» »

Domaci kino nasveti

Domaci kino nasveti

«
1
2

- SiroTka - ::

Ok v bliznji prihodnosti imam namen kupiti komponente za domaci kino. Prej bi rad prebral cimvec clankov o tem. Predvsem me zanima kaksne so razlike med posameznimi dvd playerji - zvok, slika; kaksne so razlike med recieverji (vem da eni podpirajo vec standardev itd.). Nekdo mi je govoril, da imajo v sobah za demonstracijo dolbya poleg standardnih stvari (DVD, Zvocniki, reciever) se neke ojacevalce za kable in da tisto se veliko stane. Ali je to res?
Kje so kaksne avdio-video internet strani, ki ocenjujejo take komponente?

Yurko ::

Najboljši plac na netu za take stvari je www.audioreview.com

Našel boš opisane vse dobavljive komponente s strani uporabnikov. Opisi so sicer subjektivni, pa vseeno mnogo boljši kot hvaljenje proizvajalcev na njihovih straneh.

Yurko ::

matkurja, sem mim udaru. Tukaj sem mislu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Yurko ::

Mah, ocitno se ne bom navadu. V glavnem prepisi zgornji naslov pa bo

R0K ::

heh, še zdej ni vrei :)) ...

...morš dat vedno "http://" zraven linka, ker čene link ne dela ...

BlackHole ::

Zgornja stran je res zelo dobra. Tudi jaz sem jo prebiral, ko sem se odločal za nakup "kina". Drugače pa imaš tukaj še nekaj dodatnih naslovov:
hometheaterhifi.com
homecinemachoice.com
hometheaterforum.com
tnt-audio.com

Zgodovina sprememb…

Jinxy ::

Ojačevalci za kable? prvič slišim :) Ko boš sešteval denar, ki ga imaš namen porabit za domači kino, ne pozabi na KVALITETNE zvočniške kable. Sam sem bil dolgo časa prepričan, da kakšna razlika pa je lahko med enim navadnim kablom za 35 SIT/m in nekim audiofilskim za 3000 SIt/m, ampak ko sem kable zamenjal, nisem mogel verjeti, kakšno veliko razliko so naredili kabli!
Prej sem resno razmišljal o nakupu subwooferja ker so zvočniki deajali od sebe premalo basov, pa tudi receiverju je prehitro (glede na podatke) zmanjkalo moči. Šele s temi novimi kabli zvočniki dobesedno butajo in sploh ni več ne vem kako velike potrebe po SW, da ne govorim o tem, da lahko sedaj dam na receiverju DOST bolj naglas, v bistvu sploh ne gre več v clippin, ampak se ugasne zaradi preobremenitve. (ampak res šele pri glasnosti, ki je tudi za kakšen dance žur precej prevelika)

na kratko no, samo za kable sem dal cca 40000 SIT, ampak se je definitivno splačalo!

Tr0n ::

Ja, na kable marsikdo pozabi, so pa zelo dragi, ce bi rad mel kvalitetne. Med receiverjem in dvdjem rabis opticen kabel, za zvocnike pa je priporocljiv coax. Samo te zadeve lahko pridejo tudi do 1.500 SIT na meter!

Drugace pa, pri receiverju se ti ne splaca kaj veliko sparat. Mora imet vgrajen dovolj mocan ojacevalec in vse potrebne vhode/izhode. DVD ne rabi bit high-end. Glej, da bo bral obe regiji. Sicer ti v BigBangu za dolocene modele to naredijo.

BlackHole ::

Jinxy, jaz ne bi mogel toliko riskirat za kable, razen morda če bi slišal primerjavo med kabli, ki jih imam zdaj in kakimi drugimi. Sicer nisem vzel najcenejših, mislim da okrog 300 SIT/m, ker se mi pač zdi, da za zvočnike nižjega razreda ni potrebe po takih kablih. Lahko, da se motim. Zanima pa me kakšen receiver imaš in kašen frekvenčni razpon imajo tvoji zvočniki.

Jinxy ::

Receiver je Pioneer VSX-D710S, sprednja zvočnika pa B&W 602 S3. Zvočnika sta po kakovosti res vrhunska in ponujata precej več, kot bi na njuno ceno (99900 SIT@Big bang) rekel.

glede frekvenčnega razpona pa na njihovi strani piše tole:
- Frequency Response: 49Hz - 22kHz ± 3dB on reference axis
- Frequency Range: -6dB at 40Hz and 42kHz

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jinxy ()

BlackHole ::

Predlagal bi ti, da sisitem nadgradiš z subwooferjem, ko boš finančno sposoben (če nisi zdaj), ker imajo tvoji zvočniki enak frekvenčni razpon kot moji Tannoy. Verjemi, pri meni je bila pridobitev v basih ogromna.

andrej ::

kaj pravite na TA sistem? Se splaca? vec info tukaj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrej ()

Jinxy ::

O nakupu subwooferja sicer že dolgo razmišljam, ker pa sistem v glavnem uporabljam za poslušanje glasbe (kjer je basov več kot dovolj) in malo manj za filme, take hude potrebe po njem zaenkrat še ni...nedolgo nazaj sem zamenjal zvočniške kable in je bila razlika za 100% v basih, zdaj se dejansko vse trese in buta, kot bi imel sub :) Drugače bom pa vidu...kakšen B&W ASW1000 bi lepo pasal zraven, samo kaj ko so B&W tolk hudo dragi :(

Andrej, sistem ki si ga napisal, je povsem v redu, če v glavnem gledaš filme v ne preveč veliki sobi. Za (kvalitetno) poslušanje glasbe je še vedno bolje imeti večje zvočnike, kot pa samo satelite in sub, za film je pa zadeva kar v redu, samo saj pravim...če imaš zelo veliko sobo, boš tale sub hitro pognal do konca, v eni srednje veliki (4x4m) pa ne bi bmelo bit problema, bo treslo :) Glede kvaliteta/cena razmerja ti pa ne bi znal kaj dost povedat ker ne poznam dotične firme.

andrej ::

Jinxy: zadevo sem mislo priklopit na PC-ja namesto obicajnih zvocnikov. Ramisljam ce bi kupo kaksen Creative paket al pa tole stvarco. Soba pa je 3x3 in bi sluzla obicajnim zadevam - spilom, filmom, kaksni MP3 glasbi. Pomembno je samo da je DD dekoder pa da ma dober zvok. 'dober' za neaudifila...

BlackHole ::

Jinxy, koliko imaš dimenzijo sobe? Glede na to, da imajo tvoji zvočniki enak frekv. razpon kot moji, jaz pa brez subwooferja sploh ne morem poslušat, ne glasbe, kaj šele filma, bi rekel da bi ti sub precej izboljšal zadevo. Sicer praviš, da so ti kabli precej izboljašali tudi base pa tudi zvočniki so 2x dražji od mojih, tako da verjetno res dobiš več basov, vendar pa ti sigurno ne nadomestijo sub-a. Priporočam ti tudi, da prebereš tale post iz foruma.

Luigi ::

4x4m je povprečna velikost!?! Hmm, folk kaj res vsi živite v bajtah. Za v blok je 4x4 že kar velika dnevna, da ne govorim o sobah. Darn.

PS:
V sobi pod 3x3m ne rabiš samostoječih zvočnikov oziroma, bo zvok lepši z manjšimi, kot pa samostoječimi. Vsak samostoječi zvočnik rabi za seboj približno 1m prostora. Sam naredi račun, kje potem stoji v tej sobi >:D

Jinxy ::

BlackHole, enak frekvenčni razpon na papirju sam po sebi še ne pomeni, se bo tudi slišalo enako...imaš cel kup dejavnikov, od katerih je to odvisno: premer wooferja na zvočniku, volumen zvočnika, postavitev zvočnika, kabli, ojačevalca, oblika in velikost sobe....
Lahko mi verjameš, da se tudfi brez SUB-a ornk trese :) Poizkusi enkrat s CD-jem iz filma Titanic in daj na 12. komad (A life so changed), v ozadju vsake par sekund slišiš en zelo deep bas, z najnižjimi možnimi frekvencami. Ko sem dal ta komad dost na glas (ne do konca), so se šipe tresle v moji sobi, ki je na drugi strani bajte!!!

Vem, da bi bilo s SUB-om še boljš, sem ga imel že 1x na izposoji, samo dokler ne našparam tistih 100k, bom čist v redu lahko preživel s tem kar imam.

BlackHole ::

Jinky, zanima me koliko imaš prednje zvočnike odmaknjene od zadnje stene in koliko od stranske. Moji so kak meter in pol od zadnje stene, zato verjetno tudi ni pravih basov. Mi pač soba ne dopušča boljše postavitve, predvsem vrata, ki se odpirajo noter.

BlackHole ::

Jinky!?

Jinxy ::

Odmaknjena sta cca 20-30 cm kar pa ne predstavlja večjega problema zaradi "boomy basov", ker je basreflex na sprednji strani zvočnikov. Ko sem testiral stvar, sem ju imel postavljena tudi bolj stran (1m), pa ni bilo kakšne zelo očitne razlike.

andrej ::

a mi lahko kdo svetuje kaksen komplet za domaci kino, dd, zvocniki itd. za okrog 120 k SIT. Se sploh dobi kaj pametnega za ta denar?

Tr0n ::

Bolj tezko. 120k ti pride samo receiver ;).

BlackHole ::

Jinxy
praviš, da si pred kratkim menjal kable. Daj povej mi, kje si jih kupil, kdo je proizvajalec, koliko so debeli, mogoče jih bom pa preizkusil.

Jinxy ::

Kabli so Van Den Hul, "model" Cleartrack.. Kupil sem jih v Big Bangu v BTC Ljubljana, cena je cca 2700 SIT/meter.

-Notalent- ::

Najbolše naslove že maš gor zapisane. Ko bos kupoval je najpomembnejše kar si bos kupil ojačevalec (fršterker). Potem zvocniki in nato vse ostalo. Za kable pa ne kupi najcenejših drugač pa je odvisno kok močne zvočnike boš gor priklučo. Če bi jaz kupoval bi si ojačevalec kupil nov (npr. Maranci) ostalo (spredna visoko in nizko tonca, satelita, subwufer) kupo rabljeno. DVD pa priporočam Pioneerja.:)

andrej ::

TrOn: ze, ampak jaz nisem audiofil in ne rabim nevem kaksne opreme. Malo gledam okoli pa nimam prave ideje kaj bi kupo. Creativov komplet 5700 je predrag za to kar ponuja, zato sem mislo ce bi se bolj v audio vodah naslo kaj spodobnega za 120-150...

andrej ::

BlackHole: kako si ti zadovoljen s tvojimi Tannoy? Jaz jih tudi zdaj gledam, in mogoce jih celo kupim. Kaksen subwoofer imas? A mas tudi center zvocnik in surround zvocnika? Kaksen receiver imas?

BlackHole ::

Težko ti kaj rečem za Tannoy-e. Jaz sem zadovoljen (zelo) s celotnim sistemom, ki ga imam. To pa vključuje pet Tannoy-ev (dva mX2 in dva m1 in mC1), subwoofer B&W ASW500 in reciver Yamaha V595a. Koliko sem jaz gledal teste Tannoy-ev po tujih straneh, so ocenjeni kot zelo dobri za denar, ki ga je treba odšteti. Sam pa ti lahko povem, da če bi mi zdaj odvzeli subwoofer, mi sploh ne bi bil več užitek gledati DVD-jev ali poslušati glasbe. Zdi se mi torej, da ne proizvajajo dovolj nizkih tonov, tako da je subwoofer "obvezen". Čeprav dokler ga ne dodaš k sistemu, ga morda sploh ne pogrešaš. Lahko da bi s kakšno drugačno postavitvijo (in še bljšim kablom) v kaki drugi sobi itd. zveneli popolnoma drugače. Predlagam pa ti, da jih primerjaš še s kakimi drugimi preden jih kupiš.

andrej ::

cool. ravno to kombinacijo sem tudi jaz nameraval nabavit. sam trenutno kolebam med b&W 303 in tannoyi, samo sem tudi okoli prebral da tannoyi ponujajo vec za svoj denar...
kako to, da nisi vzel tudi tannoy suba? aja, kako to da si se odlocil za m1 in ne mX1?
kje in kolko si dal za receiver?

BlackHole ::

Sub B&W sem kupil zato, ker je bil dobro ocenjen, pa mislim da tudi niso imeli drugih podobnih takrat ko sem kupoval. Vse sem kupil v BiG Bangu. Receiver je stra že več kot eno leto, za njega pa sem dal okrog 110.000 SIT.
Zadnje zvočnike sem namenoma vzel manjše in so se mi zdeli m1 ustrezni. Mx1 tudi niso imeli, pa še Mx2 sem moral naročiti. Itak sem najprej kupil sprednje in reciver, nekaj dni kasneje pa center, zadnje zvočnike in sub.

andrej ::

cool. hvala. ze par dni gledam cenike pa m1 v bigbangu nisem vido. glede na to da so mx1 17k, m1 ne morejo bit bistveno cenejsi..:D
kaksen je bil obcutek ko si dodaj surround, center in subwoofer? ;)

BlackHole ::

Občutek? Kod, da se ti sanje najlepše sanje uresničijo. Ne resno, z dvema zvočnikoma je itak brezveze gledat DVD-je. Za glasbo pa itak uporabljam samo prednja dva + sub. M1 so takrat stali kakih 15k SIT, v MAriboru mislim da jih še imajo. Bi te pa opozoril na sorround zvočnike. SAj ne, da m1 ne bi bili primerni, samo če imaš še kaj denarja v zalogi, razmisli o bipolarnih zvočnikih, ki dajejo še bitveni boljši efekt oz. občutek 3D okolja kot navadni (monopolarni).

andrej ::

a mas kaksne dobre bipolane v glavi? Danes grem potem v BigBang pa bomo vidli kaj se bo naslo za mene. Samo sment ko vse skupaj zlo kosta, ce kupis naenkrat. Ze sam sub je tolko kot vsi ostali zvocniki...
Nekaj mi povej. Kaj ti je boljse, gledat dvd-je brez suba, al brez centralnega. Razmisljam, da bi enega od teh vzel malo kasneje, da zepi nebi tolko trpeli naenkrat;)

andrej ::

ravno sem malo gledal, pa nisem nasel Tannoy bipolarnih. hm, to potem spremeni vse... Ker ce ze mas 5 zvocnikov je najboljse met 5 enakih ali vsaj zelo podobnih... tak vsaj svetujejo, a ne.

Tr0n ::

Tannoy ti ne priporocam, kar se tice kvalitete. Imam kar nekaj kolegov, ki jih imajo.

Luigi ::

Sam sem imel priliko orengi stestirat prejšnjo verzijo Tannoy-evih "budget" zvočnikov (prva Mercury serija M3).
In sem bil zelo razočaran. V vseh revijah so takrat pobirali 5 zvezdic, ampak nihče ni prebral, da zaradi tega, ker so najbolj "splošni". Se pravi vse vrste glasbe igrajo dobro (nobene pa ne odlično!).

To se je najbolj poznalo pri gledanju DVD-jev, saj je bila dinamika odločno preslaba.
Kako se obnesejo Mx-i ne bi vedel.

Še enkrat. Tannoyi niso slabi zvočniki (zopet to leti na Mercury in ne na Mx), samo niso primerni za tvoje potrebe (gledanje filmov zahteva veliko dinamiko in odzivnost).

Kar se pa tiče bipolarcev druge firme se ne sekiraj. Najbolj pomembno je, da imaš prednje tri zvočnike iz iste serije (sej je tudi pri DVD-jih večina zvočne slike spredaj). Npr.: Ko sem jaz zamenjal moje surround zvočnike (ki so bili iz iste serije kot prednji!) za bipolarce (ki pa so bili popolnoma celo od druge firme) je bila razlika ogromna (v plus seveda).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Luigi ()

andrej ::

e, ravno zdaj sem se odpravljal v BB po nakup, pa ste me dobli. Sem mislo kupit Tannoy, ker so zelo dobro ocenjeni za dinar, zdaj pa... Hm. Kaj naj vzamem - mogoce Mission m71 ali B&W 302?

Drugace pa nisem ekstremist v nobeno smer. Me bi zvocnike za filme in poslusanje glazbe...

andrej ::

aja, pa keteri sub? samo ne mi rect b&W za 100k, ker tolko ne mislim dat. Enih 40k pa bi se ze naslo...

Luigi ::

Ti kr pejt u BB pa ti naj priklopi Tannoye in Mission in BW-je skupaj (če boš te sreče, da te prodajalec prej ne brcne iz trgovine), pa sam presodi.

Z nobenim od naštetih ne boš falil. Poglej tudi na izkoristke (tisti, ki ima 90dB ali več je skoraj sigurno tudi zelo odziven - dinamičen).

Drugače pa je v tem razredu (cenovnem) oslarija govoriti, Tannoy sux Mission so 100x boljši, ker so vsi tolk blizu, da odloča le na kakšen zvok si navajen. Nekateri ljubijo bolj umirjen, spet drugi atraktiven in napadalen. Sej kupuješ za svoje dobro in kupi tisto kar ti paše in ne kar piše v "What Hi-Fi" in podobno. Primer: What Hi-Fi da 5 zvezdic dvema zvočnikoma. Ampak pri poslušanju imata ta dva popolnoma drugačen zvok (občutek pri poslušanju). Tako da ????

Raje preveri kje jih boš imel postavljene. Zvočniki, ki imajo bas-reflex luknjo zadaj rabijo najmanj 50cm prostora za seboj (navadno še več). Tisti, ki imajo luknjo spredaj so lahko tudi pod 50cm. Verjemi, da je to bolj pomembno. Moj kolega je kupil bukse za 100 jurjev in jih je dal skoraj V zadnjo steno. Podn zvok. Jest jih mam pa za 60 jurjev in pravilno postavljene, pa vedno ko pride na obisk kar zija. Žal, še vedno je tako, da denar ni vse (ej tole je pa že ful filozofsko).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Luigi ()

andrej ::

luigi najlepsa ti hvala. [in se grem v BB]:D

zile ::

Že kakšne 2 leti imam Yamaho receiver +Quadral center in sprednji par +sub, zadnji par so pa NHT, pa sem zadovoljen. Zvočniške kable mam pa kr ploščate, katere sem nalepil na steno. Na q*** mi gre mijlon kablov ki se valjajo po sobi, urghh :D.

BigAl ::

Sam sem lastnik receiverja YAMAHA RX-V596 ter 4-ih zvočnikov B&W DM302 in centra B&W. Sound je cool, mogoče bi main zvočnika mogla bit malo bolša (predvsem za muziko). Drugač sound trga!! Sploh glede na ceno!

BlackHole ::

Če ne misliš kupiti vsega nankrat, potem je najbolje, da počakaš z subwooferjem, ker kot sem že rekel, dokler ga ne dodaš ga niti ne pogrešaš (odvisno tudi kaj si imel prej, vendar sklepam da je tvoj prvi pravi sistem, kot je bilo pri meni). Kar se pa tiče bipolarcev, pa se ti po moje res ni treba sekirat, če bodo druge firme, ker Tannoy sploh ne vem, če jih že izdeluje. Bi ti pa vsekako priporočal bipolarce, ker sem prebral že precej hvalevrednih izjav. Če bi to vedel, ko sem sam kupoval, bi tudi šel na bipolarce. Kateri pa so dobri pa ne bi vedel, ker jih še nimam namena kuputi in se zato tudi ne zanimam za te modele. Kateri bo pa ojačevalec za te zvočnike?
Kar se pa tiče ocen Tannoy Mercury 3, pa moraš Luigi tu predvsem upoštevat, da gre za zvočnike nizkega cenovnega razreda, ker če bi ti zvočniki dajali vse, potem Tannoy ne bi rabil izdelovati drugih (dražjih) modelov.

BlackHole ::

B&W sub je zato tako drag, ker ima svoj ojačevalec vgrajen (precej priporočljivo), za 40 ne boš dobil sub-a z ojačevalcem.

andrej ::

evo, zdaj sem se ravno vrnil iz BB z naslednjo robo:
- 4x mission M71
- 1x mission center
- Yamaha V420RDS
- kabli oni Van den hal, skyline
- suba zaenkrat nimam, ki niso meli nobenega pravega. So meli sicer B&W samo 100k pa zdaj za njega ne dam. Bom pocakal, da dobijo Yamaho za okrog 40k. Ze zdaj sem dal cez 200k:O Najprej sem mislil vzet Tannoye pa so mi rekli, da Missini bolj pasejo k Yamaha receiverjem... Pa se zelo cool zgledajo. Res je, to je moj prvi pravi sistem

hvala vsem, ki ste povedali svoje izkusnje... nic, grem nazaj kable priklapljat:D

andrej ::

evo, zdaj zadeva ze spila, pa moram rect, da ni primerjave z prejsnjimi zvocniki - Creative PC Works. Edino kar pogresam so boljsi basi. to se opazi tudi v pesmih. Zgleda, da bo res treba nabavit suba. Pa tudi daljse kable, ker se kupo prekratke|O

zile ::

Ja halo, primerjave s PC speakerji, lol.

andrej ::

hehe, seveda:)

Nekaj mi povejte? Kje bi se dalo dobit coax kabel, ki bi iz SB Live 5.1 digital out povezal na digital coax in na receiverju. V BB ga nisem vido. ali pa sem bil samo slep...

zile ::

Jap bil si slep, al pa ga trenutno niso imeli. Takoj ko prideš v trgovino (tisti vhod pri avtopralnici), imaš na desni strani več sort kablov. Med njimi je tudi audio koax. Stane pa okoli 2k.

andrej ::

aha, to mora da je BB v LJ. Jaz sem bil v MB. No kakorkoli ze, ce se mas slucajno skatlo, bi mi zlo koristlo ce poves kaj gori tocno pise (cifra)- bi dosti laze naso. thanx.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava zvočnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10013510 (1647) gorilla
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501187477 (52620) Janac
»

Nakup HI-FI-ja

Oddelek: Kaj kupiti
91451 (1181) andrej
»

Vaši DVD/home cinema sistemi

Oddelek: Sedem umetnosti
232382 (2091) Luigi
»

Zvočniki za Dolby digital

Oddelek: Zvok in slika
111365 (1090) grizli123

Več podobnih tem