»

Prvi Snowdnov intervju v Rusiji: NSA izvaja industrijsko vohunjenje

Slo-Tech - Nekdanji uslužbenec NSA in najslavnejši žvižgač na svetu Edward Snowden je dal za nemško televizijo ARD prvi intervju, od kar je v Rusiji. V njem je povedal, da NSA izvaja industrijsko vohunjenje. S tem je na laž postavil ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je zatrdil, da NSA v nobenem primeru ne bo vdirala v tuja podjetja, da bi s tem korist pridobilo ameriško gospodarstvo.

ARD je včeraj objavila intervju z Snowdnom, ki se ta hip skriva v Rusiji. Ob vrnitvi v ZDA mu grozi sojenje zaradi kraje vladne lastnine, nepooblaščenega razkritja za nacionalno varnost relevantnih informacij in razkritja tajnih informacij. V intervjuju je še dejal, da se je bal, da so ga želeli ameriški agentje ubiti. Ker ne verjame, da je lahko sojenje v ZDA...

23 komentarjev

Ex AT&T-jevec, trije ex NSA analitiki bodo pričali o vladnih načrtih za nadzor vse internetne komunikacije

Utaški data center, kmalu.

vir: Wired News
Wired News - Ameriški EFF (zveza za spletne svoboščine) že štiri leta bije boj s ponudnikom interneta AT&T in zvezno vlado glede "skrivne" sobe 641A na Folsomovi ulici v San Franciscu, kjer zadevni ponudnik zagotavlja mirroring celotnega internetnega prometa za potrebe varnostno-obveščevalne službe NSA, vse na zelo dvomljivi, če sploh obstoječi pravni podlagi. O sobi, ki skoraj zagotovo ni edina, je leta 2008 prvi spregovoril zdaj upokojeni AT&T-jev tehnik Mark Klein (22 let pri podjetju), EFF pa je kmalu zatem vložila tožbo in od AT&T zahtevala, da naj preneha asistirati vladi pri nezakonitem prestrezanju telekomunikacij. Obenem so zahtevali še odgovornost vrhovnih vladnih uradnikov (takratnega predsednika Busha,...

51 komentarjev

Google bo sodeloval z NSA

Sedež NSA v Fort Meade v Marylandu

Washington Post - Google vsega le ne zmore sam, zato bo decembrske napade iz Kitajske raziskoval v sodelovanju z ameriško NSA. Obe udeleženi strani dogovora, ki še ni dokončan, nista želeli javno komentirati, a je kljub temu znanega že mnogo.

Viri blizu Googla pravijo, da se zavezništvo oblikuje z namenom omogočiti medsebojno deljenje občutljivih informacij, ne da bi kršili Googlovo politiko varovanja zasebnosti ameriških uporabnikov. To seveda ne pomeni, da bo NSA lahko prebrala kar vso elektronsko pošto Googlovih strank.

Google je NSA kontaktiral že takoj po odkritju vdora, a zaradi občutljivosti tematike končnega dogovora še vedno niso sklenili. Cilj sodelovanja naj ne bi bil toliko...

19 komentarjev

Medsebojno sodelovanje ameriških tajnih služb pred 11. septembrom

Schneier.com - Kot poroča Schneier, je bilo pred kratkim objavljeno poročilo Legal Barriers to Information Sharing: The Erection of a Wall Between Intelligence and Law Enforcement Investigations, ki ga je leta 2004 pripravila Barbara A. Grewe v okviru dela v komisiji, ki je preiskovala dogodke povezane z napadi 11. septembra (tim. 9/11 Comission).

Poročilo je skušalo ugotoviti, ali so bili teroristični napadi res posledica slabega sodelovanja ameriških tajnih služb ter ali so bile za sodelovanje med njimi res zakonske ovire, ki bi jih bilo potrebno odpraviti.

Ugotovitve bodo za marsikoga morda presenetljive. Poročilo namreč ugotavlja, da zakonodaja ni bila problem in da zato spremembe zakonodaje niso potrebne.

Podobno je v svoji knjigi The Shadow Factory: The NSA from 9/11 to the Eavesdropping on America ugotovil tudi James Bamford. Nesodelovanje med ameriškimi tajnimi službami ni bilo problem zakonodajnih ovir, pač pa rivalstvo med agencijami in medsebojne bitke za vire.

Kljub vsemu pa se je...

3 komentarji

V ZDA kršijo tudi zasebnost predsedniških kandidatov?

BBC - Kot poroča BBC je ameriška administracija danes sporočila, da je odpustila dva uslužbenca, ki sta nezakonito dostopala do podatkov iz potnega lista ameriškega predsedniškega kandidata Baracka Obame, proti tretjemu pa so sprožili disciplinski postopek. Do zlorabe osebnih podatkov je prišlo 9. januarja, 21. februarja in 14. marca.

Uslužbenci so do podatkov po mnenju predstavnika državne administracije dostopili zaradi "nepreudarne radovednosti", predstavniki predsedniškega kandidata Obame pa so mnenja, da so storilci morda imeli politične namene. Zato zahtevajo celovito preiskavo ter odgovore na vprašanja kdo je vpogledal v osebne podatke Obame, s kakšnim namenom ter zakaj je trajalo toliko časa, da so podatki o incidentu prišli v javnost.

Poleg vprašanja kršitve informacijske zasebnosti se v tem primeru postavlja tudi vprašanje kako je mogoče, da lahko začasni državni uslužbenci dostopajo do osebnih podatkov osebe, ki jo varuje tajna služba. Predstavnik Baracka Obame ob tem dodaja...

47 komentarjev

3G iPhone

iPhone

Bloomberg - V intervjuju za medijsko hišo Bloomberg je direktor telekoma AT&T Randall Stephenson, najavil da bodo prihodnje leto ponudili svojim strankam 3G različico iPhona. Uporaba EDGE komunikacije je namreč bila ena od glavnih pripomb saj je občutno počasnejša od 3G tehnologij. Nad EDGE viha nosove prav tako večina evropejcev, kjer nam je 3G že skoraj sam po sebi umeven. Glavni Applov izgovor za ne podporo 3G omrežij pa je prevelika poraba baterije. [via Macrumors]

21 komentarjev

Nova znižanja na vidiku

Bloomberg - Konkurenca ponovno koristi nam, kupcem, nedavno je namreč Intel objavil vest, da bo 22. julija znižal cene nekaterih svojih procesorjev tudi do 50%. Najnovejše znižanje naj bi pomenilo še dodaten pritisk na trenutno najresnejšega konkurenta, podjetje AMD, ki se ravno pripravlja na izdajo novih procesorjev, ki temeljijo na jedru Barcelona. Po novem pa je Intel napovedal še dodatna znižanja za nekatere Core 2 Duo procesorje, ki se bodo zgodila 2. septembra in naj bi znašala 24-32%. Analitiki predvidevajo, da bo to velik udarec za AMD, ki se že zdaj komaj drži nad vodo.

Izvorna novica.

38 komentarjev

Sodelovanje s tajnimi službami kot "svoboda govora"

Ars Technica - V začetku lanskega leta je ameriška nevladna organizacija Electronic Frontier Foundation proti telekomunikacijskemu podjetju AT&T vložila tožbo, ker naj bi ameriški tajni službi nezakonito posredovali prometne podatke o telefonskih klicih svojih strank. Tožbe so bile vložene tudi proti drugim telekomunikacijskim podjetjem, ki naj bi nezakonito sodelovale z NSA.

Te dni pa je eno izmed toženih podjetij, Verizon, prišlo na dan s precej nenavadnim argumentom, ki naj bi dokazoval neupravičenost tožbe. Verizonovi odvetniki namreč trdijo, da gre pri posredovanju omenjenih podatkov državnim ustanovam zgolj za izvajanje njihove pravice do svobode govora.

Verizon tako trdi, da jim svoboda izražanja dovoljuje da komurkoli - tudi tajnim službam na njihovo prošnjo - sporočijo katerekoli podatke. Dodajajo še, da bi morale nevladne organizacije - če menijo, da gre za nezakonit nadzor - izvajati pritisk na državo, ne pa zasebnim podjetjem omejevati njihovo svobodo govora.

Kakorkoli se...

6 komentarjev

NSA sodelovala pri razvoju Viste

Slo-Tech - Kot poročajo na Washington Post, je Microsoftu pri razvoju operacijskega sistema Windows Vista pomagala NSA (National Security Agency). Znano je, da je naloga NSA prestrezanje komunikacij in elektronski nadzor, manj znano pa je, da je ena izmed nalog NSA tudi razvoj varnostnih sistemov in varnostno testiranje. NSA je tako Microsoftu pomagala pri razvoju varnosti Windows Vista operacijskega sistema, pravijo pa, da so to storili brezplačno. Po poročanju je Microsoft za pomoč zaprosil tudi druge ameriške vladne agencije in mednarodne ustanove, med drugim tudi NATO.

Vlaganje v varnost je gotovo koristno in hvalevredno, pojavljajo pa se vprašanja, ali je sodelovanje z NSA, ki je znana tudi po svojem nezakonitem nadzoru, pravi korak v to smer. Znano je namreč, da je NSA "pomagala" pri razvoju DES šfrirnega algoritma, v katerem so kasneje našli varostne pomankljivosti za katere obstaja sum, da so bile namerno vstavljene. Po drugi strani pa je NSA sodelovala tudi pri razvoju enega...

22 komentarjev

Znižanje cen Core 2 Duo procesorjev?

več strani - Na spletu so se pojavile špekulacije, ki govorijo o znižanju cen Intelovih procesorjev Core 2 Duo. Do tega naj bi prišlo zaradi (pre)velike zaloge procesorjev, ki si jih je Intel nakopičil pred povečanim povpraševanjem po računalniških sistemih in komponentah v božičnem času. Vendar so analize pokazale, da utegne biti povpraševanje po procesorjih v omenjenem obdobju nižje od pričakovanega, na kar kaže precej majhno povpraševanje po matičnih ploščah v preteklem mescu. Tako naj bi Intel za odprodajo zaloge bil prisiljen znižati cene.

Več na Bloomberg.com in Hartware.net.

44 komentarjev

Seznam člankov v tajnih NSA revijah

Schneier.com - Kot je znano, ameriška tajna služba NSA izdaja kar nekaj publikacij, ki pa so strogo zaupne. Mednje sodita tudi reviji NSA Technical Journal in Cryptographic Quarterly, ki sta bili nekajkrat javno omenjeni.

Leta 2003 je Michael Ravnitzky na podlagi zakona Freedom of Information Act od NSA želel pridobiti bibliografske indekse in kazala teh dveh revij. V okviru zahteve se je izkazalo, da NSA izdaja še dve zaupni reviji, Cryptologic Spectrum in Cryptologic Almanac in Ravnitzky je zahteval indekse in kazala še za te dve reviji. Trajalo je več kot tri leta, NSA pa je podatke na koncu le poslala.

Javnosti je tako sedaj na voljo seznam člankov objavljenih v teh revijah, kar pa je seveda le prvi korak. Bruce Schneier zato poziva, da vsi, ki jih zanimajo konkretni članki, le te zahtevajo s pomočjo tim. FOIA zahtevka. Naslovi člankov kažejo, da je marsikateri med njimi vsekakor vreden branja.

8 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

Tajno prisluškovanje NSA je nezakonito

ACLU - Zgodba glede domnevno nezakonitega prisluškovanja Američanom s strani NSA brez sodnih odredb (samo po ukazu predsednika) se je pričela razpletati.

Predvčerajšnjim je namreč zvezna sodnica iz Detroita Anna Diggs Taylor presodila, da je takšno početje protiustavno, saj nezakonito posega v pravico do zasebnosti in svobodo govora.

Sodni postopek je sprožila ameriška nevladna organizacija American Civil Liberties Union.

115 komentarjev

NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

Slashdot - Bloomberg poroča, da je ameriška NSA izvajala prisluškovanje lastnim državljanom (kar je po zakonu FISA prepovedano) že sedem mesecev pred 11. septembrom. To po mnenju odvetnika tožnikov Carla Mayerja dokazuje, da je bila tim. "vojna proti terorizmu" le priročen izgovor za nadzorovanje.

Projekt tajnega nadzorovanja državljanov ZDA se imenuje Pioneer Groundbreaker. V okviru projekta je NSA najprej zaprosila AT&T za pomoč pri izgradnji nadzornega centra, kasneje pa je NSA nadzorni center razvila sama. Nekateri domnevajo, da je projekt Pioneer Groundbreaker pričel nastajati junija 2000, ko se je NSA pričela potegovati za finančna sredstva za modernizacijo in izboljšanje svoje tehnološke infrastrukture. Želja po prenovi je bila posledica razpada informacijskega sistema NSA 24. januarja 2000, kar opisuje James Bamford v knjigi Body Of Secrets (strani 451 - 454).

Razkritje o tajnem nadzorovanju sedem mesecev pred terorističnimi napadi 11. septembra 2001 je prišlo na dan kot...

36 komentarjev

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški časopisi The New York Times, Los Angeles Times in The Wall Street Journal objavili članke o skrivnih sodnih pozivih s katerimi sta obveščevalna služba CIA in ameriška Državna zakladnica (Treasury Department) pridobila mednarodne podatke o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT.

Preko sistema SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) se pretakajo podatki o mednarodnih finančnih transakcijah iz 7800 finančnih ustanov iz več kot 200 držav. Podatke so kakopak pridobivali zaradi borbe proti teroristom oziroma njihovim financerjem. Po uradnih zagotovilih ni šlo za izkopavanje podatkov (tim. data mining), pač pa so dostopali le do omejenega števila podatkov. Kljub temu je sedaj povsem jasno, da imajo ameriški državni organi preko SWIFT-a dostop do vseh mednarodnih finančnih transakcij. (Mimogrede: se še kdo spomni izmikanj glede prisluškovanja NSA Američanom?) Ameriška administracija je razkritje kritizirala, saj naj bi...

31 komentarjev

Xbox ni čisto pravi globalni uspeh?

Wired News - O težavah na zahodni polobli pri pridobivanju tako željene igralne konzole se je večkrat poročalo. Prav sedaj na internetnih straneh razkrivajo v katerih prodajalnah bo moč dobiti drugo pošiljko konzol.
Medtem na drugi strani, v deželi vzhajajočega sonca Microsoftove konzole kupcev ne ganejo. Enako podobo kažejo fotografije slučajnega turista. Razmerje prodanih konzol je 36 proti 1, v prid Sonyevi stari PS2.

Se bodo podražile letalske karte do Japonske? Ali se bodo znašli Japonci sami in začeli prodajati na eBayu?

51 komentarjev