» »

NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

Slashdot - Bloomberg poroča, da je ameriška NSA izvajala prisluškovanje lastnim državljanom (kar je po zakonu FISA prepovedano) že sedem mesecev pred 11. septembrom. To po mnenju odvetnika tožnikov Carla Mayerja dokazuje, da je bila tim. "vojna proti terorizmu" le priročen izgovor za nadzorovanje.

Projekt tajnega nadzorovanja državljanov ZDA se imenuje Pioneer Groundbreaker. V okviru projekta je NSA najprej zaprosila AT&T za pomoč pri izgradnji nadzornega centra, kasneje pa je NSA nadzorni center razvila sama. Nekateri domnevajo, da je projekt Pioneer Groundbreaker pričel nastajati junija 2000, ko se je NSA pričela potegovati za finančna sredstva za modernizacijo in izboljšanje svoje tehnološke infrastrukture. Želja po prenovi je bila posledica razpada informacijskega sistema NSA 24. januarja 2000, kar opisuje James Bamford v knjigi Body Of Secrets (strani 451 - 454).

Razkritje o tajnem nadzorovanju sedem mesecev pred terorističnimi napadi 11. septembra 2001 je prišlo na dan kot posledica sodnega postopka strank ameriških telekomunikacijskih podjetij proti podjetjem, ki so "sodelovale" z NSA pri nezakonitem nadzoru njihovih telefonskih komunikacij (postopek se je začel na pobudo EFF).

Na dan prihaja čedalje več podatkov o nezakonitem nadzoru in spornem sodelovanju IT korporacij s tajnimi službami. Se nam obeta konkretna kongresna preiskava kot v primeru projekta Shamrock leta 1975?

36 komentarjev

KoMar- ::

Bi bili na STju lahko deležni več pravih IT novic in manj paranoicizma?

grex ::

lahko se prijaviš in ti pišeš novice iz tega področja.

Njega pač zanimajo te stvari in jaz jih prav rad prebiram.

seattle ::

In kaj je tuki novga ...:) Kaj je vse CIA vcas delala, zakaj neki NSA zdej nebi..:\
Go Sonics!

Jumping Jack ::

@ seattle:

Kaj je vse Partija vcas delala, zakaj neki SDS zdej nebi..:\

Z-lot ::

To vsekakor je slo-tech novica. Vse, kar vsebuje nekakšen -tech-, spada sem :> Sploh če gre za slovensko zadevo. Recimo info-tech, pa spy-tech :P

Tr0n ::

Heh, tega Matthaia samo se take stvari zanimajo zgleda.

sinko999 ::

Malo offtopic NSA je 3x večja kot CIA, nad cio je nadzor nad NSA pa ga ni. Razmišljajte malo bolj dolgoročno kaj takega bo pri nas v bližnji prihodnosti, saj kot je v navadi naši vrli politiki posnemajo američane ...
Tako da naj se piše o takih novicah !
Ni? ni ve?no !

CoolBits ::

Da neboste mislili, da je pri nas kaj drugače :) kdo ve kaj vse bo prišlo ven čez par let...:\

WamPIRe- ::

Se strinjam da takšne novice morajo biti! Jaz jih rad prebiram in v večini primerov se da iz njih kaj pametnega razbrat, če pa koga ne zanimajo naj jih enostavno ne berejo.. čeprav bi vsak moral biti osveščen kaj se dogaja malo dlje od lastnega nosu.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

hanibal ::

Objavam takšnih novic je treba narediti konec.
a) Sproščen bo prostor za "prave IT novice". Pa znebil se bomo "paranoicizma". Karkoli že to pomeni.;(
b) Četudi tovrstne novica mogoče zadoščajo tech kategoriji, niso pa dovolj slovenske. Reči, ki se dogajajo v ZDA nimajo nobenega vpliva na sceno na sončni strani Alp. Razen če nisi podložen "paranoicizmu". >:D Pol pa si itak čuden.
In ko smo že pri čudakih, preden se take novice ukinejo, dajmo popisat tiste, ki jih berejo.
Heh, just in case. :\
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

Monster ::

Tele novice so cist OK. Tist ka se v ZDA dogaja je itekako vazno za sočno stran alp, ker se prej al slej uveljavi tudi tu, tk da ignorirat to je butasto in neodgovorno!
Ka zaboga...

Poldi112 ::

Take novice bi ukinili v glavnem zagovorniki ZDA, ki bi raje videli samo teoretično plat najbolj demokratične države.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Looooooka ::

Se nam obeta konkretna kongresna preiskava kot v primeru projekta Shamrock leta 1975?
nam se nc ne obeta ker smo slovenci.

in ne take novice ne motjo samo tiste,ki podpirajo ameriko.mene tud motjo pa mi gre amerika bl na jetra k kitajcem pa rusom skupi.
jst v glavnem prihajam sm gledat novice iz interneta pa tehnologije...in sodne razprave o tem kako americanom vlada prisluskuje(pa tud ce je posredno povezano s tehnologijo(iz leta 2 pa 3) ) me sploh ne zanimajo.
why?
ker
1)mam mozgane in avtomaticno sklepam da jim prisluskujejo
2)mam tv in vem da krsijo demokracijo z vsemi moznimi sredstvi (in to so v tem primeru vse sluzbe,ki so se na racun drzave in zakonov obogatile ze pred n-leti) AT&T je sam eno tako podjetje...
3)od objavljanja takih novic ne bo NIC ker so americani zabiti in jih bo resla sam nova vlada,ki jo bojo pa bogve kako zglasoval glede na to da tud tm goljufajo in da je folk prevec zabit da bi karkol glede tega naredu.

Tko da naslednja novica,ki bo na temo ameriskega bushizma upam da bo najmanj z net neutrality zakonom povezana...ce ne je brca mimo in po mojem sploh ne spada na kerkol slovenski geek portal.

aja...ce bo pa kj tazga sova delala pol pa itak...tud po 20 postov na dan da bomo prvi vedl da smo fubar.

Zgodovina sprememb…

Leshnik ::

No, ja. Pa naj bo tukaj prvi post. Take novicke so cist kul, ker popestrijo mal vso to comp stuff sceno. Pa kot je ze nekdo zgoraj napisal, pa Vi, ki vam ne ugaja, pisite svoje novicke, pustite drugim veselje, da pisejo/prebirajo svoje novicke.
Sej, ce je kj kar me ne zanima, tud jst ne preberem, pa nism komentiral.

LP

BigWhale ::

Saj ni vprasanje a je bilo prisluskovanje tudi prej (no, to tudi ampak to je sedkundarnega pomena), vprasanje je, kaj je rezultat tega prisluskovanja in nadzora?

Katera teroristicna dejanja so preprecili s nadzorom? 9/11 ziher ne... ;>

Person ::

Heh, če nekatere to tako moti, se pa naj naredi filter novic glede na kategorijo>:D
Let's make something useful!

Pithlit ::

Filter ima vsak že vgrajen. Ampak očitno je lažje se spotikat ob novice (ki, mimogrede, imajo vpliv tudi na sončno stran Alp), kot pa jih ignorirat.

"Sončna stran Alp" vse pogosteje raje "imitira" kot "inovira" večje in "boljše".
Life is as complicated as we make it...

Audigy ::

Jaz podpiram ZDA, sam take novice me pa zlo pritegnejo. I Love James Bond!8-)

madmitch ::

Razmišljajte malo bolj dolgoročno kaj takega bo pri nas v bližnji prihodnosti, saj kot je v navadi naši vrli politiki posnemajo američane ...

Oprosti, tukaj pa je sedaj obratno, Ameri so očitno končno uspeli prevesti učne knjige UDBE, KOSa, KGBja in ostalih PARAnojičnih organizacij, proti katerim so se borili z demokracijo na čelu (in jo širili, neglede na žrtve - svoje in tuje) in so to, kar jim je uspelo prevesti in razumeti začeli izvajat. Trenutno so pri poglavju tehničnega nadzora, medtem ko poglavje o opravičevanju tega in zavanju raje šele pride. To so pač bolj sofisticirane zadeve, pač traja, da dojameš. So samo malo poškilili in odkrili parole, samo ne znajo jih še pravilno vcepiti ljudem v možgane. Saj se učijo, bo že, bo že, so še mlada nacija.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Pithlit ::

Madmitch: po mojem se je marsikdo (udba, kgb...) prej učil od Hoover-ja.

No... on je sicer vodil javne gonje proti vsem drugače mislečim (in tudi vsem ostalim - bil je überparanoik) in te je pred "odstrelom" javno očrnil, prej naštete organizacije pa se niso ukvarjale z javnostjo... so te kar odstrelile (tokrat dobesedno).

Ampak to izjavo je potrebno jemati z rezervo (je mišljena bolj v komičnem smislu... s kančkom resnice). Just in case someone is monitoring this :8)
Life is as complicated as we make it...

Spc ::

Meni so všeč takšne novice.
Prikažejo uporabo IT tehnologije v svetu.
Tako,da imajo močno povezavo z ITjem.

:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

poweroff ::

Poglej v arhiv pokaže, da ima uporabnik marko_stamcar objavljeno eno samo novico (13.1.2004), ena pa je bila zavrnjena, uporabnik hanibal pa ni napisal nobene novice (zavrnjeni sta bili dve).

Toliko o tem.

b) Četudi tovrstne novica mogoče zadoščajo tech kategoriji, niso pa dovolj slovenske. Reči, ki se dogajajo v ZDA nimajo nobenega vpliva na sceno na sončni strani Alp.
To je seveda zgolj tvoje mnenje, do katerega imaš pravico, ni pa nujno, da je tako mnenje tudi pravilno.
Govoriti v svetu interneta, da dogajanje v ZDA nima vpliva na ostali svet je najmanj naivno. Da ne govorimo o letu 1994 in CALEA actu, zaradi katerega so danes telefonske naprave dizajnirane tako, da omogočajo prisluškovanje po defaultu.
sudo poweroff

mte ::

Meni je tudi zanimivo prebrat tudi take novice. Mene recimo prav nič ne zanimajo igre, novice o grafičnih karticah ipd., pa nimam nič proti, če jih kdo piše, ker obstajajo ljudje ki jih to zanima. Definitivno zaradi novic o igrah recimo ne bom imel o slo-techu mnenja, da je otročji ampak jih bom samo ignoriral. Nekateri pa ste tukaj precej razvajeni in želite imeti na pladnju točno tisto kar vas zanima, kar vas osebno ne zanima, ne sme obstajati. Bljak. Ampak taki smo slovenci, sem se že sprijaznil, sploh se ne znamo zamisliti nad sabo. Osebno ne vidim razloga, zakaj take novice ne spadajo sem - konec koncev je to za moje pojme z IT povezano ravno toliko kot Quake 10. Če ne neposredno, pa implicitno - to se lahko zgodi tudi v svetu interneta in vsako javno razglašanje takih stvari nekaj pripomore k javnem mnenju in to tudi nekaj šteje pri preprečevanju teh zadev. Samo malo bolj na široko je treba pogledati.
In ponovil bom tisto, kar jih je že nekaj pred mano - če vas neka tema zanima, pa pišite svoje novice. Slo-tech ni državna firma plačana od davkoplačevalcev in nobenemu ne morete vsiljevati kaj mora pisati, čeprav ga to ne zanima. Ne vem kako je to težko razumeti...
lp

Matevžk ::

mte, se podpišem.
Celo glede tém, ki jih (in ki jih ne) berem :)).
lp, Matevžk

urbecar ::

information technology: the branch of engineering that deals with the use of computers and telecommunications to retrieve and store and transmit information


Tole je prva definicija na googlu. Tako bi se lahko prej reklo za Mathaijeve članke da sodijo pod IT kot večino drugih. Poleg tega se mi zdijo sami članki Mathaija veliko lepše napisani kot drugi, tako da mi jih je v pravi užitek brati.

hanibal ::

He, he ...
Moj komentar je samo sarkazem na prejšnja komentarja marka_stamcarja in Z-lota.
Zato tudi izrazi, ki sta jih uporabila, v narekovajih.
Predlagam vnovično branje.
Ampak, za tiste, ki niste zaštekali:
Ja, jasno, da maram take novice, jasno, da menim, da so in slo in tech, in ja jasno, da dogajanja v ZDA imajo ogromen upliv tudi na slo prostore.:D
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

Kenpachi ::

Novice so takšne in drugačne. Če jih ne maraš, jih ne beri. Beri tiste, ki so ti všeč. Have fun while it's still free country.
Zaraki Kenpachi.

marS ::

Varnost je integralen del ITja. Vsi dogodki povezani z varnostjo v IT v ZDA imajo vpliv na cel svet (že zarad tega ker je cca 2/3 internetnih vozlišč tam). razvoj železnine je samo majhen delček ITja in kdor tega ne šteka ima ravno s takimi članki možnost dojet še druga področja.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Matevžk ::

Pika! :))
lp, Matevžk

Boeing ::

Najbolj od vsega me je presenetilo dejstvo, da je ogromno ljudi prepričanih, da se pred 9/11 ni prisluškovalo...

No, prisluškuje in snema se pač vsem in vsakomur... pri nas ptiči to počnejo že dolgo časa, pa se nihče ne pobuni :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

username ::

Špijoni vlečejo na ušesa. In to že leta pred 9/11. Duuh!

Le kdo je tok naiven, da se temu čudi.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

poweroff ::

Ne gre za to, da se ne bi prisluškovalo. Gre za to, da je ta program prisluškovanja obstajal že pred 9/11.
sudo poweroff

jype ::

Ne. Gre za to, da ta program prisluskovanja ni preprecil 9/11, ceprav je upravicenost taksnih programov obicajno navedena kot preprecevanje oz. zmanjsanje verjetnosti za dogodke kakrsen je 9/11.

Ocitno je, da je to le zgresena teorija in dobra poslovna poteza.

Pravnicek ::

glede na to, kakšen odziv slovenske javnosti smo doživel ob predloga zakona o sovi (če temu sploh lahko rečemo odziv) je vsak paranoicizem še premajhen da zbudi deželo šenflorjansko... :)


če grem mal offtopic tegale sicer:
če gledam tale zakon o varstvu osebnih podatkov in odziv na njega, da je kao sam neka brezvezna birokracija (tako podjetja, država), pol se vid odnos do zaupnih/osebnih/občutljivih informacij... In pol gre nekdo iz neke varnostne sluzbe prbit, da kaj se nekdo razburja, da so njihovi delavci itak visoko usposobljeni in izobrazeni za gledat te slike... yeah... sure... :) ful to pomaga
http://mrest.net - pravno svetovanje

Zgodovina sprememb…

madmitch ::

Pravniček, edino kar bi pomagalo, bi bile vrtoglave kazni, recimo pol letnega prometa za podjetja in dve letni bruto plači za fizične osebe, osebe brez zaposlitve enako, le da bi se šteli dve povprečni plači v državi in močnejši inšpekcijski nadzor. Tako bi tudi še nekaznovani dvakrat premislili, kaj se jim bolj splača.
Za osebe s pooblastili (tudi v državni upravi) pa bi moralo vsako neupravičeno izkoriščanje položaja pomeniti še petkrat višjo kazen in avtomatično brco na cesto za direktorja ter minus točke za resornega ministra (5 točk, pospravi pisarno brez odpravnine).
To bi bila edina resna preventiva.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Pravnicek ::

Bolj kot visoke kazni bi prjele zagotove kazni...
me zanima namreč, kako bi en direktor gledu, ko bi mu 3x zapored uletil s poloznico za miljoncek :)

zagotovost odkritja/kazni pomen, da bi vsazga prjavl in da bi vsak dobu po buč... Bomo vidl oktobra, ko menda začne musarjeva kasirat na polno, če bo res kos svojim obljubam...

drugac pa menda nasi dragi ponudniki brezzicne telefonije izvajajo dost nezakonitih praks, sam dobr... nebi o tem... vem da je eden mel tko fajn nastiman, da so gledal mal smse usluzbenci...

da nebi o tem, da mrbit kaki drugi ponudniki prevec prijazno sodelujejo s policijo in kak podatek tut brez sodne odlocbe dajo... vse za dobre odnose :)
http://mrest.net - pravno svetovanje


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova znižanja na vidiku

Oddelek: Novice / Procesorji
384972 (2362) xabre
»

Znižanje cen Core 2 Duo procesorjev?

Oddelek: Novice / Procesorji
444301 (2649) suntrace1
»

Stem cell research in USA

Oddelek: Znanost in tehnologija
212287 (1996) grex
»

Xbox ni čisto pravi globalni uspeh? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
518210 (6683) Stepni Volk
»

Google ponovno napada.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
174171 (4171) madmitch

Več podobnih tem