»

Odkrit najmanjši eksoplanet

BBC - NASA je ta mesec objavila odkritje planeta Kepler 10b, kar spričo več sto znanih planetov izven Osončja samo po sebi ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bil to najmanjši odkriti kamniti planet. Odkril ga je teleskop Kepler. Ta je v vesolju slabi dve leti in pridno zbira posnetke dogajanja v ozvezdjih Laboda in Lire, sedaj pa imamo že prve rezultate.

Novoodkriti planet Kepler 10b kroži okrog zvezde Kepler 10, ki je od našega Osončja oddaljena 560 svetlobnih let in je približno enake velikosti kot Sonce, čeprav je dvainpolkrat starejša. Kepler 10b ima 1,4-krat večji premer od Zemlje in je 4,6-krat masivnejši. Odkrili so ga z opazovanjem sprememb v svetilnosti zvezde Kepler 10, ki so se pojavile, ko je Kepler 10b z našega zornega kota...

33 komentarjev

Prve slike eksoplaneta v svoji orbiti okoli zvezde

Kompozitna slika

vir: Bad Astronomy Blog
Bad Astronomy Blog - Astronomom Evropskega južnega observatorija je uspelo z enim izmed teleskopov v skupini Zelo velikega teleskopa neposredno slikati eksoplanet v orbiti okoli svoje zvezde. Gre za zvezdo Beta Pictoris, relativno mlado in na južni polobli s prostim očesom vidno zvezdo.



Prikazana slika je sestavljena iz slik posnetih 2003, 2008 in 2009. Zvezda je zakrita z zaslonko in zato nevidna. Levo in desno od zvezde se vidi "luknja" v sliki. Leva "luknja" je bila posneta leta 2003, desna leta 2009. Na posnetkih 2008 luknje ni bilo, kar potrjuje, da gre res za lokalno zadevo, torej, planet in ne za kakšno "smet" na teleskopu ali za kakšen objekt med zvezdo in nami.

Prvič v zgodovini astronomskih opazovanj imamo tako na razpolago slike...

7 komentarjev

Odkrit planet z obhodnim časom en dan

Los Angeles Times - Astronomi so odkrili zanimiv planet, za katerega pravijo, da bi že zdavnaj moral nehati obstajati. Plinasti orjak Wasp-18b kroži okrog zvezde Wasp-18, ki je od Zemlje oddaljena 330 svetlobnih let. Nenavadna je njegova orbita, ki poteka tako blizu zvezde, da jo obkroži v manj kot 24 urah - tako je njegovo leto krajše od našega dneva (tak planet je znan le še eden). Ko planet kroži tako blizu zvezde, ga ta hitro - v astronomskem merilu je to v manj kot milijonu let - posrka vase. Težava je, da je Wasp-18 stara vsaj milijardo let, Wasp 18b pa tudi. Mistika to vsekakor ni, saj je razlag za to nenavadnost nekaj.

Bodisi je zvezda tisočkrat manj aktivna od predvidevanj, kar pomeni, da planet manj zavira in zato ta lahko dlje...

5 komentarjev

Našli vodo

Slashdot - Znanstveniki so prvič uspeli dokončno najti vodo na planetu, ki ni del našega Sončevega sistema. Vodo poseduje plinski orjak HD 189733b v ozvezdju Lisice, ki je podoben našemu Jupitru, le da kroži bistveno bliže svoje zvezde. Dokaz so našli med prehodom planeta čez svojo zvezdo z opazovanjem oddane svetlobe v IR-spektru. Kljub temu ne pričakujte življenja, saj vodna para z 1000 K nekako ne sodi v najožji krog favoritov. Klik!

32 komentarjev

Trinajsto nadstropje v živo

Slashdot - Čeprav se ideje o Trinajstem nadstropju ali Protokolu oz. njihovo udejanjenje trenutno zdijo futuristično nemogoče, pa se ameriška vojska z njimi resno spogleduje. Podjetje Simulex zanjo razvija nov program z imenom Sentient World Simulation (SWS), ki bo na superračunalnikih simuliral Zemljo, s tem da bo sinetično zrcalo realnega sveta z avtomatsko neprestano kalibracijo z informacijami iz resničnosti.

Z uporabo znanj psihologije in ekonomije naj bi SWS odgovarjal na vprašanja, kaj bi se zgodilo, če bi v določeni državi uničili vodovodno omrežje, sprožili puč in kako bi se ljudje odzivali na vrsto drugih stresorjev. Trenutno lahko simulirajo 62 držav, tako da osebke združujejo v skupke...

40 komentarjev

Morski psi se lahko nespolno razmnožujejo

Slashdot - Slashdot poroča o nedavnem odkritju ameriških in irskih znanstvenikov, ki so v nekem živalskem vrtu opazili, da je na svet privekal mladič morskega psa (samička), kljub temu, da so bile v istem bazenu zgolj tri ženske pripadnice vrste. Po analizi genetskega zapisa so ugotovili, da je nova stanovalka nastala v procesu partenogeneze (vrsta nespolnega razmnoževanja) brez oploditve z moškimi spolnimi celicami, kar je dokaz, da se določene vrste morskih psov lahko razmnožujejo tudi brez spolnih odnosov.

Izvorna novica.

98 komentarjev

Kanadčani bodo gradili megalomanske solarne elektrarne

Slashdot - Ontarijska vlada je odobrila ogromen energetski projekt, imenovan Sarnia, v okviru katerega bodo bodo skoraj 356 hektarov površine prekrili s sončnimi celicami in tako v ugodnih pogojih zagotovili 40 megavatov električne energije. Takšna količina zadostuje povprečni porabi 10.000 - 15.000 gospodinjstev. Celoten projekt naj bi bil izpeljan do leta 2010, trenutne ocene vrednosti pa segajo do številke 300 milijonov ameriških dolarjev. Nad zaenkrat največjim tovrstnim načrtovanim projektom se kritiki sicer pritožujejo, saj je količina proizvedene elektrike kljub vsemu relativno majhna, poleg tega pa tudi precej dražja od standardnih virov, kot so recimo jedrske elektrarne.

Izvorna novica.

Zaved(e)ni ljubitelji narave bodo seveda pripravljeni plačati malce več za elektriko, zaradi katere Zemlja ni trpela. Razen tistih par hektarov.

79 komentarjev

V srbskih rudnikih odkrit Kriptonij

Slashdot - V srbskih rudnikih so odkrili neznan mineral, ki ga niso mogli identificirati, zato so na pomoč poklicali minerologe iz Londonskega muzeja zgodovine. Dr. Chris Stanley je po natančni analizi identificiral mineral, saj je na internetu ugotovil, da zapisi že obstajajo. Bil je presenečen, da se je ta zapis pojavil v zvezi z mineralom, ki ga Lex Luthor ukrade iz muzeja v filmu Superman Returns.

Žal pa le ta ni zelene barve, prav tako pa tudi ne sije. Le če ga osvetlimo z UV svetlobo reagira in zasije v roza-oranžni kombinaciji.

Še link do izvorne novice!

Mogoče pa je Superman pristal v Srbiji in ne v Ameriki [>:D]

33 komentarjev

SETI je končno obrodil sadove

Slashdot - SETI@Home na naši strani ni potrebno posebej predstavljat, saj imamo tudi Slo-Tech ekipo.
Do sedaj še ta ogromen projekt ni obrodil sadov... vse do sedaj! Eden od prostovoljcev je uspel s pomočjo IP naslova, ki ga SETI@Home klient pošlje, izslediti ukraden ženin računalnik.
Žena pa je ob vrnitvi računalnika izjavila: "I always knew that a geek would make a great husband."

Še povezava do izvorne novice!

38 komentarjev