» »

København - podnebna konferenca ZN

København - podnebna konferenca ZN

Thomas ::

Ogromna "hladilnica", v kateri je v resnici toplo in svetlo, kjer raste sveža čebula (katerakoli druga zelenjava) skozi vse leto, v nestrupenem okolju, idealno namočenem in od koder pride povsem sveža na polico ... ali celo home kletne verzije tega - nikakor niso nekaj nemogočega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Seveda ni nemogoče, samo predrago je. Prav enako, kot električni avti ali sončna elektrarna na strehi. Tehnično povsem mogoče, zelo "eko", nekateri celo že imajo, samo predrago, da bi lahko na prostem trgu preživelo. In nobene perspektive, da bi v bližnji prihodnosti postalo bistveno cenejše.

O.

Okapi ::

Za vsak bull najdeš kakšen t.i. znanstven članek.
Točno tak si kot warmerji. Vse, kar se ne sklada s tvojo teorijo oziroma mnenjem, preprosto zanikaš. V tem konkretnem primeru je to sicer povsem nepomembno, ker je tega izgubljanja vode v vesolje v vsakem primeru zanemarljivo malo, pomembnejše je načelo, ki veliko pove o sposobnosti za pravilno skeptično razmišljanje.

Ne vemo točno, kako in kdaj je voda sploh prišla na Zemljo, ne vemo, koliko materiala iz vesolja vsak dan Zemlja pobere, ne vemo, koliko od tega je voda, ampak ti seveda veš, da je te vode manj, kot jo izgubimo.

Natanko tako razmišljajo warmerji. Ne vemo točno, kaj vse vpliva na spreminjanje podnebja, ne vemo točno, kakšen je človeški vpliv, ne vemo, kako močno in hitro se bo podnebje spreminjalo, ne vemo, kakšni bodo vplivi teh sprememb, ampak warmerji seveda vedo, da je človeški vpliv ključen in da bodo spremembe katastrofalne.

O.

WarpedGone ::

Okapi:
Seveda ni nemogoče, samo predrago je.

- ne sanja se ti ne kakšna je točno njena cena, ker tega pravzaprav še ni
- ne sanja se ti ne kakšna je točno cena "klasične" hrane, ker je zamučkana v sistem

Zato je ta tvoj "predrago" le občutek na vodi in politični apriori protest proti nečemu novemu, kar ne paše v sistem. BMK kakšna je cena zadeve. Naj nekdo kočno proba furat tak biznis in naj si zračuna kakšna je točno cena. Pol se bo videlo po čem je tak kruh. Sred milijonskega mesta imet zjutri frišno solato (ničkrat zamrznjeno/odmrznjeno praktično direkt iz gredice) ima lahko višjo ceno kot zadeva pripeljana od 1500km daleč. Brez subvencij morda tudi nižjo.

Lepo pa, da si iz "nemogoče" prišel vsaj na "ni nemogoče".
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Ce bi bile vertikalne farme ekonomsko sprejemljiva resitev, bi jo ze postavili. Ce ne drug, pa usekani arabci, ki so tako nori, da se jim splaca sredi morja nasuti kup peska in na njem postavit mnozico hotelov.

Vertikalno farmo bodo postavili takrat, ko se jo bo izplacalo. Danes se je ne. Subvencije gor ali dol.

Sicer pa se za subvencije tocno ve kaksne so in koliko jih kmetje dobijo. Cena hrane ni nic zamuckana v sistem. Ali pa vsaj priblizno toliko kot cena bencina.

WarpedGone ::

Super, kolk je pol lastna cena kile kromirja vključujoč vse posredne stroški skozi davke in cestnine? Z linki prosim.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

In za vertikalne farme bodo pa davki, cestnine, marže, subvencije čudežno odpadle? Če ti ni jasno, da je pridelovanje v nekakšni stolpnici vsaj 10x dražje od pridelovanja na njivi, vsaj dokler je neobdelanih in za kmetovanje primernih površin še dovolj, potem pač mirno živi v svoji fantaziji in si predstavljaj, da si žrtev svetovne zarote kmetov. Lahko tudi začneš pridelovati solato in krompir na podstrešju.

O.

noraguta ::

Super, kolk je pol lastna cena kile kromirja vključujoč vse posredne stroški skozi davke in cestnine? Z linki prosim.

http://www.kmetijskioglasnik.si/kmetijs...

subvencij na krmper pa ni.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

WarpedGone ::

Prispevki funkcionalno nepismenih me ne zanimajo. Reku sm "vključujoč VSE posredne stroške". Tvoj link je daleč od tega.

In za vertikalne farme bodo pa davki, cestnine, marže, subvencije čudežno odpadle? Če ti ni jasno, da je pridelovanje v nekakšni stolpnici vsaj 10x dražje od pridelovanja na njivi, vsaj dokler je neobdelanih in za kmetovanje primernih površin še dovolj,

Iz nemogoče, preko "ni nemogoče" smo zdej na "vsaj 10x dražje". Super, ne sanja se ti kolk je točno A, veš pa da je B vsaj 10x več. Ker ne maram subvencioniranja sm že kr moonhoaxer. Kako je svet enostaven, a ne?

Lahko tudi začneš pridelovati solato in krompir na podstrešju.

Klet je bol primerna, če že vprašaš.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Iz nemogoče, preko "ni nemogoče" smo zdej na "vsaj 10x dražje".
Ne vem, zakaj podtikaš. Nikjer nisem rekel, da ni mogoče, ampak že od vsega začetka pravim, da je predrago. 10x dražje je res čisto na pamet povedana cifra, razlika je morda še višja.
Klet je bol primerna,

Ja, za kakšne šampinjone res, koliko svetlobe potrebujejo rastline za rast, se ti pa očitno ne sanja.

O.

WarpedGone ::

Klet != tema. Tolk o podtikanju.

Edini pravi problem vertikalne farme je energija. Kako učinkovito na majhen volumen spravit dost svetlobe pravih frekvenc. Klasično kmetijstvo je zaenkrat še konkurenčno ker na svetlobo zaenkrat še ni davka in je ta energija zastonj. Energija potrebna za obdelavo/distribucijo pa je že sedaj subvencionirana.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Klet != tema.
Aja, sorry, tisto klet si mislil, ki je od sonca najbolj obsijan del hiše in je zato najbolj primeren za gojenje zelenjave. Kako sem se mogel tako zmotit.8-)

Edini pravi problem vertikalne farme je energija.
Tudi če bi to bil res "edini pravi problem", je čisto dovolj velik, da je vse skupaj fantazija. Dream on.

O.

WarpedGone ::

Mislu sm tisto klet, katero se da od zunanjosti najbolje izolirat in najbolje kontrolirat pogoje v njej.

Odkdaj pa zelenjava nuca sonce da raste? Nuca svetlobo, najbolje ji tekne modra. Fantazija?
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Seveda je fantazija, še precej hujša od sončnih celic na strehi, s katerimi polniš električni avto in se voziš "zastonj". S tem bi se ti morda splačalo pridelovati nekaj, kar se prodaja po ceni ganje (dokler je to prepovedano), pa še to dvomim. Skratka, nateg za naivce, sicer pa, zakaj ne poskusiš?

O.

Brane2 ::

Nared back-of-the-envelope izračun stroškov za elektriko.

400W lampa požre 10kWh/dan, kar je recimo v rangu 1EUR.

Ravno to, kar pravi Okapi: Za travo se mogoče splača, za krompir pa ni videt.
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

Super, kolk je pol lastna cena kile kromirja vključujoč vse posredne stroški skozi davke in cestnine? Z linki prosim.


Nevem, vprasaj kaksnega kmeta, ki dobiva subvencije. Mene te cene ne zanimajo, ti sicer trdis, da so nevem kako skrivnostne in neznane te cene. Dalec od tega.

Za vertikalno farmo pa tudi jaz nisem preprican, da bi bila cenejsa. Lahko pa komot predelas en 'povprecen fuzinski blok' in vidis pri cem si.Tak blok stoji na 100x25 metrov povrsine, visok je pa kaksnih 30m. V njem naredis nadstropje na vsakih pet metrov, kaj manj bo ze tezko zaradi mehanizacije. In tako dobis 15000 kvadratnih metrov povrsine na kateri moras zagotoviti se prostor za skladiscenje, predelavo obdelavo pridelkov in se marsikaj drugega. Ce bi bil tak blok visok 100m je to se vedno samo trikrat vec povrsine.

Vecji blok? 200x200 metrov? Kaj bi bili malenkostni, kar en kvadratni kilometer povrsine. Mnja, skupaj s tem narastejo vsi stroski.

No ja, nekega konkretnega izracuna, da bi vertikalna farma lahko bila cenejsa od navadne enostavno ni. Povrsine je se vedno enako za obdelati s tem, da jo moras umetno osvetljevati in namakati. Mehanizacije rabis pa vec, razen ce ne bos traktorjev z dvigali gor in dol prevazal, kar je pa bolj zamudno kot obracanje traktorjev na koncu njive.

Brane2 ::

V bistvu bi stvar bila idealna, če ti energija ni problem.

Če recimo imaš jedrsko energijo, potem je to 1A. Zmontiraš LEDice, izbereš pridelke predvsem glede na kakovost in jih vzgojiš v nadzorovani atmosferi.

Brez poceni energije je pa bolj kriza.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

Ni dovolj samo zastonj energija, ker s tem si izenačil komaj stroške za svetlobo. V vertikalnih farmah je namakanje dražje od namakanja na poljih (kjer ga marsikdaj sploh ne potrebuješ). Tudi zemlja je v takih farmah dražja. In potem je tu še cena zemljišča. Dokler je neobdelanega za kmetijstvo primernega zemljišča dovolj, se ti ne bo splačalo graditi "njiv" v nadstropjih.

O.

Brane2 ::

vse tos e da plačevati z energijo na tak ali drugačen način.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

OK, ampak potem moraš predpostavit še, da je zastonj tudi delovna sila, gradbeni material, vse napeljave, vzdrževanje takšen vertikalne farme ...

Če je vse to zastonj, potem lahko res gradiš farme tudi na Luni ali v orbiti.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Brane2 ::

Postavitev objekta je pač enkratna investicija. Vzdrževanja je pa najbrž na leto ob pametno postavljenem objektu tudi bolj malo.

Kaj pa rabiš ? Semtertja zamenjaš kakšno LEDico, prečekiraš vodne filtre itd...
On the journey of life, I chose the psycho path.

WarpedGone ::

Mene te cene ne zanimajo, ti sicer trdis, da so nevem kako skrivnostne in neznane te cene. Dalec od tega.

Super! Link? (remember: merkator cenik ne pove tega) Kakšni traktorji neki, buh vas nima rad... Tole je dejanska omejitev:
400W lampa požre 10kWh/dan, kar je recimo v rangu 1 EUR.

Ta lampa osvetljuje en valj z cca 6 m2 površine. V tisti blok v fužinah s po 100x25x30 m spraviš ene 15 tisoč takih valjev. Zraven so še podporni sistemi, ki požrejo neki prostora, tko da je kakih 10.000 valjev "bol realna ocena". To zahteva 4 MW električne moči, ponuja pa 6 hektarov pridelovalne površine, ki dela nonstop 24/7, je neodvisna od "vremenskih nevšečnosti" in sezone ter daje viskokvaliteten pridelek, ki je na pragu milijonskega trga, kjer ti za distribucijo in skladiščenje ni treba plačevat mastnih denarjev, ker imaš tržnico ob vhodu v fabriko. Skladišče nucaš le za za izravnavno dnevne prodaje, ker ti vsak dan znova dozori nov pridelek, katerega lahko takoj prodaš. Skladiščiš le viške dnevnega pridelka.

Brez poceni energije je pa bolj kriza.

Čisto res, ampak dokler je konkurenca "nelojalna" je težko delat realne primerjave kolkrat je prvo dražje od drugega in v kakšnih pogojih točno se "začne splačat". Vse kar maš je občutek.
4 MW na leto košta 4 milijone EUR. To je denar, ki kmetom sedaj (za enako površino) pade iz neba (= od sonca), morajo pa plačat distribucijo v dalne kraje in skladiščenje, na tržnici pa je na razpolago stara zelenjava iz hladilnic.

Dejansko sta na tehnici cena energije za pridelavo ob višji kvaliteti naspram cene transporta/skladiščenja ob nižji kvaliteti.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Kaj pa rabiš ?
Kar rabiš, je več, kot rabiš na klasični njivi, in ti po nepotrebnem draži proizvodnjo. Koliko misliš, da je življenjska doba takšne vertikalne farme, v primerjavi z življenjsko dobo njive ali polja?

Kmetijska zemljišča bi se morala po ceni približati zazidalnim, da bi se ti, ob predpostavki cenene energije, splačalo razmišljati o tem.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

WarpedGone ::

Kmetijska zemljišča bi se morala po ceni približati zazidalnim, da bi se ti, ob predpostavki cenene energije, splačalo razmišljati o tem.

Od kje si pa to not potegnu? Na 2500 kvadratih zazidalne površine maš lahko 6 ha pridelovalne površine (omenjeni fužinski blok). Al pa 12 al pa 20 če greš še bol v višino.
Kakšno zemljo vlečeš zraven? Tle za gojenje ne nucaš nobene zemlje, samo zrak, vodo in hranilne snovi.

Dokler vsi živimo na kmetih, itak stvar nima smisla, ker maš gredo pred hišo in svoj lastni pridelek. Stvar dobi smisel ko ima mesto 20 milijonov prebivalcev in nucaš cel dan da se prepelješ iz vzhodnega dela na zahodni del, kaj šele kam dlje - do pridelovalcev hrane. Tuki transport postane pomembna postavka cene in vpliva tudi na kvaliteto same hrane.
Zbogom in hvala za vse ribe

Brane2 ::

Eh, pa saj verjetno lahko računaš v tem primeru na neko klasifikacijo zemljišča blizu kmetijskim površinam.

Valjda te zakonodajalec ne bo opalil po stanovanjski tarifi.

Pa tudi če bi te recimo opalil po EUR100/m2, bi farma to IMHO lahko prinesla nazaj dokaj hitro.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

Tle za gojenje ne nucaš nobene zemlje, samo zrak, vodo in hranilne snovi.
:D Rastline pa rastejo v luftu? Potrebuješ nek substrat. In od kje misliš, da pridejo hranilne snovi? Iz lufta? Iz zemlje potegnit hranilne snovi in jih transportirati v vertikalno farmo je neprimerno dražje, kot če rastline izkoristijo hranilne snovi kar na licu mesta, iz zemlje, v kateri rastejo.
Na 2500 kvadratih zazidalne površine maš lahko 6 ha pridelovalne površine (omenjeni fužinski blok).

Koliko stane m2 klasične njive in koliko stane m2 pridelovalne površine v takšni vertikalni farmi (tudi če gradiš na kmetijskem zemljišču)?

Čez celo leto svež pridelek imaš lahko tudi v klasičnem rastlinjaku/topli gredi. Transportni stroški in skladiščenje oziroma hladilnice pa so neposredno odvisni od cene energije, in bi bili v primeru cenene energije pač toliko nižji, da bi se ti splačalo vsak dan voziti solato z letali od koderkoli.

Kot rečeno - dokler bodo kmetijska zemljišča poceni, ni šans, niti v primeru cenene energije. Če bo nekoč začelo zemlje drastično zmanjkovati, pa bo seveda potrebno graditi njive v nadstropjih.

O.

BigWhale ::

Tle za gojenje ne nucaš nobene zemlje, samo zrak, vodo in hranilne snovi.


No ja, potrebujes se nek medij v katerem zadeve rastejo in en kup dodatkov s katerim ta medij plemenitis, da rastline dobijo dovolj hranil.

Z vdrzevanjem take farme je bistveno vec stroskov kot z vzdrzevanjem ene njive. Sicer si varen pred vremenskimi neprilikami v primeru, da ti pa elektrike zmanjka zaradi tega ker ti je ena podgana pregriznila kabel, pa lahko ostanes brez pridelka.

Brane2 ::

Eh pajade.

Rad bi videl to podgano, ki bo povzročila nekajdnevni izpad štroma.

Sploh pa, pri njivi nisi upopšteval izpada dohodka zaradi suše, neurja, škodljivcev itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zheegec ::

Eh pajade.

Rad bi videl to podgano, ki bo povzročila nekajdnevni izpad štroma.

Sploh pa, pri njivi nisi upopšteval izpada dohodka zaradi suše, neurja, škodljivcev itd.

Samo to za kmeta niti ni strošek. Je samo za vse nas ostale, ker mu plačamo subvencije. In se na ceni samega izdelka v trgovini ne pozna.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Pyr0Beast ::

Hurr ? Za kmeta je kakršnakoli pridelava hrane popolna izguba. V + pride šele s cesarjevo miloščino.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zheegec ::

Saj, zanima nas dejanska cena hrane, ki se prodaja pri nas. Šele to lahko potem primerjamo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane2 ::

Verjetno tudi veliko pomeni,d a lahko imaš vedno izdelek najvišje kakovosti in praktično povsem svež.

Na trgu sploh ni redkost, da taki izdelki dosegajo 50% ali 100% cenovni premium.

Da o sadju/zelenjavi izven sezone niti ne govorimo.

Banane so recimo poceni. Ampak te so žnj kakovosti, pobrane zelene in po kar nekaj časa v hladilnici dozorele s pomočjo kemijskega sredstva.

Zlahka bi za "real deal" plačal recimo EUR3 namesto EUR1 za tisti brezokusni c*ap, ki ga dobim sedaj.


Saj pravim, edini bistveni problem danes je energija.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Pyr0Beast ::

Saj pravim, edini bistveni problem danes je energija.
Eden večjih. Nezanemarljiv problem pa je tudi čas potreben za rast. Hitrorastoča zelenjava je ponavadi istega okusa kot substrat v katerem raste.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

To je res, ampak če ti je energija poceni, se boš za to pač manj sekiral.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

edini bistveni problem danes je energija.
Tudi sedaj si lahko organiziraš dnevno dostavo svežih banan od koderkoli, po ceni, ki je nižja od banan, pridelanih pri nas v umetnih pogojih. In to velja za praktično vse sadje in zelenjavo. Velik biznis je recimo cvetje s kenijskih farm, ki ga dnevno z letali vozijo v evropske cvetličarne. Pač ceneje, kot ogrevati in osvetljevati evropske rastlinjake.

Ko bo nekoč energija cenejša, pa bo to tako pocenilo transport, da bo še vedno ceneje vsak dan z letali voziti sveže banane s tropskih plantaž kot jih gojiti pri nas v vertikalnih farmah.

O.

BigWhale ::

Eh pajade.

Rad bi videl to podgano, ki bo povzročila nekajdnevni izpad štroma.


Prevec dobesedno si vzel to podgano no. ;)

A svoj reaktor bi imel? Potem moras imeti kar dva, neodvisna.

Brane2 ::

Kar glede na določene dokaj perspektivne ideje ne bi bilo neizvedljivo.

Poglej si recimo Lernerjeve materiale za "Focus Fusion".

Če mu rata, bo prodajal ravno take reaktorčke- velikosti par kubikov in trajne moči recimo tja od par MW do pardeset MW za ceno ranga 100kEUR.
On the journey of life, I chose the psycho path.

WarpedGone ::

Okapi:
Rastline pa rastejo v luftu? Potrebuješ nek substrat.

O buh no. Madona je fajn debatirat, brez da bi si prebral en stavek o stvareh, kajne? Si diskvalificiran dokler končno ne prispevaš kej konstruktivnega in se nehaš delat norca iz drugih.

Še vedno ni nihče uspel prilimat kakšne raziskave o realni ceni "klasične" pridelave in distribucije hrane.

Glede potrebne energije - 4 MW se sliši veliko ampak to je moč ene električne lokomotive. Nič kej hudo posebnega, za kar bi nucu posebne dedicated reaktorje.
Zbogom in hvala za vse ribe

Brane2 ::

To veš, da so ajzenponarji stalno v izgubah ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

To veš, da so ajzenponarji stalno v izgubah ?


Majo prevec lokomotiv! :>

Warped,
Še vedno ni nihče uspel prilimat kakšne raziskave o realni ceni "klasične" pridelave in distribucije hrane.


Ce z Okapijem tle vsak eno stevilko receva na pamet in potem vzamemo povprecje te stevilke bo stvar se vedno 5x bolj natancna kot katerakoli stevilka, ki jo boste povedali zagovorniki vertikalnih farm. Vi v bistvu niti najmanjsega pojma nimate koliko bi taka vertikalna farma lahko kostala in koliko bo kostala kila krompirja s take farme. Ce kdaj sploh kje bo taka farma.

Mislim, trditve, da se vertikalne farme splacajo bolj kot navadne je tko kot, ce bi sedaj trdili, da se Warp Drive bolj obnese kot solid-fuel booster.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Okapi ::

Kaj sploh je "realna" cena krompirja in kaj je narobe s tisto ceno, ki jo na licu mesta plačaš kmetu, h kateremu si prišel po 10 gajbic krompirja, ki ga je prejšnji teden pobral z njive?

O.

BigWhale ::

Tista cena je cena - subvencija.

A. Smith ::

Za vertikalne (ali hidroponične) farme sem že slišal, nisem pa vedel, da dejansko obstajajo - in da se hitro razvijajo.

he largest commercial hydroponics facility in the world is Eurofresh Farms in Willcox, Arizona, which sold 125 million pounds of tomatoes in 2005.[14] Eurofresh has 318 acres (1.29 km2) under glass and represents about a third of the commercial hydroponic greenhouse area in the U.S.[15] Eurofresh does not consider its tomatoes organic, but they are pesticide-free. They are grown in rockwool using the run to waste technique.

Še nekaj dejstev v prid vertikalnim kmetijam:
Tabela izkoristka - krompirja npr. pridelaš s to tehniko skoraj 9x toliko. Res je, da za hranilne snovi zmečeš več, a ti ni treba uporabljati pesticidov.

Kar se tiče podgan in elektrike: Zanesljivost oskrbe z energijo je odvisna od pogodbe z omrežnim operaterjem, vendar z zanesljivostjo dobave raste tudi cena.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Thomas ::

Samo cena energije je še problem, nič drugega. Poceni energetski izvir to iz temeljev spremeni in klasičnih kmetij kmalu ni več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Pravi problem je, da ne veš točno pri kateri ceni energije se ti ta pristop začne splačat in je precej rizika se it to zgodbo.
Zgleda, da se za nekatere produkte v nekaterih okoljih stvar splača že sedaj (zgoraj omenjeni EuroFresh in še kaj)

BigWhale:
Mislim, trditve, da se vertikalne farme splacajo bolj kot navadne je tko kot, ce bi sedaj trdili, da se Warp Drive bolj obnese kot solid-fuel booster.

Povej to EuroFreshu. Res pa je, da zgleda še vedno laufajo (tudi) na sonce, niso komplet na umetni svetlobi.

Edit: typoos...
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Fascinantno! To rabimo po celem svetu! Super zadeva. Ki se bo seveda še izboljšala.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pyr0Beast ::

Sonce je praktično zastonj napram elektriki. Hidroponika je dokaj v redu zadeva, samo taka zelenjava je dosti preveč vodena in brez okusa. 9x več krompirja meni ne pomeni nič če ima tak krompir 10x manj suhe snovi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Thomas ::

Ah, kje pa. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo okusi hidroponskih izdelkov presegli "naravne" na celi črti. Marsikje so že. Kakšna narava, lepo te prosim, s svojimi poplavami, sušami, kobilicami, škodljivci ...

Kmetija je zdej primitivna, čas je da se naredi bistveno modernejšo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

samo taka zelenjava je dosti preveč vodena in brez okusa.

To ni problem hidroponike ampak uporabljenih parametrov in tvoje želje po višanju kg/W. NOBENE omejitve ni, da s hidroponiko ne vzgajaš najbolj okusnih, lepih in dišečih plodov, kar si jih kdaj jedu. Mogoče le ne bojo tako hitro dozoreli, kot bi lahko, če bi bili malo bolj vodeni. Stvar cene. Če te to res skrbi, potem si pač omisliš svoj omega garden v kleti in vzgajaš nevodene stvari z obilo okusa.

Po drugi strani pa bi reku da širiš FUD:
What makes our products unique? We're experts at growing greenhouse produce at a premium quality and certified pesticide-free with garden fresh flavor. For ten consecutive years, we've been recognized as the home of "America's Best Tasting Tomato" by the American Culinary Institute.


Js to razumem kot "ves doma pridelan paradajz ima slabši okus, kot naš pridelan s hidroponiko".
Zbogom in hvala za vse ribe

noraguta ::

Postavitev objekta je pač enkratna investicija. Vzdrževanja je pa najbrž na leto ob pametno postavljenem objektu tudi bolj malo.

Kaj pa rabiš ? Semtertja zamenjaš kakšno LEDico, prečekiraš vodne filtre itd...

zakaj potem nebi postavil raje stanovanja? nosijo več na kvadratni meter kot kakšna njivica.(nekaj magnitud razlike)
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leto 2019 drugo najtoplejše leto (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16027243 (23333) BigWhale
»

Leto 2014 najtoplejše v zgodovini organiziranih meritev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4115773 (12180) Rotty
»

Wikileaks: email sporočila med raziskovalci klimatskih sprememb

Oddelek: Problemi človeštva
303053 (2241) AtaStrudl
»

za in proti TOPLI GREDI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1458749 (6489) jype
»

Errors in science (11. najzanimivejša tema) (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
946313 (4388) antonija

Več podobnih tem