» »

Olajšave za pokojnine nad 1400 €

Olajšave za pokojnine nad 1400 €

dronyx ::

Sliši se skoraj neverjetno. Vlada misli ukiniti olajšave pri dohodnini za pokojnine nad 1400 EUR! In neverjetno pri tem je, kako lahko take olajšave sploh obstajajo in ali kdo ve za to?

Na drugi strani pa visoko izobražen kader dobiva po 1000 EUR neto plače ali pa še to ne, stiska se ga pa na vsakem koraku. Kot je nekdo lepo zapisal, je kupna moč tega kadra praktično enaka kupni moči snažilke s končano osnovno šolo. Snažilka ima morda res 200 EUR manjšo plačo, vendar to notri prinese potem pri "socialnih transferjih".

Če želiš učinkovito uničiti državo, uniči srednji sloj. To je nam uspelo z odliko. Ta država je res v temeljih bolana!
  • spremenil: dronyx ()

Furbo ::

Zakaj bi pa plačeval neke davke na penzijon, če si že prej plačeval kot bedak in podpiral še ene 3 na zavodu, da imaš sedaj tako veliko pokojnino? Čudno, da kot visoko izobražen tega ne razumeš.

Drugače pa ja, cilj države je, da ima vsak, ne glede na uspešnost konec dneva samo minimalca. Potem se pa čudijo, zakaj ljudje iščejo vse mogoče variante kako to zaobiti.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

dronyx ::

Kakor opažam, naš penzijski sistem deluje tako, da imajo relativno visoke penzije predvsem tisti, ki se jim štejejo v izračun pokojnine leta iz socializma. Poznam primer sodelavca, ki je imel sicer ob odhodu v penzijo za naše razmere visoko plačo (cca. 2000 € neto), pa se mu kljub temu ta leta niso štela v izračun. Ja potem so pa ljudje v socializmu ali tako hudičevo dobro zaslužili, ali pa uporabljajo idiotski sistem za izračun pokojnin! Ni druge.

Poleg tega pri nas upokojenci tudi ne plačujejo v pokoju kakor vem nikakršnega zdravstvenega zavarovanja! Koristijo pa verjetno še najbolj te usluge in kdo misliš da mora to kriti? Tisti, ki so trenutno (še) zaposleni in bodo kmalu vsi na minimalcu, kot pravilno ugotavljaš.

Pa nič ne rečem. večina upokojencev živi slabo. Ampak so pa očitno v tem sistemu tudi absurdne anomalije in to na račun trenutno delovno aktivnega prebivalstva!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

>...absurdne anomalije in to na račun trenutno delovno aktivnega prebivalstva!

Tule se moram popraviti! Te anomalije seveda ne gredo samo na račun trenutno delovno aktivnega prebivalstva, ampak tudi na račun naslednjih generacij, ker se mora v pokojninsko blagajno iz proračuna nakazati vsako leto prek 1 milijarde evrov, kar pa je praktično višina primankljaja, za katerega se mora država drago zadolževati.

Invictus ::

Penzij nad 1400 EUR sploh ne bi smelo biti ...

Avstralija ima višino pokojnine omejeno na 1400 AUD.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dronyx ::

Invictus je izjavil:

Avstralija ima višino pokojnine omejeno na 1400 AUD.

Poznaš kakšnega partizana v Avstraliji?

Sploh zabavno pa bo za videti, ko se bo kdo na ZPIZu spravil gledati, kdo vse prejema pokojnino in koliko od teh je že pokojnih. Take so našli v Grčiji in še marsikje. Da tega ni pri nas ne morem verjeti, glede na to, da nam ne štima praktično nič.

Karaya 52 ::

dronyx je izjavil:

Pa nič ne rečem. večina upokojencev živi slabo.


Res je. Potem pa gredo mamke z 250€ pokojnine na borčevsko proslavo, kjer v transu pojejo skupaj z upokojenci s 7000€ pokojnine. Nekaj malega so si upokojenci sami krivi. Za ostale anomalije pa so krivi likes of Kožuh Novak, ki začne opletati z nizkimi pokojninami, ko so visoke rente ogrožene.

dronyx ::

Karaya 52 je izjavil:

Za ostale anomalije pa so krivi likes of Kožuh Novak, ki začne opletati z nizkimi pokojninami, ko so visoke rente ogrožene.

Tisti z zares (sramotno) nizkimi pokojninami se ne kažejo po televiziji in nimajo niti denarja, za okrog se vozit protestirat. Kot si pravilno ugotovil protestira sloj upokojencev, ki se boji za svoje privilegije in prejema pokojnine ranga 1500 € in več.

Bluzenje o nedotakljivosti pokojnin je pa res samo bluzenje. V takem penzijskem sistemu, kot ga imamo mi, kjer se denar za pokojnine ne hrani v nekih skladih ali bankah, ampak trenutna generacija plačuje prispevke, ki gredo direktno v izplačila sedanjih penzij, so pokojnine še kako dotakljive ali pa država lahko preprosto bankrotira, saj si denarja več ne more izposojat (pri nas se zaenkrat sistem rešuje kot rečeno tako, da se stiska do konca "srednji sloj" delovno aktivnega prebivalstva, ki nima več nobene motivacije za delo).

In sredni sloj sem dal v navednice, ker zame srednji sloj niso ljudje, ki jim po plačilu vseh stroškov na mesec ostane morda še kakšnih 100 €, če ni nepredvidenih dodatnih stroškov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Karaya 52 ::

Res je. Mamke z 250EUR pokojnine večinoma doma v špajzi delajo kislo mleko, smetano in skuto, ki jo potem sorodnikom prodajajo. Televizijo odprejo ravno toliko, da pogledajo vreme. Če se bo jutri dalo zunaj delati. Na teh potem Kožuh Novakova goni svojo bolano propagando in v prostem času zajaha še kakšno zavarovalnico (Vzajemna).

Olajšave za pokoknine nad 1400EUR pa so tudi mene presenetile. Kdaj so ti bonusi prišli v našo zakonodajo in zakaj?

Zgodovina sprememb…

Hammer123 ::

Če vas prav razumem, zagovarjate del, da nekdo ki vplačuje(za penzijo, ne celotno bruto plačo) npr. 15 let po 800€ + 25 let 1500€(na mesec), ni upravičen penzije nad 1400€ zadnjih 15 let?

Furbo ::

Očitno, potem ko ti bogi suckerji končno pridejo do penzije, naj se jim pa to pobere?

To da je država redno kradla iz pokojninskega sklada pač ne bi smel biti problem teh ljudi.

Ker ko bomo šli mi v penzijo, se bodo mulci spet drli, da naj nas dajo raje uspavat.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

dronyx ::

Furbo je izjavil:

To da je država redno kradla iz pokojninskega sklada pač ne bi smel biti problem teh ljudi.

O kakšnem skladu ti govoriš? Pokojninska blagajna pri nas deluje tako, da mora trenutna delovno aktivna populacija plačevati za pokojnine sedanjih upokojencev, ob tem pa ni nikakršne garancije za njihove pokojnine, ker ob takšnih demografskih trendih preprosto ne bo dovolj tistih, ki bodo financirali pokojnine te generacije. Naš pokojninski sistem je klasična ponzijeva piramidna shema, ki se sesuje, ko v sistem ni več dovolj vplačil. Zadeva je preprosta in razumljiva vsakemu bedaku.

Slej ko prej si bo potrebno priznati, da tak pokojninski sistem preprosto ne deluje več in prej bomo do tega spoznanja prišli, manj boleče bodo posledice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Hammer123 ::

dronyx:
S tem se popolnoma strinjam. Ampak kot že mnogokrat rečeno, naj se sistematično pregleda vse penzije od najvišjih do najnižjih. Če so vplačali v pokojninsko shemo zadosti jim penzija ostane oz. se jim zviša, drugače zmanjša. Pomembno pa je da ne jemlješ tistemu, ki si je to dejansko zaslužil.

dronyx ::

>Pomembno pa je da ne jemlješ tistemu, ki si je to dejansko zaslužil.

Če ti "varčuješ" denar za pokojnine v raznih pokojninskih skladih, potem seveda vse to drži in temu ne morem oporekati. Naš sistem pa kot rečeno ni takega tipa in govoriti o tem, koliko si je kdo "zaslužil" na podlagi vplačil v shemo nima smisla, ker so današnja izplačila odvisna ne od preteklih, ampak sedanjih vplačil (Janša bi tu dejal znano floskulo "porabimo lahko samo toliko, kot zaslužimo"). Marsikdo danes tudi vplačuje konkretne zneske za pokojnine sedanjih upokojencev, čez 30 let pa bo morda dobil pokojnino (miloščino) ranga današnjih 200 €. Tudi naša generacija si tega ni zaslužila, pa je to neizogibno. V tako kratkem času se demografskih trendov obrniti enostavno ne da. Nenazadnje, mi imamo svojo državo več kot 20 let, pa je minilo to praktično v hipu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Mehmed ::

Spreminjat ljudem penzije je priblizno tako posteno, kot ce se delodajalec cez noc odloci, da ti bo znizal placo.
S to razliko, da si ti mlajsi in aktiven in lahko zamenjas sluzbo. Oni lahko samo crknejo.

Hammer ok, kaj pa ce se kredite bank pregledamo. Pa vsakomur, ki je vzel prevec ugodnega glede na danasnje razmere in ga je ze poplacal posljemo se par obrokov. Ker bankam gre slabo, ko ga je jemal so bili drugi casi. Nima veze a je opravil svoj del, nej se zrtvuje pa skaslja se malo.

Sej je isti princip ane.

dronyx ::

Mehmed je izjavil:

Spreminjat ljudem penzije je priblizno tako posteno, kot ce se delodajalec cez noc odloci, da ti bo znizal placo. S to razliko, da si ti mlajsi in aktiven in lahko zamenjas sluzbo. Oni lahko samo crknejo.

Kot prvo bi morali absolutno takoj omejiti najvišjo možno izplačano pokojnino iz tega državnega sistema na 1200 €. Zaradi tega zanesljivo ne bi nihče crknil in kakorkoli pogledam je danes težje za mlade, kot pa za upokojence. To samo kaže, kako globoko je zabredla ta država. Drži pa tudi to, da veliko upokojencev finančno pomaga svojim otrokom, ampak to je pa tudi žalostno, saj sem prepričan, da bi se mladina veliko raje osamosvojila in imela službe, kot pa da jih pri 30 ali 40 letih živijo upokojeni starši.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Hammer123 ::

Ok, omejimo penzijo na 1200€, vendar omejimo tudi vplačila. Kot že rečeno, zdajšnji sistem ni znosen oz. je čezdalje bolj neznosen.
Sigurno se teh rešitev ne da in ne sme sprejeti čez noč, ampak na dolgi rok. Kako začeti? Sigurne ne z dodatnimi davki na dohodke, dobičke oz. višje prispevke(začaran krog).

Mehmed:
Če je bil kredit poplačan z vsemi obrestmi, potem ne vidim problema. Če pa so bili krediti odobreni pod "posebnimi pogoji"(levim, desnim, zgornjim in spodnjim), naj odgovorni odgovarjajo za to.

Kakor kaže zdajšnji sistem, bom sam moral biti v letih 60-65(recimo temu zdajšnja doba upokojitve) zelo aktiven da bom preživel, saj bodo penzije po zdajšnjem sistemu nizke(če sploh bodo), ob visokih prispevkih pa bom tudi veliko težje kaj privarčeval. Je to ta opevana slovenska solidarnost?

Mehmed ::

Ne, fak ne. Merilo ni a bo kdo crknil. Ce uvedes to za merilo potem si dejansko rekel nima veze koliko in pod kakimi pogoji je kdo delal, vazno je edino koliko rabi za prezivetje. Penzije potem niso vec placilo za opravljeno delo ampak neke socialne pomoci. Zadenejo pa seveda samo eno druzbeno skupino. Ker ce bi delodajalci probali tebi narediti enako z istimi argumenti bi bilo pa vse narobe.

Hammer123 je izjavil:

O
Mehmed:
Če je bil kredit poplačan z vsemi obrestmi, potem ne vidim problema. Če pa so bili krediti odobreni pod "posebnimi pogoji"(levim, desnim, zgornjim in spodnjim), naj odgovorni odgovarjajo za to.

Aha. Samo da bi v tem primeru preganjal odgovorne, pri upokojencih pa njih. Zveni posteno, niti najmanj hinavsko.

dronyx ::

>Penzije potem niso vec placilo za opravljeno delo ampak neke socialne pomoci...

To absolutno drži, ko se pokojninska ponzijeva shema poruši (milijarda in več evrov iz proračuna v pokojninsko blagajno je zame sicer dokaz, da se je sistem dejansko že zrušil)! V doglednem času bo državne pokojnine treba nekako stisniti recimo med današnjih 500 € in 800 €, ostalo pa bo potrebno privarčevati, ali pa prek vplačil v razne pokojninske sklade. Saj to se že nekaj časa ve, samo nihče si ne upa nič narediti. Dlje se s tem odlaša, bolj bo z dolgimi nosovi debelo pogledala ob upokojevanju sedanja generacija delovno aktivnih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Hayabusa ::

Invictus je izjavil:

Penzij nad 1400 EUR sploh ne bi smelo biti ...

Avstralija ima višino pokojnine omejeno na 1400 AUD.

Ker ?
Če si kot ceo/whatever dobival plačo 10k, bi potem moral imeti max 1400E pokojnine ?

Pri sedanjih upokojencih je pokojnina 60-70% plače (trend gre na dol).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Furbo ::

dronyx je izjavil:

Furbo je izjavil:

To da je država redno kradla iz pokojninskega sklada pač ne bi smel biti problem teh ljudi.

O kakšnem skladu ti govoriš? Pokojninska blagajna pri nas deluje tako, da mora trenutna delovno aktivna populacija plačevati za pokojnine sedanjih upokojencev, ob tem pa ni nikakršne garancije za njihove pokojnine, ker ob takšnih demografskih trendih preprosto ne bo dovolj tistih, ki bodo financirali pokojnine te generacije. Naš pokojninski sistem je klasična ponzijeva piramidna shema, ki se sesuje, ko v sistem ni več dovolj vplačil. Zadeva je preprosta in razumljiva vsakemu bedaku.

Slej ko prej si bo potrebno priznati, da tak pokojninski sistem preprosto ne deluje več in prej bomo do tega spoznanja prišli, manj boleče bodo posledice.


Včasih so nam nakladali, da gre ves denar v pokojninsko blagajno, ki naj ne bi bila po sistemu iz-rok-v-usta, ampak so že zdavnaj pokradli ves denar iz nje.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

bluefish ::

Hayabusa je izjavil:

Ker ?
Če si kot ceo/whatever dobival plačo 10k, bi potem moral imeti max 1400E pokojnine ?

Pri sedanjih upokojencih je pokojnina 60-70% plače (trend gre na dol).
Ni problema, naj torej vsi dobijo toliko kot so vplačali in niti centa več. Ampak potem se spet pojavi jamr, ker so nekateri delali le tistih 25 ali koliko že let. Vmes je še en kup borcev, ki so bili v tistem času še v plenicah ali pa so sedaj starejši od SHS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Hammer123 ::

Mehmed:
Če že primerjamo bančni primer in pokojninski primer:
Če je komintent banki dolžan naj to odplača, da se računi izravnajo. Pravtako naj se izračuni izravnajo pri pokojninah. Tu ni prav nič hinavskega.

Pravtako je neumno primerjati banko z upokojencem. Primerjaj vsaj banko vs pokojninski sistem ali komintenta vs upokojenca.

dronyx ::

Pri našem pokojninskem sistemu je treba tudi razumeti, da gre za neke vrste zavarovanje, ne pa varčevanje in o neki pravičnosti takega sistema nima smisla niti govorit.

Nekdo recimo umre par mesec po upokojitvi in čeprav je celo življenje vplačeval za pokojnino se lahko zgodi, da svojci od tega ne dobijo niti centa (razne v primeru družinskih pokojnin). Če bi šlo za varčevanje, je to potem stvar dedovanja. Pa drug primer. Nekdo je bil v prejšnjem režimu "udbaš" (nazivi so bili sicer bolj lepo zveneči), zaposlen na Štefanovi in se je zaradi beneficirane delovne dobe upokojil pri rosnih 50 letih ali še prej (nekateri tudi celo pri 40 letih). Sistem je kakor vem za te ljudi dobro poskrbel in kdor je še živ, vleče lahko zelo lepo pokojnino, o kateri lahko upokojena delavka Mure samo sladko sanja. In naredimo preprost izračun. Recimo da taka oseba dočaka 90 let in ima pokojnino današnjih 1400 €. Torej 40 let, po 12 mesecev po 1400 € je 670.000 € (rekreacijski dodatek sem zaradi poenostavitve izračuna zanemaril)! La vita e bella?

Tu bi bilo zanimivo pogledati, kako temeljito so se lotili tega Nemci, po priključitvi vzhodne Nemčije. Pri nas smo se ves čas delali, da stari sistem živi lepo naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

trololo2 ::

Tale olajsava je pa res en velik WTF. Samo za ljudi nad 65 in 1300€+? WTF? Zakaj ne pri 61 letih?

Naj lepo vrzejo to ven in ustrezno zvisajo mejo za 42% dohodninski razred pa naj velja za vse. Mislim noro kake budalscine to uveljavljamo.

Mehmed ::

Hammer123 je izjavil:

Mehmed:
Če že primerjamo bančni primer in pokojninski primer:
Če je komintent banki dolžan naj to odplača, da se računi izravnajo. Pravtako naj se izračuni izravnajo pri pokojninah. Tu ni prav nič hinavskega.

Pravtako je neumno primerjati banko z upokojencem. Primerjaj vsaj banko vs pokojninski sistem ali komintenta vs upokojenca.

Ja sej primerjam. Ce drzava (ki fura pok. sistem) spremeni pravila igre naknadno v skodo upokojenca, je to ocitno ok. Ce banka spremeni pravila igre naknadno v skodo komitenta bo pa cel cirkus.
S tem da se bodo racuni pri upokojencih izravnali ko umrejo. Ni bil dogovor pejt v penzijo za toliko let kolikor si delal. Dogovor je bil pejt v penzijo do smrti.

dronyx je izjavil:


To absolutno drži, ko se pokojninska ponzijeva shema poruši (milijarda in več evrov iz proračuna v pokojninsko blagajno je zame sicer dokaz, da se je sistem dejansko že zrušil)!

Podobno lahko reces za ponzijevske banke potem.

Sej stekam problem, upokojenci ne rabijo/si ne zasluzijo toliko, dejmo na njih prisparat. Ampak tako resujes problem na racun teh, ki ga niso zakuhali.
Pa to izkljucno na teh. Upokojenec dobi ne glede na vse toliko, kolikor rabi za preziveti. Ostali imamo lahko neomejene place. Res postena in nediskriminatorna resitev.
Dej raje davek na luksuz, bmwje, vikende, jahte, zenske orgazme in ostale nenujne stvari. Samo tega noben ne bo naredil, ker vsak sanja take stvari in si noce pljuvati v skledo. Penzija je pa se dalec, do takrat si bomo ze kaj zmislili.

#000000 ::

Invictus je izjavil:

Penzij nad 1400 EUR sploh ne bi smelo biti ...

Avstralija ima višino pokojnine omejeno na 1400 AUD.



Misliš res ultra socijalne ? Ker nekje je to povprečna tedenska plača v maju letos.

http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf...

Karaya 52 ::

Ampak tako resujes problem na racun teh, ki ga niso zakuhali.


Upokojenci so bolj krivi za današnjo situacijo kot njihovi vnuki brez služb. Pravzaprav upokojenci nosijo precej krivde, takoj za babyboomersko socialistično generacijo, ki je jedro delovnoaktivne populacije.

#000000 ::

OK. Zakaj upokojenci nosijo krivdo ? wtf, sej so dolga desetletja vplačevali, seveda je druga pesem o priviligeranih upokojencih, večina zaposlenih v Javni upravi, in guzičarjev. Delavci v proizvodnji imajo malo morgen 1400, je pa velika cifra ljudi ki dobivajo borčevsko, čeprav so se rodili 20 let po WW2, to pa zato ker so borčevske prenosljive, kar mi ni čist jasno, ko umre nosilec pravice se penzija ukine, v primeru borčevskih pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

dronyx ::

>Upokojenec dobi ne glede na vse toliko, kolikor rabi za preziveti. Ostali imamo lahko neomejene place. Res postena in nediskriminatorna resitev.

Če sem pravilno slišal dobiva pri nas 1/5 zaposlenih zajamčeno minimalno plačo. Do 1000 € neto se razvrsti verjetno med 70 in 80% vseh zaposlenih. So to neomejene plače po tvoje? Poleg tega moraš računati, da morajo zaposleni hoditi v službo, imajo stroške s prevozom, ponavadi je nujno potreben avtomobil, potrebuješ obleke, otroci stanejo, kje je šele streha nad glavo, ki si jo je marsikateri današnji upokojenec v socializmu postavil iz kreditov, ki niso bili nikdar odplačani, ker Jugoslavija ni znala pravilno obračunati inflacije.

Sam osebno sem prepričan, da danes kot upokojenec s 500 € pokojnine in nekaj premoženja živiš bolje, kot zaposleni s 1000 € plače.

In razumeti je potrebno še nekaj, kar podjetniki veš čas opozarjajo. Sposobne in ustvarjalne ljudi je potrebno ustrezno (dobro) plačat. Če so davki in ostala bremena na plače previsoki, se to enostavno ne da. Kot sem uvodoma omenil, pri nas praktično ni razlike v kupni moči med snažilko in inženirjem v Gorenju. Če ima inženir morda nekaj evrov višjo plačo pa to snažilka hitro notri prinese pri raznih olajšavah in socialnih transferjih (nižje plačilo vrtca...). Tako okolje nekega gospodarskega napredka preprosto ne omogoča.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

#000000 ::

To meniš ti, vpraši bolehne upokojence, pa ti bodo povedal. JA res je so doma in prejemajo dohodek ki je posledica tega da so delali in vplačevali nekaj desetletij, vse drugo je nepomembno, pač tud v nemčiji dobiš penzijo na osnovi vplačanega zneska, pri nas pa je fora da so bile plače vseskozi slabše napram zahodu, in posledica je tudi nižji standard na spošno.

Nared test, vzam 14 dni dopusta, in 250 evrov, odbij polovio mesečnega zneseka za položnice, in poskusi s tem živet teh 14 dni ?

edit: aja pa še to, a ti misliš da bo ta znesek ki bi ga pridobili z znižanjem penzij na 500 evrov mesečno, porabljen za kaj drugega kod pogoltno državo ? Ne bo, ti boš še vedno isto dobil ali celo manj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Karaya 52 ::

#000000 je izjavil:

OK. Zakaj upokojenci nosijo krivdo ? wtf, sej so dolga desetletja vplačevali, seveda je druga pesem o priviligeranih upokojencih, večina zaposlenih v Javni upravi, in guzičarjev. Delavci v proizvodnji imajo malo morgen 1400, je pa velika cifra ljudi ki dobivajo borčevsko, čeprav so se rodili 20 let po WW2, to pa zato ker so borčevske prenosljive, kar mi ni čist jasno, ko umre nosilec pravice se penzija ukine, v primeru borčevskih pa ne.


Upokojenci so imeli priložnost 6× voliti v samostojni državi, prej so pa Titeja častili. Pa namesto da bi državo spremenili v bolj zahodnjaško, so raje v socializem verjeli. Evo, zdaj jim pa socializem težko penzije izplačuje. Žanjejo, kar so sejali. Nauk zgodbe, če hočeš imeti lepo penzijo, se preseli v pameten narod ali pa sam varčuj.

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Ja sej, to vprašanje si zastavi ko boš dobil prvi drobiž od penzije ČE bodo takrat sploh še obstajale, pač nižaj nižaj, ker nič ne delajo samo keš vlečejo, dokler en dan onostavno ne rečejo. Alo, ni več penzij HA HA HA, Ja kaj pa jest ki sem plačeval in imam še par let do penzije ? Jah nič ane, znajd se.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

dronyx ::

#000000 je izjavil:

To meniš ti, vpraši bolehne upokojence, pa ti bodo povedal...

Poznam primer, ko je upokojenec skoraj nepokreten v domu za ostarele in stane mesečno negovanje prek 1000 €, sam pa ima 500 € pokojnine. Otroci so pa kljub povprečni plači praktično socialni problemi, ker morajo kriti razliko.

Moram pa reči, da se čedalje bolj čudim komunizmu, kako jim je uspevalo, da so imeli vsi stanovanja, službe, pokojnine, revežev, ki živijo v šotorih po Pohorju takrat praktično nisi videl...Obstaja pa se mi zdi ena ključna razlika med sistemom prej in sedaj. KOMUNISTI SO IMELI KLJUB VSEMU NEKO ODGOVORNOST DO DRŽAVLJANOV IN DRŽAVE. TI SEDAJ TEGA NE POZNAJO!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Karaya 52 ::

#000000 je izjavil:

Ja sej, to vprašanje si zastavi ko boš dobil prvi drobiž od penzije ČE bodo takrat sploh še obstajale, pač nižaj nižaj, ker nič ne delajo samo keš vlečejo, dokler en dan onostavno ne rečejo. Alo, ni več penzij HA HA HA, Ja kaj pa jest ki sem plačeval in imam še par let do penzije ? Jah nič ane, znajd se.



Ne verjamem v sedanji pokojninski sistem, tako da napačnemu razlagaš.

Očitno pa je v Sloveniji dovolj ljudi, ki verjame, da obstaja sklad, kamor se steka njihova pokojnina, ki jih potem tam čaka. Razumevanje tega sodi v pojem funkcionalne (ne)pismenosti.

#000000 ::

Krijejo ja, ampak se ve zakaj krijejo, ker bodo dedovali recimo hišo ipd. noben ne plačuje na sili nič verjam, ne more te dom ostarelih prisilit da plačaš za fotra, al gre ven al pa plačaš ker imaš od tega korist.

Kakšen sklad, v SLO tega sklada nikili ni bilo, oz. je nekaj vse ostalo se nabere sprot, zakaj pa tega sklada ni oz. je premajhen pa vprašaj koga drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

dronyx ::

Karaya 52 je izjavil:

Očitno pa je v Sloveniji dovolj ljudi, ki verjame, da obstaja sklad, kamor se steka njihova pokojnina, ki jih potem tam čaka. Razumevanje tega sodi v pojem funkcionalne (ne)pismenosti.

Če bi naredil anketo je po moje takih več kot polovica, ki so prepričani, da imajo na ZPIZ-u nek ogromen trezor, kjer hranijo njihov privarčevani denar za pokojnino. Samo ljudem je potrebno pustiti sanje. Kaj bi bilo, če jim vzamejo še to?

#000000 je izjavil:

Krijejo ja, ampak se ve zakaj krijejo, ker bodo dedovali recimo hišo ipd. noben ne plačuje na sili nič verjam, ne more te dom ostarelih prisilit da plačaš za fotra, al gre ven al pa plačaš ker imaš od tega korist.

Ne poznam sicer podrobnosti, ampak sem skoraj prepričan da temu ni čisto tako. Tudi če ti čisto nič ne deduješ, si verjetno dolžan plačevat vsaj del razlike, oziroma to če se ne motim izračuna CSD. Drugače pa razliko krije občina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih:

123. člen

(1) Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj.

124. člen

(1)Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.

(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.


Najprej oni tebe, potem pa ti njih. V zakonu nikjer ne piše, da če nič ne deduješ, si pa tega kar oproščen. Poznam kot rečeno kar nekaj ljudi, ki za starše v domu plačujejo konkretne zneske, saj so pokojnine ponavadi bistveno nižje, od oskrbnin v domu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

#000000 ::

(1)Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.

dronyx ::

#000000 je izjavil:

(1)Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.

Sem napisal zgoraj. Kakor mi je razložil kolega, ki se je s tem problemom srečal Center za socialno delo izračuna, kakšne so te zmožnosti, da seveda še sam ne postaneš socialni problem. Preostalo razliko pa plača občina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

McHusch ::

Pa kje hudiča je sploh omenjena olajšava za pokojnine nad 1400 evrov, ob katero se vsi obregate? Jaz najdemo samo dodatno LETNO olajšavo v višini 1421 evrov za vse ljudi, ki so stari več kot 65 let. Se pravi okrog 110 evrov mesečno. To je to.

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: McHusch ()

Mehmed ::

dronyx je izjavil:


Če sem pravilno slišal dobiva pri nas 1/5 zaposlenih zajamčeno minimalno plačo. Do 1000 € neto se razvrsti verjetno med 70 in 80% vseh zaposlenih. So to neomejene plače po tvoje?
Ammm, ja? Ker za razliko od upokojencev nimajo omejitve koliko lahko zasluzijo.

Poleg tega moraš računati, da morajo zaposleni hoditi v službo, imajo stroške s prevozom, ponavadi je nujno potreben avtomobil, potrebuješ obleke, otroci stanejo, kje je šele streha nad glavo, ki si jo je marsikateri današnji upokojenec v socializmu postavil iz kreditov, ki niso bili nikdar odplačani, ker Jugoslavija ni znala pravilno obračunati inflacije.
Ja ja, ker potnih stroskov ne poznamo, upokojenci hodijo goli naokoli, vsi njihovi stroski in potrebe so drugorazredne, vsi dosezki pa iz nekega drugega casa in niso vredni, da jih jemljemo resno.
S tem da so oni imeli enake stroske, ko so bili sami aktivni. Po cem si pa ti boljsi od njih, da bomo tebe razvajali? Pa te njihove neodplacane strehe bos nekoc podedoval, tako da imas ze en problem manj od njih.


Karaya 52 je izjavil:


Očitno pa je v Sloveniji dovolj ljudi, ki verjame, da obstaja sklad, kamor se steka njihova pokojnina, ki jih potem tam čaka. Razumevanje tega sodi v pojem funkcionalne (ne)pismenosti.

Jaz ne verjamem, da ta sistem lahko obstane. Ampak resevati ga na skodo ze vpletenih, ki niso naredili nic narobe, je bolano. Nej se potegne crto, izplaca folku kar jim je obljubljeno in so si zasluzili, za nas pa najdemo drugo resitev.
Ker to kar tle predlagate je polaganje temeljev, da se nas nekoc evtanazira ob doloceni starosti, ko smo neuporabni za druzbo pa se ekonomska racunica ne izide vec. Ze to je dovolj za nasprotovanje, tudi ce zamizis na eno oko ob diskriminaciji pa spravljanju na eno izrazito svoh skupino folka.

Pa preden se najde kak idiot, ki bo izpostavil kako so lahko svoh, sej dobivajo denar pa ne delajo pa nimajo stroskov in ostale nebuloze. Svoh so, ker enak rez njih prizadane bistveno bolj. Jaz si lahko omislim dodatno delo, ce mi drzava vzame pol place. Oni pac ne morejo.

Matako ::

Mehmed je izjavil:


Nej se potegne crto, izplaca folku kar jim je obljubljeno in so si zasluzili, za nas pa najdemo drugo resitev.


Ni kaj izplačevati, ker to niso bile vloge (kljub "novinarskim" izrazom v tej smeri). Pokojnine so pri nas _transferji_. Vedno bile (tudi v SFRJ), da ne bo pomote. Niti nima nihče doma nobene pogodbe, kjer bi bilo "obljubljeno" kakšno izplačilo, to urejajo zakoni, kar je za posameznika seveda lahko dobro.. ali pa malo manj.

Skratka ideja, da se ti pokojnina izplača (v celoti) pri nas ni izvedljiva, sploh. Ne dela to tako.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Aston_11 ::

Karaya 52 je izjavil:

Upokojenci so imeli priložnost 6× voliti v samostojni državi, prej so pa Titeja častili. Pa namesto da bi državo spremenili v bolj zahodnjaško, so raje v socializem verjeli. Evo, zdaj jim pa socializem težko penzije izplačuje. Žanjejo, kar so sejali.

Volitve niso čarobna palica, če pomenijo, da izbiraš med več lopovi, kateri te bo nategnil. Kolikor pomnim, imamo možnost voliti tudi ostali, ki nismo upokojenci in verjetno smo volili, pa je še vedno sistem v kurcu, kljub temu, da bi se po tvoji teoriji moralo uravniliti, in da bi recimo omladina volila bolj sposobne kot penzijoneri. V glavnem logical fail, da kar glava boli. Mi zdaj sejemo in se kar bojim, če bomo sploh kaj želi.

Karaya 52 ::

Če si ljudje želijo socializma bodo volili socialiste, če si želijo Ogrov bodo volili Ogre. Saj to je logično ne? Also, kakršen mindset takšni politiki in takšne pokojnine. Nisem pa napisal pa tudi ne verjame, da je mladina kaj bolj pametna od oldtimerjev. Jabolka in drevo.

Mipe ::

Kar omejite penzije, jaz bom pa omejil svoja vplačila.

LitralSM ::

Aston_11 je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Upokojenci so imeli priložnost 6× voliti v samostojni državi, prej so pa Titeja častili. Pa namesto da bi državo spremenili v bolj zahodnjaško, so raje v socializem verjeli. Evo, zdaj jim pa socializem težko penzije izplačuje. Žanjejo, kar so sejali.

Volitve niso čarobna palica, če pomenijo, da izbiraš med več lopovi, kateri te bo nategnil. Kolikor pomnim, imamo možnost voliti tudi ostali, ki nismo upokojenci in verjetno smo volili, pa je še vedno sistem v kurcu, kljub temu, da bi se po tvoji teoriji moralo uravniliti, in da bi recimo omladina volila bolj sposobne kot penzijoneri. V glavnem logical fail, da kar glava boli. Mi zdaj sejemo in se kar bojim, če bomo sploh kaj želi.

Partija ima dober odgovor na to.

Furbo ::

Karaya 52 je izjavil:

Upokojenci so imeli priložnost 6× voliti v samostojni državi, prej so pa Titeja častili. Pa namesto da bi državo spremenili v bolj zahodnjaško, so raje v socializem verjeli. Evo, zdaj jim pa socializem težko penzije izplačuje. Žanjejo, kar so sejali. Nauk zgodbe, če hočeš imeti lepo penzijo, se preseli v pameten narod ali pa sam varčuj.


Kako bi morali glasovati, da bi imeli danes vsi super penzije? Za koga?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Furbo ()

jalovec09 ::

Tisto, kar so včasih vplačeval tistega denarja ni več.
Koliko so takrat vplačeval raje ne pomislite, drobiž.
To je problem in velik a na žalost upokojence ne more država pustit, se je pa v zadnjih letih močno poslabšalo finančno stanje.
Hrana, stroški so sigurno šli v nekaj letih za 50% navzgor, pokojnine so pa šle mogoče za nekaj procentov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Višina pokojnine vs. prispevek ZPIZ (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6914643 (13189) solatko
»

Prihaja prvi večji test za zasebni pokojninski sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
9418699 (15810) MrStein
»

Državna pokojnina-netrajnostni sistem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12319769 (17407) lexios
»

"Naša" pokojnina! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17333517 (30539) lexios

Več podobnih tem