» »

Oris programa stranke

Oris programa stranke

1 2
3
»

WarpedGone ::

>> zelo kompleksna zadeva in ima precej hakelcev.

Jup, se pa spalača investirat v analizo in stuhtat sistem, ki bi špilal. Če se le da.
Zbogom in hvala za vse ribe

Barakuda1 ::

je pa res da je to zelo kompleksna zadeva in ima precej hakelcev.


No, vsekakor je izjemno kompleksna zadeva. Zagotovo se ne gre prenaglit.

Osebno se zavzemam (trenutno) le za to, da se zadeva temeljito prouči, da se temeljito analizirajo vsi pozitivni in negativni (zagotovo so tudi ti) učinki, ter šele nato, če se pokaže kot dobra rešitev, prične razmišljati o implemantaciji tako radikalne ideje kot je UTD.

Najnevarneje in najbolj neumno pa je, če se ideja že v kali zatira samo zato, ker nekomu ni povšeči, ker jo je dala "napačna" politična stran.

Daedalus ::

No, tle sem pa jaz bolj konzervativen.
UDT je nek bonus "privilegij" če hočete, ki ga daje svojim državljanom država.

Ni državljanstva, ni UDT.


To ni najbolj smiselno. Ker s tem diskriminiraš vsakogar, ki v državi dela, prispeva svoj % v proračun, na koncu pa od države, ki jo sofinancira, dobi - 0, ker ni "včlanjen"? Kriterij mora biti tudi ekonomski. Konec koncev - živimo v ekonomski uniji, kjer bo (naj bi) prehajanje delovne sile iz države v državo postalo neka stalnica. No, vsaj propaganda gre tako.

Nekako takole - državljani dobijo UTD, ker bi se ta formuliral kot pravica, ki izhaja iz državljanstva. Obenem pa ga dobijo tudi vsi ostali produktivni prebivajoči na ozemlju RS, ki so v preteklem letu prispevali znesek do neke višine v državni proračun. Nekako tako, kot je W1 formuliral.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Brane2 ::

NI res. S tem ne diskriminiraš nikogar posebej.

Tujci pač tega nimajo, sami pa se odločajo, če se jim zaradi tega bolj splača it delat drugam.

Nujno je, da so take stvari v zarptem, nadzorovanem krogu ljudi. Za vsakega novega "člana" moraš vedeti, zakaj si ga sprejel.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Barakuda1 ::

Kriterij mora biti tudi ekonomski. Konec koncev - živimo v ekonomski uniji, kjer bo (naj bi) prehajanje delovne sile iz države v državo postalo neka stalnica. No, vsaj propaganda gre tako.


Prehajanje delovne sile ni zaradi tega prav nič omejeno.
UTD pa je tudi neke vrste "minulo delo" (če se izrazim po starem :D ), neke vrste "zapuščina", ki se deli le "dedičem" ne pa tudi vsem sosedom.

Jasno pa je, da v trenutko, ko nekdo pridobi državljanstvo, ni več diskusij ali mu gre ali ne.

Sam po sebi tak ukrep tudi ni ne diskriminatoren in ne v nasprotju z ustavo, ali katerimkoli aktom EU.

Zato se tu povsem strinjam z Branetom2, ko pravi

"Nujno je, da so take stvari v zarptem, nadzorovanem krogu ljudi. Za vsakega novega "člana" moraš vedeti, zakaj si ga sprejel."

Luka Percic ::

No, sej bomo z veseljem prejemali člane, ki nam bodo gospodarstvo pomagali spravit više, kot smo mi v povprečju zmožni, ane?
Sej nam bo to višalo UDT..

Daedalus ::

Ne vem... Meni se državljanstvo zdi nekaj precej "zastarelega" pa se mi ne zdi smiselno obešat tega na status državljana. Ayd, če živi tu, dela tu, plačuje davke, pol mora biti deležen tud kake ugodnosti. Pa vežeš določeno UTD progresivo na stalno prebivališče (ki je že zdaj nosilec nekaterih pravic) in na čas bivanja. Ne bi pa ljudi na nek način z UTD "silil," da se morajo včlaniti v državo. Je pa to moje osebno mnenje, seveda.

Aja, glede migracije delovne sile. Seveda ne bi bila v primeru rešitve, kot jo je predlagal Barakuda, omejena. Samo če ne težiš z državljanstvom, izpadeš IMO bistveno bolj odprt in pokažeš pripravljenost na bolj enakovredno obravnavo tistih, ki aktivno prispevajo k financiranju države, ne glede na to, od kod so. Nekako tako - če si OK, bomo do tebe OK. Če nisi, pač ne. Mogoče izgleda tako razmišljanje naivno...se mi pa zdi bolj primerna obravnava glede na prispevek, kot ona glede na nek status "člana države."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Barakuda1 ::

Nekako tako - če si OK, bomo do tebe OK. Če nisi, pač ne.


Saj to se ne izključuje.
UTD je tako ali tako personalo vezan.
Tuje naložbe s tem nimajo nič (pritok kapitala).
Pravtako na strošek dela prav nič ne vpliva (vsaj neposredno ne) ali je nekdo državljan ali ne. Za gospodarstvo je torej to brezpredmetna dilema.
Za državo kot celoto, pa nič več.
Če bi UDT pripadal vsakemu zaposlenemu, bi to še nekako razumel (vsaj trenutno, brez da kaj dosti razmišljam), da pa bi bil vezan kot ti praviš na bivanje, pa bi to privabilo kopico ljudi, ki bi pri nas le bivali.

Thomas ::

UDT absolutno mora biti vezan na državljanstvo.

Podobno, kot delitev dobička med zaposlene ni tako dobra ideja, kot izgleda na prvi pogled, tudi ni dobro deliti UTD nedržavljanom. Mogoče nikoli več kot 200 evrov, tudi če bi bil UTD za dravljanje že 10000. V nasprotnem pride cela Afrika sem.

Oni naj kar doma naredijo isto, kot smo mi tukaj. Izgovori, da so razvite države proti njim so prazni. Razvite države so bile tudi proti nastanku naše države.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Meni se zdi UTD dobra ideja, sem zgolj malce skeptičen pri njeni implementaciji v naši na pol banana republiki.

Zanima me pa ena stvar. A ne bi tale UTD avtomatsko vzpodbudil nižanje plač ? Samo na glas razmišljam, kaj bi sam storil, če bi bil lastnik podjetja ... vsak zaposleni itak dobi 300€ mesečno od države, torej mu lahko znižam plačo za podoben znesek. Hočem reči, da bi firme hitro zagrabile priložnost, ker skušajo ves čas nižati stroške (kjer se le da). Posledično je manj davkov v državni blagajni in za posameznika izničenje vrednosti UTDja.

jype ::

kopernik> Hočem reči, da bi firme hitro zagrabile priložnost, ker skušajo ves čas nižati stroške (kjer se le da). Posledično je manj davkov v državni blagajni in za posameznika izničenje vrednosti UTDja.

Na zdravem trgu dela v takem primeru takoj daš odpoved. Na našem trgu počakaš kak teden ali dva, da si zagotoviš novo službo, preden daš odpoved v stari.

kopernik ::

Jah, jaz in ti mogoče, premnogi Slovenci pa ne, ker je izguba službe v naši mentaliteti skoraj tako kot upokojitev ~ nekaj dokaj terminalnega.

WarpedGone ::

>> Jah, jaz in ti mogoče, premnogi Slovenci pa ne, ker je izguba službe v naši mentaliteti skoraj tako kot upokojitev ~ nekaj dokaj terminalnega.

Sprememba takega razmišljanja je enako nujna kot smrt. Le da je tole čimbolje čimprej spremenit, umret pa čimkasnej.
Zbogom in hvala za vse ribe

kopernik ::

Sicer se s tabo, jype, povsem strinjam. Dober delodajalec bo imel dobre delavce, slab pa slabe in si vsled tega niti ne bi smel privoščiti takega koraka.

EDIT: WarpedOne, ja nedvomno. Samo spraviti kaj takega skozi zobe ljudskih množic pa ni ravno enostavno, še posebej ob podpihovanju naših sindikatov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

jype ::

Ampak poti okoli tega pa ni. Prej ko se bodo ljudske množice spoprijele s tem, bolje bo zanje.

Zato pa pravim, da je vredno polagati upe le v izobraževanje - vsak drug pristop bo dolgoročno manj optimalen.

borchi ::

> vsak zaposleni itak dobi 300€ mesečno od države, torej mu lahko znižam plačo za podoben znesek. Hočem reči, da bi firme hitro zagrabile priložnost, ker skušajo ves čas nižati stroške (kjer se le da).

sej v tem je bistvo UTD-ja, ane? če je trg dela povsem dereguliran in deluje dobro, bi naslednji dan po uvedbi UTD-ja neto plače morale past za skoraj celoten znesek UTD-ja. skorajda nima veze ali je tvoj delodajalec "dober" ali "slab". če ti "dober" delodajalec ne bo znižal plače, bo postal na trgu nekonkurenčen "slabemu" delodajalcu. tudi če bi vsi delavci začeli bežat slabemu delodajalcu, bi imel dober delodajalec na voljo obilo kadra, kar na normalno delujočem trgu dela pomeni nižjo ceno dela.

> Posledično je manj davkov v državni blagajni in za posameznika izničenje vrednosti UTDja.

če bi se UTD financiral iz davka na plače, uvedba UTD-ja itak ne bi nič razbremenila gospodarstva.


če si bil prej pripravljen delat 40 ur na teden zato, da si na koncu meseca imel 1000 EUR dohodka, boš sedaj pripravljen delat enako število ur za plačo 700 EUR + 300 EUR UTD-ja. v grobem. v praksi bi ljudje bili pripravljeni delat celo nekaj manj ur, zato bi (odvisno od stopnje nezaposlenosti) cena dela nekaj narasla, tako da bi na koncu meseca imel skupaj z UTD nekaj več dohodka.

gospodarstvo bi bilo tako razbremenjeno, razbrememnitev pa bi "plačali" socialno najšibkejši, ker bi za financiranje UTD-ja bilo potrebno ukiniti sedanje socialne transferje. npr. nek revež bi sicer dobil 300 EUR UTD-ja, po drugi strani pa ne bi bil več deležen subvencij za vrtec, socialno pomoč, plačeval bi višji DDV, itd. pri takšni skupini je suma teh transferjev višja od UTD-ja.

UTD ni v bistvu nič drugega kot zmanjšanje socilanih transferjev. gospodarstvo pa "raste" samo zaradi rasti produktivnosti. je pa UTD tako zvita reč, da sem prepričan, da bi še ti jebeni sindikati podpisali tako stvar. ravno zato se mi zdi stvar dobra.
l'jga

Barakuda1 ::

sej v tem je bistvo UTD-ja, ane? če je trg dela povsem dereguliran in deluje dobro, bi naslednji dan po uvedbi UTD-ja neto plače morale past za skoraj celoten znesek UTD-ja.


Tele "logika" ne "špila"

Dajmo zgolj hipotetično predpostavit, da bi znašal UTD sedanjo minimalno plačo. Če bi torej sedaj delodajalci zmanjšali plače za višino UTD, bi to pomenilo, da plače za tista najbolj enostavna dela sploh ni, za tista zahtevnejša, pa da se je drastično zmanjšala???.

Hitro bi imeli delodajalce brez zaposlenih delavcev in to brez pomoči sindikatov. Ljudje vendarle niso toliko neumni, kot nekateri mislijo ali si želijo.

Po drugi strani, pa vsak podjetnik ve, da (če nima popolnoma avtomatizirane proizvodnje od A do Ž) brez določenih kadrov pač ne more. Ker tudi ve, da ne more držati v eksistenčnem šahu več nikogar, si tudi ne more več privoščit, da bi ceno dela nižal pod optimalno ceno, ki se oblikuje na trgu dela.

Tako da resno dvomim, da bi cena dela z uvedbo UTD bistveno padla, če sploh bi.

borchi ::

> Tele "logika" ne "špila"

v agregatu špila.

barakuda1> Dajmo zgolj hipotetično predpostavit, da bi znašal UTD sedanjo minimalno plačo. Če bi torej sedaj delodajalci zmanjšali plače za višino UTD, bi to pomenilo, da plače za tista najbolj enostavna dela sploh ni

borchi> v praksi bi ljudje bili pripravljeni delat celo nekaj manj ur, zato bi (odvisno od stopnje nezaposlenosti) cena dela nekaj narasla, tako da bi na koncu meseca imel skupaj z UTD nekaj več dohodka.

kar pomeni, da bi pri tistih najmanj cenjenih poklicih prihajalo do tega, da bi podjetja morala RELATIVNO drago plačevati delo. verjetno veš kako npr. vpliva instrument zajamčene minimalne plače na podjetja. v sloveniji trenutno ne more preživeti nobena tekstilna industrija, ker je delo šivilje (ABSOLUTNO gledano) predrago. ampak delo šivilje je v sloveniji tudi RELATIVNO predrago. električar delodajalcu prinese več dohodka kot šivilja, čeprav ju plačuje v ABSOLUTNEM znesku enako.

pa da ne bom predolgo razlagal nekaj na zalogo... a ti misliš, da folk v marketinškem oddelku gorenja kolektivno dal odpoved, če bi jim zmanjšali neto plačo za znesek UDT? ja, nekaj bi jih bilo. predvsem tisti, ki bi imeli občutek, da jih je grdi kapital spet nategnil in pocuzal zadnjo kapljo krvi iz njih, samo s takimi se je itak brezveze ukvarjat...
l'jga

Luka Percic ::

borchi:

Povpraševanje ponudba dela v obeh smereh.

Če se pa delodajalci kartelno dogovorijo za znižanje plače, pa lahko sindikati "kartelno" dogovorijo za proteste.

Misliš da bodo vse odpustili?
heh.

Z uvedbo UDT-ja je po eni strani delovcev več (udt za razliko od socialnih transferjev ostane če greš delat), po drugi strani pa manj (če niso zadovoljni z ponujenimi zaposlitvami/plačami jim je mogoče udt+ občasna dela dovolj).

Povpraševanje ponudba deluje iz obeh strani.
Mesečni prihodki bi se gotovo povečali, je pa res, da ne za toliko kolikor znaša udt. Nekaj manj. Koliko, je pa odvisno od trga.

Sociala nesme bit v domeni gospodarstva, to ima država za skrbet. In UDT je velikanski korak v to smer.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZRSZ dilema (Zavod za zaposlovanje) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
519068 (5710) djabi
»

Rezultati finskega eksperimenta z UTD: ljudje srečnejši in bolj zdravi, vpliva na zap (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23945197 (38058) Mato989
»

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17737244 (32903) Oki
»

Kandidat za predsednika obljublja 1000 evrov dohodka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14014865 (12387) St235

Več podobnih tem