»

Bizaren hrošč pri Amazonu omogoča prijavo z napačnim geslom

Heise - Na Redditu so odkrili bizaren hrošč v Amazonovem sistemu za prijavo, ki omogoča prijavo tudi z variantami gesla. Hrošč se pojavi le v primeru, da uporabnik svojega gesla v zadnjih letih ni spremenil. Takrat se upošteva le prvih osem črk gesla, ostanek pa je lahko povsem naključen, pa bo Amazon še vedno pustil prijavo. Hrošč tudi pokvari razlikovanje med velikimi in malimi črkami, tako da je prijava mogoča s poljubno kombinacijo. Testi na Heise so pokazali, da so ranljiva gesla, ki so bila starejša od enega leta, čeprav nekateri problema niso mogli ponoviti niti s starejšimi gesli. Rešitev je zelo enostavna: ob zamenjavi gesla, četudi ga zamenjate z istim, hrošč izgine.

14 komentarjev

Razvija se odprtokodni Live Office

Slo-Tech - V poplavi na omrežju temelječih storitev (ki večinoma tečejo v oblakih), je očitno napočil čas, da poleg lastniškega omrežnega programja dobimo še odprtokodno.

Skupina razvijalcev združenih v organizacijo Live Office tako pripravlja spletno aplikacijo, ki omogoča organizacijo osebnih informacij, stikov, zabeležk, osebnih dokumentov ter sestankov.

Podatki so shranjeni na spletnem strežniku v šifrirani obliki in dostopni samo lastniku oz. imetniku gesla, na voljo pa je tudi podpora za več jezikov (trenutno poleg angleščine samo še francoščina). Trenutna različica je še razvojna (0.9.01-dev), v bližnji prihodnosti pa nameravajo dodati še podporo za več jezikov, module za vodenje osebnih financ ter modul za shranjevanje gesel. Pripravljajo tudi namizno različico v Javi, ki bo omogočala delo brez povezave v splet ter kasnejšo sinhronizacijo s strežnikom. Projekt je zastavljen precej resno, saj razvijalci pripravljajo obsežno pomoč (tudi z videovodiči).

Najlepše pri vsem skupaj je, da...

18 komentarjev

Linuxov tržni delež dosegel odstotek

Slashdot - Na Net Applications redno spremljajo, katere operacijske sisteme in brskalnike uporablja 160 milijonov obiskovalcev spletnih strani, ki sodelujejo v HitsLink, in te informacije vsak mesec obdelajo in objavijo. Zadnji rezultati o tržnih deležih operacijskih sistemov v aprilu so zanimivi predvsem zato, ker je Linux po njihovih podatkih prvikrat presegel magično mejo en odstotek. Windows je izgubil nekaj desetink odstotnih točk in dosegel nov minimum pri 87,9 odstotka, Maci se z 9,73 odstoka držijo, kjer so bili, Linux pa je poskočil z 0,9 odstotka marca na 1,02 odstotka.

Razčlenitev po verzijah operacijskih sistemov kakšnih bistvenih pretresov ne kaže. Še vedno prepričljivo vodi Windows XP z 62,21 odstotka, ki se mu priljubljenost zlagoma zmanjšuje, malenkost je pridobila Vista in dosegla 23,90 odstotka.

236 komentarjev

Google izdal lasten brskalnik

Google Chrome-ov uporabniški vmesnik

vir: Google
Google - Kot je Google včeraj napovedal na svojem blogu, je pravkar izdal svoj brskalnik, poimenovan Google Chrome. Svojo filozofijo in podrobne razloge za razvoj (še enega) novega brskalnika je Google povzel v domiselnem stripu, v tej novici pa se raje osredotočimo na bistvene novosti in kaj prinaša nov brskalnik na že nekoliko zasičen trg brskalnikov.

Ker pravijo, da slika pove več kot tisoč besed, si sam uporabniški vmesnik raje oglejte na spodnji sliki, nakar se bomo poglobili v bolj tehnične podrobnosti.


Vsak zavihek, ki ga bo uporabnik odprl, bo ločen narejen kot ločen proces in bo prikazoval strani v svojem lastnem "peskovniškem" okolju, kar bo pomenilo, da se...

360 komentarjev

Firefox gor, Vista dol

Slashdot - Ob zaključku leta so na PC Worldu pripravili nekaj statistike o uporabniških preferencah pri spletnem brskanju in operacijskih sistemih, odkrili pa niso nič kaj novega.

Rezultat tekme med Internet Explorerjem in Firefoxom je še vedno neodločen. Sedma inkarnacija modrega eja je povečala svoj tržni delež, tako da ga uporablja sedaj 37 odstotkov uporabnikov (na začetku leta 24), lisica pa je napredovala s 25 na 36 odstotkov. Kaže torej, da so uporabniki IE6 v enaki meri nadgradili svoje brskalnike na Firefox ali IE7.

Na področju operacijskih sistemov Microsoftu tudi ne gre vse po načrtih. Novinka Vista je v enajstih mesecih obstoja prepričala le 14 odstotkov uporabnikov, medtem ko jih kar 71 vztraja na preizkušenih XP-jih. Za primerjavo: XP-ji so v prvih 11 mesecih obstoja navdušili kar 36 odstotkov uporabnikov.

Razlogi za skromen uspeh Viste so večplastni, a v enem stavku jih lahko povzamemo takole: Microsoft je leta 2001 sestavil predober operacijski sistem, ki veliki večini...

202 komentarja

YouOS - spletni operacijski sistem

Slashdot - V preteklosti smo že bili priča številnim špekulacijam o tem, da bo Google razvil svoj operacijski sistem, bo deloval preko brskalnika. Uradno o tem sicer ni še nič znanega, vsi, ki jih zanima kako bi spletni operacijski sistem lahko deloval pa si lahko ogledate YouOS.

Gre za operacijski sistem, za katerega potrebujete le brskalnik. Na voljo je že preko 150 aplikacij, vse skupaj pa zaenkrat deluje precej počasi. Registracija je brezplačna, na voljo je tudi testni račun.



Avtorji pravijo, da je prednost spletnega operacijskega sistema pred običajnimi OS-i predvsem v tem, da je od povsod dostopen, omogoča enostavno skupinsko delo ter omogoča prijavo in odjavo iz...

102 komentarja