praktično brez pravil, ko pa je prometa dovolj se začnejo uvajati pravila, da se zadeve regulirajo pa spravijo v regelce. Zakaj pa se eni tukaj ne sekirate, da te na cesti ustavljajo policaji zarad prehitre vožnje, da so kamere v trgovinah, bankah, črpalkah, itd. Bodite dosledni, če že morate jamrat.

Zapomnite si:
Demokracija je pokvarljiva roba. Pokvari se, ko hočeš narediti red. :\

Markoff ::

Lahko bi se sicer vprašali: Who watches the watchers?

Lahko pa bi se vprašali: ali ne živijo leta 1984 prav sedaj in to že kar nekaj desetletij na Kitajskem? Ste pogledali zadnjo novico na siol.net? Kitajsko kulturno ministrstvo prepovedalo igre, ki ponižujejo Kitajsko, njen ugled, državotvornost ipd. Ministrstvo za Resnico (1984)?

Dokler uživamo bistveno, bistveno več pravic kot npr. Kitajci, se bojimo, da bi jih izgubili. Včasih paranoično, včasih upravičeno. Dokler obstajajo mehanizmi nadzora nad mehanizmi nadzora nad mehanizmi nadzora, ..., ki se sklenejo v širok krog, nam ni potrebno skrbeti. Če pa nihče ne opazuje opazovalcev... 1984 je resnica. Sedaj in nekoč. Kdaj in koliko časa, pa ne moremo vedeti.

V resnici ni tako hudo, še posebej, če verjameš v svoj prav, a tuliš v isti rog kot preostala čreda...

Primoz78 ::

Verjetno je bilo vecina tega denarja za IRC-anje...kar se mi zdi bedarija, no saj ne recem sem tudi sam ircal pred casom a nisem presegel 10k sit nikoli. Raje kot za IRC zapravljat dnar in punce lovit tam...raje se ta dnar zapravi v real life-u...z real puncami. No to je moje mnenje...vsak dela kot mu pase...

Lp Primoz

p.s. ADSL mam sele 1 mesec...prej sem pa bil na dial-up ISDN...in sem dobival za surfanje ter branje e-mailov cca. 3-5 K sit interneta...

gfighter ::

hm, mene sam skrbi da bo enkrat samo prišla položnica pa bo treba plačat... Dajte no, Ziher ma vsak ki ma ADSL vsaj en P2P program, ker je dejstvo da so programi, igre in muzika predragi. Izdelava CD-ja stane 10 tolarjev, glasbenik dobi še 30 tolarjev, v štacuni pa kupiš cede za 3000 SIT !!!!!!!!! Če oni mene legalno okradejo, jih bom pa še jaz, če jih bom le lahko. Tako to je. Od kje pa mislite da je Billu kapnilo tistih 40 Miljard $$$. Na žalost če si velika riba, lahko (legalno) kradeš, če si pa majhen te pa vsak j***. Če nas bojo začel po netu zaradi P2P ganjat, bojo pa spet masovno CD-je dilal po jurja. In kaj sledi potem? Če boš kupu prazen cd boš moral osebno pokazat al kaj???? Mislim da to ne bo šlo. Piratstvo BO dokler ne bodo cene padle.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Jedi Master Yoda ::

Ne vem kako bo to. Če se uvede nadzor nad vsako stvar potem ni več prostora za svobodo posameznika. Iz tega izhaja da pač smo ljudje vsi pokvarjeni in nas je treba nadzirat?! Kaj pa ko je toliko govora o človekovih osebnih pravicah, in da so te na vrhuncu. Da ima človek pravico svobodno izražat svoje mnenje? "Sej po uvedbi tega sistema ga bo lahko še naprej..." - pravi država, "samo zdaj ga bomo pač beležili, in če bo napačno potem ti gorje >:D !" . Torej če boš ti napisal v searchu "plans for nuclear bomb", pride policija pa te majo.
Kar se piratstva tiče, ej naj se založniki že enkrat tega navadijo da pač namesto za projekt ki jih je stal naprimer 1 miljon dolarjev dobijo samo 20 miljonov dolarjev zaslužka namesto nerealnih 100 miljonov dolarjev ki bi ga "naj" dobili. Poleg tega pa je med tem toliko šrota, da je še celo škoda downloada iz p2p, kaj šele da bi dal 10.000 sit za dotično zadevo. Če pa je kaj dobrega -poredko- kot naprimer warcraft 3 in Frozen throne si pa to itak original kupiš za igranje po internetu. Za primer. Terminator 3: war of the mashines igra - 10 k? Pa lepo prosim no.

WhiteWolf ::

Mrhovinar: Tako tako.:D

Fantje bo treba en protest nardit po ulicah. >:D

Death Paladin ::

Jep se strinjam z vami! Moj nasvet: Naj naredjo (obvezno) on line registracijo vseh programov, ki zahtevajo key-je, ki so veljavni samo tisti ki so dejansko zabelezeni kot prodani. ( nekateri naprednejsi proizvajalci programov to uporabljajo .. BLIZZARD ), kar se tice pa filmov pa stuffa.. prosim lepo , sej premiere so pred temi piratskimi ripi..

Hocem privatnost, nekateri so na internetu le zato, da dlodajo PORNICE pa take stvari, ki niso posneti z VHS kamerami.. ne da mi bo tam vsak gledal kak grem na neko XXX stran.. tak ko bi nag skakal mimo folka zuna okol:O

Kaj pa naprimer ce s TV programa (legalnega) posnamem film na HDD, pa ga dam v share, kakim fanatikom.. a je to kraja!!!!!!

jlpktnst ::

Mah, nisem hotel filozofirat, pa vidim da se bi lahko razpisal.
Prvič, nadzor je mogoče koristen, bo ustavil teroriste, zločince in kdovekogainkajškodljivca. Ampak kje imam zagotovilo, da ne bodo prestrezali tudi mojih podatkov? Vsak ve, da se prestrezajo vedno vsi podatki in tudi če filtriraš samo željene, ni izključeno, da se jaz kot prijazen Človek ne bom pokazal med Zlobneži. Rekli bodo samo, da se včasih pač zgodi napaka. Res, to me pomirja.
Poleg tega pa nikjer ne piše, da naši nadzorni organ ne bo izrabil podatkov. Kolikor vem so vsi ljudje, celo posebna vrsta ljudi, posebno prekanjeni in pokvarjeni, da so sploh lahko prišli do teh položajev. Človek res primeren za delo nadzornika se recimo nikoli ne bi sam prijavil nanj!
Pa tudi končni prejemnik podatkov bo še vedno človek. Ker bo zaradi velike količine vse sortiranje delal filter ne bo ta človek vedel, ali so podatki to kar je zahteval in ali so kje drugje še bolj primerni. Znano je da so tisti, ki želijo lahko korak pred zakonom, torej je pričakovano da bo tak filter odkrival večinoma prestopke brez vrednosti (stvari ki jih počnejo vsi), prave probleme pa bo lepo prezrl.

Upremo se pa seveda ne, ker nevarnost ni dovolj neposredna. Vsak si misli (tudi jaz), da njega pač ne bodo dobili. In da, tudi nedolžne bodo dobili.

BSD-jas ::

Ma ne wem, kaj se toliko razburjate, če imate najpogosteje uporabljan SW pri surfanju (da ne bo ravno reklame), vam razni reklamarji za šalo podtaknejo razne vohunske piškotke in spyware ter tako o vaših surfarskih navadah izvedo dosti več od oblasti z "mesojedcem"

Tauren9 ::

Ej to ni res. Kak lahk to sploh naredijo!!!!!
Ne vem no svoboda pa taka!!!!!!!!!!!!
Kdo bo kupoval npr. brezvezne igre ki imajo taksne cene halooo!!!
V glavnem sem ostri nasprotnik, da se to uvede in podpiram svobodo!

DaviX ::

kmalu se bojo odprto-srčni računalničarji odločli da bojo vse možno nardili pod GNU licenso in bojo.....snemali GNU filme! tako kot je linux alternativa windozem bo tudi vse ostalo imelo alternativo, samo da je zastonj! hehe, se bo kak geek preobleku v eno bjondo in bo alternativa pameli anderson. p2p bo pa pol legalen oz.......GNU! :D

Bakunin ::

Ce koga zanima zasebnost na Internetu, potem naj si prebere to knjigo.

CCfly ::

Tista sardina na naslovnici je dobra.

Jedi Master Yoda ::

Kaj pa tista sardinica naredi (nisem programer), če ve kdo?

MisterPepper ::

Marsikoga slišm tukej k prav, pa kaj se sekirate, puste, sej ni nč, ja ampak pol vas pa vprašam, kje pa je meja, da se začneš sekirat, a potem ko bo že enkrat prepozn, ko bo vse uzakonjeno in ko bodo že res kamere na vsakem vogalu, ko boš za vsak napačen klik plačeval kazni, in ko boš lahko brskal le po tistih straneh ki ne bodo cenzurirane, ko bo javnim organom dostopen vsak del tvoje intimnosti, in a resnično hočete met tak nadzorovan internet, ko se boš namesto virusov in spywerov bal če ti kdo gleda pod prste. Nekdo je enkrat rekel, da je internet smetišče vse sorte nesnage, torej raje svobodno brskam po smetišču kot pa privezan na vrvico v kakšni cyber varianti Welcome to Microsoft Internet. Fora pa je, da ko prvič dopustijo kej takega, se to ne bo ustavil za tiste, ki v tem vidjo korist. Mal bi mogl skup stopit pa apelirat na določene ljudi s protestnimi pismi al pa kej podobnga tko kot amnesty international počne (sej za božjo voljo nočmo končt kot na kitajskem)

Z-lot ::

We shall prevail.

jerry2000 ::

Saj se ne bo ustavilo pri Internetu! Kasneje lahko tudi pošto začnejo odpirati, za primer teroristov saj veste. Pa še ena dobra ideja - kaj ko bi vse na poligrafe poslali, morda tako preventivno kakega lumpa dobimo, ki si je kako igrico snel narobe ali izrazil željo, da bi kaj naredil bušmanu...

To je šele začetek...

Če se poglobite v ne tako davno zgodovino, vidite samo, da se zgodovina ponavlja. Smo že živeli v policijski državi in bomo zgleda spet. Teroristi so pač samo izgovor, da se nadzoruje lastne ljudi. Za enopartijski sistem, v katerem živimo. Partijo bogatih...

Spet če pogledamo zgodovino se ljudje nevarnostio zavejo ponavadi takrat, ko je prepozno. In velike stvari se zgodijo iz serije majhnih.

Jerry

CaqKa ::

BSD-jas

registriran: 02.11.2003 Poslano: 04.06.2004 14:31:06 | komentiraj
Ma ne wem, kaj se toliko razburjate, če imate najpogosteje uporabljan SW pri surfanju (da ne bo ravno reklame), vam razni reklamarji za šalo podtaknejo razne vohunske piškotke in spyware ter tako o vaših surfarskih navadah izvedo dosti več od oblasti z "mesojedcem"




heh kruta resnica 8-O

CCfly ::

Tista sardina je implementacija RSA kriptografskega algoritma.

Matthew ::

Je torej v naši moči kaj storiti proti temu, ali lahko samo križem rok gledamo vso stvar in zraven stokamo ... ?

MrShadow ::

brez komentarja uglavnem....
hm.... ONI nadzorujejo nas (bodo nadzorovali), kdo pa bo nadzoroval tiste ki nadzorujejo....?!
Zacarn krog...iz nic bomo prsli na nic...kot je rekel jerry...partija bogatih

jlpktnst ::

Elitizem, vedno vse teži na elitizem. Človek vsekakor ni sposoben komunizma - to bi lahko trdil da je celo dokazano (čeprav je nekje še drobna možnost). Kakšen elitizem pa bi imeli najraje? Kakršnikoli že bo, naj ima možen dostop za vse.


Glede najbolj razširjenega softvera za brskanje po globalnem-ne-bo-vedno-smetišču: Niso samo Keksi (piškoti) tisti, ki škodijo. Imamo tudi zadeve, ki te infestirajo brez akcije. Zelo prikladno. Mislim da se mikrobiologi že veselijo (imeli bodo delo na zelo podobnih sistemih, ko bodo ostali organizmi izumrli).
Pa tudi glede alternativ - če ne znaš najbolj z računalniki tudi tam nisi grozno varen, vedno je še zadnja možnost da izbereš opcijo "Da, Namesti Mi Virus Na Moje Računalo".

martinsm3 ::

Ja pa začnimo vsi kriptirat e-mail sporočila (naprimer z SecExMail-om),pol pa si lahko svoj "slovenski Carnivore" nekam vtaknejo.
Za dekriptiranje 2048 bitnega RSA ključa bojo rabli dolgo , zelo dolgo:D

GBX ::

Stvar moramo začeti z načelnim vprašanjem: ali naj ima policija možnost, da v primeru najhujših kaznivih dejanj pridobi sodni nalog, ki omogoča prisluškovanje telefonu in internetu, odpiranje pošte in zasledovanje osumljenca? Trenutno naša policija takšna pooblastila ima, vendar je omejena na hujša kazniva dejanja. P2P izmenjevalci ste lahko torej zaenkrat brez skrbi.

Nadzor nad izvajanjem takšnih "posebnih metod in stredstev" izvaja parlamentarna komisija, poleg tega pa bi vsak kolikor toliko sposoben odvetnik obtoženca natančno pogledal in preveril, ali so bile sodne odredbe res izdane, ali so bile izdane v skladu z zakonom in ali so se prisluhi izvajali pravilno.

ISPje seveda skrbijo stroški, saj jim novi Zakon o elektronskih komunikacijah nalaga namestitev ustrezne opreme na njihove stroške. Ali je to v skladu z ustavo in pravnim redom, bomo morali še videti (ISP v bistvu plačuje opremo državi, da lahko ta izvaja svoje funkcije). Tema sestanka je bila izvedba zakonitega prestrezanja in ne debata o smiselnosti tega zakona.

Da bi na MID in policiji imeli kar najmanj dela, pa bo naslednji sestanek na to temo organizirala SISPA, odvil pa se bo v petek, 4. junija 2004, ob 10.00 uri v prostorih GZS.


Ah Matthai, lepo te prosim... "Da bi na MID in policiji imeli kar najmanj dela," tole pa je kar malo demagoško. Kaj se ti ne zdi bolj realna interpretacija naslednja:


  1. ISPji so naenkrat soočeni z zakonom, ki jim nalaga nove naloge in stroške

  2. pridejo na sestanek s policijo in so previdni, ter skušajo izpostaviti probleme pri izvedbi zakonskega člena; predstavniki policije pač niso pravi naslov za pritožbe o smiselnosti ali ustavnosti zakonodaje, zakaj torej to izpostavljati na tem mestu?

  3. kasneje želijo stvar bolj natančno predebatirati interno, zato se dobijo na sestanku brez policajev ali predstavnikov drugih državnih organov



To da bi ISPji želeli čimprej ustreči MIDu in policiji, je po moje domneva brez prave osnove.

Očitno so nekateri slovenski ISPji (na sestanku niso bili prisotni vsi) strašansko kooperatvni do policije, edina skrb pa jim je lasten posel. Pravice uporabnikov? Dajte no.


Hm, ali naj to razumem kot domnevo, da bi morali ISPji zastopati pravice uporabnikov? Ali recimo Mercator zastopa pravice potrošnikov, ali za to skrbi kdo drug (hint: Zavod za varstvo potrošnikov, Tržni inšpektorat RS ipd.)?

Dajmo počakati na kakšno izjavo Sispe in ponudnikov, ter spremljajmo, kako se bodo stvari odvijale...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikac

Oddelek: Novice / Zasebnost
474697 (3090) BigWhale
»

Ali policija sestankuje na temo prestrezanja internetnega prometa?

Oddelek: Novice / Zasebnost
232867 (2867) Matri[X]
»

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8811906 (11906) GBX
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403729 (3729) CaqKa
»

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Oddelek: Novice / Zasebnost
103921 (3921) poweroff

Več podobnih tem