» »

YouOS - spletni operacijski sistem

1
2
3

Evil mind ::

Žal ga nimam na računalniku u raru da bi ga uploadu :D itak so igre bol smešne ;)

sverde21 ::

Quake 3 pr 1FPS :D perfect za multiplayer... da te je en ustrelu, zveš šele čez pol ure >:D
<?php echo `w`; ?>

Evil mind ::

Kaj šele da bi usi igrali na tem OSu :D Drugače pa po 15 minutah stvar začne hitreje delovati.

para! ::

Kako lahko temu rečemo OS, če pa rabiš OS, da laufaš ta OS ? :>

lp
Death before dishonor!

Evil mind ::

Sej tudi linux prva verzija ki jo je linus pisau si jo mogu zagnat u minixu.

Yohan del Sud ::

Kisle kumarice?

Se strinjam z obema stranema. To je zanimiv projekt, ampak IMO ene 10 let, ne 30 vsaj, nima kaj iskati v funkcionalni verziji v tem svetu. Preveč nezaupanja, preveč nadzora. Premalo CPU ciklov :| ... Itak v tem času se bo izkazalo ali je zrela zadeva ali slepo črevo.
www.strancar.com

sverde21 ::

Drugače pa po 15 minutah stvar začne hitreje delovati.
Ja ker sproti JavaScripte dol vleče, po 15 minutah jih ma pa že dol tolk da normalno laufa 0:)
<?php echo `w`; ?>

pivmik ::

A ima ta OS spletni brskalnik? :D

A je sploh to operacijski sistem? Se sklada z definicijo operacijskega sistema?
LP, Gregor GRE^

Matevžk ::

Da in ne. Ker upravlja s periferijo računalnika, ampak ne tvojega; zate je v tistem trenutku računalnik tisto, kar imaš na mizi/pod mizo. Zaenkrat so naši računalniki še preveč 'fat'. Nekaj let nazaj pa sem bral o televizijah z vgrajenim spletnim brskalnikom (je to resničnost ali še vedno fikcija?). Če bi ta 'OS' gnal na takem stroju, ki ima sicer nek (semi)fiksen BIOS, nima pa še dodatnega OSa, bi pa temu že skoraj lahko rekel OS.

Sicer pa preziram vse skeptike 8-). Razen tistega, ki je rekel, da so izbrali suboptimalen protokol. Konec koncev bi tudi tako imenovani Web 2.0 lahko uporabljal kak drug protokol, s katerim bi se lažje sestavljajo aktivne vsebine. Ampak vedno sta dve poti: nov protokol, ali pa tako zelo zelo izboljšan stari.
lp, Matevžk

darksamurai ::

in s5 centralizacija in megakorporacije...
za svoboden net in vse ostalo to niti približno ni pametna in dolgoročna rešitev... za razvoj računalnikov in elektronike pa še manj... vsaj večina folka naj ostane pri tem kar je trenutno... saj imamo vsak svoj računalnik in lahko delamo z njim skoraj kar hočemo... poganjamo vse kar hočemo in rabimo... ne splača se razlagat

folk juts open your mind...

mercutio ::

Jaz pa pravim vam "open your mind" in poglejte iz svojega naslonjača čez ograjo k sosedu, da boste videli, kaj je novega. Najbrž je ponovna raba centraliziranih strežnikov z lahkimi odejmalci res bolj domena podjetij v sklopu zmanjševanja stroškov in ROI kot je že nekdo pred mano omenil. Domači uporabniki, ki se za računalnik navdušujemo izven delovnega časa in imamo radi kišto pod mizo smo v tej zgodbi v manjšini.

LedStorm+++ ::

To?!?!? Mah kaj ni lepše če maš lastn OS, kot svojo trndjavo in je POZOR PRIVATNO PODROČJE. >:D
Pingvin :-)

sverde21 ::

Aja da omenim še eno slabost centralizacje... recimo da ima v tistem centru zakupljen CPU čas ene 50-100 firm in se teroristi odločijo za napad>:D ... bojo z 1 letalom spravl na kolene 50-100 firm, če pa bi imela vsaka firma svoj center bi pa porabl 50-100 letal za isti učinek...:D
<?php echo `w`; ?>

Bass0 ::

Backup.

Na drugi lokaciji, seveda.

krneki0001 ::

bass0 ne nakladaj.
Vse tiste, ki pravite, da ta zadeva tehnično ne bi bila izvedljiva, opominjam, da bo uporabljala tehnologije, ki so še v povojih.


IBM dela samo na tem in to že od leta ko je začel delat s host variantami(okol 1980 leta). Mi imamo v službi 2 varianti - lahko imaš samo terminal - ima nekaj osnovnega spomina in sistemček, da se štarta, lahko imaš pa PC(seveda imamo vsi PC-je, ker rabimo še email in podobno) in imamo gor emulacijo terminala.

Tko da ta zadeva ni v povojih(no mogoče je za google), ker veliki modri ima to že okol 25 let v ponudbi.

marS ::

verjetn ne bo za vse, vendar - tudi tukaj ste eni za eni proti. Nekaterim bo laufalo, nekaterim ne. najbolj ključna je paranoja z varnostjo. Toda - nekomu moraš zaupat - ali banki, ali državi - ali mami - ali googlu?
To, da ne boste (ali da še niste) v kaki bazi kr pozabte:D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

CyberPunk ::

Pa saj nekaj podobnega je ze obstajalo ene 8 let nazaj na naslovu www.desktop.com. Prijavil si se gor in si imel cel desktop s programi - pa vsakic je bil seveda enak razpored, kot si ga bil nazadnje pustil. V browserju si pa se vklopil full screen, pa si hecal folk, da imas nov OS. :)

Podobno kot zdaj prodajajo razne MSN/Google/Yahoo/etc Desktop Search-e kot neke sveze zemljice, dejansko pa je to ze imela AltaVista daljnega leta (se mi zdi) 1997, pa se stvar ni bila tak potencialni security breach kot je to danes. :\

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Za podjetja bi znalo biti to zanimivo le, če biimeli centralni server pod svojim nadzorom. Drugače ne. Si predstavljate, da bo neko resno podjetje "outsourcalo" svoje poslovne skrivnosti nekam ven?

Kaj pa posamezniki. Hja, posamezniki pa že danes "outsourcajo" pošto, albume, kontakte, itd. Pa ni videt, da bi se večina kaj sekirala zaradi tega.
sudo poweroff

Kekec ::

kr neki... v življenju nebi uporbljal kaj tako neumnega kot "spletni" OS sploh nevem kdo si je izmislil tako neumno ime.

Matevžk ::

Zarečenega kruha se največ poje, so vedeli povedati stari ...
lp, Matevžk

BBB ::

Bass0,
Če bi mi odsekal prst, bi ravno tako opazil in kam poklical.
Če pa bi ti nekdo vzel prstni odtis s kljuke neke trgovine, ki si jo ravno obiskal ... bi opazil? Kako bi potem zamenjal svoje prstno-geslo? Bi uporabil za overjanje naslednji prst? Itd. dolker ti jih vseh 20 ne postane za overjanje neuporabnih. Katerikoli svoj organ bi pač uporabil za overjanje, bi bilo mogoče ponarediti njene karakteristike - saj je dovolj le enkrat prestreči podatke senzorja (ki je npr. bankomat neke leve banke v Botsvani, ki bi ga uporabil na popotovanju). Enako bi bilo tudi, če bi vzel za overjanje kar svoj DNK zapis. Zato je poleg bio-identifikacije vedno potrebno uporabiti še del, ki je prav tako trenutno lasten le tebi, če pa pride v roke ali na ušesa koga drugega, pa ta del enostavno spremeniš, tako kot sedaj geslo.

Bolje od centralizacije je decentralizacija - porazdeljenost. Naj imajo dohtarji vaše dohraske podatke, banka bančne, frizer podatke o tvoji poraščenosti ipd. Pri tem pa naj obstaja mehanizem, ki podatke med posameznimi hranitelji vaših podatkov posreduje na procesiranje ponudnikom storitev le pod vašim nadzorom (vnaprejšnja odobritev, odobritev v realnem času ali odložena). Ponudnik storitve je lahko tudi hranitelj vaših podatkov. Vendar bi morala biti hramba in uporaba teh podatkov preko storitve povsem ločeni zadevi - hranjeni podatki bi morali biti šifrirani. Problem se pojavi, ker jih je navadno za procesiranje potrebno dešifrirati, kar jih izpostavi zlorabam. Če bi šlo za uporabo privatnih podatkov za privatne dejavnosti, bi bilo potrebno razviti ustrezen zaščiten mehanizem procesiranja. Za javne storitve pa itak ni rešitve kot zaupati ponudniku, npr. banki ki vam nudi bančne storitve. Seveda bi bilo potrebno dodelati zakonodajo in izpopolniti varnostne mehanizme.

Quake 3, 4 in podobno zahtevnih 3D iger na fat serverjih preko thin terminalov še nekaj časa ne bo primerno igrati. Četudi bo šlo v povrani smeri za stream videa v eni od različic MPEG4 (govorim za grafiko iger, ker za običajno nezahtevno namizno 2D okolje ni potrebno pošiljati pikslov pač pa relativno malo podatkov za izris npr. okvirov, gumbov, pobarvanje površin oken ipd.), bo problem nekolikšna zakasnitev, ki bo naredila igranje neodzivno, tj. bedno.

darksamurai ::

nekateri so očitno še kr v ledeni dobi glede razmišljanja. 100% privatni terminal je še nekako dokaj dobra stvar. Kaj pa v primeru okvare le tega? Kr naenkrat lahko vsi uslužbenci začnejo igrati igrice na telefonu :\ Decentralizacija z zaneslivim virom povezave med posameznimi deli je nedvomno zaneslivejša stvar. Sploh pa kaj ti bo spletni desktop...?
Sry sam nisem n00b da bi sploh kdaj uporabil tako stvar. Sej zdej napovedujejo segrevanje ozračja... s tem pa tudi tajanje ledu >:D in potem se homo sapiens končno prelevi iz n00ba v nekaj normalnega.>:D

mercutio ::

darksamurai:
"nekateri so očitno še kr v ledeni dobi glede razmišljanja. 100% privatni terminal je še nekako dokaj dobra stvar. Kaj pa v primeru okvare le tega?"

Ne razumem kaj hočeš povedati? V primeru okvare terminala ga enostavno zamenjaš z novim in vse deluje out-of-the box. Kaj pa zdaj? Ja zdaj ko gre vse v ku***, je treba lepo Windows-e reinštalirat, kopirat podatke iz starega na nov sistem, pa postavljat nastavitve za pošto, pa druge nastavitve, pa dokumente sem imel na tistem in tistem disku ... ena gora časa in denarja, ki gre skozi okno. V poslovnem svetu že sedaj obstajajo ERP in dokumentacijski sistemi, ki vse shranjujejo centralno. Kot sem že rekel, še Office in PC res ne bo nič več drugega kot pa terminal. Govorimo za poslovne namene, da se razumemo. V privatni sferi pa je situacija "rahlo" drugačna. Samo za podjetja pa ne mi buč stresat. Ker popi***. :P Peace.

darkolord ::

Kaj pa če se centralni računalnik pokvari?

mercutio ::

darkolord:
"Kaj pa če se centralni računalnik pokvari?"

Vse je podvojeno, tako, da v bistvu vse začne le počasneje delovati, dokler ne zamenjaš pokvarjenega dela.

kronik ::

Meni je bolj vsec ideja clustering@home - vse masine, ki mi doma idlajo bi si delile procesorski cas. Seveda to ni nic posebnega/novega, je pa kr komplicirano za 'sestavit'. Delovati bi moralo nekako takole: instaliras npr. winse, masine se prepoznajo med sabo, naredis kljukico katere masine naj bodo v clusteru in done. In ja, vsi programi bi mogli podpirat tako delovanje. ;)

darkolord ::

mnja, enih osnovnih računskih operacij se ne da kar tako razdelit med več procesorjev :)

LedStorm+++ ::

Ste gledali legendrni film Hacker z Jolijevo Angelco. Kako se se sparuli na Zlega Hekerja in njegov Centalni PC. Hehehe >:D Tako se lahko zgodi ...
Pingvin :-)

BigWhale ::

A na NetPC ste pa vsi pozabili?

Konec devetdesetih je imel Sun take fletkane NetPCje. Si vtaknil v rezo svojo ID kartico in se ti je pokazal tvoj desktop. Ce se ti je zahotelo, si potegnil kartico ven, odkorakal do drugega terminala, potisnil kartico not in se ti je pokazal taisti desktop, kot si ga pustil na prejsnjem terminalu.

Precej dober koncept, le netpcji so bili predragi. Skoda.

Dzonson ::

BW sklepam, da govoris o Sunray-ih :)

marS ::

glede na to, da je zadeva open source se ne bi čudil če bi to kake firme prevzele. centralni server pol pa skoz browser sam klienti samo s tistim kar rabijo. ja to je že star koncept, recimo da je zdej revival:D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

kuvanasarma ::

in crkne disk pa mate svoje

madviper ::

@sasamatosic
A si že slišal kdaj za back-up-e in za podvajanje komponent v serverjih še sploh takih mal jačih?

Drugač pa terminali so mišleni za v firme, šole in podobne ustanove, ne pa za domačega uporabnika. Res ne vem kaj je tu folku ne gre v glavo. To da prva Alpha verzija laufa prek browserja in rabiš za poganjanje še en delujoči OS, pa je zato, da razvijalci vidijo odziv predvsem pa da odstranijo morebitne napake v sistemu ter ga maksimalno prilagodijo uporabnikom. Potem pa ga bojo z minimalnimi predelavami predelal da bo laufal brez posebnega OS-a ampak mu bojo spisal kako osnovo po vzoru Linux-a.

Je pa za administratorje in serviserje v ogromnih firmah kjer imajo par 100, 1000 račnunalnikov dost lažje vzdrževat celotno omrežje ki temelji na enem serverju in terminalih, kot pa na enem serverju in samostojnih računalnikov. Da ne omenimo kolk ceneje pride vzdrževanje, nadgradnja za firmo.

Drugač pa YouOS nima trenutno kake posebne uporabnosti razen chata ko sm v službi. Je pa na dobri poti da se razvije v pravo smer.
I'd like to do something crazy!

Matevžk ::

S temi okvarami na strežniku ste že prav tečni.
Kako pa mislite, da zdaj stvari tečejo v firmah? (Govorim o večini, ne o posebnih primerih.)
Vsak ima svoj PC (torej ne samo terminal). Ta ima VSE sestavine računalnika, na njem teče OS, na njem so VSI uporabniški programi in VSE uporabnikove nastavitve! (Torej ta uporabnik lahko dela le na tej mašini.)
Medtem so podatki vseh uporabnikov na strežniku.

Kaj se lahko hudega zgodi?
Lahko se okvari strežnik. Potem vsi zaposleni gledajo v luft.
Lahko se okvari delovni računalnik. V tem primeru gleda v luft en zaposlen plus "sistemc", ki mu to popravlja.

In kolikokrat mislite, da strežnik crkne? Če le admin sposoben, ne bi smel nikoli. Posamezni PCji pa veselo crkavajo, ker je enostavno še vseeno ceneje kupiti navadne računalnike, ki se kvarijo, kot pa nekaj superhipernezlomljivega. Ne glede na sposobnost sistemca.

Zakaj ne bi torej še uporabniških programov in nastavitev selili na strežnik, ki je praktično nezlomljiv in dodobra zbackupiran, posamezni terminali pa tako "thin", da se jih da v roku minut zamenjati (in vsi srečno delajo naprej svoje delo).
lp, Matevžk

darkolord ::

Aja, kako recimo en CD vtakneš v tole zadevo? 8-)

BigWhale ::

darko,

Uporabnik terminala v nekem podjetju ne nuca vtikati CDjev v terminal.

Jih nima kaj.

darkolord ::

Sej zato terminali povečini niso tako dobra ideja :)

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Ja, kje pa bodo sicer viruse dobivali ? >:D

Sicer pa ne vem v čem je težava priklopiti CD/DVD enoto na thin client.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

darko,

Tiste najbolj delujoce mreze, ki so potrebovale najmanj vzdrzevanja, so bile vse taksne, kjer clienti niso imeli disketnih enot, CD enot in tako naprej.

Tam je imel vsak uporabnik na desktopu tri do pet ikon in to je bilo to.

Zaganjanje neavtoriziranih programov je bilo pa prepovedano in tudi prepreceno.

Pa so bile to Windows in non-windows mreze.

madviper ::

Potrebo po cd-jih zaobidemo z danes razširjenimi USB kluči, če pa je že potreba po cd-ju pa ga priklopi kot zunanjo USB napravo in je problem rešen.

Terminali so za večje firme dobra rešitev, tako z vidika ekonomije, kot z vidika sistemcov/adminov.
I'd like to do something crazy!

BigWhale ::

Ne, ne razumes. 99% primerov take potrebe ni, v nekem kontroliranem omrezju.

krneki0001 ::

Nobene potrebe ni ne po cd-ju ne po usb-ju in ne po disketah. Vsi podatki morajo prit v tak sistem samo preko maila ali interneta, ter morajo bit pregledani z antivirusnim programom.

Ne vem zakaj bi potreboval cd. Inštalacija novega pc-ja pri nas v firmi traja 5 minut. Boota se iz mreže in se naloži gor z ghostom komplet vse, potem se pa samo še skonfigurira uporabnika in zadeva je v 10 minutah pripravljena za delo. Če se pa server sesuje, pa lahko vse delaš na mašini in ko se server postavi nazaj, se prenesejo tisti podatki na server.

Tko da ne govorte, da uporabniki gledajo v zrak, če kaka mašina crkne - največ 20 minut - 10 da sistemc pride do njega in še 10 za kopiranje preko mreže in konfiguracija uporabnika.

MrStein ::

Ali 15 sekund da premakne rit do rezervnega terminala in se prijavi :D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

krneki0001 ::

Sej nas ima res večina po 2 mašini na mizi pred seboj.

Matevžk ::

Vsaka soba eno rezervo, recimo ... kaj pa je to, če je terminal dovolj cenen. Namesto sistemcu ležijo v rezervi, je po en rezerven nekje blizu.
lp, Matevžk

BigWhale ::

Naj se nikar ne najde kak pameten spet, ki bo rekel 'kaj pa ce server crkne?'

Ja kaj? Isto, kot ce postaja crkne. Ako je bil backup se ga restavrira, ako ga ni bilo, se pa gres jokat.

Nevem kaj komplicirate. In precej lazje je zagotoviti redundancnost enega streznika, kot 50ih masin.

Bass0 ::

Malce pogrevam staro župo, ampak rad bi povzel splošno smer pogovora tukaj. Hja, vidim, zakaj se nekateri ne sprijaznite s pogledom, ki ga zagovarjam. Centralizirano računalništvo s "thin terminali" je zelo primerno za podjetja, pri zasebnih uporabnikih pa gre proti tržnim interesom. Če izgine tradicionalno današnje računalništvo, kdo bo potem kupoval procesorje, grafe, ohišja, ventilatorje z LED-icami (!) itd.? Kako bodo izdelovalci in preprodajalci hardvera služili kruh? Tale trg se noče podreti in želi še naprej služiti na račun kupcev. In vi, kupci, ga podpirate, ker želite tak sistem, in z vami ga želijo reklame, sosedje in prijatelji, kjer vlada tisti "z največjim".

Zadeva pravzaprav postane smešna tudi v ekstremno "hardverski" smeri. Mislim, folk danes postavlja svetilke v računalniške kište!? A? A je to kaj bolj upravičeno kot odstranitev skoraj vse hardverske navlake z domače mize? Kaj si pa mislijo! Še njim težite, če že hočete lajati nad vsem, kar ni v "zlati" sivini, pardon, sredini!

Zavedajte se, da imata oba ekstrema različne namene, prav tako pa različne prednosti in slabosti; ne gre pa ju kvalitativno primerjati. Oba imata svojstven razlog za obstoj in če te en ali drug ali noben ne zanima, ti to še ne da pravice, da drugim porivaš, da to in to že ne more biti dobro!

Pomembno se je zavedati tega: ideja centraliziranega računalništva je samo ena izmed možnosti, ki bi jih naj uporabniki imeli pravico izbrati. Sedaj ta možnost še vedno manjka! Četudi bi želel, je ne bi mogel uporabljati!

Predstavljajte si, da ne bi bilo ne avtobusov ne vlakov ne letal in da bi po Evropi lahko potovali le z avtom. Včasih si tega želimo, če hočemo npr. kupiti kavč v Ikei v Avstriji. Kaj pa, če bi hoteli na sproščeno potovanje do Norveške, radi bi pa gledali pokrajino, namesto da šofiramo 40 ur?

Podobno kot se odlikujeta trga osebnih vozil in javnega prevoza, lahko obstaja poleg hardverskega tudi trg centraliziranega računalništva. Firma namesto hardvera prodaja uporabniku čisto izkušnjo oz. možnost za delo, zabavo in komunikacijo, od kjerkoli. Servis in vzdrževanje hardvera itak ostane v domeni firme; transport hardvera in serviserjev je en problem manj, ker je vse na enem mestu. Rešitve za ohranitev zasebnosti ostajajo in se prilagajajo novemu trgu. Potrebujemo infrastrukturo, tako kot potrebujemo avtobusne postaje, letališča ter tirnice in kable za vlake.

Še dobro, da lahko izbiramo med osebnim vozilom in javnim prevozom. Možnost take svobodne izbire bi vsekakor koristila tudi računalniškim uporabnikom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

BigWhale ::

No, seveda. :) Vsaka stvar je za nekaj dobra.

Ampak kritiziranje terminalov oz terminal like naprav je v bistvu trapasto, ker taksne naprave imajo svoj namen. Vedno so ga imele.

Tako kot stand-alone PCji.

mercutio ::

Bass0:

Ne vem zakaj si napisal zadnji post. Še enkrat preberi zadnji del teme, kjer se vsi strinjamo, da je stvar zelo uporabna za uporabo v POSLOVNEM okolju in ne pri domačih uporabnikih. Tako, da se strinjamo s tabo.

Bass0 ::

Dalo se mi je pač pisati in ker nobene zadeve ne znam razložiti z manj kot 200 besedami, sem se razpisal. No, malo čustvenega momenta ne škodi. :P Pa še ura je bila prava. :D
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naslednik Viste že 2009? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
18414237 (8892) Kenpachi
»

Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Oddelek: Novice / Varnost
63783 (3231) poweroff
»

Mozilla 1.4 in Netscape 7.1

Oddelek: Novice / Brskalniki
253153 (3153) CaqKa

Več podobnih tem