» »

Ocena porabe kurilnega olja - hiša brez fasade

Ocena porabe kurilnega olja - hiša brez fasade

Osprey ::

Zanima me vaša ocena porabe kurilnega olja v hiši brez fasade (zunanje izolacije) in bi bil vesel če se oglasi kdo ki ima kake izkušnje s tem. Gre za ogrevanje 2 prostorov skupne kvadrature ca. 40 m^2.
Zanima me:
a) ocena koliko kurilnega olja rabim, če bo povprečna zima
b) ocena v kolikšni meri vpliva na porabo fasada, oziroma kolikšna bi bila poraba, če bi bila izvedena zunanja izolacija

Mogoče tudi kdo ve iz lastnega primera, kolikšna je bila poraba v hiši brez fasade in kasneje, ko je bila narejena fasada. Kakorkoli, kakršenkoli podatek bo v pomoč.

LP

Azrael ::

Pri nas za 100m2 porabimo približno 1500l olja na sezono, hiša stara 70 let ima nova okna in je izolirana. Preden so bila okna menjana je bila poraba večja za ~200l. Olje se uporablja za ogrevanje vode samo v kurilni sezoni. Preden je bila fasada izolirana se je kurilo na drva in premog in je šlo tega kuriva ohoho.

Samo moje mnenje, če vaša hiša ni izolirana bo poraba za teh 40m2 blizu1000l za sezono, če je gorilec kakšna iztrošena krama oz. slabo nastavljen, bo poraba še večja.
Nekoč je bil Slo-tech.

krho ::

80m^2, slaba izolacija (2,5cm + fasada)... kurjeno na olje od dec-mar, prej, ko je bil gorilec slabo nastavljen ~2500 l, sedaj 1500 l.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Tody ::

Strokovnjaki pravijo da je izguba vsaj 30 %. Je pa zadeva odvisna če si v večstanovanjski hiši imaš gretje lahko še od kje drugod. Če imaš izloiran še podstrešje je še več.

V končni fazi se ti splača izolirat hišo. Izolacija bo prihranila nekaj denarja in boš ubistvu dobil vse nazaj, sicer ne v enem letu ampak v 10. Fasado boš pa še vedno imel + lepši bo vse zgledal.

jRk0 ::

pomoje je pa tudi odvisno s cesa mas bajto grajeno. mi mamo 30cm (al 25) siporex vsepovsod zunaj pa ni izolacije pol, samo omet preko...
You fuck up once, you loose two teeth.

Osprey ::

Bajta je iz navadne opeke, torej zunaj je samo opeka, notri je seveda končano (notranji ometi). Okna so pa po moji oceni zelo solidna - stara kakih 5 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

ivanuscha ::

OMG kašne mate to vi porabe olja ogromne. Mi mamo izolirano bajto s fasado in pokurmo od ca. oktobra do aprila 2500 litrov. Grejemo pa ca. 300 kvadratov.

Osprey ::

Kot že rečeno ima hiša zunaj samo opeko, znotraj je končano (notranji ometi). Kar se tiče samega doseganja temp. recimo 20 C verjetno ne bi smel biti problem, tudi če je zunaj mraz, le poraba bo večja?

sparklyslo ::

>>OMG kašne mate to vi porabe olja ogromne. Mi mamo izolirano bajto s fasado in pokurmo od ca. oktobra do aprila 2500 litrov. Grejemo pa ca. 300 kvadratov.

In na koliko pa grejete vi tole vašo hišo in ali vse prostore enakomerno?

Pogosto pri vseh teh primerjavah ljudje pozabijo omeniti koliko prostorov dejansko ogrevajo in na kakšno temperaturo.
Je namreč velika razlika ali ogrevaš celo hišo na 22 °C ali pa na 20° C, ali ogrevaš tudi garažo, vse kletne prostore, stopnišča?

Obstajajo namreč tudi taki, ki porabijo zelo malo za ogrevanje, v hiši pa hodijo oblečeni kot medvedi.

barbarpapa1 ::

Pa dobro je podati tudi lego hiše. Za porabo je pomembno, kje v Sloveniji se nahajaš, ali si celo zimo v senci, ali pa te ob jasnih dnevih obseva sonček in ali imaš hiško v zavetrju, ali pa okoli nje brije ljuti veter celo zimo. Iz tega naslova lahko imaš velike razlike v porabi kuriva tudi med zelo podobnima hišama, ki nista zelo oddaljeni ena od druge.

Naša hiša:

-Lega: Maribor Košaki, sorazmerno v zavetrju, pozimi malo sonca.
-Izolacija: 5 CM Tervola (Notranja izolacija).
-Okna: Stara dvokrilna (To so še tista brez termopan stekla. Ima zunanje in notranje okno, v vsakem pa eno steklo).
-Površina: cca 200 m^2 (Kleti se ne greje).
-Poraba v zadnji kurilni sezaoni: 2000 l ELKO-ta (Veliko) Poraba je za gretje in pripravo sanitarne vode. Temperatura prostorov cca 23°C.

LP

Jože

Zgodovina sprememb…

Osprey ::

Kot že rečeno ima hiša zunaj samo opeko, znotraj je končano (notranji ometi). Kar se tiče samega doseganja temp. recimo 20 C verjetno ne bi smel biti problem, tudi če je zunaj mraz, ali? Hiša je sicer izpostavljena vetru, ob jasnih dnevih je pa cel dan na soncu.

sparklyslo ::

Nimam izkušenj v ogrevanju brez izolacije, zato je to bolj ugibanje.

Če gre res samo za 40 m2 in novejšo peč, in da so toplotne izgube zaradi neizoliranosti tam 30% (vse stene so zunanje oz. so obrnjene proti neogrevanim prostorom) potem bi rekel, da bi moralo biti 800 - 1000 litrov olja dovolj. Za ziher bo tam do 1000 litrov (kot je že napisal Azrael).

glinik ::

Klegica je podnajemnica v novi večstanovanjski hiši.
-zidana z opeke
-lega Maribor: med hišami

45m^2 veliko stanovanje si greje na elektriko. Predlani pozimi, KO ŠE HIŠA NI IMELA IZOLACIJE je plačevala za vso elektriko (kurjava, luči, štedilnik, TV ...) cca. 25k sit. Lani - (HUDA ZIMA), JE HIŠA IMELA (8cm stiropora) FASADO in je plačevala za vso elektriko 15-20k sit. Porabo za vsak mesec je gledala na el. števcu, zato podajam tako točne podatke!

Po teh podatkih se fasada 10000% izplača! Tudi po njenih besedah se izolacija VSEKAKOR izplača. Po moje z izolacijo prišparamo vsaj 30% na kurjavi - da prijetnega hlada, ki je poleti sploh ne omenjamo ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Osprey ::

No, seveda, tudi meni je jasno, da izolacija se izplača. Izoliralo se bo naslednje leto. Dosedanje izkušnje imam pa le z dobro izoliranimi hišami in me skrbi, ali je tako neizolirano hišo sploh možno v mrazu ogrevati dovolj za bivanje. 30-50% več kurjave za to eno zimo bomo pač požrli, če bo le vseeno dovolj toplo.

glinik ::

Pri lanski zimi se neizlirani hiši resnično slabo piše. Seveda je za preživet, ampak bo poraba pač toliko večja. Vsa toplota se razpiha v trenutku. Boš kakšen puloverček več oblekel :) .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

ivanuscha ::

>>>>OMG kašne mate to vi porabe olja ogromne. Mi mamo izolirano bajto s fasado in pokurmo od ca. oktobra do aprila 2500 litrov. Grejemo pa ca. 300 kvadratov.

>>In na koliko pa grejete vi tole vašo hišo in ali vse prostore enakomerno?
Pogosto pri vseh teh primerjavah ljudje pozabijo omeniti koliko prostorov dejansko ogrevajo in na kakšno temperaturo.
Je namreč velika razlika ali ogrevaš celo hišo na 22 °C ali pa na 20° C, ali ogrevaš tudi garažo, vse kletne prostore, stopnišča?
Obstajajo namreč tudi taki, ki porabijo zelo malo za ogrevanje, v hiši pa hodijo oblečeni kot medvedi.

@Sparkyslo

Hišo ogrevamo vsaj na 24 C. Res je zmer full vroče notr. Ogrevamo pa tud stopnišča in vbistvu skor vse sobe, kot sem rekel ca.300 kvadratov. Je pa res, da je na stopnišču recimo samo 20 ali največ 22 stopinj. Čez noč do jutra mamo seveda centralno izklopljeno. Res je full odvisn od dobre izolacije. Poznam ene, ki ogrevajo v celi bajti sam 3 prostore in tko kot si reku hodjo v bundah skor po bajti, pa kljub temu porabjo 2000 litrov, se prav da jim toplota kar izpuhti čez stene. Mislm, da se fasada pozna vsaj ene 20 %. Ogromno prispevajo tudi dobra okna, ker okol oken so največje izgube toplote.

Zgodovina sprememb…

Bondek ::

Pri nas porabimo za 200m2 približno 3000l letno (lansko leto ko je bila huda zima) s tem da v jeseni nekaj časa kurimo še na drva. Aja pa 50m2 ni izoliranih tko da tam je kr velika poraba.

Mogoče še to: naštimano mamo na tam cca 20 stopinj (je dost toplo - vsaj zame) in tako da ponoči ne greje pač pa se vklopi ob 5 zjutraj pa dela do 8 pa spet popoldne ko pridemo domov, itd,... Med vikendom je pa spet drugačni režim delovanja. Na tistih 50m2 pa živi stara mama tako, da se tam praktično skos ogreva (ne zapušča hiše :)).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bondek ()

balocom ::

OMG kašne mate to vi porabe olja ogromne. Mi mamo izolirano bajto s fasado in pokurmo od ca. oktobra do aprila 2500 litrov. Grejemo pa ca. 300 kvadratov.

2750 l (tam nekje) za okrog 390 m^2 vlko hišo. Ne ogreva se stopnišče, oz. zelo malo, garaža, kletni prostori razen enega, pa prostor za kuhno v podstrejšju (kao hiša za 2. familji). Izolacija:
-5 al kuk centi steklene volne
-tam kjer je poševn strop v podstešju je tut 5 cm izolacije,
- in nič drugega.
Aja, klet je večinoma, razen garaže (z vseh strani) pa tistga ogrevanega prostora (pr garaž) obdana z zemlo:|
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

l0g1t3ch ::

Pri nas je za enkrat še neizolirana hiša pa ni nobene krize zimo preživet samo malo bolj kuriš.
Hiša je stara 12 let in zidana v kombinaciji betonskih zidakov in takih rdečih votlih zidakov, okna majo dvojno steklo niso pa termopan.
Skupaj z delavnico se ogreva cca 300 m^2 pa je blo dobolj toplo tudi za kratke rokave včasih in to ko je blo zunaj -20 :D

Res pa da je poštena peč, ki jo kurmo na drva, pač mizarstvo + dokaj poštene poršine gozda tak d kurjava ni blem

Osprey ::

Torej nimate fasade? Iz zunanje strani je opeka?

l0g1t3ch ::

Jap odzunej ni fasade in tako zaenkrat še nobene izolacije.
Je samo stena, znotraj seveda omet + beljenje ali na nekatrih delih opaž. Okna pa so od Jelovice z dvema stekloam, ki se jim da to okno tak narazn dobit, da stekli od znotrej pomiješ.

root987 ::

Kako je pa kaj danes z državnimi subvencijami? Veljajo te tudi za novozgrajene hiše ali samo če obnavljaš hišo, ki je stara 20/25+ let?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

thedaydriver ::

če mene vprašaš je bolje kuriti na drva in tega se pomoje zaveda veliko več ljudi. če imaš le pogoje zato seveda. meter drv pa stane okol 8 k.
zdej za eno hišo običajno porabiš 15 m drv. ampak jaz govorim o že narejenih drvih. če pa si malo bolj priden pa kupiš hlodovino kar pa je veliko bolj poceni. če pa greš v hosto pa dvema vzame 3 dni da napravita 30m drv, kar je več kot zadost za celo zimo.

koliko toplote porabiš za zimo je poleg izolacije odvisno tudi od tega koliko se odpirajo vrata, saj tisti ki npr. zjutraj ob 6ih gredo v službo in pridejo ob 5ih domov porabijo manj kot tisti ki so doma in hodijo ven pa not.
vsekakor je to moje mnenje


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 475 76 77 78 )

Oddelek: Loža
3858558573 (9074) edi123
»

Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27153612 (28877) Matejjjjj
»

Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14043051 (186) kixs
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960123 (29572) konspirator
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382155049 (121873) Zvezdica27

Več podobnih tem