» »

službeni pravilnik in moralni kodeks učiteljev

službeni pravilnik in moralni kodeks učiteljev

simpatija ::

Prosila bi vas, da mi pomagate najti nekaj informacij pod omenjenim naslovom. Kolikor mi je znano, državnega kodeksa nimamo, obstaja kodeks katoliških učiteljev, ki sem si ga že pogledala.

Dobrodošli so linki, izseki kakšnih raziskav ali diplomske naloge pa tudi vaše mnenje. (Morda link na bolj ustrezen forum.)

Bolj specifično me zanima,
1. ali obstajajo pravila o oblačenju učiteljev (obleka, ličenje, nakit...), lahko samo na določenih šolah (škofijske, mednarodne...)

2. napotki oz. priporočila, kako ravnati v situaciji "zaljubljen/a sem v svojega dijaka/injo". Ali smeš imeti intimen odnos s svojim učencem (govorimo o starosti 18+)? Morda na tem področju kaj ureja tudi zakon?

Podatke rabim za seminar, zato prosim, da se vzdržite neprimernih komentarjev, je pa zaželjeno vaše mnenje, kako je različno oblačenje učiteljev vplivalo na vas (spoštovanje, zasmehovanje...)

Meamoto ::

1. Ne, na tem področju kolikor vem ni nobenih omejitev. Seveda sigurno obstaja nek nepisani kodeks, po katerem se ti profesor ne more ravno pojavit v razredu v plišastih tangicah, ampak nikjer nisem zasledil nobenega zakonskega in/ali internega določila o tem.

2. Velja podobno kot zgoraj, zakon za razmerja polnoletnih ljudi ne odreja ničesar, se pravi se gre spet najbrž za kakšno nepisano stvar, če sploh.

Na žalost bolj točnih informacij nimam, če pa se slučajno kje motim, pa me prosim popravite.. :D

Daedalus ::

Pošlji mail na ministrstvo za šolstvo. Al pa se sprehodi do ene osnovne/srednje šole. Čeprav je ministrstvo IMO najboljša izbira za začetek.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

simpatija ::

Ministrstvo najbrž ni primeren naslov, ker kot pravi Meamoto, so to predvsem nepisana pravila, ali pa se pojavijo kvečjemu v pogodbi s posamezno šolo. Bom pa izkoristila drugo možnost.

Izvedela sem, da morajo biti na škofijskih zavodih profesorji vedno oblečeni v kostim. Ve morda kdo še kaj več, če obstajajo tudi predpisi glede frizure, nakita, ličil...

zee ::

v škofijskih zavodih morajo biti profesorji in profesorice v ustreznih oblekah moške/ženske noše. O ličilih in pričeskah v pravilih ni govora.

nekako tako piše v pravilniku.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

gzibret ::

> 2. napotki oz. priporočila, kako ravnati v situaciji "zaljubljen/a sem v svojega dijaka/injo". Ali smeš imeti intimen odnos s svojim učencem (govorimo o starosti 18+)? Morda na tem področju kaj ureja tudi zakon?

Ja, Kazenski zakonik RS, 2. odstavek 184. člena.
Vse je za neki dobr!

Meamoto ::

(2) Učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, staro nad petnajst let, ki mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo in oskrbo, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

Če si mislil na to, potem ne velja v primeru, če se to zgodi po volji obeh udeležencev.

p.s., slovenščina mi malo šepa, angleški izraz bi bil 'consenting adults'

Doman ::

Še dobro, ker si ne bi želel da gre bivša v zapor.:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11929181 (24664) solatko
»

Nemški šolski trojanec

Oddelek: Novice / Varnost
195284 (3378) techfreak :)
»

Evolucija na škofijski gimnaziji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5810597 (8048) alexa-lol
»

Vzgoja otrok in učiteljeva avtoriteta (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6210121 (8815) gruntfürmich

Problemi v srednji šoli Domžale (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13512943 (3793) VolkD

Več podobnih tem