Slashdot - Znanstveniki so prvič uspeli dokončno najti vodo na planetu, ki ni del našega Sončevega sistema. Vodo poseduje plinski orjak HD 189733b v ozvezdju Lisice, ki je podoben našemu Jupitru, le da kroži bistveno bliže svoje zvezde. Dokaz so našli med prehodom planeta čez svojo zvezdo z opazovanjem oddane svetlobe v IR-spektru. Kljub temu ne pričakujte življenja, saj vodna para z 1000 K nekako ne sodi v najožji krog favoritov. Klik!
Mah voda je marsikje v našem osončju. To ni več nobeno vprašanje že nekaj časa. Malo večje odkritje bi bilo če bi kje na ali pod površjem našli vodo v tekoči obliki.
Glede tega izvenzemeljskega življenja imam jest dtrugačno mišlenje. Zakaj bi moralo bitje rabt vodo in taka sranja... Zakaj bi mogli mi to bitje sploh zaznat z očmi.
eh, a je kdo opazil en vzorec Par 100 let nazaj je bila zemlja ravna in pika. Se ni noben preveč ukvarjal s tem. NO, nekdo se je le in dons vemo, da je zemlja okrogla. Še nedolgo nazaj s(m)o bili prepričani, da vode drugje pač ni. In jo je najdejo. Danes so prepričani, da smo sami v vesolju in kaj se utegne zgoditi ju3 ...
valda življenje obstaja tudi v ektremnih temperaturah...npr nevem kok kilometrov podvodo kjer so vrelci (tudi kompleksni organizmi) ali pa pri navadnih vrelcih na površju, kjer najdeš polno bakterij.
Drugače pa, kakor sem gledu na discovery science, ima nasa načrt it na europo, luno jupiterja, kjer bojo bojda z uporba jedrskega reaktorja (pač vroča konica) prebil led, da bojo lahko pol raziskal, če je kakšno življenje tam v globinah, namreč sumijo da zna bit v središči toplo.
valda življenje obstaja tudi v ektremnih temperaturah...npr nevem kok kilometrov podvodo kjer so vrelci (tudi kompleksni organizmi) ali pa pri navadnih vrelcih na površju, kjer najdeš polno bakterij.
Dajte si že dopovedati, da ko enkrat imaš življenje, se le to lahko prilagodi na življenje v težkih razmerah. Življenje pa tam NE MORE nastati.
>Drugače pa, kakor sem gledu na discovery science, ima nasa načrt it na europo, luno jupiterja, kjer bojo bojda z uporba jedrskega reaktorja (pač vroča konica) prebil led, da bojo lahko pol raziskal, če je kakšno življenje tam v globinah, namreč sumijo da zna bit v središči toplo.
Glede novice, torej znajo odkriti vodo na vročih plinskih orjakih. brez, da bi meritev zmotila voda, ki je na bližnji zvezdi. (Tudi na Soncu je namreč voda) .
Valenti: in zakaj bi sla evolucija, na planetu primernem za zivljenje (se prav neki podobnega zemlji), kej drugace kot pri nas? Kar vidmo v starwars in podobnih sci-fi zadevah je sam pravljica.
Drugac pa tole kar odkrijejo je itk brezveze, ker je vse tok delc, da ne bomo nikol dosegl. Se to kar vidmo je zlo v zaostanku. Mogoce pa kdo par milijard svetlobnih let stran opazuje zemljo, pa se mu zdi nezanimiva, ker na njej ne opaz nobenga zivljenja :p pa tud ce bi ns hotu kdo pridt obiskat, ns ze zdavnej nebi blo vec (en od apokalipticnih scenarijev se bo ze zgodil v par stoletjih al pa desetletjih).
Superboyy: Prednost tega je da ko odkrijejo te plinske orjake, je velika možnost da je v istem osončju planet podoben našem oz. planet na katerem se lahko razvije življenje. Plinski orjaki pa počistijo večje komete, asteroide, pred trki v te planete na katerih bi se lahko razvilo življenje.
Nak, ti vroči orjaki ravno izključujejo možnost, da je v takem osončju kak zemlji podoben planet. Veliki plinasti planeti ne nastanejo tako blizu zvezde, temveč precej dalje stran in skozi miljone let zmigrirajo čedalje bliže. Pri tem iz osončja pometejo ves drobiž - asteroide, komete in vse manjše planete. Opica-wannabe-bakterije na zemljolikih planetih v takem osončju končajo bodisi v medzvezdnem prostoru ali pa v zvezdi...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
eh, a je kdo opazil en vzorec Par 100 let nazaj je bila zemlja ravna in pika. Se ni noben preveč ukvarjal s tem. NO, nekdo se je le in dons vemo, da je zemlja okrogla. Še nedolgo nazaj s(m)o bili prepričani, da vode drugje pač ni. In jo je najdejo. Danes so prepričani, da smo sami v vesolju in kaj se utegne zgoditi ju3 ...
Se strinjam! Ta vzorec jaz že ves čas omenjam v kakih "težkih" debatah. Samo ti to dopovej dolečenim osebkom na tem forumu, ki dobesedno verujejo v svoj prav, kot glavni argument pa se sklicujejo na t.i. Fermijev paradoks in niti nočejo dopuščati možnosti, da je lahko drugače. Kot v mnogih primerih v zgodovini človeštva, ko s(m)o živeli v zmotnih prepričanjih. Kot če bi npr. okrog leta 1900 trdil, da bo človek v dobrih 60 letih poletel na Luno, bi te proglasili za neumnega...
Se strinjam! Ta vzorec jaz že ves čas omenjam v kakih "težkih" debatah. Samo ti to dopovej dolečenim osebkom na tem forumu, ki dobesedno verujejo v svoj prav, kot glavni argument pa se sklicujejo na t.i. Fermijev paradoks in niti nočejo dopuščati možnosti, da je lahko drugače. Kot v mnogih primerih v zgodovini človeštva, ko s(m)o živeli v zmotnih prepričanjih. Kot če bi npr. okrog leta 1900 trdil, da bo človek v dobrih 60 letih poletel na Luno, bi te proglasili za neumnega...
Hakelc je samo, da več stvari odkrijemo, manjše so možnosti za življenje kje drugje.
Saj še ni tako dolgo nazaj, ko je bil obstoj življenja na Marsu in Veneri praktično dogma, v katero se ne sme dvomiti. No sedaj kaže precej precej drugače. Da je voda tudi drugje v vesolju, pa itak ni nikoli nihče zanikal. Pravzaprav je to znano že desetletja. Ne vem, zakaj je ta novica sploh pomembna.
Pa še to: Julesa Verna leta 1900 ni nihče razglasil za neumnega.
Bolj kot tale malenkost odkrite pare, je impresivno dejstvo, da dejansko lahko izmerijo kemično sestavo atmosfere planeta, oddaljenega par deset svetlobnih let. Ali pa da lahko izmerijo variacije radialne hitrosti zvezd z resolucijo 1 m/s, kar se pravtako uporablja pri iskanju planetov. In da celo kak planet uspejo neposredno posnet v ir spektru...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
K si glih ti: Drake equation. Praktično z vsakim novim odkritjem v astronomiji cifra pade še malo nižje, tako, da ne pozabi planet Zemlja je zelo redka izjema.
2)Pluton je bil enostavno PREKVALIFICIRAN v pritlikavi (dwarf) planet.
3)Debato o prekvalifikaciji je sicer sprožil na novo odkriti Eris, ki je večji od Plutona. Ni pa bilo to odkritje vzrok za prekvalifikacijo.
4)Vzrok za prekvalifikacijo je bilo neizpolnjevanje tretjega pogoja za definicijo planeta: "kandidat" mora biti dovolj gravitacijsko dominanten, da "požre" sosede in izprazni sosesko. Tako je potem sonce edino, ki bistveno vpliva na njegovo tirnico. Vsi ostali vplivi so zanemarljivi.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Ja res, mal sem se nerodno izrazil glede Plutona. Moj point pa mislim, da je bil jasen.
Kar se pa tiče 'drake equation-a', je zadeva "omejena" na našo galaksijo, kakor sem si jaz to na hitro in površno pogledal tisti link. Jaz sem imel v mislih celo vesolje. In če se že gremo matematiko: Recimo da je v naši galaksiji res ena sama Zemlja (naša). Se pravi, da je matematična verjetnost, da imajo tudi druge galaksije v povprečju vsaj eno "Zemljo", čeprav so le te redke. Galaksij je pa spet ogromno, tako da... Že iz samega verjetnostnega vidika ne verjamem, da je naša Zemlja edina "Zemlja" v celem vesolju.