» »

Britanski Telekom vohunil za 36.000 uporabniki svetovnega spleta

Britanski Telekom vohunil za 36.000 uporabniki svetovnega spleta

Daily Mail - Britanski informacijski pooblaščenec je začel preiskavo zadnjega odmevnega primera kršitve informacijske zasebnosti na Otoku. Britanski telekom (BT) je priznal, da so z lažnimi preverjanji sistema spremljali ravnanje 36.000 uporabnikov svetovnega spleta brez njihove vednosti.

V podjetju so priznali, da so med letoma 2006 in 2007 naključno izbrali omenjeno število strank med uporabniki širokopasovnega dostopa za "tehnični preizkus". Seveda niso nikomur razložili, da je poseben sistem za nadzor, ki ga je razvilo ameriško podjetje Phorm, dostopal do podatkov na računalniku in beležil vsebino vsake strani, ki jo je uporabnik/ca obiskal/a. Sistem je gradil bazo ključnih besed in si skušal zapomniti uporabnikove navade ter preference.

Temu primerno je Phorm potem prikazoval oglase podjetij, ki so mu storitev naročila in so sodila v določen uporabniški profil. Kadar so se uporabniki pritoževali, da je z njihovim računalnikom nekaj narobe, saj kljub zaščiti prikazuje oglasna sporočila, so jim v BT-ju pojasnili, "da je kriv virus".

Britanski izumitelj in eden od ustanovnih očetov svetovnega spleta Tim Berners-Lee je dejal, da so osebni podatki in zgodovina brskanja na spletnih straneh zasebna lastnina. "V primeru, da jih želiš za nekaj uporabiti, se moraš z menoj pogajati. Jaz se moram s tem strinjati in jasno mi mora biti, kaj dobim v zameno," je dodal Berners-Lee.

BT pojasnjuje, da Phorm ni beležil naslovov spletnih strani, temveč le ključne besede na njih in da je sistem uporabljal za vsak računalnik naključno identifikacijo, ne pa tudi imena uporabnika. Phorm naj bi v BT-ju uvedli zaradi učinkovitejšega in donosnejšega oglaševanja, uporabniki pa naj bi bili z njim deležni primernejših oglasov. V britanskem podjetju trdijo, da niso prekršili nobenega zakona, z čimer pa se nekateri strokovnjaki ne strinjajo.

3 komentarji

FrizzleFry ::

Če bo pa še tukaj britanski pooblaščenec zadevi pogledal skozi prste, pa naj res raje zaprejo štacuno. Blatantna zloraba osebnih podatkov in vdor v zasebnost 8-O

CaqKa ::

hehe. uporabniki so dobili bolj relevantne oglase.. pa čeprav jih niti hteli niso :>

OldSkul ::

BT se je šel CRM, samo so že preveč posegli v zasebnost. Problem je seveda, da noben od uporabnikov ni vedel za ta njihov sistem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tim Berners-Lee lansiral Spletno pogodbo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
134294 (2940) mtosev
»

Sodišče EU: linkanje ne predstavlja kršitve avtorske pravice

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
168085 (6591) Gregor P
»

Dvajset let prostega svetovnega spleta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
153268 (2127) Gregor P
»

Splet je star 20 let

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
94345 (3344) overlord_tm
»

Internet je star 40 let!

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
305322 (2945) Kebab

Več podobnih tem