» »

Navijanje E6400

Navijanje E6400

«
1
2

Ezg3ta ::

Odločil sem se, da navijem svoj proc E6400 (ostale komponente lahko vidite v podpisu). Tako sem ga začel navijat in prišel do 2560MHz. Od tu naprej če zvišam FSB mi v biosu napiše "overclocking failed" in me ne pusti naprej. Probal sem zvišati voltažo procesora ampak ne pomaga.
Rame mam trenutno v razmerju 4:5, tako da tečejo na frekvenci 400MHz, ko pa grem naprej navijat jih nastavim na 1:1, ker bojo itaq še prišli do takih frekvenc pri dovolj visokem FSB-ju.

Mene pa zanima kaj je problem. Rami ziher ne morejo bit, procesor tud ne, fsb bi verjetno šel do 500MHz ali več, torej sklepam da more bit problem tisti Rated FSB (btw kaj to pomeni?).

Prosim da pomagate!

Čmrlj ::

FSB probaj kar na 401 in več ker fsb 3xx glih ne leži teli plati.Pa povej malo kake imaš nastavitve v biosu.Lahk tud sliko prpopaš.

Čmrlj ::







Evo moje nastavitve za 3.7ghz, če ti bo kaj v pomoč.

Ezg3ta ::

Sem ču da obstaja neka "FSB luknja" na tej plati ja.. sam to je med 360 - 399 fsb.. jaz pa mam komaj na 320..

Bom šel zaj nareit na 401 fsb - sam kak pa naj nastavim voltaže? to povej pa grem probat. (nočem jih takoj nabit na pune)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ezg3ta ()

Čmrlj ::

Sj imaš gor na sliki voltaže, lahk probaš tud z nižjim sm dvomim da bo šlo.Odvisno no kok misliš navit:D

edit:Pa kater bios imaš????

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Ezg3ta ::

Bios mam najnovejši (mensezdi 1004).
Zaenkrat ciljam da bo stabilno na 401, pol pa lepo počasi naprej. Kakšno hlajenje maš ti?

EDIT:


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ezg3ta ()

Čmrlj ::

Prvo kot prvo daj Max CPUID value limit na disable,C1E Suport isto disable,FSB voltage -1.3v,NB voltage 1.45v-1.55,ICH-1.215v,SB-1.60v,Memory 2.1v,Cpu pa za začetk na 1.5v,pa static read control dj tud na disable.Jaz imam scythe Infinity.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Ezg3ta ::

ok bom pol tu napisal ko bom kaj uspel naredit.. lp
edit: tnx :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ezg3ta ()

Čmrlj ::

Pa tud voltažo imaš precej nizko za cpu.ker vedi da kolikor naštimaš v biosu ni realno, ker plata vdroopa za cca 0.07v,se pravi imaš cca 1.25v realno v tvojem primeru,ko imaš 1.315v.

Ezg3ta ::

Ok zdaj mam na 3.2GHz.. voltažo mam zaenkrat na 1.4 (cpu-z piše 1.36v). Skozi sem spustil SuperPi 32M in istočasno meril temperature z različnimi programi. Ugotovil sem da edino CoreTemp in Thermal Analysis kažeta isto kot v biosu (ostali kažejo okoli 10°C manj.) V glavnem - temperature load so okoli 60°C (največ 65°C), temperature idle pa so 52°C.
Kakšno hlajenje pa imaš ti in kakšne temperature?

Jaz grem zdaj še malo navit. Navijam po 20MHz fsb, je to dobro?
lp

Čmrlj ::

Jaz imam scythe Infinity.Temperature imam v idle cca 45 stopinj, full load 60-63 ( odvisno od temp v sobi).Stabilnost preverjaj z orthosom.Za maximum heat pa uporabi TAT.

edit:Mislim pa da te bo cooler kmalu pustil na cedilu:( ,jaz imam na 3.2ghz-1.4v cca 38-40 idle, full load cca 50 c.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Gamez0r ::

60°C ni vredu in 65°C tudi ni najboljše, predlagam da si nabaviš kaj močnejšega za boljše hlajenje ;)
WTF!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gamez0r ()

Čmrlj ::

Gamezor če mu tat segreje na cca 65 pol res ni problema,ker nobena igra in program niti približno tok ne segreje proca.Men v igrah proc ne gre čez 50,medtem ko tat segreje na 63 c.To ni AMD.Tko da če mu TAT al pa orthos ne presega 70 se nima kj bat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Gamez0r ::

Core 2 Duo majo temperature do 61°C, Kaj več pa že začne izgubljat svojo življensko dobo ;)
WTF!

Čmrlj ::

To vem, sam verjetno nebo gnal 24\7 orthos test ipd....E6400 ima max temp 61.4 c, in če bo imel 70 v orthos verjami da mu v igrah nebo šlo preko 60 100%,pa tud če bi šlo na 65 bi mogoče zmanjšal življensko dobo za 0.1%

Ezg3ta ::

hmm sam Zalman 7700CU pa je ja dober kolko sem jaz ču.. Je pa res da ko sem ga dal gor na plato in ga privil, se je lahko krožno premaknil za kak milimeter (levo, desno, gor, dol ni šlo nič.. le krožno). Tako da sem ga vzel dol in vijake privil do konca, ga še enkrat privil na plato in se je še vedno lahko premikal za kake pol milimetra krožno. To me je skor spravlo ob živce!!

Zdaj sem na 3360MHz. Grem testirat z orthosom. lp

Čmrlj ::

Ta zalman je bil dober za a64 sisteme, ni pa več nevem kaj.

Ezg3ta ::

Test sem poslal skozi.. Prvih osem testov je prestal, ko se je začel drugi krog testov pa sem prekino saj je temperatura prišla celo do 79°C v TAT 8-O. Nisem hotel reskirat.
Ampak skrbi me da ta program ne kaže pravilno. SpeedFan je bil cel cajt okoli 70°C, največ 75°C na koncu. Ob idle kaže 42°C (medtem pri TAT 52°C). Hladilnik pa na občutek sploh ni tako vroč ampak le topel. Kateri program verjetno kaže pravilne temperature??

Mislite da bi lahko navil še naprej tolko da bi dobil vsaj 3.4GHz?

Čmrlj ::

TAT naj bi kazal direktno temperaturo jedra, medtem ko speedfan ipd... temp cpu-ja.

Ezg3ta ::

Torej na kaj bi se naj oziral? In je to veliko preveč 79°C v TAT?

Aja pa še to. V biosu mam nastavljeno na 1.4v in mi tam kaže da je voltaža jedra 1.32v. V cpu-z pa mi piše 1.138v??? Kaj je spet to? :\

Čmrlj ::

CPU-Z imam bug glede voltaž in naj te to ne skrbi.Jaz temp gledam z pc-probe ali core temp beta, ko testiram orthos in če ti tam ne gre preko 65-70 se ne sekiraj.

Ezg3ta ::

če bi do konca pustil bi šlo preko 80! Kar se mi ne zdi malo..

Čmrlj ::

Ko bo procu prevroče bo začel throtlat ( samodejno spuščat ferkvenco).Kot že rečeno nabavi boljši cooler potem pa dalje, zaenkrat pa ni treba dalje, in ne pusti v TAT čez 75, oz v orthos čez 70.

strumf666 ::

Gamez0r: od kje ti pa to, da imajo temp do 61°C?
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Čmrlj ::

Verjetno tukaj klik,sam oc-jarji se na to ne oziramo.:D

Thermal Specification: The thermal specification shown is the maximum case temperature at the maximum Thermal Design Power (TDP) value for that processor. It is measured at the geometric center on the topside of the processor integrated heat spreader. For processors without integrated heat spreaders such as mobile processors, the thermal specification is referred to as the junction temperature (Tj). The maximum junction temperature is defined by an activation of the processor Intel® Thermal Monitor. The Intel Thermal Monitor’s automatic mode is used to indicate that the maximum TJ has been reached.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Ezg3ta ::

No sej ob normalni uporabi compa mi v TAT ne pride preko 70°C, v SpeedFan pa ne preko 60°C tak da ga bom pustil na 3.4GHz. Meni se zdi kr lep dosežek. Hvala za vso pomoč, če bom nabavo nov cooler pa bojo mogoče še višji rezultati ;)
lp

Čmrlj ::

A nam zaupaš še steeping, sem pozabil prej vprašat,ker 3.4ghz z 1.32v je zelo dobro.Si testiral z orthosom vsaj 3-4 ure???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Ezg3ta ::

Zaj čez noč sem ga spustil skozi (7h 40min, frekvenca jedra se ni znižala) in je bla v CoreTemp max temp 83°C, v SpeedFan pa 77°C.
Sej igre in programi mi proca ne segrejejo preko 70°C v CoreTemp, tak da bom kr tak pustil.

Ezg3ta ::

sej voltaže nimam na 1.32v ampak na 1.41v (mi kaže v SpeedFan). Če mi zaupaš kaj je steeping pa ti še to povem. :8):P

Čmrlj ::

Steping je napisan na procesorju ( tiste številke) moj je recimo L631A204.Je pa napisano tudi na škatli od proca. FPO#L6??????

Ezg3ta ::

in zakaj je pol to pomembno? jaz sn škatlo že bek vrgo, coolera pa tud nebom šel dol vzet če ni neka hudo pomembna stvar..?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ezg3ta ()

Ezg3ta ::

Po dolgem cajtu sem zaj ugotovil stepping proca >:D :

#L629B270

Torej kaj zaj to pomeni?

Čmrlj ::

To je kar dober steping, teli 29 teden B ćip grejo več ali manj vsi na cca 4ghz+ ( super pi 1m) z cca 1.55-1.6v( realne voltaže).Tko da potencialo imaš, sam cooler je treba menjat.

edit:Montiraj kakega Infinity-ja pa spust čez proc 1.6v in mislim ,da ti 4.0ghz ne uide za spi1m.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

TOP ::

Jaz ti priporočam,kar se tiče hlajenja Thermalright Ultra-120.Imel sem oba in mal stestiral,tako da sem potle Infinityja vrnil.Infinity ni slab,daleč od tega je pa Ultra-120 za 2-3 stopnji bolši.Kar je najpomembnejše je pa veliko manši,je pa treba za montažo,plato ven dat.Presenetilo me je to,da je Ultra-120 bolj kvalitetno narejen.Tudi pri ful lovdu je bla razlika 2 stopinji v prid Ultra-120,čeprav je manši hladilnik.

Ezg3ta ::

hmm.. Bom vido kak se bom odločo.. Kr me vleče tud na vodno hlajenje. Mogoče pa vseeno vmes menjam na scythe infinity, kr za thermalright ultra-120 je treba dat nekaj € več, pa še posebej morš kupit 120mm vent.
Sicer pa je tud ql tak kot je zdaj, hladi mi vredu pa na visokih frekvencah je.

Čmrlj ::

Infinity z dvema 12 cm ventoma se kosa brez težav z zelo dobrim vodnim hlajenjem.

TOP ::

Lahko daš tud gor 4 pa je ista figa.Razlika če so gor 2 venta ali 1 je 1 stopinja.Drugač je pa res Ultra 120 je dražji.

Čmrlj ::

Pri meni osebno je razlika 5 stopinj med 1 ali 2 ventom.

Ezg3ta ::

ok zadj sem dobil Scythe infinity, sem proc navil na 3.6GHz in mam nizke temperature 40-41°C idle in 64°C full load (SpeedFan).
Mam pa še dve vprašanji..

Naprej ne morem navit, ker me rami nazaj držijo ( OCZ DDR2 PC2-6400 Gold GX XTC. Mam jih na 2.15v in na 450mhz, to je zadnja stopnja ko je sistem stabilen. Zdaj pa mene zanima če lahko kaj naj naredim, da bi lahko vse skupaj še malo bolj navil?



Zanima pa me tud če je na Scytche Infinity možno namestit 140mm vent, kr mam enega doma, pa še adapter za 120mm luknje mam zraven.. V glavnem če bi šlo to nekak nareit ^^

LP

Čmrlj ::

Ramim daj 2.2v soka, proc, daj brez skrbi na 1.55v, fsb termination 1.35v,pci lock na 115,pa Static read control, obvezno na disable;)

edit:Kateri step je proc?Rami imajo še zih cca 50-100 mhz rezerve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Čmrlj ()

Ezg3ta ::

stepping proca maš napisano par postov nazaj. Grem zaj naredit tak kot si reko, pa javim potem.

EDIT: ok deluje na 3.7GHz (462MHz FSB). Zdaj bom nastavo na 3.8GHz in bom pustil prvo memtest skozi, potem pa še Orthosa.. Se čujemo ju3 ;)

EDIT2: pri 3.8GHz rami niso zdržali niti polovice memtesta.. nato sem nastavo na 3.7GHz kjer je kazalo bolše ampak je nekje na polovici začelo ven metat vse warninge. Tak da je verjetno ramom malo prevroče in bom očitno mogo na rame usmerit neki vent da bo stabilno. Ima mogoče kdo izkušnje s tem? --> KLIK!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ezg3ta ()

Čmrlj ::

Probaj rame dat na 2.25 ali 2.3v ,ker mogoče nimajo zadosti voltaže.Probaj se še mal z latencam poigrat.

Ezg3ta ::

rame mam na 2.25v, ker možnosti 2.2v niti nimam. Je pa tud res da so na dotik kar vroči, torej bom v vsakem primeru moral dat gor nek vent. verjetno bom kupo kar to, kar sem dal link v prejšnjem postu.

Tilen ::

Kakšne latence pa uporabljaš?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

tom-182 ::

http://shrani.si/?slotechx3wn.jpg

Stwar je taka rame mam 667 mhz ni se mi dalo cakat pa sm te uzel slaba :S uglavnm k navijam proc ce dam bus speed na 333 majo rami 667 mhz bol k visam pac se tut tam dviguje zdej pa me zanima ce obstaja kak delilnik oz. ce lahko kr kol nardim da bi lahko se mal navil. rami so corsair 667mhz PC2-5300 hwala
Asus p8h77-m pro // intel i7 2700k // 280x // 8GB // Benq XL2411z @144hz

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tom-182 ()

Ezg3ta ::

@Tilen
Latence lahko vidiš na sliki, in sicer so 5-5-5-15, frekvenca pa je 450MHz.

@tom-182
Očitno maš delilnik že nastavljen na najmanj kolk je možno (1:1) tak da nevem če bo še šlo naprej. Probaj povišat voltažo ramov na 2.25v al pa 2.3v in višaj frekvenco. Mogoče pa bo čmrlj znal povedat kaj več ^^

Tilen ::

Ezg3ta, drugac meni isti rami delajo 450 @4 4 4 12 na 2.25 povsem stabilno.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Ezg3ta ::

Jah sam jaz jih hočem dat na višje frekvence, kar pa (zaenkrat) ne gre :(

Ezg3ta ::

AAAAAAAAA! :'( :'( :'(

V Mariboru je bla dans ponoči nevihta.. Tak da je fuul grmelo, bliskalo.. vse kaj zravn spada. Ob 4.00 je sfalilo elektrike, računalnik pa je bil čez noč seveda prižgan. Zdaj ko sem prišel domov pa ga prvo niti nisem mogo zagnat. Potem ko mi je le uspelo, mi je pred zagonom napisalo "overclocking failed", tak da sem šel v bios in vse nastavo na prvotne nastavitve (frekvence, voltaže, latence..). Zdaj ko mi je računalnik prižgalo in ga imam na osnovnih frekvencah pa sem šel pogledat temperature:
SpeedFan - 56°C idle, 80°C+ full load
Core Temp - 60°C idle, 85°C+ full load 8-O

Nisem mogo verjet ko sem to vido!! :'(
Čist sem na tleh, mislite da je lahko strela skurla kak del proca al matične al česar koli..? to se mi še ni zgodilo..:(

>>><<< ::

Pomoje ti bo računalnik v treh dneh crknil >:D.

Resetiraj CMOS, nekaj je z senzorji narobe. Kake temperature si imel prej?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: >>><<< ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navijanje e4300 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Navijanje
24119987 (8870) ZaLoMaT
»

Koliksna je lahko max temperatura plosce in cpuja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
728751 (6150) Vuli
»

Navijanje E6750...

Oddelek: Navijanje
422966 (2062) Svizec69
»

am2 3600+ vs 3800+ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Navijanje
33321107 (12257) DJ MartiNi
»

Optimizacija OC nastavitev

Oddelek: Navijanje
141700 (1401) 51M3K

Več podobnih tem