» »

Je premier za pomoc pri izvolitvi izdal drzavo?

Je premier za pomoc pri izvolitvi izdal drzavo?

1
2
3

marko2502 ::

Rop se laže
Janša se zmaže
Še vedno pa največji car
je dobri stari denar

Karaya 52 ::

Nastradali pa so najbolj tisti, ki bodo delali do 60 leta, zato da imajo lahko upokojenci takšne penzije. In staranje prebivalstva je velik problem, zato so zahteve Desusa neutemeljene in slabe za celo državo. Seveda ne za upokojence, ki ne znajo drugega kot jamrat o višini pokojnine. Jah, če se upkojiš pri 48 letih pa res ne moreš pričakovat visoke penzije.

Sploh pa Desus ni požrl niti ene same stvari v tem mandatu ko smo ravno pri tem. In potem pride do slabih "kompromisov".

TESKAn ::

Master D., kaj bi ti rekel, če bi celo življenje hranil denar za penzijo, potem bi ti pa banka hladno rekla "sorry, dali ti bomo samo 30% prvotnega zneska/mesec"?

In če janezek ni hotel slabih kompromisov - pa ne bi vzel desusa v koalicijo, saj se je že na začetku vedelo, kaj zahteva. Samo se je pač ustrašil, da v drugo ne bi imel več glavne besede, zgleda...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Karaya 52 ::

Mlajša generacija vedno plačuje za starejše pokojnino. In danes morajo zaposleni več plačevati ravno na račun prejšnega pokojninskega sistema. Zato pa ekonomisti opazarjajo na nujnost reforme ker pokojninski sistem ne bo prenesel takih obremenitev.

Verjetno bi res bilo bolje da bi leta 2004 še enkrat šli na volišča. In na ponovnih volitvah zmagovita stranka praviloma še poveča svojo prednost. Ampak to je že preveč špekulacij. Skratka, slej ko prej bo treba izvesti pokojninsko reformo, pa če bo to državljanom všeč ali pa ne.

borchi ::

> Master D., kaj bi ti rekel, če bi celo življenje hranil denar za penzijo, potem bi ti pa banka hladno rekla "sorry, dali ti bomo samo 30% prvotnega zneska/mesec"?

Master D. bi ti rekel, da sedanji penzionisti niso plačevali v noben sklad. je pa mogoče izračunat kolikšne pokojnine bi sedanji upokojenci morali imeti glede na vplačane prispevke, ki so jih plačevali v aktivni dobi. izračuni so bili že narejeni. cifre se sedajle ne spomnem iz glave, mislim pa da bi pravična pokojnina morala biti za kakšno 1/2 manjša od sedanjih.

noro, kajne?! da se še vedno najdejo ljudje, ki kričijo kakšna krivica se godi upokojencem. no, to niti ni tako noro, oni imajo pač interes za svojo skupino ljudi izpogojevat kar najboljše pogoje. bolj noro je, da je nek predsednik vlade pripravljen v revščini držat aktivno prebivalstvo, zato da lahko v zameno na položaje postavi vojsko svojih ljudi.

edit: pa jaz sem ZA socialno državo in medgeneracijski sporazum, pa mi tole ne gre v račun. začuda desničarji v tem ne vidijo nič slabega.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Luka Percic ::

začuda desničarji v tem ne vidijo nič slabega.

Motiš se, desničarji le lažejo da ni tako hudo, da nebi zgubili desus-a (pade koalicija najbrž).

Meni je jasno da je situacija zajebana- zato dejmo vsem neko minimalno socialno pokojnino (neglede na to koliko so vplačevali, in se lahko veča če standart narašča(UDT varjanta)), tisti ki mislijo da bi morali met več, se jim pa pogleda kaj so vplačevali. Če so kaj vplačevali(in to znese več kot ta-"UDT za upokojence"), se jim to dostavi.
Če pride pri tem postopku do luknje- jo zapolnimo z prodajo državnega premoženja.

Tako bi se mogoče nehal komunizem na področju kraje mladim in dajanje neproduktivnim.
Osnovna sociala bi pa ostala.
Pravtako bi lahko nehali potem z temi povečevanji otroških dodatkov, ki imajo za rezultat samo to, da ljudje na robu (priseljenci/romi/neproduktivni-leni prebivalci) zrihtajo otroka, da imajo dohodke iz naslova otroških dodatkov.
Njihovi nasledniki počnejo spet isto, le da jih je 5x več.
Tako da nakoncu ni več prebivalcev ki bi plačevali za pokojnino, ampak jih je več na socialnem.


Torej- vsi ki imajo pokojnino višjo kot minimalno, se jim pogleda koliko so vplačevali, ter če niso vplačali dovolj da se pokrije, se jim pusti na minimalni.


Je pa zanimivo;
KATERA BARABA SE JE PRVI SPOMNIL DA BO UPOKOJENCE OBESIL NASLEDNJIM RODOVOM?!
Menda je bil nek nemec, ko je bilo treba zapolnit luknjo, so pač "najeli posojilo" ki ga bojo odplačevali naslednji rodovi.
Je pa res, da včasih je itak bilo mulcev dovolj, starih pa zelo malo (so pač umirali), zato to takrat ni bila tako obupna ideja kot zgleda iz današnjega vidika. Je pa še vedno bila (obupna).

Zdej pa je treba prej ali slej presekat, razem če hočete zatret aktivno prebivalstvo (ter tisto ki bo aktivno šele postalo).

borchi ::

bismark?
l'jga

TESKAn ::

Master D. bi ti rekel, da sedanji penzionisti niso plačevali v noben sklad.


Kaj pa je pokojninska blagajna drugega?
Drugače imaš pa pri pokojninah dva problema - en so ljudje, ki so 40 let vplačevali v blagajno in jim je sedaj to edini vir dohodka. Prihranit kaj med svojo delovno dobo v časih, ko so še delali, ni bilo ravno možno - kar ti ni pobrala država, si rabil za hrano in streho nad glavo. Bomo sedaj rekli vsem tem ljudem "tough luck"?

Drugi problem so pa vsi, ki so dobili pokojnine, ne da bi kaj vplačali oz. so dobili nesorazmerne pokojnine.

In na koncu, glede na to, da je upokojencev 1/4 vsega prebivalstva in da imajo vsi volilno pravico jaz ne verjamem, da se bo akterikoli bodoči "šef" države upal kaj naredit glede tega.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Luka Percic ::

Bomo sedaj rekli vsem tem ljudem "tough luck"?


Rekli jim bomo, da so pač socialni problem. In jim dali minimalno pokojnino.

Drugi problem so pa vsi, ki so dobili pokojnine, ne da bi kaj vplačali oz. so dobili nesorazmerne pokojnine.


Rekli jim bomo, da so pač socialni problem. In jim dali minimalno pokojnino.


In na koncu, glede na to, da je upokojencev 1/4 vsega prebivalstva in da imajo vsi volilno pravico jaz ne verjamem, da se bo akterikoli bodoči "šef" države upal kaj naredit glede tega.

Mladina pa aktivno prebivalstvo protestirat proti zatiralcem ane?

borchi ::

> Kaj pa je pokojninska blagajna drugega?

v sloveniji nimamo pokojninskega sklada. pokojninsko kredo mogoče.

> In na koncu, glede na to, da je upokojencev 1/4 vsega prebivalstva in da imajo vsi volilno pravico jaz ne verjamem, da se bo akterikoli bodoči "šef" države upal kaj naredit glede tega.

preden je zajahal slovenijo sedanji šef, je bilo stanje boljše. veliko boljše.
l'jga

leinad ::

Stvar je dosti dvorezen meč- to kar Luka Veliki predlaga bi bila poteza, ki bi eno nepoštenost zamenjala z drugo. Sedaj je nepošteno, da bomo morali mi, ki bomo od države ob penziji dobili samo prst v rit, plačevati pokojnino sedanjim upokojencem. Če pa iz njih naredimo socialne probleme, pa smo spet ravnali nepošteno, kajti potrebno je vedeti, da so današnji upokojenci odraščali in večino življenja delali v socializmu, država jim je jasno obljubila lepe pokojnine, niti niso imeli možnosti, da bi vlagali v kakšne zasebne sklade, torej oni niso v bistvu ničesar krivi. Da vdariš njih po prstih pa delaš njim krivico.
Tile izračuni, ki jih omenja borchi verjetno že držijo, ampak kot pravim tem ljudem ni bila dana možnost izbire, danes jo imaš- skladov je še pa še. Sedanji sistem je definitivno za na odpad, vprašanje je kako stvar porihtat tako, da nikomur ni storjena prevelika krivica.

leinad ::

V kolikor pa se ne pojavi boljša rešitev, pa IMO je predlog od Luke boljši- ne govorim to iz svojega osebnega interesa, ampak dejstva da nataliteta v SLO drastično pada in sedanji sistem itak gre v maloro.

Brane2 ::

Poleg tega se postavi vprašanje, kdo sploh bo še kaj verjel državi dolgoročno, če radikalno nategne upokojence.

Bo kdo iz sedanje generacije resno računal na pokojnino, če bo vedel, da bodo njegovi otroci lahko tudi rekli "hvala za $$$ ampak glede izplačevanja pokojnin je en majhen problemček...."
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Calligula ::

Jaz ze dolgo vem, da ni za verjet, da bo kdo od nas videl pokojnino. Stvari se bodo nekajkrat privatizirale, podrzavile, sle na nekaksne sklade,.. .in pocasi izginile v zepkih nekaj tistih, ki jih tukaj marsikdo vrocicno obozuje-politikov in ostalih prodanih p...

Pac stvari izpuhtijo, najde se kak gresni kozel, potem se izkaze po par letih, da ni kriv, stvari zastarajo,.. skratka nic se bat. Po precej ustaljenih scenarijih bodo tudi vase pokojnine veselo sle v penzijo brez vas.

Luka Percic ::

Tile izračuni, ki jih omenja borchi verjetno že držijo, ampak kot pravim tem ljudem ni bila dana možnost izbire, danes jo imaš- skladov je še pa še.


Krivice so bile, ampak tudi obratno- takrat so živeli bolje kot jim je takratno gospodarstvo dovolilo(brez pretresov)- zato bojo pa sedaj pretresi.

In nemoreš popravljat krivic za nazaj, na račun zatiranja 3/4 populacije.

Sedanji sistem je definitivno za na odpad, vprašanje je kako stvar porihtat tako, da nikomur ni storjena prevelika krivica.

Cena za neumnosti v preteklosti je treba plačat. Več bomo čakali, večja bo.
A sem jaz kriv da so se nekateri šli socializem, in posledice hočejo naprtiti nam?!
Naj izstavijo račun Titu za začetek, ki nas je skupaj z še veliko pomagači tako fajn zajebal.
Če smo se pa sami hoteli, potem pa ni krivice, in potrebe po odpravi le-te.

Poleg tega se postavi vprašanje, kdo sploh bo še kaj verjel državi dolgoročno, če radikalno nategne upokojence.

Država naj poskrbi le za minimum (mreža ki nas lovi, da ne zadenemo trdnih tal), za vse kar je več od tega, naj si vsak poskrbi sam. Minimum pa naj bo za vse enak! Se pa lahko počasi veča, ampak vseeno mora zaostajat za gospodarsko rastjo (da ne duši aktivne populacije).
Temu se reče sociala; Samo pokojnina pa nima veze z njo (saj drugače bi bila za vse enaka ane?!)

Brane2 ::

Seveda. Naj prejšnje generacije plačajo za vse, kar so naredile slabega, za to, kar pa so naredile dobrega, pa mi ne damo ničesar.
On the journey of life, I chose the psycho path.

leinad ::

Cena za neumnosti v preteklosti je treba plačat. Več bomo čakali, večja bo.

se strinjam.

A sem jaz kriv da so se nekateri šli socializem, in posledice hočejo naprtiti nam?!

nisi, tako kot niso današnji upokojenci. vedi, da danes govorima iz povsem druge pozicije, takrat drugih informacij kot pranja možganov od partije o superiornosti socializma nisi nikjer imel za dobiti. kdo pa je vedel kaj o tržnih mehanizmih, če pa nikjer nisi mogel niti dobiti informacij o čem takšnem?


Naj izstavijo račun Titu za začetek, ki nas je skupaj z še veliko pomagači tako fajn zajebal.

če bi bil živ, bi on vsekakor moral odgovarjat za svojo zgrešeno politiko. ampak ni.

Če smo se pa sami hoteli, potem pa ni krivice, in potrebe po odpravi le-te.

tega pa nikoli ne boš izvedel, ker nihče komunistov ni izvolil na oblast(tisto kar so izvajali 45ega je bila farsa stoletja, ne volitve).

Luka Percic ::

za to, kar pa so naredile dobrega, pa mi ne damo ničesar.


To da so nam zapustili kaj dobrega je ena tak hec.

A hočeš rečt naj bomo zadovoljni, da niso še več denarja takrat porabili, in nas še bolj obremenili?
Da naj bomo veseli, da smo iz 70% gospodarske razvitosti austrije pred vojno, veseli da so nam ta procent znižali le na 40%(ob osamosvojitvi)? KEr če bi bili zlobni, bi lahko šli še nižje!
In to ni bil denar ki so ga porabili za stvari ki nam danes pridejo prav- ta denar je izpuhtel pri gradnji socializma.
Ki smo ga morali nakoncu z orožjem uničevali, ker očitno sadovi le niso bili tako zelo zaželjeni...

No, neglede na to, da so nas fajn zajebali (namerno ali nenamerno, sploh ni važno za nas), še zmeraj smo jim (moralno) dožni nudit tisti minimum, ki se za človeka spodobi.
In ta minimum se bo počasi višal, tako da bojo tudi oni "želi sadove našega dela".

Naj povdarim- ne trdim da so bili zlobni in nas zato tako zafrknili, ampak da so bili pač neumni.
Govorim o večini seveda, da se nebo sedaj kdo zapičil v moje posploševanje.

Brane2 ::

Od 90% tega folka je bilo ene toliko odvisno kot je danes od tebe ali mene- se pravi praktično nič.

Delali so v določenem obdobju in to je bilo vse.

Sploh pa nikar ne sodi prezgodaj. Zgodovina se ni začela in končala z njimi. Tako kot tolikokrat prej, se so bo tudi za nami štel "totalni saldo" in prepametni zanamci nam bodo je*ali mater, ker smo EUju ali komu tretjemu popustili tu ali tam ali kje izgubili kako pravo ali ekonomsko vojno.

Takrat bomo lažje postavili njihove dosežke v pravo perspektivo.

Meni se recimo ne zdijo tako slabi, nasprotno.

Že to,d a navkljub svoji majhnosti sploh še obstajamo pove marsikaj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Luka Percic ::

nisi, tako kot niso današnji upokojenci. vedi, da danes govorima iz povsem druge pozicije, takrat drugih informacij kot pranja možganov od partije o superiornosti socializma nisi nikjer imel za dobiti. kdo pa je vedel kaj o tržnih mehanizmih, če pa nikjer nisi mogel niti dobiti informacij o čem takšnem?


Definitivno so oni bolj krivi kot mi, saj so imeli možnost akcije, mi (govorim pač o moji generaciji), pa tega nismo imeli.

In račun je treba plačat. Jaz predlagam da ga naprtimo predvsem njim, zato da lahko mi poganjamo gospodarstvo visoko naprej, z kapljanjem navzdol se bo pa tudi za njih kaj našlo. Drugače niti kapljanja nebo.

če bi bil živ, bi on vsekakor moral odgovarjat za svojo zgrešeno politiko. ampak ni.

Govoril sem o Yugonostalgiji.
Lepo je vzet kredit, ter se potem spominjati lepih časov pri zapravljanju denarja, in kritizirat sedanje, ko je kredit treba plačevat.


tega pa nikoli ne boš izvedel, ker nihče komunistov ni izvolil na oblast(tisto kar so izvajali 45ega je bila farsa stoletja, ne volitve).

Zato sem ČE postavil pred stavek. Spet govorim o yugonostalgiji, ko nekateri (pri upokojencih je procent imo večji), govorijo da je bilo takrat fajn. No, če so goljufu dali svoj denar, ter potem kraje in goljufa ne prijavijo...
Bi človek pomisli da so "denar" plačevali zavestno. No, potem pa naj nam ne grozijo z tem, da moramo mi to plačat!

Luka Percic ::

Sploh pa nikar ne sodi prezgodaj. Zgodovina se ni začela in končala z njimi. Tako kot tolikokrat prej, se so bo tudi za nami štel "totalni saldo" in prepametni zanamci nam bodo je*ali mater, ker smo EUju ali komu tretjemu popustili tu ali tam ali kje izgubili kako pravo ali ekonomsko vojno.


Ja, nisem povdaril da so bili neumni glede na sedaj. Ampak vseeno zgleda da so bili neumnejši od sosedov, saj nam je gospodarstvo relativno padalo.

Pravtako upam/želim, da nas bodo naši zanamci imeli za neumne, ter bojo oni pametnejši.
ČE nebo tako, smo imo nekje hudo zajebali!

Že to,d a navkljub svoji majhnosti sploh še obstajamo pove marsikaj.

Sej zato bomo skrbeli za ta minimum, ki so si ga kot naši predniki zaslužili.

Jaz srčno upam da se nebom na stara leta prelevil v parazita. Če pa že bom parazit, pa upam da bom glede tega denarja ki ga bom prejemal hvaležen rodovom ki mi ga plačujejo, ne pa da jih bom zaradi tega še kaznoval na volitvah!

borchi ::

sej rešitev je dokaj preprosta. smo jo že imeli. upokojenci so se strinjali, da pokojnine ne morejo bit indeksirane na rast plač/inflacijo, kaj šele, da bi eskalirale. bil je sklenjen medgeneracijski sporazum, upokojenci bodo počasi zategovali pas, da ne bomo aktivni prebivalci crknili. mi pa smo jim obljubili, da bodo dobili več kot so si zaslužili (pa vseeno manj kot jim je bilo obljubljeno).

no, potem se nam je zgodil mešetar janša.

rešitve, ki jih npr. ponuja luka veliki, so pa itak samo zato, da 90% folku dvigne dekl in jasno vse takoj propade in da imamo status quo še naprej. ker potem niti razumne rešitve niso več na dnevnem redu. tako smo ostali brez potrebnih reform, ker se je enemu salonskemu ekonomistu zazdelo, da mora pustit pečat v sloveniji z enotno davčno stopnjo. tako bodo sedaj sanjali o UDT in podobnih utopističnih bedarijah, samo zato, da jim ne bo treba v resnici nič konkretnega delat. lažje je vse zvalit na sindikate. neki taki moderni marx-i so.
l'jga

jype ::

Luka Veliki> Ampak vseeno zgleda da so bili neumnejši od sosedov, saj nam je gospodarstvo relativno padalo.

Če je kdo takrat to rekel na glas, je sledilo... ponovno usposabljanje.

Šele v osemdesetih, ko je bilo pravzaprav že vsakemu tepcu jasno, da se tako dolgoročnih kreditov, da bo komunizem preplavil svet, preden jih bo treba vrnit, ne da najet, se je nekako liberaliziral politični trg in se je lahko tudi kaj pokritiziralo. Šele takrat so se znotraj partije (ker zunaj partije pač ni obstajala legalna politika) izoblikovale posamezne struje z različnimi pogledi na situacijo. Iz tega tudi izvira propad Jugoslavije, sicer bi se nam zgodil gospodarski zlom v stilu Argentine.

Luka Veliki> Jaz srčno upam da se nebom na stara leta prelevil v parazita.

Če bi to in če bi ono ni pomembno - demokratične države ni bilo in razmišljanje o investicijskem varčevanju za pokoj je bilo takrat nekaj podobnega kot veleizdaja. Vsi trezni na to gledamo bolj ali manj enako.

Preden delate reklamo za UTD in EDS pa, kot borchi pronicljivo obrazloži, do the bloody math. Mene nič ne moti, če se vse skupaj konča z UTD in EDS, preden pa pridemo do tja, pa nočem, da standard večini še bolj pade, da bo potem nepismena mularija brez perspektive zažigala moj kontejner, ker jim nihče ne bo znal pojasniti, zakaj imajo eni več, drugi pa manj (našla pa se bo cela vojska takih, ki bodo vedeli, da so za to krivi židje, komunisti, kapitalisti, južnjaki, kolesarji ali strojevode).

Luka Veliki> Spet govorim o yugonostalgiji, ko nekateri (pri upokojencih je procent imo večji), govorijo da je bilo takrat fajn.

Jah, a lahko rečeš, da ni bilo? Saj ljudje niso vedeli, da dejansko cela država dela na kredit. Nonstop so poslušali, kako nam petletni plani uspevajo, kako se je proizvodnja tega in onega povišala za 18,3%, kako smo s samoprispevki, ki jih je kreditirala država, ko je zagotavljala službe ljudem v podjetjih, ki so tolkla minus, zgradili to bolnišnico in ono šolo...

SUPER je bilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

leinad ::

Definitivno so oni bolj krivi kot mi, saj so imeli možnost akcije, mi (govorim pač o moji generaciji), pa tega nismo imeli.


No zdaj pa kvasiš bedarije. Kakšno možnost akcije pa ti imaš v diktaturi?! Kdokoli se je v tistih časih uprl proti politiki oblasti, je imel pobližnje seznanjenje s pomeni izrazov kot internacija in fucked-up life. A bi ti nosil svojo glavo naprodaj, če bi tebi lepo šlo, če bi vedel da boš dobil lepo pokojnino? Za kaj bi se sploh boril? Da spoznaš alternative tedanji(sedanji) pokojninski politiki, rabiš dostop do informacij, če ga nimaš za kaj boš se sploh boril? Pamet v roke no.

In račun je treba plačat. Jaz predlagam da ga naprtimo predvsem njim, zato da lahko mi poganjamo gospodarstvo visoko naprej, z kapljanjem navzdol se bo pa tudi za njih kaj našlo. Drugače niti kapljanja nebo.


Saj se tukaj strinjama. Le da jaz ne bi tako hitro skočil k takšnim radikalnim potezam, ampak bi poskušal najti boljšo alternativo. Če je ne bi, bi pa naredil po tvoje.
Recimo ena takšna ideja (nič nisem konkretno računal, ker sploh ne vem kakšne so kaj obdavčitve tukaj), bi MOGOČE bila, da se skensla obvezne pokojninske prispevke, torej lahko vlagaš denar kamor hočeš, ker bi to verjetno v večini primerov bili razni skladi, bi se davščine pobrane pri teh namenile zgolj v plačilo pokojnin sedanjih upokojencev. Ampak pravim, da je čisto možno da je ta ideja mimo, če pobrani davki ne bi kompenzirali sedanjih vplačil. Brez konkretnih podatkov in računov tega pač ne vem.

Spet govorim o yugonostalgiji, ko nekateri (pri upokojencih je procent imo večji), govorijo da je bilo takrat fajn. No, če so goljufu dali svoj denar, ter potem kraje in goljufa ne prijavijo...


Cel čas govoriš kot da so imeli izbiro. V diktaturi je nimaš, edini način je nasilen prevrat oblasti, tega pa nihče razen če mu ne gre slabo ne bo storil. Sem 100% da tudi ti ne bi nosil svoje kože naprodaj, če bi ti lepo šlo in bi imel zazihrano prihodnost.

Zato sem ČE postavil pred stavek.


saj pravim da je to hipotetiziranje in bo zaradi nezmožnosti ugotoviti resnico, to tudi ostalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Luka Percic ::

Po sedanjem sistemu, lahko vsak kekec upokojencem obljubi da bo zvišal zmanjšal, kakorkoli usklajeval njihove pokojnine.
Zato pa je desus to zahteval, ker je možno.

NO, jaz pa pravim da dejmo to presekat, pa enkrat jasno povedat koliko komu kaj pripada, ter potem pozabimo na pokojnine.


Tisto borchi ni bila nobena rešitev, kajti jasno je da jo je lahko zahteva enega Desusa povozila.
Rešitev bo, ko se bo politika umaknila iz pokojninskega sklada.

Tja naj se vtakne le če je pokojnina manjša kot je socialni minimum. Takrat naj jih da pač na listo "socialni problem"
Ter doplača do tega minimalnega zneska.

Je pa jasno, da z socilnimi sredstvi življenje ni, in tudi še nekaj časa nesme bit preveč udobno. Saj drugače nebo nihče v sklade vplačeval, ter bi vsi čakali da jim država (bodoče generacije) kaj podarijo.

jype ::

Luka Veliki> NO, jaz pa pravim da dejmo to presekat, pa enkrat jasno povedat koliko komu kaj pripada, ter potem pozabimo na pokojnine.

Dokler ni prišel na oblast je tudi JJ to pravil. Zdaj se mu pa vedno ravno čevlji odvežejo in si jih mora zavezat, ko ga to kdo vpraša.

Luka Veliki> Tisto borchi ni bila nobena rešitev, kajti jasno je da jo je lahko zahteva enega Desusa povozila.
Luka Veliki> Rešitev bo, ko se bo politika umaknila iz pokojninskega sklada.

Nič od tega ne bo rešilo ničesar, če bodo upokojenci volili stranko, ki bo imela dovolj velik vpliv, da bo vse to preprečila. Bistvo je, da je prej politični konsenz že bil sprejet, potem je pa SDS nespretno barantala pri formiranju koalicije in zdaj imamo šmorn, ki ga imamo. Obljubili so DeSUSu reči, ki vedo, da jih nimajo od kje dobit. Če bi bili kaj možje besede, bi NSi in SDS zdaj z DeSUS enostavno izpogajali vsaj tisto reformo, ki je bila že izpogajana - pa verjetno nočejo, ker to pomeni, da bo DeSUS zapustil koalicijo, vlada pa ne bo imela večine (pa v naslednjem mandatu bodo imeli konkretno vdolbino pri glasovih starejših, ki ne razumejo matematike pokojnin).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Barakuda1 ::

No, upokojencem seveda ne, ti so se lahko upkojili pri 48 letih, sedaj pa dobivajo solidne penzije.


Ne kvasi neumnosti.

Spodnja minimalna pogoja za redno upokojiterv sta:

- polna delovna doba (40 let)

in

- starost minimalno 58 let

Oboje mora biti podano komulativno.

Da ti pomagam.

Nekdo, ki se je zaposlil pri 18 letih in bil redno zaposlen 40 let (ves čas tudi redno plačeval v sklad), ravno še za rep ujame spodnje minimalne pogoje za upokojitev.
Če ti katerikoli od omenjenih pogojev ni izpolnjen, redna upokojitev ni možna.

A. Smith ::

Včasih je bila, z doplačilom. Za zdaj ne vem.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

username ::

plačevati pokojnino sedanjim upokojencem. Če pa iz njih naredimo socialne probleme, pa smo spet ravnali nepošteno, kajti potrebno je vedeti, da so današnji upokojenci odraščali in večino življenja delali v socializmu, država jim je jasno obljubila lepe pokojnine, niti niso imeli možnosti, da bi vlagali v kakšne zasebne sklade, torej oni niso v bistvu ničesar krivi.
Ni res. So krivi. Krivi so (vsaj delno), da so sodelovali v takem sistemu oziroma da se mu niso uprli*.

Tako kot smo tudi mi sedaj (vsaj delno) sami krivi, da se pustimo ropati.

Za premislek!


*opomba: lahko tudi obrnemo drugače: namesto o krivdi lahko govorimo o veri v obljube. Obljube, ki jih je dajal sistem, ki naj ga ne bi bilo več.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

> NO, jaz pa pravim da dejmo to presekat, pa enkrat jasno povedat koliko komu kaj pripada, ter potem pozabimo na pokojnine.

dej dej, luka... politika socialnih transferjev je ravno to. POLITIKA.

in nobena odločitev/politika glede politike socialnih transferjev ni odporna na pritiske interesnih skupin. da se bo vsem za vekomaj zdela sprejemljiva "magična rešitev" aka pokojnina = socialnemu minimumu, je pravljica za otroke.

ni šans. pa če se na papirju še tako lepo izide... bi pa blo lepo, ker tako nikoli več, za nobeno stvar ne bi rabili politikov.
l'jga

Brane2 ::

username:

Pa saj isto velja za ta sistem.

Poglej malo obljube pred osamosvojitvijo in dejanjsko stanje.

Poleg tega je ob osamosvojitvi nova država prevzela premoženje in obveznosti stare.

če to velja za zunanje dolgove, zakaj ne bi veljalo za penzije ?


MIslim, razumem, da so se razmere spremenile in da se moramo prilagajati, ampak zakaj je to avtomatsko breme posameznikov ?

Ti so svoj denar za penzijo nalagali v cesarjevo malho in cesar naj skrbi zanje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Luka Percic ::

Kakšno možnost akcije pa ti imaš v diktaturi?!


In zato moram jaz zdaj plačevat?
Ni dovolj izstavljen račun v obliki nerazvitosti, ne, še sedanjo rast je treba zatret?!
Možnost akcije pa je bila- diktatura se vseeno težko obdrži, če je večina proti.
To da ima večina oprane možgane sicer razumem, ampak ne pa prevzemam odgovornosti.
Ravno tako jaz ne zahtevam da mi zberete denar, ker me je nekdo nategnil(na Ebay-ju recimo).
Pač sedanji upokojenci so bili nategnjeni, mi bomo poskrbeli za socialni minimum, za drugo pa nemoremo, in tudi nesmemo, saj bomo tako zatirali sedanjo aktivno populacijo.

Sem 100% da tudi ti ne bi nosil svoje kože naprodaj, če bi ti lepo šlo in bi imel zazihrano prihodnost.

Ja, najbrž res ne, ampak bi to vzel v zakup, ter ne terjal da še drugi slabo živjo, ker je mene nekdo nategnil.

Dovolj imam tudi vašega najedanja da je bil prejšnji sistem vzdržen. Bil je bol vzdržen kot je sedanji, ampak podrl bi se ravno tako.

Poleg tega nesme biti naš naloga to, da nekomu zagotovimo pokojnino višjo od minimalne. NESME!

Kaj me briga koliko si prej plačeval v sklad, če to sedaj še za minimalno ne znese?!
Socialni problem si!
Mrš v kot, pa nehaj nam težit kako smo te okradli, saj ti doplačujemo razliko do minimalne!

Nič od tega ne bo rešilo ničesar, če bodo upokojenci volili stranko, ki bo imela dovolj velik vpliv, da bo vse to preprečila.

Se bomo pa odcepili.
Če so oni tako zlobni(spet nima veze al to počnejo nalašč al iz svoje neumnosti), da nam bodo zlomili vrat, ker jim ne plačujemo tolko kot oni oni hočejo(mafija stil), se pač odcepimo.

Vem da je to skrajna varjanta, ampak njihove metode so tudi skrajno egoistične (če bi naredili to kar si ti napisal).

Brane2 ::

Vprašanje kolk bi se tisti sistem podrl, če bi folku kdo rekel kaj se bo zgodilo s privatizacijo, pokojninami itd.

V bistvu se ni podrl. Zamenjal ga je sedanji z o9bljubami o lepšem življenju, ki da ga bo zagotovil.

Sedaj pa mnogi pričakujejo od oblasti izpolnitev obljub.

Če že vlečejo take ogabno visoke plače, naj dajo kaj od sebe.
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Luka Veliki> Se bomo pa odcepili.

Od upokojencev? :)

To bo pa zabavna razmejitvena črta, haha :)

Sicer pa ti dam prav - pustimo službe za pol leta in se gremo potepuhe - upokojenci v tem času pocrkajo, potem pa ne bo več problema in gremo lahko nazaj delat. Briljantno!

leinad ::

Ni res. So krivi. Krivi so (vsaj delno), da so sodelovali v takem sistemu oziroma da se mu niso uprli*.


Mi živimo v demokraciji, oni so v diktaturi. Pravice, ki izhajajo iz slednje sem opisal v prejšnjem postu, pravic iz prve pa upam da se zavedaš.

Brane2 ::

icer pa ti dam prav - pustimo službe za pol leta in se gremo potepuhe - upokojenci v tem času pocrkajo, potem pa ne bo več problema in gremo lahko nazaj delat. Briljantno!


Po moje bi bil močnejši obratni efekt. Upokojenci bi šli nazaj v službe, ki jih poznajo ( vsaj recimo en del mlajših, nedavbno upokojenih ljudi ) in s tem bi naredili resno štalo človeškemu škartu , ki prihaja iz šol...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Mislim škartu v strokovnem smislu- da ne bo kdo narobe razumel...
On the journey of life, I chose the psycho path.

WarpedGone ::

Ja, in demokracija je leta 90 padla iz neba? Kr zgodila se je sama od sebe? Al so mogoče končno ljudje sprevidl da je diktatura gnila?
Isto bi lahk sprevidl tut leta 45. In ker niso, mi zdej j****o ježa.
Zbogom in hvala za vse ribe

Brane2 ::

Leta 45 so mnogi, ki so kaj preveč sprevideli šli na krajši turistični ogled vrtač v paketu z enosmerno karo in metkom v tilnik.

Leta 90 je pa folk sprevidel, da je Jugo sranje tudi v verziji z Ypsilonom in da se s tem že ne bodo pustili več jebat. HOteli so nekaj boljšega in to jim je bilo obljubljeno.

Vse ostalo je bil v osnovi _dogovor_ .
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

WarpedOne> Isto bi lahk sprevidl tut leta 45. In ker niso, mi zdej j****o ježa.

Haha. Kaj naj sploh napišem? Da bo treba kakšno knjigo vzet v roke? Saj ne bo nič pomagalo.

Moja babica še vedno verjame, da je bila leta 1945 evropa v ruševinah in da so prišli komunisti in zgradili šole in vrtce. V to nikoli ni dvomila, ker je _videla_ šole in vrtce. Ni pa videla zunanjega dolga Jugoslavije - noben jugoslovan ga ni kaj dosti videl.

Leta 1945 je KP izjemno učinkovito predčasno pospremila k bogu vse preveč pluralistično nastrojene politike, pri tem pa ni pozabila poskrbet tudi za njihove najbližje - če niso pospremili sorodnikov, so vsekakor nemo obstali in se nič oglašali do nekaj let po koncu Jugoslavije. V takih notranjih razmerah (o zunanjepolitičnih še začeli nismo) bi se vi šli demokracijo na Balkanu?

Luka Percic ::

Čist tako;
A se zdi komu socialno/pravično/moralno da doplačamo nekomu pokojnino do dvakratnega zneska minimalne pokojnine, ker mu je bilo nekoč to obljubljeno? Recimo da mu sredstva ki jih je vplačeval znesejo pod minimalno pokojnino?

DA/NE

Brane2 ::

DA.

Zakaj ?

Zato, ker je nova država ob nastanku prevzela te obveznosti.

Če je potem sprevidela, da tega ne more plačati, lahko zahteva spremembo dogovora, vendar z nekim partnerskim, ne pa pokroviteljskim odnosom, saj je ona dolžnik in to po dogovoru, ki ga je sama sklenila.
On the journey of life, I chose the psycho path.

WarpedGone ::

Najlažje je zanikat odgovornost. "Drugi so krivi." "Sistem je bil pač tak".

Sistem bazira na ljudeh. Dokler večina folka podpira sistem, si lahko sistem privošči "sve i svašta". Večina ja podpirala diktaturo. Zgovarjat se, da se ni moglo nič narest, je zgovarjanje.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

Talat denar upokojencem je vedno moralno in socialno, pa tudi pravično se mi zdi, samo da zdaj tega denarja _nimamo_.

Tako da ne, jaz jim ga ne bi dal več kot toliko, kot si lahko privoščimo. Mislim, da bi z 200 evri na teden vsakdo udobno preživel, privoščimo pa si jih lahko od oka manj kot 100.

Če se nam denar sproti jemlje, je seveda precej manj možnosti, da se bo situacija v doglednem času spremenila, tako da jaz že nestrpno čakam spremembe, pa jih ni od nikoder.

Buggy ::

Luka Veliki: ...ti ki si velik samo po imenu, bi tako delal z drzavljani, ki so tebi postavili to drzavico in ti omogocili da zdaj stresas gnoj po njih. Sram te je lahko v "rt in v glavo" kot bi rekla moja upokojena babica, ki se prebija zelo tezko cez mesec a vseeno ima ko pridemo z otroci na obisk za pra vnucka kasno darilce. Saj res prevec ima, se to ji bo Veliki Luka vzel.
Ves, teli starejsi ljudje so morali res delat ne tako kot danes, ko se samo z gobcom okol otresa tisti, ki pa res delajo so pa v istem razredu/polozaju kot upokojenci - nobenmu se ne je*e za njih....aja sej res daj odcepi se se od njih.

Upam ampak res upam, da bos kdaj v poziciji ko te ziv kur*c ne bo hotel povohati, pa ne samo zato ker bos financo breme druzini, amapak se zato ker si pac nek cudak iz prazgodovine, ki si je pac sam kriv, da ga morajo zdej na sekret nsit, pa se enkrat na mesec bi rad svoje bliznje videl...ma ja penzijo bi imel, da bi dostojno prezivel se preostanek zivljenja...ma kar na britof pa je.

Pa pazi na zdravje.

Brane2 ::

To je čedalje bolj jasno.

In če je temu tako, potem je čedalje bližje dan, ko bo morala nova oblast odgovoriti na nekaj neugodnih vprašanj folka, ravno tako kot je morala stara.

Recimo na to, zakaj je pobrala provizijo na "lepši jutri" še preden ga je dostavila ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

leinad ::

In zato moram jaz zdaj plačevat?


Kolikokrat še naj povem, da je sedanji sistem nepošten? Kolikokrat še naj povem, da tvoja ideja je boljša rešitev od sedanje? Kolikokrat ti še naj povem, da me moti tvoje valjenje krivde na tiste, ki niso krivi ničesar?

Možnost akcije pa je bila- diktatura se vseeno težko obdrži, če je večina proti. To da ima večina oprane možgane sicer razumem, ampak ne pa prevzemam odgovornosti.


proti postanejo ko situacija postane nevzdržna, kot je to postala konec osemdesetih, ko smo se tudi odločno izrekli proti diktaturi. dokler ti gre lepo pa ne boš proti. a ti slučajno pričakuješ, da bo povprečen Slovenec razmišljal o dolgotrajni učinkovitosti pokojninskega sistema, sploh ko je odrezan od vseh informacij? a misliš, da so oni vedeli, da bo sistem šel enkrat v maloro? nataliteta je bila takrat ugodna, tak sistem ob takšnih pogojih deluje. kako pričakuješ, da bi tisti jasnovidci, ki so predvideli drastičen padec natalitete, razširili besedo? s kredo pokracali zid na Golem otoku?

Ja, najbrž res ne, ampak bi to vzel v zakup, ter ne terjal da še drugi slabo živjo, ker je mene nekdo nategnil.


isto kot zgoraj. kako bi vedel, da bo sistem propadel? četudi bi, kako bi razširil besedo?

Dovolj imam tudi vašega najedanja da je bil prejšnji sistem vzdržen. Bil je bol vzdržen kot je sedanji, ampak podrl bi se ravno tako.


sistem, ki je skoraj povsem vezan na nataliteto je hazarderski sistem, ki se dolgoročno ne bo obnesel. ni mi jasno od kje ti, da jaz podpiram ta sistem? Ga namreč sploh ne.

Poleg tega nesme biti naš naloga to, da nekomu zagotovimo pokojnino višjo od minimalne. NESME!


Sistem, ki ga jaz zagovarjam dopušča posamezniku, da ravna s svojim denarjem kakorkoli hoče, zavzemam se za ukinitev obveznih vplačil, naj so ta kvečjemu prostovoljna. Ker pa sem človek in ne žival, pa imam toliko čuta do sočloveka, da ga v tranziciji iz enega v drug sistem ne želim brezobzirno porinit v drek rekoč: better luck next time, sploh če ne nosi nobene krivde.

Kaj me briga koliko si prej plačeval v sklad, če to sedaj še za minimalno ne znese?!


ko bo(če bo) nov sistem, za katerega se jaz zavzemam, bo tudi mene bore male brigalo za tvojo morebitno mizerijo. Bodoo namreč v veliki meri plodovi tvojih odločitev. Če pa bi bila tvoja mizerija, posledica sistema, na katerega nisi imel absolutno nobenega vpliva, pa bi me precej brigalo.

Barakuda1 ::

Luka, obstoja še ena, drastična a pravična rešitev.

Nekdo, ki se je zaposlil z 18 letom, ima 40 let delovne dobe, se je torej v najboljšem primeru zaposlil že davnega leta 1967.

Ko boš takšnemu/im rekel, da naj kar pozabi na polno pokojnino in da bo po novem socialen problem ( saj si je sam kriv, ker je star in zgaran, kot tudi da se je rodil pred tabo), bo najbolj racionalno in pravično ravnal, če takšnim ki razmišljajo kot ti, pošljejo "metak u glavo" in potem preostanek življenja preživi/jo na Dobu.

Tam bodo imeli vsaj zagotovljene tri obroke hrane dnevno, ogrevano stanovanje in zdravstveno oskrbo.
Pri tem pa bodo še dodatno poskrbeli za korist družbe.
En bodoči "upokojenec", ki bi obremenjeval bodoče rodove, bo manj.

Luka Percic ::

Upam ampak res upam, da bos kdaj v poziciji ko te ziv kur*c ne bo hotel povohati, pa ne samo zato ker bos financo breme druzini, amapak se zato ker si pac nek cudak iz prazgodovine, ki si je pac sam kriv, da ga morajo zdej na sekret nsit, pa se enkrat na mesec bi rad svoje bliznje videl...ma ja penzijo bi imel, da bi dostojno prezivel se preostanek zivljenja...ma kar na britof pa je.


Ti si seveda zloben- jaz tudi svojim nasprotnikom/sovražnikov ne privoščim slabih reči.
In kljub tvojim zlobnim željam, ti želim vse dobro v življenju. Dejansko, se ne delam svetega zdaj za javno podobo.

Ampak denarja ni. In zlobno mafijsko obnašanje (nekaterih) upokojencev ki želijo ta denar izterjat (volitve) od tistih ki imajo, čeprav za to situacijo nismo nič krivi. Jim bomo pa kljub njihovi (namerni ali nenamerni) zlobi, dali minimalne pokojnine, ki jih bomo MI plačali. ČE si je kdo prej vplačal toliko, da bi sedaj zneslo za več kot je minimalna pokojnina, jo bo dobil.
Zraven dobijo še moje iskreno sožalje ker jih je nekdo tako najebal, da jim je pokradel denar. In ne, to nismo bili mi, mi jim bomo še vedno izplačali več kot si je večina zaslužila, do minimalne pokojnine. Pa ta minimalna pokojnina bo za standardom tudi rasla. Torej hitreje bo standard rasu, hitreje bo tudi minimalna pokojnina.
A nismo prijazni?
A da ne, da moramo tudi mi slabo živet, ker je njih nekdo najebal?

leinad ::

Ja, in demokracija je leta 90 padla iz neba? Kr zgodila se je sama od sebe? Al so mogoče končno ljudje sprevidl da je diktatura gnila?
Isto bi lahk sprevidl tut leta 45. In ker niso, mi zdej j****o ježa.


90. je partija pokala po šivih, jugoslovanski etnični lonec je vrel kot nikoli, gospodarstvo je deterioriralo, folk je po 40 letih sprevidel, da je socializem za na odpad.

45. se je komaj končala vojna, vse je bilo posledično v razsulu, socializem smo imeli komaj par mesecev, Tito je uspel držat pokrov na piskru etničnega lonca, volitve so izvedli tako, da so v škatlico, ki je bila za obnovitev kraljevine namestili železen poden, kroglice pa obtežili, tako da se je jasno slišalo, ko je kdo glasoval za njo. glasovanje tistih je bilo eno zadnjih njihovih dejanj na tem svetu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako v pokoj s prihranki? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10818196 (11975) Mato989
»

Olajšave za pokojnine nad 1400 €

Oddelek: Problemi človeštva
4811915 (10453) jalovec09
»

Državna pokojnina-netrajnostni sistem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12320066 (17704) lexios
»

"Naša" pokojnina! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17334157 (31179) lexios
»

Da bi delal do 65 leta in plačeval prispevke za pokojnino? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10936395 (34323) Tody

Več podobnih tem