» »

YouOS - spletni operacijski sistem

YouOS - spletni operacijski sistem

Slashdot - V preteklosti smo že bili priča številnim špekulacijam o tem, da bo Google razvil svoj operacijski sistem, bo deloval preko brskalnika. Uradno o tem sicer ni še nič znanega, vsi, ki jih zanima kako bi spletni operacijski sistem lahko deloval pa si lahko ogledate YouOS.

Gre za operacijski sistem, za katerega potrebujete le brskalnik. Na voljo je že preko 150 aplikacij, vse skupaj pa zaenkrat deluje precej počasi. Registracija je brezplačna, na voljo je tudi testni račun.



Avtorji pravijo, da je prednost spletnega operacijskega sistema pred običajnimi OS-i predvsem v tem, da je od povsod dostopen, omogoča enostavno skupinsko delo ter omogoča prijavo in odjavo iz različnih lokacij pri čemer ne izgubimo nobenih nastavitev ali podatkov.

Vsekakor gre za zanimiv projekt. Če pa mu bodo uporabniki zares zaupali svoje osebne podatke, osebno pošto, certifikate in ključe je pa verjetno drugo vprašanje...

102 komentarja

«
1
2 3

mzidy ::

Probal bomo mal, da vidmo to čudo:)

kronik ::

Powered by Linux 8-)

sverde21 ::

Popravek... Powered by Linux & a lot of JavaScript :P
<?php echo `w`; ?>

bluefish ::

sicer pa so možnosti v demo verziji precej omejene, kar je seveda razumljivo.

Slowhand ::

Ah, sem že zamudil, too many users online :)

linuxdady ::

Ja, žal:
Too Many Users Online
We're currently in alpha stage and are limiting the number of users who can login. There seem to be too many users already online at the moment.
Please try again shortly.

antonija ::

Sej taka varianta bi bila cisto vredu, samo nekaksen standardni memory module bo treba upeljat kjer bojo gor vsi kljuci, certifikati in drugi osebni podatki.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jaka83 ::

V čem je fora, da poganjaš OS v OSu? Dobr, razen tega, da kao ne izgubiš svojih podatkov in nastavitev. To je istko kot VMware - dela počasi in je zelo neproduktivno.

drola ::

Sem preizkusil. Moram rečt, da je zadeva precej zanimiva.
https://drola.si

Bass0 ::

To sem čakal! 8-)

Počasi bomo prešli na pošiljanje celotnega audio/video (itd.) signala po podatkivni liniji. Doma bo samo ekran pa periferije. Če bo vključeno tudi biometrično preverjanje istovetnosti, me ne bo skrbelo več kot toliko. Dokler ne bodo hekerji prodrli tudi na to področje. :))

P.S.:
S centralizacijo sistema bi imeli na neki lokaciji centralen računalniški center, kjer je vsa fizična oprema in hitra podatkovna povezava do uporabnikov. Procesorsko jedro se razdeli na navidezne procesorje, za vsakega uporabnika en proc. Glede na to, kako zahtevno opravilo želi uporabnik, mu je aktivno v realnem času dodeljenih točno dovolj CPU ciklov: za igre/multimedijo/znanstvene aplikacije več, za surfanje/branje/pisanje manj. V računu plačaš za število ciklov, ki si jih porabil. Kot kilovatne ure na računu za elektriko. Tako bodo vsi programi in vse igre tekle gladko, vzdrževanje bo potekalo transparentno, doma ne bo mašine, ki bi trošila 500+W moči, dokumenti bodo dostopni vsepovsod. Točno to, kar povprečen uporabnik želi od računalnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

Jst ::

Opera not compatible.

damn!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

strictom ::

Opera not compatible? Not worth trying!
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Dzonson ::

prav lepo dela v Operi :)

Jaka83 ::

Bass0, kje bodo potem modifikacije ohišij, kje bo domače prčkanje in tweakanje po sistemu, kako boš navijal, kje je individualnost in čar računalnika. Ne rečem za Sunday userje je tole idealno, samo za advanced je pa tole konjska figa. Centralizacija ni vedno dobra in če malo pomisliš se bo tukaj spet našlo mekaj lukenj, ki jih bodo vrli ekonomisti izkoristli za polnjenje lastnih žepov. Kmal še do lastnih podatkov ne boš mogel prit, ker nisi plačal mesečne porabe procesorjevih ciklov ... WTF?!?

sverde21 ::

@Bass0: dej ne nakladi, boš ti meu sam periferije doma pa kaj še, kdo misliš da bo gledu kak ti CPU cikle zaračunavajo :| , pa da imajo vpogled na vse tvoje podatke... pa itaq za hekerje bo to raj, ker vse laufa na 1 računalu... pomoje se to ne bo obneslo :P

Sicer že obstajajo takšni računalniki, reče se jim server :D in na njih lahko delaš preko VNC ali pa SSH >:D , ampak dej mi enga pametnjakoviča pokaž, k bo šou prek VNC pisat seminarsko ;)
<?php echo `w`; ?>

Jaka83 ::

V firmah je to popolnoma drugače, jih veliko ceneje pride en močen server z dovolj diskovja, ki je pravilno skonfiguriran in potem priklopijo gor terminale po 100k SIT in zadeva funkcionira super. Vsi vse vidijo (tisto kar jim je namenjeno), urniki in opravki laufajo skupno (boljša organiziranost in osveščenost delavcev), skratka v firmi je to super, za doma pa bi se temu ognil po dolgi poti (govorim za domači računalnik, ne za domače mreže).

Looooooka ::

za delovanje potrebujes drug operacijski sistem...why?da lahko sploh browser odpres.tko da je ze glavna "prednost" v bistvu samo problem in nc druzga.je pa cool ne recm...
ce bi pa hotu s takimi zadevami sparat...mm...ne bi niti probu.
Rajs fliknem xpje na eno masino patcham zadevo da se lahka vec userjev naenkrat konekta nanjo(nikjer v licenci ne vidm te prepovedi...) in mam remote winse.pa se vse lahka gor laufam.
tko da ideja spletnega operacijskega sistema kot neka resitev...je sfaljena...super je pa edino to da se lahka na isti nacin dela spletne aplikacije(kar ni nc novga ce tko pogledas...) kar pa je neki kar bi se splacal uporablat in ponujat.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Imaš pač en kiosk browsing linux kištico brez diska z flash ramom.

Odpade potreba po backupih. Zadeva je totalno prenosljiva. Ni problemov s porazdeljeno skrbjo za varnost.

To so prednosti.

Slabost je pa zasebnost in zaupanje, da ne bo zlorab na centralnem sistemu. Pač podobni pomisleki, kot jih imamo za Gmail, itd.

Vseeno: zanimiv projekt.
sudo poweroff

Bass0 ::

sverde21: počakaj par let. :D

Slo-tech uporabnik NI tipičen uporabnik. Ne pozabite. Preveč znate o tehniki pa premladi ste. :D

[EDIT: Prav imaš, Matthai. Zaupanje je tu najbolj kočljivi pojem.]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

linuxdady ::

Ja, za zasebno uporabo je seveda vprašanje stopnje zasebnosti bistveno.
V poslovnih sistemih pa lahko zadeva nadomesti osebne računalnike z enim samim centralnim in s terminali na vsakem delovnem mestu, ki obsega samo miš, tipkovnico in zaslon. V upravi v perspektivi zagotovo lahko strahovito zmanjša stroške strojne in programske opreme.

Jaka83 ::

linuxdady, neki si pozabil, se ti ne zdi? Mislim da ne moreš kar remote dostopati do stražnika samo z miško ekranom in tipkovnico. :D

Luka Percic ::

Večja centraliziranost bo prinesla manjše stroške. Recimo procesorski čas ki bo ostajal bodo prodajali, toploto procesorjov mogoče uporabili, nakupili le toliko licenc kot je max userjev naenkrat konektanih. Nevidim pa poanta, da bi se vseskupaj odvijalo v browserju. To je le začasno, drugače so gotovo manj potratne rešitve- strojne..

sverde21 ::

@Bass0: lahk da bodo uporabniki čez nekaj let to kupovali ampak mene ne spravš od kište, ki jo vidm :\
<?php echo `w`; ?>

sid_dabster ::

Z vidika terminologije na podrocju operacijskih sistemov se temu cudu nikakor ne bi smelo reci OS... Je pa zanimiv koncept.:D
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

kixs ::

Razen tega, da dela preko brskalnika, to ni nic novega!

Windows imajo Terminal Server oz. services... za Unix/Linux sisteme pa so X-terminali ze dolgo let na voljo!

lp

nodrim ::

linuxdady, neki si pozabil, se ti ne zdi? Mislim da ne moreš kar remote dostopati do stražnika samo z miško ekranom in tipkovnico. :D


mah ja .. pač v monitor lepo vgrajen wi-fi in that's it ... pa če je v kompletu je še bluetooth za miško in tipkovnico v monitorju in maš samo en kabel za monitor in je to to ... v biosu monitorja pa seveda vgrajen nek sistem in konfiguracijski program, da se ne bo spet kdo kej spotikal ..

fiore ::

ce slucajno kdo se ni probal nomachine:
http://www.nomachine.com/testdrive.php
dela presenetljivo gladko

linuxdady ::

Jaka83: Seveda ne. Ker je zemlja ploščata, ker se Sonce vrti okrog nje, ker predmeti, težji od zraka, ne morejo leteti in ker človek ne more preživeti hitrosti, večje od 30 km/h.

Jaka83 ::

Po tvoji izjavi sklepam, da še nisi delal na terminalu. :\

linuxdady ::

fiore: UF!
Tole pa naredi YouOS precej šepasto. In še enkrat: UF!

Bass0 ::

Vse tiste, ki pravite, da ta zadeva tehnično ne bi bila izvedljiva, opominjam, da bo uporabljala tehnologije, ki so še v povojih. Da gre razvoj v to smer, je očitno že nekaj let. V Nemčiji je bila testirana podatkovna povezava preko električnega omrežja, imamo že internetno televizijo v visoki definiciji. Kaj še potrebujemo?

Internetni protokol se mora razviti tako, da bo omogočal hiter odziv na uporabnikov input - tipkovnico, miško, risalno tablico, igralno palico itd. Tam enih 30 ms bi zadostovalo. In odziv sistema pri 60 FPS. LCD monitor pri 60 Hz.

Neizvedljivo? Danes že. Zato pravim, počakajmo.

darkolord ::

Hmm, Terminal Services se mi trenutno zdi boljša ideja - veliko odzivnejši je in grafično "poljubno bogat", funkcionalno pa nič slabši 8-)

M.B. ::

Jaka83:
linuxdady, neki si pozabil, se ti ne zdi? Mislim da ne moreš kar remote dostopati do stražnika samo z miško ekranom in tipkovnico.

Kako priključiti 6 uporabnikov na en PC. Potrebujemo 6 mišk, 6 tipkovnic, 6 enkranov in en PC. Edina omejitev koliko jih lahko priključimo, je število vhodov na računalniku.
6 users one PC
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

darkolord ::

Kako priključiti 6 uporabnikov na en PC.

Ja, pozabil si eno pomebno besedo. Remote. Dvomim da bi čez ocean rad vlekel kable od tipkovnice in miške 8-)

M.B. ::

Tak način bi bil za firme, al pa doma, za remote, pa rešiš Thin client, pa fat server. Tam pa vzameš Ltsp, ko lahko re prek interneta.

Sem doma se enkrat prijavo z sosednje sobe v moj comp preko XDMCP, pa ni kake opazne upočasnitve, edino iger pa res ni mogoče špilat. Tudi z šole preko VNC se še da kr normalno delat, čeprav se pozna že malo. Prek SSHja pa poteka normalno hitro.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M.B. ()

Jaka83 ::

M.B., zdej si pa toplo vodo odkril. Sicer je pa že darkolord povedal v čem je keč.

PaX_MaN ::

offtopic

Če bo vključeno tudi biometrično preverjanje istovetnosti, me ne bo skrbelo več kot toliko. Dokler ne bodo hekerji prodrli tudi na to področje.


Haha, kot da za to rabiš hekerje. Rabiš samo katano:
Step 1: šlik,šlak off goes his fingy/eye/any other part of body he/she uses for authentication.
Step 2: use teh organ
:D

Torej, če uporabljaš samo in le biometrijo za avtentikacijo kličeš nesrečo. >:D

/offtopic

Hvala, mam že inštaliran OS, ne rabim še enega.

Bass0 ::

Pred par meseci je bila izvedena prva operacija srca na daljavo (čez ocean). Lahko si predstavljate, da je za to, da medicina zaupa zadevi, bilo potrebno ogromno testiranja s pozitivnimi rezultati! Rezanja s skalpelom okrog srca pa ja ne bi dovolil z nečim, kar ima pol sekunde zamude...

Tehnologija tu ni več ovira. Samo nje razširjenost.

Bass0 ::

[off-topic...]

Kraja identitete je učinkovita le, dokler ostane prikrita.

Če nekdo prestreže številko moje kreditne kartice in jo zlorabi, jaz pa to ugotovim po dveh tednih, potem je bil uspešen.

Če mi jo ukrade na ulici, jo prekličem takoj s telefonskim klicem. Torej ni s tem naredil ničesar.

Če bi mi odsekal prst, bi ravno tako opazil in kam poklical. :D

Če me pa namerava ubiti, zato da me bo oropal, potem je moja zasebnost oz. identiteta moja zadnja skrb. :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

PaX_MaN ::

Pa bi bil ti pripravljen tvegat življenje za npr. firmo v kateri delaš?

Tak primer se je že zgodil, le da ni šlo za vdor v sistem, ampak "samo" za krajo avtomobila - link.
Le kaj bi bili pripravljeni storiti za par tisočkrat večji znesek? >:D

Jebeš identiteto. Nej mi jo ukradejo, bodo pač plačeval tri hipoteke, alimente in deset posojil.
Če mu pa že rata odvzet tistih par deset tisoč pa: maš kamere povsod, pa - kot si rekel- lahko pokličeš kam.

Ne bi bil presenečen, če bi bila kazen za odsekan prst ,če ne celo za umor, poskus umora, ugrabitve,... manjša od hekerskega vdora v sistem.

Ker, really, če imaš ključ, je to res vdor?:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

64202 ::

I am NaN, I am a free man!

jsz ::

Centralizacija je slaba stvar, še posebej v računalništvu. Taka stvar se zagotovo ne bi ( ne bo ) obnesla.

Eden od 'dobrih' razlogov je ta da računalniška industrija temelji na dveh temeljih. 1) hardware in 2) software. V primeru zagovornikov centralizacije bi se namreč 1. točka verjetno zrušila. Saj bi obstajali neki super računalniški centri z nekaj hardwara to pa bi blo tudi vse. Dobička v strojni opremi več ni. In če ni strojne opreme ni več programske industrije.

Druga stver je zagotovo varnost takega sistema. 'Crackerji' so neverjetno iznajdljivi pobje. :)

@Bass0
Tehnologija tu ni več ovira. Samo nje razširjenost.

IMHO je ravno obratno. Razširjenost je že bila. Tisti malo starejši osebki se še verjetno dobro spomnijo univerzitetnih rač. sistemov ( terminal, en glavni rač.,.. ). Pa tudi v podjetjih je obstajala centralizacija rač. sistemov. In če 'pogledaš' sedaj je ravno obratno, kot 'nekoč'.

Torej po mojem skromnem mnenju je stvar brca v prazno.

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jsz ()

MrStein ::

Osebni računalniki so se razširili, ker so bili poceni. In ker ljudje radi "lastijo" stvari.
Ne pa ker so v temelju boljši.

Več stroškov (v več smislih), samo zato, da lahko pobje kako rundo Quake-a vržejo ;-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mercutio ::

jsz:
"Centralizacija je slaba stvar, še posebej v računalništvu. Taka stvar se zagotovo ne bi ( ne bo ) obnesla.

Eden od 'dobrih' razlogov je ta da računalniška industrija temelji na dveh temeljih. 1) hardware in 2) software. V primeru zagovornikov centralizacije bi se namreč 1. točka verjetno zrušila. Saj bi obstajali neki super računalniški centri z nekaj hardwara to pa bi blo tudi vse. Dobička v strojni opremi več ni. In če ni strojne opreme ni več programske industrije.

Druga stver je zagotovo varnost takega sistema. 'Crackerji' so neverjetno iznajdljivi pobje. :) "

To je sicer res, vendar se ne sme pozabiti, da za vsem skupaj stoji ekonomija, ki pa teži k zmanjšanju stroškov in povečanju dobička drugih neračunalniških firm. Če bi upravam podjetij zaigral na prave strune in dokazal znižanje stroškov ni vrag, da se stvar ne bi prijela - računalniška industrija gor ali dol.

"IMHO je ravno obratno. Razširjenost je že bila. Tisti malo starejši osebki se še verjetno dobro spomnijo univerzitetnih rač. sistemov ( terminal, en glavni rač.,.. ). Pa tudi v podjetjih je obstajala centralizacija rač. sistemov. In če 'pogledaš' sedaj je ravno obratno, kot 'nekoč'.

Torej po mojem skromnem mnenju je stvar brca v prazno."

Vsak dobro ve, da je dilema centralizacije - decentralizacije vedno prisotna v računalniškem svetu in še zdaleč ni zaključena. Če pogledam moje podjetje, je bil pred davnim časom VAX, centralna mašina s terminali. Potem so prišli PC-ji in novejši informacijski sistemi. Sedaj pa imamo že leto in pol SAP, ki je glavni ERP in teče v celoti na strežniku. PC-ji so spet postali terminali, imajo en interface, s katerim se priključiš na glavni strežnik. Ta interface ni prav nič posebnega, prihodnje verzije pa se že počasi selijo na WEB. In kaj rabi večina delavcev pri vsakdanjem delu - SAP, internet in pisarniška orodja. Prvo dvoje bo počasi že v browserju, še pisarniška orodja tja preneseš (poglej zadnji Office 12 preko browserja) in ne rabiš več PC-ja, samo terminal z brskalnikom. Tako da, za vse neverne Tomaže v tej temi, centralizacija je zopet IN. Definitivno.

marx ::

Iz vidika domačega uporabnika centralizacija ziher ni pametna rešitev, kot je bilo že omenjeno ljudje si radi lastijo stvari...
V poslovnem okolju pa je dandanes centralizacija še kako nujna stvar. Tu ne mislim da razvijalcev, ki porebujejo zmogljive računalnike, ampak klasične poslovne uporabnike, ki rabijo urejevalnik besedi, pošto in prostor za shranjevanje dokumentov, ERP, kar pa je tudi vse. Razmišljati je potrebno v smeri, da so vsi poslovni sistemi tipa ERP od nekdaj centralizirani in trend je da iz klientov (npr. Client Access) prehajajo na spletno okolje (npr. IBM Web Access). Cilj je predvsem varnost podatkov v poslovnem okolju, lažja administracija in iz tega izhajajoče cenejše vzdrževanje večjega števila uporabnika. Prva faza centralizacije so bili poslovni portali zato mislim da je spletni OS druga fazain prava rešitev v prihosnosti. Tu ni cilj da bi nekakšna korporacija tipa Google ali Microsoft stregla omenjeni spletni operacijski sistem, ampak da je operacijski sistem v domeni podjetja, nameščen in vzdrževan.

Res je da spletno okolje ima določene slabosti glede hitrosti ipd., vendar so prednosti napram samostojnim računalnikom z OS sistemom tipa WIN ali LINUX takšne, da bodo našle pot v poslovno okolje. Predvsem je prednost tukaj v ROI, v primerjavi z dragimi centraliziranimi rešitvami za klasične operacijske sisteme.

PS.
Sicer pa ravno vi bi morali vedeti da je največja mora adminov reševanje navadnih uporabnikov, ko zajebejo OS zaradi neznanja. Mogoče vam je všeč, da formatiratr PC-je pa še mogoče kaj pokasirate :).

Evil mind ::

Kool ta OS. Zanimiv mi je predvsem zaradi tega ker lahko na njega neki uploadaš in pole uporabljaš drugje npr. u službi, šoli itd. samo škoda ker ima uploader nekaj napak in vsega ne uploada. Ampak neki virusov bo gor že šlo za u šolo :D

|SNap| ::

Tudi če bodo računalniki kdaj centralizirani, bodo preko interneta, ne pa preko spleta.

Mislm OS v browserju, wtf? Ker bebec bi šel izbrat tako suboptimalen protokol?

Evil mind ::

Probajte malo igrice :D najbol smešno se mi zdi to da pri igri cnvas quest če držiš tipko v katerokoli smer se ljudje premikajo po celem območju. Torej so te aplikacije če jim bi lahko tako rekli zelo boge.

christooss ::

A dela Quake3>:D
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naslednik Viste že 2009? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
18414235 (8890) Kenpachi
»

Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Oddelek: Novice / Varnost
63783 (3231) poweroff
»

Mozilla 1.4 in Netscape 7.1

Oddelek: Novice / Brskalniki
253152 (3152) CaqKa

Več podobnih tem