» »

Sodobna prehrana

Sodobna prehrana

«
1
2

jype ::

Rad jem dobro hrano. K sreči nisem zbirčen, zato pojem praktično karkoli. Ves čas seveda poslušam, da je mleko škodljivo in da je mleko zelo zdravo, da je korenje dobro za oči in da je krompir slab za prebavo in tako dalje.

Na posodo sem dobil knjigo od človeka, ki je zbral en kup statističnih podatkov o zelo različnih skupinah z zelo različnimi prehrambenimi navadami, hkrati pa je delal poskuse na živalih, da bi dognal, kako se razvije rak in kako sta nastanek in razvoj te bolezni povezani z vnosom hrane.

Knjiga je debela, jaz pa ves čas visim na forumu, zato bo minilo nekaj časa, preden jo bom do konca prebral, me pa zanima (predvsem računam na strokovnjake), kako predlagajo, da naj se odločam o tem, kaj od vsega, o čemer me poskušajo glede prehrane danes poučiti mediji, je dejansko res, kaj pa je navaden BS.

Zavedam se, da brez zadostne količine gibanja človek ne more dolgoročno ostati zdrav, hkrati sem pa prepričan, da se da bolje živeti, če veš, kdo te pri prehrani nateguje, kdo zgolj ne zna interpretirati rezultatov raziskav, kdo pa se resnično potrudi in predstavi dejstva z dovolj širokim kontekstom, da se iz njih da izluščiti smiselne napotke glede prehrane.

Andruxa ::

Kolicina zauzite hrane je po moje bistvena. Ce jes ravno toliko da zadostis dnevnim potrebam in ne zaradi gurmanstva, je po moje velika vecina dostopne hrane legitimne. Ampak ker nas vecina pretirava, se potem razne majhne skodljive lastnosti dolocene hrane toliko potencirajo da scasoma postane problem ... krompir je cisto vredu hrana, ampak ko ga pojes v ogromnih kolicinah samo zato ker je okusen potem pa zacne skoditi prebavi ja.
Lp, A

Luka Percic ::

Moje mnenje je, da je glede prehrane najbolje pogledat v preteklost, saj človek večine časa ni preživel v civilizaciji.

Kako je jedel, kaj je jedel, kako pogosto, ali je mešal,..

IMO smo se v tisočletjih evolucije "navadili" (beri; evolucija nas je prilagodila na takratno ponudbo hrane- nabiralništvo ter lov) takih prehranjevalnih navad, in zaradi tega niso škodljive.

Vse imo sledi iz tega- nebom se pa pametnega delal, kajti ni to nek preveč znanstveni pristop. Le zaščita pred neumnostmi ki nas dnevno bombardirajo(x je škodljivo/x pomaga pri y!)

Moje mnenje;
-Mešana hrana sux; včasih niso mešali, ampak so jedli monotono. No, vsaj pri enem obroku(ulovili plen, tisti dan jedli le meso, v času določenih sadežev- jedli le sadje). Vsako toliko to slišimo tudi po raznih člankih, da prebava je za želodec težja, če mešamo različne vrste hrane...
-Prenažiranje ni nič hudega, če boš zvečer manj pojedel (včasih so ulovili, se takrat nažrli, potem pa en dan nič jedli, dokler niso spet ulovili- prebava zadržuje obroke dokler ne dobi naslednje porcije). Tega sicer ne slišimo po raznih člankih, imo ker ljudje preveč nihajo, ali pa se zaporedoma prenažirajo. Skupno mora hrane še zmeraj bit isto kot če bi jo razporedil na več obrokov.
-Riž, krompir, moka- prišli kasneje v evoluciji- skorajda niso potrebni če imamo drugega dovolj.
-dodaten sladkor/sol - niso potrebni, v preteklosti smo jih pa vzljubili ker je bilo tega vedno premalo- zato tako uživamo v sladkorju, ter posoljeni hrani- v preteklosti večja možnost preživetja, sedaj nič-več.

Zanima me kje se motim?
Ker vem da se, ker je to zraslo na mojem zeljniku..:\

Še mnenje zakaj so američani debeli; kolikor vem se debelost veča v vseh razvitih državah. V zda je hrana še cenejša kot pri nas, zato je več debelih. Manj je treba delat (manj dejavnosti ki bi kurile kalorije) ali sploh nič (vedno več ljudi lahko ostane doma, živi na račun staršev,..), ker je hrana tako poceni. Kultura pa le počasi sledi temu, ter pripravlja kontra ukrepe.
Torej- ko bo hrana tako poceni pri nas, ko bo standart tako velik, ko bo isto tujcev (recimo da tujci nimajo kulture zdrave prehrane tako "razvite"), bomo imeli podobne statistike. Do takrat jih bomo pa le dohitevali/prehiteli bolj težko.

MeGreat ::

Zdrava hrana ni poceni, še posebej beljakovinska hrana

_marko ::

To kar bom zdaj povedal sem že večkrat povedal.

Zdravniku ne vedo vedno kaj škodi in kaj ne. To vedo kvečjemo sistemski biologi. Pa še to ne popolnoma, ker je do zdaj bilo narejenih krepko premalo študij.

Primer na opicah:
Ko opice zaužijejo veliko količino soje se dogajajo pri ženskah in pri moških popolnoma različne stvari.
Na ženske deluje dobro, saj imajo manjšo dovzetnost za raka, pri moških pa soja vzpodbuja agresijo.
Pri zelo velikih količinah soje se je moški samec postavil v kot in pretepel vsakega, ki je prišel blizu.

Gre se pač zato, da je človeško telo hudo hudo zakomplicirano.
Zato ne moremo enostavno govoriti o nečem, ki je absolutno zravo in o nečem, ki je absolutni škodljivo.
Hrana in njene proteine, gene, sladkorje je treba gledati na niviju organizma. Na vseh pomembnih nivojih: transkriptomika, proteomika, metabolomika.

Gre se pač zato, da je pametno zaužiti normalne količine hrane. Torej določenega tipa ne preveč in ne premalo.
Pa čeprav je bila v evoluciji prehrana precej neraznolika. (sej z boljšo prehrano se je življenska doba zelo dvignila)

Mastna prehrana je NUJNA za nas. Tako kot so to beljakivne in sladkor. Ampak vse v svoji meji.


Luka:
->Prenažiranje ni nič hudega, če boš zvečer manj pojedel

Jah, to ne drži. Če vzdržuješ neko redno koncentracijo sladkorja v krvi bo telo normalno porabljalo energije.
Če se boš pa enkrat napokal bo jo pa shranilo in potem začelo stradat in šparat z energijo. Of tu tista mordrost, da jej več obrokov po malem.
Odvisno kako zaužiješ 2000 kalorij dnevno - v enem primeru jih telo porabi 2000, v drugem pa morda le 1700.


->Skupno mora hrane še zmeraj bit isto kot če bi jo razporedil na več obrokov.

No, to nebo držalo. Čeprav na prvi pogled zgleda povsem logično.


->kolikor vem se debelost veča v vseh razvitih državah.

Da, vedno boljša in bolj kalorična hrana obstaja.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

Aja, pa še nekaj.
Če ješ manj - ravno toliko kot rabiš, je možno živeti tudi do 30% dlje.
Gre pa se zato, ker s tem telo dobi veliko manj prostih radikalov in se najverjtenje celice ne uničujejo tako hitro. Celice pa imajo le določeno število delitev. Treba je pa še povdarit, da to nima veze, če te povozi avto ali pa če dobiš srčni infarkt.

->Zdrava hrana ni poceni, še posebej beljakovinska hrana

Meso, skuta, jogurt, ribe?!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

kekz ::

Moj brejnstorming o tej temi:

- časih so jedli tako, pa jim ni nič manjkalo, danes jemo drugače in smo vsi bolni ...
Ja, včasih so jedli (za današnje pojme) napačno in je bilo vse OK, ker je bila življenjska doba samo 30 (40, 50 let).
Danes je 80 let in smo takrat pač dotrajani.
Živali v ujetništvu živijo dlje od tistih v divjini...

- Včasih je bilo manj raka in drugih bolezni zaradi bolj zdrave in bio prehrane...
Tudi danes je manj raka in drugih bolezni do 40 ali 50 leta. Večina tegob pride kasneje, ki jih statistika včasih ni mogla zajeti.

Zaradi naštetega jaz ne verjamem, da je samo bio hrana sploh in oh, "navadna" pa sucks.
Komaj čakam na GSO zrezke, ker če bi jaz sam moral skrbeti za svojo mesno hrano, bi ali umrl od lakote ali postal vegeterijanec (kar po naravi nisem).
A ne bi bilo fajn, če bi zrezki in svinjska rebrca zrasla na drevesu. :D
Čeprav je tudi res, da sem ljubitelj mediteranske prehrane (grška, italijanska, ... - veliko pisane zelenjave) in nimam nič proti krajšim brezmesnim obdobjem.

Kolikorat na dan jem? 1x!
Ali je to zdravo ali ne, me vprašajte čez 40 let. :D


Pršut pa špeh, panceta, umes pa še kak šalam ... 'n pa dva paninčka z mortadelo ... :P

Luka Percic ::

Jah, to ne drži. Če vzdržuješ neko redno koncentracijo sladkorja v krvi bo telo normalno porabljalo energije. Če se boš pa enkrat napokal bo jo pa shranilo in potem začelo stradat in šparat z energijo. Of tu tista mordrost, da jej več obrokov po malem. Odvisno kako zaužiješ 2000 kalorij dnevno - v enem primeru jih telo porabi 2000, v drugem pa morda le 1700.


No, govorim na dnevnem nivoju.
In kolikor vem, telo če zavziješ preveč hrane, le to prišpara, ter ne porabi vseh kalorij. Najbrž še vedno več kot jih potrebuje, ampak ne vseh.
Zato če večkrat veliko jemo, moramo tudi na vc- večkrat, če se pa enkrat nažrjemo, ter potem nič ne jemo, negremo na vc dokler kaj ne zaužijemo (pustimo tukaj večdnevna stradanja).

Hočem rečt, da imo telo samo precej dobro razporeja zaloge, vsaj na dnevni bazi.

Se motim?

_marko ::

->Hočem rečt, da imo telo samo precej dobro razporeja zaloge, vsaj na dnevni bazi.

Telo začne kurit zaloge, ko je pade cuker v krvi.
Obenem takrat začne šparat.

Torej v tem primeru kuri zaloge in špara.
Če bi se pa te zaloge porazdelile po celotnem dnevu pa telo nebi rabilo šparat in bi neto pokurilo več kalorij.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

snow ::

Japonci iz otoka Okinawa živijo zelo dolgo. Eden izmed vzrokov naj bi bila tudi prehrana: http://en.wikipedia.org/wiki/Okinawa_diet.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Vajenc ::

Zanimivo je, da ljudje živimo povprečno vse dlje kljub temu, da nas dnevno obveščajo o škodljivosti moderne prehrane. Ta velike ribe imajo preveč živega srebra (čeprav naj bi se ta hitro odvajal iz telesa), ponve iz PFOA (Teflon) naj bi s svojim zaščitnim premazom tudi povzročale raka (se vprašaš, kaj je manj zdravo, zažgan ali lepo spečen jajc), cvrtje je sploh cel bavbav, alpsko mleko maši žile, voda iz pipe + Zala ima preveč toksinov, pa razna barvila in ostali E-ji ... V povezavi s temi strahovi se omenja povečan pojav avtizma in drugih nevroloških motenj, levkemije, moteno delovanje ščitnice, ledvic in jeter ... Kako je zdej s tem? A je to res tako hudo?

Kot zanimivost. V nekem članku National Geographic-a sem prebral, da se je avtor članka šel pregledat na nek zelo drag test kemijske analize krvi. Med drugim so mu v krvi odkrili visoko vrednost neke snovi, ki se uporablja kot zaviralec gorenja. Prišli so do ugotovitve, da je to "fasal" na avionih, kjer je vsa plastika in blago prepojeno s tem zaviralcem gorenja. Hmm, enih stvari res bolje, da ne vemo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

Karaya 52 ::

Pomoje ne morejo učinki neke hrane veljati absolutno za vse ljudi. To sklepam na sebi, v otroštvu sem pristal v bolnici zaradi mleka. Diagnoza, vnetje črevesja. Seveda se v stvar poglobiš ko te zadene, bral sem kar precej na to temo, in glede mleka je pisalo, da evropejci nimamo istih encimov za razgradnjo kot nekatere druge rase. V nadaljevanju je pisalo da mleko ni več isto ko pride v stik z zrakom, torej, dojenje je nekaj drugega kot molzenje v posodo. To kar se tiče mleka.

Drugače pa imam srečo, da dobim veliko hrane iz okoliških kmetij. Svež sir in kruh... ni bolšega. :D Poleg tega vem kako živino na tisti kmetiji prehranjujejo. Morm pa rečt da je hrana v trgovinah napram hrani s kmetije katastrofalna. Sploh se to pozna pri skuti in kruhu, praktično pri vsem. Kruh se recimo ne posuši v dveh dneh. Če bi takšna bila bio hrana bi jo kupoval tudi če bi bila za 50% dražja.

poweroff ::

Verjetno vsi poznate film Supersize me, ne? No, nekje na skadinavskem so delali raziskavo in so ugotovili, da se ob prenažiranju "macdonalds hrane" nekateri blazno zredijo, drugi pa ne.

Glede hrane se jaz držim naslednjega recepta: predvsem veliko sadja in zelenjave. Čim bolj se izogibam raznim dodatkom in barvilom (med drugim tudi zaradi alergij). Hrana gledam, da je kalitetna - torej ne razni "mercator" ali "spar" napol gnili paradižniki brez okusa in z nizko hranilno vrednostjo, pač pa raje kupim zelenjavo na tržnici od kmeta, po možnosti takega, ki se ukvarja z bio predelavo (nekaj pa imamo tudi lastne proizvodnje).

Pomembno se mi zdi tudi, da piješ veliko vode (1,5 do 2 l na dan, po možnosti navadne ustekleničene vode), za geeka pa bi priporočil tudi nekoliko gibanja.


Sicer pa se mi zdi kakšno bolj sofisticirano kompliciranje s hrano nepotrebno.
sudo poweroff

jype ::

To je vse lepo in prav, ampak "zdrava kmečka hrana" v časih izobilja ni najbolj primerna za dolgoročno ohranjati zdravje.

O tem sem prepričan, ker je enostavno pojemo preveč - moji stari starši so dočakali razmeroma visoko starost, pri čemer so razlagali, da so večino življenja jedli polento pa mleko, razne kaše in kolikor so pridelali zelenjave (in seveda noben obrok ni pravi obrok, če ni poleg mesa v poljubni obliki), bistveno pa je, da so bili večino časa lačni.

Ne verjamem, da sodobna prehrana ubija sama po sebi, so pa nekatere reči bolj rizične kot druge, predvsem pa je narobe, da vsega pojemo preveč. Verjetno smo lačni in radi jemo predvsem zato, ker naše telo ni konfigurirano za življenje v izobilju.

Slišal sem, da je mleko zoprno predvsem za ljudi, ki niso iz krvne skupine B (in nimajo nekih encimov, kot pravi Master D.). Smiselno se tudi ujema svetovna porazdelitev te krvne skupine - v osrednji aziji, kjer je mleko na ogromni površini edina vsaj približno neoporečna pijača, je ta krvna skupina v ogromni večini, enako velja za avtohtone prebivalce ZDA.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

PacificBlue ::

Zanimivo. Sam sem sicer 5 let že vegetarijanec(jem sir, jajca,mleko)..mesa (tudi rib) pa seveda ne...počutim se izvrstno,,zbolim skoraj nič več..mislim da že res več kot leto,dve nisem imel niti prehlada..glede v zvezi z zdravo prehrano je pa tko,da sem že večkrat razmišljal kaj je narobe z to svetovno prehrambeno industrijo..konzervansi v hrani, razni dodatki,umetna barvila, kot da bi nas nekdo hotel čimprej spravit s tega sveta(vsak Evropejec naj bi pojedel 16 kg konzervansov na leto-zdaj se pa vprašajte a je to normalno)...ampak ne mislim razpravljat o kakih toerijah zarote..sam tk za razmislek...pa danes sem spet slišal da so morali umaknit s trga ne vem kolik tisoč Barbik...z svincem..seveda....ne morš verjet.
Drugače sem pa doma iz podeželja(Pohorje rulez) mamo doma kmetijo..velik zelenjave,sadja..tk da za sebe lahk rečem da jem zelo zdravo...
V glavne kar sem hotel povedati, je da zdrava hrana, bo vedno dražja zarad vremenskih sprememb-većjih stroškov in tako dostopna manjšemu krogu ljudi(bogatejšim)-govorim za razviti svet..kaj se dogaja v Afriki in drugod pa itak vemo...kakovost hrane se bo zmanjšala..saj je že zdaj v trgovinah na tk nizkem nivoju, da je že to skor podn...Tako da tisti, ki živijo v mestih,ki nimajo nekih možnosti, da bi si pridelali svojo hrano...tisti bojo po mojem še naj....., Pa dober tek!

poweroff ::

Samo po drugi strani se mi pa zdi živeti leto ali dve več ali manj nekako... vseeno.
sudo poweroff

jype ::

Ni problem v daljšem življenju, ampak v kvaliteti življenja v starosti.

Velika razlika je, če si kot starček zdrav in si sposoben skrbeti sam zase, se gibati na prostem in uživati poljubno hrano (v zmernih količinah, se razume), ali pa če te taka ali drugačna bolezen priklene na dom ali celo posteljo, če moraš biti ves čas na drogah, da ne čutiš bolečin in če posledično nisi več intelektualno sposben.

Ogromna razlika je tudi v stroških, ki jih v enem in drugem primeru predstavljaš za zdravstveni sistem.

Vajenc ::

Pomanjkanja hrane v EU ni! Še preveč jo je in prepoceni je, kmete pa države vseeno subvencionirajo ... Mi ne znamo delati s hrano. Vsak dan se v SLO vrže stran veliko ton nekupljenega kruha + nevem koliko neporabljenega že kupljenega. Če bi spremenili način dobave kruha in spoštovanje do njega, nam nobena toča nebi dvignila cene le tega. Sicer malo offtopic, ampak to tudi spada v kulturo prehranjevanja.
Edit: odgovor se nanaša na VivariumTech-ov post

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

kekz ::

Domače/nedomače?
Nekoč sem poslušal radijsko oddajo o kvaliteti svinjine. Gost v studiu je bil en strokovnjak za mesno predelavo (mislim, da iz ene pršutarne).
Njegov point je bil, da je domača svinjina zanič. Preveč zamaščena, polno nekih neželenih substanc itd. Povsem neprimerno za pršute, ki zahtevajo rejo v kontroliranem obratu (=specializirani farmi).

mikena ::

- jajca (holesterol), več kot 2 na tedn en smeš. LARIFARI. Oxfordska študija je pokazala, da lahko zdrav človek poje tudi do 7 jajc na teden, ker vsebuje določene kisline, ki tudi zbijajo holesterol.

- krompir (malo kalorij), velik mineralov, vitaminov, zdravo za srce.

- paradajz - uuuu vleče stroncij iz zemlje. Dejte mir, sej ma lutein pa ene kup uporabnih zadev.

- meso - o tem raj nebi. Če mi bo kak vegetarijanec pričal, da nemasten konjski/puranji zrezek občasno ni zdrav, si greva lahko takoj srce/krvno sliko primerjat.

- Ribe - ja vse majo težke kovine, zato pa sredozemski narodi tako dolgo živijo. Poglejte koliko pojejo severnjaki lososa, ki je tam v severnih vodah močno radioktiven, pa primerjaj njihovo z našo življenjsko dobo.

- Mleko in potegavščine mlečne industrije. Mleko redi in maši in ne vem kaj. Tisti, ki spijejo vsak dan en mlečen napitek, so bolj suhi kot tisti, ki pazijo. Poglej francozinje in njihove polnomastne sire :D

- prenažiranje - Luka Veliki, to je neumnost. Če ti ješ več manjših obrokov, ti dela bolj presnova, tut če poješ več, če pa ješ 1 obrok, ti pa teklo skladišči in ti gre v maščobo. Ti se kar prenažiraj, boš mel neurejene hormone in prej ali slej boš mel težave.

- sol in nasploh minerali so potrebni, posebej v poletnih mesecih.

Luka Percic ::

Še preveč jo je in prepoceni je, kmete pa države vseeno subvencionirajo

In hkrati omejujejo konkurenco iz tretjih držav/Amerike.
Tako da hrana pri nas seveda je dražja kot bi lahko bila. Imo precej.

Vsak dan se v SLO vrže stran veliko ton nekupljenega kruha + nevem koliko neporabljenega že kupljenega.

In?

Če bi spremenili način dobave kruha in spoštovanje do njega

Aha, zdej moramo že kruh spoštovat. Pa molit k njemu?

Če bi ga manj pojedli, bi proizvajalci propadali, dokler jih nebi bilo približno ravno prav za manjše povpraševanje.
Kdor pa misli da se ostanke splača vozit v Afriko, naj pomisli še enkrat.
Letala niso zastonj, vzdrževanje letališč pa še manj.

PacificBlue ::

Cameron

neumnosti klatiš...pa pojej ti vsak dan eno jajce..boš videl kak se boš ob koncu tedna počutil..

pa da je konjski/puranji zrezek občasno zdrav..a večino časa pa ni?

pa da je sol zdrava v poletnih mesecih..pa ja veš da sol odvaja vodo iz telesa..

EH...tule je en dober članek na temo nezdrave prehrane. tule

Daedalus ::

In?

Neporabljen (neprodan) kruh je strošek. Ki dviguje stroške proizvodnje/prodaje, kar se odraža na končni ceni. Vsaj eni opozarjajo, da je pri nas v veliki meri za visoke cene kruha krivo tud to. Pri nas IIRC trgovci neprodanega kruha ne morejo vrnit dobavitelju in ga pol pač "zaračunavajo" kupcem.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

mikena ::

@VivariumTech:

Model, moraš se najprej malo izobrazit preden pričaš take.
Sol jo poleti nujno potrebna, saj s potenjem izločiš večino elektrolitov in to vodi k slabšemu zdravju, saj reakcije v celicah ne delujejo pravilno. Zato je potrebno sol nadomeščat. Se pa strinjam, da se da skozi ostal del leta sol nadomestiti z ustreznimi začimbami.

Kar se tiče mesa: ne, ni zdravo vsak dan, pa reci kar hočeš! Obstajajo še drugi viri beljakovin - stročnice, ribe, sirotka, soja, skuta, mlečni izdelki itd. Kar se tiče jajc: jajce pojem skoraj vsak dan, in brez skrbi da potrošim z ustreznim telesnim naporom ves tisti holesterol in še kaj. Počutim se odlično.

Citiraj New scientist ali pa kako dietetično revijo, ne pa zakompleksanih Pozitivk :\

Vajenc ::

Luka, sedaj velike pekarne spečejo kruh že v zelo zgodnjih jutranjih urah (1-2 zjutraj) in ne vedo koliko kruha se bo prodalo, zato vsak dan mečejo stran veliko ton kruha, nekaj se ga sicer reciklira v drobtine in še kaj, vendar se ga še vedno veliko vrže stran (kar ni dobro ne za podjetje ne za nas). Tudi mi porabniki ga včasih kupimo preveč (vsaj jaz). Naj bo dražji in posledično dragocenejši za nas. Bo več pšenice za testenine ostalo.
Edit: sem delal še nekaj zraven, tako, da nisem videl Dedalov odg.

Kruh ni potrebno malikovat. Sem pa prepričan, če bi bil tako drag kot meso, da bi 2X premislil preden bi ga pol pustil na talarju. In če bi Afrika tudi imela tako omejavanje konkurence kot v EU, bi že zdavnaj rasla največja žitna polja prav tam.

Moje mnenje je, da moramo jesti zmerno in raznoliko. Ni tako pomembno, da je hrana bio oz. gensko nespremenjena. Važno, da zaužijemo dovolj ogl.hidratov, beljakovin, vitaminov, mineralov, balasta ..., tako kot so nas učili že v osnovni šoli. In za kvaliteto življenja ni pomebno, da je kruh tako poceni in meso tako drago. Bolje bi bilo, če bi si lahko vsak privoščil v zmernih količinah meso in prilogo, Kruh ;), sadje in zelenjavo in za povrh še nekaj sladkega. Pa ne mislim spet nekaj politizirat in primerjat vloženo delo in nevem še kaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

PacificBlue ::

Cameron

Ne skrbi o mojem znanju..predvsem glede prehrane..imam zelo bližnje sorodnike ki že dolgo delajo v zdravstvu...
Pa narobe si me razumel..jaz sem vegetarijanec..ne jem mesa spljoh..jaz sem samo izpostavil tvoje slabo argumentiranje dejstev..kao zakaj bi bilo meso samo občasno zdravo večino časa pa ne?je ali ni....nekateri se res ne morete zjasnit glede tega,,,,

pa vidim da si članka na pozitivkah sploh nisi prebral...škoda...kako moreš potem nekaj argumentirat če tega nisi doživel/prebral...preberi ga in to v celoti..ti priporočam za tvoj lepši jutri:)

BigWhale ::

> - sol in nasploh minerali so potrebni, posebej v poletnih mesecih.

Seveda, v zmerni obliki, vendar je dandanes prakticno povsod dodana sol. Uporablja se jo kot konzervans, kot zacimbo, dodatek jedem. Da bi kaj pretirano moral skrbeti za dodajanje soli ni potrebe, ce se normalno prehranjujes. :)

5pellfire ::

neumnosti klatiš...pa pojej ti vsak dan eno jajce..boš videl kak se boš ob koncu tedna počutil..


jaz jih ponavadi vsak dan vsaj tri ali štiri pa mi nič ne fali ...fali ...fali ...fali:D
čez 14dni mislim začet z ketonsko dieto tako da bo št. jajc nekje 10 na dan ...od tega vsaj 6 celih

holesterol pa imam samo rahlo povečan ... 5,82 ....za kar je lahko miljavžent drugih razlogov

PacificBlue ::

aja...........ma ti si verjetn fenomen!

kekz ::

Ni tako pomembno, da je hrana bio oz. gensko nespremenjena.

Zakaj le? Saj GSO ohranja okolje.
Ker so GSO odporni proti škodljivcem, je treba v okolje zmetati dosti manj strupov.
Samo predsodkov se moramo znebiti. Saj to je pa najtežje.

5pellfire ::

aja...........ma ti si verjetn fenomen!


verjetno ja

in zakaj naj bi se slabo počutil če vsak dan poješ jajc ali dva ali celo več ...utemelji prosim

PacificBlue ::

Saj pravim da,ti se verjetn ne počutiš slabo ker si fenomen...joke..ma ne pravim vsaj zase da bi se počutil slabo če bi pojedel tolik jajc je pa znano a ne da jajca povečujejo vsebnost holesterola v krvi...pa veš razlika je če ti poješ 1 ali 2 jajce na dan kot pa 4 ali 5..pa vpraši tiste, ki imajo povišan holesterol(aja opa si ti tukaj zraven)-pa 5.82-to ja ni rahlo povišan..a si si kaj krvni pritisk že meril? .....tole je iz ezdravje.com:

Kdaj govorimo o povečani vsebnosti holesterola v krvi?

Kadar je v krvi preveč holesterola (hiperholesterolemija), se začne kopičiti v žilni steni. Hiperholesterolemija je eden od najbolj ogrožajočih dejavnikov za hiter nastanek ateroskleroze.

Vzroki za povečano vsebnost holesterola v krvi so lahko prevelik vnos s hrano, razne bolezni (npr. sladkorna bolezen, bolezni ščitnice), nekatera zdravila. Posebej huda je hiperholesterolemija, ki je posledica genske okvare. Pri tej lahko zaradi srčnega infarkta umrejo že otroci.

Vsebnost holesterola v telesu je skrbno nadzirana. Njegovo nastajanje in odstranjevanje iz telesa je pri zdravih ljudeh uravnano tako, da ne pride do kopičenja. Pri določenih prirojenih okvarah (dislipidemijah) pa pride do motenj v njegovem nastajanju ali odstranjevanju in takrat lahko v krvi zaznamo prevelike količine holesterola.

Zaželeno je, da bi bilo:
skupnega holesterola manj kot 5 mmol/l,
holesterola LDL manj kot 3 mmol/l,
trigliceridov manj kot 2 mmol/l,
holesterola HDL več kot 1 mmol/l (še bolje, za ženske več kot 1,4 mmol/l, za moške več kot 1,2 mmol/l).

5pellfire ::

Holesterol v krvi ni enak holesterolu v hrani. Le nekje 30% ljudi je občutljivo na holesterol v hrani ...i.e.
kar pomeni da se jih holesterol v krvi znatno poviša na račun holesterola zaužitega s hrano. Kot najbrž
veš na raven holesterola v krvi vpliva zeloo veliko dejavnikov ...eden večjih je stres, količina nasičenih
in trans maščob v hrani, itd...

krvni pritisk/sladkor/trigliceridi vredu ...hvala, da si vprašal:D

zile ::

Da prinesem v debato še malo zmede, sem našel iz enega foruma tole:
SADJE- IDEALNI OGLJIKOVI HIDRATI ZA OBILICO MAŠČOBNIH ZALOG

Še vedno je veliko vprašanj o fruktozi, sladkorju, ki se nahaja v sadju, a še vedno je premalo pravih odgovorov.Tukaj vam bom razložil malo več o tem. Preveč primerov je, ko z nepravilno prehrano ljudje uničijo ves vložen trud v fitnesu.
Problem je zelo enostaven. Fruktoza se v jetrih pretvarja v maščobo. To je v bistvu vsa znanost. Nekateri govorijo, da je fruktoza zelo vredu, ker ima nizek glikemični indeks (kar je tudi res) in zato ne dviguje insulina. Na podlagi tega jo predlagajo tudi mnogim športnikom. Ampak glavni razlog, da ima fruktoza nizek GI je ta, da fruktoza izhaja iz jeter že kod maščoba in ne kot ogljikov hidrat.
Lahko še kdaj pa kdaj pojeste kak košček sadja brez da bi izgubili prigaran izgled? Seveda lahko! Ampak večina fitnes vsmerjenih ljudi želi zadržati izgled trebušne stene brez oblog. Profesionalni bodybuilderji naprimer, želijo več kot to – oni želijo popolno telo, brez grama maščobe pod kožo. Moram pa dodati še, da je sadje nasplošno zdrava hrana, bogata z vlakninami, vitamini in minarali ter z zelo malo maščobe. Ampak zamislimo si sadje kakor »naravno čokolado«, saj v bistvu sadje to je. Torej če je vaš cilj zgradit popolno mišičasto in definirano telo, preprosto morate zdržati brez čokolade.
Dokazov za to ne iščite v neki študiji oziroma knjigi, ampak posvetite pozornost praksi. Dolgo časa je bilo to nerazumljivo. Vse kar smo znali je bilo to, da nas nekatera hrana naredi debele, medtem ko nas druga popelje do zapeljivega telesa.
Da vam stvar še bolj slikovito predstavimo, smo naredili test. Vzeli smo bodybuilderja ki se pripravlja na tekmovanje.Njegov procent maščobe je zelo nizek, nekje 3-5 %. V tej situaciji je njegova koža tenka kot papir, vidna je vsaka mišica in izgleda, kot da kože sploh ni. V takem stanju je vsaka sprememba vidna, zato so bodybuilderji idealni za naš test. Ti profesionalci si vsakodnevno merijo nivo maščobe, telesno težo, vnos kalorij...nič ni prepuščeno slučaju. Znana je ustrezna količina kalorij za obstoj željene forme. Torej če se njegova forma in teža ne menjata, je vnos kalorij enak potrošnji kalorij.
No, sedaj pa umaknemo 300 kalorij ogljikovih hidratov iz njegove prehrane v obliki riža in jih zamenjamo z identičnim številom kalorij v obliki sadja. Njegov skupni vnos kalorij ostane isti, prav tako procent beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Trenira še vedno po enakem programu. Edina zamenjava je oblika OH, riž za banane.
Pričakujete da bo njegova telesna teža in procent telesne maščobe ostal enak, je tako?
Presenečenje, bodybuilder začenja pridobivati maščobo. Tako nadaljuje par tednov in izgled je vse slabši. Zdaj pa umaknemo sadje in vrnemo nazaj riž, torej vrnemo se k originalni dieti. Uganete kaj se bo sedaj zgodilo? Začel bo izgubljati maščobo. Neverjetno, vendar tako je.
Vrnimo se nazaj k sadju. Zakaj je sploh važno kakšno hrano jeste? Kaj ni vseeno kakšno hrano jemo samo da je skupen seštevek kalorij enak naši potrebi? Tu večina, ki želi shujšat zgreši. Mislijo namreč, da bodo avtomatsko z nižanjem kalorij izgubili na telesni teži. To je točno, ampak izgubili boste, kar ne želite. Če drastično zmanjšate vnos kalorij, bo 50% izgubljene teže iz mišičnega tkiva. Ljudje nočejo razumeti, da je vrsta hrane prav tako važna, kot število kalorij ki jih vnesejo v telo. Pri tem je ključnega pomena kemijska sestava, ki ima različne vplive na telo. Vsa hrana je gorivo za vaše telo, ampak ali je važno kak tip goriva uporabljamo? Poskusite v vaš avto namesto bencina napolniti rezervar z kerozinom. Ne gre, ne! Če hočemo, da motor dobro dela, mora imeti ustrezno gorivo. Problem s fruktozo je naslednji – telo nima ustrezne encimske mehanizacije, da bi pretvorilo fruktozo v glikogen, zato predstavlja težko delo za jetra. Fruktoza enostavno obhodi encim fosfofruktokinaza-I (PFK-I), ki je odgovoren za pretvarjanje OH v energijo. Fruktoza preskoči kontrolno točko, ki ureja ali bo sladkor skladiščen kot glikogen ali kot maščoba. Kompleksni OH, kakor riž, ovseni kosmiči, krompir...se pretvarjajo v glikogen vse dokler se rezerve ne napolnijo. Fruktoza pa se direktno pretvarja v maščobo in je spuščena v krvne tokove da bi bila skladiščena kakor maščobna celica. Bum! Dobili ste dozo maščobe. Ampak škoda se ne konča tukaj. Preostanek fruktoze se skladišči v samih jetrih v obliki glikogena. No, to je vredu, rekli boste »napaka!« Jetra potem, ko so rezerve glikogena polne razmišljajo tako:«Imam potrben glikogen ki ga lahko skladiščim tako da naslednji OH ki pride pretvorim v mast« Fruktoza skladišči glikogen v jetrih namesto v mišičnem tkivu, kar privede v stanje za skladiščenje maščobe. To je pa ravno to kar si najmanj želimo. Fruktoza namreč ne more polniti mišičnega glikogena, tako da če smo na dieti bogati s sadjem naša jetra postanejo zasičena in pretvarjajo celo kompleksne hidrate v maščobo brez da bi kdaj napolnila naš mišični glikogen. Sledi naslednje: OGLJIKOHIDRATNA NOČNA MORA!
Fruktoza je zato najslabši izvor OH za bodybuilderje ki si ga lahko omislimo. Naj še enkrat opomnim, da vse to ne pomeni, da moramo takoj eliminirati sadje z naše prehrane, nasprotno, ampak definitivno ne norite za velikimi količinami sadja.
Zagotovo je treba pozabiti na diete, katere svetujejo, da za zajtrk in čez dan pojemo velike količine sadja.
Torej, pazljivo izbirajte vaše OH če želite suh in čvrst trebuh, če pa že želite uživati sadje potem izberite pomaranče, grenivke,…ker to sadje vsebuje veliko glukoze, katera za razliko od fruktoze lahko veliko pripomore k našem izgledu.

PS: Nekje se slišal, da je pri vnosu hrane priporočeno 4:3:1 razmerje (OH, B, M) v gramih na kilogram telesne teže posameznika. Če je to res, pa ne vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()

PacificBlue ::

5pellfire

Ni za kaj. Me skrbi za dobrobit drugih.

Drugače pa si mogoče že razmišljal, da jajca zaužiješ tudi recimo če ješ pecivo, sladice, sladoled itd..?

Raje pojem kakšno jajce manj, pa kak keks več.:D

hooger ::

da bi živel dlje samo zaradi "zdrave" prehrane se mi zdi malo naivno. Veliko več je odvisno od načina življenja. Sam jem tisto kar imam rad. Veliko mesa (vseh vrst - tudi rdeče, čeprav pravijo da je smrtno nevarno), zelenjave ne jem veliko (krompir, solate, korenje, paprika).

Veliko bolj se mi zdi pomembno ukvarjanje s športom ali vsaj (vsakodnevna) rekreacija. Nobena hrana ni tako škodljiva, da je šport ne bi premagal.

PacificBlue ::

Hooger

Se strinjam s tabo glede športa-..no sicer jaz mesa ne jem in si "želim" da bi bilo takih čim već..ampak jebi ga ...vsak je gospodar svojega telesa in lahk z njim dela kr hoče..jezi me sam to ker pozabljamo skoz kake stvari grejo živali preden dobiš meso na mizo..mamo kmetijo doma in sem pomagal očetu večkrat pr prevozu bikov do klavnic in verjemte da kar se tam not dogaja ni človeško...zato sem pa vegetarijanc zdaj...

zile ::

Se pravi, da si v bistvu vegeterijanec postal ,samo zaradi tega, ker s videl kaj se v klavnicah dogaja. Pa ste potem nehali z vzrejo bikov in krav ?

jype ::

Se ne strinjam glede športa. Ne glede na to kako se giblješ ne more biti vseeno s kakšno packarijo se bašeš.

Le tveganje je manjše, če se ukvarjaš s športom, ampak ne tako majhno, kot če paziš, kaj ješ.

PacificBlue ::

Ja glavni vzrok je bil v temu ja, ko človek vidi to.....po mojem tisti mesarji k not delajo niso čist 100%. mamo doma kmetijo..ja še oddajamo bike in imamo koline..ampak jaz pr tem ne sodelujem..ne morem..

Sicer oče dela to velik bolj humano(z pištolo-in ne meri slabo) ampak k vidiš da v klavnicah napol žive bike oddirajo ..pol ti pa mine do vsega...
Je pač človek takšen,da raje misli na svoje užitke..

hooger ::

@jype

kaj je zate pacarija? Kako se paziš kaj ješ?

hočem samo povedat, da če ješ vso hrano v normalnih količinah in se redno ukvarjaš z rekreacijo ni bojazni da bi se ti slabo godilo (v veliki večini).

darian ::

Razmerje obroka kar se sestave tiče mislim da odgovarja nekje 40% OH, 40% Beljakovin in 20% maščob.

jype ::

In 95% neprebavljivih snovi.

hooger> kaj je zate pacarija? Kako se paziš kaj ješ?

Se ne, skušam samo paziti, da ne jem preveč. Skoraj vsak dan dobim na mizo cel svinjski zrezek, pohanega piščanca, kilo krompirja in govejo juho, pojem pa samo par grižljajev in imam dovolj.

Kulturna pogojenost prehrambenih navad je po mojih izkušnjah hud problem - še posebej starejše je zelo težko prepričati, da je malo hrane _dovolj_ hrane in da je več hrane _preveč_, še posebej ko gre za hrano, ki ne vsebuje skoraj nobenih vlaknin.

Matev ::

včasih je človek preživel če je jedel kalorično hrano

sedaj je ta informacija zapisana v naših genih

in si želimo jesti kalorične big-mace, pizze...

karkoli kar ima kalorije

pač imamo trajni pečat v genih

milijone let smo to lastnost ustvarjali

sedaj je pa zgolj kakih 10-20 let ta lastnost postala prekletstvo

Meizu ::

Torej, še pet miljonov (5 000 000) let moramo počakat, pa bo vse ok :)) 8-)

Matev ::

mogoče niti ne
kar je debelost nekaj kar človeka niti ne ovira tako zelo pri razmnoževanju

kekz ::

Soj cajt, dragi moji, aaa ja blo pej takuo,
so te meli za bolanga, če s'ih jemu mejn ku sto.
Taprav djec je muogu mjet narmanj studvejsti kilu,
an je lohkor, ma ne da b`se silu, pojeu pu prasca tako počres.

(Iztok Mlakar) :))

darian ::

Kar se tiče fruktoze in sadja:

Fruktoza se v jetrih pretvarja v glikogen ki se potem sprošča kot glukoza v kri za vzdrževanje nivoja krvnega sladkorja med obroki.
ŠELE PREVELIKE KOLIČINE FRUKTOZE ( tam čez 80 g dnevno to pa je okoli 1.5 kg in več sadja ) bi se lahko začelo pretvarjat v maščobe, ob totalni neaktivnosti.

(nisem avtor tega, vsekakor pa verjamem da je tako.. p.s. upam da avtor nebo zameril)

Ejsi_Disi ::

Ej tu je bil pej god za našga Franca Frančeškina. :D

Kolk so vam v Ljubljan svinsko cene nabil za jurčke. 8-O Z našo sva jih pa za vikend 10 kg prnesla. Z lahkoto. Pa še bio so.
Rock n' roll ain't noise pollution!

marsovcek ::

Menim, da enostavnega odgovora na vprašanje o zdravi prehrani ni. Metabolizem je prav tako določen v genih in se med posameznimi ljudmi precej razlikuje.

Ključ je po moje uravnotežena prehrana z nekaj OH, beljakovinami, malo maščob ter precej sadja in vlaknin. Zakaj? Sadje poleg "grozne" fruktoze vsebuje številne vitamine, minerale & mikroelemente ter tudi vodo. Po mojih izkušnjah se namreč v sodobnem tempu življenja pozablja ravno na zadosten vnos tekočine, kar vodi v slabo počutje,... Vlaknine so pomembne za boljšo prebavo (dolgoročno zmanjšana verjetnost bolezni debelega črevesa).

Glede bolezni: rak je zelo širok pojem in tudi za posamezne vrste kljub številnim raziskavam ni najdenega enostavnega vzroka. Hrana ga sama po sebi verjetno ne more povzročati, lahko pa olajša nastanek, predvsem v kombinaciji z življenjskim slogom / okoljem. Nenazadnje: v pixnah hrane so E-ji, pa konzervansi,... kaj je pa v vsehmogočih gaziranih pijačah? Kaj pa zrak okrog nas?
Nekatere druge bolezni so jasno povezane s hrano, npr. hiperholesterolemija, divertikuloza deb. črevesa, povezava je tudi s povišanim krvnim tlakom, diabetesom,... Debelost je po zadnjih klasifikacijah tudi bolezen, predvsem ker za sabo potegne številna druga stanja (omenjena višje), ki bistveno skrajšajo življenje/njegovo kakovost.

Knjige o zdravi prehrani in dietah so po moje bolj modne muhe, kot kaj uporabnega. Pred kratkim sem nekje bral kritiko ene take zadeve, kjer (ameriški) avtor navaja primere ljudi iz skandinavskih dežel, ki so bili pijanci in ob zmerni prehrani živeli 200 let :\ .
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Moj jedilnik za nižanje holesterola (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13125238 (22655) stara mama
»

Pomanjkanje krvi - skupna 0+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5811235 (8974) @nny

meso je kul (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1078373 (7258) Gandalfar
»

Nasvet - prehrana pri hujšanju s treningom (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
697729 (6504) THX 1138
»

Bomo vse tipe krvi pretvorili v 0?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
345201 (3647) wifi4all

Več podobnih tem