» »

Domače branje: "Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books."

Domače branje: "Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books."

Slo-Tech - Kljub temu, da so na internetu informacije dostopne "na klik", pa se - vsaj občasno - splača v roke vzeti kakšno dobro knjigo. Da se boste lažje odločili za klasično branje, bomo do nadaljnjega vsak petek objavili opis izbrane knjige.

Vabljeni k branju.

Knjiga: Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books.

Leta 1952 je ameriški predsednik Harry S. Truman s tajnim ukazom ustanovil NSA - National Security Agency, katere naloga je prestrezanje in kriptoanaliza tujih komunikacij ter razvoj rešitev za zaščito ameriških državnih komunikacij in informacijskih sistemov.

Vendar pa je NSA nekoliko presegla svoja pooblastila. Že predhodnik NSA, Black Chamber legendarnega ameriškega kriptoanalitika Williama Friedmana je namreč začel v ustnem dogovoru z nekaterimi telekomunikacijskimi podjetji prestrezati komunikacije državljanov ZDA. Operacija se je imenovala Operacija Shamrock, prekinili pa so jo leta 1975, da bi preprečili preiskavo ministrstva za pravosodje (miomogrede, preiskava je potekala tudi zaradi podobne Operacije Minaret).

Leta 1979 je James Bamford zbiral gradivo za svojo knjigo, v kateri je nameraval popisati zgodovino NSA. Na podlagi Freedom of Information Act (FOIA - ameriška različica našega Zakona o dostopu do informacij javnega značaja), je od NSA pridobil 300 strani dokumentacije o Operaciji Shamrock.

A kot se je izkazalo kasneje, so mu dokumentacijo posredovali po pomoti. Uradniki NSA so jo obupano zahtevali nazaj, vendar pa Bamford kljub številnim pritiskom ni popustil (kasneje so v ZDA sprejeli določilo, da je po pomoti posredovano dokumentacijo mogoče zahtevati nazaj, konec 1970-tih pa to pravno ni bilo mogoče).

Leta 1982 (prva izdaja) je objavil knjigo The Puzzle Palace: A Report on NSA, America's Most Secret Agency, v kateri je operacijo Shamrock popisal v detajle. A ne samo to, podrobno je opisal zgodovino NSA od nastanka dalje, vključno z nekaterimi medvojnimi operacijami. Zato je njegovo knjigo znani ameriški kriptolog Bruce Schneier upravičeno označil za "tell-all" knjigo o NSA.

Knjiga predstavlja zanimivo, mestoma pa celo napeto zgodovinsko branje, ki nam da kar nekaj vpogleda v sodelovanje med zahodnimi tajnimi službami med drugo svetovno vojno (npr. pri razbijanju nemške Enigme), vlogo NSA pri "razvoju" šifrirnega algoritma Lucifer, ki je kasneje postal znan pod imenom DES, poiskusih onemogočanja javno dostopne kriptografije (npr. pritiski na avtorja šifrirnega algoritma RSA Ronalda Rivesta, pritiski na neodvisne raziskovalce, ki so želeli prijavljati patente iz področja kriptografije, itd.).

Dragocen zgodovinski vpogled v razmišljanje tajnih služb nam da tudi opis projekta Lightening (med leti 1956 in 1962) ter poročilo Bakerjevega komiteja iz leta 1957, s katerim je NSA želela zagotoviti dotok novega znanja iz akademskih krogov, hkrati pa ni želela, da kriptološki izsledki postanejo javno znani. Na voljo pa je tudi nekaj dodatnih posladkov za vse teoretike zarot, recimo opis domnevnega sodelovanja med NSA in švicarskim podjetjem Crypto AG, ki je prodajalo domnevno nezlomljive šifrirne naprave osamosvojenim afriškim kolonijam, Iraku, Iranu, Libiji in, oh seveda - tudi Jugoslaviji.

Knjigo priporočamo vsem, ki jih zanima zgodovina ene najskrivnostnejših ameriških tajnih služb, delovanje in način razmišljanja tajnih služb na splošno ter zgodovina kriptografije. Knjiga svoj zgodovinski pregled zaključi v začetku 1980-tih let. Kogar zanima nadaljevanje po hladni vojni, pa lahko v roke vzame njegovo leta 2001 izdano knjigo Body of Secrets: Anatomy of the Ultra-Secret National Security Agency.

37 komentarjev

christooss ::

Knjigo pa se dobi kje?

Konzorcij?
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

balocom ::

Le tako naprej, ta je ena ta bulših na st-ju.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

BigWhale ::

To je za med recenzije in ne za v novice... :/

kuglvinkl ::

Bomo videli kakšen bo odziv in ustrezno ukrepali.

Jernej L ::

glavni problem te novice: kje se dobi knjiga?

jinzo ::

Zelo zanimiva ideja :) Le tako naprej.

Fury ::

Mene zadeva ne mot, ampak definitivno ne bi smela bit med novicami. To je le tech site.
Dejmo naredit en book of the week or something v stilu "Se se kadi" na desni. Pomoje bi blo velik bols.

Bakunin ::

kje dobiti in koliko stane ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

minmax ::

to je tech site, tole so pa tech knjige!

... poglej si recimo /., tudi tam objavljajo recenzije knjig

STASI ::

Knjigo je moč dobiti na Amazonu.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

iration ::

"Bomo videli kakšen bo odziv in ustrezno ukrepali."

Predlagam, da vsak petek napišete novico o cenah na glavnih slovenskih tržnicah, npr za zeleno solato, korenje, redkvice, kolerabo, kislo zelje, špinačo, bučke in podobno. Včasih so to imeli v Dnevniku, ena redkih stvari, ki jo je bilo vredno prebrat.

Vsekakor bolje kot neka propaganda za paranojo, ki jo na vse možne načine na S-T vnaša Matthai.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Luka Percic ::

Bom poskušal bit objektiven.
Glede na to da govori le o eni knjigi je novica bistveno predolga.
Poleg tega je takih knjig na kupe ("tech" knjig), torej zapostavljate druge.

To med novicami nima kej iskat no.

poweroff ::

Knjigo je mogoče kupiti preko Amazona.

Drugače je pa to samo ena od knjig. Sledijo še druge. Poleg tega ste vsi vabljeni k opisom/recenzijam svojih knjig. Tudi iration. Samo da bo povezano s tech-om. Razni strankarski in molitveni priročniki so pa seveda izključeni.
sudo poweroff

Kiki de Lupis ::

Pa vedno sem mislil, da so računalničarji(tehnično)razgledani ljudje. Silly me.
Deeply shocked

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

racunalnicarji gledajo pdfja.
do takrat k napisejo knjigo in jo dajo vn je ze zastarela =)

Bakunin ::

A bi lahko recenzirali knjige, ki se jih da dobiti/kupiti v slovenskih knjigarnah ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

iration ::

A bi lahko recenzirali knjige na kakšni temu namenjeni spletni strani?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

SaXsIm ::

mene pa čisto nič ne moti, sploh če bodo ta domača branja vsak teden. Edino, kar me moti, da knjige ni moč dobiti v slovenščini v slovenskih knjigarnah ali knjižnjicah
SaXsIm

iration ::

mene tudi cene zelenjave na tržnicah ne bi motile. samo nekatere stvari pač niso za na ta forum.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

kuglvinkl ::

@Bakunin: slovenski trg je s specializirano trgovino slabo založen. Sam recimo niti pod razno ne morem dobiti knjig, ki jih potrebujem, pri nas. Tega se tudi zavedajo naši knjigotržci. Zato je v Konzorciju (Slovenska cesta, za Namo) poseben oddelek za naročla iz tujine, beri Amazona. Vse kar moraš storiti je, da odjahaš na ta odelek, rečeš naj ti na Amazonu najde knjigo, potem plačas 1/2 knjige in počakaš 2-3 tedne, ko dobiš obvestilo, da moraš knjigo prevzeti. Po mojh izkušnjah ti napalijo ene 5-10% cene na Amazonu.

Lahko pa še vedno kupš direkt na Amazonu.

Glede primernosti. Časi, kot jih Thomas slikovito opisuje: Mau bomo navijal, mau se pa zajebaval, so davo mimo. Z leti je bilo pokrivajanj hardcore HW scene vse manj, in tako smo bili deležni povsem upravčenih kritik. To se je zaj spremenilo, predvsem se trudi sid911, S. Volk in moja malenkost, z veseljem pa sprejmemo nove moči.

ST pokriva čedalje več področjih. In pri izkušnjah, ki smo jih dobili, nekatera ne pokrivamo več. Osebno menim, da so te rezenzje izedno dobrodošle, še posebej za populacjo, ki bi rada brala, pa ne ve, čemu posvetiti svoj dragocen čas.

Če sklenem. Recenzij knjig se lahko nadejate v prihodnje. Premislili bomo o tem, da ali jih bomo ali med članke. Toplo ste pa vabljeni, da tudi ostali napišete pripročilo za branje.

poweroff ::

Na žalost se res dobrih knjig v Sloveniji ne da dobiti. Ima pa marsikatera krnjigarna možnost naročanja preko Amazona. Recimo nekaj študentska knjigarna, ki posluje na FDV ima tudi to možnost. Naročiš, plačaš in ko dobijo te pokličejo.

Če pa kdo misli, da bi na Slo-Tech spadalo še kaj, kar nipokrito, pa ima seveda možnost to področje pokriti. Seveda je lažje pisariti v forum, kot pa napisati novico ali članek.

Mimogrede, iration: še vedno čakam tvoj odgovor na zgrešeni komentar v tejle temi. Tam si trdil, da novice ne bi smeli objaviti, ker da je protiameriška, ter da gre za zlonamerno namigovanje. Skoraj natanko leto dni po objavi te novice, je bila objavljena še tale, ki je "namigovanja" žal le potrdila. Dokler ne boš podal ustreznega odgovora, se lahko vzdržiš nadaljnih odgovorov, ki te le smešijo.
sudo poweroff

iration ::

Bom odgovoril kar v tej temi:
- o tvojih novicah: če se nekatere že dotikajo tem, katere naj bi obdeloval Slo-Tech, so večinoma zanimive le zate, Aljazha, minmaxa in še vsaj enega drugega, ki se ga zdaj ne spomnim, tu se pa potem hitro konča. Večina novic ima namen blatiti zahodno (predvsem ameriško) politiko, njene varnostne organe in podobno, vzbujati vsesplošno paranojo in prepričevati ljudi, kako smo vsi nadzorovani in kako je to oh in sploh grozno za nas ... človek si ne more kaj, da si ne bi mislil, da ima ta tvoj strah pred obveščevalnimi agencijami res nek utemeljen vzrok in ni samo namišljen - da se res ukvarjaš s stvarmi, katere zanimajo te agencije.

- o varnostnih in obveščevalnih agencijah: v zadnjih parih letih smo videli, da so nekatere še premalo učinkovite - in v interesu vseh poštenih državljanov zahodne civilizacije je, da bi bile te agencije delovale še boljše, nameni naj se jim večji odstotek denarja, magari naj se še povečajo pristojnosti in podobno; vsekakor imajo mojo polno podporo. Zlorabe naj se pa seveda kaznujejo.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Matevžk ::

Hm, en naš programer je precej neučinkovit; dajmo mu višjo plačo in več svobode pri delu, potem bo bolje.
Seveda. Saj ne rečem, marsikatera agencija zaradi pomanjkanja denarja težko opravlja zadano nalogo. Dvomim, da so varnostne agencije med temi.
lp, Matevžk

poweroff ::

iration: praviloma si svojih novic ne objavljam sam.

Zdaj bom pa rekel nekaj, kar mi bo gotovo še žal...

Večina novic ima namen blatiti zahodno (predvsem ameriško) politiko, njene varnostne organe in podobno
Namen je povedati resnico. Moraš pa priznati, da so novice toliko podkrepljene, da desničarji težko zanikate njihovo verodostojnost. Zato seveda skušate z ideološko diskvalifikacijo.

To so desničarji počeli za časa komunizma (takrat so se desničarji imenovali komunisti), to počnejo sedaj na DELU. Slo-Tech pa ni državni medij in mu ni treba piskati tako kot slovensko državno desničarstvo zahteva. Desničarji si seveda lahko kadarkoli ustanovite svoj medij in če ga ne boste vodili podobno kot ste Slovenca, vas bo morda celo kdo bral.

človek si ne more kaj, da si ne bi mislil, da ima ta tvoj strah pred obveščevalnimi agencijami res nek utemeljen vzrok in ni samo namišljen
Seveda ga ima. Iz zgodovine vem - celo iz komunizma - kam privede totalitarizem. Pa naj bo desni ali levi. Vzrok je torej težnja po svobodi in pravni državi. "Naši" - "vaši" delitve me pa seveda ne zanimajo.

- o varnostnih in obveščevalnih agencijah: v zadnjih parih letih smo videli, da so nekatere še premalo učinkovite ... Zlorabe naj se pa seveda kaznujejo.
Podpišem. Zato pa me zanima analiza koliko smo jim povečali pooblastil in koliko smo jim povečali prihodkov ter koliko bolj varni smo. Če se ekonomka računica ne izide, naj pa se jim denar in pooblastila spet vzame.
Seveda pa je "državnim parazitom", kot bi rekel Mićo Mrkaić v interesu, da se podatki o njihovi slabi učinkovitosti ne obelodanijo. Tako lahko ribarijo v kalnem. Zahtevajo še več denarja, njegovo slabo porabo pa skrijejo za "državnimi skrivnostmi". Idealna služba - popolnoma nestransparentna poraba denarja, ko gre kaj narobe pa namesto da bi te davkoplačevalci prijeli za j*** rečeš, da bi rad še več denarja.

Glede na to, da jih toliko zagovarjaš, si morda tudi sam med njimi...

No, mi je že žal, da sem se spustil na tvoj nivo...
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Dodatek k Matthaiju glede irationovega posta:

> - o tvojih novicah: če se nekatere že dotikajo tem, katere naj bi obdeloval Slo-Tech, so večinoma zanimive le zate, Aljazha, minmaxa in še vsaj enega drugega, ki se ga zdaj ne spomnim, tu se pa potem hitro konča.

Novice definitivno niso zanimive le za njih. Je pa res, da se z njimi prvenstveno strinjajo ravno oni, večina ostalih pa nas je (materialno!) bolj zadržanih.

Ampak da bi zaradi tega bili nekateri drugače misleči "proti" takim novicam v povsem formalnem smislu glede objavljanja, je pa posplošitev brez primere. Zavračam.
https://dolhar.si/

Luka Percic ::

" kam privede totalitarizem."

Na kaj namiguješ na totalitarizem v Ameriki?
8-O

Luka Percic ::

Mah, recenzija je že vredu.

Le vmes novic nima kej iskat.
Osebno nevem kaj manjka forumu?

iration ::

Žiga, naj se novice objavljajo, zakaj pa ne. Je pa fino, če imajo neko zvezo s S-T. Drugače pa samo dajem feedback na kuglvinklov "Bomo videli kakšen bo odziv in ustrezno ukrepali."

Glede desničarstva in njihovih medijev: sam sem v prvi vrsti velik anti-komunist, šele potem libertarec po nazoru. Ponavadi se skušam izogniti opletanju z levimi in desnimi in njihovimi definicijami.

Novega Slovenca ne rabimo, ker so se očitno lastniki Dela odločili, da bo to postalo kar Delo samo. Pač, po njihovi lastni želji. Nič spornega pri tem.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Brane2 ::

Kar se novic tiče, še moja malenkost:

ST je slovenski portal. Njegov primarni cilj je,d a se ukvarja s tem, kar renutno zanima lokalno publiko in se vrti tako ali drugače okrog računalništva ali vsaj tehnologije in znanosti. Zato ne vidim, kaj je narobe s to novico. Če komu ni všeč, naj jo pač prezre.

Če bi mel kaj več časa za domače branje, bi vsekakor razmislil o nabavi te knjige. Mogoče pa. Kolk stane zadeva in a se da dobiti kak popust, če npr naročimo v paketu prek STja ? Saj ni treba, da pripade meni/nam-naročnikom, naj ga ima ST ( če gre za kaj upoštevanja vrednega).
On the journey of life, I chose the psycho path.

OwcA ::

Kolk stane zadeva in a se da dobiti kak popust, če npr naročimo v paketu prek STja ? Saj ni treba, da pripade meni/nam-naročnikom, naj ga ima ST ( če gre za kaj upoštevanja vrednega).

Vsekakor zanimiva ideja!
Otroška radovednost - gonilo napredka.

kuglvinkl ::

Tkole se zmenmo. Jest bom v tem tednu odkorakal na Konzorcij in povprašal teto, ali se lahko nadejamo kakšnih popustov, če se naroči več izvodov.

Brane2 ::

Po moje je boljše,d a kdo to naroči direkt pri Amazonu.

Recimo da mu zainteresirani plačamo polno ceno, ki bi jo plačali recimo pri MK, če ta ni oderuška, razliko pa pobere ST.

Težko verjamem, da bi tako MK kot Amazon kaj dosti trzali na količino, zato bi mogoče bil tak pristop optimalen...
On the journey of life, I chose the psycho path.

kuglvinkl ::

Po moje tudi. ker zelo verjetno zbirajo naročila dva tedna, potem pošljejo request, in dobiš.

Zdej, zaradi razlike v ceni, ne bomo umrli, gre kvečjemu za to, da tisti, ki zbere denar, dobi za en kofe..Vprašanje je samo, kdo bi želel to naročati oziroma zbirati keš.

Zgodovina sprememb…

Matevžk ::

Jaz sicer knjige ne bom kupil in v tem trenutku tudi ne prebral, ampak da dodam svoj glas: glede na to, da teh recenzij ne bo 5 na dan, ni čisto nič narobe, če so med "novicami" -- tako se jih vsaj ne spregleda (kdor jih seveda ne želi spregledati) in če bodo tudi ostale na ravni tele novice (morda nekoliko krajše), se mi zdi to super.
lp, Matevžk

gzibret ::

No, sej tudi take novice so potencialno za koga zanimive. Kot novice o kometih recimo ;)

Drugače pa tema za recenzijo knjig že obstaja ( Knjige, knjige, knjige...).

A lahko avtor novice naredi še eno recenzijo tudi v tisto temo?
Vse je za neki dobr!

antonija ::

Ce se bo slucajno organiziralo periodicne posilje iz amazona v slovenije, a se bo dalo se kaksne dodatne knjige narocit za znizanje stroskov postnine?:8)

P.S.: Tisti "Oddelek za narocila iz tujine" je len ko pes. Dva tedna nazaj sem tja nesu seznam knjig in kontaktni email, pa se niso nic zmrdnili. Pa ze ob obisku je un model tako zdolgocaseno deloval da dvomim da bo kaj iz tega...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

STASI ::

Predlagam da se stvar naroči preko Amazon.de in če ima kdo koga v Avstriji se naroči na njegovo ime, saj za poštino Amazon.de v Avstrijo ne zaračunava poštnine(vsaj na zadnje ko sem naročal je ni).
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

Oddelek: Novice / Zasebnost
364641 (3073) Pravnicek
»

Domače branje: "Stoll, Cliff. 1990. The Cuckoo's Egg. New York: Pocket Books."

Oddelek: Novice / Domače branje
83624 (2922) Jst
»

Domače branje: "Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : T

Oddelek: Novice / Domače branje
73422 (3065) darkolord
»

Kvantna fizika

Oddelek: Znanost in tehnologija
214895 (4217) Thomas

Več podobnih tem