» »

Kako v pokoj s prihranki?

Kako v pokoj s prihranki?

1
2
3

nekikr ::

Ampak temu nihče ne oporeka, ti si postavil tega slamnatega moža in ga zdaj pretepaš do onemoglosti.

solatko ::

Utk - V 70-90-ih je povprečna penzija bila dovolj za dom upokojencev.
Minimalne plače so se uvedle po osamosvojitvi in so bile zahteva sindikatov z uvedbo turbokapitalizma, ki je uspel povprečno plačo v gospodarstvu spravit iz nekje 800-1000DEM, na manj kot 500DEM, poleg tega je bilo pred tem, okoli 70%-ov delavcev v ali nad povprečno plačo, danes pa je takšen procent za podpovprečno.
V prejšnjem sistemu je lahko vsaka snažilka (recimo, da je bil to rang najnižje plače v republiki) lahko peljala otroka 10 dni na morje v sindikalni dom podjetja, danes si težko privoščiš en teden morja s podpovprečno plačo..
Kar se tiče vplačil v penzijsko blagajno, se je okoli 1993 znižal prispevek za delodajalca, ki je prej znašal enako, kot je to bilo za delavca, zavedat pa se je treba, da višina vplačil je odvisna od višin in števila plač iz katerih se to odvaja. Ker je danes veliko manj zaposlenih pod povprečno plačo, je posledično tudi vplačil veliko manj, kot jih je bilo, ko je bilo tistih v ali nad povprečjem, precej več. Od extremnih plač tistih 10%-ov ima pokojninska blagajna veliko manj, kot je imela prej, ko je bilo razmerje med plačami od 1:2,5 v šestdesetih letih, 1:3,5 v sedemdesetih in 1:5 po uvedbi zakona o združenem delu v osemdesetih.
Danes imajo kovinarji oziroma upokojenci, ki so večino dela oddelali v prejšnjem sistemu in so imeli poklicno šolo, penzijo, okoli povprečja (600-650€), bodoči upokojenci tega segmenta, bodo prejemali občutno manj, saj so danes plače IV. tarifnega razreda veliko bližje minimalni, kot povprečni plači (ne glej izplačila, ker delovna doba, malica in prevoz ne gre v penzijsko osnovo, pa tudi vse nadure ne).

V prejšnjem sistemu sta malica in prevoz na plačo vplivala manj kot 10%, poleg tega je večina večjih firm imela urejeno družbeno prehrano in tega denarja ni bilo v kuverti.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Utk ::

okoli 70%-ov delavcev v ali nad povprečno plačo

Ali lažeš ali je pa bila najnižja plača tam okoli ene petine povprečne plače.

Invictus ::

Večina ljudi, ki so trenutno šli v penzijo v Sloveniji, večina precej predčasno (Peterletov ukrep proti nezaposlenosti), ni niti pod razno dovolj vplačala v pokojninski sklad, da bi zdaj uživali ne vem kako penzijo.

Tisti v Jugoslaviji še manj.

Ko narediš izračun (bil tudi že narejen, mislim da v Financah), je večina ljudi vplačala približno za 10 let svoje penzije...

Premladi v penzijo in predolgo živijo penzionisti, pa je stanje kot je.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk ::

Utk - V 70-90-ih je povprečna penzija bila dovolj za dom upokojencev.

Sej je tudi danes po standardih od takrat.

BlueKnight ::

Namesto trošarin davčne olajšave za tobak, alkohol in podobno pa ne problemov s penzijami :)
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

solatko ::

Invictus - To je bila posledica prihvatizacije in načrtnega uničevanja firm, zato, da so lahko uničili slovensko gospodarstvo, ter s tem zajebali mlado generacijo. Če bi obdržali vse firme, ki so imele perspektivo (seveda ob racionalizaciji administracije in obnovitvi produkcijskih sredstev), bi bilo brezposelnih veliko manj, tako pa je šel trend v trgovino, ki pa ne nosi dodane vrednosti, zato je bil tako ukrep potreben, saj bi imeli še eno revolucijo.
Zavedat se moraš, da je imela vsaka firma, še toliko in toliko kooperantov, ki so zaprli skupaj s firmo in to število gre v tisoče.
Če pa gledaš povprečno uživanje pokojnine (govorimo o tisti s polnim vplačilom, za ostale bi morala dodajat država), pa je denarja več, kot preveč.
Če bi pokojninski sistem dobil ves kapital, ki je bil v stari yugi namensko finaciran v infrastrukturo, bi bila pokojninska blagajna, daleč največji lastnik kapitala, saj je bilo v prejšnjem sistemu, razmerje dolga leta med 1:5 do 1:8, predvsem v času zaposlovanja babyboom generacije takoj po vojni.

Ker pa so ob osamosvojitvi pokojninsko blagajno namenoma spregledali, torej so jo dejansko oskubili vseh sredstev, poleg tega tudi iz proračuna niso polnili na račun državnih zakonov izplačevanih penzij (izredne, borčevske, benificirane, kmečke,....) pa je stanje postalo problematično, ob razmerju 1:2 in še manj, česar pa niti slučajno niso krivi upokojenci, ki so vplačali polno pokojninsko dobo in imajo danes podpovprečne penzije.

BlueKnight - Poglej si razdelitev cene tobaka, goriva in alkohola in državo vprašaj, kam gre ta količina trošarin.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Okapi ::

Utk je izjavil:

Če znaš brat in malo računat, ti v linkanem članku vse piše. Plače so se dvignile za 7x, pokojnine za 5x, za plačo si lahko kupiš konkretno več kot takrat, torej si tudi za pokojnino lahko kupiš danes vsaj tolk kot si si takrat lahko za plačo. Kar ni slabo, glede na to, da je pokojnina manj kot 60% današnje plače. Danes pač upokojenci jamrajo, čeprav si lahko privoščijo več kot takrat ko so delali. Enako bomo jamrali mi čez 30 let, čeprav nam v bistvu ne bo slabo, niti s tisto ubogo pokojnino. Normalno pa da imaš tik pred penzijo konkretno večjo plačo kot 30 let nazaj ko si začel, in je to potem šok.
Ko imaš enkrat 90 let, te prav malo briga, ali bi si lahko s penzijo kupil večji avto ali boljši računalnik kot pred 30 leti, ker teh reči ne potrebuješ. Potrebuješ pa reči, ki so praviloma danes dražje, kot so bile nekoč.

solatko ::

Okapi- predvsem zdravstvene storitve!!!!!!!!!!!!
Upokojencev bo glede na cene in dostopnost storitev, kmalu veliko manj!!!!!
Delo krepa človeka

GregiB ::

U all missed the point... Evo kaj sprašujem, bolj plastično: Star si 55 let, 35 let delovne dobe, eksistenco (Streho nad glavo, avto, preskrbljene otroke) imaš zagotovljeno. Prihrankov imaš npr. 200.000€ (pojerbano, prihranjeno, loto... nima veze). Smatraš, da je ta denar + morebitne prihodnje natečene obresti dovolj, da preživiš 10 let ob trenutnem življenskem stilu. Kako zadevo izpeljati... tehnično, kaj je z dokupovanjem, kaj se zgodi ob 65. rojstnem dnevu etc? Gledam pač iz stališča, da ne delaš do takrat, ko ti nalaga zakon glede delovne dobe in/ali starosti ampak do takrat, ko smatraš, da si si ustvaril pogoje do konca dni...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

jype ::

Delovno dobo lahko vplačuješ tako, da odpreš s.p. in plačuješ prispevke. S tem vsaj minimalno financiraš tudi trenutno pokojninsko blagajno.

Vpliv takega početja na višino tvoje bodoče državne pokojnine je predmet razprav - večina sodobne mularije si misli, da starejših nima smisla financirat, ker "je treba življenje živeti zdaj", pri čemer radi pozabijo, v kakšnih razmerah in koliko so starejši dejansko delali, da so ustvarili pogoje za današnji življenski standard, zato je verjetnost, da bodo pokojnine v prihodnosti primerne zgolj za životarjenje trenutno vedno večja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Machete ::

GregiB je izjavil:

U all missed the point... Evo kaj sprašujem, bolj plastično: Star si 55 let, 35 let delovne dobe, eksistenco (Streho nad glavo, avto, preskrbljene otroke) imaš zagotovljeno. Prihrankov imaš npr. 200.000EUR (pojerbano, prihranjeno, loto... nima veze). Smatraš, da je ta denar + morebitne prihodnje natečene obresti dovolj, da preživiš 10 let ob trenutnem življenskem stilu. Kako zadevo izpeljati... tehnično, kaj je z dokupovanjem, kaj se zgodi ob 65. rojstnem dnevu etc? Gledam pač iz stališča, da ne delaš do takrat, ko ti nalaga zakon glede delovne dobe in/ali starosti ampak do takrat, ko smatraš, da si si ustvaril pogoje do konca dni...


Ne vem kaj bi rad. točno? Predvidevam, da imel uradni status penzionista? Za vse ostalo:
1. - zrihtaš si plačevanje zdravstvenega zavarovanja
2. - ko je ura za odhod v službo, ostaneš doma in začneš reševai križanko
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

Invictus ::

jype je izjavil:

večina sodobne mularije si misli, da starejših nima smisla financirat, ker "je treba življenje živeti zdaj", pri čemer radi pozabijo, v kakšnih razmerah in koliko so starejši dejansko delali, da so ustvarili pogoje za današnji življenski standard, zato je verjetnost, da bodo pokojnine v prihodnosti primerne zgolj za životarjenje trenutno vedno večja.

Večina mularije tudi pozablja, da bodo 1x tudi sami stari, in da je ta standard potrebno vzdrževat.

Sicer se že kažejo znaki propada sistema, ampak nismo še tako daleč...

Je bila pa pasivnost jugo generacije kriva, da so zadeve take kot so zdaj. Dobesedno so imeli miselnost, drugače ne gre. Dokler ni bilo prepozno...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Blazz ::

Master_Yoda je izjavil:

master yoda
Poglej, ko boš ti star 65 ali pa 67 let in boš dobil penzijo, kolikor je pač bo, tudi reči "great fockin deal" in se ji odpovej, saj bodo za tvojo penzijo tudi delali drugi, ki bojo takrat zaposleni.


Ne bo, ne. Takrat bo tiho kot rit, hočem reči Rand.

Da si ne bi premislil, lahko pomaga selitev v kako državo s čim manj obveznosti, da ni takrat skušnjava premočna. Že ZDA je kar v redu... čeprav tudi Slovenija odmeri nizko penzijo/podporo (nižjo od OECD povprečja), v primerjavi s (itak nizko) povprečno plačo.


Torej tukaj smo: Vzeli ti bomo 50% tega kar zasluzis, ce se pizdis si pa hipokrit, ker hoces vec kot 10% tega, nazaj za svoja stara leta.

Da ne govorimo o tem kako nas (tiste, ki smo trenutno zaposleni) poskusajo se bolj zajebati in zmanjsati pokojnino, tako da se za njeno osnovo ne gleda vec tvojih najboljsih X let (ne vem tocne cifre) kot se je gledalo do sedaj , ampak X+Y.


zelo ozko razmišljanje. Zavedaj se tudi, da ti imaš službo, cesto, državo, itd. zaradi tistih oseb, ki so bile pred teboj, da so postavile temelje, da nimaš sedaj 200 eur plače temveč več. Ker če na to pozabiš se tako ali tako nimaš kaj jokat, saj dobiš veliko več kot bi, če tistih pred teboj nebi bilo... malce razmisli, preden ga flejmaš tja v tri dni.

jype ::

Invictus je izjavil:

Je bila pa pasivnost jugo generacije kriva, da so zadeve take kot so zdaj. Dobesedno so imeli miselnost, drugače ne gre. Dokler ni bilo prepozno...
Pod "pasivnost jugo generacije" verjetno misliš osamosvojitev?

Okapi ::

GregiB je izjavil:

U all missed the point... Evo kaj sprašujem, bolj plastično: Star si 55 let, 35 let delovne dobe, eksistenco (Streho nad glavo, avto, preskrbljene otroke) imaš zagotovljeno. Prihrankov imaš npr. 200.000€ (pojerbano, prihranjeno, loto... nima veze). Smatraš, da je ta denar + morebitne prihodnje natečene obresti dovolj, da preživiš 10 let ob trenutnem življenskem stilu. Kako zadevo izpeljati... tehnično, kaj je z dokupovanjem, kaj se zgodi ob 65. rojstnem dnevu etc? Gledam pač iz stališča, da ne delaš do takrat, ko ti nalaga zakon glede delovne dobe in/ali starosti ampak do takrat, ko smatraš, da si si ustvaril pogoje do konca dni...

Saj nikjer ne piše, da moraš hoditi v službo. Ob 65. rojstnem dnevu boš začel dobivati pokojnino, ampak ne cele, ker ne boš imel 40 let delovne dobe. Potem si pa pač moraš sam izračunati, koliko bo te pokojnine, in koliko boš moral takrat še trošit prihrankov, da boš pokril razliko med pokojnino in stroški, in koliko prihrankov ti bo takrat še ostalo.

Lahko tudi odpreš sp in 5 let plačuješ minimalne prispevke, da boš imel polno penzijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Furbo ::

Utk je izjavil:

Če znaš brat in malo računat, ti v linkanem članku vse piše. Plače so se dvignile za 7x, pokojnine za 5x, za plačo si lahko kupiš konkretno več kot takrat, torej si tudi za pokojnino lahko kupiš danes vsaj tolk kot si si takrat lahko za plačo. Kar ni slabo, glede na to, da je pokojnina manj kot 60% današnje plače. Danes pač upokojenci jamrajo, čeprav si lahko privoščijo več kot takrat ko so delali. Enako bomo jamrali mi čez 30 let, čeprav nam v bistvu ne bo slabo, niti s tisto ubogo pokojnino. Normalno pa da imaš tik pred penzijo konkretno večjo plačo kot 30 let nazaj ko si začel, in je to potem šok.

Današnji upokojenci ja, samo problem je to, da to mi nismo in ne bomo.
Pokojnine se stalno zmanjšujejo in delovna doba se daljša.
A se ti zdi, da se mesečne položnice višajo ali nižajo?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Tilen ::

Tistim na minimalni plači, se večinoma nižajo, ostalim pa višajo.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Utk ::

Pokojnine ze zmanjsujejo glede na kaj? Ravno so je dvignili iz 420 evrov na 500, minimalno. 15 let nazaj je bila 120 jurjev zelo velika pokojnina, danes minimalna. Ja nekaj je blo inflacije, ampak v resnici vas ne zanima koliko, ker veste da je itak vse slabse.

Tilen ::

Jaz sem govoril o položnicah. Nižajo se tistim na minimalni plači in v tem primeru tudi upokojencem, višajo pa ostalim.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

vasquez ::

GregiB je izjavil:

U all missed the point... Evo kaj sprašujem, bolj plastično: Star si 55 let, 35 let delovne dobe, eksistenco (Streho nad glavo, avto, preskrbljene otroke) imaš zagotovljeno. Prihrankov imaš npr. 200.000€ (pojerbano, prihranjeno, loto... nima veze). Smatraš, da je ta denar + morebitne prihodnje natečene obresti dovolj, da preživiš 10 let ob trenutnem življenskem stilu. Kako zadevo izpeljati... tehnično, kaj je z dokupovanjem, kaj se zgodi ob 65. rojstnem dnevu etc? Gledam pač iz stališča, da ne delaš do takrat, ko ti nalaga zakon glede delovne dobe in/ali starosti ampak do takrat, ko smatraš, da si si ustvaril pogoje do konca dni...


Odpreš s.p. in delaš toliko da zaslužiš za prispevke vsaj do polne delovne dobe. Če ne boš imel polne delovne dobe, bo pokojnina mizerna. Fino je imet normalno pokojnino. Premoženje ti razni Mesci lahko poberejo, da pa ne bi bilo pokojnine, bi se moralo zgoditi res nekaj hudega.

Furbo ::

Utk je izjavil:

Pokojnine ze zmanjsujejo glede na kaj? Ravno so je dvignili iz 420 evrov na 500, minimalno. 15 let nazaj je bila 120 jurjev zelo velika pokojnina, danes minimalna. Ja nekaj je blo inflacije, ampak v resnici vas ne zanima koliko, ker veste da je itak vse slabse.

Ni 500 minimalna, odvisno od delovne dobe. Lahko se ti v življenju zgodi kaj nepredvidenega in bo manj kot 500€.

Nove pokojnine so čezdalje manjše. En sosed je bil trapast, lahko bi se že upokojil. Pa so ga v firmi nasrali, naj dela še dve leti, ker so rabili šoferja, češ, bo pa še večji penzion. Delal je še dve leti in ima zdaj 100€ manjšo penzijo, kot če bi se takoj upokojil.

Če se vam zdijo penzijoni staršev veliki ali majhni, naši bodo še manjši. Če sploh bodo, ker zadeva ni vzdržna.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Utk ::

Penzioni so majhni in bojo se manjsi, vseeno si bos pa z njimi vec kupil kot si danes oz. s prvo placo. Vec kot tolk res ne mores pricakovat. Jaz bom s tem zadovoljen, tisti ki mislite da itak ne bo nic, pa delajte na razne nacine, da bo cim manj prispevkov in da bo spet nekdo cez 30 let napisal, da je 500 evrov samo za polno dobo - ja normalno, jebentis, a naj dobijo enako tisti, ki so 10 let placevali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

jernejl ::

Utk je izjavil:

P15 let nazaj je bila 120 jurjev zelo velika pokojnina, danes minimalna. Ja nekaj je blo inflacije, ampak v resnici vas ne zanima koliko

15 let nazaj je bila povprečna starostna pokojnina praktično enaka povprečni starostni pokojnini danes, upoštevaje inflacijo.
Je pa danes za to treba dlje časa delati, kot je bilo to včasih, ker se razmerje med zavarovanci in upokojenci zmanjšuje, in se bo še naprej zmanjševalo.


Jaz bom s tem zadovoljen, tisti ki mislite da itak ne bo nic, pa delajte na razne nacine, da bo cim manj prispevkov in da bo spet nekdo cez 30 let napisal, da je 500 evrov samo za polno dobo - ja normalno, jebentis, a naj dobijo enako tisti, ki so 10 let placevali.

Ta ukrep za povišanje minimalne pokojnine samo za polno delovno dobo je velika neumnost (pravzaprav nabiranje političnih točk).
Obstajajo ljudje, ki jim je zmanjkalo kakšno leto, dve... pet, ne po lastni krivdi, ampak ker so ostali brez zaposlitve, pa zaradi tega dobijo bistveno manj, kot če bi jim uspelo dopolniti polno pokojninsko dobo.
Obstajajo tudi taki, ki so si preračunali, da se jim splača upokojiti malce prej, pa so zaradi takega ukrepa zdaj v bistveno slabšem položaju, kot če bi še kakšno leto delali.
In obstajajo taki, ki so plačevali več, pa imajo zdaj isto pokojnino (minimalno) kot tisti, ki so plačevali manj.
Tako arbitrarno povečevanje določeni skupini ljudi pomeni samo dodatno motivacijo, da je v sistem nesmiselno plačevati karkoli več od minimalnih prispevkov, saj tako ali tako ni nobene garancije, da bo pokojnina zaradi več plačanih prispevkov kaj višja. Razmerje med vplačili in izplačili pa je tako ali tako najugodnejše pri tistih, ki plačujejo najmanj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

PgSurfer ::

GregiB je izjavil:

U all missed the point... Evo kaj sprašujem, bolj plastično: Star si 55 let, 35 let delovne dobe, eksistenco (Streho nad glavo, avto, preskrbljene otroke) imaš zagotovljeno. Prihrankov imaš npr. 200.000EUR (pojerbano, prihranjeno, loto... nima veze). Smatraš, da je ta denar + morebitne prihodnje natečene obresti dovolj, da preživiš 10 let ob trenutnem življenskem stilu. Kako zadevo izpeljati... tehnično, kaj je z dokupovanjem, kaj se zgodi ob 65. rojstnem dnevu etc? Gledam pač iz stališča, da ne delaš do takrat, ko ti nalaga zakon glede delovne dobe in/ali starosti ampak do takrat, ko smatraš, da si si ustvaril pogoje do konca dni...

Če imaš vsaj 35 let zavarovalne dobe:
Z nekom se dogovoriš, da te bo imel kak mesec na plačni listi in mu kar sam nakazuješ za prispevke.
Te odpusti kot višek in greš na "borzo", kjer 25 mesecev prejemaš nadomestilo.
Lahko ponoviš še 1X.
Potem si pa že skoro tam. Pri 65 letu greš redno v penzijo, glede na delovno dobo verjetno že kako leto prej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PgSurfer ()

Berserker ::

Če bo vsak četrti starejši od 65 let do leta 2030, takrat se bo vrjetno sistem sesul in bo vsak posameznik odvisen od lastnega varčevanja.

avani ::

No no, ne pozabit, da nas med 2020 in 2030 čakajo reforme sistema. Vsaj morale bi, da ne pride do kolapsa.

nekikr ::

Ampak reform bo enkrat konec. No, vsaj takih, ki jih premorejo naši politiki. Davke lahko nabiješ le do 100%, potem je konec igre. Saj se temu reče reforma, ne? Do zdaj je "reforma" pomenila izključno višji davek in manj pravic.

Utk ::

Obstajajo tudi taki, ki so si preračunali, da se jim splača upokojiti malce prej, pa so zaradi takega ukrepa zdaj v bistveno slabšem položaju, kot če bi še kakšno leto delali.

Tudi prej je minimalna pokojnina veljala samo za polno dobo.

tryhard ::

nekikr je izjavil:

Ampak reform bo enkrat konec. No, vsaj takih, ki jih premorejo naši politiki. Davke lahko nabiješ le do 100%, potem je konec igre. Saj se temu reče reforma, ne? Do zdaj je "reforma" pomenila izključno višji davek in manj pravic.

V bistvu se lahko zadolžiš za več, kot si vreden - kar je sicer samo po sebi kontradikcija. In ker boš imel froca, bomo od tebe to tudi dobili - posredno ali neposredno.

nekikr ::

Tudi tega je hitro konec. Koliko si pa še lahko sposodimo, preden potrkajo na vrata strici iz Evrope? 50 milijard in je konec tudi tega špasa. To je pa praktično 50km železnice, tri krožišča, nekaj kilometrov avtoceste s pripadajočo ograjo in dve povišici javnemu sektorju. To smo sposobni spucati v dveh mandatih, če je ekonomska situacija dobra.

tryhard ::

50 milijard in je konec tudi tega špasa.

Morš, da veš, da je celoten bančni sistem osnovan na sistemu preposojanja. In če lahko banka posodi 50 milijard, jih laho tudi 400 (faktor 8 je tisti, kjer se nekako ustavi).
In ker lahko posodi 400, lahko cifro ekstrapoliramo tudi 3200.
Much money, bi rekel.

nekikr ::

Kje si bil, ko je imela Grčija probleme? Ti bi to rešil med malico! ;)

Furbo ::

avani je izjavil:

No no, ne pozabit, da nas med 2020 in 2030 čakajo reforme sistema. Vsaj morale bi, da ne pride do kolapsa.

Reforma?
Lahko je samo eno, nižje pokojnine ali višji prispevki, ki jih bo plačal ne vem kdo.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

jype ::

Furbo je izjavil:

Lahko je samo eno, nižje pokojnine ali višji prispevki, ki jih bo plačal ne vem kdo.
Vsak, ki noče živeti v državi, kjer je nasilje endemično.

Furbo ::

Potem se planiraš vrniti iz Švedske?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

jernejl ::

Utk je izjavil:

Obstajajo tudi taki, ki so si preračunali, da se jim splača upokojiti malce prej, pa so zaradi takega ukrepa zdaj v bistveno slabšem položaju, kot če bi še kakšno leto delali.

Tudi prej je minimalna pokojnina veljala samo za polno dobo.

Očitno slabo poznaš zakonodajo s tega področja, torej nimaš prav. Prvotni ZPIZ-2 je pravil takole:
(najnižja pokojnina)
(1) Zavarovancu, ki pridobi pravico do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine po določbah tega zakona, je zagotovljena najnižja pokojnina v višini 26 % najnižje pokojninske osnove.

S to spremembo (500eur) so te upokojence razdelili na dva dela... ene so bistveno privilegirali proti drugim.

Utk ::

Ocitno ti poznas slabo zakonodajo, ker je bila ze prej dolocena najnizja osnova za polno delovno dobo.

jype ::

Furbo je izjavil:

Potem se planiraš vrniti iz Švedske?
Na Švedskem je nasilja res ogromno. Ta video je resničen.

jernejl ::

Utk je izjavil:

Ocitno ti poznas slabo zakonodajo, ker je bila ze prej dolocena najnizja osnova za polno delovno dobo.

Prej si govoril o minimalni pokojnini, zdaj pa o osnovi (kakršnikoli že). To sta dve različni stvari.
Če si mislil najnižjo pokojninsko osnovo, potem v zakonu (ZPIZ) ne obstaja kaka specifična najnižja pokojninska osnova, ki bi veljala samo za polno delovno ali pokojninsko dobo.

Imejmo recimo Janeza in Jožeta, sodelavca, ki sta ves čas delala enaka dela za enako plačilo. Leta 2016 sta se upokojila in imata oba 40 let pokojninske dobe. Vendar je bil Janez ob upokojitvi star 60 let, Jože pa eno leto manj.
Janezu so odmerili 400€ pokojnine, Jožetu pa 18% manj, ker je eno leto mlajši in ne izpolnjuje pogojev za starostno pokojnino - tako da so mu odmerili 328€ pokojnine.
Potem je prišel pa populistični zakon, ki je Janezu pokojnino dvignil na 500€, Jože pa je ostal pri 328. Za enake plačane prispevke.
Zaradi takih ukrepov je obstoj "pravne države" na trhlih temeljih in prepričan sem, da če/ko se bo nek Jože s tem pojavil pred ESČP, bo tožbo tudi dobil.

Utk ::

Pomembno je ali si sel predcasno v penzion ali ne, prispevki nimajo veze s tem. Lahko bi nekdo placeval tudi dvojno vec prispevkov od drugega, pa bi ta drugi dobil bistveno vec, ce se bi prvi upokojil po 30 letih namesto 40.

Okapi ::

jernejl je izjavil:

Vendar je bil Janez ob upokojitvi star 60 let, Jože pa eno leto manj.
Janezu so odmerili 400€ pokojnine, Jožetu pa 18% manj, ker je eno leto mlajši in ne izpolnjuje pogojev za starostno pokojnino - tako da so mu odmerili 328€ pokojnine.
Potem je prišel pa populistični zakon, ki je Janezu pokojnino dvignil na 500€, Jože pa je ostal pri 328. Za enake plačane prispevke.
Ja, za eno leto. Čez eno leto bo tudi Jože dobil 500 €.

HappyPills ::

Upokojitvena starost se viša na 67 let. Če mladi ne bomo poskrbeli za svojo penzijo je v resnici ne bomo dočakali.

Leaker49 ::

HappyPills je izjavil:

Upokojitvena starost se viša na 67 let. Če mladi ne bomo poskrbeli za svojo penzijo je v resnici ne bomo dočakali.


Ko boš šel v penzijo, bojo zate poskrbeli novi, boljši Evropejci. Ne skrbi, ne boš lačen.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Truga ()

HappyPills ::

Dvomim, mislim da sem rojen v generaciji, ki jo bo za stabilnost trenutnega sistema potrebno žrtvovati. Vsak, ki bo upal, da nas bo rešil nekdo drug bo eden od težkih revežev. Bo pa žrtvovanje naše generacije sigurno prispevala k eni stvari in to je da bodo te, ki so se rodili v zadnjih 15 - 20 letih že deležni UTD.

Machete ::

Življenska doba se je precej podaljšala. Današnji 70 letniki so čili kot 50 letniki pred parimi desetletji. Tega ne gre zanikati. Še vedno, 67 je meja brez delovne dobe. Če si oddelal 40 let greš lahko tudi pri 58. letu, kar se preslikava tudi večinoma na delavce (ki praviloma z delom začnejo prej kot 'pisarniški' kadri). Je pa na koncu vsak svojega življenja kovač.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Okapi ()

HappyPills ::

Res je, moja babica je dalj v penziji, kot je delala in se šolala skupaj oz, povedano drugače polovico življenja je že v penziji. Penzije naših babic, dedkov ter staršev bo pokasirala moja generacija, ki bo žal na nasprotni strani krivulje. Se pa bo življenjska doba v kolikor ne bo prišlo do velikih socialno-ekonomskih sprememb začela krajšat predvsem na račun povečane revščine, samomorov ter zlorabe drog in alkohola. Ta del se že odraža v ZDA, kjer se je doba že začela krajšat. Povedano drugače, tisti, ki si predčasne upokojitve ne bodo mogli privoščiti je nikoli ne bodo mogli v resnici izkoristiti.
No s tem bi se država tudi rešila dela problemov, če nekoga z nogami naprej odnesejo kako leto pred nastopom penzije je to ka-čing.

Utk ::

Resno verjameš, da je v razvitem svetu danes življenje slabše kot 30 let nazaj? Ja, lahko je več "revnih" (odvisno kako meriš danes in kako si 30 let nazaj), ampak tudi ti revni si danes lahko privoščijo več kot ne tako revni 30 let nazaj. Če si raje privoščijo hamburgerje kot zelenjavo, pa ni problem samo v revščini.

Če je generacija, ki je preživela ww2 in gradnjo Evrope po njej, živela kar dolgo, sigurno ne bomo mi živeli manj zaradi revščine. Morda bomo živeli manj, ampak bo treba vzroke iskat drugje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Smrekar1 ::

Utk je izjavil:


Na tak nacin se je smiselno "upokojit" ko ti prihranki prinesejo tolk obresti, da zivis od njih, ne pa da se zajedas v njih. To je norost. V tem primeru je tudi vseeno kdaj bos dobil se drzavno pokojnino. Par let gor ali dol.


To je takrat, ko imaš dovolj prihrankov v delnicah za 25 let (redno) oziroma 33 let (varno).
4% pobereš ven, 3% je inflacije, povprečen dolgoročni donos borz je 7% letno, v povprečju znese. V varni različici pobereš ven 3% letno, odstotna točka je rezerva, če imaš smolo in je donos borz slabši kot običajno ali inflacija višja.

Za Slovenijo to pomeni od 350 tisoč evrov navzgor. Pri porabi 1000 evrov mesečno, povprečnem donosu 7% letno in povprečnem davku dobrih 10%, kar je realno. Če imaš stanovanjski problem rešen se s to vsoto da dostojno (a ne bogato) živeti, kupček bi moral ostajati stabilen. Če hočeš več ali bolj varno rabiš več, po mojem mnenju je prava vsota ~2x višja, gre se za čisti minimum.

HappyPills ::

Utk je izjavil:

Resno verjameš, da je v razvitem svetu danes življenje slabše kot 30 let nazaj? Ja, lahko je več "revnih" (odvisno kako meriš danes in kako si 30 let nazaj), ampak tudi ti revni si danes lahko privoščijo več kot ne tako revni 30 let nazaj. Če si raje privoščijo hamburgerje kot zelenjavo, pa ni problem samo v revščini.

Če je generacija, ki je preživela ww2 in gradnjo Evrope po njej, živela kar dolgo, sigurno ne bomo mi živeli manj zaradi revščine. Morda bomo živeli manj, ampak bo treba vzroke iskat drugje.


Vbistvu je vseeno kaj jaz vrjamem. Samomori so v porastu prav tako zloraba drog ter predvsem alkohola. V vsaki temi vedno pridemo do tega, da če imaš denar da imaš vse. To je jedro problema, ki ga ljudje očitno še ne razumejo dovolj.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj nadure ne gredo v delovno dobo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210090 (7306) solatko
»

Pokojnina in delovna doba (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5116835 (15433) connel
»

Prihaja prvi večji test za zasebni pokojninski sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
9418699 (15810) MrStein
»

Premalo let delovne dobe - kaj se zgodi?

Oddelek: Problemi človeštva
4918780 (17587) amigo_no1
»

Predlog pokojninske reforme

Oddelek: Problemi človeštva
273474 (2841) UNIVERZUM

Več podobnih tem