» »

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

Sodelovanje operaterjev komunikacij s tajnimi službami

New York Times - Pred dvemi dnevi je New York Times objavil članek z naslovom Wider Spying Fuels Aid Plan for Telecom Industry.

V članku opisujejo sodelovanje ameriških telekomunikacijskih podjetij z NSA. Nekaj ameriških nevladnih organizacij je namreč proti nekaterim telekomunikacijskim podjetjem vložilo tožbe zaradi (po njihovem mnenju) nezakonitega sodelovanja z NSA. Zaradi tožb je ameriška administracija skušala doseči sprejetje zakonodaje, ki bi telekomunikacijskim podjetjem za nazaj podelila imuniteto. A glavni problem ameriške vlade ni podeljevanje imunitete za nazaj, pač pa vprašanje ali bodo telekomunikacijska podjetja v prihodnosti še želela (nezakonito) sodelovati z ameriškimi tajnimi službami.

Dokler je glavni prenos telekomunikacijskih podatkov potekal brezžično in preko satelitov, so ameriške tajne službe imele na voljo lastno tehnologijo za prestrezanje. V zadnjih letih pa čedalje več komunikacij poteka po optičnih kablih, pri nadzoru le-teh pa tajne službe potrebujejo sodelovanje operaterjev.

Članek tako prinaša nekaj zanimivosti o obsegu tega sodelovanja. V 1990-tih so tako telekomunikacijska podjetja ameriškim tajnim službam zaradi boja proti trgovini z mamili posredovala prometne podatke o klicih in internetnih komunikacijah v Južno Ameriko. Podatke so tajne službe uporabljale za izdelavo in analizo socialnih omrežij domnevnih kriminalcev. Sodelovanje je brez težav potekalo do leta 2004, ko je eden večjih operaterjev telekomunikacij zaradi strahu pred tožbami in pritiskom javnosti sodelovanje odpovedal.

Prav tako je prišlo na dan, da vsaj eden izmed operaterjev leta 2001 NSA ni želel omogočiti dostopa do lokalnih omrežnih stikal, kar bi NSA omogočilo prestrezanje vseh, tudi lokalnih pogovorov. NSA pa naj bi istega leta sklenila uspešen dogovor s podjetjem AT&T, v okviru katerega naj bi pridobila dostop do omrežnega centra v Bedminstru s tem pa tudi dostop do globalnega telekomunikacijskega prometa AT&Tja. Tožba proti AT&T v zvezi s tem je bila vložena v New Yerseyu.

Mimogrede, obtožbe proti AT&T je aprila 2006 podkrepil bivši tehnik AT&T-ja Mark Klein, ki je v svoji izjavi razkril tajno lokacijo v San Franciscu, na kateri naj bi NSA imela dostop do lokalnih in mednarodnih komunikacij strank podjetja AT&T.

Prav tako je bila vložena tožba proti podjetju Verizon, ki naj bi iz New Yerseya do vojaške baze v Quanticu položil optični kabel, po katerem se k NSA domnevno pretakajo kopije vseh komunikacij Verizonovih uporabnikov. Eden izmed Verizonovih uslužbencev zadolženih za varnost je v pogovoru povedal, da je večkrat skušal implementirati ustrezne varnostne politike s katerimi bi preprečili hekerske napade na sistem (enake politike je pred tem že implementiral na drugih delih sistema), vendar so višji uslužbenci podjetja njegove ideje zavrnili.

Kot kaže je sodelovanje NSA s telekomunikacijskimi podjetji precej razpredeno, podjetja pa so v preteklosti brez večjih zadržkov in brez spraševanja o zakonitosti takega početja - vse v dobro nacije - sodelovala s tajnimi službami. Tožbe Electronic Frontier Foundation in ostalih organizacij so pripravljenost telekomunikacijskih podjetij na tovrstno sodelovanje nekoliko ošibila.

Direktor Nacionalne obveščevalne službe Mike McConnell zato poziva Kongres k sprejetju zakonov, ki bi telekomunikacijskim podjetjem, ki so nezakonito sodelovale s tajnimi službami podelil imuniteto. Pri tem je poudaril, da si ta podjetja zaslužijo zahvalo, ne tožbe.

Vsekakor zanimiv pogled na organizacije osumljene kršitve zakonov.

S kom pa spijo slovenski operaterji telekomunikacij?

9 komentarjev

CaqKa ::

>>> S kom pa spijo slovenski operaterji telekomunikacij?

kot da imajo toliko na izbiro?

nevem podjetja bi se morala obrnit proti takim organizacijam pa bi bilo boljše...

miteq ::

Kaj pa če jim je v zameno za sodelovanje ponujen...hm... denar, privilegiji pri javnih natečajih, itd?

poweroff ::

Še bolje. Če sodelujejo, lahko tekmujejo na razpisih hkrati z ostalimi podjetji. Če ne sodelujejo ne bodo nikoli dobili nobenega posla. :D
sudo poweroff

PacificBlue ::

Hja,zakaj pa mislite da sploh to delajo??zaradi terorizma?larifari:|

Matevžk ::

Jaz vseeno mislim, da to res delajo zaradi terorizma. Prestrašeni so.
Če so zaradi tega podobni Don Kihotu, ko se je pognal proti mlinom, je pa druga zgodba. In to, da kdaj pa kdaj kdo ta sistem uporabi v kakšne bolj osebne namene.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

Daedalus ::

Industrijsko vohunjenje, mednarodno vohunjenje, vohunjenje za nezaželjeno opozicijo, oporečniki, malo pa za osebno rabo. Terorizem? Tudi, poleg vsega ostalega.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

SoulReaver ::

večina ameriških telekomunikacijskih podjetij je v končni lasti Izraela (če brskaš po lastniški strukturi podjetij je na koncu vedno država Izreal ali pa posamezniki tesno povezani z njo) in Izraelu tako sodelovanje koristi oz. lahko rečemo, da je Izrael temeljni povod za vse skupaj, zato se ni za čuditi zakaj podjetja soledujejo!

BlueRunner ::

Da malo zatravmiram:

Naši ponudniki morajo po zakonu omogočiti prisluškovanje, vendar pa je za to potrebna sodna odredba. Da pa se ne bi tega v izvršni veji oblasti zlorabljalo, morajo taisti ponudniki poročati parlamentarni komisiji za nadzor dela varnostinh in obveščevalnih služb o številu in vrsti vseh zahtevanih in opravljenih prisluhov. Če se številke, ki jih sporočijo varnostne in obveščevalne službe, ne ujemajo s tistimi, ki jih sporočijo ponudniki, potem je potrebno sprožiti preiskavo kaj se dogaja. To je tudi bistven razlog zakaj je pri nas nujno, da parlamentarne komisije vodijo nevladne stranke. Če jih vladne, potem to ni zunanji nadzor, ampak kritje hrbta svojim ljudem.

Američani so zabredli v težave, ker se je začelo zakone izigravati, sodno vejo oblasti, ki takšne stvari odreja, pa ignorirati. To pa je nevarnost, ki vedno grozi vsaki državi, vključno z našo, zato ni pomembno samo, da imamo zakone. Najpomembneje je, da od vseh vej oblasti zahtevamo, da opravljajo svoje delo za katero smo jih najeli in jih plačujemo.

Kar se pa tiče Izraela.... hmm.... Večino tovrstne vohunske in varnostne opreme na svetu prodajo ravno izraelska podjetja. Le zakaj neki?

poweroff ::

To je tudi bistven razlog zakaj je pri nas nujno, da parlamentarne komisije vodijo nevladne stranke. Če jih vladne, potem to ni zunanji nadzor, ampak kritje hrbta svojim ljudem.


Po moje pa bi to moral delati neodvisen nadzornik, ki bi zaposloval tudi strokovnjake za IT.

Poslanci pač kaj dosti pojma o teh zadevah nimajo. In da - tudi o zakonodaji ne.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ZDA sprejeli zakon, ki telekomunikacijskim podjetjem podeljuje imuniteto za nezakon

Oddelek: Novice / Zasebnost
335383 (4421) Keyser Soze
»

Sodelovanje s tajnimi službami kot "svoboda govora"

Oddelek: Novice / Zasebnost
63869 (3422) driver_x
»

NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

Oddelek: Novice / Zasebnost
364657 (3089) Pravnicek
»

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Oddelek: Novice / Zasebnost
315605 (4398) Keyser Soze
»

Domače branje: "Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books."

Oddelek: Novice / Domače branje
375510 (4630) STASI

Več podobnih tem