» »

Računalnik dela prepočasi

Računalnik dela prepočasi

Bato ::

Pozdravljeni sem si nabavil nov računalnik a sem nekako pričakoval več od njega.
Imam občutek, da mi računalnik dela slabše od starega.
Imam tudi sledeči problem, kadar prižgem računalmnik se po par sekundah sam ugasne ter ponovno prižge in prične z nalaganjem windovsov.
To se dogaja samo takrat ko prižgem računalnik, v kolikor ga resetiram ali ponovno zaženem ni težav.

Enostavno sem pričakoval več od novega računalnika. Sem imel naloženo Visto ter sem še sedaj poskusil Xp pa ne opazim neke razlike proti starejšemu računalniku. Predvsem pri nalaganju programov inštalaciji se mi zdi računalnik počasen. A se da kako stestirat unčikovitost sistema. Poznam točkovanje pri Visti tam dosežem 5,3 in starejši ni bil dosti slabši.

Moj sistem:
Osnovna plošča: Abit IP35-E P35
Procesor: Intel Core Duo E6750
Ram: Crucial baliistic DDR2 800 2x1GB 4-4-4-12
Napajalnik Enermax Liberty 500W
Ohišje Big Tower
Disk: Segate 500GB 16MB
Grafika: radeon 2600XT 256MB

Jaz malo sumim a bi lahko bil napajalnik ampak bi ta naj bil kar dober so mi svetovali na forumih pred nakupom.

Že v naprej se Vam zahvaljujem za pomoč odgovarjal pa bom po 18.00 uri ker sem v službi do ta krat v kolikor bo koga kaj zanimalo !
Bato

marsovcek ::

Kak je bil pa prejšnji računalnik? Sicer obstaja za testiranje sistema malo morje programov, malo poišči.

bluefish ::

Res bi bilo dobro, da opišeš svoj prejšnji računalnik. Prav tako podaj malo več informacij o te, kaj se ti zdi, da dela slabše. Koliko stvari pa imaš nameščenih oz. koliko RAM-a ti sistem "pokuri"? Morda fragmentacija podatkov?
Napajalnik pri vsem skupaj nima veze.

delfinus ::

Za kaksne cudne zagone, nepravilno ugasanje, ali sploh neugasanje je ponavadi kriv napajac. Sam sem imel en problem, ko se PC sploh ni zelel ugasnit, ampak se je namesto tega resetiral, potem ko se je resetiral pa je se FSB clock spustil na 1100MHz. Zgleda, da kak kondenzator v PSU in s tem posledicno napacni signal. lp, D.

Bato ::

Pozdravljeni !

1. Prej sem imel AMD ATHLON 64 3000 939 ter osnovno proščo DFI NF4 Ultra D ter 2x512 GB rama, garfika Club 3D 6600 256 Nividia.

2. V bistvu se mi nič nezgodi ponavadi laufam utorent, pa nič drugo. Jaz sem enostavno pričakoval več od Core DUO katerega vsi hvalijo.
V bistvu se mi zdi, da mi računalnik ne deluje hitreje kot stari prej. Moji punci sem nabavil prenosnik HP ima prav tako Core Duo ( verzija za
prenosnik) ampak zadeva deluje bistveno hitreje kot moj. Programi se inštalirajo hitreje, programi se odpirajo hitreje....
3. Defragmatacija nebi nič dosti prinesla ker je na novo inštaliran sistem.

4. Ugasne se pa računalnik samo takrat ko ga prižgem drugače pa dela ok. Ko pa ga prižgem pa se ugasne ter nato spet sam zažene.

5. V ohišju imam nameščene še 4 ventilatorje ter regulator vrtljajev.

LP
Bato

Samson ::

Pri meni je na 850W thermaltake napajalniku isti procesor samo zalaufal in po 5 sekundah ugasnu sistem. Kriv je bil napajalnik (sklepam da zaradi nevem koliko zascit izklopi vse skupaj. Naj povem da isti napajalnik dela brez problema na X2 4400+ in DFI lanparty UT 590 SLI plati, ki slovi kot zelo pozresna plata. Trenutno imam v C2D masini Tagana 600W in dela. Naceloma je tako, da na plati ce spremenim kaksno malce bolj pomembno stvar v BIOS-u naredi tocno to kar ti opisujes. Torej se ugasne in cez nekaj sekund zopet prizge. Plata je Gigabyte P35C, torej dejansko isti cipset. Mozno da se ti kaj v biosu spremeni, al pa ne shrani in ti to naredi. Lahko da ima tvoja plata dual bios in se enostavno boota iz "rezervnega". Tudi taksni primeri se dogajajo. Kar pa se tice "hitrosti" viste je pa dobro znano, da ni hitra ampak pocasna kot polz. Sploh kaksna skrekana, torej neoriginal. Na skrekanih se mislim da najprej nalozi sw loader in sele potem normalni boot sistema. Sam tole je pocasno k 500 mater....
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

TOP ::

Bato če bi se prej malo pozanimal o tej plati bi vedel ,zakaj se še enkrat zagna,zato ker te Abitke imajo dvojni zagon in je to povsem normalno.Kar se tiče da dela bolj počasi je pa mal čudno.Preveri mal rame.

Bato ::

Ampak trenutno laufan sistem na XP.
Bom pa preizkusil dati rame v drugi slot.
LP
Bato

dzinks63 ::

:)) Pripopaj kakšen CPU-Z , da vidimo kako ti špila, morda se ti je faktor znižal

TOP ::

Ja tud to je možno sem lih zdej bral,da Abitke lahko same znižajo frekvenco.Preveri kar je možno.Drugač pa zakaj si kupil Abitko,ker ta plata je za navijat in iskat max.OC.Kar se tiče stabilnosti je Asus.

wooted ::

počasnost je možna tu zaradi diska

delfinus ::

TOp prosil bi te, ce lahko das link do zadeve, kjer pise to okrog dvojnega zagona abitke. Namrec moram to nastudirat, da vidim za kaj se gre in cemu je to dobro, tnx. lp D.

Bato ::

Sem zagnal CPU-Z in mi piše množilnik 6 ter Bus 340 kar znese 2040MHz. E6750 pa mi moral meti 2720Mhz in recimo kadar zalaufan program mi za ca 2 sekundi poveča množilnik na 8 nato pa ga spet spusti na 6.

Ali mi to dela matična ???

Žal nevem kako prilepit sliko.

LP
Bato

TOP ::

Bato lahko da maš nastavljeno v biosu,da kader je potrebno ti dela proc na MAX.kadar ne pa spusti njegovo moč.Daj pejdi na OC LAB2 tam maš veliko napisanega o tej plati.In ti delfincek tud.

mtic ::

Pozdravljeni,

tudi jaz imam problem s počasnim delovanjem računalnika; Na splošno dela računalnik počasi (počasno odpiranje aplikacij, npr, ie explorer se odpira 10 sekund itd.) kar je precej moteče.
Sicer je računalnik že precej star (kupljen 2001), vendar ima kar kvalitetne komponente - matična je Abit bl7, procesor pentium 4 1.5Ghz, grafična nvidia geforce 2 mx 64mb, ram 384mb, disk 80gb (disk je bil menjan kakšni dve leti nazaj). Na računalniku so naloženi licenčni windowsi xp home (z vsemi posodobitvami)
Računalnik sem nedavno nazaj formatiral, da bi hitreje delal, pa ni bilo učinka. Naj povem, da imam na računalniku zelo malo aplikacij (poleg office-a še ene par), saj ga uporabljam le za osnovne zadeve.

Zdej me pa zanima, ali se da zadevo kako rešiti ali je primer že brezupen (prestar komp)?

bluefish ::

defragmentiraj disk.

mtic ::

Evo, sem defrgmentiral, pa ni nič bolje. Se da na kak način preverit zmogljivost računalnika, da se vidi ali deluje optimalno oz. ali da vse od sebe? Že res da je že star komp, vendar za takšno osnovno rabo (internet, office..) se mi pa zdi da še ni za odpis..

(komp mam v službi, tko da malo pozen odgovor)

blackbfm ::

mtic, mogoče se ti procesor pregreva. Ko sem rihtal en komp je bilo tako da je bilo treba fajn spucat hladilnik od procesorja, je bil čiz zasvinjan. Poleg tega je bla na procesorju posušena termalna pasta, ki sem jo odstranil z vato in acetonom. Pol sm nanesu novo pasto in sestavu vse skup. Pred tem posegom dlje od login screena pri Windowsih nisem prišel, potem je pa kr lepo delu:)) Sam morš pa res pazt z acetonom k čistš proc..

solatko ::

Kako pa je z razno navlako po programju - vsak obisk interneta ti nekaj pusti v programju, vsaka igra, razni piškotki, začasne datoteke......, kateri program uporabljaš za urejanje registra. To poleg slabega procesorja, malo rama ti najbolj bremza. Imaš Winse počiščene odvečne krame. Daj dobro počisti računalnik, Winse na najnižjo možno raven (optimizacija) in zadeve bodo laufale kot bi jih ustrelu.

mtic ::

Blackclw, temperatura procesorja je tam okoli 45° (osnovna plošča ca. 37°), kar se mi zdi, da je normalno? Sem pa tudi spihal notranjost računalnika, tako da ventilatorji so prepucani.

Solatko, programa za urejanje registrov nimam nameščenega, sem ga imel pred formatiranjem, pa ni nič izboljšal performanca. Kot sem že rekel, računalnik je bil formatiran ene dva tedna nazaj, tko da prav veliko navlake ravno ne more biti gor, kaj pa vem? Kako pa daš winse na najnižjo možno raven?

Prilagam še slikco procesov, če mogoče komu kej pomaga. Tukaj so trenutno odprti vsi programi, ki jih običajno uporabljam.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

solatko ::

Nekaj procesov se ti stalno veže na net (birokrat, everest, firefox, MSN), zato so drugi procesi precej upočasnjeni. Najbolje bi bilo nabavit malo močnejši procesor (magar na Bolhi) in povečat RAM. Procesor 1,5 je absolutno prepočasen za vse kar ti teče na tvojem računalniku, malo bo pomagalo, če boš vsak dan počistil temp.file, register, ne bo pa brez nadgradnje CPU-ja kaj dosti bolje. Imel sem intela 1,8, pa se mi je enako dogajal, ko pa sem zamenjal s 3,0, mi pa še sedaj dela brez problema.
Kar se tiče hitre optimizacije XP-jev je pa na internetu toliko materiala, da se mi ne da vse pisat, zato prilagam en link od strani slo-file sharing/forum:
http://www.slo-filesharing.com/forum/vi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Dead_Eye ::

Tudi moja Asus p5b ima dual-boot, zgleda da je to normalno za novejše intel čipsete, ker P35 imajo tudi...

Če imaš vklopljen torrent ni čudno, da ti vse šteka :) Še nisem videl PC-ja, ki bi normalno delal med vlečenjem torrentov...
The one and only

mtic ::

Solatko, hvala za info.

lp

Spike Edin ::

No odvisno kolk močn PC imaš ... Jaz imam vklopljen torrent, MSN, internet, antivirus, spyware, snemam DVD itd...Pa vse dela kokr se to neb dogajal ... Vse je odvisno od procesorja in RAM-a
The PC Doctor

solatko ::

Black3Dmon - če bi prebral mtic-ove poste, bi vidu kaj lahko poganja.

Volta ::

Bato, downloadaj si program Everest Ultimate, pa poženi test ramov in procesorja. Potem objavi sliko tu gori, pa bomo primerjali kakšni so rezultati. Brez tega zdaj težko kaj rečemo, kaj bi lahko bilo narobe oz. nepravilno nastavljeno. Pa odpri še Task Manager v winih in poglej koliko procesorja je obremenjenega.

LP :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Crknil napajalnik?

Oddelek: Strojna oprema
485199 (3579) Marko86
»

Sestavljanje računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
689466 (7928) Helena123
»

Dual Core AMD/Intel (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Strojna oprema
107589316 (24624) Isotropic
»

Intel pentium dual core e2200 navijanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
1265614 (4632) anzel26
»

Abit NF7-S vs Asus A7N8X-E Deluxe in Barton 2500+

Oddelek: Navijanje
341729 (1104) lenkosmrk

Več podobnih tem