» »

Trinajsto nadstropje v živo

Trinajsto nadstropje v živo

Slashdot - Čeprav se ideje o Trinajstem nadstropju ali Protokolu oz. njihovo udejanjenje trenutno zdijo futuristično nemogoče, pa se ameriška vojska z njimi resno spogleduje. Podjetje Simulex zanjo razvija nov program z imenom Sentient World Simulation (SWS), ki bo na superračunalnikih simuliral Zemljo, s tem da bo sinetično zrcalo realnega sveta z avtomatsko neprestano kalibracijo z informacijami iz resničnosti.

Z uporabo znanj psihologije in ekonomije naj bi SWS odgovarjal na vprašanja, kaj bi se zgodilo, če bi v določeni državi uničili vodovodno omrežje, sprožili puč in kako bi se ljudje odzivali na vrsto drugih stresorjev. Trenutno lahko simulirajo 62 držav, tako da osebke združujejo v skupke - za zdaj v razmerju 1:100. Končni cilj je simulacija vseh držav in njihovih prebivalcev v razmerju 1:1. Tako boste brezplačno imeli svojo kopijo v navidezni resničnosti, poroča Slashdot.

40 komentarjev

DaNg3r ::

Hehe. Spet novo ideja kako zatreti "sovražnike" ZDA. Najti njihove slabe točke in jih zatreti. Viva la demokracija.

edge540 ::

Haha če bi to imeli pred 5 leti bi na vprašanje kaj se bo zgodilo ob napadu na Irak verjetno odgovoril: Ljudje bodo vaše tanke pričakali z rožami>:D

Jumping Jack ::

Raptor001: Točno tako! In Bush bi namesto za lase privlečenega odgovora: "Irak sem napadel, ker mi je Bog tako naročil," (btw, res je to rekel!) lahko uporabil odgovor, ki bi v sodobnem času nekaj veljal: "Po izračunih SWS-ja je to optimalna odločitev." Sicer pa nikoli ni prepozno in verjetno bomo kaj takega lahko kmalu slišali - mogoče že ob napadu na Iran.

Vsekakor je takle sistem zelo priročen, ker tako za napačne odločitve niso več krivi ljudje, ampak računalnik... :\

Icematxyz ::

Zaupati odločitve računalniku je naravnost smešno.

Constantine ::

Scenarij: Amerika pošlje enote v določeno državo, izbruhne kaos, miljoni mrtvih...izgovor? naši super računaliki so izračunali da do tega ne more priti.

Si res tega želimo? Da računalniki tako vplivajo na naše življenje?

opeter ::

Si res tega želimo? Da računalniki tako vplivajo na naše življenje?


Nekateri očitno že...

keber ::

>>> Zaupati odločitve računalniku je naravnost smešno.
Zaupaš kalkulatorju?
Zaupaš ABS-u v avtu?
Zaupaš avtomatskemu pilotu v letalu?

To simuliranje Zemlje je isto, samo korak ali dva naprej.;)

Johanson ::

Ta simulacija se ne bo odločala namesto voditeljev, temveč bo služila kot dodaten vir informacij, neke vrste think-tank. Za odločitve bodo še vedno odgovorni ljudje.
Je pa seveda sedaj samo še vprašanje časa, dokler ta zadevica ne rata tako "brihtna" da bo postala glavna avtoriteta kar se tiče strateških načrtovanj.

Sem pa ob branju članka dobil občutek da hardware niti ne predstavlja več tolikšnega problema (v celem članku ne omenjajo, da bi jih pestilo kako pomanjkanje računske moči), občutek imam da trenutno največji problem leži v preskopi bazi podatkov.

leinad ::

čim bolj računalniki vplivajo na naše življenje tem bolje. Ice ti pa se malo ozri okoli sebe in ugotovil boš koliko pomembnih stvari temelji na zaupanju računalom.

guest #44 ::

to se mi zdi nek megalomanski projekt.

kako pa bodo zbrali vse podatke, da bo sploh kej zanesljivo???

Zgodovina sprememb…

ivanuscha ::

Nekako močno dvomim, da jim bo uspelo narest tole v razmerju 1:1. :O

keber ::

Zakaj ne? Izboljšave algoritmov, boljši in hitrejši računalniki ...

En dva tri, pa bo 1:1, potem pa samo nadaljujemo na 10:1 in tako naprej.;)

Jumping Jack ::

Največje rezerve so v optimizaciji algoritmov. Algoritmi so lahko izjemno izjemno učinkoviti. Sploh tisti, ki so narejeni po naročilu.

Primer (v basicu):
PRINT "Calculating optimal country for invasion. Please wait."
FOR i = 1 TO 1000000000
NEXT i
PRINT "The optimal country for invasion is: Iran."
PRINT "Congratulations Mr. Bush!"

sidd ::

hahaha, Jumping Jack, dobra >:D

Ma ne, upam da se bodo ostali sektorji kaj naučili, in to tehnologijo uporabili v komercialne namene. Potem pa bo juhej. Simulacija in izračun vrjetnosti, da dobijo Janezka pri švinglanju. Heh...
no idea for signature
signed
I

CyberPunk ::

Google Earth The Next Generation. :) 1:1 jim bo pa s povezovanjem baz podatkov in profiliranjem folka in pridobivanjem cezmejnih podatkov (glej posredovanje podatkov letalskih potnikov iz EU v ZDA v ZDA) lahko hitro uspelo narediti...

Lion29 ::

Mati moja kake neumne odgovore vcasih berem tle gor.

Sicer pa na zemlji vpliva na stotine in stotine razlicnih parametrov. Med drugim tudi vreme, odlocitve v politiki, v gospodarstvu, etc, etc.

Ce bi hotli narediti dejansko uporabne simulacije, bi morali zbirati vsemogoce podatke... Veliko, veliko let... Potem narediti en dober program, ki bi znal te podatke dokaj uporabno razclenit in se en super algoritem, ki bi znal simulirati nove parametre, tako na podlagi obstojecih izbarnih podatkov, in na podlagi razlicnih drugih izracunov!

Ne smemo pozabiti, da vsak novi izum, vsak novi produkt na trgu precej vplica na obnasanje ljudi, mnozic, skupnosti, drzave...

Jaz mislim, da bo to dejsansko uporabno cez nekje 20-40 let, ko bodo izbrali zadosti informacij in v teh letih pridno dopolnjevali algoritme. Seveda ce se ne zdruzijo vse ustanove, ki zbirajo podatke v elektronski obliki, potem skoraj verjetno ne bo tolk uporabno.

Jaz sam recimo nebi imel nic proti taksnemu projektu in tudi sam bi prispeval tako, da bi si dal montirat kako sledilno napravo (gps), ki bi oddajala tudi moje telesne signale.

Big brother style :)

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Constantine ::

Največji problem je, da bodo uporabljali to mašino za izgovor ko bo šlo vse narobe! Besedo human error bo zamenjala computer error v zelo kratkem času.

Jest ne zaupam nobeni mašini, čeprav naj bi bila to precizna in zanesljiva znanonst :D

Vsakič se mi zdi da bo Bicentennial Man, I, robot in Matrica kmalu resničnost.

Roadkill ::

Morjo dat vedno tako filmsko ime: "Sentient World Simulation"... bi dal lahko kar SkyNet, da ne bi bilo dvomov.

Zakon. :)
Ü

zcetrt ::

Za 1:1 bodo morali simulirati poleg vsega še sami sebe. Ah... What if I had invented "What If Machine"...
4.

snow ::

> Za 1:1 bodo morali simulirati poleg vsega še sami sebe. Ah... What if I had invented "What If Machine"...

Dobiš zavest...
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

sidd ::

in smo že tam....
no idea for signature
signed
I

neo81 ::

hmmm....imam idejo: kaj če bi začeli z čim manjšim in bolj praktičnim(in kar bi imelo gotovo večji vpliv in več uporabnikov)....recimo simualcijo zavesti ženske: res dobro bi bilo vedeti kako se ti bo draga odzvala, ko boš resimo naslednjič šel na pir z kolegi, al pa kdaj se je moraš rajši izogibati, kdaj jebolje da prinereš kako roži ipd. :). Če to naredijo bo svet veliko srečnejši in definitivno bo zelooooo manj stresa! Ne pa da simulirajo kako sebodo miljoni ljudi odzvali na stres. :P

CyberAD ::

Lion29, kdo pa pravi, da ne zbirajo vseh možnih informacij že desetletja? ;)

Sicer pa kaj vam ni jasno, da to ni računalnik, ki bi rekel: ob x.xx uri napad na Iran, čez 15 min prvi resen odgovor. Čez 23 minut 323 mrtvih...
To bo pač en kup simulacij, kako bi se lahko mogoče zgodilo. Kot je nekdo zgodaj omenil: Še en dodatni Think Tank. Več informacij kot dobiš, boljše se lahko odločaš. Sicer pa saj američani že dolgo zganjajo vse možne simulacije (tudi s pomočjo računalnikov), to je pač zgleda samo še toliko bolj napredna oblika.


aja pa tisti, ki je rekel, da se bo šlo naprej na 10:1 itd - prosim, reči, da si se norčeval. zakaj bi šel delat simulacijo za planet z 10x več prebivalci kot jih ima v resnici?

bbf ::

hehe.. pol bomo pa vse vedl, ne da nau stresa, ampak bo že vse vnaprej znano.. booooring...

drgač pa vojaška simulacija - spominja me na Colossus: The Forbin Project !

whatever ::

Bullshit.

Naj zračunajo raje, kdaj bo kak potres, tsunami, kdaj bo izbruhnil kak vulkan, kje bo udarila strela, kje bo orkan itd. če so že taki caRji.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

desperados ::

Kaj to naj bi bil Skynet0.1 ali kaj???

sidd ::

aja pa tisti, ki je rekel, da se bo šlo naprej na 10:1 itd - prosim, reči, da si se norčeval. zakaj bi šel delat simulacijo za planet z 10x več prebivalci kot jih ima v resnici?

vrjetno je tole mišljeno kot bolj natančno, in ne na št. prebivalcev? Ali pa se je preprosto hecal, ja =)


@neo81: sej če me spomin ne vara, mislijo(ali so celo že) simulirati en del možganov, ampak v nulo. Samo se zdaj sploh ne spomnim niti pod kaj iskati zadevo...
no idea for signature
signed
I

gruntfürmich ::

domišljijo pa imate, domišljijo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

T0RN4D0 ::

Heh, za 1:1 bi mogl met natančne podatke o vsakem posamezniku. Sej se da po grupah mal posortirat pa posplošit samo so zadeve takšne da znajo elitni posamezniki na situacije bol vplivat ko pa 100 ovčk, tako da smo za kej takšnega po mojem še nismo zreli :)

Luka Percic ::

To bo kot modeli segrevanja ozračja.

Falilo bo za popizdit.

Ampak saj ne gre za to- po vsaki krizni situaciji lahko primerjajo rezultate in včasih ko res nevejo kaj naredit, lahko ponudi par % bolj verjetno možnost.
Kar je vseeno lepa prednost.

poweroff ::

S tem se ukvarjajo družboslovne znanosti že od behaviorizma dalje. Nekdo je pač vse skupaj malo drugače zapakiral in prodal ameriški vojski (ki je BTW že med 2WW izvajala raziskave o uporabi bombnih napadov na moralo sovražnika).
sudo poweroff

keber ::

aja pa tisti, ki je rekel, da se bo šlo naprej na 10:1 itd - prosim, reči, da si se norčeval. zakaj bi šel delat simulacijo za planet z 10x več prebivalci kot jih ima v resnici?


10x hitrejše izvajanje, 10x podrobnejše izvajanje, you name it ...

54j0 ::

sidd, googlaj za "neural chip", stvar deluje dokaj uspešno, glede na to, da ne simulira niti promila nevronov, ki so v človeških možganih

globoko grlo ::

Sem se 1x tolk nasmejal, ko so rusi izdelali eno sondo, ki naj bi na luni (ali celo marsu=) poiskala oz. odkrila življenje. Vse lepo in prav, pa se je en le spomnil in so to sondo postavl nekam v eno tundro in je morala poiskati življenje. In rezultat? Ni življena! lol

SIcer je bilo to ene 20 al 30 let nazaj, ampak vseen.

Ena taka simulacija je praktično nemogoča oz. neverending story. Ker se bodo vedno odkrivali neki novi parametri, ki vplivajo na naše življenje.

Je pa tale SWS ena kul igračka, če ostane samo igračka. A bojo sončeve pege, pa razne izgruhe na soncu tudi vkomponirali v ta SWS?

In bi zelo rad videl rezultat tega SWSja, če bi mu naštimali enake parametre kot so bili v RL pred napadom na wtc, bi se verjetno zlo smejal tej AI.

Osprey ::

Tole bi bilo pa fajn imet leakano na net, da bi se malo igračkali s tem haha >:D

LedStorm+++ ::

Nekgdo bo že zdelu krek da bio vse zjebal >:D hehehe
Pingvin :-)

Spock83 ::

kamen na kamen, čip na čip = matrix

globoko grlo ::

hehe, good one

keber ::

Sem se 1x tolk nasmejal, ko so rusi izdelali eno sondo, ki naj bi na luni (ali celo marsu=) poiskala oz. odkrila življenje. Vse lepo in prav, pa se je en le spomnil in so to sondo postavl nekam v eno tundro in je morala poiskati življenje. In rezultat? Ni življena! lol


Kaj si vsega eni ne spomnite. :D

ThinMan ::

V kmete se bo treba dat, pa bomo mer imeli. Kaj icika da to pojemo pa mir ;)

lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trinajsto nadstropje v živo

Oddelek: Novice / Zasebnost
404374 (2671) ThinMan
»

Nasvet glede navijanja!!!

Oddelek: Navijanje
451950 (1486) Cingular
»

kemikalije

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51048 (999) Azrael
»

simulacija vesolja

Oddelek: Znanost in tehnologija
382918 (1881) antonija
»

Sonyjevih 23 palcev

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
112505 (2505) l-note

Več podobnih tem