» »

Nova znižanja na vidiku

Nova znižanja na vidiku

Bloomberg - Konkurenca ponovno koristi nam, kupcem, nedavno je namreč Intel objavil vest, da bo 22. julija znižal cene nekaterih svojih procesorjev tudi do 50%. Najnovejše znižanje naj bi pomenilo še dodaten pritisk na trenutno najresnejšega konkurenta, podjetje AMD, ki se ravno pripravlja na izdajo novih procesorjev, ki temeljijo na jedru Barcelona. Po novem pa je Intel napovedal še dodatna znižanja za nekatere Core 2 Duo procesorje, ki se bodo zgodila 2. septembra in naj bi znašala 24-32%. Analitiki predvidevajo, da bo to velik udarec za AMD, ki se že zdaj komaj drži nad vodo.

Izvorna novica.

38 komentarjev

>>><<< ::

O tem že vrabci čivkajo...

Sicer se bo pa po pocenitvi najbolj splačal Q6600, ki bo stal 250 evrov.

xabre ::

Zakaj se pa komaj drži nad vodo?

Matek ::

Kot je bilo že večkrat napisano v zadnjih dneh - upamo, da bodo Barcelone kickass, sicer bo pizdarija. Čisto možno je, da Intel tole dela načrtno, da bi onemogočil AMD-jevo konkuriranje v obliki cenejših izdelkov, tako da jim preostane samo nadvlada v pure power.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

mmaestro ::

Enkrat oktobra mislim kupit prenosnika. Se bodo takrat spremembe poznale tudi že pri nas?

>>><<< ::

Takrat bodo že nova znižanja na vidiku :D.

Upam, da bo Barcelona (sicer namenjena za strežnike) uspela konkurirat Intelu tako po performancu kot v ceni, če ne bo res sr****.

asPeteR ::

Oktobra bi se ze znalo poznati.
http://blog.stegnar.com

Blazz ::

zanimivo kako ubistvu konkurenca niža cene in obenem izpodriva konkurente s trga.

Z ekonomskega stališča še dooooolgo ne bomo (mogoče nikoli) govorili o konkurenci pri procesorjih....

Veselje tolk velikih nižanj cen pa za nas potrošnike pomeni le kratkoročno zadovoljenje, saj ko bo zmankalo konkurentov, bo spet lepo monopol in cene nekje pr oblakih, fajn , se že veselim še več znižanj ;)

simnov ::

ha oktobra bodo v vskem primeru čisto poceni ,ker bo že pono novih procesorjev

Luka Percic ::

Blazz
Ne bluzi, nesposobno račko mečemo vn.
Bo že nova prišla, še boljša, in še bolj nevarna Intelu.
Amd ga pač serje, pa bo letel, če nam ne zrihta uber fajn proceorja.

asPeteR ::

To lahko drzi. IBM komaj caka da vstopi v procesorski trg. :)
http://blog.stegnar.com

destroyer2k ::

asPeteR

wtf. Kaj ti bluziš sej IBM, ima procesorski trg zamo ne za pc-je ima pa zato v xboxu in ps3. Pa amd/ati in ibm sta sklenila pogodbo o skupnem razvitju majnše procesroske velikosti (nm), da bi izdali procesorje 32nm do leta 2010.

Ted ::

Hm, če bo AMD poceni proce 9. julija kdaj lahko potem pričakujemo te cenejše procesorje v Sloveniji?
Mah...

dzinks63 ::

:)) Ponavadi takoj, oziroma v parih dnevih.

mmaestro ::

Ja sam takoj se pozna samo na procesorjih ali tudi na že sestavljenih računalnikih, če npr kupiš prek spletne trgovine?

sthep ::

btw. bom mal zašel iz teme.. kdaj se pa obetajo pocenitve gafičnih pri nvidiji oz atiju

Jst ::

Ponavadi se te pocenitve poznajo že na dan objave. Seveda če jih kupiš tisoč.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Icematxyz ::

Morda pa je to "kazen" za AMD ker je kupil ATI?

sirotka ::

Ah...Glede na obete k10, se AMDju res ni za bat glede prihodnosti. Da bi pa IMB komaj čakal na propad AMDja je pa tud mimo, oni imajo čis specifičen trg in ne verjamem, da se jih splača(da se jim da) konkurerat neki intlu/amdju na x86 procesorjih.

Primoz78 ::

@sirotka...se vedno so to samo obeti in nic konkretnega. Da bi resno o tem govorili bo treba pocakat do splavitve K10 na trg...

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

tsatthoggua ::

Pocenitve so itak vedno dobrodošle.

Enkrat proti koncu leta nameravam kupit novo mašino za igre kot so npr. Bioshock, Crysis, Enemy Territory,... Kdor bo imel na trgu bolj ugodno varianto pač zmaga.
Mislim, da ga tukaj AMD serje, ker preveč zavlačuje. Povprečen swizec itak kupi nov komp recimo na vsake 2-3 leta in zdaj v dobi Viste, Crysisa bo zelo verjetno veliko folka nadgradilo oziroma nabavilo novo mašino.....kmalu. 2 meseca po nabavi Core2Duo in 8800gts mislim, da ne bo veliko ljudi pripravljeno vse skupaj menjat, tudi če bo AMD superioren Intelu.

opeter ::

ovprečen swizec itak kupi nov komp recimo na vsake 2-3 leta in zdaj v dobi Viste, Crysisa bo zelo verjetno veliko folka nadgradilo oziroma nabavilo novo mašino


Hmm... povprečen "swizec" (kot si napisal) kupi komp verjetno za Word, internet in skype/IM. Ne pa za igre. Dandanes pameten folk kupuje konzole. Zakaj? Ker jim ni treba konzolo menjat vsake 2 leti...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

FireSnake ::

Vsi govorite kak bo K10 kickass .... a berete novice kaj zadnje dni?

AMD simply hasn't gotten the process under control yet and after hearing our friends at the motherboard companies talk, AMD is close to near/total panic mode right now as the Q3 Barcelona product launch schedule rapidly approaches.


Worse case scenario je, da bomo letos videli Barcelono, ki bo tiktakala pod 2GHz ... frekvence, kjer pa dobi krila (2.4 do 2.6 in vec) pa sele Q1 2008

Vir

Ce se bo AMD tak pocasi zraven spravljal, potem bo imel Intel ze 2 novi generaciji ... pozabite na Penryn do takrat bo zunaj ze Nehalem.

No, jaz mocno upam, da ne bo tako...

In kar reci, ja, ce ne bo AMDja bo pa en drugi uletel. PA KAJ SE! AMD ima kar nekaj tovarn, pa ne parira Intelu, kako bo nekdo zacel iz nule???!!!???

Hm, jaz se kar cudim ozkoglednosti nekaterih .... potem se pa Amerom delamo norca.

Sreca je se edino to, da Intelu ni v interesu total povozit AMD zaradi antitrustovskega zakona....
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Daedalus ::

Ajde, gremo en pesimistični pogled, tako za malo kontro optimistom:

Intel dokončno sesuje AMD in začne tisto, kar je htel naredit že precej let nazaj - v mainstream trg pošilja svoje sexy IA64 procesorje, znane pod imenom Itanium. Zdaj, marsikdo bo vesel, ker je tako na splošno gledano x86 precej foo arhitektura. Ampak (zakaj je tu vedno en ampak?), IA64 je popolnoma lastniška tehnologija, ki je Intel ni licenciral komerkoli (x86 je, zato pa mamo konkurenco) in trg desktop procesorjev se pogrezne nazaj v temne čase, kjer se je kupovalo Intel za mnoge denarce, ker konkurence pač blo ni. No, bla je švoh konkurenca, po zgornjem scenariju pa tud te ne bo. In vsi optimistični zagovorniki teorije "bo že konkurenca," zaprepadeno plačujejo IA64 Celerone za 500€/komad:D

Enivej, itak se zafrkavam. Čeprav, on del o IA64 pa drži - Intel je imel velike načrte s tem, pa je pogruntal, da je popolnoma novo arhitekturo težko spedenat, še težje pa spravit na trg. Itaniumi so precej ubijalski čipi, namenjeni server segmetu. Pa pomoje se AMD tud ne bo dal kr tak odpravit - še nedolgo nazaj je Intel reševala predvsem premoč pri podpisanih pogodbah in napram AMD-ju, čista velikost firme. Če zdaj AMD malo zaostaja, je to pač precej normalno, v okvirih pogojev na trgu. Malo predolgo so spali na K8 lovoriki, zdaj jih pa to tepe.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

globoko grlo ::

ampak, če so res že blizu "panik mode", pol se jim/nam res ne piše dobro

kr ene nove konkurence (po AMDju) pač ni za pričakovati, oz. čez, recimo in mogoče, 5 let

sicer pa upam na najboljše

Izi ::

Ste kot branjevke na trgu :D
Nihče ne bo propadel.
AMD je bil vedno in bo tudi v bodoče najboljša rešitev za vgradnjo v poceni računalnike.
Če hočeš sestaviti poceni in dokaj zmogljiv računalnik potem nimaš kaj pogledovati proti Intelu. Za vse office računalnike je AMD vedno bil in bo bolj ekonomična rešitev kot pa Intel.
Se je pa v Sloveniji standard v zadnjih letih precej, precej dvignil in večina, kot je opaziti tudi iz postov tukaj, se na ceno ne ozira več.
Če pa te cena ne zanima in želiš samo najboljše pa jasno kupiš Intela.

Je pa na svetu še veliko več revnejših držav kot pa bogatih, in večina računalnikov je pisarniških, tako AMD tudi v prihodnje ne bo mogel izdelati toliko procesorjev kolikor je povpraševanja po njih. Res pa je, da verjetno ne bodo več krojili razvoja ampak bodo samo sledili Intelu.

Konec koncev je pa Intelu močno v interesu, da AMD obstane, sicer samo v nižjem segmentu poceni procesorjev, ampak ga pa potrebujejo.
Če bodo na koncu ostali sami se bodo morali deliti na manjše firme oz. jih bo država nasilno razbila na več delov. Taki so zakoni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Matako ::

Se strinjam z Izijem. AMD je čisto solidna firma že od ustanovitve 1969 in verjetno ne gre nikamor. Se pa vseeno zna zgoditi, da bi AMD enostavno zapustil to tržišče, ki je navkljub navidezni donosnosti precej nehvaležno in zna dojaditi. Trg procesorjev za PCje pomeni stalno mučno tekmovanje z Itelom medtem, ko se da na drugih segmentih čisto dobro ali bolje služiti brez neke drame (procesorji za PCje predstavljajo le majhen del izdelanih procesorjev) - do tega zaključka so pred leti recimo prišli pri Freescale (prej Motorola Semiconductors oddelek). Tako, da ne bi se preveč zanašal da ne bomo videli kakega monopola na konkretno tem delu trga.
/\/\.K.

emilo ::

Intel se je res lotil AMD-ja čisto po židovsko8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: emilo ()

Markoff ::

Morda pa so se proizvodni stroški enostavno res tako zelo pocenili, da si obe podjetji lahko privoščita kratkotrajno cenovno vojno? Poleg tega ne vemo, kaj vse je v ozadju - morda imata oba kup zalog neprodanih procov in omejen trg, saj en uporabnik tipično kupi 1 PC/procesor in ne dva. Za AMD/Dell problematiko že vemo, vprašanje pa je, kako je s tem pri Intelu. Lahko da je ravno tako malce paničen, samo da tega ne pokažejo direktno, ampak poskušajo izoristiti nastalo situacijo, da dodatno odvzamejo tržni delež, ki so ga proti AMD v zadnjih letih izgubljali (še vedno pa je izjemno visok).

Podjetja se za cenovne vojne ne odločajo zato, ker je to fino ali pa ker s tem uničuješ konkurenco (s tem lahko še bolj škoduješ sebi, saj je potencialnih kandidatov za vstop na trg veliko, vendar le v primeru, da bi bila situacija prava), temveč zato, ker ti je to v danem trenutku edina smiselna odločitev (alternativa je kartelni dogovor, ki pa ga očitno med obema nikakor ni).

Kakorkoli že, vse napovedi so močno preuranjene, počakajmo na finančne izide OBEH proizvajalcev za Q2 in jih primerjajmo s Q1/2007 in Q2/2006. Še posebej zanimiva pa bo tudi količina (in ne le znesek) prodanih procesorjev...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Jst ::

Jaz sem tudi mnenja, da jih tepe slab način sinergije med AMDjem in ATIjem. Odkar so se združili je šlo navzdol tako ATIju kot AMDju. Mislim, da bo potrebno še vsaj eno leto, da bo to res postala ena firma. Sicer ne vemo, kaj se dogaja za zidovi, vendar pa lahko vsaj nekaj stvari sklepamo. Nekaj let pred združitvijo je tako AMD kot ATI razvijal tehnologijo, ki je bila vedno v koraku s konkurenco. Tudi cene na obeh straneh so bile konkurenčne.

Ob združitvi se je pa zataknilo. Čeprav je ideja združitve znanja teoretično dobra, mislim da so spregledali kakšne probleme jim to lahko prinese. Kot že omenjeno, se je razvoj v novi ATI/AMD firmi upočasnil in konkurenca jih je prehitela za celo generacijo. Tako Intel kot Nvidia. Grafični del je komaj za silo izdal novo generacijo čipov; no, vsaj nekaj pozitivnega, pa čeprav niso konkurenca Nvidii. Kaj bo s procesorji, bomo še videli. Obetajo veliko, a 2900 je tudi obetal veliko.

Da se izvlečejo iz dreka, v katerem trenutno definitivno so, bo potrebno veliko kreativnega razmišljanja. Jaz mislim, da bi jim lahko uspelo, če bi pisarniški ter Mobility del CPUja in GPUja razvili boljše kot konkurenca. To je velik trg, ki ga trenutno obvladuje samo Intel.

High end GPU obvladuje Nvidia 100% in mislim, da imajo pripravljeno že naslednjo vejo. Tukaj je ATI na kolenih. To bi lahko nadomestil s poceni in varčnimi pisarniškimi ter Mobility Chipseti, CPUji in GPUji.

Da pa zakorakajo še v High End, pa upam, da imajo pripravljeno strategijo za novo podnožje, ki bo spet vsaj 2 leti lahko služilo za hitrostne CPU prvake. No, po novicah, ki so krožile pred meseci, bi jim to lahko uspelo.

Za High end GPUje pa trenutno kaže slabo. Arhitekturo imajo dobro in mislim, da bi z naslednjo generacijo, če bo vsebovala nujne bottleneck popravke, lahko začeli konkurirati Nvidii.

To Intel dobro ve, zato so pa tako drastično spustili cene. Kar se pa tiče Nvidijie, pa tudi dobro vejo, da s to generacijo nimajo konkurence in si lahko prvoščijo crap in poceni low in middle del, ter na drugi strani drage in dobre middle to high end kartice.

Mislim da se Intel in Nvidia zavedata potencialno nevarnost nove združene firme, zato si morajo nabrati čimveč prednosti.

Zaenkrat je to dobro za nas, potrošnike, in nam je tudi v interesu, da se AMD/ATI zbudi iz tega spanja. Čimprej!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

destroyer2k ::

Pa kaj toliko jamrate toliko, za tolikšni izostanek pri tehnologiji sta kriva amd/ati. in samo oni in nobeden drugi.

AMD ima fusion tehnologijo, ki je priznal intel da nimajo ni približno toliko dobro tehnologijo. Ampak AMD nikoli ni izkoristil te tehnologije. Saj veste kako gre prvo okrnjene verzije na konucu pa najboljše. In kdo je kriv za izostanek? AMD, ker noče izdati tehnologijo dosti ven hitro.
Intel pa razvija en procesor, da bi se lahko konkuriral fusion-u, tako da bojo izdal 16 jedrni procesor. Izid je menda konec drugega leta ali začetek 2009.

In ko sta se združila amd/ati sta napovedala fusion grafično. Procesor in grafična v enem, toda so prestavli za 2 leti ta projekt. Napovedali pa so prvotno za letos.

Najbolj pa pri meni moti amd/ati-ja to da prvo krtizirajo intela s temi 4 jedrnimi procesorji, ker so pač dva dvo jedrna skup zlepli. A sedaj pa bojo amd/ati isto naredili z 8 jedrnim procesorjim 2x po 4 jedrne zlepli skupaj. Drugič pa to, da lažno reklamirajo izdelek kot je recimo HD2900xt, ki naj bi imel procesor za HD filmčke v resnici pa nima. Pa ne mi govoriti da ni res, ker je amd/ati potrdil to.

jan01 ::

V bisvu bi bilo dobro, da bi nekako prešli iz x86 na kaj bolj sodobnega. No, pa saj so zdajšni procesorji x86, le na vzven x86...
Aja, kakor vem v ameriki lahko vsak naredi naredi procesor na neki drugi arhitekturi. Zaščitena je le implementacija.

driver_x ::

V bisvu bi bilo dobro, da bi nekako prešli iz x86 na kaj bolj sodobnega.


To v današnjem času praktično ni več mogoče. Če pa bi že prešli na kaj novega, bi moralo to novo še vedno nuditi podporo (programsko ali strojno) za x86. Aja, saj je Intel že poizkušal nekaj takega, pa se ni oprijelo!

Matevžk ::

Jah, (dobri) prevajalniki za x86 so razviti. S programerskega stališča je torej vseeno, kakšna je arhitektura.
Če bi pa nova arhitektura z virtualizacijo x86 vred stala manj in/ali delala hitreje, bi se pa izplačala. Če še odštejemo stroške razvoja.
Tako da ... nova arhitektura bo najbrž prišla s čisto novim pristopom. Pa še to MORDA. Če bodo optični ali kakršnikoli drugi bodoči (zaporedni) računalniki LAHKO dovolj poceni izdelani s tem naborom ukazov, bo ta 'arhitektura' ostala.
lp, Matevžk

driver_x ::

Vprašanje je, če bi pozitivne lastnosti nove arhitekture odtehtale stroške portanja obstoječega softwera. Virtualizacija x86? Ja, samo kaj potem pridobiš z novo arhitekturo, če se ti večina programja izvaja v (sicer virtualni) stari. Taki generalni prehodi so se vedno izkazali za tvegane.

Matevžk ::

Na žalost se morm strinjat :).
Mogoče bi nevirtualizirani programi tekli hitreje (še vedno pa bi morali virtualizirani x86 teči hitreje (ali pa vsaj ceneje) kot pa na 'naravnih' x86 platformah). In bi sčasoma vsi bili pisani na novi platformi in bi čez 20, 30 let izginila potreba po virtualizaciji.
Ampak, ja, sanjam. Konec koncev je pa tudi vprašanje, če bi s tem kdo kaj pridobil. Programerji ne (tako ali tako je spodaj compiler). Kvečjemu če bi se cenovno splačalo.
lp, Matevžk

driver_x ::

Dva primera: Intel AI-64 (ali je mogoče IA-64?) - nekaj takega o čemer govoriva: nova arhitektura z virtualizacijo stare. To naj bi bil prehod na 64 bitnost v svetu PC-jev po Intelovo. AMD naredi razširitev obstoječe x86 arhitekture na 64 bitov in prehiti Intel.

Drugi primer je Applov prehod na arhitekturo x86. Dosti manj boleč. Je pa res, da je Applov svet popolnoma zaprt (vsaj v tem smislu, da HW in OS zagotavlja Apple sam).

dolfi ::

A je že kaj znano za kolk so se pocenili amd procesorji.

xabre ::

še malo, pa jih bodo šenkavali.:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik za 600eur - help (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5810794 (9525) jazbec
»

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
688151 (6581) Icematxyz
»

Intel niža cene, Atom še nekaj časa brez konkurence

Oddelek: Novice / Procesorji
224952 (2835) alexa-lol
»

Dvojedrni Celeroni?

Oddelek: Novice / Procesorji
264239 (2239) Jst
»

A je Intel že v nevarnih vodah?

Oddelek: Loža
271745 (1382) Freak

Več podobnih tem