» »

Zaposlitev kot inženir oz. dipl. inženir

Zaposlitev kot inženir oz. dipl. inženir

«
1
2

iguana ::

Bom kar začel. Torej letos sm prvič vpisan v prvi letnik FRI UNI. Po dobrem mesecu sem nekako ugotovil da bi zadeva utegnila postat pretežka glede na moje sposobnosti in nadarjenost oz. nenadarjenost. Ker pa bi vseeno rad delal na tem področju sem razmišljal o VSŠ študiju naslednje leto. Ogledal sem si že seznam predmetov, ki bi se mi priznali pri prestopu na VSŠ (ker bi ob morebitnem prestopu rad, da bi vsaj te predmete uspešno opravil in se vpisal kar v 2. letnik in ne še enkrat v prvi, ter tako zapravil eno leto).

Še najbolj pa me zanima razlika na delavnem mestu, med osebo ki ima VSŠ in tisto z UNI izobrazbo (tako cenovna €, kot funkcijska razlika). Vedno sem si predstavljal tistega z VSŠ izobrazbo kot serviserja v kaki čip štecuni ali kot programerja, ki je zadolžen za štepanje programov po tekočem traku, tistega z UNI pa kot nekega poslovneža v podjetju (to je zraslo izključno na mojem zelniku, se pravi kot nek "predsodek", katerega vzroka pravzaprav ne vem, tako da ne bo kdo užaljen:) ) . Torej tej stvari bi rad prišel do dna (vem, vem res nekoliko pozno). Zanima me torej realna razlika, še najbol bi cenil odgovore ljudi, ki dejansko delajo v tem poslu in imajo tako ali drugačno stopnjo izobrazbe, zaželjen je opis vsega od tega kaj delate (imena podjetij me niti ne zanimajo) do plače. Karkoli, samo da dobim realnejšo sliko in se lažje odločim. Hvala.

budili ::

:)
jest bi tkole rekel, al vleces al se vleces zraven. Se hitro opazi koga je treba poriniti naprej, dajati zahtevnejse naloge, nagraditi, dodeliti napredovanje. Posebej bi pa povdaril, da je pri vodji potrebna kilometrina.

Naj ti opisem stanje tam nekje cez mizo:
Cez pisarno sedita dva magistra, vodi jih pa tipcek, ki ima staro VI. izobrazbo, starost vseh ne odstopa. Magistra sta sposobna, delovna.... Tipcek, ceprav mogoce nezadostno izobrazen, lavfa na Duracell baterije (pomisli na tiste reklame z zajcki). Ideje, stranke, posel...to premetava z levo roko. Kaj ima veze njegova izobrazba, ce lastniku prinasa $?

Poznam par ljudi, ki prodajajo meglo in jim kar gre.

Tko, da od podjetja do podjetja razlicni pristopi vodilnih.

$ ni vse.

iguana ::

No seveda cvenk ni vse. Mal je čudn izpadl k ga tko pogost omenjam, seveda me bolj okvirno zanima. Drgač sem pa tko hotu iz prve roke zvedt kako to laufa v tem poslu, ker že moj fotr ma "šefa", k ma narjeno 3 letno SŠ, medtem ko ma fotr diplomo in mora vestno prikimavat nižje izobraženim, prav tako trgovka ki vaga sadje v lokalni štecuni z narejenim ekonomskim faxom prikimava direktorci trgovine z narejeno OŠ. :\

jype ::

iguana> prav tako trgovka ki vaga sadje v lokalni štecuni z narejenim ekonomskim faxom prikimava direktorci trgovine z narejeno OŠ.

Jaz ne bi prikimaval, če direktorica ne bi imela prav. Mene (s srednješolsko izobrazbo) so tudi že poskušali potisniti na mesto vodje, pa sem se temu vedno odločno uprl. Za kaj takega sem popolnoma nesposoben in bi nesposoben ostal, tudi če bi imel tri doktorate iz managementa.

Eni tudi pravijo, da npr. ena znana in razmeroma velika slovenska softverska firma iz dobrih programerjev dela slabe managerje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

WarpedGone ::

Petrov princip
Težavna reč...

Dilbertov princip :)

Po občutku bi reku, da prvi prevladuje v privat firmah, drugi pa v državni upravi. Je pa oboje najti povsod.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

Jaz delam v večji firmi.Res je izobrazba ni vse.Res je pa tudi da tisti, ki ima diplomo tega ne bo rekel.Res je pa tudi to, da so firme polne neizobraženih ritoliznikov s premajhno izobrazbo, ti navadno napredujejo na račun drugih in še naprej delajo škodo firmi.Res je pa tudi, da so na vseh področjih izjeme, tako da neko avsrijsko banko v slo. vodi srednješolec.Po drugi strani pa če ne bi bilo fakultet in novega znanja tudi napredka ne bi bilo.Pejt na nižjo stopnjo, samo zavedej se da se v bodočnosti za vodilna mesta, boljša delovna mesta v firmah predvideva 2 bolonjska stopnja, še posebej če boš delal v veliki firmi.

iguana ::

No sej nisem rekel da grem za 100 procent kr takoj na VSŠ. Letos bom pač dal vse od sebe in če se mi ne izide, bom najverjetneje šel na VSŠ, čeprav upam da izdelam in uspem pridt v 2. letnik UNI. Očitno sm izpadel precej pohlepno. Namreč ne nameravam se ravno gnat za direktorskimi mesti, podobno kot je komentiral jype tud jst ne bi bil primeren za vodilno mesto. Zanima me v glavnem kaj počnete, tako tisti ki ste VSŠ in tisti ki imate UNI izobrazbo, če napredovanje pustimo na stran, pa še vse druge pokvarjene stvari in nelogične razporeditve delovnih mest.

Jackal ::

Ko končaš UNI, se lahko vpišeš na podiplomski študij. Pri VSŠ se tvoje izobraževanje konča z diplomo (razen če se potem vpišeš na UNI in tam nadaljuješ). Lahko se pa samo 1x prepišeš iz enega programa na drugega. Tako npr. če se zdaj prepišeš na VSŠ, pa boš na koncu ugotovil, da bi vseeno rad nadaljeval, se ne boš mogel več prepisat nazaj na UNI.

Razmisli malo. Tudi VSŠ ni lahek. Kam se boš pa vpisal potem, ko boš ugotovil, da ti je (mogoče) tudi VSŠ pretežak.
Namesto kakšnega večera zunaj s kolegi ob pijači, se raje posveti knjigam, pa bo. In dobro preberi podpis uporabnika Azrael... potem ti bo mogoče jasno, kaj je potrebno za inženirja.

Je pa res, na končnem delovnem mestu - če znaš pokazat iznajdljivost, izobrazba ni vse. Se pa pozna pri plači. ;)
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Giller0 ::

Po novem, bolonjskem sistemu, so ti tudi po VS poti odprte za naprej. Če se ne motim, lahko študij nadaljuješ in si v 2 letih mag. za imenom. Kar pa seveda sploh ni primerljivo z mag. pred imenom. Vem, da je nekako tako.. Naj me kdo popravi ali potrdi.
Jow..

Phoebus ::

Jackal: po novem imaš 3 + 2 (in kasneje še + 1) opcijo.

BluPhenix ::

Ko končaš UNI, se lahko vpišeš na podiplomski študij. Pri VSŠ se tvoje izobraževanje konča z diplomo (razen če se potem vpišeš na UNI in tam nadaljuješ). Lahko se pa samo 1x prepišeš iz enega programa na drugega. Tako npr. če se zdaj prepišeš na VSŠ, pa boš na koncu ugotovil, da bi vseeno rad nadaljeval, se ne boš mogel več prepisat nazaj na UNI.

No no ni ravno tako. Tudi na VSŠ greš lahko še na podiplomca in sicer na Specializacijo, s katero pridobiš 7/I stopnjo.

Po novem, bolonjskem sistemu, so ti tudi po VS poti odprte za naprej. Če se ne motim, lahko študij nadaljuješ in si v 2 letih mag. za imenom.

A da imata FE in FRI bolonjski študij?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Tilen ::

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

BluPhenix ::

Si morda spregledal, da gre za FRI in ne FERI?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

iguana ::

Hja maš kr prov Jackal. V bistu je pr men opcija prestopa na VSŠ neke sorte potuha:8) . Ni kej, bom kr na UNI probal ostat, pa letos poskušal zbrat tistih 40 točk za napredovanje. Kako je pa kej s temi izpiti? Kateri so najtežji? Ker zdej ko mamo predavanja, se mi zdi vse svetovno zaj*****. Sploh programiranje, pa diskretne (kr neki:D ), pr fiziki mam pa že tko manjko (v SŠ praktično nič fizke). Kako pa je kej z računalniškimi tehnologijami v drugem semestru? Kr baje naj bi bla stvar fizika z drugim imenom (kr zame pomen pokop, ker mi že 1 semester dela težave)?

Anti-jype ::

Če imaš že s programiranjem 1 ali 2 take težave potem se raje prepiši na npr. FDV (če ne drugega boš prišel do UNI izobrazbe)>:D .

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anti-jype ()

iguana ::

Ha ha zelo smešno. Take probleme imajo vsi ki so ta mesec prvič začel programirat. Kaj naj se vsi prepišemo na FDV? Bedak

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iguana ()

Anti-jype ::

Če si resno zagrizel v študij in ti programerske osnove (kar Programiranje1 je) niso jasne in imaš težave potem ne ostane drugega kot se nekam prepišeš. Če ti že Programiranje 1 dela probleme... aja pa VSŠ ima programerske izpite na istem nivoju (zlo zlo podobno)
Če začneš iz nule, bi moglo bit 2-3 tedne več kot dovolj časa da se pripraviš na izpit.

LP, epyj-itna

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anti-jype ()

Pšenični ::

"Po novem, bolonjskem sistemu, so ti tudi po VS poti odprte za naprej. Če se ne motim, lahko študij nadaljuješ in si v 2 letih mag. za imenom. Kar pa seveda sploh ni primerljivo z mag. pred imenom. Vem, da je nekako tako.. Naj me kdo popravi ali potrdi."

Tako je , sam pazi kaj pišeš o tem magisteriju,heh,heh k sem lih na tem podiplomcu, heh,he....pol pa če bo šlo še eno štengo......do vrha ....

iguana ::

Napisal sem da se mi zdijo predavanja težka, poglobil pa se do zdaj nisem še v noben predmet, niti v programiranje (zgol tisto nujno ki je blo treba za sprotno delo). Okvirno sem v naprej želel zvedet od tistih ki so te izpite že dal čes, da napišejo keri so se jim zdeli najtežji.

Anti-jype ::

aja pa že v naslovu teme si faliv.
Strokovni naziv ki ga pridobiš v primeru VSŠ je dipl ing....
......................................v primeru UNI je uni. dipl. ing......

v primeru višje šole (ki so roko na srce lažje kot 4 letne srednje) pa pridobiš ....ing............

Mag pred imenon je znanstveni naziv, za imenom (novi bol. programi, specialziacija ko bo...) pa je strokovni naziv. Nekateri vse preveč poudarjate izobrazbo. Zdej če ne boste imeli vsaj znanstveni magisterij si pa kar naenkrat nič. Se boste morali še precej dokazati v službi. en direktor vas ne bo enga z magisterijem plačal nič bolj kot enga s samo inženirjem če mu prvi ne bo prinašal denarja. Če mislite da vam bo naziv prinašal goro denarja se motite. V tem primeru se raje prepišite na FDV kjer vas bodo naučili mešat zrak in jezikat! (sej je pravilno da obstaja neka taka komuna za takšne ki so nezainteresirani za nič)

iguana ::

Očitno je nekdo preveč poln samega sebe. Želel sem zvedet kake so razlike pri delu, se prav kaj počne oni z VSŠ in kaj tist z UNI. V grobem kot bi rekeu kaj počne na delovnem mestu medicinska sestra in kaj zdravnik (zgolj za lase prvlečn primer, da bote poštekal kaj bi rt zvedu). Torej ne mislim razglablat o superiornosti tistih z uni izobrazbo nad tistimi z vsš izobrazbo, pa povdarjanja da je izobrazba vse, pa razglabljanja kdo bo plačan več, pa kako se leze v rit nadrejenim.

Anti-jype ::

iguana: konkretno na delovnem mestu vsaj na začetku ni razlike med UNI in VSŠ. Kasneje se pa pokaže kdo je bolj nadarjen in delaven. Če je to uni ali tisti z VSŠ pa je čisto odvisno od posameznika.
Sej ni treba bit tako prekleto zajedljiv

iguana ::

No tko bi povedal že na začetku, ne pa se povzdigval ker si naredu fax in najraj kr vse po spisku zdaj poslal nekam na fdv da mešamo zrak, ko da smo mi, al pa jst pa manj vredni kot si ti.

BigWhale ::

> Želel sem zvedet kake so razlike pri delu, se prav kaj počne oni z VSŠ in kaj tist z UNI.

Ja ni jih. Oprosti, res jih ni. Vsak malo bolj razgledan delodajalec bo dodeljeval delo glede na izkusnje in znanje delavca in ne na izobrazbo.

Pri nas vsak, ki pride v firmo zacne nekje pri dnu. Pove kaj zna in tja se ga uvrsti.

jype ::

iguana> najraj kr vse po spisku zdaj poslal nekam na fdv da mešamo zrak, ko da smo mi, al pa jst pa manj vredni kot si ti.

Ne samo, da je FDV tudi faks, celo nikjer ni rečeno, da kar vsi, ki tam študirajo, nujno mešajo zrak.

Anti-jype ::

Ne bi bil prvi ki se je iz FRI prepisal na FDV. Nekaj primerov clo jaz poznam. In taisti primeri imajo na FDVju zelo dobre ocene ob precej manj učenja kot na FRIju (po pogovoru). Faks pretežno za luzerje ki so drugje po*ušili, zmerno rečeno. Edina dobra stran je, da je veliko (lahkih) žensk.

Jaz ti svetujem tako: vzemi si dva,tri tedne zavzetega dela za programiranje. Če ti po tem času res ne bo nič jasno pa premisli o kaki drugi rešitvi. Ta čas bi mogel zadostovati za izpit vsekakor ;) kot rečeno fiziko naredi s kolokviji (brezveze da sploh delaš z izpiti če nisi ravno nek fizik - baje jih še sedaj ZELO malo nardi). Ostalo pa bolj ali manj matematika in izpeljanke. Prvi letnik je tako ali tako totalno programsko zavožen

jype ::

Čeprav se načeloma strinjam s tem, da vsak naravoslovec zmore dokončati družboslovno fakulteto, hkrati pa obratno ne velja vedno, se mi zdi trditev, da je FDV "pretežno za luzerje" napačna.

Anti-jype> Edina dobra stran je, da je veliko (lahkih) žensk.

Takih je pa tudi v naravoslovju precej - sploh na oddelkih, kjer kaj počnejo s helijem.

iguana ::

No to me je zanimalo, če je razlika v štartu, na delovnem mestu. S programiranjem spet ni take sile, kot ugotavlam mam podobne probleme kot večina ki se sedaj prvič uči programirat. Nekaj imam tudi težav, ker na vajah zelo hitro gre od primera do primera (s tem se strinjamo vsi) in potem ker ne uspeš sledit oz. si bol odzadi, hitr dobiš občutek da stvari ne obvladaš, doma pa mi je ponavad vsak primer jasen, potem ko sam z počasnejšim tempom obdelam stvar.

robert512 ::

No jz sem koncal FE VS in ti lahko povem moje izkusnje.

VS studij je manj teoreticen z manj poudarka na matermatiki. Ti pa da cisto dovolj znanja (se posebej ce imas tehnicno predznanje iz srednje sole) za postat karkoli v zivljenju. Za vodstveni polozaj pa moras bit rojen oz. imet karizmo in neizmerno energijo (duracell:D ) ... tukaj ti ne pomaga noben uni, mag, ...
Mene ni zal da sem se odlocil za vss in ne bi nikoli izbral uni studija, ker bi me zamoril ! Zdej pa pri sebi pretehtaj kaksen tip si.

Po mojem videnju so se za uni studij odlocili:
- bolj nadarjeni, tisti ki jih je smer zelo zanimala predvsem s teoreticnega vidika (vsako stvar matematicno dokazat)
- piflarji
- tist, ki so hoteli potem it za mladega raziskovalca, potem magisterij, asistent in hopla v akademske vode

In NE, vss nikakor ni manjvreden ! Je samo druga oblika studija, bistveno bolj prakticna. Na vss-ju bos znal 10 odvodov in integralov na pamet (uporabljal boste zmeri iste), bistveno bo da nalogo razumes in znas k njej pristopit. Na uni studiju pa bos poleg nastetega imel v roki se brojnstana in bos pol ure iskal resitev integrala :D

Jaz temu recem samo, ne hvala ! Pac sem tip hitrih in prakticnih resitev. Seveda obstajajo tudi tipi, ki morjo vsako stvar matematicno dokazat in izpeljat. Pri vsakdanji komunikaciji so to zlo zatezeni tipi :P

iguana ::

Hvala Robert, krasno si povedal točno to kar me je zanimalo.

Pšenični ::

"Čeprav se načeloma strinjam s tem, da vsak naravoslovec zmore dokončati družboslovno fakulteto, hkrati pa obratno ne velja vedno, se mi zdi trditev, da je FDV "pretežno za luzerje" napačna."

Fdv je fakulteta in ne neka višja poslovna šola.Upam da veste kakšna je razlika-će druzga ne pejte tja narest angleščino.

Z naravoslovci je pa tako, da so ponavadi zaverovani v svoje zastarelo znanje.Povem vam primer iz moje prakse.Sem družboslovec, kateri naj ostane skrivnost. V okviru praktikuma na faksu sem podal rešitve , ki še našim inžinirjem kemije niso bile jasne.Pa so bile z njihovega področja.Šolanega folka je vedno več tko da v bodoče napovedujem ,da se bodo za strokovna delovna mesta izbiralo samo med šolanim kadrom.Samo poglejte na zavod za zaposlovanje, šolanih kadrov je tam vedno več.Bodo pa zmeraj izjeme.Naj povem še tole, zadnjič sem sišal da je v nekem podjetju na čelu komerciale osnovnošolec ki v nulo obvlada ne boste verjeli 5 jezikov.

Torej vsak se mora odločiti kaj bo, ali bo razvijal svoje sposobnosti, hodil v šolo ali oboje skupaj.

karafeka ::

Pa vsi faksi so izguba časa, z vidika prakse oz. dela v podjetjih.

Jaz bi najmanj eno leto (najbolje pa polovico faksa) namenil izobraževanju v podjetjih. Tako bi si študent pridobil predragocene izkušnje, pa nebi potem recimo en ekonomist izpadel ko en idiot, ko niti spenjača ne bi znal uporabljati oz. zlagati fakture v fascikle. Pa isto velja za druge fakse, čeprav je na nekaterih malo boljša situacija s tega vidika.

Pšenični ::

Sej maš obvezno prakso-praktikum.Potem je pa od tebe odvisno kolk boš potegnu iz tega.....

robert512 ::

vss ima 6-mesecno obvezno prakso iz katere lahko ob lastni angaziranosti najdes podjetje kjer te bodo zagotovo kaj naucili.

lahko pa tole prakso vzames kot nujno zlo in si najdes podjetje kjer ti dajo premetavat razne papirje, tolk da cas mine oz. v skrajnem primeru ti nekdo podpise da si pri njih naredu prakso.

popolnoma vse v zivljenju je stvar lastne angaziranosti, sola postaja vedno manj pomembna, v ospredje prihajajo sposobnost, zelja po ucenju, zmoznost resevanja problemov, znanje jezikov, pogajalske sposobnosti, ...

kar je tudi prav, kaj ima podjetje od tega da ima zaposlenega neuporabnega magistra ?!

BluPhenix ::

Po mojem videnju so se za uni studij odlocili:
- bolj nadarjeni, tisti ki jih je smer zelo zanimala predvsem s teoreticnega vidika (vsako stvar matematicno dokazat)
- piflarji
- tist, ki so hoteli potem it za mladega raziskovalca, potem magisterij, asistent in hopla v akademske vode

In NE, vss nikakor ni manjvreden ! Je samo druga oblika studija, bistveno bolj prakticna. Na vss-ju bos znal 10 odvodov in integralov na pamet (uporabljal boste zmeri iste), bistveno bo da nalogo razumes in znas k njej pristopit. Na uni studiju pa bos poleg nastetega imel v roki se brojnstana in bos pol ure iskal resitev integrala :D


- tisti, ki nočejo na visokošolski študij, ker si hočejo pustiti pot odprto za naprej
- tisti, ki niso na VSŠ niti pomislili, saj se jim zdi, da bi zadevo mogli speljat
- tisti....

Tisto o matematičnem dokazovanju je bolj iz trte zvito. Predvsem se odločajo tisti, ki si od faksa želijo "nekaj več". Uni ima veliko več predmetov in ti da veliko več osnov kot VSŠ, žal je tako. V marsikatero stvar se tudi precej bolj poglobi.

Malokoga poznam, ki bi govoril, da je VSŠ manjvreden. Lažji je, to je pa tudi vse. Čisto komot sta lahko enakovredna dipl.ing in univ.dipl.ing. Ni pa nujno. ČE karikiram (tako, kot si ti), bi se za VSŠ lista lahko glasila:
Za VSŠ študij so se odliočili:
- manj nadarjeni, ki bi radi skozi faks prišli s čim manj mukami
- lenobe
- tisti, ki bi radi imeli narejen en faks (spet z bolj malo truda).

Oblika študija bistveno bolj praktična ... mnja no, to lahko razumeš kot hočeš.Ne boš verjel, bistvo, da nalogo razumeš in k njej pristopiš pravilno je še bolj izrazito na UNI študiju. Po brojnštanju nimaš kaj pol ure iskati rešitve integrala. Tam lahko pogledaš nastavek. Tako razmišljanje je bolj za VSŠ študij (če sem lahko malo hinavski). Na uni te nekako naučijo (če se tega želiš naučiti) to, da ti še tistih 10 integralov in odvodov ni potrebno znati na pamet, ampak da znaš priti do njih.

Prosim, ne pisat tako odločno o neki stvari, ki jo napol poznate no.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

robert512 ::

nono BluePhenix ti si zadevo bistveno bolj karikiral kot jaz ...

seveda uni ti da vec in bolj poglobljeno znanje in to predvsem teoreticno znanje (vem razlike, ker sem mel dva cimra ki sta hodila na fe uni, pa smo mel v prvem letniku iste predmete, pa tudi potem je bilo kar nekaj podobnih ...).

ce pa obsirnega in poglobljenega znanja noces (pa ne mi govort da samo zarad lenobe !), potem si izberes vss.

jaz pri mojem delu ne rabim ne odvodov ne integralov ne brojnstana, zato se mi je zdel uni nonsense. Ogromno pa uporabljam hiter in prakticen pristop do problema, ki mi ga ni dal ne vss ne uni, preprosto sem taksen tip. Mi je pa fax razsiril obzorja, dal nekaj tehnicnega znanja, sposobnost abstraktnega razmisljanja in sposobnost da sproti iscem znanje, ko ga potrebujem.

pac ce hoces it naprej na mag, dr si izberes uni sicer pa vss.

in se nekaj, sola ni alfa in omega vsega znanja, ucimo se vse zivljenje. Ne vem zakaj bi desetletja gulil solske klopi in absorbiral znanje, ki ga ne bom nikoli rabil, ce se lahko sam s pomocjo interneta in literature naucim tocno tistega, kar rabim v sluzbi.

v zivljenju je bistveno, da se naucis iskat znanje in resevat probleme ! fax gor ali dol, je pa dobro da ga mas :D

BluPhenix ::

jaz pri mojem delu ne rabim ne odvodov ne integralov ne brojnstana, zato se mi je zdel uni nonsense. Ogromno pa uporabljam hiter in prakticen pristop do problema, ki mi ga ni dal ne vss ne uni, preprosto sem taksen tip.

Evo ti še kar nadaljuješ. Ja sem karikiral in sem tudi povedal. Ne vem kaj te mučijo tej integrali in brojnštanj. Matematika je samo v prvih 2 letnikih na uni. Potem pa ne več. Zadeve, ki si se jih tam naučil sicer rabiš, ampak zato, ker se drugače ne da opredeljevati določenih predmetov. NE moreš digitalne obdelave signalov delati brez Fourjerja in konvolucije, tako kot ne elektromagnetnega valovanja brez integralov ipd.

Hiter in praktičen pristop. Pa kaj resno ti misliš, da je uni samo neko nabijanje teorije? Si kdaj pogledal projektne naloge na UNI? Nam so včasih rekli, "če bi bil vsš, bi bilo to dovolj, ker pa ste uni, se bo treba malo bolj potrudit in malo več sprogramirat/naredit/karkoli". V zadnjih dveh letnikih imaš na uni precej projektnih nalog in v kolikor si bolj tip "praktičnega pristopa" lahko narediš marsikaj predvsem pa se veliko naučiš.

in se nekaj, sola ni alfa in omega vsega znanja, ucimo se vse zivljenje. Ne vem zakaj bi desetletja gulil solske klopi in absorbiral znanje, ki ga ne bom nikoli rabil, ce se lahko sam s pomocjo interneta in literature naucim tocno tistega, kar rabim v sluzbi.

Seveda ni alfa in omega, ampak vseeno nekaj pomaga. Internet je za marsikatero stvar osvojiti precej neuporaben. Določeni "predmeti" zahtevajo neko "pot do znanja", katero na internetu zaradi razkropljenih informacij zelo težko dosežeš. Jaz sem poizkusil osvojiti stvari preko interneta za kakšne predmete, kot je elektromagnetika, elektromagnetno valovanje, stroji in podobno, ampak preprosto ne najdeš kaj dosti uporabnega. Ja sej osnove so razložene, ampak poglobitev, ki jo zahteva faks bolj težko najdeš. Ok najdeš tudi uber poglobljene stvari, ampak so bolj redke in navadano že na bolj akademskem nivoju. Vedno na koncu posežeš po knjižni literaturi.

Ne pravim, da se ne učiš naprej, ampak ne zbijat vrednosti uni študija kot nekaj praktično neuporabnega, ker te učijo samo neko teorijo in ne razmišljati, ker preprosto ni tako.

v zivljenju je bistveno, da se naucis iskat znanje in resevat probleme ! fax gor ali dol, je pa dobro da ga mas :D

Sej načeloma je to to, kar naj bi ti dal faks. Ne čisto znanje, saj je pol zadev, ki se jih učiš že zastarelih. Poda pa ti način razmišljanja metode pristopa do problema. Če "poenostavimo" nauči te razmišljati kot inženir in ne kot garažni hobist. Je pa ta tvoj zadnji del kr neki in nekako nakazuje, da si ti šel na faks samo zato, da ga imaš. Faks ni nič gor ali dol, da ti pač neko razširjeno obzorje, nek nov pristop k reševanju problemov in osnove orodij za reševanje teh problemov. Ja sej lahko zadeve obvladaš tudi brez faksa, ampak taki ljudje so navadano še bolj ozko usmerjeni v svojem področju znanja, kot tisti, ki pridejo s faksa. Faks ti da osnove, ki ti omogočajo lažje nadaljnje učenje.

Pač face it uni študij je stopnico višje od VSŠ, zato je težji in traje dlje. Da ti nekaj bolj širše in poglobljeno znanje, če boš pa to znanje uporabil kdaj v prihodnosti je odvisno samo od tebe. S tem vsekakor ne pravim, da je vsš "manjvreden" (no, kakorkoli obrneš dejansko je, ampak to ni mišljeno v stilu da VSŠjevci niso za nobeno rabo), ampak je nekoliko drugačen. Enim odgovarja en, drugim drugi. Ne moreš pa zadeve, ki je ne prav dosti poznaš opisovati kot nekaj kar ni.

EDIT: Marsikateri izpit smo imeli skupaj z VSŠ in tam sem videl, da se da VSŠ narediti tudi s fušanjem, kar se UNI ne da. Preprosto prof. od tebe zahtevajo neko znanje in neko razmišljanje in se težko izmažeš če ni enega ali drugega. Ko človek, ki je sedel za menoj na izpitu elektronike prof. ni znal povedati kakšno izhodno karakteristiko ima tranzistor v orjentaciji s skupnim kolektorjem sem se resno zamislil, kako je lahko prišel v tretji letnik VSŠ študija.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

"Sej načeloma je to to, kar naj bi ti dal faks. Ne čisto znanje, saj je pol zadev, ki se jih učiš že zastarelih. Poda pa ti način razmišljanja metode pristopa do problema. Če "poenostavimo" nauči te razmišljati kot inženir in ne kot garažni hobist. Je pa ta tvoj zadnji del kr neki in nekako nakazuje, da si ti šel na faks samo zato, da ga imaš. Faks ni nič gor ali dol, da ti pač neko razširjeno obzorje, nek nov pristop k reševanju problemov in osnove orodij za reševanje teh problemov. Ja sej lahko zadeve obvladaš tudi brez faksa, ampak taki ljudje so navadano še bolj ozko usmerjeni v svojem področju znanja, kot tisti, ki pridejo s faksa. Faks ti da osnove, ki ti omogočajo lažje nadaljnje učenje."

Tukaj se popolnoma strinjam s tabo,dajo ti pristop k reševanju problemov.zadevo premlevaš drgač ko kakšn naduvan srednješolec oziroma garažni samouk.

iguana ::

V glavnem, če sem sklep prov razumel. Na začetku v službi pač ni neke razlike med vsš in uni, vse je odvisno od posameznika. Medtem ko ti da vsš neka temelna znanja, ki so bolj usmerjena v pridobitev službe, ti uni ponuja neko bolj poglobljeno znanje ki presega zgolj tisto "nujno zlo" ki ga moraš obvladat na delovnem mestu?

Gonzales2 ::

No neke razlike morjo bit. Odvisn je ki boš službo isku. Če boš želel delat v informatiki npr. v avtomobilski industriji bo cenjena diploma (UNI, večja plača, boljše delovno mesto...), če boš pa delal v podjetju, ki se dejansko ukvarja z IT, bo bolj cenjeno znanje in praksa, ki jo obvladaš. Npr, zaposlitev v Microsoft USA, jih sploh ne zanima diploma, dajo ti test in če ga rešiš si zadovoljil kriterije in imaš službo. Za Microsoft Slovenija je pa obvezna diploma UNI in tudi kaj več...

hendriks ::

Za Microsoft Slovenija je pa obvezna diploma UNI in tudi kaj več...

Tole sploh ni res. Poznam nekoga, ki dela na MS Slovenija kot svetovalec, pa ima samo višjo šolo.
Pa nobenega MS certifikata ni imel, ko je dobil zaposlitev tam. Zadevo pač obvlada.

IceIceBaby ::

Glede na moje izkušnje je to, kaj boš dejansko počel v službi v veliki meri odvisno od tvojih sposobnosti, ne od izobrazve. Seveda pa izobrazba ne škodi.

Jaz sem naprimer faliran pravnik in zdaj pri 25 letih komaj končujem organizacijo in management v kranju. Iz akademskega stališča torej nisem ravno vzor :) Ampak trenutno vseeno delam na precej odgovornem delovnem mestu v precej velikem podjetju. Z mano so zadovoljni kljub temu, da sem zaenkrat ubistvu samo gimnazijski maturant.

Sicer pa nikar ne misli, da se tvoje izobraževanje konča z diplomo na faksu. Če boš od kariere želel kaj več kot redno zaposlitev z eno povprečno plačo potem se boš itak moral neprestano izobraževat na vseh možnih ravneh. Če boš zdaj delal VŠ boš moral kasneje verjetno nadoknaditi kakšno stvar, ki bi se jo naučil na UNI. Če greš pa na UNI pa lahko 1 leto prej začneš nabirati izkušnje.

robert512 ::

BluePhenix ...

sej to ti govorim, meni kot vss-jevcu je cisto dovolj da priblizno vem kaj je Fourie, Z, Laplace, Cos transformacija. Da vem zakaj se uporablja, znam izracunat kaksen primer, da si znam predstavljat kaj mi rezultat pomeni in da vem kjer so te transformacije potrebne. Tko sedaj si lepo predstavljam kako deluje divx :D

Cimr na uniju pa je za seminarsko sam v C-ju sprogramiral en primitiven divx koder/dekoder.

Nekaterim oz. vecini je dovolj povrsinsko znanje in za te je vss idealen studij. Ce pa hoces poglobljeno znanje/razumevanje gres na uni in naprej na mag. To je idealna popotnica pol za razvijalca.

Sam vsi tud nismo rojeni za razvijanje / izboljsavo novih izdelkov in posledicno obstaja izbira - vss, ki je za moje pojme nekaksno nadaljevanje srednje sole. Men je zadost da zadevo razumem in jo znam uporabljat. In na svetu je prostora za oba 8-)

BCSman ::

Mene pa zanima, ali tale tabela drži.
Torej, če grem na višješolski informatika (2 leti) in potem na specializacijo, bom imel enako stopnjo kot nekdo z UNI? :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BCSman ()

bluefish ::

to je primerjava z bolonjsko in ne trenutno.

BluPhenix ::

Ja, boš imel enako stopnjo, kot nekdo z uni.

Bluefish, kaj blodiš? VSŠ je 6 stopnja, + specializacija je 7/I stopnja.

Nebi potem raje šel direkt na UNI? Čeprav no, študij traje enako, moraš pa narediti 1 projektno nalogo več, je pa res, da je tako študij verjetno nekoliko lažji.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

blaz_ ::

Živjo

Če bi rad študiral računalništvo (na FRI-ju) potem ostani na FRI-ju!
Glede FDV-ja pa: če si odločen, da bi rad študiral računalništvo, potem ne obupuj.

"Po dobrem mesecu sem nekako ugotovil da bi zadeva utegnila postat pretežka glede na moje sposobnosti in nadarjenost oz. nenadarjenost."

Vprašaš se lahko, koliko si sam prispeval k temu, da bi stvar razumel, koliko si vaj naredil, primerov rešil, kolikorat si profesorja oz. asistenta vprašal za pojasnila?
Osebno se mi je zdela analiza v prvem letniku zelo težka, ogromno nekih vrst, ki jih v srednji šoli nismo tako natančno obdelali. Če neke zadeve ne razumeš, pojdi še na kakšne vaje pri drugem asistentu (jaz sem tako naredil pri Analizi 2 še po starem programu) in ga vprašaj kar ne razumeš. Asistentje se tudi razlikujejo po načinu predavanja, nekateri slabše predavajo, drugi bolje, spet nekateri odlično obvladajo snov, drugi ne.

Glede € in izobrazbe pa kot primer vzemi kar Bill-a Gates-a, brez dokončane fakultete je zaslovel.


Moj nasvet: ne obupuj! Učiti se moraš povsod, kot pravi pregovor: "Brez muje se še čevelj ne obuje."

Lp, Blaž
Ko tehnologija odpove, uporabi macolo.

suntrace1 ::

@BluPhenix: Tudi jaz sem mislil da je VSŠ 6. stopnja, pa je 7/1 stopnja.

bluefish ::

hm, zanimivo. Mea culpa.

IceIceBaby ::

A niso sprejeli nekega zakona, ki je VSŠ postavil na 6. stopnjo ?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degradiranje diplomantov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18338457 (3318) tomwischner
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8215248 (10190) mr_chai
»

FERI ali FRI? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7516957 (11687) KraitPay
»

FRI: RI VŠ in RI UN

Oddelek: Šola
304236 (3003) TheBlueOne
»

Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26960619 (51903) jype

Več podobnih tem