» »

Izrael vs. Palestina

Izrael vs. Palestina

««
11 / 18
»»

root987 ::

Nedolgo tega sem gledal ravno dokumentarec na to temo, kako Ameriska propaganda stalno govori o povracilnih napadih, zasciti pred palestinci, itd.
Skratka, Izrael je good guy, ki vedno samo vraca udarec. Ne ti meni o pranju mozganov.

Aja, točno, poslušati smem(o) le in samo novice, ki prihajajo iz arabskih virov in od palestinskih/ libanonskih novinarjev (v francoščini; hezbolah bi naj dobesedno privabljal izraelske rakete na zgradbe, v katerih so otroci) - angleški povzetek -, ker le oni mi lahko prikažejo celotno sliko in niso niti najmanj pod vplivom propagande, ki redno ustvarja samomorilske napadalce ter borce, ki v civilnih naseljih operirajo v civilnih oblačilih in po napadih bežijo v civilne zgradbe. No-go, bom kar oboje preposlušal.

Sicer pa sem si pogledal en del tistega video posnetka in tam je ravno obratno od tega kar ti meni očitaš - Izrael je vedno bad guy, palestinci nič krivi, nihče v Ameriki ne poroča o rušenju hiš. In obe skrajnosti sta slabi.

Poleg tega pa ne rabiš toliko govoriti čez izraelce, ker enako kot so pri nas nekateri nestrpni do "bosancev" in "čefrujev" so tudi tam nekateri židje do muslimanov. Ampak spet drugi židje pa z muslimani ravnajo popolnoma enako kot z drugimi židi in med njimi ne delajo razlik. Ampak to bo v manjšem ali večjem delu prisotno vedno. Temu se reče nestrpnost.

Prvič nimaš statistike, drugič je to tudi problem zahoda, in tretjič, zakaj bi to opravičevalo Izraelsko nasilje?

Sicer tudi sam nisem videl vira te statistike, a bi morda dodal nekaj - nekoč sem prebral da je v arabskem svetu izrazito več družinskega nasilja kot v zahodnem predvsem zaradi pogoste državne represije, ki nasilje, ki bi se sicer pokazalo na ulicah prenese za štiri stene in tako posledično ostane skrito. Bom poskušal najti vir, a ne morem ničesar obljubiti ker je bilo tega že ZELO dolgo... (seveda je pa res da samo družinsko nasilje ne opravičuje izraelskih napadov).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

nevone ::

>in kje je tvoje pojmovanje Arabcev različno od Hitlerjevega pojmovanja Židov?

Ne glede na to, kolikokrat bomo še ponovili v čem je razlika, se bodo našli ljudje, ki bodo zastavili to isto vprašanje. Odgovor vas pač ne zanima, oziroma vas mora na nek način ogrožati, da niste sposobni sprevideti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

kunigunda ::

Thomas, ocitno (ne, preprican sem) imas torej vse palestince za smrtne sovraznike izraela. Torej 100% podpiras dejanja izraelcev, ker doprinasajo nasi skupnosti
en kup stvari. Torej podpiras dejanja americanov v afganistanu oz. se bolje v iraku in njih zaporih, ker pac doprinasajo nekaj svetu, iracani pa nic.
Torej najbolje, da vse cigane izgonimo iz slovenije, ker ji nicesar ne prinasajo (se odnasajo :)
Izraelci skrbijo dobro samo za svoje riti, za vse ostalo pa nikoli ne bos zvedel, kako se izzivljajo nad njimi v "njihovi" drzavi.
1/3 gaze je "legalno" ze pohisenih z izraelskimi hisami (aja, od 67 leta se noben palestinec ni dobil gradbenega dovoljenja). Cakamo samo se cas, ko bodo rekli,
kaj pravzaprav delate na "nasi" zemlji. Pol pa sam se 30km gaze ostaja, pa so zmagal.

Root, moje mnjenje ni da ne gledas ameriskih medijev niti arabskih, ampak da gledas oboje, se potrudis in probas dobiti cim vec podatkov iz neodvisnih virov, in
se na osnovi tega odlocas. Kot vidim (ne od tebe, ampak tudi od drugih), je ogromno linkov tukaj podanih na Wikipedio. Mislim, to je navaden free service, kamor
lahko skoraj vsak pise. Pol stvari se pa sploh ne najde. Jasno da bodo arabske strani navijale za svoje, izraelsko amersike pa za svoje.

Statistika ki sem jo podal je statistika, koliko PALESTINSKIH otrok je videlo starse ko so jih pretepali IZRAELSKI vojaki.
Potrkajo npr. ob 5 zjutraj, odpri ali pa ti bajto podremo. Pa odprejo, pa ga pref...jo, pa odpeljejo, ker je kao nekaj govoril cez Izrael in je mozen kandidat
za terorizem. Cez en teden pride domov, ker so se kao zmotili, je pa na crni listi, in ne more vec v sluzbo ali k zdravniku npr. v Tel-aviv in podobno.
Nekaj novorojenckov je umrlo ravno na checkpointih, ker se je enmu izraelskemu vojaku nekaj dvignilo, in je ni hotel spustiti v porodnisnico.
Da se to mojemu ali tvojemu otroku zgodi, a ne bi vsaj kamna vrgel v glavo enemu ? Pa po pravici povej, tudi ce se nimas otrok.

Resitve v tem sporu ne najdem.
Izrael se ne bo odpovedal okupiranim ozemljem (kar to dejansko so), saj bi v primeru popolne svoboscine palestincev tvegal, da se v 20 letih opomorejo in jih
takrat po buci dobijo. Palestinci se ne bodo nehali boriti proti okupaciji (drugace kot da se hodijo raztrescit v telaviv se ne znajo), saj puska proti najmodernejsemu
tanku nic ne pomaga. Edino, da drzijo pesti za hesballahovce, ki so bolje oborozeni. Pa kaksen kamen da vrzejo v tank (Itak samo odplenka, drugace pa nic ne naredi, sem pa tja pa se celo tank oglasi in ubije kakega otroka, ki je kamen vrgel).
Zal ima izrael sedaj, ko so vse oci oprte v Libanon (in so vsi novinarji iz Palestinskih obmocij na jugu libanona, sanso, da se kaj vec stori, kot je do zdaj
(to tudi dela, ne vem koliko mrtvih je dnevno - ni po televiziji :()

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> 1/3 gaze je "legalno" ze pohisenih z izraelskimi hisami

Izrael se je UMAKNIL iz Gaze. Nobene Izraelske hiše ni več tam.

Če še tega ne veš, zakaj potem nisi lepo tiho v tej temi?

Kot da imamo debato na Z&T oddelku o gravitaciji, pa bi eden prismrdel z vprašanjem, če je težnost isto kot gravitacija. OZIROMA, če bi tisti potem še kaj veliko pametoval.

A zdej veš, da nič ne veš, praktično?

p.s.

Palestincem pa mora it res slabo, da imajo tako neuke zagovornike.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Se oproscam, ker sem tako hitro pisal. Mislil sem zahodni breg in ne gaza. Se posebno v coni 30km okoli jeruzalema.

Pšenični ::

Točno tko je zdele žideki pucajo palestince da je joj-prilika dela tatu. Sam men se zdi da jih bo enkat božja kazen doletela, upam da kmal.Zgleda da tud izraelska vojska ni več tisto kar je bila.Hezbolah verjetno na račun hudih izgub še zmeraj parira dosti bolj opremljeni armadi,ki je verjetno dosti bolj številčna-sej kar naprej mobilizirajo ,ko da se borijo z nevem kom..Če ne bodo kmalu popustil -hezbolah,bodo to ugotovil še drugi(da so izraelci bl tko) ,pa bo kmal še dost večji kaos.Glejte zgleda da je desetdnevnih vojn izraela konc.

Kar pa vem (in vem ogromno) pa vem, brez da bi poprej hodil brskat po internetu kot vecina. Pac zanimanje za stvar.

Kle ne gre pravzaprav za vojno v pravem pomenu (ceprav je napad na sosednjo drzavo ne glede na razloge). Tako jo tudi Izrael hoce prikazati.
Brez skrbi, da bi izrael se 10x mocnejse lahko udaril ce bi hotel, saj ne dela z vsemi razpolozljivimi sredstvi. Sploh pa ne rabijo stevilcnosti, saj so tehnolosko-vojasko toliko napredni da je joj.

Klinc pa tako zanimanje. To ti Internet samo škodi, pobereš vsako oslarijo dol, če jo ne znaš prefiltrirat. Tale o vsaki tretji hiši v Gazi, je že ena taka.

Arabci uporabljajo staro propagando, še iz časov, ko so bili Izraelci še v Gazi. Pustimo ob strani, da je bilo takrat Palestincem bolje kot jim je danes. Ampak poažurirali bi pa lahko svoje propagandne izdelke, ane?

Isto s Hezbolahom. Svojo (ilegalno) prisotnost v Libanonu je Hezbolah utemeljeval z Izraelsko. Čeprav že leta ni bilo več Izraelcev tam.

Zanikrnost ali brezbrižnost za dejstva?

Oboje.

Telebanc ... ti si pa še posebej hecen.

Ej dobri stari stiček tomas ,ne moreš iz svoje kože ,ane da bi mal mislu s svojo glavo to pa ne.Tvoji sorodniki v Ameriki so prav tako hecni k jes ,šurja.Aja ,pa jes sem telbanc ,kdo je pa telebanc ti pa dovolim ampak res samo dons da trikrat ugibaš.

Zgodovina sprememb…

Lahko mislim s svojo glavo, oja.

Ti ne moreš, ti pobiraš tipične gostilniške flozle in jih skušaš lepiti na donekle resen forum.

Pobiraš jih pa seveda iz nekaterih naših medijev, od dežurnih pri šankih in podobno kredibilnih virov.

Če bi pomislil z lastno glavo ... bi bilo pa nemara še slabše. Sodeč po tvojem nivoju pisanja - verjetno.

Thomas, ni vse samo internet :)

Imam kar nekaj dobrih prijateljev ki sem jih z leti spoznal, od Maroka, Egypta pa do Gaze, Zahodnega brega, pa telaviva. Priznam, vecinoma so arabci, veliko je pa tudi Izraelcev. Tudi eno palestinko, ki ni na zasedenem obmocju in ni Arabka.

Zanimivo je, da sem ravno od izraelca izvedel, da njihovi vojaki ne delajo cisto v skladu s pravili igre in da se mu palestinski otroci smilijo.

Treba je pac svoje stalisce imeti, res pa je, da me dandanasnje stvari na bliznjem vzhodu cedalje bolj tudi osebno prizadanejo.
Pa sudan, sri lanka ipd. Edino o kurdih pa res malo vem.

Ti kunigunda, si eden od tistih, ki so z mano vludnejši, kot sem jaz z njimi.

Zato se ti bom nekoliko oddolžil.

Sploh nisi neumen človek, le tvoji interesi so mau bizarni. Preusmeritev tvojega fokusa iz trivialnosti, kakršna je recimo tale položaj na ME, bi ti osebno koristila. Na kakšnem področju bi lahko celo kaj večjega dosegel, če ne bi zapravljal časa in življenja s skrbjo za ljudi, za katere si navaden smrdljiv nevernik.

Stepni Volk ::

Za intermezzo imate v današnjem delu čisto zanimiv pogled Joschka Fischer-ja nekdanjega nemškega zunanjega ministra. Na kratko:
Trenutna situacija najbolj koristi Iranu in Siriji, prav tistima državama, ki podpirata Hesbolah. Obe državi sta tudi tarči zunanje ameriške politike. S tem, ko sta sprovocirali Izrael, sta s sebe preusmerili pozornost, ter se dodatno zavarovali. Vsaka beseda zoper njiju bo "židovski napad", kar bo privabilo simpatije pan-arabizma.
Povedano drugače, Izraelu bi bolj koristilo, da bi miroval, tako kot je v prvi zalivski vojni.

Zgodovina sprememb…

Z-lot ::

Šeriatsko pravo uzakonjeno in izvajano na zahodu (Aceh) in v nekaterih drugih provincah Indonezije. Najverjetnejše posledice vzpona radikalnega islama v največji muslimanski državi, anyone?

Trenutna situacija gre na mlin iranu in siriji. Tole je bilo zelo dobro rečeno.Pa da je Izrael naredil napako ko se je vpletel mislim tudi jaz.Kajti nemogoče naklučje je, da se je ugrabitev izraelskih vojakov zgodila skoraj istočasno.Kako se bo situacija vojaško naprej razvijala me pa zelo zanima, ker je od tega marsikaj odvisno.Če se bo zadeva še vlekla, kar je po moje velik interes tako irana kot sirije , bo zanimivo spremljat stališče evrope , ki je v bistvu nestališče.Pa tudi zna bit zlo nevarno ,če se poruši mit o nepremagljivi izraelski armadi.Glede sredstev ,ki jih uporabljajo izraelci,mislim da uporabljajo maximum,glede na trenutno povšinino,kjer se odvijajo operacije.

> Šeriatsko pravo uzakonjeno in izvajano na zahodu (Aceh) in v nekaterih drugih provincah Indonezije.

In potem naj se jim klanjamo, al kaj? Potem nej jih pomilujemo boge revčke?

Bljek, prekleti fanatiki! Naj imajo čimmanj ozemlja pod jurisdikcijo, da bodo lahko uveljavljali čimmanj teh norosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

> Pa tudi zna bit zlo nevarno ,če se poruši mit o nepremagljivi izraelski armadi.

Što se babi htilo, to se babi snilo.

username ::

Palesticem naj dajo državo
Palestinski Arabci so leta 1947 od OZN dobili svojo državo oziroma možnost, da jo ustanovijo - tako kot Izraelci. Ampak že obstoječe arabske države niso bile za to, da obstaja Izrael; države palestinskih Arabcev pa tudi niso pustile ustanoviti, temveč so si jo razdelile (Egipt je vzel Gazo, Jordanija je vzela Zahodni breg...). Get the facts straight.

od 67 leta se noben palestinec ni dobil gradbenega dovoljenja
BTW, če bi mu izraelske oblasti izdale gradbeno dovoljenje, bi s tem verjtno pravno priznale dokončno priključitev ozemlja, ki pa je bilo le začasno okupirano, se mi zdi. Pa bi spet kak pameten kričal, kako si lahko to dovolijo...

ne more vec v sluzbo ali k zdravniku npr. v Tel-aviv
Se pravi, Izrael je njihov najhujši sovražnik in rakasta tvorba na arabskem telesu, ki je treba uničiti z vsemi sredstvi - ko je pa treba zdravnika, hočejo pa v Tel Aviv? hm hm

Palestinci se ne bodo nehali boriti proti okupaciji (drugace kot da se hodijo raztrescit v telaviv se ne znajo),
Aja se pravi da je opravičljivo, da razstrelijo avtobus, drugače pač ni mogoče?
Potem je še toliko bolj opravičljiva izraelska taktika, čeprav žal včasih umre nekaj civilistov - proti Hezbolahu drugače pač ne gre..
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas, saj mene to toliko ne preukupira. Se do nedavnega npr. 2 leti nazaj sem bil dosti neveden (in oddaljen) do ME problema.
Prvi "kolega" iz tistega konca je bil na MSN ravno izraelec. Stalno mi je javkal kako so bogi, ker se jim skoz raztrescujejo. Pol sem mu pa rekel, da ni vse
cisto tako, in da imajo oni ravno tako toliko masla. No, potem sva prekinila.
Z zdajsnjimi prijatelji ki sem jih nabral (internet friendi seveda) lahko tudi kaksno cez njih recem, pa se se vedno razumemo. Ker smo normalni, in ne
s plasnicami kot jih imajo konji. Jaz ne navijam ne za ene ne za druge. Oboji imajo dovolj krivde. Ce ze se moram opredeliti, se recimo v prid
palestincev 70:30. Ampak imam za to dovolj svojih argumentov ki jih ne bom razlagal tukaj, je pa vplivalo na to vsaj 1000 ur raznih dokumentarcov od
mohameda, islama, branja talmuda in korana, pa do dokumetarcev od kralju davidu, salah al-dinu itd, pa knjiga od Sterbenca o Siitih in Sunitih, skratka
studiral sem na obeh koncev. In potegnil svojo diagonalo. Tako pac je. Kot eni navijajo za Argentino eni pa za Italijo, pa so oboji dobri.
(Prosim, tega stavka ne vzeti za primerjavo z Izraelsko-Arabsko situacijo).

Mi pa vseeno ME situacija ne jemlje veliko energije, tako da hvala za skrb :)

Stepni Volk ::

Če imaš "...dovolj svojih argumentov ki jih ne bom razlagal tukaj..." naj te opozorim, da se je tako nazadnje branil rameses... in njegovi dokazi o vesoljcih.

Vprašljiv je tudi smisel tvoje prisotnosti v debati. Ane?

Zgodovina sprememb…

Se opravičujem, me je mal zanesl ,saj em hotu že sam zbrisat ,Sam tole z rdečo barvo pa nisem zaslužu -ne res ne ,sej je blo prvič,da sm mal zabredu.Heh,heh lih tko zgleda k da bi bli u libanonu ali pa u gazi .No še enkat se opravičujem še thomasu.Pa brez zamere.Moderatorja bi pa res prosu ,če da tole rdečo stran,saj bo še kkšnga kap.heh(sam barvo ne pa opozorila)

Zgodovina sprememb…

Palestinci so leta 47 dobili po buci. Izraelcem so dodali vec kot polovico ozemlja, ki ga poprej niso imeli.
Egipt, Jordanija, Sirija so napadel Izrael ravno zaradi tega, ker niso hotele, da si ga polastijo izraelci z delitvijo UN na arabski in izraelski del, ne pa
zato ker ne bi marale palestincev.

"BTW, če bi mu izraelske oblasti izdale gradbeno dovoljenje, bi s tem verjtno pravno priznale dokončno priključitev ozemlja, ki pa je bilo le začasno okupirano, se mi zdi."
Okupirano ??? Zakaj pa ti to govoris. Noben izraelec ne govori, da so okupirali ozemlje :)
Sicer pa, z oslo sporazumom je bilo pravno tudi reseno tako katastersko nacrtovanje itd. Samo da se ga izrael ni drzal.

"Se pravi, Izrael je njihov najhujši sovražnik in rakasta tvorba na arabskem telesu, ki je treba uničiti z vsemi sredstvi - ko je pa treba zdravnika, hočejo pa v Tel Aviv? "
Kam pa bojo sli ? V gaza stripu je edino mesto ce temu lahko to recemo Gaza, palestinski dohtarji (dobri seveda) delajo na izraelskem teritoriju. Zakaj ne bi
potem sli npr. v Jeruzalem ali kam drugam. Sej bi sli, ampak ker je Gaza strip okupirana, je vse odvisno od volje vojakov. Nekako tako kot mejni prehod.
Sej bi meli tudi svoje bolnice ce bi jim izraelci pustili, pa so zadnjo dobro porusili ne vem kdaj ze.

Aja se pravi da je opravičljivo, da razstrelijo avtobus, drugače pač ni mogoče?
Ni opravicila za to. Rekel sem samo, da svojo jezo drugace ne znajo ven dati. Predstavljaj si moza, ki te tepe leta in leta in daje v nic in dela
s tabo kot s psom. In potem lepega dne pride do tragedije. V takem primeru sem jaz na strani zensk. Pa ti ?

Volk, moje argumente dajem ven sproti. Ce bi jih hotel vse, bi pisal cel dan, pa offtopicov bi bilo prevec. Samo zato.
Saj bo kaksen se prisel ven, ne skrbi :)

> Sej bi sli, ampak ker je Gaza strip okupirana

Okupirana?

Izraelci so se umaknili lani. Prihajajo občasno nazaj razturit metalce raket na Izrael.

Dej pusti ti tvoje net frende, ker te samo lažejo, zgleda.

> Sej bi meli tudi svoje bolnice ce bi jim izraelci pustili

LOL. Sej imajo bolnice, EU jim jih financira. Samo ... kaj češ .. niso dosti vredne. Že sestre so povite ko kebabi, namesto da bi bile normalno oblečene. Dohtarc je vse manj ...

Podn, v glavnem. Pa ne zaradi Izraela.

Umaknili so vojake na dveh nogah, da ne skacejo po cesti , ker je blo prevec mrtvih. Zdaj so samo se tanki pa obcasno zablindirani buldozerji podijo po ulicah gaze.
Checkpointi so se zmeraj.
Ej, jest se z mojimi net friendi predvsem o muski pa o filmih pogovarjam :) hehe. Bolj malo o politiki, ker je precej boleca tema, pa ne maram
na zerjavico polen metati.

Zgodovina sprememb…

EU je financiru PA, ta je bla pa skorumpirana saj vemo. A ni kanada lani bila povod, da je EU tik pred koncem skenslu nakazilo ? Neki v tem smislu se mi zdi, da je
blo.

Egipt, Jordanija, Sirija so napadel Izrael ravno zaradi tega, ker niso hotele, da si ga polastijo izraelci z delitvijo UN na arabski in izraelski del, ne pa zato ker ne bi marale palestincev.
Takrat ni bilo "Palestincev". Bili so palestinski Arabci in palestinski Judje in za oboje je bila predvidena država (za oboje po ena). Izraz "Palestinci" so si izmislili šele v 60ih in 70ih letih.
Glede tega je Palestina nekaj takega kot Štajerska - del je v Sloveniji, del je v Avstriji. In v obeh državah so "Štajerci" - ampak v bistvu so to SLovenci in Nemci(Avstrijci)...

Palestinci torej sploh niso narod - so pač Arabci. Kar se (glede dejstev) povsem sklada s tem, da so sosednje arabske države med letoma 1948 in 1967 zasedale ozemlja, je bi po načrtih OZN morala biti posebna arabska država (razen dela ozemelj,ki ga je zasedel Izrael - in slednje povsem upravičeno, kot žrtev gresije in nato zmagovalec nad agresorji).

Nagradno vprašanje: zakaj so si Egipt, Jordanja, SIrija takrat ta ozemlja priključile, zakaj niso ustanovile "Palestine"???

palestinski dohtarji (dobri seveda) delajo na izraelskem teritoriju
Tudi v Gazi so bolnišnice. Le zakaj tadobri palestinski zdravniki raje delajo za ljutega sovraga? .... namesto za svoje verske (prfuknjene) brate?

Dzonson ::

ali se to dogaja tudi sedaj? presodite sami

miko 55 ::

no tole preberite. a v tiskani verziji al pa če vam rata not pridt delo

pri prebiranju sem dobil občutek da ne vem kaj je gaza, palestina in zahodni breg pomoč v zemljivdu

na splošno v vojni med izraelom in hezbolahom link:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: miko 55 ()

Luka Percic ::

Mene pa zanima zakaj na RTVSlo poročajo le o umrlih civilistih. A da mrtvih Hezbolahovih pripadnikov sploh ni?
Ko štejejo trupla kako ločijo hezbolahovega pripadnika in civilista (a nista oba oblečena v civil?)?
Mam občutek da nas z manjkom teh informacij silijo v prepričanje da Izrael pobiva le civiliste.

Username, zato, ker palestinci ki niso ze od zacetka na okupiranih obmocjih tudi hodijo v bolnice.
Palestinski arabci ki so bili judje, so postali Izraelci. Ostal je le se majhen del kristjanov, a v manjsini. Vsi sedanji palestinci so vecinoma
muslimani. Sicer so Izraelci bolj Arabski kot sami Palestinci. Izraz palestinci je nastal ze v 20 letih.

perci ::

Mam občutek da nas z manjkom teh informacij silijo v prepričanje da Izrael pobiva le civiliste.
Se ti ne zdi, da bi, če bi bilo temu tako, Izrael zanikal dejstvo, da v tej vojni umira nenormalno veliko civilistov?

Thomasu pa je seveda vseeno za kameltrajberje. Raje vidi, da umre libanonski ali palestinski (torej kameltrajberski) otrok, kot židovski - židovski je več vreden. In pol se še neki oglasa, da ni rasist?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

BigWhale ::

Ne spuscajte se na nek prevec osebni nivo.

Jaz bom popolnima nerasisticno vse popucal... ;)

To je, seveda, zadnje opozorilo.

Luka Percic ::

Thomasu pa je seveda vseeno za kameltrajberje. Raje vidi, da umre libanonski ali palestinski (torej kameltrajberski) otrok, kot židovski - židovski je več vreden. In pol se še neki oglasa, da ni rasist?

Njihovi "starši" jim določajo ceno.
V libanonu je več vredna mednarodna podpora kot 100 otrok,
V izraelu je več vredno 10 otrok kot mednarodna podpora.

Zdej kakšna je natančna ta "cena" sicer nevem, ampak tko na oko bi rekel da jih izraelci 1000x bolj cenijo (otroke).
Žal.
Sej ravno zato jih je treba odsekat tele teroriste, ker tako nemoralno znižujejo "ceno" svojim otrokom!

matjazx ::

Zdej kakšna je natančna ta "cena" sicer nevem, ampak tko na oko bi rekel da jih izraelci 1000x bolj cenijo (otroke).

Če bi šlo Izraelcem res bolj za dobrobit svojih otrok, kot pa za neki "od boga njim namenjenega " ozemlja (sam od boga ne tut od OZN) bi se vojna že zdavni končala.

Keyser Soze ::

Žal.
Sej ravno zato jih je treba odsekat tele teroriste, ker tako nemoralno znižujejo "ceno" svojim otrokom!

Bi rekel, da beseda "dioptrija" lepo pove kaj si mislim o tem odstavku tu gori.:\

Tale vojna je čista svinjarija. Cilji se nikakor ne izbirajo, puca se vse povprek, ipd.

Kar se tiče vojske sem vedno občudoval Izraelce. Sedaj so ta svoj sloves v par dnevih krepko zbili. V veliki meri se namreč kaže, da vojaške VELEsile nikakor niso kos gverilskemu načinu bojevanja, ki se ga poslužujejo razna gibanja, tudi teroristična. Vse kar znajo storiti so masovni povračilni ukrepi, ki zahtevajo PREVEČ civilnih žrtev, da bi to lahko kakorkoli opravičili.

Vem, da je vojna umazana stvar a to, da sta obe strani na istem nivoju je pa popolna sramota za Izrael. In opravičevanje teh akcij na podlagi humanitarnih oz. demokratičnih namenov je popoln absurd. Ker je več kot očitno, da je to povsem sekundarnega pomena.

P.S.: Kako kdo ceni svoje otroke se tudi lepo vidi na par slikcah, ki krožijo po internetu. Ne eni ne drugi ravno najbolj. :|

Zgodovina sprememb…

> Tale vojna je čista svinjarija. Cilji se nikakor ne izbirajo, puca
> se vse povprek, ipd.

Vsaka vojna je svinjarija. Cilji se pa izbirajo vse do takrat, ko ima to nek smisel. Tudi neizbiranje ciljev ima svoj smisel. Ustrahovanje nasprotnika in zbijanje morale, vzpodbujanje sovrastva (clouding their minds) ker jezen nasprotnik je nezbran in ponavadi nespameten nasprotnik.

> da vojaške VELEsile nikakor niso kos gverilskemu načinu bojevanja,
> ki se ga poslužujejo razna gibanja, tudi teroristična.

Tukaj ti ostane edino se door-to-door taktika, sploh v urbanem okolju v mestih. Napadalec je v takem okolju v precej slabsem polozaju. Izgube so tudi precej vecje. Zato se mu splaca mesto najprej zravnati z zemljo. Dilema nastane, kaj storiti, ko ti iz stavbe nekdo strelja, v stavbi pa civilisti. Ce pustis, da te strelja, bos izgubil, ce porusis bajto bo 'collateral'.

Takticno gledano Izrael ne delajo nicesar narobe. Ce bo slo tako naprej se bodo zapeljali skozi Libanon in ga okupirali, s pomocjo ZDA in ostalih zaveznikov. Potem bodo pa vsaj se kaka tri leta tam in obcasno bo se pokalo. Tudi demokraticne volitve bodo najbrz priredili.

Ce bi bil jaz 'hezbolah' bi se se naprej skrival po hisah in raketiral, ce bi bil pa izraelc, bi pa se naprej rusil mesta. Jebes collateral, ce na mene rakete letijo.

Ce bi bil pa Libanonska vlada, bi se pa 'vdal' Izraelu, odprl meje in jim pustil naj pridejo popucat. Pri tem bi jim se pomagal.

Disclaimer: Ne zavzemam se za nobeno stran. Vseeno mi je kdo bo zmagal.

Keyser Soze ::

Disclaimer: Ne zavzemam se za nobeno stran. Vseeno mi je kdo bo zmagal.

Ta je mal bosa. Se mi zdi, da je hezbolah mičken preveč ekstremističen, da bi lahko zmagal in bi bilo vseeno.

Vsaka vojna je svinjarija. Se strinjava. Je pa lahko svinjska do določene mere, ko je to še prebavljivo. Kar je čez to mejo si resne vojske ne bi smele privoščit.
Nezbiranje ciljev pa nima praktično nobenega efekta v pozitivnem smislu, razen če se ti gre za popolno dominacijo nad določenim območjem. Kar pomeni, da ti kolateralne žrtve pomenijo toliko kot "nič".

Collateral pa jebeš toliko časa, dokler ne pošlata tebe. Žalostno.

Hezbolah izstrelil več kot 180 raket

Libanonsko skrajno gibanje Hezbolah je na sever Izraela danes izstrelilo 182 raket, je sporočila izraelska policija, kar je največ doslej. Pri tem je bil ubit en človek, sedem pa je ranjenih. Ena od raket je na ozemlje Izraela padla najgloblje doslej, saj je zadela kraj Bejt Šean kakih 70 kilometrov južno od meje z Libanonom. Šlo naj bi za raketo vrste hajbar-1, ki je bila po trditvah Izraela izdelana v Iranu.

Ok, sej ne da hocem da bi kdo umrl. Nasprotno. Ampak 182 raket !!!! Pa kam potem to padajo,da je mrtev samo eden in sedem ranjenih ?
Ali je to spet samo Izraelska propaganda ali pa tajijo stevilo mrtvih.

root987 ::

Nop. Večina Izraelcev se skriva v bunkerjih, predvsem podnevi.

Glede na to da si trdil da imaš kar nekaj izraelskih prijateljev bi lahko to vedel first hand. :)

Hell, imam samo eno prijateljico iz tam pa še jaz to vem. :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Username, zato, ker palestinci ki niso ze od zacetka na okupiranih obmocjih tudi hodijo v bolnice.
Tisti so pa izraelski Arabci, ki pa nimajo problema s prehodom na zraelsko ozemlje - saj so že tam, a ne. Tem pa res ni treba v Gazo k zdravniku. Al kaj bi ti zdaj rad dokazal (hudo si se zaplezal, se mi zdi...)

Palestinski arabci ki so bili judje, so postali Izraelci. Ostal je le se majhen del kristjanov, a v manjsini. Vsi sedanji palestinci so vecinoma
muslimani. Sicer so Izraelci bolj Arabski kot sami Palestinci. Izraz palestinci je nastal ze v 20 letih.
Tole je pa eno hudo klobasanje brez repa in glave, bi rekel...

Vsaka vojna je svinjarija. Se strinjava. Je pa lahko svinjska do določene mere, ko je to še prebavljivo.
Za hezbollah, hamas itd... je prebavljivo precej več, kot lahko prebavijo Izrelci, kaj šele mi Zahodnjaki. In to spretno izkoriščajo, ker se tega zavedajo.

Root, moji se ne skrivajo, ker zaenkrat niso direktno v nevarnosti. Verjetno pa v izpostavljenih obmocjih kljub alarmu niso vsi po kleteh.
Sicer pa, ko je bila vojna v Sloveniji, sem prve dni tudi jaz ob vsakem alarmu v klet bezal. Pol sem pa v reportazah po bosni videl, da mi ne bi
nic pomagalo, ker je skupi s kletjo vse odneslo, ali pa zasulo. No, glede tega verjamem, da imajo izraelci to bolje postimano, razne bunkerje itd..

Eno so dohtarji, ki hodijo delati, drugo pa bolniki. Tudi dohtar mora prehranit svojo druzino in z veseljem dela v izraelski bolnici.
Vidim da me nisi razumela. Govorim o bolnikih npr. ki morajo na Izraelsko ozemlje ker pac specialista takega in takega ni na palestniskem
obmocju. A jih cez checkpoint ne spustijo (razen ce imas veze, ali ce ima dober dan vojak).

Ena od prijateljic zivi npr. v El Taybe, ki je na izraelskih tleh, a je Palestinka. Ta se lahko res setka vsepovsod. Ji pa ni z rozicami postlano, ko mora
kako upravno stvar urejati.

A zdej ti nej pa razlagam se osnove kdo je od kod prisel, pa vse do panarabizacije ?

Z zgodovino se ne mislim vec ukvarjati.

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 ::

Jah, ne bi lih rekel. Nekateri očitno res zelo slabo poznate zgodovino "izvoljenega ljudstva".

Če bi vsaj Biblijo prebrali, bi lahko hitru prišli do zaključka, da med Izraelovimi sinovi in (naprimer) Iračani (kajšele - palestinci) ni lih posebnih razlik.

Gre v bistvu za eno ljudstvo. Ljudstvo praočakov Abrahama, Izaka, Davida itd, da ne naštevam predolgo.

In tko mimgrede. Islamizem ima več skupnega z Judizmom, kot prenekateri tukaj pisoči diskutant z zgodovino. Saj ne da je to ohrabrujoče in pohvalno, ampak tko pač je ;)

A je kdo gledal spodaj nasteta dokumentarca ?

Jamal Dajani
««
11 / 18
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izraelska ofenziva v Gazi in Libanonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
796489 (3263) Longinus
»

Iran bi izbrisal Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
687323 (5960) Phil
»

Palestisnko-Izraelska kriza (strani: 1 2 3 4 )

18414666 (12119) jype
»

Izrael (strani: 1 2 )

625889 (5110) Barakuda1

Več podobnih tem