» »

Errors in science (11. najzanimivejša tema)

Errors in science (11. najzanimivejša tema)

1
2
»

jype ::

Mazgajver> Dejmo neki narest iz sebe folk pa spremenmo nš odnos do narave nč nas ne bo koštal.

Neumnost. Mene čistejše okolje že zdaj košta ogromno. Sem pa eden tistih, ki so pripravljeni odštet denar za skupno dobro. Tako izkoriščamo vse obnovljive vire, ki si jih lahko privoščimo in ne kupujemo individualno pakiranih piškotov. Aja, skoraj bi pozabil: v službo hodim s kolesom.

Mazgajver> No vsaj nč slabga se nam pol ne more zgodit.

Resno me skrbi, kaj so ga polomili dinozavri, da so si nakopali jezo matere narave. Verjetno so se ogrevali na elektriko in prevažali vsak s svojim avtomobilom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MadMicka ::

gizbret, tole mi ni jasno, kako misliš, da iz nežive snovi ne more ratati živa? Če je Vesolje nastalo iz prapoka in je bilo tedaj vse neživo, danes pa je nekaj neznatno majhnega tudi živo, kako je pol s tem?

antonija, z odgovornostjo Zahoda za hudo lakoto v podsaharski Afriki je tako, da je odgovor odvisen od tega, kako široko gledaš na odgovornost: Jaz bi rekel da je Zahod odgovoren, ker kot gonilna sila tega Sveta v večji meri ne poskrbi za takšne zadeve..

Vajenc ::

Thomas, dej povej prvih 10 ... najzanimivejših tem ... GW, GW, GW, GD ...

Meni je fantastična zmota, da se ljubezen čuti z možgani. Lepše se sliši s srcem.

antonija ::

Kako je lahko global warming fact in tega nihce ne ve??!? Kako je lahko karkoli fact in tega nihce ne ve?8-O

Global warming je ravno toliko "fact" kot je "fact" da so nemci Übermensch. Sej so tud oni to "vedli" sam dokazov niso imeli...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

podbevna ::

Antonija mislim, da je glavna zabloda na področju znanosti, da je relevanten le zaključek ali sklep, ki je dokazan brez sence dvoma. Takih znanstvenih zaključkov in zakonov je relativno malo (in še ti se naknadno pogosto izkažejo za nepopolne ali celo popolnoma napačne). To pa ne pomeni, da niso bili pomembni za razvoj znanosti, ali da jih ni bilo smiselno upoštevati pri vsakdanjem ravnanju.

Včasih je smiselno upoštevati indice in logične zaključke. Ker ustrezajo podatkom, ki so na voljo, in ker je njihovo neupoštevanje nesmiselno drago.

Logiko, ki jo ti in Thomas uporabljata za presojanje teorije ogrevanja ozračja zaradi človeških vplivov s pridom uporabljajo kreacionisti za presojanje teorije o evoluciji. Sta kaj ponosna na družbo?

gzibret ::

Micka - tukaj si preberi, kaj sem mislil. Tudi ta ideja (zabloda) se je obdržala cca 2000 let.
Vse je za neki dobr!

antonija ::

IMHO ima evolucija miceno vec dokazov/argumentov kot pa global warming, kjer imamo v najboljsem primeru "porocila" o potencialni skodi za svetovno gospodarstvo. To, da pa se podnebje na zemlji spreminja pa je itak dejstvo. Ze rimljani so opazali spremembe, pa sem 100% da tud ljudje pred njmi. Samo oni so pripisali podnebne spremembe nezadovoljnim bogovom in polbogovom, mi jih pa global warming-u (ki ima sicer trdnejso osnovo od rimskih bogov, ampak se se vedno maje).

Drugace je pa vse kar imamo so "podatki ki so na voljo"!! Iz podatkov ki niso na voljo ne moremo sklepati niceras. Nic. Niente, nada, zero. Edino logicno je upostevati le podatke ki jih imamo in se te je treba presortirati (tukaj pride statistika prav).

To kar danes vemo o vesolju nismo dobili s pomocjo indicov in slutenj, ampak z znanstvenim preucevanjem, ki so ga najveckrat ovirali indici in slutnje.

Experimentirati se ni zacelo po naklucju. OK, mogoce se je, ampak ni pa to postala znanstvena praksa po naklucju, ampak je na sreco nekdo spoznal da ce mu uspe dolocen pojav ponoviti (v kontroliranih okoliscinah), ga bo lahko podrobno preucil in poskusal razumeti za kaj sploh gre. Iz indicev in slutenj bi izvedel bore malo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Mene čisto nič ne zanima, če sem "v družbi kreacionistov". Špilajo fakti ali ne špilajo fakti, to je vse.

Potem je pa zaradi mene povsem vseeno, komu sem morda na daleč videti podoben.

Global warmerji se motijo v svojih napovedih za nazaj, to je vse kar me zanima.

Kaj je napaka za nazaj? To, da delež CO2, za 30% večji kot je bil pred 100 leti, ni omilil puščavskih juter. Vsaka meglica in rosa pomeni drastično razliko v jutranjih temperaturah. To pogledaš samo Amazonijo in Saharo.

Prirastek CO2 ni dal nobene razlike v Sahari, Atacami, Kalahariju ...

To je samo ena od večih reči. Vendar že ta dovolj velika.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

jype ::

antonija> MHO ima evolucija miceno vec dokazov/argumentov kot pa global warming, kjer imamo v najboljsem primeru "porocila" o potencialni skodi za svetovno gospodarstvo.

Evolucija je bolj verjetno pravilna teorija ja. To pa ne pomeni, da o global warming ne vemo ničesar. Pravzaprav je kar jasno (in je bilo že takrat, ko sem jaz hodil v šolo), da je atmosfera ravnotežje tolikih parametrov, da bo še nekaj časa težko predvideti, kaj pomeni sprememba enega parametra. Tudi izoliranega eksperimenta ni mogoče narediti, tako da lahko samo merimo čim več okoljskih podatkov in enostavno mečemo stran modele, ki predvidevajo narobe. Ker gre pri atmosferi tudi za večletne zakasnitve (glej začetke uporabe CFC in nastanek antarktične ozonske luknje, npr) in ker so zraven pomešani še globalno zelo signifikantni pojavi (oddaljenost zemlje od sonca in sončeva aktivnost, npr) je govoriti o neobstoju prihodnjih učinkov tople grede približno enako "strokovno" kot sanjati o takem-in-takem povišanju morske gladine v naslednjih toliko-in-toliko letih.

antonija ::

Sej tud o tistem groznem povisanju gladine svetovnih morij imam negativno mnenje... Ce hoces drugace: Dopuscam moznost da sta teoriji o globalnem sergevanju in dvigu morske gladine pravilni, vendar hkrati trdim da trenutno se nimamo dovolj dokazov da bo lahko rekli da sta pravilni oz. celo da ju lahko vidimo delovati na nasem planetu. Prihodnosti pa ne znam napovedovati (nazalost:O).

Je pa tud res da so danes okoljske teorije presneto popularne (verjetno bolj kot Britney Spears) in posledicno se o njih pisejo take bedarije da jih nobeden noce vec resno jemat (razen pravovercev ki itak ne rabijo dokazov). Sploh g.Stern je s svojim porocilom IMHO tako brcnil mimo, da sa bo praskal po glavi se naslednjih 20 let (razen ce ne bo ze prej umrl; pa ne zaradi podnebnih sprememb).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

g. Stern je po moje zelo dobro vedel, kaj počne.

Jaz bi pogledal, kam je vložil svoj denar, preden je objavil tisto poročilo.

Mazgajver ::

Ha Ha vsi ste bolj pametni k vsa znanstvena srenja. Očitno še niste dojel kok je znanost napredovala dons. Kako pa pol meteorologi napovedujejo vreme , pa stopnjo orkanov itd. Kva mislte da je to zgolj laično opazovanje al kaj. Ne dragci to je cela znanost , meteorologi računajo vsak dan ogromn parametrov po celi zemlji in pol gre vse to v eno samo velko bazo podatkov. Sicer ne morjo nkol napovedat vse 100% ampak vseen so ljudje k se ukvarjajo z problemom Global Warminga sami znanstveniki medtem k so vsi kto zanikajo sami publicisti pa laiki.
In komu tle verjet- odločte so po svoje. Sej boste še kmal spremenil svoje mnenje sam molm h bogu da ne bo takrat že prepozn za vse ns.:(

jest10 ::

ampak vseen so ljudje k se ukvarjajo z problemom Global Warminga sami znanstveniki medtem k so vsi kto zanikajo sami publicisti pa laiki.
Ko bi ti vedel kako se motiš

jype ::

Mazgajver> Kako pa pol meteorologi napovedujejo vreme , pa stopnjo orkanov itd. Kva mislte da je to zgolj laično opazovanje al kaj.

Če želiš, ti lahko precej podrobno razložim oba najpogosteje uporabljana panevropska modela (za napoved vetra in padavin).

Mimogrede, brez natančnih meritev na obsežni mreži avtomatskih meteoroloških postaj, ki predstavljajo numerično osnovo, iz katere model simulira najverjetnejše scenarije prihodnosti, bi znali vreme napovedati tako natančno, kot globalno segrevanje.

Mazgajver ::

ZA JYPE:
Ja no seveda če računajo parametre jih potem morajo nekje dobit a se ti ne zdi.
Seveda meni je čisto razumljivo da za kaj takega potrebuješ obsežno mrežo(omenil sem planet zemlja ne vem kje bi še drugače merili) ne nujno avtomatskih meteoroloških postaj, in potem matematične modele ki se prevedejo v program ki deluje kot simulator.
Ampak to dejstvo lih pol dokazuje pravilnost znanstvenih napovedi saj raziskave na področju G.W. delajo že vsaj štirideset let(kar dolgo obdobje) ne morejo sicer napovedat kdaj ti bo vihar porušu bajto v prihodnosti ampak iz primerjav pa meritev in podatkov ki so jih dobili o vrednosti CO2 in temperaturah vidijo da pač zelo odstopamo na grafu le teh. In če so znanstveniki zaskrbljeni in povsod po svetu doživljamo pojave ki jih nikoli prej v tem stoletju(v času kar sploh izvajamo meritve) npr:EL NINJO
potem ne vem zakaj vi delate iz tega problema mit. Če ne verjamete bodite tiho in ne delajte škodo resnici, ker na koncu nas to lahko veliko stane. :D
Aja pa dej prosim če se ti da mi razlož kako se uporablja ta dva modela ker dobr je čim več vedt.
ZA JEST10:
Pokaži kako to da se motim prosim.
Imaš kakšne podatke, statistiko.|O

Zgodovina sprememb…

jest10 ::

In če so znanstveniki zaskrbljeni in povsod po svetu doživljamo pojave ki jih nikoli prej v tem stoletju(v času kar sploh izvajamo meritve) npr:EL NINJO
To bi pa lahko že vedel, da ni El ninjo nič novega. Bil je že stoletja nazaj.

In ja motiš še v izjavi "vseen so ljudje k se ukvarjajo z problemom Global Warminga sami znanstveniki medtem k so vsi kto zanikajo sami publicisti pa laiki"
Večkrat se celo izkaže, da je ravno obratno:D

MadMicka ::

Jaz ne razumem, kako je lahko kdo tako butast, da daje v nič Global Warming. Vseeno je, ali povzročajo GW naravne sile, ali pa človek. V vsakem primeru je potrebno ugotoviti, kakšno škodo lahko to prinese človeštvu in potem, kako to škodo omejiti. V ta okvir pa sodi tudi raziskovanje, ali človek prispeva k GW.

jest10 ::

MadMicka: Če nisi še opazil, za Mazgajverja je GW posledica izključno človekove aktivnosti. In v tem stilu sem mu tudi odgovoril.

gzibret ::

Dajte, no, lepo vas prosim, debato o GW v debato o GW! Od sedaj naprej bodo posti o GW in z vsemi z njim povezanimi fenomeni brisani.
Vse je za neki dobr!

sidd ::

Hehe, n1 ;)

Aja, tistole pametno je že kdo omenil, da bomo ljudje umrli, če bomo potovali hitreje kot 40 km/h. Al kako je že šla tale pesmica, nevem točno. Nekje v začetku železnic, se mi zdi.
no idea for signature
signed
I

Mazgajver ::

No ja pa vseen ni tok glupa kokr ta da bomo nekoč potoval z večkratno svetlobno hitrostjo:\

sidd ::

ja sej ti pravim, nekoč so mislili da bomo že pri 40 km/h umrli >:D
no idea for signature
signed
I

antonija ::

Se en morenitni error: "Muskelfiber je posledica previsoke koncentracije mlecne kisline (lactic acid)". Wiki pravi da to ni res, referenc pa ne navaja. A ima kdo kaj vec informacij o tej temi?

EDIT: Argumantirano je na princip da so pogoji v telesu "napacni" da bi se lahko tvorila mlecna kislina (tvori se laktat - sol mlecne kisline). Muskelfiber je vseeno posledica prenizkega pH-ja, le krivec naj bi bil drug...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Kenpachi ::

Ja, to so tudi nas učili pri biologiji nekoč. Da se nabira mlečna kislina v mišicah in da se to imenuje "kisikov dolg", ter da je zdravo potem iti pod vroč tuš, ker naj bi toplota pomagala k razgradnji te nadležne kisline in posledično sprostila mišice.

jype ::

Dejansko v praksi bolj kot vroč tuš pomaga izmenično (hitro, vsakih 5 sekund) menjavanje vroče (50 stopinj) in mrzle (vodovod običajno kakih 5-10 stopinj) vode.

antonija ::

Zdej pKa (logaritem disociaciske konstante) mlecne kisline je malo pod 4 (3.86), kar pomeni da imamo pri pHju priblizno 4 (3.86) nekako 50/50 porazdelitev med protonirano obliko (kislino) in neprotonirano obliko (sol). Ce bi hoteli imeti kislino (protonirano obliko) v vecini (recimo 1:100) bi potrebovali pH okrog 2 (oz. razliko pHjev za dve enoti). Teh pogojev v misicah IMO ni.
Je pa na wiki-ju podana alternativna razlaga (ena od moznih), in sicer da je za drasticno znizanje pHja odgovorna nesposobnost aerobne presnove da proizvede dovolj ATPja, zato vecino produkcije prevzame anaerobni proces, ki pa zmore izjemno visoko "proizvodnjo" ATPja. In prav zaradi povecane proizvodnje (in nadaljnje hidrolize) ATPja naj bi se porusil puferni sistem v misicah. Baje.

Za "zdravljenje" muskelfibra so pa nas vedno ucili da najbolj pomaga streching (raztegovanje obolele misice) in pa masaza. Verjetno pa pomaga vse kar pospesi pretok krvi skozi misico (in s tem uravna pH na "pravo" vrednost).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

antonija ::

Se eno sem se spomnil: "Aspirin povzroca rano na zelodcu ker je kislina".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Tr0n ::

Hmm, caki, ti si moskega spola? ;)

Kenpachi ::

jype: Ja, knajpanje pa je tudi dobro za otekline - vzpodbuja krvni obtok.

antonija ::

@Tr0n: Ja:8) Moj nick na forumu je le kombinacija imena in priimka in cisto po naklucju izpade kot zensko ime.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MadMicka ::

Glede musklfibra: kolikor sem jaz slišal, ni problem v mlečni kislini, temveč v tem, da preobremenjenai mišica utrpi mikroskopsko majhne raztrganine in od tod bolečina.

Thomas ::

Off topic.

Tron, naše ženske, Antonija, Mici, Medena, pa včasih tudi Dalmatinka, so tapravi dedci!

On topic ...

Nekterih zmot ne brani nihče. Jah, pa ni tko, OK, je pa drugače in - mirna Bosna.

V nekatere zmote so pa ljudje zaljubljeni do ušes. Hecno, ne?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Sem malo prebral o muskelfibru in pH se pri sunkovitem krcenju misic res zniza, ampak za malenkost ker je kri vseeno dober puferni sistem.
Glavni razlog za bolecino in oteklino (ki se pojavi v dolocenih primerih) naj bi bile raztrganine. Nekateri trdijo da raztrganine same niso vzrok bolecine, ampak naj bi zaradi njih zacelo telo proizvajati nova misicna vlakna (poleg celjenja straih), pri cemer obstojece celice "nabreknejo" (ne ravno nabreknejo, le njihov volumen naj bi se povecal; mehanizma pa ne poznam) in s tem pritisnejo ob zivcne koncice in Viola! Muskelfiber!!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Vajenc ::

Nekateri trdijo da raztrganine same niso vzrok bolecine, ampak naj bi zaradi njih zacelo telo proizvajati nova misicna vlakna (poleg celjenja straih),
Ja takole mišice rastejo. Čisti mazohizem ;)

Kenpachi ::

Se pravi, če imaš musklfiber, ratavaš badass mofo, ker ti rasejo mišice :))

ripmork ::

jah, če mišico v čim krajšem možnem času orenk obremeniš (oziroma mikroskopsko "raztrgaš") povzročiš hipertrofijo, kar pomeni da število celic ostane isto, le večji volumen dobijo
(če jim pustiš da okrevajo) da se pripravijo na nove pogoje, katerim jo izpostaviš...če potem to delaš tedensko, z vsakič večjim bremenom in več ješ pa se "nabildaš" :D
tako nekako.

antonija ::

Samo ce bolecina pri muskelfibru izvira od raztrganin, zakaj se pojavi z zamikom? Pri meni je njavecji "ucinek" nekako drugi dan po treningu. Zakaj ne dan prej? Ali kar takoj po treningu?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Kenpachi ::

Ker si že ogret in imaš že dozo adrenalina v sebi, ki supresira določeno količino bolečine. Ko se "ohladiš", potem nastane jeba, ja, ker bolečinski perceptorji niso več "high" na adrenalinu.

R33D3M33R ::

Ah ja, zmot in napak v znanosti je precej. Nekatere celo zavrejo razvoj za nekaj časa, zaradi tistih, ki mislijo, da je vse kar znanstveniki pogruntajo sveto in si ne pustijo dopovedati, da se je skupina oz. posameznik enostavno zmotil pri računanju, si zadevo napačno razložil, napačno zastavil eksperiment, mogoče celo namerno ponaredil rezultate :\ .
Vedno je treba ostati do neke mere skeptičen, vendar pa se tudi ne sme s tem pretiravati in nasprotovati vsaki novi ideji.

Trenutno sem se spomnil dveh zanimivih zmotnih prepričanj:

- atom je nedeljiv
- Sonce kroži okrog Zemlje

Druga najbolj bode v oči, saj so znanstvenike, ki so dokazovali nasprotno, preganjali. Znanosti res ni bilo lahko.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

MadMicka ::

Pa še ena: - na podlagi fizičnih značilnosti človeka lahko sklepamo ali je oz. bo kriminalec. V ta namen so potem merili posamezne ljudi po dolgem in po čez (npr. razdalja med očmi, ušesi, dolžina rok ipd.). Podobne principe so kasneje uporabljali tudi nacisti pri ugotavljanju večvrednosti rase.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

antonija ::

@RedArmy: Adrenalin imas ze na visku med treningom in nekaj casa po njem (recimo par ur), ne traja pa ta efekt cel dan ali dva. Ubistvu takoj po treningu v roku nekaj ur sploh ne cutis bolecine, ceprav si ze ohlajen, pomirjen,... Bolecina pride za tabo s precejsnjim zamikom.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Kenpachi ::

Možno je to, da ko se zbudiš zjutraj zmotiš še zmeraj potekajočo regeneracijo mišic in se to nedokončano delo odraža kot bolečina (to, kar smo omenjali prej pri spremembah volumna). Pač, ko spiš si večinoma v konstantno mirujočem stanju in telo začne regeneracijo.

antonija ::

Pol je najbolj verjetno da samo bolecino povzroca proces regeneracije (povecanje volumna in pritisk na zivce) in ne raztrganine kot take. Te so samo vzrok za regeneracijo.

Je pa zanimivo da pojav, kot je muskelfiber se vedno ni dovolj dobro razlozen. Celo znanstveni clanki na to tematiko imajo v uvodu vedno napisano da "...further studies are needed to confirm...".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MadMicka ::

Samo povečanje volumna gotovo nima odločilne teže. Preprosto zato ne, ker ne drži podatek, da se mišice po vežbi vedno povečanjo. Niso namreč vsi, ki trenirajo, bodybilderji :) .Poglejte npr. maratonce. Po desetletjih trenigov in na desettisoče pretečenih kilometrov ne pridobivajo na mišični masi, ampak kvečjemu na utrjenosti le-te. Pa kjub temu jasno čutijo bolečine pri daljših tekih.

antonija ::

IMO tisti povecan volumen ne pomeni vecje misiscne mase, ampak se volumen obstojecih celic poveca samo za obdobje regeneracije. Pa to povecanje volumna je pomojem minimalno, ker drugace bi res imel otekline.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9127371 (23633) krneki0001
»

Leto 2014 najtoplejše v zgodovini organiziranih meritev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4115997 (12404) Rotty
»

Global warming II.

Oddelek: Problemi človeštva
232487 (2145) LordTado
»

København - podnebna konferenca ZN (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32117333 (11966) username
»

za in proti TOPLI GREDI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1458831 (6571) jype

Več podobnih tem